NO131762B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO131762B
NO131762B NO490870A NO490870A NO131762B NO 131762 B NO131762 B NO 131762B NO 490870 A NO490870 A NO 490870A NO 490870 A NO490870 A NO 490870A NO 131762 B NO131762 B NO 131762B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
flushing
water
electrodes
circuit
electronics unit
Prior art date
Application number
NO490870A
Other languages
English (en)
Other versions
NO131762C (no
Inventor
Carl Axel Sjoeberg
Original Assignee
Carl Axel Sjoeberg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Carl Axel Sjoeberg filed Critical Carl Axel Sjoeberg
Publication of NO131762B publication Critical patent/NO131762B/no
Publication of NO131762C publication Critical patent/NO131762C/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03DWATER-CLOSETS OR URINALS WITH FLUSHING DEVICES; FLUSHING VALVES THEREFOR
    • E03D13/00Urinals ; Means for connecting the urinal to the flushing pipe and the wastepipe; Splashing shields for urinals

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Sanitary Device For Flush Toilet (AREA)

Description

Anordning for styring av vannspylingen i
sanitære apparater.
Foreliggende oppfinnelse angår en anordning for styring av vannspylingen i- sanitære apparater av typen urinaler, vannklosetter og lignende. Oppfinnelsen er forst og fremst beregnet på å anvendes i sådanne apparater av ovenfor angitt art som er installert i offentlige lokaler, f.eks. restauranter og hoteller. Videre er oppfinnelsen av særskilt stor verdi i urinaler. I hotellers og restauranters toalettrom er det vanlig å anordne flere urinaler i rekke etter hverandre langs en ve-gg. Urinalene kan da enten bestå av separate enheter eller være sammenfort til en lang renne. Av hygeniske grunner er sådanne urinaler lenge vært utstyrt med anordninger for automatisk vannspyling. Herved har hovedsaklig to forskjellige prinsipper.kommet til anvendelse. I henhold til det ene av disse prinsipper skjer spylingen med forut bestemte tids-intervall, uavhengig om urinalen har'vært anvendt eller ikke. For at spylingen i et anlegg av denne type med sikkerhet skal kunne skje relativt snart etter'hver anvendelse, må spylingsfrekvensen velges relativt hoy, hvilket innebærer stort vannforbruk, således at anlegget blir uokonomisk. Man har derfor gått over til istedet å styre spylingen ved hjelp av en fotocelle, som normalt belyses av en glodelampe. Når urinalen anvendes, brytes lysstrålen hvoretter spylingen foregår. Ulempen ved et sådant anlegg består forst og fremst i at man er tvunget til enten å akseptere spyling av samtlige urinaler hver gang' en impuls, avgis fra fotocellen, hvilket således også innebærer et unodvendig hoyt vannforbruk, eller også å utstyre hvert enkelt urinal med en separat fotocelle og glodelampe, hvilket medforer hoye installasjonsomkostninger. Ytterligere en ulempe ved dette styringsprinsipp for spylingen er at fotocelle-anlegget er folsomt for forstyrrelser, så vel slike som bevisst forårsakes av besokende som tekniske driftsforstyrrelser. Som et eksempel kan nevnes at stromavbrudd i. belysningskretsen leder til uavbrudt spyling.
Foreliggende oppfinnelse baserer seg på det i og for seg kjente forhold at rent vann har betraktelig hoyere spesifikk motstand enn en blanding av vann og urin. Ved at ved hjelp av passende elektroder og avfole den foreliggende spesifikke motstand eller motstanden mellom passende elektroder, kan man således få informasjon om når et sanitært apparat er tilfort urin. Avfoling av den for oyeblikket foreliggende spesifikke motstand kan skje ved at en elektrisk strom stadig får flyte gjennom en krets som omfatter avfolingselektrodene. Når urinkonsentrasjonen på det sted hvor elektrodene befinner seg, oker, medforer dette altså en okning av strommens styrke. Denne stromstyrke-forandring kan oppfattes som en signalimpuls, som kan utnyttes for å utlose spylingsforlopet.
I spylevannsledningen kan herunder inngå en magnetventil. Om det mellom elektrodene legges en spenning av en slik størrelsesorden at den strømstyrke som oppstår ved okning av urinkonsentrasjonen, blir tilstrekkelig hoy for å kunne manovrere magnetventilen, oppstår imidlertid flere praktiske ulemper i forbindelse med urinalen. Det viser seg således blant annet at elektrodene blir utsatt for etsning og får en uakseptabel kort livslengde. Videre opptrer problemer av installasjonsteknisk art, særskilt vanskeligheter ved å oppfylle
gjeldende sikkerhetsforskrifter. En sådan anordning skulle også
ha den ulempe at spylingsforlopet ville bli igangsatt så snart en forste urinmengde tilfores apparatet, hvoretter spylingsforlopet ville fortsette under like lang tid som urintilforsien skjer.
Dette arbeidsmonster er imidlertid uhensiktsmessig av flere grunner. Ved en anordning i henhold til oppfinnelsen for styring av vannspylingen i urinaler og lignende, er imidlertid alle de ovenfor angitte ulemper og begrensninger effektivt eliminert. Anordningens hovedsakelige særtrekk består herunder i at den omfatter en foler anordnet for å avfole urinkonsentrasjonen i apparatet, og innrettet for, ved minskning av den elektriske motstand mellom elektroder i foleren,- å avgi et styiresignal som, etter forsinkelse og forsterkning i en elektronikk-enhet, fortrinnsvis under medvirkning a? et elektromagnetisk rele, påvirker en magnetventil innkoblet i apparatets spyleledning, og som derved åpnes for.vannspyling av apparatet.
En utforelsesform av apparatet i henhold til oppfinnelsen vil bli nærmere beskrevet i det folgende, under henvisning til de vedfoyde tegninger, der: Fig. 1 viser et vertikalt snitt gjennom et urinal som er utstyrt med en anordning i henhold til oppfinnelsen, og Fig. 2 viser et blokkskjeam for denelektronikk-enhet som inngår i anordningen i henhold til fig. 1. I fig. 1 er urinalens skål betegnet med 1, og til denne er det tilsluttet et avlopsza? 2, som inneholder en konvensjonell vannlås 3- <*>f betegner en rorledning for tilforsel av spylevann gjennom et spylemunnstykke 5. Mellom dette og roret h- befinner det seg en elektromagnetisk styrt avst-engningsveriil 6, som i det folgende ul bli kalt magnetventil. Denne får over.en ledning 7 styrepulser fra en elektronikkenhet 8, hvis nærmere konstruksjon er angitt i fig. 2. Elektronikkenheten styres i sin tur av en foler i form av to elektroder 9 og 10, som er fort gjennom ytterveggen av vannlåsen 3 og i det foreliggende utforelseseksempel begge befinner seg under overlopskanten 11 på vannlåsens mellomvegg, således at de to elektroder inne i vannlåsen alltid befinner seg i kontakt med den væske som foreligger i. vannlåsen. I fig. 2 betegner "12 en blokk S, ;som til hver av blokkene 13, 1<*>+, 15 og 16 leverer de strommer og spenninger som er nodvendig for deres funksjon. Blokken 13 omfatter en transistor T, blokken 1>+ en forsinkelseskrets av RC-typen, blokken 15 en forsterker AMP og blokken 16 et rele R. Til inngangæiden av blokken 13 er det tilsluttet en blokk E som representerer de to elektroder 9 og 10. Utgangskretsen for blokken 16 står i forbindelse med magnetventilen 6, som ter er betegnet med MV. Anordningen fungerer nå på folgende måte: I utgangstilstanden inneholder vannlåsen 3 i det vesentlige bare vann, som har stor spesifikk motstand. Motstanden mellom de to elektrodene 9 og 10 kan i dette tilfelle være av størrelsesorden 50k S\ . Når urinalen anvendes vil urin renne ned i vannlåsen,
slik at væsken i denne kommer til å utgjores av en blanding av vann og urin. Ved at urinen er kraftig saltholdig, minsker væskens spesifikke motstand.' Storrelsen av denne reduksjon varierer vesentlig i avhengighet av de foreliggende forhold, men i tilslutning til det nettopp angitte"eksempel på 50 k fX , kan det antas at denne motstandsverdi synker til omkring 20 k S~ L • I den krets som sluttes over de to elektroder, flot det i utgangstilstanden en svak hvilestrom. Motstandsminskningen medforer naturligvis at strømstyrken oker, således at den i det ovenfor angitte tall-eksempel mer enn fordobles. Denne strom passerer gjennom emitterkretsen for transistoren T i blokken 13, og som har sådanne forspenninger at dens kollektorkrets ikke forer strom ved hvile-stromsverdien i emitterkretsen, men blir ledende ved den hoyere stromverdi. Blokken 13 avgir således et stromsignal til forsink-elseskretsen 1.<!>+, som, slik som tidligere angitt, hensiktsmessig består av en RC-krets. Tidskonstanten for denne krets kan være valgt slik at det oppstår en forsinkelse på 2 til 3 minutter.
Det således forsterkete utgangssignal fra blokken 1^f, ledes videre til forsterkeren 15, der det stromforsterkes og tilfores styre-viklingen- for releet 16. Releet slår derved tii og gjennom dets arbeidsstromkrets flyter -det da en sterkere strom som tilfores magnetventilens 6 vikling og utlbser denne, slik at vannspylning kan se gjennom munnstykket 5. Dette inntreffer således et par minutter etter at anordningen ved hjelp av elektrodene 9, 10 har fastslått at en motstandssenkning foreligger i væsken, dvs. at urin er tilfort. Spylningen kan fortsette til denne motstand har steget til en forut bestemt verdi, som er programmert inn i elektronikkenheten 8. Det er imidlertid også mulig å utfore anordningen slik at spylningen skjer under en forut bestemt tids-periode .
Som det vil fremgå av arbeidsbeskrivelsen ovenfor, er ved en anordning i henhold til oppfinnelsen alle de innledningsvis angitte ulemper fjernet. Spylning skjer bare når det er nodvendlg og fortrinnsvis etter en passende forsinkelse. Vannforbruket blir således minimalt, samtidig som alle hygeniske krav tilgodeses. Anordningen lar seg også montere slik at den blir helt utilgjengelig for påvirkning og andre forstyrrelser, hvilket innebærer hoy drifts-sikkerhet. Til dette bidrar også det forhold at ingen hoye spenninger eller strommer forekommer på apparatets inngangsside, således at elektrodene ikke blir utsatt for noen vesentlig etsning og således får meget stor livslengde, hvorved disse kan monteres enkelt uten store krav på spesielle beskyttelsestiltak. Dessuten ligger tilvirknings-og installasjonsomkostningene på et så lavt nivå at det ar helt omkostningsmessig forsvarlig å utstyre hvert urinal med en separat anordning og derved samtidig tilgodese de motsatt virkende krav på optimal spylingsfrekvens og minimalt vannforbruk. Herved er det mulig å anvende en felte stromkilde S for samtlige urinaler og å bygge opp elektronikkenhtene for de enkelte urinaler som integrerte kretser. Ved den praktiske utforelse av oppfinnelsen kan det gjores mange modifiserende avvik fra det foreliggende utforelseseksempel. Transistoren 13, som gjor -inneste som en stromventil, kan erstattes med en hvilken som helst annen hensiktsmessig komponent. RC-kretsen 1 h utfores hensiktsmessig slik at dens tidskonstant kan variere, fortrinnsvis helt ned til null. Som nettopp nevnt, kan elektronikkenhetens åtte forskjellige blokker integreres og videre kan forsterkeren 15 kombineres med releet 6. Elektrodene 9 og 10, som f.eks. kan bestå av grafitt, kan også
være slik anordnet at den ene av disse eller begge i utgangs-stillingen befinner seg ovenfor væskeoverflaten i vannlåsen 3. Alternativt kan elektrodene anbringes ved urinalskålens 1 bunn. Ved urinaler i form av langstrakte renner med avlop ved den ene eller begge ender, plasseres elektrodene ved disse avlop. Til slutt skal det også understrekes at oppfinnelsen også kan anvendes i forbindslse med vannklosetter-og ved and-re sanitære apparater, der
det under anvendelse oppstår en sådan forandret sammensetning av den væskeblanding som utfores gjennom apparatets avlop, at væskens spesifikke elektriske motstand minskes.

Claims (3)

1. Anordning for styring av vannspylingen i sanitære apparater av typen urinaler, vannklosetter og lignende, karakterisert ved at den omfatter en foler (9j 10) anordnet for å avfble urinkonsentrasjonen i apparatet, og innrettet for, ved minskning av den elektriske motstand mellom elektroder i foleren, å avgi et styresignal som, etter forsinkelse og forsterkning i en elektronikk-enhet (8), fortrinnsvis under medvirkning av et elektromagnetisk rele (16), påvirker en magnetventil (6) innkoblet i apparatets spyleledning og som derved åpnes for vannspyling av apparatet.
2. Anordning som angitt i krav 1, karakterisert ved at elektronikk-enheten (8) 'er innrettet for å holde releet (6) tilslått inntil motstands- verdien atter har nådd en verdi hoyere enn en forut bestemt verdi.
3. Anordning som angitt i krav 1 eller 2, karakterisert ved at elektronikk-enheten (8) omfatter en forsinkelseskrets i form av en RC-krets;( lh), samt en transistorforsterker (150•
NO490870A 1969-12-23 1970-12-22 NO131762C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1783669A SE341671B (no) 1969-12-23 1969-12-23

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO131762B true NO131762B (no) 1975-04-14
NO131762C NO131762C (no) 1975-07-23

Family

ID=20304037

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO490870A NO131762C (no) 1969-12-23 1970-12-22

Country Status (7)

Country Link
CH (1) CH517869A (no)
DE (1) DE2062929A1 (no)
FI (1) FI52606C (no)
FR (1) FR2072019B1 (no)
GB (1) GB1269910A (no)
NO (1) NO131762C (no)
SE (1) SE341671B (no)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH527979A (de) * 1970-11-12 1972-09-15 Egli Richard Elektronisch gesteuerte Einrichtung zur automatischen Spülung von ortsfesten Flüssigkeitsbehältern
DE8714298U1 (no) * 1987-10-27 1987-12-03 Keramag Keramische Werke Ag, 4030 Ratingen, De
FI99265C (fi) * 1996-03-27 1998-02-10 Oras Oy Menetelmä ja laite urinaalin huuhtelemiseksi
DE10054863A1 (de) * 2000-11-06 2002-05-08 Aquis Sanitaer Ag Rebstein Sanitärvorrichtung mit einem Sanitärkörper
DE102004033130A1 (de) * 2004-07-08 2006-02-09 Mepa-Pauli Und Menden Gmbh Urinalspülverfahren
ATE509163T1 (de) 2006-03-25 2011-05-15 Dallmer Gmbh & Co Kg Urinal
DE102011000485B4 (de) * 2011-02-03 2015-04-16 Urimat Holding Ag Urinal mit Reinigungsfunktion
TWI588329B (zh) * 2014-03-26 2017-06-21 Toto Ltd Urinal device

Also Published As

Publication number Publication date
CH517869A (de) 1972-01-15
FR2072019B1 (no) 1973-02-02
FI52606C (fi) 1977-10-10
FI52606B (no) 1977-06-30
GB1269910A (en) 1972-04-06
NO131762C (no) 1975-07-23
DE2062929A1 (de) 1971-07-08
SE341671B (no) 1972-01-10
FR2072019A1 (no) 1971-09-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3751736A (en) Automatically flushing sanitary appliance
US3112497A (en) Water conservation system
US2202197A (en) Gauge and control apparatus for liquid containers
US3908204A (en) Electronic water closet controller
NO131762B (no)
US3373449A (en) Automatic valve actuated urinal
US2603794A (en) Electric eye for automatically operating flushing valves
MY101873A (en) Dual flush mechanism
US3487477A (en) Faucet with automatic closure valve for wash basin
US4918762A (en) Double-urinal flushing apparatus and method for automatic operation
US2738448A (en) Electric eye for automatically operating flushing valve
US3523305A (en) Automatic flushing apparatus for toilets
EP1057942A3 (en) Automatic urinal flushing system
US2295894A (en) System for controlling lighting circuits and like circuits
US3434164A (en) Proximity-flushed urinal
US4232408A (en) Two variable flush gate for lavatory reservoir
US4692752A (en) Moisture detector
US3239847A (en) Automatic flushing device
EP0182845A1 (en) Flush control apparatus
US4295793A (en) Fluid sensitive switching controller
US2107080A (en) Animal trap
GB1455411A (en) Flushing apparatus for sanitary appliances
US1957898A (en) Settling apparatus
GB1314632A (en) Control apparatus for a plumbing fixture
US1441007A (en) Method of and appabatus fob automatic actuation of mechanisms