NL9002311A - Ontstoppingsinrichting voor een door een dier bedienbare voederinrichting. - Google Patents

Ontstoppingsinrichting voor een door een dier bedienbare voederinrichting. Download PDF

Info

Publication number
NL9002311A
NL9002311A NL9002311A NL9002311A NL9002311A NL 9002311 A NL9002311 A NL 9002311A NL 9002311 A NL9002311 A NL 9002311A NL 9002311 A NL9002311 A NL 9002311A NL 9002311 A NL9002311 A NL 9002311A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
plate
lever
animal
shaped member
storage container
Prior art date
Application number
NL9002311A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Laka Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Laka Bv filed Critical Laka Bv
Priority to NL9002311A priority Critical patent/NL9002311A/nl
Publication of NL9002311A publication Critical patent/NL9002311A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K5/00Feeding devices for stock or game ; Feeding wagons; Feeding stacks
    • A01K5/02Automatic devices
    • A01K5/0225Gravity replenishment from a reserve, e.g. a hopper
    • A01K5/0233Gravity replenishment from a reserve, e.g. a hopper dispensing by dosing means actively operated by the animal

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Feeding And Watering For Cattle Raising And Animal Husbandry (AREA)

Description

Titel: Ontstoppingsinrichting voor een door een dier bedien- bare voederinrichting
De uitvinding heeft betrekking op een ontstoppingsinrichting voor een door een dier bedienbare voederinrichting met een voorraadhouder voorzien van een bodemwand met afvoer-opening.
Door een dier bedienbare voederinrichtingen zijn in verschillende uitvoeringen bekend. Zo toont de Nederlandse octrooiaanvrage 8501683 een voederinrichting waarbij een dier door het omhoog drukken van een hefboom een afgepaste hoeveelheid voer in een voeropvangbak kan schuiven. Bij de voer-inrichting volgens de Nederlandse octrooiaanvrage 8602572 geschiedt dit door het duwen tegen een klep. Aldus kan een dier 24 uur per dag zelf voor zijn voertoevoer zorgen, waarbij het portiegewijs afgeven verspillen van en knoeien met voer grotendeels voorkomt. Het zelf door het dier kunnen regelen van de voertoevoer geeft een optimale opname-groei-verhouding en bespaart de veehouder werk.
Bij dergelijke voerderinrichtingen kunnen zich problemen voordoen in de voerafgifte als gevolg van brugvor-ming in de voorraadhouder, waardoor het voer geweifsgewijs in ' de voorraadhouder blijft hangen. Een storing in de voertoevoer kan ook het gevolg zijn van het samenklonteren van het voer, hetgeen zich in het bijzonder kan voordoen bij voer dat samenstellende delen met een relatief groot vochtgehalte heeft, zoals gemalen maïs.
Met de uitvinding wordt beoogd problemen in de voerafgifte als gevolg van brugvorming of samenklontering te elimineren of te verhelpen.
Dit wordt overeenkomstig de uitvinding bereikt door bij een door een dier bedienbare voederinrichting te voorzien in een ontstoppingsinrichting die is voorzien van een in hoofdzaak plaatvormig orgaan, dat op afstand boven de afvoer- opening binnen de voorraadhouder is opgesteld en is gekoppeld met een door een dier vanuit een ruststand verplaatsbare hefboom, die zodanig met een in de voorraadhouder gelagerde as en het plaatvormige orgaan is verbonden, dat bij verdraaiing van de as middels de hefboom het plaatvormige orgaan ten opzichte van de voorraadhouder verplaatst, waarbij een kracht werkzaam is, die de hefboom continu naar zijn ruststand terug tracht te dringen. Door deze maatregelen is middels het opwekken van een agitatie in de voervoorraad brugvorming en samenklontering te voorkomen dan wel te verstoren, waarbij de daarvoor vereiste beweging van het plaatvormige orgaan door het dier zelf tot stand wordt gebracht, en wel op soortgelijke wijze als de beweging die de afgifte van voer tot gevolg heeft.
Wil men er zoveel mogelijk voor zorgen, dat zich brugvorming of samenklontering niet voordoet, dan kan het de voorkeur verdienen, dat de hefboom tevens het bedieningselement is van het door het dier bedienbare doseerorgaan, dat bij de afvoeropening is opgesteld om bij bediening van de hefboom portiegewijs voer af te geven, dat wil zeggen de hefboom of de klep bij de bovenbesproken bekende constructies.
Bij grote voorraadhouders dan wel voer, dat minder neigt tot brugvorming of samenklontering kan er de voorkeur aan worden gegeven, dat het dier niet bij elke voerafgifte het voer in de voorraadhouder hoeft te agiteren. In dat geval kan er voorzien zijn in een aparte hefboom voor de ontstoppings-inrichting. Hierbij kan worden opgemerkt, dat bij praktijkproeven is gebleken, dat indien bediening van het doseerorgaan niet het gewenste resultaat heeft het dier verder gaat zoeken en dan de hefboom van de ontstoppingsinrichting vindt en die bedient. Deze praktijkproeven leren tevens, dat het doseerorgaan gemakkelijker te bedienen en te bereiken dient te zijn dan de hefboom voor de ontstoppingsinrichting.
Het spreekt voor zich, dat bediening van de ontstoppingsinrichting uit krachtenoogpunt gezien voor het dier mogelijk dient te zijn. Goede loswoelresultaten met een uit krachtenoogpunt door het dier goed te hanteren ontstoppings- inrichting zijn te verkrijgen, als overeenkomstig een verdere uitvoeringsvorm van de uitvinding het plaatvormige orgaan een zich in hoofdzaak horizontaal uitstrekkende, van openingen voorziene plaat is, die vast met de as is verbonden en door verplaatsing van de hefboom tezamen met de as wordt gekanteld. Indien brugvorming het hoofdprobleem is, kan er overeenkomstig een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding in worden voorzien, dat het plaatvormige orgaan een plaat is, die vlaksge-wijs op een naar de afvoeropening toe hellende bodemwand van de voorraadhouder ligt en over deze bodemwand heen en weer schuifbaar is door verplaatsing van de hefboom.
Ook is het mogelijk beide laatstbedoelde uitvoeringsvormen te combineren, dat wil zeggen een inrichting die voorzien is van zowel een plaatvormig orgaan in de vorm van een plaat, die vlaksgewijs op een naar de afvoeropening toe hellende bodemwand van de voorraadhouder ligt en over deze bodemwand heen en weer schuifbaar is door verplaatsing van de hefboom, als door een plaatvormig orgaan in de vorm van een zich in hoofdzaak horizontaal uitstrekkende, van openingen voorziene plaat, welke plaat vast met de as is verbonden en door verplaatsing van de hefboom tezamen met de as wordt gekanteld. Daar de effecten van beide platen elkaar aanvullen en versterken, verdient deze gecombineerde uitvoeringsvorm de voorkeur. Dit te meer nog, daar de over de wand van de houder schuivende plaat nog een eenvoudige mogelijkheid tot afdichting van de doorvoering van de hefboom door de wand van de voorraadhouder biedt als de hefboom door de wand wordt gevoerd waarover de plaat schuift.
Een verdere verbetering van het loswoeleffect is nog te verkrijgen, als overeenkomstig een verdere uitvoeringsvorm van de uitvinding van de plaat pen-, plaat-, strip- of stang-vormige elementen uitgaan.
Wordt gekozen voor het scheiden van de bediening van het doseerorgaan en de ontstoppingsinrichting, dan is een relatief eenvoudig te construeren doch effectief werkzame constructie te verkrijgen, als overeenkomstig een verdere uitvoeringsvorm van de uitvinding de hefboom een door een dier vanuit de ruststand omhoog duwbare, twee-armige hefboom is, die zich dwars op de as uitstrekt, waarbij de door een dier te bedienen ene arm van de hefboom aan zijn vrije uiteinde is voorzien van een zich dwars op de hefboom en in hoofdzaak evenwijdig aan de as uitstrekkend aangrijpdeel, en waarbij aan het vrije uiteinde van de andere arm van de hefboom een verend orgaan aangrijpt, dat de hefboom steeds naar zijn neerwaartse ruststand tracht te drukken.
Onder verwijzing naar in de tekening weergegeven uitvoeringsvoorbeelden zal de ontstoppingsinrichting volgens de uitvinding thans nader worden toegelicht. Daarbij toont:
Fig. 1 een voederinrichting met ontstoppingsinrichting volgens de uitvinding in dwarsdoorsnede;
Fig. 2 in bovenaanzicht de voederinrichting met ontstoppingsinrichting volgens fig. 1;
Fig. 3 schematisch een gewijzigde uitvoeringsvariant van de voederinrichting volgens fig. 1 en 2; en
Fig. 4 schematisch een verdere gewijzigde uitvoeringsvariant van de voederinrichting volgens fig. 1.
In fig. 1 en 2 is een voederinrichting weergegeven, die voorzien is van een U-profieldeel la en een dit U-profiel-deel tussen de vrije uiteinden van de poten afsluitend plaat-deel 1b, waardoor een vierkant kokervormig huis 1 is verkregen. In het lijfdeel van het U-profieldeel la is een uitsparing lc aangebracht voor het doorlaten van de kop van een dier. Aan de onderzijde wordt het kokervormige huis 1 afgesloten door een voeropvangbak 2, waarvan de bovenzijde strookt met de onderrand van de uitsparing lc. Middels tussenwanden 3a-d is in het huis 1 een tussenbodem aangebracht, die het bodemvlak van een voorraadhouder voor voer vormt, die verder wordt begrensd door de boven de tussenbodem 3a-d gelegen wanddelen van het huis 1.
De tussenwanden 3a-d strekken zich alle omlaag hellend naar het midden van het huis 1 uit, waarbij ter plaatse van de samenkomst van de vier tussenwanden een afvoeropening 4 is aangebracht. Onder de afvoeropening 4 is schematisch een doseerinrichting 5 voor het portiegewijs afgeven van een hoeveelheid voer aangeduid. De doseerinrichting kan elke gewenste of geschikte vorm hebben en voorzien zijn van een door een dier te bedienen doseerorgaan.
Op afstand boven de afvoeropening 4 is in de voorraad-houder een as 6 gelagerd, waarop middels een tussenstuk 7 een plaatvormig orgaan 8 voorzien van openingen 9 is bevestigd.
Aan de as 6 is verder een twee-armige hefboom 10 bevestigd, waarvan de ene arm reikt door een sleufgat 11 in de tussenwand 3a en aldaar aan zijn vrije uiteinde eindigt in een zich dwars op de arm uitstrekkend aangrijpdeel 10a. Aan het vrije uiteinde van de andere arm van de hefboom 10 grijpt een trek-orgaan 12 aan, waarin een veer 13 is opgenomen, die het plaatvormige orgaan 8 continu naar zijn in fig. 1 getoonde stand tracht te trekken, waarbij die stand mede wordt bepaald door het gaan aanliggen van de hefboom 10 tegen de onderrand van het sleufgat 11. De met de hefboom 10 uit te voeren slag wordt verder bepaald door de bovenrand van het sleufgat 11, dat derhalve een ruime doorbreking van de tussenwand 3a vormt. Om voerdoorval te voorkomen is het sleufgat 11 afgedekt door een plaatvormig orgaan 14, dat voorzien is van een de hefboom 10 nauw omsluitende doorbreking en bij verplaatsing van de hefboom 10 over de tussenwand 3a omhoog en omlaag schuift.
Op het plaatvormige orgaan 8 is nog een aantal schraapvingers 8a aangebracht, die bij kanteling van het plaatvormige orgaan door het gebied tussen het plaatvormige orgaan en de voorwand van het huis 1 worden bewogen. De schraapvingers 8a zijn gerealiseerd door het E-vormig uitstansen van een plaat metaal en het met het lijfdeel van de E-vorm aan het plaatvormige orgaan 8 bevestigen, waarbij de poten van de E-vorm in opwaartse richting zijn omgezet.
Verder is nog voorzien in een waterleiding 15, die buiten langs het huis loopt tot een niveau vlak boven de voeropvangbak, waar de waterleiding 15 door de huiswand la is geleid en eindigt in een nippel 16 met terugslagklep.
De werking van de inrichting is als volgt:
Na het vullen van de voorraadhouder met voer zal het doseer-orgaan 5, bijvoorbeeld na bediening door een dier, portiege-wijs voer afgeven dat in de voeropvangbak 2 terechtkomt, waar het dier het voer eventueel met water kan mengen door de terugslagklep van de nippel 16 in te drukken.
Een oorzaak voor storing in de voertoevoer kan brug-vorming of samenklontering van het voer binnen de voorraadhouder zijn. Om de oorzaak voor een dergelijke storing in de voertoevoer nog verder weg te kunnen nemen is het zwenkbaar opgestelde plaatvormige orgaan 8 aanwezig. Bij het op een gegeven moment stoppen van de voerafgifte middels het doseer-orgaan 5 is uit proefnemingen gebleken, dat het dier dan naar verdere mogelijkheden gaat zoeken. Alsdan stuit het op het aangrijpdeel 10a van de hefboom 10 en drukt deze omhoog met als gevolg, dat het plaatvormige orgaan 8 met schraapvingers 8a al kantelend het voer losschudt en zodoende de brugvorming en het samenklonteren verstoort. Na het loslaten van de hefboom 10 zal deze door de kracht van de veer 13 weer naar zijn uitgangsstand terug worden gedrukt.
Bij het verplaatsen van de hefboom 10 schuift tevens de plaat 14 over de tussenwand 3a, hetgeen een verder gunstig effect op de verstoring van de brugvorming heeft.
Bij door een dier bediende voederinrichtingen kan afhankelijk van de inhoud van de voorraadhouder en de aard van het voer ook voorzien zijn in een continue loswoeling van het voer in de voorraadhouder door het plaatvormige orgaan direct te koppelen met het door het dier bediende doseerorgaan. üitvoeringsvoorbeelden hiervan zijn getoond in de figuren 3 en 4.
In fig. 3 is daarbij uitgegaan van een doseerorgaan zoals bekend uit de Nederlandse octrooiaanvrage 8602572. Hierbij omvat het doseerorgaan een zwenkbare as 20 waaraan een stuwplaat 21 en een duwplaat 22 is bevestigd. Als een dier tegen de duwplaat 22 drukt, zwenkt de as 20 en zal de stuwplaat 21 voer af schuiven van het bovenvlak van een plaatvormig element 23, dat op afstand onder de afvoeropening van een voorraadhouder is geplaatst en deze afvoeropening afdekt en overlapt. Bij toepassing van een plaatvormig orgaan 8, dat middels een tussenstuk 7 is bevestigd aan een zwenkbare as 6, kan dit orgaan 8 middels een scharnierstang 24 gekoppeld zijn met een op de as 20 bevestigd uitsteeksel 25. Bediening van het doseerorgaan zal dan gelijktijdig resulteren in een kanteling van het plaatvormige orgaan 8 en zodoende in het loswoelen van het voer in de voorraadhouder. Voor de terugstel-beweging kan daarbij zijn voorzien in een veerkrachtig trek-örgaan 26.
Bij de uitvoeringsvorm volgens fig. 4 is uitgegaan van een doseerorgaan zoals bekend uit de Nederlandse octrooiaanvrage 8501683. Hierbij omvat het doseerorgaan een zwenkbare as 30 waaraan een stuwplaat 31 en een zwenkhefboom 32 is bevestigd. Als een dier tegen de zwenkhefboom 32 omhoog drukt, zwenkt de as 30 en zal de stuwplaat 31 voer afschuiven van het bovenvlak van een plaatvormig element 33, dat op afstand onder de afvoeropening van een voorraadhouder is geplaatst en deze afvoeropening afdekt en overlapt. Bij het toepassen van een plaatvormig orgaan 8, dat middels een tussenstuk 7 is bevestigd aan een zwenkbare as 6, kan dit orgaan 8 middels een scharnierstang 34 gekoppeld zijn met de zwenkhefboom 32. Bediening van het doseerorgaan zal dan, evenals bij de uitvoeringsvorm volgens fig. 3, gelijktijdig resulteren in een kanteling van het plaatvormige orgaan 8 en zodoende in het loswoelen van het voer in de voorraadhouder. Voor de terug-stelbeweging kan wederom voorzien zijn in een veerkrachtig trekorgaan 35.
Het spreekt vanzelf, dat er binnen het kader van de uitvinding vele wijzigingen en varianten mogelijk zijn. Zo zou in plaats van een plaatvormig orgaan ook twee of meer boven elkaar geplaatste organen kunnen worden toegepast. Evenzeer zal het duidelijk zijn, dat het huis velerlei andere vormen kan hebben, zoals ovaal of rond, terwijl diverse constructie-details wat betreft de vorm en uitvoering van de koppelings- constructies, de terugstelmechanismen, de loswoeluitsteeksels, etc. en de configuratie en opstelling van het plaatvormige orgaan en de openingen daarin vrijwel eindeloos kunnen worden gewijzigd. Uiteraard kunnen bij de bekende, in de figuren 3 en 4 weergegeven doseerorganen afzonderlijke ontstoppings-constructies als bijvoorbeeld getoond in fig. 1 worden toegepast, terwijl het toepassen van een ontstoppingsinrichting niet beperkt is tot de getoonde doseerorganen.

Claims (7)

1. Ontstoppingsinrichting voor een door een dier bedien-bare voederinrichting met een voorraadhouder voorzien van een bodemwand met afvoeropening, welke ontstoppingsinrichting is voorzien van een in hoofdzaak plaatvormig orgaan, dat op afstand boven de afvoeropening binnen de voorraadhouder is opgesteld en is gekoppeld met een door een dier vanuit een ruststand verplaatsbare hefboom, die zodanig met een in de voorraadhouder gelagerde as en het plaatvormige orgaan is verbonden, dat bij verdraaiing van de as middels de hefboom het plaatvormige orgaan ten opzichte van de voorraadhouder verplaatst, waarbij een kracht werkzaam is, die de hefboom continu naar zijn ruststand terug tracht te dringen.
2. Ontstoppingsinrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het plaatvormige orgaan een zich in hoofdzaak horizontaal uitstrekkende, van openingen voorziene plaat is, die vast met de as is verbonden en door verplaatsing van de hefboom tezamen met de as wordt gekanteld.
3. Ontstoppingsinrichting volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat het plaatvormige orgaan een plaat is, die vlaks-gewijs op een naar de afvoeropening toe hellende bodemwand van de voorraadhouder ligt en over deze bodemwand heen en weer schuifbaar is door verplaatsing van de hefboom.
4. Ontstoppingsinrichting volgens conclusie 1, gekenmerkt door zowel een plaatvormig orgaan in de vorm van een plaat, die vlaksgewijs op een naar de afvoeropening toe hellende bodemwand van de voorraadhouder ligt en over deze bodemwand heen en weer schuifbaar is door verplaatsing van de hefboom, als door een plaatvormig orgaan in de vorm van een zich in hoofdzaak horizontaal uitstrekkende, van openingen voorziene plaat, welke plaat vast met de as is verbonden en door verplaatsing van de hefboom tezamen met de as wordt gekanteld.
5. Ontstoppingsinrichting volgens een der conclusies 2-4, met het kenmerk, dat van de plaat pen-, plaat-, strip-of stangvormige elementen uitgaan.
6. Ontstoppingsinrichting volgens een der conclusies 1-5, met het kenmerk, dat de hefboom een door een dier vanuit de ruststand omhoog duwbare, twee-armige hefboom is, die zich dwars op de as uitstrekt, waarbij de door een dier te bedienen ene arm van de hefboom aan zijn vrije uiteinde is voorzien van een zich dwars op de hefboom en in hoofdzaak evenwijdig aan de as uitstrekkend aangrijpdeel, en waarbij aan het vrije uiteinde van de andere arm van de hefboom een verend" orgaan aangrijpt, dat de hefboom steeds naar zijn neerwaartse ruststand tracht te drukken.
7. Ontstoppingsinrichting volgens een der conclusies 1-5, met het kenmerk, dat de hefboom tevens het bedienings-element is van een door een dier bedienbaar doseerorgaan, dat bij de afvoeropening is opgesteld om bij bediening van de hefboom portiegewijs voer af te geven.
NL9002311A 1990-10-23 1990-10-23 Ontstoppingsinrichting voor een door een dier bedienbare voederinrichting. NL9002311A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9002311A NL9002311A (nl) 1990-10-23 1990-10-23 Ontstoppingsinrichting voor een door een dier bedienbare voederinrichting.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9002311 1990-10-23
NL9002311A NL9002311A (nl) 1990-10-23 1990-10-23 Ontstoppingsinrichting voor een door een dier bedienbare voederinrichting.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9002311A true NL9002311A (nl) 1992-05-18

Family

ID=19857868

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9002311A NL9002311A (nl) 1990-10-23 1990-10-23 Ontstoppingsinrichting voor een door een dier bedienbare voederinrichting.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL9002311A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE1006987A3 (nl) * 1993-04-09 1995-02-07 Groot Cornelis Jozef Johannes Mineralenbak voor vee.

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE1006987A3 (nl) * 1993-04-09 1995-02-07 Groot Cornelis Jozef Johannes Mineralenbak voor vee.

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8448602B2 (en) Pet actuated dry food feeder device
US4176767A (en) Dog food dispenser
US5341961A (en) Coffee dispenser with agitator
US5435465A (en) Hygiene device
US4856681A (en) Dispenser for granular and powdered dry materials
US5105981A (en) Selectively shakeable freestanding particulate matter reservoir
US6962274B1 (en) Device for measuring, dispensing and storing of granular, powder and grain materials
US2591855A (en) Chewing gum dispenser
US2054881A (en) Dispenser
US4964546A (en) Measured quantity dispenser
US5105991A (en) Bulk goods dispenser
US20110147420A1 (en) Container
US5613464A (en) Platform actuated feeder apparatus
US3023937A (en) Measuring dispenser
US2852167A (en) Nut dispensing machine
US1869120A (en) Dispensing device
US4376499A (en) Container with dispensing element
US2626089A (en) Powdered and granulated material container with self-closing dispensing valve
US3716172A (en) Automatic feeder device
US4440322A (en) Dispenser for nuts or the like
NL9002311A (nl) Ontstoppingsinrichting voor een door een dier bedienbare voederinrichting.
US3341088A (en) Device for dispensing powdered material
US4708265A (en) System for automatic measuring and dispensing of grain and powder food products
US2059608A (en) Powder dispensing can
US5386930A (en) Storing and dispensing device for granular foodstuff, particularly dogfood

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed