NL9201077A - Optisch transmissiesysteem met frequentieregeling. - Google Patents

Optisch transmissiesysteem met frequentieregeling. Download PDF

Info

Publication number
NL9201077A
NL9201077A NL9201077A NL9201077A NL9201077A NL 9201077 A NL9201077 A NL 9201077A NL 9201077 A NL9201077 A NL 9201077A NL 9201077 A NL9201077 A NL 9201077A NL 9201077 A NL9201077 A NL 9201077A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
transmission system
local oscillator
optical transmission
polarization
Prior art date
Application number
NL9201077A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Nederland Ptt
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nederland Ptt filed Critical Nederland Ptt
Priority to NL9201077A priority Critical patent/NL9201077A/nl
Priority to EP93201707A priority patent/EP0575001B1/en
Priority to AT93201707T priority patent/ATE188074T1/de
Priority to DE69327366T priority patent/DE69327366T2/de
Priority to JP5184332A priority patent/JPH07297792A/ja
Priority to US08/080,178 priority patent/US5459599A/en
Publication of NL9201077A publication Critical patent/NL9201077A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B10/00Transmission systems employing electromagnetic waves other than radio-waves, e.g. infrared, visible or ultraviolet light, or employing corpuscular radiation, e.g. quantum communication
    • H04B10/60Receivers

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Optical Communication System (AREA)

Description

Optisch transmissiesysteem met frequentieregeling.
De uitvinding heeft betrekking op een optisch transmissiesysteem omvattende een aantal zendontvangers, die door middel van een netwerk met elkaar zijn verbonden en zijn voorzien van een zender, een ontvanger en een lokale oscillator, alsmede een op de lokale oscillator of een tweede oscillator aangesloten frequentieregelinrichting voor het onderling vergrendelen van de frequentie van het uit de tweede oscillator afkomstige extra signaal en de frequentie van het uitgangssignaal van de lokale oscillator, waarbij de ontvanger is voorzien van een ingang voor het toevoeren van tenminste een gedeelte van het extra signaal. Een dergelijk systeem is bekend uit de Europese octrooiaanvrage 0474921.
Dit bekende optische transmissiesysteem omvat een eerste en tweede groep zendontvangers die onderling zijn gekoppeld door middel van een netwerk, in het bijzonder een passieve optische transmissiester.
Een complicatie van de in het bekende transmissiesysteem toegepaste coherente detectie is de frequentiefluctuatie van de verschillende lasers. zoals de zendlasers en de locale oscillatorlasers. Bij een enkele coherente verbinding zou dit probleem eenvoudig kunnen worden ondervangen door uit het ontvangen signaal een regelsignaal af te leiden waarmee de frequentie van de locale oscillator wordt bijgeregeld. Minder eenvoudig is dit probleem te ondervangen in een transmissiesysteem met op afstand van elkaar geplaatste zenders die echter ook in frequentie moeten worden gestabiliseerd.
In het transmissiesysteem volgens de Europese octrooiaanvrage 0*174921 wordt een extra signaal toegepast, waarbij de frequentie van dit extra signaal en de frequentie van het uitgangssignaal van de locale oscillator onderling worden vergrendeld met een vaste frequentie-afstand. Als extra signaal wordt tenminste een gedeelte van het signaal uit de zendoscillator of -laser gebruikt. Om de genoemde frequentievergrendeling te verkrijgen moet een regelsignaal worden afgeleid, dat aan een frequentieregelinrichting wordt toegevoerd, welke inrichting de frequentie van de zender kan stabiliseren.
Als eerste oplossing wordt in de Europese octrooiaanvrage 0474921 voorgesteld een gedeelte van het zendsignaal en een gedeelte van het uitgangssignaal van de locale oscillator toe te voeren aan een extra ontvanger, waarvan het uitgangssignaal de frequentieregelinrichting bestuurt, die op zijn beurt de frequentie van de zender bijregelt.
Volgens een andere in de Europese octrooiaanvrage aangegeven oplossing wordt het regelsignaal door middel van een filter afgeleid. Bij deze oplossing moet de coherente ontvanger herkennen welk signaal het inkomende signaal is en welk het eigen zendersignaal is. Dit maakt een "koude start” van het systeem gecompliceerder.
Kort samengevat vereisen beide oplossingen extra dure optische of elektrische componenten voor het afleiden van het regelsignaal.
De uitvinding heeft ten doel te voorzien in een transmissiesysteem van de in de aanhef genoemde soort, waarbij de bovengenoemde problemen worden vermeden.
Dit doel wordt volgens de uitvinding daardoor bereikt, dat tenminste een ontvanger is voorzien van een eerste menginrichting waaraan het uitgangssignaal van de lokale oscillator en tenminste een gedeelte van het extra signaal worden toegevoerd, een meng- en splitsinrichting voor het verkrijgen van mengsignalen met onderling orthogonale polarisaties, waarvan een ingang op de uitgang van de eerste menginrichting is aangesloten, terwijl aan een andere ingang daarvan het ontvangen signaal wordt toegevoerd, op de meng- en splitsinrichting aangesloten mengsignaaltakken en hierop aangesloten balansdetectoren, waarbij een van de balansdetectoren is aangesloten op de ingang van de frequentieregelinrichting.
Opgemerkt wordt, dat het uit de artikelen: "Polarization-diversity receiver for heterodyne/coherent optical fiber communication" van Okoshi, T., d. Ryu en K. Kikuchi, verschenen in I00C 1983, Tokyo, 27-30 juni 1983, paper 30C3-2, pagina's 386 en 387; "Polarisation-insensitive coherent receiver using a double balanced optical hybrid system" van Tzeng, L.D., W.L. Emkey, C.A. Burrus, verschenen in Electronics Letters, volume 23, nr. 22, I987, pagina's 1195 en 1196 en "Measurement of excess sensitivity penalty of a four-diode polarisation diversity coherent receiver”, van Tzeng, L.D., T.W. Cline en A.A.M. Saleh, verschenen in Electronics Letters, volume 24, nr. 6, 1988, pagina’s 330-332 en de samenvatting van de Japanse octrooiaanvrage J-A-Ol-177520 op zichzelf bekend is om een meng- en splitsinrichting toe te passen voor het verkrijgen van mengsignalen met onderling orthogonale polarisaties, welke mengsignalen worden toegevoerd aan balansdetectoren. Na detectie en demodulatie worden de beide signalen opgeteld, waardoor er onafhankelijk van de polarisatie van het inkomende signaal altijd signaal wordt ontvangen.
Verrassenderwijze is gevonden, dat behalve het verkrijgen van een vermindering van de polarisatiegevoeligheid, tevens op eenvoudige wijze een regelsignaal uit de detectorsignalen kan worden afgeleid, zonder de noodzaak van een extra detector en zonder de noodzaak van een extra elektrisch filter, terwijl de dubbelzinnigheid in het onderscheiden van het inkomende signaal en het extra signaal wordt vermeden. Voordelige uitvoeringsvormen zijn beschreven in de volgconclusies.
De uitvinding zal hierna nader worden toegelicht aan de hand van de tekening. In de tekening tonen:
Fig. 1 een blokschema van een optisch transmissiesysteem volgens de uitvinding;
Fig. 2 een schakelschema van een uitvoeringsvorm van een ontvanger volgens de uitvinding;
Fig. 3 een schakelschema van een andere uitvoeringsvorm van een ontvanger volgens de uitvinding;
Fig. 4 een schakelschema van nog een andere uitvoeringsvorm van een ontvanger volgens de uitvinding;
Fig. 3 het eindgedeelte van de in de figuren 1, 2, 3 en 4 getoonde ontvanger, waarbij een bij voorkeur toe te passen methode van de aftakking van het regelsignaal wordt aangegeven, en
Fig. 6 de toepassing van de uitvinding op een tweerichtings transmissiesysteem.
In het in fig. 1 getoonde optische transmissiesysteem is een aantal zendon tvangers TRI.....TRI en TRJ.....TRN aangesloten op een transmissienetwerk TN, via welke de zendontvangers met elkaar zijn verbonden. Het transmissienetwerk TN kan een optische transmissiester of elk verbinding- of doorschakelnetwerk zijn. De zendontvangers kunnen dezelfde configuratie van inrichtingen omvatten, zodat slechts de zendontvanger TRJ meer in detail is weergegeven. De zendontvanger omvat een zender T en een ontvanggedeelte, die met het transmissienetwerk TN zijn verbonden. Bij toepassing van bijvoorbeeld een optische ster als transmissienetwerk bestaat een ontvangen signaal t2 uit de som van de door de zenders van de overige zendontvangers uitgezonden signalen. Het voor de zender TRJ bestemde te ontvangen signaal wordt geselecteerd door toepassing van het coherente detectieprincipe, waarvoor de locale oscillator LO is aangebracht. Een uitgangssignaal 12 van de locale oscillator of een gedeelte daarvan wordt toegevoerd aan een eerste menginrichting M. Aan deze meng-inrichting M wordt tevens een signaal tol uit een tweede of extra oscillator TO toegevoerd. De aan de menginrichting M toegevoerde signalen 12 en tOj worden in de menginrichting gemengd, waardoor op de uitgang van de menginrichting het mengproduktensignaal m: verschijnt, dat aan de mengen splitsinrichting MS wordt toegevoerd. Het mengproduktensignaal mj uit de menginrichting M en het ontvangen signaal t2 van de ontvanger R worden in de meng- en splitsinrichting MS gemengd en gesplitst in twee paren mengsignalen sx en s2, waarbij de polarisatierichtingen van de paren onderling orthogonaal zijn. Deze qua polarisatie orthogonale signalen worden toegevoerd aan balansdetectoren BD1 en BD2. De uitgangssignalen van de beide balansdetectoren worden via versterkers VI respectievelijk V2 toegevoerd aan een signaalverwerkingsinrichting P, op de uitgang waarvan het geselecteerde signaal verschijnt, dat door de betreffende zendontvan-ger moet worden ontvangen. Uit een van de balansdetectoren, bijvoorbeeld BD1 wordt een stuursignaal c afgeleid, dat aan een automatische frequen-tieregelinrichting AFC wordt toegevoerd, op de uitgang waarvan een regel-signaal wordt opgewekt. Dit regelsignaal wordt aan de locale oscillator LO of de extra oscillator TO toegevoerd om deze onderling te vergrendelen.
Het is algemeen bekend, dat bij de overdracht van optische signalen polarisatiefluctuaties ontstaan. Teneinde een ontvangst te bereiken, die ongevoelig is voor de polarisatiefluctuaties wordt in het algemeen het zogenaamde "polarisatie diversity"-principe toegepast. Het is bekend om voor het uitvoeren van dit principe twee coherente ontvangers te gebruiken, een voor de horizontaal gepolariseerde component van het ontvangen signaal en een voor de verticale component daarvan. Na detectie en demodulatie kan dan het beste signaal worden geselecteerd of kunnen de beide signalen worden opgeteld, waardoor er onafhankelijk van de polarisatie van het ontvangen signaal altijd signaal wordt ontvangen.
In het ontvanggedeelte van de in fig. 1 getoonde zendontvanger worden de coherente detectie- en polarisatie-diversity-principes gecombineerd. Hiertoe is de meng- en splitsinrichting MS toegepast. De coherente detectie wordt uitgevoerd door middel van de locale oscillator, de meng-bewerking van de meng- en splitsinrichting MS en de daarop aangesloten van fotodetectoren voorziene balansdetectoren BD1 en BD2. De meng- en splitsinrichting MS levert het paar uitgangssignalen sx met bijvoorbeeld een horizontale polarisatie, terwijl het door de inrichting afgegeven paar signalen s2 een verticale polarisatie heeft. Deze signalen met onderling orthogonale polarisatie worden toegevoerd aan de detectoren BDl en BD2, waarvan de uitgangssignalen na eventuele versterking worden gede-moduleerd en opgeteld in de verwerkingsinrichting P. Op de uitgang daarvan ontstaat dan het gewenste signaal, dat ondanks polarisatiefluctuaties altijd aanwezig zal zijn.
Een verdere complicatie van coherente detectie is de frequentie-fluctuatie van de verschillende oscillatoren of lasers. Bij een enkele coherente verbinding wordt dit probleem eenvoudig ondervangen, door uit het ontvangen signaal een regelsignaal af te leiden waarmee de locale oscillatorfrequentie wordt bijgeregeld. Lastiger wordt het in een netwerk, waarbij afgelegen oscillatoren worden toegepast, die in frequentie moeten worden gestabiliseerd, zoals in het in fig. 1 getoonde systeem.
Bij de in fig. 1 getoonde zendontvanger wordt het regelsignaal opgewekt door toepassing van een extra oscillator TO en een eerste meng-inrichting M. Het mengproduktensignaal mx aan de uitgang van de mengin-richting M wordt hierdoor afgeleid uit de aan deze menginrichting toegevoerde signalen, de uitgangssignalen tOj en 12 van de extra respectievelijk locale oscillator. Verrassenderwijze is gevonden, dat door toevoer van dit mengproduktensignaal m} aan de meng- en splitsinrichting MS, in elk van de balansdetectoren BD1 en BD2 een stuursignaal c voor de fre-quentievergrendeling van de locale oscillator en de extra oscillator kan worden afgeleid.
In de Europese octrooiaanvrage 0^7^921 is een optisch transmissiesysteem beschreven, waarbij de zogenaamde "tandem- frequentieregeling" wordt toegepast. Bij dit bekende systeem worden de zenders van de zendon tvangers in een centrale vergrendeld aan een referentiefrequentiebron. De door deze zendontvangers afgegeven zendsignalen worden via een ster-netwerk toegevoerd aan de zendontvangers van abonneeposten. In de abon-neeposten worden de ontvangen signalen volgens het coherente detectie-principe gedetecteerd, waarbij de locale oscillator zodanig wordt geregeld, dat een maximaal middenfrequent signaal ontstaat. Voorts wordt in dit bekende systeem de frequentie van de zender in de zendontvanger van de abonneepost met een voorafbepaalde frequentie-afstand vergrendeld met de frequentie van de locale oscillator. Een overeenkomstige vergrendeling tussen de frequentie van de zender en die van de locale oscillator wordt in de zendontvanger in de centrale toegepast.
Als extra of tweede oscillator van de in fig. 1 getoonde zendontvanger kan voor dit tandem-frequentieregelprincipe de zendoscillator of -laser worden gekozen.
Voor de tandem-frequentieregeling wordt in het bekende systeem een tweede ontvanger of een filterinrichting toegepast voor het afleiden van het stuursignaal voor de automatische frequentieregeling. In afwijking hiervan wordt door het kiezen van de zender als extra oscillator in de in fig. 1 getoonde zendontvanger een extra ontvanger of filterschakeling overbodig. Dit voordeel wordt bereikt, doordat eerst het uitgangssignaal van de extra oscillator of zenderoscillator wordt vermengd met het uitgangssignaal van de locale oscillator of een gedeelte daarvan, waarna het mengproduktensignaal wordt gemengd met het uitgangssignaal van de locale oscillator en het ontvangen signaal en doordat balansdetectoren worden toegepast, waarin voor het afleiden van het stuursignaal een aftrekbewer-king wordt uitgevoerd. Voor de toepassing van de tandem-frequentierege-ling is de automatische frequentieregelinrichting AFC met zijn uitgang verbonden met de oscillator of laser van de zender T.
In fig. 2 is een uitvoeringsvorm van het ontvanggedeelte van de zendontvanger getoond, waarbij de meng- en splitsinrichting van fig. 1 meer in detail is aangegeven. Het ontvangen signaal t2 wordt toegevoerd aan een polarisatiesplitser PBS1 voor het verkrijgen van een horizontale en verticale polarisatiecomponent Η, V. De horizontale component H wordt toegevoerd aan de 3 dB koppelinrichting PC2, terwijl de verticale component V wordt toegevoerd aan de 3 dB koppelinrichting PC3- De twee uitgangen van deze polarisatiekoppelinrichtingen zijn telkens verbonden met de ingangen van respectieve balansdetectoren BD1 en BD2. De uitgangen van deze balansdetectoren BD1 en BD2 worden via de versterkers VI en V2 toegevoerd aan de signaalverwerkingsinrichting P. De resterende ingangen van de polarisatiekoppelinrichtingen PC2 en PC3 zijn verbonden met de uitgangen van een 3 dB koppelinrichting PCI. Op de ingangen hiervan zijn de locale oscillator LO en de extra of tweede oscillator TO aangesloten. De op de uitgangen van de 3 dB koppelinrichting PCI optredende mengprodukten van de locale oscillator en extra oscillator worden in de 3 dB koppelin-richtingen PC2 en PC3 gemengd met de horizontale respectievelijk verticale component van het ontvangen signaal t2. De door de balansdetectoren BD1 en BD2 voortgebrachte uitgangssignalen die bij de horizontale respectievelijk verticale component van het ontvangen signaal t2 behoren, worden in de verwerkingsinrichting P gedemoduleerd en opgeteld. Aan de uitgang van de verwerkingsinrichting P verschijnt dan het signaal, dat overeenkomt met het zendsignaal dat door deze ontvanger moet worden gedetecteerd. Van een van de vier fotodetectoren van de balansdetectoren BD1 en BD2 kan dan het stuursignaal c voor de automatische frequentieregeling tussen de extra oscillator TO en de locale oscillator LO worden afgeleid.
De polarisatie van de aan de uitgang van de 3 dB koppelinrichting PCI optredende beide delen van het locale oscillatorsignaal wordt zodanig ingesteld, dat in de 3 dB koppelinrichtingen PC2 en PC3 een optimale menging plaatsvindt.
Bij voorkeur is aan de ingang van de koppelinrichting PCI de polarisatie van het extra signaal uit de extra oscillator gelijk aan die van het uitgangssignaal van de locale oscillator.
Als alternatief kan de polarisatiesplitser PBS worden vervangen door een 3dB koppelinrichting of Y-splitser.
Bij de in fig. 3 getoonde uitvoeringsvorm worden de uitgangssignalen van de locale oscillator LO en van de extra oscillator TO toegevoerd aan een polarisatiesplitser PBS1. Het uitgangssignaal van deze polarisatiesplitser PBS1 en het ontvangen signaal t2 worden toegevoerd aan de ingangen van de 3 dB koppelinrichting PC. De beide uitgangssignalen van de 3 dB koppelinrichting PC worden beide gesplitst met een polarisatiesplitser PBS2 respectievelijk PBS3 in componenten met horizontale en verticale polarisatie. Bij de instelling van deze schakeling moet er voor worden gezorgd, dat de beide splitsers dezelfde oriëntatie hebben en dat het locale oscillatorsignaal zich gelijkelijk verdeelt over de beide polarisaties. Na kruiselingse verwisseling van twee uitgangen worden de vier uitgangssignalen van de polarisatiesplitsers PBS2 en PBS3 geleid naar twee balansdetectoren BD1 en BD2. Na versterking van de uitgangssignalen van de balansdetectoren BD1 en BD2 in de versterkers VI en V2 en na verwerking (demodulatie en combinatie) van de versterkte signalen in de verwerkingsinrichting P ontstaat dan het gewenste polarisatie-ongevoelige uitgangssignaal dat overeenkomt met het door deze ontvanger te selecteren signaal. Het stuursignaal c voor de frequentieregeling kan worden afgetakt van een vann de vier fotodetectoren van de balansdetectoren BD1 en BD2, in de getekende uitvoering de bovenste fotodetector van de balansdetector BD1.
Bij de in fig. 4 getoonde uitvoeringsvorm is de 3 dB koppelinrichting PC van fig. 3 vervangen door een polarisatiesplitser PBS2. Hierdoor is de kruiselingse verbinding van de uitgangen van de polarisatiesplitsers PBS3 en PBS4 niet meer nodig.
Het uitgangssignaal van de polarisatiesplitser PBS1, waaraan de uitgangssignalen van de locale oscillator LO en van de extra oscillator TO worden toegevoerd, wordt geleid naar een ingang van de polarisatiesplitser PBS2, terwijl aan de andere ingang het ontvangen signaal t2 wordt toegevoerd. De signalen aan de twee uitgangen van de polarisatiesplitser PBS2 worden beide gesplitst met een polarisatiesplitser PBS3 respectievelijk PBS4. De polarisatie van de beide polarisatiesplitsers PBS3 en PBS4 wordt bij voorkeur ingesteld onder 45° ten opzichte van de polarisatie van de polarisatiesplitser PBS2. De uitgangen van de polari- satiesplitser PBS3 zijn verbonden met de ingangen van de balansdetector BD1, terwijl de uitgangen van de polarisatiesplitser PBS4 naar de ingangen van de balansdetector BD2 zijn geleid. Na versterking van de uitgangssignalen van de beide balansdetectoren BD1 en BD2, die onderling orthogonale polarisatierichtingen hebben, in de versterkers VI respectievelijk V2 en na verwerking (demodulatie en combinatie) in de verwerkings-inrichting P wordt het te selecteren signaal verkregen. Het regelsignaal c voor de onderlinge frequentievergrendeling van de locale oscillator LO en van de extra oscillator TO kan zoals getoond weer worden afgenomen van de bovenste fotodetector van de balansdetector BD1.
Bij de in de figuren 3 en 4 getoonde uitvoeringsvormen moeten de polarisaties van het locale oscillatorsignaal en het signaal van de extra oscillator bij voorkeur zodanig worden ingesteld, dat beide optimaal door de polarisatiesplitser PBS1 komen. In plaats van een polarisatiesplitser PBS1 zou eventueel ook een 3 dB koppelinrichting kunnen worden gebruikt. Dit levert wel verliezen op.
De in de figuren 2, 3 en 4 getoonde uitvoeringsvormen zijn optisch equivalent. Typische signaalsterktes zijn 0 dBm voor het locale oscillatorsignaal, -40 dBm of kleiner voor het ontvangen signaal en -20 dBm voor het extra ingangssignaal uit de extra oscillator. Wanneer als tweede oscillator de zendlaser wordt gekozen, is de sterkte van het extra oscillatorsignaal of zendsignaal veel kleiner dan het locale oscillatorsignaal, omdat het grootste gedeelte van het signaal van de zender voor de transmissie vanaf de zender moet worden gebruikt.
Door toepassing van de hierboven genoemde signaalsterkten verstoort het extra oscillatorsignaal de werking van de gebalanceerde polarisatie diversity ontvangst niet. Immers wordt het mengprodukt van het extra oscillatorsignaal en het locale oscillatorsignaal door de gebalanceerde detectie onderdrukt, omdat dit mengprodukt in fase aankomt op de fotode-tectors van een gebalanceerd fotodetectorpaar. Ook het mengprodukt van het extra oscillatorsignaal en het ontvangen signaal werkt niet storend, omdat het veel kleiner (20 dB kleiner) is dan het mengprodukt van het locale oscillatorsignaal en het ontvangen signaal.
Zoals hierboven is aangegeven, kan het mengprodukt van het locale oscillatorsignaal en het extra oscillatorsignaal van elk van de balansdetectoren worden afgenomen. Een twee keer zo sterk signaal kan worden verkregen door het signaal van een fotodetector van de horizontale pola-risatietak en een van de verticale polarisatietak van elkaar af te trekken. Het aan de frequentieregelinrichting toe te voeren regelsignaal komt dan overeen met het verschil van de detectiesignalen van de balansdetectoren. De realisatie hiervan is getoond in fig. 5· De uitgangssignalen van de balansdetectoren BD1 en BD2 worden zoals hierboven reeds is beschreven, via de versterkers VI en V2 toegevoerd aan de verwerkingsinrichting P. De fotodetectoren Fl, F2, F3 en F4 van de balansdetectoren BD1 en BD2 zijn in serie geschakeld en in het verbindingspunt van de fotodetectoren F2 en F3 kan het stuursignaal of regelsignaal c voor de automatische frequentieregeling worden gebruikt.
In fig. 6 is een zendontvanger voor een tweerichtings optisch transmissiesysteem getoond. Bij de in fig. 6 getoonde uitvoeringsvorm is het ontvanggedeelte volgens fig. 2 gekozen. Het is duidelijk dat de uitvoeringsvormen van de figuren 3 en 4 met dezelfde voordelen kunnen worden toegepast.
De tweerichtings transmissieweg is aangesloten op een ingang van de 3 dB koppelinrichting PC4. Op de aansluiting aan dezelfde zijde van de koppelinrichting PC4 is een ingang van een 3 dB koppelinrichting PCI aangesloten. De uitgang van de zender T is aangesloten op een aansluiting aan de andere zijde van de koppelinrichting PC4, terwijl de aansluiting aan dezelfde zijde van deze koppelinrichting is verbonden met de ingang van de polarisatiesplitser PBS. De uitgangen van de polarisatiesplitser PBS zijn aangesloten op de ingang van de 3 dB koppelinrichtingen PC2 en PC3. Op de andere ingangen van de koppelinrichtingen PC2 en PC3 zijn de uitgangen van de 3 dB koppelinrichting PCI aangesloten. Met de niet op de 3 dB koppelinrichting PC4 aangesloten ingang van de 3 dB koppelinrichting PCI is de uitgang van de locale oscillator LO verbonden. De uitgangen van de op de 3 dB koppelinrichtingen PC2 en PC3 aangesloten balansdetectoren BD1 en BD2 zijn via de versterkers VI en V2 met de verwerkingsinrichting P verbonden. Na demodulatie en combinatie in deze verwerkingsinrichting kan op de uitgang UI daarvan een signaal worden afgenomen dat overeenkomt met het signaal dat door een andere via de tweerichtingstransmissieweg verbonden zendontvanger wordt uitgezonden. Op een tweede uitgang U2 van de verwerkingsinrichting P is de locale oscillator via een automatische frequentieregelinrichting AFC1 met de locale oscillator verbonden. Deze frequentieregelketen zorgt ervoor dat het op de ingang UI van de verwerkingsinrichting P optredende middenfrequente signaal optimaal is.
Het verbindingspunt van de fotodetectoren F2 en F3 van de balansdetectoren BD1 en BD2 is via een versterker V3 en een frequentieregelinrichting AFC2 met de zender T verbonden. Deze regelketen zorgt voor de vergrendeling van de frequentie van de zender T. Zoals gebruikelijk heeft de zender T een data-ingang DATA.
Ook bij deze tweerichtingsoplossing is voor de vergrendeling van de zender geen extra ontvanger of een filter nodig voor het afleiden van het regelsignaal voor de oscillator van de zender en is de scheiding van het te ontvangen signaal en het regelsignaal voor het regelen van de frequentie van de zendlaser ondubbelzinnig.

Claims (14)

1. Optisch transmissiesysteem omvattende een aantal zendontvangers, die door middel van een netwerk met elkaar zijn verbonden en zijn voorzien van een zender, een ontvanger en een lokale oscillator, alsmede een op de lokale oscillator of een tweede oscillator aangesloten frequentie-regelinrichting voor het onderling vergrendelen van de frequentie van het uit de tweede oscillator afkomstige extra signaal en de frequentie van het uitgangssignaal van de lokale oscillator, waarbij de ontvanger is voorzien van een ingang voor het toevoeren van tenminste een gedeelte van het extra signaal, met het kenmerk, dat tenminste een ontvanger is voorzien van een eerste menginrichting waaraan het uitgangssignaal van de lokale oscillator en tenminste een gedeelte van het extra signaal worden toegevoerd, een meng- en splitsinrichting voor het verkrijgen van meng-signalen met onderling orthogonale polarisaties, waarvan een ingang op de uitgang van de eerste menginrichting is aangesloten, terwijl aan een andere ingang daarvan het ontvangen signaal wordt toegevoerd, op de mengen splitsinrichting aangesloten mengsignaaltakken en hierop aangesloten balansdetectoren, waarbij een van de balansdetectoren is aangesloten op de ingang van de frequentieregelinrichting.
2. Optisch transmissiesysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de sterkte van het extra signaal groter is dan de sterkte van het ontvangen signaal.
3. Optisch transmissiesysteem volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de sterkte van het extra signaal kleiner is dan die van het uitgangssignaal van de lokale oscillator.
4. Optisch transmissiesysteem volgens conclusie 1, 2 of 3» net het kenmerk, dat de eerste menginrichting wordt gevormd door een eerste 3 dB koppelinrichting en dat de meng- en splitsinrichting een polarisatie-splitser en een tweede en derde 3 dB koppelinrichting bevat, waarbij het uitgangssignaal van de lokale oscillator en het extra signaal worden toegevoerd aan de ingangen van de eerste 3 dB koppelinrichting, waarvan de uitgangen zijn verbonden met eerste ingangen van de tweede en derde 3 dB koppelinrichtingen, waarvan de uitgangen op de respectieve balansdetectoren zijn aangesloten en waarvan tweede ingangen zijn verbonden met de uitgangen van de polarisatiesplitser, aan de ingang waarvan het ontvangen signaal wordt toegevoerd.
5. Optisch transmissiesysteem volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat aan de ingang van de eerste koppelinrichting de polarisatie van het extra signaal in hoofdzaak gelijk is aan die van het uitgangssignaal van de lokale oscillator.
6. Optisch transmissiesysteem volgens conclusie 1, 2 of 3i met het kenmerk, dat de eerste menginrichting wordt gevormd door een eerste 3 dB koppelinrichting.
7- Optisch transmissiesysteem volgens conclusie 1, 2 of 3. met het kenmerk, dat de eerste menginrichting wordt gevormd door een eerste pola-risatiesplitser.
8. Optisch transmissiesysteem volgens conclusie 6 of 7* met het kenmerk, dat een uitgang van de eerste koppelinrichting of polarisatie-splitser is verbonden met een eerste ingang van een tweede 3 dB koppelinrichting, aan de tweede ingang waarvan het ontvangen signaal wordt toegevoerd en waarvan de uitgangen zijn aangesloten op een tweede respectievelijk derde polarisatiesplitser, waarvan de uitgangen met overeenkomstige polarisatierichting telkens zijn gekoppeld met de balansdetectoren.
9· Optisch transmissiesysteem volgens conclusie 6 of 7i met het kenmerk, dat een uitgang van de eerste koppelinrichting of polarisatiesplitser is verbonden met een eerste ingang van een tweede polarisatiesplitser, aan de tweede ingang waarvan het ontvangen signaal wordt toegevoerd en waarvan de uitgangen zijn aangesloten op een derde respectievelijk vierde polarisatiesplitser, elk gekoppeld met een balansdetector.
10. Optisch transmissiesysteem volgens conclusie 9» met het kenmerk, dat de polarisatie van de derde en vierde polarisatiesplitsers is ingesteld onder ^5° ten opzichte van de polarisatie van de tweede polarisatiesplitser.
11. Optisch transmissiesysteem volgens conclusie 8, 9 of 10, met het kenmerk, dat de polarisaties van het uitgangssignaal van de lokale oscillator en van het extra signaal zodanig zijn ingesteld, dat beide optimaal aan de uitgang van de eerste koppelinrichting of polarisatiesplitser verschijnen.
12. Optisch transmissiesysteem volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de fotodetectoren van de balansdetectoren in serie zijn geschakeld en het regelsignaal wordt afgenomen van het verbindingspunt van de twee middelste fotodetectoren.
13. Optisch transmissiesysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de ontvanger is aangesloten op een tweerichtingstrans-missieweg, met het kenmerk, dat een 3 dB koppelinrichting aanwezig is, aan de ene zijde waarvan de transmissieweg en de niet met de uitgang van de lokale oscillator verbonden ingang van de eerste menginrichting zijn gekoppeld.
14. Ontvanger uitgevoerd volgens een van de voorgaande conclusies.
NL9201077A 1992-06-18 1992-06-18 Optisch transmissiesysteem met frequentieregeling. NL9201077A (nl)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9201077A NL9201077A (nl) 1992-06-18 1992-06-18 Optisch transmissiesysteem met frequentieregeling.
EP93201707A EP0575001B1 (en) 1992-06-18 1993-06-14 Optical transmission system having frequency control
AT93201707T ATE188074T1 (de) 1992-06-18 1993-06-14 Optisches übertragungssystem mit frequenzabstimmung
DE69327366T DE69327366T2 (de) 1992-06-18 1993-06-14 Optisches Übertragungssystem mit Frequenzabstimmung
JP5184332A JPH07297792A (ja) 1992-06-18 1993-06-17 周波数コントロールを有する光学的トランスミッションシステム
US08/080,178 US5459599A (en) 1992-06-18 1993-06-18 Optical transmission system having frequency control

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9201077A NL9201077A (nl) 1992-06-18 1992-06-18 Optisch transmissiesysteem met frequentieregeling.
NL9201077 1992-06-18

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9201077A true NL9201077A (nl) 1994-01-17

Family

ID=19860942

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9201077A NL9201077A (nl) 1992-06-18 1992-06-18 Optisch transmissiesysteem met frequentieregeling.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5459599A (nl)
EP (1) EP0575001B1 (nl)
JP (1) JPH07297792A (nl)
AT (1) ATE188074T1 (nl)
DE (1) DE69327366T2 (nl)
NL (1) NL9201077A (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5949567A (en) * 1996-12-09 1999-09-07 Lucent Technologies Inc. Self adjusting tuned resonant photodiode input circuit
US6856400B1 (en) 2000-12-14 2005-02-15 Luna Technologies Apparatus and method for the complete characterization of optical devices including loss, birefringence and dispersion effects
US20040208646A1 (en) * 2002-01-18 2004-10-21 Seemant Choudhary System and method for multi-level phase modulated communication
KR100640006B1 (ko) * 2005-10-14 2006-11-01 한국전자통신연구원 광학적 클럭 신호 추출 장치 및 방법
US7406269B2 (en) * 2006-03-10 2008-07-29 Discovery Semiconductors, Inc. Feedback-controlled coherent optical receiver with electrical compensation/equalization
US7809284B2 (en) * 2006-06-23 2010-10-05 Alcatel-Lucent Usa Inc. System and method for receiving coherent, polarization-multiplexed optical signals
JP4918400B2 (ja) * 2007-04-27 2012-04-18 富士通株式会社 光信号受信装置

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8514264D0 (en) * 1985-06-06 1985-07-10 British Telecomm Coherent optical receivers
JPH063512B2 (ja) * 1988-02-19 1994-01-12 富士通株式会社 コヒーレント光通信用偏波ダイバーシティ光受信装置
ES2080786T3 (es) * 1990-09-11 1996-02-16 Nederland Ptt Red de transmision optica con medios de bloqueamiento de frecuencia.
JPH04192729A (ja) * 1990-11-27 1992-07-10 Fujitsu Ltd 光送信装置
US5307197A (en) * 1991-08-27 1994-04-26 Nec Corporation Optical circuit for a polarization diversity receiver

Also Published As

Publication number Publication date
EP0575001B1 (en) 1999-12-22
DE69327366D1 (de) 2000-01-27
US5459599A (en) 1995-10-17
JPH07297792A (ja) 1995-11-10
ATE188074T1 (de) 2000-01-15
DE69327366T2 (de) 2000-04-20
EP0575001A1 (en) 1993-12-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0251062B1 (en) Dual balanced optical signal receiver
EP0445943B1 (en) Polarization independent coherent lightwave detection arrangement
EP1330054B1 (en) System and method for multi-level phase modulated communication
EP0409260B1 (en) Receiver for coherent optical communication
CA2052834C (en) Homodyne optical receiver equipment
US9813163B2 (en) Integrated coherent receiver having a geometric arrangement for improved device efficiency
CA1253571A (en) Polarization insensitive coherent lightwave detector
US5307197A (en) Optical circuit for a polarization diversity receiver
JP2519188B2 (ja) 光学的局部発振周波数混合型受信器
EP3461035A1 (en) Coherent optical receiver for medium- and short-reach links
US5367397A (en) Wavelength-stabilizing method and its associated circuitry for an optical communication system
NL9201077A (nl) Optisch transmissiesysteem met frequentieregeling.
JP2658180B2 (ja) 偏波ダイバーシチ光受信装置
US4897830A (en) Optical networks
EP0287378B1 (en) Transmitter and transceiver for a coherent optical system
US6999688B1 (en) Optical systems with diversity detection
EP0260745A1 (en) Device for optical heterodyne detection of an optical signal beam and optical transmission system provided with such a device
CN112291018A (zh) 一种相干接收机的光电接收装置、接收方法及相干接收机
NO171819B (no) Fremgangsmaate for optisk telekommunikasjonsoverfoering
EP0617526B1 (en) Coherent optical transceiver with frequency stabilisation
US12003278B1 (en) Differentially-balanced photodetector configuration for coherent receiver
EP0564042B1 (en) Method of operating an optical hybrid
EP2608426A1 (en) Method and device for determining the polarization split in a heterodyne coherent receiver
NL9102159A (nl) Transmissiesystemen voor de polarisatie-ongevoelige overdracht van signalen.
NL9101505A (nl) Transmissiesysteem voor de polarisatie-ongevoelige overdracht van signalen.

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed