NL9500574A - Dijkbescherming. - Google Patents

Dijkbescherming. Download PDF

Info

Publication number
NL9500574A
NL9500574A NL9500574A NL9500574A NL9500574A NL 9500574 A NL9500574 A NL 9500574A NL 9500574 A NL9500574 A NL 9500574A NL 9500574 A NL9500574 A NL 9500574A NL 9500574 A NL9500574 A NL 9500574A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
water
dike
construction according
cooling means
pipes
Prior art date
Application number
NL9500574A
Other languages
English (en)
Inventor
Willem Frans Van Der Have
Original Assignee
Willem Frans Van Der Have
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Willem Frans Van Der Have filed Critical Willem Frans Van Der Have
Priority to NL9500574A priority Critical patent/NL9500574A/nl
Publication of NL9500574A publication Critical patent/NL9500574A/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D3/00Improving or preserving soil or rock, e.g. preserving permafrost soil
    • E02D3/11Improving or preserving soil or rock, e.g. preserving permafrost soil by thermal, electrical or electro-chemical means
    • E02D3/115Improving or preserving soil or rock, e.g. preserving permafrost soil by thermal, electrical or electro-chemical means by freezing
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/04Structures or apparatus for, or methods of, protecting banks, coasts, or harbours
    • E02B3/10Dams; Dykes; Sluice ways or other structures for dykes, dams, or the like
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A10/00TECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE at coastal zones; at river basins
    • Y02A10/11Hard structures, e.g. dams, dykes or breakwaters

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • Revetment (AREA)

Description

Di-ikbescherming
De uitvinding heeft betrekking op een dijkconstructie, omvattende een zich langs een watermassa, zoals een rivier, meer of zee uitstrekkend dijklichaam uit een samenhangend korrelvormig materiaal zoals zand, klei en dergelijk dat poriën insluit die gevuld kunnen zijn met water, welk dijklichaam een naar de watermassa gekeerd talud alsmede een naar achterliggend land gekeerd talud heeft.
In het bijzonder bij rivieren doet zich de omstandigheid voor dat de dijken slechts gedurende korte tijd blootgesteld worden aan het water. Zo is het waterniveau in de zomer meestal zo laag dat het water op afstand van het dijklichaam blijft; slechts gedurende relatief korte perioden in de herfst of lente bereikt het water tengevolge van aanhoudende regenval en/of smeltwater een zodanige hoogte dat dit tegen het talud van de dijk komt te staan.
Gezien de structuur van het materiaal waaruit het dijklichaam bestaat, zal bij dergelijke hoge waterstanden altijd water in dat dijklichaam beginnen te dringen. Gezien de korte tijdsduur waarbinnen dat verschijnsel zich afspeelt blijven de binnendringende waterhoeveelheden echter zo klein dat de samenhang van het dijklichaam nauwelijks wordt aangetast.
Dat beeld verandert echter zodra de hoge waterstanden gedurende langere tijd aanhouden. In die gevallen dringt steeds meer water het dijklichaam binnen, waardoor het naar de watermassa gekeerde talud zijn samenhang begint te verliezen. Het materiaal kan als gevolg daarvan weggespoeld worden. Indien dit verlies aan samenhang zich ook gaat voordoen in dieper gelegen delen van het dijklichaam, kan tenslotte de dijk bezwijken door instorten tengevolge van doorloopsheid of onderloopsheid.
Doel van de uitvinding is een oplossing te bieden voor dit probleem. Dat doel wordt bereikt doordat het dijklichaam, gezien in zijn langsrichting, over tenminste een gedeelte is voorzien van koelmiddelen voor het tijdelijk doen bevriezen van in de poriën tussen het korrelvormige materiaal ingesloten water.
Zodra zich zodanig hoge waterstanden voordoen dat voor bezwijken moet worden gevreesd, kan het verder indringen van water worden voorkomen door het betreffende dijkvak inwendig te bevriezen. Het aan de koelmiddelen grenzende, met water doordrenkte gebied vormt daarbij een harde, ondoordringbare massa die een scherm vormt tegen verder binnendringend water.
De koelmiddelen kunnen tenminste een zich in het dijklichaam uitstrekkende buis omvatten waar doorheen een koelmiddel kan worden geleid. Bij voorkeur omvatten de koelmiddelen meerdere buizen die zich evenwijdig aan elkaar uitstrekken. Ook kunnen vertikale of schuin omhoog gerichte buizen zijn voorzien, die zich naast elkaar bevinden in de langsrichting van het dijklichaam. De onderlinge afstand van de koelhuizen is zodanig gekozen dat de bevroren gebieden rondom de koelhuizen elkaar gaan overlappen, waardoor een hoog, volkomen waterdicht scherm wordt verkregen.
De buizen kunnen tenminste een kringloop vormen die is aangesloten op een koelmiddelbron. Een dergelijke koelmiddelbron is bij voorkeur een installatie voor het vloeibaar maken van stikstof.
Meestal zal het voorkomen dat slechts een bepaald gedeelte van de dijkconstructie moet worden beschermd. Daarom is de dijkconstructie zodanig uitgevoerd dat tenminste twee der buizen een toevoerkoppeling voor vloeibare stikstof respectievelijk een afvoerkoppeling hebben voor verdampte stikstof die aansluitbaar zijn op de bijbehorende aansluitingen van een installatie voor het vloeibaar maken van stikstof.
Als koelmiddelbron kan ook een voorraad vloeibare stikstof, zoals opgeslagen in flessen, worden gebruikt.
Vervolgens zal een uitvoeringsvoorbeeld van de uitvinding aan de hand van de figuren nader worden toegelicht.
Figuur 1 toont een dijkconstructie volgens de uitvinding in perspectief en in doorsnede.
Figuur 2 toont een dwarsdoorsnede van de dijkconstructie volgens figuur 1.
Het dijklichaam 1 van de dijkconstructie heeft een naar de watermassa 2 gekeerd talud 3. alsmede een naar achterliggend land 4 gekeerd talud 5·
In de in de figuren weergegeven toestand staat de watermassa 2 tegen het talud 3 van het dijklichaam 1 aan. Als gevolg daarvan is water in het dijklichaam 1 gedrongen.
Volgens de uitvinding zijn in het dijklichaam nabij het talud 3 koelhuizen 6 aangelegd. Deze koelhuizen 6 lopen evenwijdig aan elkaar op enige afstand, bijvoorbeeld 0,5 tot 1 meter, onder het talud. Eventueel kunnen de buizen ook elders in het dijklichaam worden aangebracht. De twee middelste buizen 6 zijn aan hun ene eind door middel van boogstuk 7 aan elkaar verbonden. De twee bovenste buizen 6 zijn aan het andere eind eveneens door een dergelijk (niet getoond) boogstuk aan elkaar verbonden; hetzelfde geldt voor de twee onderste buizen 6.
Verder is zowel de bovenste als de onderste buis verbonden aan een koelinstallatie 8, die vloeibare stikstof levert. Door geschikte, op zich bekende middelen wordt de vloeibare stikstof in de door buizen 6 en boogstukken 7 kringloop geleid. Daarbij verdampt de stikstof, zodanig dat de omringende grond met het zich daarin bevindende water bevriest.
De onderlinge afstand van de koelhuizen 6 is zodanig gekozen dat bevroren gebieden ontstaan die elkaar overlappen. Samen vormen deze bevroren, elkaar overlappende gebieden een waterdicht scherm dat doorsijpelen van water uit de watermassa 2 in het dijklichaam 1 tegengaat.

Claims (7)

1. Dijkconstructie, omvattende een zich langs een watermassa (2), zoals een rivier, meer of zee uitstrekkend dijklichaam (1) uit een samenhangend korrelvormig materiaal zoals zand, klei en dergelijk dat poriën insluit die gevuld kunnen zijn met water, welk dijklichaam (1) een naar de watermassa (2) gekeerd talud (3) alsmede een naar achterliggend land (k) gekeerd talud heeft (5) met het kenmerk dat het dijklichaam (1), gezien in zijn langsrichting, over tenminste een gedeelte is voorzien van koelmiddelen (7, 8) voor het tijdelijk doen bevriezen van in de poriën tussen het korrelvormige materiaal ingesloten water.
2. Dijkconstructie volgens conclusie 1, waarbij de koelmiddelen (7) zich dichter nabij het naar de watermassa (2) gekeerde talud (3) bevinden dan bij het andere talud (5)·
3· Dijkconstructie volgens conclusie 1 of 2, waarbij de koelmiddelen tenminste een zich in het dijklichaam uitstrekkende buis (6) omvatten waar doorheen een koelmiddel kan worden geleid. Dijkconstructie volgens conclusie 3. waarbij de koelmiddelen meerdere buizen (6) omvatten die zich evenwijdig aan elkaar langs het naar de watermassa (2) gekeerde talud (3) uitstrekken.
5· Dijkconstructie volgens conclusie 3t waarbij de koelmiddelen meerdere in wezen vertikale of schuin omhoog gerichte buizen omvatten.
6. Dijkconstructie volgens conclusie k of 5. waarbij de buizen (6) tenminste een kringloop vormen die is aangesloten op een koelmiddelbron (8).
7. Dijkconstructie volgens conclusie 6, waarbij de koelmiddelbron een installatie (8) voor het vloeibaar maken van stikstof omvat.
8. Dijkconstructie volgens conclusie 7. waarbij tenminste twee der buizen een toevoerkoppeling voor vloeibare stikstof respectievelijk een afvoerkoppeling hebben voor verdampte stikstof die aansluitbaar zijn op de bijbehorende aansluitingen van een mobiele installatie voor het vloeibaar maken van stikstof.
NL9500574A 1995-03-24 1995-03-24 Dijkbescherming. NL9500574A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9500574A NL9500574A (nl) 1995-03-24 1995-03-24 Dijkbescherming.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9500574A NL9500574A (nl) 1995-03-24 1995-03-24 Dijkbescherming.
NL9500574 1995-03-24

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9500574A true NL9500574A (nl) 1996-11-01

Family

ID=19865754

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9500574A NL9500574A (nl) 1995-03-24 1995-03-24 Dijkbescherming.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL9500574A (nl)

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2603470A1 (de) * 1976-01-30 1977-08-04 Werner Ing Grad Grobe Mobile kuenstliche vereisung gegen damm-, wehr- und deichbrueche
US4632604A (en) * 1984-08-08 1986-12-30 Bechtel International Corporation Frozen island and method of making the same

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2603470A1 (de) * 1976-01-30 1977-08-04 Werner Ing Grad Grobe Mobile kuenstliche vereisung gegen damm-, wehr- und deichbrueche
US4632604A (en) * 1984-08-08 1986-12-30 Bechtel International Corporation Frozen island and method of making the same

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN109505201A (zh) 一种季节性冻土区无砟轨道高速铁路浸水路基防冻胀结构
Turcotte et al. Impacts of precipitation on the cryologic regime of stream channels
NL9500574A (nl) Dijkbescherming.
CN210481895U (zh) 一种季节性冻土区无砟轨道高速铁路浸水路基防冻胀结构
RU2452816C1 (ru) Противооползневое сооружение
RU2381327C1 (ru) Водопропускное сооружение под насыпью в условиях многолетнемерзлых грунтов на периодически действующем водотоке
RU2503771C1 (ru) Способ защиты территории от затопления при весеннем половодье и временное водоограждающее сооружение для его реализации (варианты)
RU2708769C1 (ru) Защитная транспортная система дорожных конструкций и способ её возведения
RU123018U1 (ru) Временное водоограждающее сооружение (варианты)
RU2152483C1 (ru) Способ предотвращения наледеобразования на склонах в малоснежных районах распространения вечной мерзлоты
Yu et al. Cut-slope icing prevention: Case study of the seasonal frozen area of western China
RU2225915C2 (ru) Способ борьбы с наводнением
RU2767636C1 (ru) Водоотводная система в дорожной выемке тоннельного типа на вечной мерзлоте
RU2192576C1 (ru) Анкерное устройство для закрепления трубопровода
FR2528467A1 (fr) Procede pour retenir les terres apres excavation d'un sol en pente, notamment pour le passage d'une conduite en tranchee
SU1678963A1 (ru) Дренированный гидроотвал
RU2230156C2 (ru) Противооползневое сооружение
RU2187732C1 (ru) Анкерное устройство для закрепления трубопровода
RU2215088C2 (ru) Гибкое комбинированное крепление
RU2212495C2 (ru) Комбинированное крепление откосов
RU2212622C1 (ru) Способ устройства противотанкового заграждения
RU2245957C1 (ru) Водоотводная канава
SU1701796A1 (ru) Ограждающа дамба накопител на мерзлом основании
KR200326338Y1 (ko) 옹벽 구조물 배수구조
RU2242561C2 (ru) Устройство для ликвидации заторов и зажоров на реках и очистки от льда водоемов

Legal Events

Date Code Title Description
A1C A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed