NO120064B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO120064B
NO120064B NO163003A NO16300366A NO120064B NO 120064 B NO120064 B NO 120064B NO 163003 A NO163003 A NO 163003A NO 16300366 A NO16300366 A NO 16300366A NO 120064 B NO120064 B NO 120064B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
arm
actuator
disconnection
addition
division
Prior art date
Application number
NO163003A
Other languages
English (en)
Inventor
E Kaltner
Original Assignee
Veitscher Magnesitwerke Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Veitscher Magnesitwerke Ag filed Critical Veitscher Magnesitwerke Ag
Publication of NO120064B publication Critical patent/NO120064B/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C04CEMENTS; CONCRETE; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES
    • C04BLIME, MAGNESIA; SLAG; CEMENTS; COMPOSITIONS THEREOF, e.g. MORTARS, CONCRETE OR LIKE BUILDING MATERIALS; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES; TREATMENT OF NATURAL STONE
    • C04B35/00Shaped ceramic products characterised by their composition; Ceramics compositions; Processing powders of inorganic compounds preparatory to the manufacturing of ceramic products
    • C04B35/01Shaped ceramic products characterised by their composition; Ceramics compositions; Processing powders of inorganic compounds preparatory to the manufacturing of ceramic products based on oxide ceramics
    • C04B35/03Shaped ceramic products characterised by their composition; Ceramics compositions; Processing powders of inorganic compounds preparatory to the manufacturing of ceramic products based on oxide ceramics based on magnesium oxide, calcium oxide or oxide mixtures derived from dolomite

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Ceramic Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Compositions Of Oxide Ceramics (AREA)
  • Furnace Housings, Linings, Walls, And Ceilings (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)

Description

Anordning ved regnemaskiner med automatisk divisjon.
Regnemaskiner, hvor divisjon gjennom-føres automatisk etter at divisor og dividend er innstillet og en igangsetningstan-gent er trykket ned, er tidligere kjent. Ved slike regnemaskiner hvor subtraksjon ut-føres ved at det subtraherte talls komplementverdi adderes, opptrer imidlertid spe-sielle problemer.
Ved de hittil kjente anordninger for
styring av det automatiske divisjonsforløp uttas en divisjonsimpuls fra sifferhjulet i produksjonsregisterets høyeste dekade når dettes sifferverdi under regning i subtraktiv retning (minusregning) forandres fra 0 til 9 eller under regning i additiv (plus-regning) forandres fra 9 til 0. Divisjonsimpulsen bevirker derved at aktuatorens (rotorens) regning avbrytes og at en trinnforskyvning til nærmeste lavere dekade ut-løses. Deretter påbegynnes regneoperasjo-nen påny i denne dekade men i motsatt retning. Vanligvis uttas divisjonsimpulsen fra den høyeste dekades mentehake.
Ved maskiner som konsekvent regner subtraksjon ved addisjon av tilsvarende komplementverdier, blir imidlertid pro-blemstillingen en annen. På en eller annen måte må det ordnes slik at der ved minusregning fåes en divisjonsimpuls under en omdreining, hvor siste mentehake eller tilsvarende anordning ikke slår ut, dvs. ikke inntar overføringsstilling. Ved plussregning skal imidlertid divisjonsimpulsen på normal måte tas ut når siste mentehake slår ut. Problemet kan altså sies å bestå i å tilveiebringe en omkoblingsanordning som styres av regneretningen.
Foreliggende oppfinnelse vedrører altså en regnemaskin av det slag som utfører subtraksjon ved addisjon av motsvarende komplementverdier, og anordningen ifølge oppfinnelsen utmerker seg i det vesentlige ved at en aksel er anordnet til synkront å følge aktuatorens rotasjon, idet denne aksel bærer et i sideretningen forskyvbart men ikke dreibart frakoblingsorgan som er forsynt med en knast eller lignende og anordnet til å samvirke direkte eller indirekte med f. eks. en arm for stansing av aktuatoren og utløsning av dens trinnforskyvning til nærmeste lavere dekade, idet frakoblingsorganet styres dels av en regneretningsarm som inntar to forskjellige stillinger avhengig av om aktuatoren er innstillet for direkte eller komplementær addisjon, og dels av en divisjonsarm som påvirkes av en overføringshake i produktregistrets høyeste dekade, slik at frakoblingsorganet i den ene stilling samvirker og i den annen stilling ikke samvirker med armen.
I det følgende skal beskrives et utfø-relseseksempel på oppfinnelsen tilpasset en maskin som dividerer ifølge tidligere kjent metode med minusregning i hver annen dekade og plussregning i hver annen, men oppfinnelsen kan på samme måte også tilpasses til slike maskiner som utfører en korreksjonsomdreining i hver dekade. Den viste utførelse er vist i forbindelse med en maskin av den type som er beskrevet i patent 86 968.
På tegningen viser fig. 1 og 2 de forskjellige organer som påvirker divisjons-koblingen, sett fra siden, fig. 3 og 4 hhv. 5 og 6 organene på fig. 1 sett forfra, dog i forskjellige stillinger.
På tegningene betegner 1 en aksel som er direkte forbundet med maskinens aktuator og roterer synkront med denne, se fig. 1. Ved den viste utførelse er akslen ut-styrt med tilbakeføringsorganer la (se fig. 2) for produktregistrets mentehaker 10, som er svingbart lagret på en aksel 11. Et regnehjul 12 i produktregistret er vist på fig. 2 med tilhørende aksel 13. På akslen 1 er lagret et frakoblingsorgan 2 som er forskyvbart i sideretningen men ikke dreibart i forhold til akslen. Dette frakoblingsorgan 2 føres av en fjær 14 til sin høyre endestilling som er vist på fig. 3.
Frakoblingsorganet 2 er på en del av en ytre omkrets utført med en knast 2a som i visse stillinger av frakoblingsorganet kan påvirke en arm 3 som er lagret på en tapp 4.
Akslen 1 roterer ved den viste utførelse til stadighet i samme retning, som antydet med en pil på fig. 1. Som det fremgår av figurene vil knasten 2a under akslens rotasjon svinge armen 3 omkring akslen 4 til den på fig. 1 med streker og prikker viste stilling hvis frakoblingsorganet 2 inntar en av de sidestillinger som er vist på fig. 4 og 5. Når armen 3 svinges på denne måte påvirkes drivorganene for maskinens regnen-de del, aktuatoren, eller i dette tilfelle regnerotoren, slik at dens regnebevegeise, dvs. rotasjon, stanses og videre utløser en trinnforskyvning til nærmeste lavere dekade, hvor aktuatoren begynner å arbeide påny, men hvor regnebevegelsen nu får om-vendt fortegn. Hvis rotoren således har regnet i subtraktiv retning i første dekade, vil den komme til å regne i additiv retning i neste dekade, subtraktivt i den derpå føl-gende osv. De organer som bevirker utløs-ning av disse operasjoner, er ikke vist på tegningen, men er kjent i alle utførelses-former ved forskjellige maskiner med automatisk divisjon.
Frakoblingsorganet 2 styres i sideretningen av to forskjellige organer. Det ene består av en regneretningsarm 7 som er lagret på en aksel 8, og denne arm 7 brin-ges til å innta to forskjellige stillinger avhengig av om aktuatoren (regnerotoren) regner i additiv retning eller i subtraktiv retning, dvs. adderer divisoren selv eller dens komplimentærverdi. På fig. 1 er vist heltrukket og merket med pluss armens 7 stilling under addisjon; armens stilling under subtraksjon er antydet med strek-prikkede linjer og merket med et minus-tegn. Fig. 3 og 4 viser armen 7 i stilling under addisjon og fig. 5 og 6 i stilling under subtraksjon.
Hvorledes armen 7 styres av regnerotoren, er ikke vist på tegningen, men dette kan foregå på mange i og for seg velkjente måter.
Armen 7 har et i sideretningen bøyet parti 7a som er formet til en skrå kurve som samarbeider med en kurvedel 2b på frakoblingsorganet 2 under akslens 1 drei-ning når armen står i minusstilling, og som resultat av disse kurvers samarbeide føres frakoblingsorganet 2 over til den stilling som er vist på fig. 5. Denne sideforskyv-ning av frakoblingsorganet finner sted når akslen 1 inntar en slik stilling at armen 3 påvirkes under sin fortsatte rotasjon mot utgangsstillingen (vist på fig. 1).
Det annet av de ovenfor nevnte organer for styring av frakoblingsorganet 2 ut-gjøres av en divisjonsarm 5. Denne består av to identisk like deler festet til en aksel 6. Begge armer 5 er forsynt med en skrå-flate 5a som samvirker med kurven 2b på samme måte som kurven 7a. Armene 5 kan innta to forskjellige stillinger, se fig. 1. I den ene stilling står armen vist med flaten 5a utenfor kurven 2b med hel trukne linjer, og i den annen stilling som er vist med strek-prikkede linjer, ligger flatene slik at flaten 5a påvirker kurven 2b.
Armenes 5 og akslens 6 bevegelse be-stemmes av en arm 9 lagret på en aksel 6 (fig. 2). Denne arm 9 ligger rett ut for overføringshaken eller mentehaken 10 i produktregistrets høyre dekade og påvirkes av denne på en slik måte at armene 5 og 9 svinges til sine strekprikkede stillinger når overføringshaken slår ut. Overførings- eller mentehakens utslagsbevegelse fåes på i og for seg kjent måte ved hjelp av et frem-spring 12a på det tilhørende regnehjul 12 som dreier haken mot urviseren når hjulet går fra sin 9-verdi til sin 0-verdi.
Armen 7 og armene 5 styrer sammen frakoblingsorganet 2 på følgende måte. Under subtraktiv regning (se fig. 5 og 6) vil den skrå kurve 7a under akslens 1 rotasjon skyve frakoblingsorganet 2 til den på fig. 5 viste stilling. Hvis armene 5 da ligger i sin beltrukne stilling påvirker de ikke koblin-gen, men resultatet blir, som vist på fig. 5, en puls til maskinen at den skal stanse ved at knasten 2a påvirker armen 3.
Hvis armene 5 derimot er skjøvet ned til sin strek-prikkede stilling vil kurven 2b ved akslens 1 rotasjon først treffe på kurven 7a, hvorved frakoblingsorganet føres tii siden til den stilling som er vist på fig. 5. Under fortsatt rotasjon vil kurven 2b møte kurven 5a på den venstre arm 5 og frakoblingsorganet skyves derved ytterligere til siden til den på fig. 6 viste stilling, hvor knasten 2a passerer armen 3, som det fremgår av tegningen, slik at der ikke finner sted noen frakobling.
Forholdet ved additiv regning fremgår av fig. 3 og 4. Når armen 5 inntar sin hel-trukne stilling ligger frakoblingsorganet fortsatt i sin utgangsstilling (se fig. 3) og noen frakobling kan ikke finne sted da knasten 2a ikke ligger ut for armen 3. Inntar armen 5 derimot den strek-prikkede stilling vil dens høyre del påvirke kurven 2b, slik at frakoblingsorganet forskyves til venstre til den stilling som er vist på fig. 4, hvor knasten 2a ligger rett ut for armen 3 og hvor armen følgelig påvirkes, slik at frakoblingen finner sted. Som det fremgår av fig. 4 må kurven 2b ikke være bredere enn at den får plass mellom de to armer 5.
Den ovenfor beskrevne anordning re-gulerer maskinens operasjon på følgende måte. Dividend og divisor innstilles i maskinen på kjent måte og divisjonsopera-sjonen settes igang. Maskinen begynner da alltid å regne i subtraktiv retning, og som det fremgår av ovenstående vil der ikke finne sted noen frakobling så lenge der fåes en menteoverføringspuls fra den høy-este dekade, dvs. i den på fig. 1 viste stilling. Når der ikke lenger fåes noen overførings-puls stanses maskinen med delene i den på fig. 5 viste stilling. Det er uten videre klart at fortegnet for resten i produktregistret bytter retning når der ikke fåes noen men-teoverføringspuls under addisjon av divi-sorens komplementverdi, og det er derfor riktig at maskinen da skal stoppes for trinn-flytning.
Såsnart frakoblingsimpulsen er avgitt over armen 3. stanser aktuatoren og forskyves trinnvis på velkjent måte til neste lavere dekade, hvor regningen settes igang i additiv retning, dvs. i motsatt retning i forhold til tidligere. Divisjonsfrakoblingen foregår nu på konvensjonell måte når resten i produktregisteret på ny forandrer fortegn, dvs. når overføringshaken 10 gjør ut-slag, og elementene inntar derved den stilling som fremgår av fig. 4. Regningen fort-setter deretter med avvekslende minus- og plussregning inntil operasjonen er fullført.
Det er innlysende at påvirkningsorga-nene for divisjonsfrakoblingen ifølge oppfinnelsen kan tilpasses til maskintyper av meget forskjellig utførelse og således ikke er begrenset til anvendelse bare i forbindelse med maskiner med roterende aktuator, men også like godt kan tilpasses ved maskinen med frem- og tilbakegående aktuator eller maskiner som er bygget på annen måte. Den eneste betingelse er at aktuatorens bevegelser synkroniseres med en utgående aksel og med et organ som inntar forskjellige stillinger avhengig av om maskinen regner i additiv eller i substraktiv retning.

Claims (2)

1. Anordning ved regnemaskiner, hvor divisjon gjennomføres automatisk etter innstilling av divisor og dividend og ned-trykning av en påvirkningstangent, idet substraksjonen utføres ved addisjon av tilsvarende komplementverdier, og hvor en omkoblingsanordning styres på en slik måte for innstilling av maskinens aktuator for direkte, henholdsvis komplementær, addisjon at der ved direkte, henholdsvis komplementær, addisjon at der ved direkte addisjon fåes en styrepuls (dvs. en puls som bevirker aktuatorens stansing og trinnvis bevegelse til den nærmest lavere dekade) når produktregisterets siste menteoverfø-ringshake påvirkes, dvs. når ved addisjon av komplementverdiene den partiale rest i produktregisteret ved innføring av subtra-herende komplementverdier ikke forandrer fortegn og der ikke fåes noen menteover-fpringspuls, karakterisert ved at en aksel (1) er anordnet til synkront å følge aktuatorens rotasjon, idet denne aksel bærer et i sideretningen forskyvbart men ikke dreibart frakoblingsorgan (2) som er forsynt med en knast (2a) eller lignende og anordnet til å samvirke direkte eller indirekte med f. eks. en arm (3) for stansing av aktuatoren og utløsning av dens trinnforskyvning til nærmeste lavere dekade, idet frakoblingsorganet (2) styres dels av en regneretningsarm (7) som inntar to forskjellige stillinger avhengig av om aktuatoren er innstillet for direkte eller komplementær addisjon, og dels av en divisjonsarm (5) som påvirkes av en overførings-hake (10) i produktregisterets høyeste dekade, slik at frakoblingsorganet (2) i den ene stilling samvirker og i den annen stilling ikke samvirker med armen.
2. Anordning ifølge påstand 1, karakterisert ved at divisjonsarmen (5) er utført av to like deler som er koblet sammen med en aksel (6), idet begge armer er forsynt med skrå flater (5a) som samvirker med en kurve (2b) på frakoblingsorganet. Anførte publikasjoner: Svensk patent nr. 106 758.
NO163003A 1965-05-14 1966-05-13 NO120064B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT442065A AT258183B (de) 1965-05-14 1965-05-14 Gebrannter, mit einem Kohlenstoffträger durchsetzter, basischer, feuerfester Stein und Verfahren zu seiner Herstellung

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO120064B true NO120064B (no) 1970-08-17

Family

ID=3563764

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO163003A NO120064B (no) 1965-05-14 1966-05-13

Country Status (11)

Country Link
US (1) US3540901A (no)
JP (1) JPS4825046B1 (no)
AT (1) AT258183B (no)
BE (1) BE680637A (no)
DE (1) DE1671207B1 (no)
ES (1) ES326685A1 (no)
GB (1) GB1137143A (no)
LU (1) LU51098A1 (no)
NL (1) NL6606541A (no)
NO (1) NO120064B (no)
SE (1) SE341370B (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5716958B2 (no) * 1974-06-25 1982-04-08
US5232490A (en) * 1985-11-27 1993-08-03 Leadville Silver And Gold Oxidation/reduction process for recovery of precious metals from MnO2 ores, sulfidic ores and carbonaceous materials

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2447412A (en) * 1948-08-17 Process of treating artificial mag
US3141790A (en) * 1964-07-21 Burned basic refractory shapes
US1965605A (en) * 1930-03-14 1934-07-10 Non Metallic Minerals Inc Refractory synthetic magnesia product and process of making same
DE767579C (de) * 1934-05-03 1952-12-08 Non Metallic Minerals Verfahren zur Herstellung von Sintermagnesia
AT250849B (de) * 1963-05-31 1966-11-25 Russell Pearce Heuer Feuerfeste Steine, Blöcke und Massen aus gebrannter Magnesia

Also Published As

Publication number Publication date
ES326685A1 (es) 1967-03-01
JPS4825046B1 (no) 1973-07-26
GB1137143A (en) 1968-12-18
NL6606541A (no) 1966-11-15
LU51098A1 (no) 1966-07-13
US3540901A (en) 1970-11-17
DE1671207B1 (de) 1971-05-13
SE341370B (no) 1971-12-20
BE680637A (no) 1966-10-17
AT258183B (de) 1967-11-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO119912B (no)
NO120064B (no)
US2339616A (en) Calculating machine
US2396188A (en) Calculating machine
US2252621A (en) Calculating machine
US2388209A (en) Revolutions counter acturator
US2398286A (en) Calculating machine
US2088974A (en) Division arrangement for calculating machines and the like x
US2310280A (en) Calculating machine
US1973437A (en) A kottmann
US2034085A (en) Calculating machine
US2393018A (en) Automatic counter reverse
US2902124A (en) Operating mechanism for power driven business machines
US1528018A (en) Hamann
US2734683A (en) turck
US2309240A (en) Calculating machine
USRE21829E (en) Calculating machine
US3318519A (en) Apparatus for transferring values between the
US2022103A (en) Calculating machine
US2636678A (en) Carriage shifting mechanism
US2553884A (en) Toorell
US2130364A (en) Calculating machine
US1981226A (en) Calculating machine
US1017843A (en) Transfer mechanism for calculating-machines.
US2302932A (en) Calculating machine