NO131611B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO131611B
NO131611B NO4777/70A NO477770A NO131611B NO 131611 B NO131611 B NO 131611B NO 4777/70 A NO4777/70 A NO 4777/70A NO 477770 A NO477770 A NO 477770A NO 131611 B NO131611 B NO 131611B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
thread
ring
twist
runner
twine
Prior art date
Application number
NO4777/70A
Other languages
English (en)
Other versions
NO131611C (no
Inventor
M Buzano
Original Assignee
Rhodiaceta
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rhodiaceta filed Critical Rhodiaceta
Publication of NO131611B publication Critical patent/NO131611B/no
Publication of NO131611C publication Critical patent/NO131611C/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D02YARNS; MECHANICAL FINISHING OF YARNS OR ROPES; WARPING OR BEAMING
    • D02GCRIMPING OR CURLING FIBRES, FILAMENTS, THREADS, OR YARNS; YARNS OR THREADS
    • D02G1/00Producing crimped or curled fibres, filaments, yarns, or threads, giving them latent characteristics
    • D02G1/02Producing crimped or curled fibres, filaments, yarns, or threads, giving them latent characteristics by twisting, fixing the twist and backtwisting, i.e. by imparting false twist
    • D02G1/0206Producing crimped or curled fibres, filaments, yarns, or threads, giving them latent characteristics by twisting, fixing the twist and backtwisting, i.e. by imparting false twist by false-twisting
    • D02G1/0233Producing crimped or curled fibres, filaments, yarns, or threads, giving them latent characteristics by twisting, fixing the twist and backtwisting, i.e. by imparting false twist by false-twisting with real twist being imparted to the yarn before or after false-twisting

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Yarns And Mechanical Finishing Of Yarns Or Ropes (AREA)
  • Spinning Or Twisting Of Yarns (AREA)
  • Socks And Pantyhose (AREA)

Description

Fremgangsmåte for fremstilling
av en teksturert tråd.
Oppfinnelsen vedrører en fremgangsmåte for fremstilling av en teksturert tråd med høyt tilbakeblivende torsjonsmoment.
Tråder med tilbakeblivende torsjonsmoment anvendes spesielt ved fremstilling av strømper, idet man omvekslende strikker en maskerad med en tråd av tilbakeværende S-tvinn og en maskerad med en tråd med tilbakeværende Z-tvinn.
Med lite elastiske tråder kan man således oppnå en meget elastisk trikotvare.
Det er allerede foreslått forskjellige metoder for fremstilling av slike tråder, f.eks. ved falsktvinning. Man vet at det ved kontinuerlig falsktvinning er vanskelig å minske trådens . tvinn like mye som den ovenfor spindelen tilveiebragte tvinn, hvorved tråden kommer til å ha et'tilbakeblivende torsjonsmoment.
Dette anses å være en ulempe ved mange anvendelser, f.eks, ved vev-ing. Veven får en uheldig tendens til å tvinne seg. Den kjente fremgangsmåte for å tilveiebringe falsktvinn muliggjør imidlertid ikke høye fremstillingshastigheter. Videre har man forsøkt å tilveiebringe falsktvinn enten ved friksjon eller på pneumatisk måte. Uheldigvis er man i førstnevnte tilfelle mekanisk begrenset av friksjonsorganet, som har en tendens til å slites ut meget hurtig og i det andre tilfellet utgjør luftforbruket en begrensning.
Det er også foreslått fremstilling av slike tråder ved overføring eller akkumulering av tvinn. Tvinningen ved overføringen tilveiebringes ved at tråder først legges sammen og' deretter skilles fra hverandre. Adskillelsen av trådene fra hverandre er imidlertid vanskelig å tilveiebringe og krever kompliserte løsninger.
Akkumulering av tvinn kan tilveiebringes ved hvilken som helst blokkeringsorgan. Således har det allerede lenge vært kjent å gi tråder et visst tvinn ved påvikling med en anordning med ring og løper. Det således tilveiebragte tvinn er vanligvis svak, men tilstrekkelig for å sikre det sammenhold som er nødvendig ved visse tekstilanvendelser eller tekstilbearbeidelser.
Man har allerede foreslått muligheten til å tilveiebringe tvinnakkumulering på en løper for fremstilling av teksturerte tråder. I dette tilfellet er man imidlertid nødt til å arbeide med kraftige spenninger og med en løper med spesiell form, f.eks. en som har en spiss kant, hvorved man tilveiebringer en deformering av tråden. Man vet dessuten et glidningen av en løper på en ring er vanskelig å regulere og som følge herav oppstår forskjeller i spenning i nivå med løperen.
Fra fransk patent nr. 1.303-358 er det kjent en fremgangsmåte som består i å føre en tråd med liten begynnertvinning gjennom en trådbremse eller over en avrundet kant for å beskytte tråden. Dette organ er her betegnet med uttrykket "tvinnakkumulator". 'Det tvinn som tråden allerede har, fastlåses på denne måten foran akkumulatoren inntil den har nådd en så høy verdi at tvinnet svarer til de mekaniske betingelser som beskrives her. Por dette formål kan man bruke det tvinn som tråden mottar ved avvikling. Etter at denne verdi er nådd lar tvinnakkumulatoren det gå så mange omdreininger som den mottar fra leveringsspolen slik at antall omdreininger. foran og bak apparatet er like stort under stasjonær drift. Det forhold at trådtvinningen ved innløpet i tvinnakkumulatoren oppsamles av denne skyldes at tråden, som består av flere filamenter ikke har et geometrisk sirkulært tverrsnitt, men derimot et mangekantet tverrsnitt. Ettersom gjennomløpet gjennom tvinnakkumulatoren gir opphav til en avflatning av tverrsnittet, vil akkumulatoren til en viss grad kunne hindre en trådrotering omkring dens lengdeakse og videre bevirke en orientering av tråden i en retning parallell med trådaksen. Tvinnakkumulatoren i apparaturen virker således at den møter det tvinn som produseres av leveringsspolen og fastlåser tvinnet ved inngangen ved å orientere filamentene i en retning som går så paral-let som mulig med trådens løperetning, i alle tilfelle i spissere vinkel i forhold til løpsretningen enn foran tvinnakkumulatoren.
Imidlertid vil dette ikke finne sted før tvinnmomentet som blir kraftigere og kraftigere på grunn av tvinnakkumuleringen foran tvinnakkumulatoren, har nådd en styrke som er like stor som maksimal-vridningsmomentet som tvinnakkumulatoren kan gi til tråden. Man får en likevektstilstand som motvirkesyav ethvert trinn som kommer fra leveringsspolen og av denne grunn vil en tvinnomdreining finne sted utenfor tvinnakkumulatoren.
Oppfinnelsen vedrører nå en fremgangsmåte for fremstilling av en teksturert tråd av termoplastisk materiale som har et gjenværende torsjonsmoment, hvor en multifilåmenttråd passerer et opp-varmings organ , går gjennom en trådføring og oppvikles på en spole ved hjelp av en ring og løper, idet fremgangsmåten er karakterisert ved at tråden ved overgangen fra føringen til løperen kommer i kontakt med en tvinnakkumuleringsring som er festet til rammen som bærer ringen og anordnet koaksialt med ringen som holder løperen og har mindre diameter enn trådballongen på dette sted.
En slik ring er fortrinnsvis montert på basisplaten av en ringspinnemaskin eller ringtvinnemaskin med ring og løper, f.eks. ved den del som er anordnet nedenfor en kontinuerlig anordning for strekning eller for spinning og strekning.
Systemet for påvikling med ring og løper kan selvsagt være av en hvilken som helst vanlig type, da formålet er å tilveiebringe oppvikling.
Spesielt kan man anvende normale løpere som ikke frem-kaller deformasjon av trådens tverrsnitt. Endelig kan man arbeide med svake spenninger, i den "ballong" som dannes av tråden ovenfor ringen for tvinnakkumulering, i motsetning til det som er tilfelle hvis man tilveiebringer tvinnakkumulering på oppviklingssystemets løper.
Oppfinnelsen skal nedenfor beskrives nærmere under henvisning til tegningen, hvor
fig. 1 skjematisk viser en anordning for kontinuerlig strekning og teksturering,
fig. 2 viser en annen utførelsesform av en anordning
for gjennomføring av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, idet tek-stureringen skjer med en allerede strukket tråd, og
fig. 3 viser trådens bane i høyde med ringen, og
fig. 4 viser den metode som er anvendt for å bestemme verdien av torsjonsmomentet.
Ved anordningen på fig. 1 avvikles en tråd fra en
snelle 2 og føres over et styreorgan 3. Tråden strekkes mellom en materanordning 4 og strekningstrinser 6 og 7, idet den passerer over en strekningsfinger 5. Tråden tekstureres deretter ved tvinnakkumulering på en ring 10, som er montert på basisplaten ovenfor en ring 11 i påviklingssystemet, som har en løper 12 som tråden passerer før den vikles opp av en spindel 13.
Det på ringen 10 akkumulerte tvinn får fritt gå tilbake til en'varmeplate 8, idet tvinningen passerer gjennom et øre 9.
Ved den på fig. 2 viste utførelsesform går man ut fra
en strukket tråd som avvikles fra en snelle 14 og derpå passerer en materanordning 15. Resten av anordningen er identisk med anordningen på fig. 1 foruten at strekningstrinser savnes.
På fig. 3 vises i detalj plasseringen av ringen 10 samt trådens bane. Ringen 10 har en konkav del 16, mot hvilken "ballongen", som er begrenset oventil av øret 9j har støtte, således at trådens bane bøyes innad før tråden passerer løperen 12. Avstanden mellom øret 9 og ringen 10 holdes kontant ved at øret 9 er fast forbundet med basisplaten ved en støttearm 17. Øret 9 har en slik diameter at den dannede "ballong" har en betraktelig diameter.
Oppfinnelsen skal forklares nærmere ved hjelp av de følgende ikke begrensede eksempler.
Eksempel 1.
Ved hjelp av en anordning ifølge fig. 1 behandler man
en tofibertråd av polyheksametylendipamid (polyamid 6,6) med titer 92 dtex. Driftsbetingelsene er følgende:
Den anvendte løper er av standardtype. Den behandlede tråds tilbakeblivende torsjonsmoment er 580. Etter en stabilisering i 4 timer fåes verdien 300.
Torsjonsmomentet måles på følgende måte. Man anvender
en 2 m lang tråd, hvis ene ytterende festes ved et fast punkt A.
Man legger tråden over en krok ved et punkt plassert 1 meter under punktet A, hvoretter man fester trådens andre ytterende ved punktet A (se fig. 4).
Derpå frigjør man tråden ved punkt B ved å ta bort kroken. Under innvirkning av det tilbakeblivende torsjonsmoment begynner tråden å tvinne seg. Ved hjelp av en torsjonsmåler av kjent type er det deretter tilstrekkelig å beregne tvinningsomdreininger som forbinder to fibre i tråden.
Por å påvise elastisiteten i en trikotvare oppnådd
idet det gåes ut fra denne tråd, fremstiller man under samme drifts-betingelser en tråd med S-tvinn og en tråd med Z-tvinn. Det for-andres bare rotasjonsretningen av spindelen 13. Man tilvirker derpå en strømpe på følgende måte.
Med en dobbel rundstol med 420 nåler og diameter 9,525 cm strikker man en strømpe med jersey-struktur, idet man avvékslende strikker en maskerad med en tråd med S-tvinn og en maskerad med en tråd med Z-tvinn. Herved får man et råemne til en- strømpe. Det dannede råemne fikseres ved 100°C i 20 min., farges deretter ved 85°C
i 3 timer og etterformes endelig ved 125°C i 90 sekunder.
På det fremstilte strømperåemne markerer man en lengde
på 100 mm, når strømpen ligger på et plant underlag i avspent tilstand. Pør varmebehandlingen trer man deretter denne strømpe opp på et sylindrisk rør med 80 mm diameter, henger en tyngde på 1 kp i den fri ende og måler råemnets tøyning. Man gjentar deretter samme måling på den etterformede strømpe. Endelig fjerner man belastningen og
man plasserer igjen strømpen på plant underlag og måler avstanden mellom de avsatte merker som opprinnelig var plassert 100 mm fra hverandre. Den målte avstand kalles tilbakegangsavstand.
Dette forsøk utføres også med en belastning på 300 p istedenfor en belastning på 1 kp.
De oppnådde resultater er sammenstilt i nedenstående tabell.
Endelig bestemmer man strømpens maksimale elastisitet eller maksimale tøyning. Følgende resultater fåes.
Man kan legge merke til at strømpen har en meget stor elastisitet og at den til og med når den underkastes en stor belastning som tilveiebringer en maksimal tøyning, gjeninntar en lengde meget nær den opprinnelige lengde, når belastningen opphører. Eksempel 2.
Dette eksempel er identisk med det foregående foruten at man behandler en allerede strukket tråd med en anordning ifølge fig. 2.
De oppnådde resultater er de' samme som resultatene i fig. 1.

Claims (2)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av en teksturert tråd av termoplastisk materiale som har et gjenværende torsjonsmoment hvor en multifilamenttråd passerer et oppvarmingsorgan (8), går igjennom en trådføring (9) og oppvikles på en spole (13) ved hjelp av en ring og løper (12), karakterisert ved at tråden ved overgangen fra føringen (9) til løperen (12) kommer i kontakt med en tvinnakkumuleringsring (10) som er festet til rammen som bærer ringen og anordnet koaksialt med ringen som holder løperen og har mindre diameter enn trådballongen på dette sted..
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at trådballongens høyde over tvinnakkumuleringsringen er konstant.
NO4777/70A 1969-12-12 1970-12-11 NO131611C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR6943178A FR2070976A5 (no) 1969-12-12 1969-12-12

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO131611B true NO131611B (no) 1975-03-17
NO131611C NO131611C (no) 1975-06-25

Family

ID=9044535

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO4777/70A NO131611C (no) 1969-12-12 1970-12-11

Country Status (15)

Country Link
BE (1) BE760247A (no)
BR (1) BR7024526D0 (no)
CA (1) CA924972A (no)
CH (2) CH556405A (no)
DE (1) DE2061107A1 (no)
DK (1) DK125099B (no)
ES (1) ES386419A1 (no)
FI (1) FI50149C (no)
FR (1) FR2070976A5 (no)
GB (1) GB1292407A (no)
LU (1) LU62231A1 (no)
NL (1) NL7017104A (no)
NO (1) NO131611C (no)
SE (1) SE368037B (no)
ZA (1) ZA708390B (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH625565A5 (no) * 1977-07-18 1981-09-30 Rieter Ag Maschf

Also Published As

Publication number Publication date
DK125099B (da) 1972-12-27
CA924972A (en) 1973-04-24
GB1292407A (en) 1972-10-11
CH556405A (fr) 1974-11-29
CH1840970A4 (no) 1974-06-14
CH556405B (de)
LU62231A1 (no) 1971-05-11
ZA708390B (en) 1971-09-29
NO131611C (no) 1975-06-25
FR2070976A5 (no) 1971-09-17
ES386419A1 (es) 1973-03-16
BE760247A (fr) 1971-06-11
BR7024526D0 (pt) 1973-05-03
FI50149C (fi) 1975-12-10
NL7017104A (no) 1971-06-15
DE2061107A1 (de) 1971-06-16
FI50149B (no) 1975-09-01
SE368037B (no) 1974-06-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3115745A (en) Method of drawing, covering and stabilizing synthetic elastomeric yarn
US2455173A (en) Yarn treating apparatus
US3404525A (en) Low-torque multifilament compact yarn
BRPI0409546B1 (pt) Métodos para a produção de um fio elástico composto, assim como ditos fios elásticos compostos
US3387448A (en) Stretched and stabilized yarns and fabrics
US3991548A (en) Composite yarns
US3287888A (en) Apparatus for the treatment of synthetic filaments
US4033103A (en) Process and apparatus for producing a variable diameter alternate twist yarn
NO126514B (no)
US4103481A (en) Variable diameter yarn
US3124632A (en) Phocess for treating nylon
US3177556A (en) Drawing and crimping of synthetic filaments and yarns
US3184820A (en) Apparatus for orienting the structure of synthetic yarn
US3733801A (en) Yarn process
US3460338A (en) Stretch yarn
US3708970A (en) Yarn process
US20060201129A1 (en) Continuous constant tension air covering
US3316705A (en) Production of artificial yarns
US2089239A (en) Apparatus for the treatment of artificial textile materials
US2988866A (en) Apparatus for the production of lowshrinkage polyethylene terephthalate threads
US3018608A (en) Process for the production of lowshrinkage polyethylene terephthalate threads
NO131611B (no)
US3318083A (en) Process for false twist-crimping yarn
US3341913A (en) Drawing and bulking of synthetic polymer yarns
US3877213A (en) Draw textured yarn and process