NO132909B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO132909B
NO132909B NO332671A NO332671A NO132909B NO 132909 B NO132909 B NO 132909B NO 332671 A NO332671 A NO 332671A NO 332671 A NO332671 A NO 332671A NO 132909 B NO132909 B NO 132909B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
seabed
platform
section
cells
well
Prior art date
Application number
NO332671A
Other languages
English (en)
Other versions
NO132909C (no
Inventor
Olav Mo
Original Assignee
Olav Mo
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Olav Mo filed Critical Olav Mo
Priority to NO332671A priority Critical patent/NO132909C/no
Priority to US00232665A priority patent/US3824795A/en
Priority to AU39870/72A priority patent/AU464547B2/en
Priority to GB1179572A priority patent/GB1383819A/en
Priority to IT2190972A priority patent/IT950240B/it
Priority to SE7203358A priority patent/SE392632B/xx
Priority to FR7209744A priority patent/FR2131485A5/fr
Priority to CA137,188A priority patent/CA958552A/en
Publication of NO132909C publication Critical patent/NO132909C/no
Priority to JP5681075A priority patent/JPS51128801A/ja
Publication of NO132909B publication Critical patent/NO132909B/no

Links

Landscapes

  • Revetment (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrorer en marin plattform for utvinning av naturforekomster under havbunnen. Mer spesielt, vedrorer foreliggende oppfinnelse en plattform som omfatter en caisson som i operasjonsstilling er beregnet på å stå på havbunnen og som i denne stilling er beregnet på å rage opp over havflaten for understottelse av en dekkskonstruksjon, hvilken caisson har en nedre, i operasjonsstilling fullstendig neddykket seksjon av betong som er dannet av et flertall vertikale celler, samt en opp fra den nedre seksjon ragende ovre seksjon som er dannet av adskilte celler og som i det minste i området for operasjonsvannlinjen har et mindre tverrsnitt enn den nedre seksjon.
Tidligere har det vært mest vanlig å lage boreplattformer helt
av stål. Derved oppnås smekrere og lettere konstruksjoner som lider av vesentlige svakheter. De kjente hovedtyper av plattformer er:
a) Flytende plattformer som faller utenfor denne oppfin-nelses ramme. b) Neddykkbare plattformer som står på sjobunnen, men som på grunn av sin lette konstruksjon er mindre egnet for
storre dyp og værharde sjoområder.
c) Oppjekkbare plattformer som på grunn av sin smekre konstruksjon har lett for å bli odelagt når de plasseres
på havbunnen.
d) Stasjonære produksjonsplattformer som er pelet fast i havbunnen -og derfor hair den svakhet at de er vanskelige
å forflytte.
Ved plattformer av ovennevnte art onskes en konstruksjon som har jet optimalt lagringsvolum, som oppfanger et minimum av bolge- og vindkrefter og som er stabil i operasjonsstilling. Videre for-dres en plattformkonstruksjon som er relativt enkel og billig å bygge.
Fra U.S. patentskrift nr. 3.081.600 er det kjent en marin plattformkonstruksjon for utvinning av naturforekomster under havbunnen, hvilken plattformkonstruksjon i operasjonsstilling er beregnet på å stå på havbunnen.
Plattformen omfatter en lekter av betong som i operasjonsstilling står på havbunnen og som i denne stilling er fullstendig neddykket. Lekteren er utstyrt med en rekke vertikale og horisontale skillevegger hvorved en rekke adskilte og vanntette rom er dannet. Lekteren er utstyrt med seks adskilte tårn som rager opp fra lekteren for understottelse av et arbeidsdekk. Tårnene som har et mindre tverrsnitt enn lekteren, er innspent
i lekterens ovre dekksplate. Plattformen i henhold til ovennevnte U.S. patentskrift nr. 3.081.600 er forankret til havbunnen ved hjelp av peler som er rammet ned i bunnen. Utformningen av lekteren med de vertikale og horisontale skillevegger vanske-liggjør en effektiv og rasjonell bygging. Det skal i denne sam-menheng bemerkes at utformningen av lekteren også vanskeliggjor bygging ved hjelp av glideforskalingsprinsippet. Videre vil det ovre dekk på lekteren måtte armeres og forspennes kraftig om de krefter som oppfanges av tårnene og som forårsakes av bel-ger, vind og strom skal kunne overfores til lekteren uten at denne skal skades eller odelegges. I tillegg skal det bemerkes at bruken av forankringspeler fordyrer prosjektet.
Fra U.S. patentskrift nr. 3.537.268 er det kjent å benytte glideforskalingsprinsippet ved bygging av en marin konstruksjon. I henhold til U.S. patentskrift nr. 3.537.268 stopes konstruksjon-ens bunnseksjon i en torrdokk, hvoretter torrdokken fylle:: red vann og bunnseksjonene slepes ut på dypt vann hvor de resterende vegger trekkes opp med glideform. Konstruksjonen vil under hele stopeprosessen ha et konstant fribord idet de ferdigstopte sek-sjoner av konstruksjonen senkes suksessivt ned etter hvert som stopingen av konstruksjonen skrider frem. Foreliggende oppfinnelse har til formål å tilveiebringe en platt-;'f ormkonstruks jon som oppfanger minst mulig bolge- og vindkrefter og hvor lokale stresskonsentrasjoner unngås. Videre har foreliggende oppfinnelse til formål å tilveiebringe en plattformkonstruksjon som er vel egnet for stoping ved hjelp av glideforskalingsprinsippet.' Dessuten har foreliggende oppfinnelse til formål å tilveiebringe en plattformkonstruksjon som -har et optimalt lag-rings volum samtidig som at de oppfangede bolge- og vindkrefter holdes på et så lavt nivå som mulig. Et ytterligere formål er å tilveiebringe en plattformkonstruksjon hvor boringen kan foregå i et avskjermet basseng eller gjennom en bronn. Et ytterligere formål er å tilveiebringe en plattformkonstruksjon som i operasjonsstilling står stabilt på havbunnen ved egen tyngde uten bruk av forankringsmidler.
I henhold til foreliggende oppfinnelse oppnås ovennevnte formål ved at den ovre seksjon er dannet ved at enkelte av de vertikale celler i den nedre seksjon, men ikke alle, er forlenget opp over vannlinjen, idet plattformen i operasjonsstilling står stabilt på havbunnen ved egen tyngde uten bruk av forankringsmidler.
I henhold til en ytterligeré utforelsésform er plattformen utstyrt med en borebronn som går fra dekkskonstruksjonen og ned til sjobunnen, hvilken borebronn er dannet av en av de forlengede celler.
En plattform i henhold til foreliggende oppfinnelse vil være robust. I og med at tårnene i den Svire del utgjor én forleng-else av cellene i den nedre del vil dessuten de krefter som oppfanges av den ovre del, forårsaket av bolger og vind, overfores direkte til den nedre del liten dannelse av lokale stresskonsen-tras joner. Dessuten er størsteparten av veggene i både den ovre og den nedre del vertikale slik at konstruksjonen er vel egnet for bygging ved hjelp av glideforskalingsprinsippet. På grunn av sin utformning oppnås dessuten et optimalt lagringsvolum samtidig som at bolgepåvirkningen er redusert.
Videre kan plattformen i henhold til foreliggende oppfinnelse være utfort slik at boring kan foregå i eri avskjermet borebronn som går fra dekkskonstruksjonen og ned til sjobunnen, hvilken borebronn,er. dannet av en. av de forlengede celler..Derved.redu-:seres mulighetene for.oljesol ved uhell samtidig som at bore-strengen er vernet mot bolger, skip, strpm og is,.
Ytterligere fordeler og trekk ved foreliggende oppfinnelse vil fremgå nedenfor ved beskrivelse,, av et utforels.eseksempel under henvisning til tegningen, .hvor:.
Figur 1 viser en plattform 1 i henhold til foreliggende oppfinnelse., stående på havbunnen. Plattformen omfatter,en nedre seksjon 11,' en ovre seksjon 12 samt en dekkskons truks jon 8 som un-ders tottes over havflaten av den ovre seksjon 12. Den nedre seksjon 11 består av en rekke vertikale celler 2, 3, 4 med bunnplate 5, 10. Den ovre seksjon 12, som består av adskilte celler 2, 3 er dannet ved at enkelte av cellene i den nedre seksjon, men ikke alle, er forlenget opp over vannlinjen.
En av de forlengede celler 2 benyttes som bronn for borestreng-en 7 med tilbehor ved boring,, mens de andre celler 3, 4.kan være fylt med olje, vann, sand eller luft efter.behov. Ved-sin nedre ende er dessuten den nedre del utstyrt med ribber 9 som er beregnet på å bli presset et lite stykke ned i havbunnen.
Utfort etter vanlige konstruktive regler, slike som er kjent
for caissoner og til bruk som dykdalber og kaier, vil den nedre seksjon få en kraftig bunnplate og en lettere topp-plate.
En plattform; som vist vil bli meget tung,og i operativ stilling
på havbunnen vil plattformen kunne være stabil under alle værfor-hold. Når den: nedre del delvis fylles med luft, vil plattformen flyte opp og .på grunn av sin form vil oppdriftspunktet ligge over tyngdepunktet.
Den blir derved stabil; i seg selv også i flytende tilstand uten bruk av kompliserende, forholdsregler som for eksempel justerbare ben på boretårnet eller hjelpepontonger.
De forlengede celler 2, 3 som rager opp over vannflaten kan lett fylles eller tommes med sand om nodvendig. Sandfylte celler vil ytterligere oke stabiliteten..
En plattform tilsvarende den som er vist på figur 1 er vel egnet I for fremstilling ved hjelp av glideforskaling og kan derved ut-fores relativt hurtig og billig.
Det vil umiddelbart forstås at den på tegningen viste og foran beskrevne utformning av oppfinnelsen bare er ment å skulle illu-strere oppfinnelsestanken, og at denne kan varieres på en rekke måter innenfor oppfinnelsens idé slik denne kommer til uttrykk i kravene.

Claims (2)

1. Marin plattform for utvinning av naturforekomster under havbunnen, omfattende en caisson som i operasjonsstilling er beregnet på å stå på havbunnen, og som i denne stilling er beregnet på å rage opp over havflaten for understøttelse av en dekkskonstruksjon, hvilken caisson har en nedre, i operasjonsstilling fullstendig neddykket seksjon av betong som er dannet av et flertall vertikale celler,, samt en opp fra den nedre seksjon ragende ovre seksjon som er dannet av adskilte celler og som i det minste i området for operasjonsvannlinjen har et mindre tverrsnitt enn den nedre seksjon, karakterisert ved at den ovre seksjon er dannet, ved at enkelte a-^ de vertikale celler i den nedre seksjon, men ikke alle, er forlenget opp over vannlinjen, idet plattformen i operasjonsstilling står stabilt på havbunnen ved egen tyngde uten bruk av forankringsmidler.
2. Marin plattform som angitt i krav 1, karakterisert ved at plattformen er utstyrt med en borebronn, som går fra dekkskonstruksjonen og ned til sjobunnen, hvilken borebronn er dannet av én av de forlengede celler.
NO332671A 1971-03-16 1971-03-16 Betongplattform. NO132909C (no)

Priority Applications (9)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO332671A NO132909C (no) 1971-03-16 1971-03-16 Betongplattform.
US00232665A US3824795A (en) 1971-03-16 1972-03-08 Platform structure
AU39870/72A AU464547B2 (en) 1971-03-16 1972-03-10 Platform structure
GB1179572A GB1383819A (en) 1971-03-16 1972-03-14 Offshore platform structure
IT2190972A IT950240B (it) 1971-03-16 1972-03-15 Piattaforma di perforazione per l estrazione di materiali da depositi naturali sottomarini
SE7203358A SE392632B (sv) 1971-03-16 1972-03-15 Marin plattform for utvinning av naturtillgangar
FR7209744A FR2131485A5 (no) 1971-03-16 1972-03-15
CA137,188A CA958552A (en) 1971-03-16 1972-03-15 Marine drilling platform
JP5681075A JPS51128801A (en) 1971-03-16 1975-05-15 Platform

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO332671A NO132909C (no) 1971-03-16 1971-03-16 Betongplattform.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO132909C NO132909C (no) 1975-01-24
NO132909B true NO132909B (no) 1975-10-20

Family

ID=19879534

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO332671A NO132909C (no) 1971-03-16 1971-03-16 Betongplattform.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO132909C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO132909C (no) 1975-01-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2938353A (en) Submersible drilling barge
US5558467A (en) Deep water offshore apparatus
US2503516A (en) Method of and apparatus for exploiting oil or other mineral deposits underlying submerged areas
US4627767A (en) Mobile sea barge and platform
RU2719516C1 (ru) Опирающаяся на дно платформа и способ создания бурового терминала для бурения на мелководном шельфе
US3771481A (en) Single column semisubmersible drilling vessel
US4666341A (en) Mobile sea barge and plateform
US4599014A (en) Buoyant guyed tower
US4063426A (en) Three column tower
US3397545A (en) Marine structure
NO850836L (no) System for utvikling og utbygging av olje- og/eller gassfelter til havs.
US3085404A (en) Breakwaters
NO171775B (no) Flytende offshore-baerekonstruksjon
US2921442A (en) Submergible barge
US3285213A (en) Floating structures
US3824795A (en) Platform structure
US3081600A (en) Submergible barge structure for off-shore operations
US4043138A (en) Offshore foundation structure
RU2382849C1 (ru) Ледостойкий буровой комплекс для освоения мелководного континентального шельфа
USRE29478E (en) Single column semisubmersible drilling vessel
CA1242082A (en) Deep water mobile submersible arctic structure
US3362170A (en) Triangular based offshore platform
US3857247A (en) Offshore tower erection technique
US3186180A (en) Offshore well drilling and oil storage platform
NO136422B (no)