NL9500177A - Zonne-energie-collector. - Google Patents

Zonne-energie-collector. Download PDF

Info

Publication number
NL9500177A
NL9500177A NL9500177A NL9500177A NL9500177A NL 9500177 A NL9500177 A NL 9500177A NL 9500177 A NL9500177 A NL 9500177A NL 9500177 A NL9500177 A NL 9500177A NL 9500177 A NL9500177 A NL 9500177A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
solar energy
energy system
storage vessel
glass
insulating
Prior art date
Application number
NL9500177A
Other languages
English (en)
Inventor
Jozef Alfons Maria Bazelmans
Marcus Bernardus Bonif Gebbink
Original Assignee
Bapro
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bapro filed Critical Bapro
Priority to NL9500177A priority Critical patent/NL9500177A/nl
Publication of NL9500177A publication Critical patent/NL9500177A/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24SSOLAR HEAT COLLECTORS; SOLAR HEAT SYSTEMS
    • F24S80/00Details, accessories or component parts of solar heat collectors not provided for in groups F24S10/00-F24S70/00
    • F24S80/50Elements for transmitting incoming solar rays and preventing outgoing heat radiation; Transparent coverings
    • F24S80/56Elements for transmitting incoming solar rays and preventing outgoing heat radiation; Transparent coverings characterised by means for preventing heat loss
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02BCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO BUILDINGS, e.g. HOUSING, HOUSE APPLIANCES OR RELATED END-USER APPLICATIONS
    • Y02B10/00Integration of renewable energy sources in buildings
    • Y02B10/20Solar thermal
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E10/00Energy generation through renewable energy sources
    • Y02E10/40Solar thermal energy, e.g. solar towers

Description

Titel: Zonne-energie-collector.
Beschrijving
De uitvinding heeft betrekking op een zonne-energiesysteem bevattende een zonne-energiecollector, een opslagvat voor het opslaan van medium en isolatiemiddelen voor het isoleren van het opslagvat, welke isolatiemiddelen een afdekplaat bevatten.
Een dergelijk zonne-energiesysteem is onder andere bekend uit de Nederlandse octrooiaanvrage NL-A-8202714. Het hierin getoonde en beschreven zonne-energiesysteem bevat aan het oppervlak door opstaande ribben begrensde cellen, ter voorkoming van afkoeling van het opslagvat door langsstrijkende wind.
Met de uitvinding wordt tevens beoogd het probleem van de afkoeling van het medium in het opslagvat op te lossen. Daartoe vertoont een zonne-energiesysteem volgens de uitvinding het kenmerk, dat de isolatiemiddelen translucent materiaal bevatten, bevestigd aan de afdekplaat.
De uitvinding berust op het inzicht dat het met translucent isolatie materiaal (TIM) zeer goed mogelijk wordt gemaakt om het opslagvat tegen afkoeling te beschermen, zonder dat het invallende (zon-)licht hierdoor wordt belemmerd.
Het zonne-energiesysteem volgens de uitvinding kan zowel uitgevoerd worden met een aparte zonne-energiecollector en een apart opslagvat als met een gecombineerde zonne-energiecollector/opslagvat.
Hierdoor wordt op een eenvoudige en goedkope wijze een zonne-energiesysteem verkregen zonder dat er allerlei additionele maatregelen genomen moeten worden om afkoeling tegen te gaan.
Een uitvoeringsvoorbeeld van een zonne-energiesysteem volgens de uitvinding heeft het kenmerk, dat het translucent materiaal aan de afdekplaat gelijmd is.
Een verder uitvoeringsvoorbeeld van een zonne-energiesysteem volgens de uitvinding heeft het kenmerk, dat de lijm een siliconenlijm, een epoxylijm of een acrylaatlijm bevat.
Een verder uitvoeringsvoorbeeld van een zonne-energiesysteem volgens de uitvinding heeft het kenmerk, dat het translucent materiaal een geëxtrueerde thermoplastische kunststof bevat.
Een verder uitvoeringsvoorbeeld van een zonne-energiesysteem heeft het kenmerk, dat het translucent materiaal een aantal kanalen bevat.
De uitvinding zal hierna aan de hand van de bijgaande figuren bij wijze van voorbeeld nader worden toegelicht. Hierin toont:
Figuur 1, een schematisch uitvoeringsvoorbeeld van een zonne-energiesysteem volgens de uitvinding; en figuur 2, een gedeelte van een uitvoeringsvoorbeeld van een zonne-energiesysteem volgens de uitvinding.
In figuur 1 wordt een schematisch uitvoeringsvoorbeeld van een zonne-energiesysteem 1 volgens de uitvinding getoond, bevattende een aansluiting 3 voor de toevoer van (vloeibaar) koud medium (bijvoorbeeld (leiding-) water) en een aansluiting 5 voor de afname van (verwarmd) medium.
Het zonne-energiesysteem 1 bevat verder een opslagvat 7, waarin het medium met behulp van invallend zonlicht 9 (schematisch aangegeven met pijlen) verwarmd wordt. Het opslagvat combineert in dit uitvoeringsvoorbeeld twee functies nl. een collector-functie (het opvangen van zonne-energie en een opslag-functie (bijv. een boiler voor warm water). Doordat het opslagvat deze twee functies combineert is het noodzakelijk om maatregelen te nemen om afkoeling van het in het opslagvat bevindende medium te voorkomen. De zonnestralen worden via een afdekplaat 11 (bijv. een glasplaat), een isolatielaag 13 en in dit uitvoeringsvoorbeeld een luchtlaag 15 naar het opslagvat 7 geleid voor het verwarmen van het, zich daarin bevindende medium (bijv. water).
De isolatielaag 13 van TIM (translucent isolatie materiaal) heeft een zodanige samenstelling dat het invallende zonlicht 9 er niet door gehinderd wordt om het opslagvat te bereiken. Anderszijds wordt voorkomen dat de warmte van het opslagvat niet via de isolatielaag 13 en de glasplaat 11 het zonne-energiesysteem 1 kan verlaten en daardoor verloren kan gaan (bijvoorbeeld tijdens afkoeling van de buitenlucht 's-nachts).
Experimenten hebben uitgewezen dat door de toepassing van TIM het mogelijk wordt, om de luchtlaag 15 te beperken tot maximaal 30 mm. Afhankelijk van de vereiste eigenschappen en toepassingsgebied (o.a. afhankelijk van nachttemperaturen) kan de (isolerende) luchtlaag nog verder teruggebracht worden tot 15 mm en in extreme situaties tot 0 mm.
Het vervaardigen van het zonne-energiesysteem 1 (werkwijze) geschied door het opslagvat 7 in te bedden in isolatiemateriaal 8, behalve aan de zijde van waaruit de warmte-instraling plaatsvindt. Tenslotte wordt het zonne-energiesysteem 1 afgesloten met de glasplaat 11 met de daarop aan de onderzijde aangebrachte isolatielaag TIM 13.
De isolatielaag TIM wordt in dit uitvoeringsvoorbeeld d.m.v. lijmen aangebracht op de glasplaat. Een zeer geschikte lijm is bijvoorbeeld een siliconenlijm, welke lijm onder inwerking van UV-straling uithardt.
Andere toepasbare lijmen voor het bevestigen van het isolatiemateriaal aan de afdekplaat zijn bijvoorbeeld een epoxylijm en een acrylaatlijm.
De lijm wordt (meestal) in sporen op de afdekplaat aangebracht waarna het isolatiemateriaal erop geplaatst/gedrukt wordt.
Figuur 2 toont een gedeelte van een zonne-energiesysteem volgens de uitvinding in meer detail. Aan een afdekplaat 211 wordt isolatiemateriaal 213 bevestigd. In dit uitvoeringsvoorbeeld bevat het isolatiemateriaal een aantal kanalen 214. Deze kanalen kunnen bijvoorbeid verkregen worden door het isolatiemateriaal (TIM) door middel van extrusie te vervaardigen. Het isolatiemateriaal is bijvoorbeeld een thermoplastisch materiaal. Een uitvoeringsvoorbeeld van isolatiemateriaal verkregen door middel van extrusie is het direct in de vorm van kanalen persen van het verwarmde platische materiaal. Een andere mogelijkheid is het door middel van extrusie vervaardigen van een slang/kokervormig materiaal, welk materiaal vervolgens gewikkeld wordt en tenslotte op maat gesneden. Het aanbrengen van een luchtlaag 215 (extra isolatie) tussen het isolatiemateriaal en het opslagvat is niet essentieel. Afhankelijk van de gewenste isolatie-eigenschappen kan de dikte van het isolatiemateriaal en het al dan niet aanwezig zijn van de gekozen worden.
Het zal duidelijk zijn dat het zonne-energiesysteem op allerlei manieren veranderd kan worden zonder van het wezen van de uitvinding af te wijken. Zo kan de zonnecollector het opslagvat bevatten en zoals hierboven beschreven de twee functies combineren. Echter is het ook mogelijk om de uitvinding toe te passen bij een zonne-energiesysteem, waarbij de twee functies gescheiden zijn. Verder is het mogelijk om in plaats van geëxtrueerd thermo-plastisch materiaal om zogeheten schuimglas toe te passen als isolatiemateriaal.

Claims (6)

1. Zonne-energiesysteem bevattende een zonne-energie-collector, een opslagvat voor het opslaan van medium en isolatiemiddelen voor het isoleren van het opslagvat, welke isolatiemiddelen een afdekplaat bevatten, met het kenmerk, dat de isolatiemiddelen translucent materiaal bevatten, bevestigd aan de afdekplaat.
2. Zonne-energiesysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het translucent materiaal aan de afdekplaat gelijmd is.
3. Zonne-energiesysteem volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de lijm een siliconenlijm, een epoxylijm of een acrylaatlijm bevat.
4. Zonne-energiesysteem volgens conclusie 1, 2 of 3, met het kenmerk, dat het translucent materiaal een geëxtrueerde thermoplastische kunststof bevat.
5. Zonne-energiesysteem volgens conclusie 1, 2 of 3, met het kenmerk, dat het translucent materiaal zogeheten schuimglas bevat.
6. Zonne-energiesysteem volgens conclusie 1, 2 of 3, met het kenmerk, dat het translucent materiaal een aantal kanalen bevat.
NL9500177A 1995-02-01 1995-02-01 Zonne-energie-collector. NL9500177A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9500177A NL9500177A (nl) 1995-02-01 1995-02-01 Zonne-energie-collector.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9500177A NL9500177A (nl) 1995-02-01 1995-02-01 Zonne-energie-collector.
NL9500177 1995-02-01

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9500177A true NL9500177A (nl) 1996-09-02

Family

ID=19865524

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9500177A NL9500177A (nl) 1995-02-01 1995-02-01 Zonne-energie-collector.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL9500177A (nl)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102014007805A1 (de) 2014-05-27 2015-12-03 WindplusSonne GmbH Solarabsorber, Verfahren zu seiner Herstellung und seine Verwendung
DE102014013600A1 (de) 2014-09-13 2016-03-17 WindplusSonne GmbH Solarabsorber, Verfahren zu seiner Herstellung und seine Verwendung

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2400167A2 (fr) * 1977-08-12 1979-03-09 Union Carbide Corp Dispositif de chauffage d'air par l'energie solaire

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2400167A2 (fr) * 1977-08-12 1979-03-09 Union Carbide Corp Dispositif de chauffage d'air par l'energie solaire

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
C.G.GRANQVIST: "SOLAR ENERGY MATERIALS", APPLIED PHYSICS A: MATERIALS SCIENCE & PROCESSING, vol. A52, no. 2, DE, pages 82 - 93 *

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102014007805A1 (de) 2014-05-27 2015-12-03 WindplusSonne GmbH Solarabsorber, Verfahren zu seiner Herstellung und seine Verwendung
DE102014013600A1 (de) 2014-09-13 2016-03-17 WindplusSonne GmbH Solarabsorber, Verfahren zu seiner Herstellung und seine Verwendung

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1041858A (en) Solar energy collector
US4227939A (en) Luminescent solar energy concentrator devices
EP2101119A1 (en) Roof element
US4015582A (en) Solar heat collector
US10181815B2 (en) Receiver for PV/T solar energy systems
EP2245385B1 (en) Reflecting device and greenhouse with reflecting device
JP2021521768A (ja) 受動放射冷却のための製作方法、構造体、および使用
AU4392493A (en) Solar heated building designs for cloudy winters
GB2012668A (en) Solar control film having insulative
FR2727790A1 (fr) Module solaire hybride photovoltaique et thermique fonctionnant en cogeneration de chaleur et d'energie electrique
NL9500177A (nl) Zonne-energie-collector.
WO2007141431A2 (fr) Dispositif multicouche collecteur d'energie thermique pour convertisseur photonique du rayonnement atmospherique et solaire
EP0572411B1 (en) Light admitting thermal insulating structure
AU3135599A (en) Solar cell with a solar collector and storage elements
DE59704042D1 (de) Dachelement
US4392482A (en) Solar heating panel arrangement
JPS5930857Y2 (ja) 太陽熱温水器
EP0270910B1 (en) Substitute solar roof for replacing building roofs
JP4011421B2 (ja) 伝熱効率を高めた板材および同板材を用いた伝熱構造
NL2001271C2 (nl) Reflectie-inrichting, zonnecollector, en schuin dak voorzien van een dergelijke zonnecollector.
US20210018223A1 (en) Method for collecting solar radiation and transforming it into heat energy
JPS6022247B2 (ja) 太陽熱エネルギ−吸収パネル
JPH11108466A (ja) 太陽熱温水器
RU2053460C1 (ru) Гелиомодуль
JP2002089975A (ja) 熱源器

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed