NO121552B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO121552B
NO121552B NO164058A NO16405866A NO121552B NO 121552 B NO121552 B NO 121552B NO 164058 A NO164058 A NO 164058A NO 16405866 A NO16405866 A NO 16405866A NO 121552 B NO121552 B NO 121552B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
circuit
lines
register
output
group
Prior art date
Application number
NO164058A
Other languages
English (en)
Inventor
J Dejean
C Grandjean
Original Assignee
Int Standard Electric Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Int Standard Electric Corp filed Critical Int Standard Electric Corp
Publication of NO121552B publication Critical patent/NO121552B/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q3/00Selecting arrangements
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M3/00Automatic or semi-automatic exchanges
    • H04M3/22Arrangements for supervision, monitoring or testing
    • H04M3/36Statistical metering, e.g. recording occasions when traffic exceeds capacity of trunks

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Monitoring And Testing Of Exchanges (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
  • Exchange Systems With Centralized Control (AREA)

Description

Trafikkfordelingsutstyr.
Foreliggende oppfinnelse angår trafikkfordelingsutstyr for å utjevne trafikken mellom de forskjellige seksjoner i utgangstrinnet i en telefonsentral.
Med det formål å redusere antall krysspunkter pr. abonnent i telefonsentraler, spesielt i elektroniske eller halv-elektroniske sentraler, blir hver av seksjonene i utgangstrinnet i sentralen tilegnet bare et begrenset antall n abonnenter, idet dette tall n vanligvis er et tall mellom 10 og 20. Det er imidlertid kjent at den relative variasjon av den trafikk som tilføres en utgangsseksjon som har n abonnenter, dvs. forholdet for standard-avviket fra den gjennomsnittlige trafikk som tilføres denne seksjon, er proporsjonal med ^==; . Da denne relative forandring blir mer viktig etter hvert som n blir mindre, noe som er tilfellet for det eksempel som skal beskrives nedenfor, vil det være nødvendig å utføre en utjevning for ikke å medføre uheldige virkninger for for mange viktige abonnent-grupper. En sperring av utgangstrinnet hvortil disse er koblet, vil kunne ha uheldige følger.
Denne utjevning kan foretas på mange måter. En første måte består i å rangere sentralens abonnenter etter deres trafikk, deretter å fordele disse på en så jevn måte som mulig mellom de forskjellige seksjoner av utgangstrinnet, ved å tilknytte hver seksjon det samme antall abonnenter som har stor trafikk, og det samme antall abonnenter med lav eller middels trafikk. En annen måte består i å modifisere tilkoblingen av linjene til de forskjellige utgangstrinn, idet det tas hensyn til resultater av trafikkmålinger, og idet modi-fiseringen oppnås ved hjelp av en generell fordelingsanordning. Denne modifikasjonen kan om nødvendig foretas periodisk.
Disse to måter har den vesentlige mangel at de ikke på en kon-tinuerlig måte kan tilpasses trafikkforandringer.
Formålet med den foreliggende oppfinnelse er således å tilveie-bringe en trafikkfordelingskrets som muliggjør permanent utjevning av trafikken mellom seksjonene i utgangstrinnet.
Dette oppnås ved å bygge opp et trafikkfordelingsutstyr i over-ensstemmelse med det nedenfor fremsatte krav.
For å gi en klarere forståelse av oppfinnelsen er det nedenfor
i detalj beskrevet et utførelseseksempel med henvisning til de led-sagende tegninger, hvor Fig. 1 viser et hovedblokkskjerna for en elektronisk éller halv-elektronisk telefonsentral, hvor kretsen ifølge oppfinnelsen benyttes, og Fig. 2 viser et eksempel på utførelsen av trafikkfordelingsutstyret ifølge oppfinnelsen.
En koblingskrets 1 styres av en styrekrets 2, slik at den er istand til å koble en anropende abonnent, som direkte eller indirekte (over en annen sentral) er forbundet med telefonsentralen, til en hvilken som helst abonnent i sentralen, forutsatt at linjen til den anropte abonnent er ledig og tilgjengelig, dvs. at den anropte abonnent ikke allerede har forbindelse med en annen abonnent, og at de forskjellige mulige veier for sammenkobling av abonnentene ikke . alle er opptatt med andre forbindelser.
Sentralen omfatter N linjer, idet N f.eks. er et tall i nærheten av 10.000, som er fordelt til g utgangstrinn Tl til Tg, hvor hver gruppe f.eks. betjener samme antall n linjer. Dersom tallet n velges
nær 20, vil telefonsentralen måtte omfatte g = 500 utgangstrinn.
Den relative forandring av trafikken i disse utgangstrinn er pro-prosjonal med og dette er mer viktig jo mindre n er, og spesielt dersom n = 20. Det er klart at i de travleste timer vil disse utgangstrinn være sperret, mens andre vil ha lav trafikk. For å unngå sperring av visse utgangstrinn har det vært foreslått å utjevne trafikken til de forskjellige trinn ved hjelp av linjene til abonnenter som har grupperte linjer (PABX-abonnenter). Blant abonnentene tilhørende en telefonsentral, har noen en høy anropshyppighet og flere linjer er derfor tilegnet disse, og disse linjer skal betegnes grupperte linjer, da disse har samme anropsnummer. Til tross for denne fordeling fører hver av disse grupperte linjer en stor trafikk, og det vil være nødvendig å fordele linjene tilhørende samme gruppe på forskjellige utgangstrinn. Dersom det totale antall linjer er større enn g, noe som forekommer meget sjelden, må imidlertid visse utgangstrinn omfatte mer enn én av de grupperte linjer.
En slik utjevning som er kjent som statistisk utjevning, er imidlertid ikke tilstrekkelig av den grunn at dersom en PABX-abonnent anropes, kobler styrekretsen til denne en ledig og tilgjengelig linje i et utgangstrinn uten å vurdere trinnets trafikktilstand, med det resultat at visse trinn som har høy trafikk, lett vil bli sperret. 1 den etterfølgende beskrivelse benyttes uttrykket trafikk-hyppighet for et utgangstrinn for å betegne forholdet mellom antall opptatte linjer i trinnet i forhold til trinnets totale antall utganger.
Kretsen 3 er konstruert slik at den tilfører til styrekretsen
2 utstyrsnummeret for den linje som er forbundet med utgangstrinnet med den laveste trafikk-hyppighet blant de utgangstrinn hvortil en anropt abonnents ledige linjer er koblet. Kretsen 3 omfatter en avsøkerkrets 4 som er istand til å nå hver av de målekretser 9 som er tilforordnet utgangstrinnene i sentralen. Med det formål å få vite trafikk-hyppigheten for hvert trinn, blir det i hver målekrets 9 foretatt en tilkobling av hver av utgangstrinnets utganger til en motstand 10 for en utgang fra trinnet Tg, over en koblingsanordning 13, som bare er sluttet når den tilsvarende utgang er opptatt. De andre ender av de like motstander er forbundet med en summerende motstand 12. Da motstandene 10 er like, vil strømmen som flyter gjennom den summerende motstand 12 og således spenningen som opptrer over dennes klemmer, være proporsjonal med antall opptatte utganger, dvs. med trafikk-hyppigheten for trinnet Tg. De summerende motstander i de forskjellige målekretser 9 er selvfølgelig like. Spenningen på klemmene til de summerende motstander i en viss målekrets hvortil avsøkerkretsen er koblet, kodes i en kodekrets 5, hvoretter koden,
i en krets 6, sammenlignes med koden som karakteriserer trafikk-hyppigheten for trinnet med lavest trafikk-hyppighet, blant de trinn som er undersøkt siden begynnelsen av undersøkelsesperioden, idet denne periode påbegynnes av styrekretsen 2 når en PABX-abonnent anropes.
Resultatet av sammenligningen styrer, over en prioritetsfor-delingskrets 7, lagringen av koden for den linje som er forbundet med det utgangstrinn som nettopp undersøkes, dersom trafikk-hyppigheten er den laveste av de som er undersøkt siden begynnelsen av perioden, og trafikk-hyppigheten lagres også for å sammenligne denne med trafikk-hyppigheten for det neste trinn som undersøkes. Denne krets 7 styrer også innstillingen av avsøkerkretsen for det utgangstrinn som skal undersøkes. Når så alle utgangstrinn som er koblet til PABX-linjene for den anropte abonnent er undersøkt, vil kretsen 7
gi koden for linjen til det utgangstrinn som har lavest trafikk-hyppighet, idet denne kode er tilgjengelig for å bli overført til styrekretsen 2. De forskjellige signaler som er nødvendige for på-virkning av kretsen 3, antas å bli tilført fra styrekretsen 2 og vil bli definert i forbindelse med beskrivelse av fig. 2.
I fig. 2 angir symbolet 54 som består av tallet 1 omgitt av en sirkel, en elektronisk ELLER-port som har et positivt signal på sin utgang når et positivt signal opptrer på i det minste én av inngangene som er betegnet med piler pekende mot sirkelen. Dersom C og D betegner signaler som er tilstede på hver av de to innganger, vil denne krets frembringe den logiske funksjon C + D.
Symbolet 35 angir en OG-port som har et positivt signal på sin utgang, når dens innganger samtidig har et positivt signal. Dersom A og B betegner signalene som er tilstede på de to innganger, vil denne krets frembringe den logiske funksjon AB.
Rektangelet 24 angir en inverteringskrets, idet et signal med
0 volt som tilføres inngangen fremkommer på utgangen som et positivt signal, mens utgangen gir 0 volt når inngangen er positiv. Dersom E er inngangssignalet, angir E utgangssighalet og er den komplimentære verdi av E. '
Symbolet med betegnelsen El som omfatter to konsentriske sirkler, representerer r OG-kretser i parallell som styres av det samme signal som i dette tilfellet er Pl. Denne krets vil i det følgende bli kalt en multippel OG-port. Bokstaven r plassert nær en leder angir en gruppering på r ledere.
Symbolet 6 representerer en kode-sammenligningskrets som
leverer et positivt signal på utgangen, som er angitt med en pil som stikker ut fra rektangelets minste side, når en c-sifret kode som tilføres av kretsen 20 er lavere enn den kode, som også har c-sifre og som tilføres fra kretsen 21. En slik krets er beskrevet på side 1184 i Bell System Technical Journal, September 1958.
Symbolet 27 representerer en flip-flop krets hvortil det til-føres et styresignal på en av inngangene 50 eller 51 for å innstille den henholdsvis i dens 0-tilstand eller i dens 1-tilstand. En spenning med samme polaritet som styresignalene er tilstede enten på utgangen 52, når flip-flop kretsen befinner seg i sin 0-tilstand eller på utgangen 5 3 når den befinner seg i sin 1-tilstand.
Symbolet 20 representerer et flip-flop register som omfatter
c flip-flop kretser hvis 1-innganger er forbundet med utgangstrådene fra kretsen 5 og hvis 1-utganger er forbundet med inngangene til sammenligningskretsen 6, Sifferet 0 plassert i den ene ende av registeret, betyr at dette er tilbakestilt til 0 når signal t3 tilføres.
Symbolet 22 representerer en tellerkrets med v flip-flop kretser som teller pulser tilført fra OG-porten 35 og som tilbakestilles til 0 ved tilførsel av et signal Po. 1-utgangene fra flip-flop kretsene er forbundet med v innganger til dekoderkretsen 23, som omgjør en binær kode med v sifre, som tilføres av telleren 22 til en l-av-2v kode, dvs. et signal som opptrer på bare én av de 2V utgangsledere. 1 fig. 2 er det bare vist p + 2 utgangsledere, med betegnelsene 23q til 23p+-jy idet p+ 2 er mindre eller lik 2V og tråden 23g f.eks. bare representerer et positivt signal når telleren 22 er i sin 0-tilstand.
Når en abonnent i sentralen anropes, registreres anropsnummeret til den anropte abonnent hvoretter det sendes til styrekretsen 2. Styrekretsen avleser så en hukommelseskrets som ofte betegnes som
en oversettelsesanordning, ved som adresse å benytte anropsnummeret, og denne hukommelse gir utstyrsnummeret for den anropte abonnent idet dette nummer særlig inneholder kodenummeret for utgangstrinnet som vedkommende anropte abonnents linje er tilkoblet. Når en anropt abonnent er en PABX-abonnent, gir oversettelsesanordningen i tillegg til utstyrsnummerne for PABX-linjene, nummeret for de grupperte linjer.
Det har vært foreslått å benytte to oversettelsesanordninger, idet en første oversettelsesanordning består av en hukommelse som omfatter én adresse for hvert anropsnummer sammen med utstyrsnummeret for linjen, eller sammen med nummeret for de grupperte linjer og en adresse i tilfelle av PABX-linjer. Den andre oversettelsesanordning er tilforordnet de grupperte linjer og adressen som tilføres av den første oversettelsesanordning hvor utstyrsnummerne for linjene er registrert. Det skal f.eks. antas at utstyrsnummerne for de n linjer i en gruppe registreres sammen med adressen som oppnås fra den første oversettelsesanordning og de n - 1 etterfølgende adresser. En slik prosedyre som gjør bruk av to oversettelsesanordninger, muliggjør en rask tilgjengelighet i tilfelle av en ordinær linje og muliggjør reduksjon av den nødvendige kapasitet hukommelsen må ha.
Kretsen 2 vil etter at den har mottatt nummeret til den anropte abonnent, undersøke den første oversettelsesanordning, og dersom dette nummer karakteriserer en gruppe, undersøkes den andre oversettelsesanordning hvorfra kretsen i rekkefølge utleder utstyrsnummerne for linjene i gruppen. Det skal antas at systemet ifølge oppfinnelsen benyttes i forbindelse med et telefonsystem omfattende en hukommelse for abonnentene. Hukommelsen åjourføres med hensyn til oppsetting og stryking av forbindelser, eller ved periodisk under-søkelse av linjene hvis tilstand er gjeninnskrevet i en hurtig tilgjengelig hukommelse.
Et telefonsystem av denne type er beskrevet i Bell System Technical Journal, September 1964. Etter at den har utledet utstyrsnummeret for én linje i gruppen, undersøker kretsen 2 hukommelsen for linjene med hensyn til linjens tilstand. Dersom linjen er opptatt, gir kretsen 2 opp dette utstyrsnummer og dersom linjen er ledig, registreres utstyrsnummeret i et register. Kretsen 2 undersøker så den andre oversettelsesanordning for å få rede på utstyrsnummeret for den etterfølgende linje i gruppen. Denne prosedyre fortsetter så inntil alle ledige linjer i gruppen er behandlet. Ved spesielle viktige grupper (med 20 linjer eller mer) er det mulig å benytte fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen for bare p ledige linjer i gruppen, idet p er kapasiteten av kretsen i fig. 2, dvs. antall registere RI, R2 ...,Rp, og kretsen 2 stopper avlesningen av den andre over-oversettelsesanordning så snart p ledige ringer i gruppen er detektert. Så snart kretsen 2 har mottatt informasjon fra den første oversettelsesanordning om at den anropte linje tilhører en gruppe, frembringer den et første signal To for fasetelleren CP, fig. 2, som er en fem-stillingsteller, som innstilles fra 4-stillingen til 0-stillingen for tilstanden To x P4 x t3 (OG-port 50). Dekoderen CD som er tilforordnet telleren CP tilfører så et signal på sin 0-utgang, idet dette signal, ved hjelp av den elektroniske port 51, bevirker opp- tredelsen, ved tidspunktet t5, av et signal Po, for å tilbakestille telleren 22, registerne RI til Rp og innstilling av registeret 21 til dennes 1-tilstand. I denne tilstand viser registeret 21 sifferet 1 i alle sine posisjoner, dvs. det viser det maksimale tall det kan vise. I Po x t7 (elektronisk port 52) innstilles telleren CP til sin 1-tilstand og dekoderen CD overfører på sin 1-utgang,
et signal Pl som karakteriserer fasen under hvilken utstyrsnummerne for de ledige linjer i gruppen overføres fra kretsen 2 til registerne RI til Rp. Dette signal Pl overføres også til kretsen 2 for å indikere overfor denne at den kan begynne overføringen mot registerne RI til Rp.
Detaljene av overføringskretsen som inngår i kretsen 2 er
ikke beskrevet og inngår heller ikke som en del av oppfinnelsen.
Det skal imidlertid antas at signalet Pl, i kretsen 2 starter avlesningen av den andre oversettelsesanordning og at så snart som en linje i en gruppe er funnet ledig, overføres dennes utstyrsnummer til registeret RI, den etterfølgende til registeret R2 osv. Når kretsen 2 har kontrollert tilstanden av de n linjer i gruppen, eller når p ledige linjer er detektert og deres utstyrsnummere er overført til registerne RI til Rp, frembringer kretsen 2 et signal Tl, som ved tidspunktet ti, ved hjelp av den elektroniske port 57, overfører telleren CP til sin andre tilstand. Signalene ti til t7
er etter hverandre følgende signaler med samme varighet, som tilføres klokkekretsen som betegnes H i fig. 2. I denne tilstand har kretsen i fig. 2 tilgjengelig all nødvendig informasjon, og kretsen 2 kan derved frigjøres og utføre andre funksjoner som f.eks. å sette opp et annet anrop. I P2 x t2, bevirker den elektroniske port 35 over-føringen av telleren 22 til dennes 1-tilstand, og dekoderen 23 overfører et signal 23-1 som åpner multippel-porten Sl og lukker de elektroniske porter 39 og 40 ved hjelp av inverteren 24. Som forklart ovenfor inneholder registeret RI utstyrsnummeret, dvs. informasjonen om den fysikalske tilstand av en linje i sentralen. Denne informasjon inneholder særlig nummeret på det utgangstrinn hvortil linjen er koblet. Som det vil fremgå av den følgende beskrivelse, benyttes de elektroniske porter som f.eks. Sp for over-føring av innholdet av registeret Rp mot kretsen 4. Det skal antas at informasjonen med hensyn til det utgangstrinn hvortil linjen er koblet alene overføres mot kretsen 4. Overføringene fra et register R2 til Rp mot registeret RI utføres imidlertid med hele utstyrsnummeret.
Da OG-porten Sl er åpen, vil koden for utgangstrinnet som er registrert i registeret RI, bli overført til avsøkerkretsen 4. Denne krets 4 muliggjør tilkobling av klemmene til summeringsmotstandene 12 (fig. 1) i målekretsene til utgangstrinnet, hvis kode er innskrevet i registeret RI, og kodekretsen 5 frembringer en kode som svarer til spenningen som opptrer over klemmene for motstandene, idet denne spenning er proporsjonal med trafikkhyppigheten for gruppen. Overføring av informasjonen mot kodekretsen 5 finner sted ved tidspunktet t3, og kodingen finner sted ved etterfølgende tidspunkt t4, og koden for denne spenning leses inn i registeret 20
som ble tilbakestilt ved det foregående tidspunkt t3. Ved tidspunktet t4, blir flip-flop kretsen 27 tilbakestilt til 0. Antall binære posisjoner c i registerne 20 og 21 bestemmes av antall utganger fra utgangstrinnet. Det skal antas at g utgangstrinn omfatter det samme antall utganger. Virkemåten kan imidlertid begrenses til et mindre antall posisjoner, dersom en mindre nøyaktig koding aksepteres.
Som tidligere nevnt, vil alle posisjoner i registeret 21 som følge av signalet Po vise sifferet 1, og dette binære tall ao med cl sifre svarer til den maksimale verdi den spenning som skal kodes, kan ha. Koden al som opptrer i registeret 20 ved tidspunktet t4, er med sikkerhet lavere enn koden ao med cl sifre som er tilstede i registeret 21, slik at sammenligningskretsen 6 tilfører et signal som åpner OG-porten 60 ved tidspunktet t5 x P2. Flip-flop kretsen 27 som innstilles til sin 0-tilstand ved det foregående tidspunkt t4, innstilles til sin 1-tilstand, hvorved registeret 21 tilbakestilles til 0 ved tidspunktet t6 ved hjelp av en OG-port 42. Denne tilbake-stilling til 0 foretas ved tidspunktet t7 ved overføring av koden al fra registeret 20 til registeret 21 over multippel-OG-porten 41 som styres av 1-utgangen fra flip-flop kretsen 27 og klokkesignalet t7. De to registere 20 og 21 viser således den samme kode al. Under den følgende klokkerekkefølge vil koden a2 som måler trafikk-hyppigheten for utgangstrinnet hvis adresse er registrert i register R2, bli sammenlignet med koden al som måler trafikkhyppigheten for utgangstrinnet som nettopp undersøkes.
Da formålet med kretsen ifølge den foreliggende oppfinnelse
er i registeret RI å vise koden for utstyrsnummeret for den linje som er tilkoblet det utgangstrinn som har lavest trafikkhyppighet, er det klart at under den første klokkerekkefølge i undersøkelses-perioden, må ikke innholdet av registeret RI forandres, og at det
må tilveiebringes et strømkretsarrangement for å hindre overføring av innholdet av registeret RI til seg selv. Dette strømkretsarrange-ment omfatter en inverter 24 som mottar et signal i 1-tilstanden for telleren 22, som sendes over utgangstråden 23-1 fra dekoderkretsen 23. Inverteren 24 lukker så OG-porten med 39 og 40, mens telleren 22 befinner seg i 1-stillingen, idet denne 1-stilling svarer til det første trinn som undersøkes i undersøkelsesperioden. Da OG-porten med 39 og 40 er lukket, kan ingen overføring finne sted, da multippel-OG-porten er lukket. Videre kan registeret RI ikke tilbakestilles til 0 ved tidspunktet t6, da OG-porten 39 ikke tilfører noe signal. Ved det følgende tidspunkt t2 x P2 overføres telleren 22 til sin 2-stilling, hvorved utgangstråden 23-2 fra dekoderkretsen 23 påvirkes, idet tråden 23-2 utgjør en av inngangene til multippel-OG-porten S2. Koden for utgangstrinnet som leses inn i register R2 er således tilført avsøkerkretsen 4 som ved tidspunktet t3 kobler kodekretsen 5 til klemmene på summeringsmotstanden i det trinn hvis kode er innskrevet i register R2. Kode a2 for spenningen ved klemmene på summeringsmotstanden er skrevet inn i registeret 20 og sammenlignes med koden al. Dersom a2 er mindre enn al, vil det ses at under den første undersøkelse blir koden a2 overført fra registeret 20 til registeret 21 ved tidspunktet ti, idet registeret 21 blir tilbakestilt til 0 ved tidspunktet t6, og da utgangstråden 23-1 i dekoderkretsen 23 ikke lenger er påvirket, vil OG-porten 39 være åpen og dens utgangssignal innstiller registeret RI til dettes 0-stilling over ELLER-porten 3P. Registeret RI er således klar til å registrere utstyrsnummeret som er innskrevet i registeret R2. Denne registrering utføres ved tidspunktet t7, over multippel-OG-porten S2, som åpnes av signalet som er tilstede på tråden 23-2 i multippel-OG-porten 37 som åpnes ved tidspunktet t7 av utgangssignalet fra OG-porten 40 og ELLER-porten 44.
Dersom a2 er større eller lik al, vil ingen av de to ovenfor nevnte overføringer finne sted, da flip-flop kretsen 27 forblir i sin 0-tilstand, og derved lukker OG-portene 37 og 41. Ved slutten av denne andre periode, vil den kode som er innskrevet i registeret RI være koden for utstyrsnummeret for den linje som er koblet til utgangstrinnet med den laveste trafikk-hyppighet av de to trinn som undersøkes. Dersom antall trinn som skal undersøkes, er større enn 2, forblir telleren CP i sin 2-tilstand, og den tredje periode begynner.
Det vil forstås at etter at flere perioder som ovenfor beskrevet er foretatt, vil den kode som er skrevet inn i register RI, være koden for utstyrsnummeret for den linje som er koblet til utgangstrinnet med den laveste trafikk-hyppighet. To tilfeller må vurderes for å forklare slutten på virkemåten av kretsen. Dersom nummeret for utstyrsnummerne som svarer til ledige linjer i gruppen, er lik det maksimale antall som kan behandles av kretsen, som f.eks. p,
vil ved begynnelsen av periode nr. p + 1, telleren 22 bli innstilt på posisjon p + 1 og dekoderen 23 tilføre et signal 23 (p + 1) som ved hjelp av de elektroniske porter 54 og 55 bevirker overføring av telleren CP til dennes 3-tilstand ved 23 (p + 1) x P2 x t4. Signalet P3 som tilføres fra dekoderen CD, benyttes for å styre åpningen av den elektroniske porten 56 ved tidspunktet P3 x t6
for å bevirke overføringen, i et register (ikke vist) i styrekretsen 2, av innholdet av registeret RI, dvs. utstyrsnummeret for linjen for den gruppe som er forbundet med utgangstrinnet med den laveste trafikk-hyppighet blant p undersøkte trinn. Kretsen 2 vil så snart den er tilgjengelig benytte denne informasjon for å forlenge anropet mot den linje hvis utstyrsnummer er således bestemt.
Dersom nummeret for det utstyrsnummeret som svarer til ledige linjer i gruppen er lavere enn p, når f.eks. s er mindre enn p,
ved begynnelsen av periode s + 1, vil innholdet av registeret R (s + 1), dvs. en kode som bare omfatter 0, og som ikke må tilegnes noe utgangstrinn, overføres til kretsen 4. Kodene for utgangstrinnene som overføres til kretsen, tilføres også dekoderkretsen 61, som er konstruert slik at den frembringer et signal Fo når den kode som tilføres bare er 0. Dette signal Fo bevirker, i Fo x P2 x t4, over de elektroniske porter 54 og 55, overføring av telleren til 3-tilstanden09generering av signalet P3 som virker som beskrevet ovenfor.
Ved tidspunktet P3 x ti (elektronisk port 53) innstilles telleren CP til sin 4-tilstand, og kretsen CD tilføres så et signal P4 som indikerer at kretsen er istand til å utføre en ny undersøkelse.
Det tilfellet er betraktet hvor trafikk-hyppigheten for utgangstrinnene måles ved addisjon av strømmer ved hjelp av motstander. Det er klart at kontaktene som f.eks. 13, fig. 1, kan være enten elektromekaniske kontakter eller elektroniske porter i samsvar med den type brytere som benyttes i utgangstrinnene.
På den annen side må det i telefonsentraler som benytter trafikk-hukommelse for abonnentene benyttes en krets som når den undersøkes av kretsen 4 (fig. 1) undersøker hukommelsespunktene som er tilforordnet linjene for utgangstrinnet og foretar en sum av de opptatte linjer, idet dette er et mål for trafikk-hyppigheten for trinnet, når alle utgangstrinnene betjener det samme antall linjer. Denne informasjon må i dette tilfellet sendes direkte til registeret 20, og kodekretsen 5 er ikke lenger nødvendig. Dersom åjourføringen av trafikkhukommelsen for linjene utføres periodisk, og alle linjene tilhørende samme trinn undersøkes suksessivt, er det mulig å foreta tilkobling av et register for hvert utgangstrinn. Informasjonen vedrørende linjenes tilstand kan så på den ene side benyttes til å tilbakestille og åjourføre trafikk- huk omme ls en, og kan på den annen side tilføres en teller som teller antall opptatte linjer i et utgangstrinn. Når alle linjer i et trinn er undersøkt, blir innholdet av telleren overført til registeret som er tilforordnet dette trinn, og telleren tilbakestilles deretter til 0 for å være klar til registrering av informasjonen vedrørende det etterfølgende utgangstrinn. I dette tilfellet bevirker avsøkerkretsen 4 (fig. 2) i samsvar med mottagelsen av koden for et utgangstrinn, overføring av innholdet i trafikkre-gisteret som er tilforordnet dette trinn, direkte til registeret 20, fig. 2.
Når kretsen 2 er tilgjengelig, vil det utstyrsnummer som er tilført til denne ved hjelp av kretsen i fig. 2, foreta en ny test for å kontrollere at linjen som er funnet ledig tidligere, ikke er utilgjengelig p.g.a. innvendig blokkering i sentralen. Da sperre-sannsynligheten er lav, vil linjen vanligvis være tilgjengelig. Når forbindelsen imidlertid p.g.a. innvendig sperring ikke kan settes opp, kan kretsen 2 bevirke en ny undersøkelse av kretsen i fig. 2,
i hvilket tilfelle sannsynligheten for at denne nye undersøkelse skal ende i denne samme linje, er meget liten.

Claims (1)

  1. Trafikkfordelingsutstyr i en elektronisk eller halv-elektronisk telekommunikasjonssentral omfattende en testkrets for hver utgangsgruppe, og hvor denne testkrets gir en informasjon i samsvar med antall opptatte linjer i utgangsgruppen, og hvor en forbindelses-krets selektivt forbinder en kodekrets som er tilforordnet et register med en hvilken som helst testkrets, karakterisert ved at trafikkfordelingsutstyret omfatter en hukommelseskrets hvor utstyrsnummerne for abonnentlinjene lagres, idet hukommelsen er konstruert på en slik måte at når den undersøkes med hensyn på en adresse som svarer til en abonnent, vil utstyrsnummeret for linjen eller linjene i gruppen, som er tilforordnet nevnte abonnent, bli lagret i hukommelsen, idet en del av dette utstyrsnummer identifiserer utgangsgruppen hvortil linjen er koblet, en undersøkelsesanordning for undersøkelse av hukommelsen ved begynnelsen av søkingen etter en forbindelse med en anropt abonnent som er koblet til sentralen over en gruppe linjer, flere registre for å lagre utstyrsnummerne for linjene i en gruppe som er tilforordnet en abonnent, en avlesningsanordning for suksessiv avlesning av kodene for utgangsgruppene i registerne og tilkobling av under-søkelseskretsen til testkretsen hvis kode er innlest i et register, en sammenligningsanordning som sammenligner antall opptatte linjer i den undersøkte gruppe med det minste antall opptatte linjer som er målt i en utgangsgruppe etter begynnelsen av søkingen, idet dette minste antall lagres i et register som er tilforordnet sammenligningsanordningen, en overføringskrets for overføring til registeret tilforordnet sammenligningsanordningen det antall opptatte linj3r som måles i den undersøkte utgangsgruppe, dersom dette antall er nindre enn det antall som er tidligere lagret, hvorpå
    en lagringsanordning lagrer koden for linjen tilhørende den under-søkte utgangsgruppe i registeret som mottar koden for linjen i den første utgangsgruppe for undersøkelse ved begynnelsen av sø kingen, og en detekteringsanordning for ved slutten av søkingen å detektere når alle utgangsgrupper er undersøkt og overføre koden for linjen som tilhører den minst opptatte utgangsgruppe til en styrekrets for sentralen, hvilken styrekrets sørger for å etablere den ønskede forbindelse.
NO164058A 1965-07-27 1966-07-26 NO121552B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR26091A FR1458274A (fr) 1965-07-27 1965-07-27 Perfectionnements aux dispositifs d'équilibrage du trafic dans un central téléphonique

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO121552B true NO121552B (no) 1971-03-15

Family

ID=8585316

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO164058A NO121552B (no) 1965-07-27 1966-07-26

Country Status (8)

Country Link
US (1) US3459898A (no)
BE (1) BE684592A (no)
CH (1) CH440390A (no)
ES (1) ES329553A1 (no)
FR (1) FR1458274A (no)
GB (1) GB1111470A (no)
NL (1) NL6610537A (no)
NO (1) NO121552B (no)

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL299583A (no) * 1962-10-22

Also Published As

Publication number Publication date
FR1458274A (fr) 1966-03-04
US3459898A (en) 1969-08-05
ES329553A1 (es) 1967-07-16
GB1111470A (en) 1968-04-24
NL6610537A (no) 1967-01-30
CH440390A (fr) 1967-07-31
BE684592A (no) 1967-01-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3194892A (en) Translator
US4314110A (en) System for the testing of telephone switching systems
US2317471A (en) Selection system
US3462743A (en) Path finding apparatus for switching network
US3691301A (en) Switching system arranged for time restricted flat rate station-to-station toll calling
US3155775A (en) Alternate route trunk selection
US4096356A (en) Call restriction arrangement
US3231680A (en) Automatic telephone switching system
NO134776B (no)
NO121552B (no)
US3784757A (en) Limited access dialing system
US4050095A (en) Call load sharing system between a plurality of data processing units
US4156110A (en) Data verifier
US3485957A (en) Call forwarding arrangement
GB1263528A (en) Electronic telephone exchange based on the time division principle
GB1279330A (en) Switching system controlled by a stored program
US3660600A (en) Path finding system for multi-stage switching matrix
US3324242A (en) Call metering in communication systems
US3194890A (en) Two digit repertoire dialing system
US3225144A (en) Telephone switching system
US3639702A (en) Communication system traffic survey arrangement
US3319008A (en) Time-slot reservation for trunk calls in pbx telephone systems
GB2114398A (en) Improvements in or relating to electronic telephone exchanges
US4167656A (en) Junctor checking system
US3127479A (en) Telephone switching system