NO121622B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO121622B
NO121622B NO0372/68A NO37268A NO121622B NO 121622 B NO121622 B NO 121622B NO 0372/68 A NO0372/68 A NO 0372/68A NO 37268 A NO37268 A NO 37268A NO 121622 B NO121622 B NO 121622B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
furnace
silicon carbide
layers
layer
furnaces
Prior art date
Application number
NO0372/68A
Other languages
English (en)
Inventor
R Bacchiega
Garab G De
Original Assignee
Montedison Spa
Guiseppe De Varda
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Montedison Spa, Guiseppe De Varda filed Critical Montedison Spa
Publication of NO121622B publication Critical patent/NO121622B/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C3/00Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of melts
    • C25C3/06Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of melts of aluminium
    • C25C3/08Cell construction, e.g. bottoms, walls, cathodes
    • C25C3/085Cell construction, e.g. bottoms, walls, cathodes characterised by its non electrically conducting heat insulating parts
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P10/00Technologies related to metal processing
    • Y02P10/25Process efficiency

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Crucibles And Fluidized-Bed Furnaces (AREA)

Description

Foringer for metallurgiske ovner.
Foreliggende oppfinnelse angår foringer for ovner som
skal inneholde smeltede metaller og smeltede metaller og salter, f.eks. elektrolyseovner, gjensmeltingsovner etc.
Foreliggende oppfinnelse angår forst og fremst ovner for smeltebadelektrolyse av aluminiumoxyd i et smeltet cryolittbad ved fremstilling av aluminium.
Mer spesielt tar foreliggende oppfinnelse for seg og loser ved en helt ny lbsning et av de viktigste problemer som fore-ligger i forbindelse med konstruksjonen av slike ovner, dvs. det problem som oppstår i forbindelse med den såkalte "forsegling" av ovnene.
Det dreier seg i forbindelse medcfette problem om å forsbke å unngå at smeltede metaller skal sive gjennom det materiale som sideveggene og bunnen av ovnskarfine består av. Problemet er spesielt alvorlig med hensyn til bygging av kar i elektrolyseovner, f.eks. i ovner for fremstilling av aluminium og magnesium. I disse ovner er den indre overflate til ovnskaret som inneholder det smeltede metall og badet, i alminnelighet foret med et eller flere lag av spesielle ildfaste Stener, forbrente carbonblokker eller carbon-holdige materialer generelt som står i direkte kontakt med det smeltede bad og/eller det smeltede metall. Ildåaste Stener og varmeisolerende Stener er anbragt mot disse Stener, blokker eller car-bonholdige materialer. Diskontinuiteter og sprekker som kan oppstå i karet, representerer punkter hvor væsken som inneholdes i selve karet, og spesielt smeltede metaller, lett kan lekke ut. De smeltede metaller har en stbrkningstemperatur som er meget lavere enn storkningstemperaturen til det smeltebad hvori metallet fremstilles.
1 flercelleelektrolyseovner med opphengte bipolare elektroder for fremstilling av aluminium befinner det seg ofte et lag
med carbonholdig materiale som ligger an mot et indre lag av et spesielt ildfast materiale, f.eks. eiliciumnitridbundet siliciumcarbid, som er i kontakt med det smeltede cryolittholdige bad. Utenfor disse lag folger et eller flere lag av varmeisolerende materiale, og
det hele er oppsluttet av en jernkasse.
Elektrolyseovner av vanlig type for smeltebadelektrolyse har et lignende ovnskar, men disse ovnskar mangler som regel en innvendig foring av et spesielt materiale (ildfast). Carbonet, enten i blokkform eller som stampemasse, som erstatter katoden deri, er i direkte kontakt med badet og/eller med metallet, dvs. med det smeltede materiale i elektrolyseovnen.
Både i de nevnte flercelleovner og i vanlige ovner kan den ulempe oppstå at smeltet aluminium flyter ut av ovnen. Denne ulempe inntreffer med en viss frekvens og er forholdsvis alvorlig da den betinger at ovnen må stoppes for å gjenoppbygge den innvendige ildfaste foring eller laget av katodisk carbon.
Denne ulempe elimineres helt eller praktisk talt fullsten-dig ved hjelp av de forholdsregler som foreslås i overensstemmelse med foreliggende oppfinnelse ved fremstilling av ovner av den ovenfor angitte type for elektrolytisk fremstilling eller fornyet smelting av aluminium.
Det har overraskende vist seg at siliciumcarbid i usammenhengende tilstand, dvs. i form av pulver eller korn, uten et binde-middel, og selv i form av et meget tynt lag og med en kornstbrrelse av vanlig handelskvalitet representerer en praktisk uovervinnelig hindring for det smeltede metall, spesielt for smeltet aluminium selv i blanding med et elektrolysebad, f.eks. med smeltede cryolittholdige salter, og det er derfor tilstrekkelig å anbringe lag av dette materiale mellom de lag som utgjor ovnskarene og/eller ved å stappe siliciumcarbid inn i hulrommene mellom de ildfaste stener og/eller mellom carbonblokkene for derved å eliminere muligheten for at aluminium skal lekke ut og forårsake bdeleggelser.
I praksis bygges slike lag opp ved å spre det sammenheng-ende siliciumcarbid mellom lag på bunnen av ovnekarene og ved å helle eiliciumcarbidet inn i de avsiktelig forekommende mellomrom eller hulrom i ovnskarenes sidevegger.
Det viser seg at lag av 1 cm og derover var helt effektive, men det viste seg også at meget tynne lag, f.eks. av 1 mm og derover, hadde den samme overraskende virkning som beskrevet ovenfor.
I forbindelse med flercelleelektrolyseovner med bipolare elektroder og carbonovnskar helt utforet med ildfaste Stener av et spesielt materiale, f.eks. såliciumnitridbundet siliciumcarbid, anordnes det pulverformede eller kornformede eiliciumcarbidlag for-trinnsvis mellom laget av de ildfaste Stener som danner den innvendige foring og det tilstøtende lag av carbonholdig materiale. I vanlige elektrolyseovner med katodiske ovnskar anordnes laget av pulverformet eller kornformet siliciumcarbid rundt og under laget av carbonblokker eller carbonstampemasse, men det må nbye påseeas at katodejernene ikke isoleres elektrisk, hvilket lett lar seg gjore da erfaring har vist at de soner som er mest utsatt for lekkasje av aluminium og således sterkest trenger beskyttelse inne i ovnene, er de soner som befinner seg ved overgangen av ovnskarets bunn, dvs. de soner hvor bunnen går over i sideveggene. I ovner for «fornyet smeltning av aluminium anbringes f.eks. det beskyttende lag av sili-ciumcarbidpulver eller -korn mot, dvs. på utsiden av, et fbrste lag av ildfaste stener som er i direkte kontakt med det smeltede metall.
Tegningene viser skjematisk to utfbrelsesformer av foreliggende oppfinnelse. Således viser
fig. 1 et langsgående tverrsnitt langs lengdeaksen til ovnskaret i en vanlig aluminiumelektrolyseovn med monopolare elektroder (anoder) og med en katodisk ovnsbunn.
Fig. 2 viser detaljert i noe stbrre målestokk et tverrsnitt loddrett på lengdeaksen til det katodiske ovnskar ifblge fig.l. Fig. 3 viser et aksialt langsgående tverrsnitt av ovnskaret i en flercelleovn. Fig. 4 viser et snitt på tvers av lengdeaksen til ovnskaret ifblge fig. 3. På fig. 1 og 2 er vist den utvendige jernkasse 1, forbrente antrasittholdige carbonblokker 2, ovnskarets sidevegger 3 også bestående av forbrent antrasittholdig carbon, en på stedet brent antrasittholdig stampemasse 4, katodejern 5 og mellomlaget 6 av si- liciumcarbidpulver eller -korn. Laget er for bedre å tydeliggjbre det hele gjengitt i noe forstorret målestokk og er vist i en stbrre tykkelse enn hva som er nbdvendig i praksis. 1 forbindelse med vanlige elektrolyseovner for fremstilling av aluminium av den type som er vist på fig. 1 og 2 er det tilrådelig å anordne siliciumcarbidpulveret eller -kornene også mellom carbonblokkene ved den laveste del av ovnsbunnen, dvs. i de områder som er angitt med 7 på tegningene, for så å dekke over med en carbonholdig stampemasse 4 slik at beholderen vil få den nbdvendige sammenheng mellom de deler som ut-gjbres av carbonet. Omkretsforbindelsen mellom carbonblokkene og stampemassen er angitt med 8 mens 9 angir fundamentet og lagene av brente stener. På fig. 3 og 4 angir 10 siliciumcarbidpulveret eller -kornene, 11 den innvendige foring av et spesielt tidfast materiale og 12 carbonlaget (stampemasse eller blokker) som utgjor selve ovnskaret, 13 angir et utvendig isolerende lag (ildfast og/eller varmeisolerende), og jernkassen er angitt med 14.
Eksempel
En flercelleovn for elektrolyttisk fremstilling av aluminium og utstyrt med et beskyttende lag ifblge foreliggende oppfinnelse og med ovnskar oppbygget som vist på fig. 3 og 4, ble holdt i drift i flere måneder. Etter denne driftstid oppsto sprekking av bunnen, og ved ned-montering av selve ovnen ble det fastslått at en viss lekkasje av elektrolysebad hadde funnet sted, men denne viste seg imidlertid å være frosset (stbrknet) mellom carbonet og den utvendige isolering mens det helt overraskende vista seg at det smeltede aluminium ikke hadde passert gjennom det granulerte siliciumcarbidlag.
Ytterligere undersbkelser av samme art ble utfort i forbindelse med vanlige aluminiumelektrolyseovner med monopolare elektroder i katodiske ovnskar, og andre undersbkelser ble også gjort i forbindelse med ovner for fornyet smelting, og resultatene bekrefter helt ut den meget gode virkning som fåes ved hjelp av foreliggende oppfinnelse.
Samtidig med de utfbrte undersbkelser av siliciuracarbid-lagene ifblge oppfinnelsen ble også kontrollandersokeIser gjort i forbindelse med ovner uten et slikt lag, men som ellers ble drevet under de samme betingelser. Disse kontrollundersøkelser viste at sterk lekkasje av metall hadde funnet sted og tjener som bevis for at den beskyttelse mot slike lekkasjer som oppnåes må tilskrives siliciumcarbidet.

Claims (5)

1. Ovn avsett for å inneholde smeltet metall og eventuelt salt-smeltebad, spesielt for smelteelektrolytisk fremstilling av aluminium eller magnesium, i ovnskar fremstilt av lag av materialer som det smeltede metall vil kunne trenge gjennom og lekke ut gjennom og som omfatter beskyttende lag av siliciumcarbid anordnet mellom lag av foringer av vanlig ildfast materiale og/eller carbonholdig materiale:, karakterisert ved at det eller de beskyttende lag av siliciumcarbid utgjores av siliciumcarbid i usammenhengende eller upakket tilstand.
2. €vn ifblge krav 1,karakterisert ved at siliciumcarbidet er anbrakt mot den ytre flate til et forste forholdsvis tynt , innvendig forin<g>sla<g> av ildfast materiale i ovnskaret.
3... Ovn ifolge krav 1 eller 2, karakterisert ved at siliciumcarbidet utgjor minst ett ubrutt lag over veggenes samlede utstrekning og over hele ovnskarbunnen som skal beskyttes. h.
Ovn ifblge krav 1 eller 2,karakterisert ved det beskyttende lag ay siliciumcarbid på ovnskarets bunn danner lag med slike avbrytelser at bunnen holdes elektrisk ledende uten forstyrrelser av bunnen elektrolytiske funksjon.
5. ~" Ovn ifblge krav ^karakterisert ved at de beskyttende siliciumcarbidlag anordnes ved forbindelsesområdene mellom ovnsl^retsjbunn og vegger.
NO0372/68A 1967-02-01 1968-01-30 NO121622B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT1215767 1967-02-01

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO121622B true NO121622B (no) 1971-03-22

Family

ID=11139483

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO0372/68A NO121622B (no) 1967-02-01 1968-01-30

Country Status (8)

Country Link
US (1) US3514520A (no)
AT (1) AT290153B (no)
BE (1) BE710194A (no)
CH (1) CH496932A (no)
DE (1) DE1608030A1 (no)
ES (1) ES350013A1 (no)
FR (1) FR1553345A (no)
NO (1) NO121622B (no)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO122559B (no) * 1968-09-24 1971-07-12 Montedison Spa
LU57194A1 (no) * 1968-10-30 1970-05-04
US3661736A (en) * 1969-05-07 1972-05-09 Olin Mathieson Refractory hard metal composite cathode aluminum reduction cell
CA968744A (en) * 1970-12-12 1975-06-03 Kurt Lauer Cathode for the winning of aluminum
CH576005A5 (no) * 1972-03-21 1976-05-31 Alusuisse
US3766025A (en) * 1972-06-30 1973-10-16 Aluminum Co Of America Repairing electrolytic cells
US3777043A (en) * 1973-01-17 1973-12-04 Neill Corp O Apparatus and method for cooling a refractory lining
FR2338336A1 (fr) * 1976-01-13 1977-08-12 Pechiney Aluminium Nouveau procede de brasquage des cuves pour electrolyse ignee
US4175022A (en) * 1977-04-25 1979-11-20 Union Carbide Corporation Electrolytic cell bottom barrier formed from expanded graphite
CH660030A5 (de) * 1982-07-12 1987-03-13 Alusuisse Kathodenwanne einer aluminiumelektrolysezelle.
US4561958A (en) * 1984-11-30 1985-12-31 Reynolds Metals Company Alumina reduction cell
EP0193491A1 (de) * 1985-02-15 1986-09-03 Schweizerische Aluminium Ag Elektrolysewanne
EP0197003A1 (de) * 1985-03-22 1986-10-08 Schweizerische Aluminium Ag Elektrolysewanne für die Herstellung von Aluminium
US5560809A (en) * 1995-05-26 1996-10-01 Saint-Gobain/Norton Industrial Ceramics Corporation Improved lining for aluminum production furnace

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1146259B (de) * 1960-10-28 1963-03-28 Aluminium Ind Ag Verfahren zum Auskleiden der Waende der Kathodenwanne einer Aluminium-elektrolysezelle und nach diesem Verfahren hergestellte Kathodenwanne
US3321392A (en) * 1962-09-07 1967-05-23 Reynolds Metals Co Alumina reduction cell and method for making refractory lining therefor
US3412195A (en) * 1965-08-05 1968-11-19 Haveg Industries Inc Intermediate furnace barrier

Also Published As

Publication number Publication date
BE710194A (no) 1968-07-31
FR1553345A (no) 1969-01-10
DE1608030A1 (de) 1970-10-29
ES350013A1 (es) 1969-04-16
AT290153B (de) 1971-05-25
CH496932A (de) 1970-09-30
US3514520A (en) 1970-05-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO121622B (no)
NL1005114C2 (nl) Vuurvaste wand, metallurgisch vat omvattende zo&#39;n vuurvaste wand en werkwijze waarbij zo&#39;n vuurvaste wand wordt toegepast.
US3256173A (en) Electrolytic furnace with lined cathode pots for the production of aluminum
US3190626A (en) Support means for a refractory lined furnace
US3779699A (en) Furnace structure
NO150724B (no) Antennbart, brennbart produkt, fremgangsmaate for fremstilling derav, samt anvendelse av produktet
US2339337A (en) Furnace launder construction
US2203288A (en) Container for molten glass
US4468782A (en) Method and device for operating a DC arc furnace
US1220444A (en) Basic open-hearth furnace.
US4371334A (en) Shaft furnace, particularly the refractory construction of the bottom thereof
JP3448339B2 (ja) 溶融金属収容体の内張り耐火物構造
NO168941B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av mercaptoacylprolin.
US4146444A (en) Method for preheating a molten salt electrolysis cell
GB557262A (en) An improved furnace for the electrical melting and/or heating of aluminium and alloys thereof, and for the recovery of the metal from aluminium dross residues
US3820770A (en) Sub hearth construction for metallurgical furnaces
FR2097183A3 (en) Steel prodn - in an arc furnace, using a continuous smelt cycle
CN109266800A (zh) 高炉炉缸砌体中炭砖与陶瓷内衬的厚度设计方法
CN216039868U (zh) 一种防渗电解炉
US1937940A (en) Bottom for boiler furnaces
US1149203A (en) Electric furnace.
US2240361A (en) Glass melting furnace
CN216378048U (zh) 一种新型浇筑衬板焦罐
NO116901B (no)
US1408141A (en) Electrolytic apparatus