NL8800963A - Projectiel bestemd voor het doorboren van een pantsering die beschermd is door een werkzame voorpantsering. - Google Patents

Projectiel bestemd voor het doorboren van een pantsering die beschermd is door een werkzame voorpantsering. Download PDF

Info

Publication number
NL8800963A
NL8800963A NL8800963A NL8800963A NL8800963A NL 8800963 A NL8800963 A NL 8800963A NL 8800963 A NL8800963 A NL 8800963A NL 8800963 A NL8800963 A NL 8800963A NL 8800963 A NL8800963 A NL 8800963A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
armor
projectile
active
active pre
charge
Prior art date
Application number
NL8800963A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Thomson Brandt Armements
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Thomson Brandt Armements filed Critical Thomson Brandt Armements
Publication of NL8800963A publication Critical patent/NL8800963A/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B12/00Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material
    • F42B12/02Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect
    • F42B12/04Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect of armour-piercing type
    • F42B12/10Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect of armour-piercing type with shaped or hollow charge
    • F42B12/16Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect of armour-piercing type with shaped or hollow charge in combination with an additional projectile or charge, acting successively on the target

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Drilling And Exploitation, And Mining Machines And Methods (AREA)

Description

* » - Projectiel bestemd voor het doorboren van een pantsering die beschermd is door een werkzame voorpantsering -
De onderhavige uitvinding heeft tot doel een explosief projectiel dat bestemd is voor het doorboren van een pantsering die beschermd is door een werkzame voorpantsering.
Men wordt eraan herinnerd dat met werkzame 5 voorpantsering gewoonlijk een hulppantsering wordt aangeduid, die geplaatst is voor een gebruikelijke pantsering, die dan hoofdpantsering wordt genoemd. Deze hulppantsering of voorpantsering bestaat uit twee platen van gewoonlijk staal (met een dikte van enige millimeters) waartussen een betrekkelijk dunne explosieve laag in de vorm 10 van een sandwich-constructie is opgenomen. De voorpantsering kan uit veel lagen bestaan, dat wil zeggen een aantal van dergelijke sandwicht-constructies bevatten. Het doel van de voorpantsering is dat, tijdens de inslag van een projectiel, de kop van laatstgenoemde bij het binnendringen de explosieve laag tot ontploffen brengt.
15 De explosie werpt dan de stalen platen naar het projectiel , waardoor laatstgenoemde wordt ontregeld en zijn uitwerking afneemt.
In het bijzonder verstoren, in het geval van een projectiel met een holle lading, de staalplaten van de voorpantsering de straal van de holle lading zozeer dat deze gewoonlijk het 20 grootste gedeelte van zijn doorboringsvermogen bij de hoofdpantsering verliest.
Dergelijke werkzame voorpantseringen worden vaak gebruikt voor de bescherming van gepantserde voertuigen, zoals tanks.
25 Het probleem waarvoor constructeurs van anti- tankmunitie zich geplaatst zien is dus het volgende: voor het doorboren van de hoofdpantsering wordt bij voorkeur een holle lading gebruikt waarvan het doorboringsvermogen, zeer groot, de hoofdpantsering kan doorboren die gewoonlijk zeer dik is ; echter zijn,zoals 30 hierboven is aangegeven, de holle ladingen zeer kwetsbaar bij de werking van de werkzame voorpantseringen.
Teneinde dit probleem op te lossen zijn verschillende oplossingen bekend.
8800^37
If - 2 - %
De eerste oplossing bestaat uit het in zeer sterke mate vergroten van het nominale doorboringsvermogen van de holle lading, opdat zijn overblijvend doorboringsvermogen ( na ontregeling door de voorpantsering) voldoende is. Deze werkwijze is eenvoudig, echter zeer kostbaar wat het kaliber van de holle lading betreft.
De tweede oplossing bestaat uit de toepassing van holle ladingen met twee trappen , genaamd "tandemladingen"; waarbij de als eerste werkzame lading dient voor het neutraliseren 10 van de voorpantsering; hetzij door deze voldoende vroeg vöor het in werking stellen van de tweede lading op gang te brengen, die dan werkzaam is alsof er geen werkzame voorpantsering was ; hetzij door deze zonder op gang te brengen te ^ perforeren, in dit geval is de tweede lading werkzaam alsof de voorpantsering inert was. Echter is de regeling van deze werkwijze moeilijk, met name wat betreft de vertraging die de werking van de twee ladingen moet scheiden, en zijn gebruik maakt de structurering van de munities ingewikkeld, met name die welke, bestemd om te 20 worden afgevuurd door kanonnen, zeer grote versnellingen moeten ondergaan.
De onderhavige uitvinding beoogt een projectiel te verschaffen dat de doorboring van de werkzame voorpantsering en vervolgens van de hoofdpantsering waarborgt, maar dat eenvoudig 25 is teneinde bedrijfszekerder te zijn en of minder kostbaar dan de bekende inrichtingen.
Met dat doel bevat het projectiel volgens de uitvinding één enkele lading van het type met holle lading; waarbij zijn omhullende een betrekkelijk grote massa heeft en 30 . . · het wordt met een zodanige snelheid afgevuurd dat dit op het doel aankomt met een betrekkelijk geringe snelheid, zodat zijn energie bij de inslag op de werkzame voorpantsering wordt beperkt en opdat laatstgenoemde gewoonlijk niet op gang is gebracht, waarbij de grote massa van het omhulsel enerzijds de stabiliteit van het 35 .....
projectiel in zijn baan en anderzijds de doorboring van de werkzame voorpantsering kan waarborgen.
^ / Andere'doeleinden, bijzonderheden en resultaten 38 00 §9 3 .* t * - 3 - van de uitvinding zullen blijken uit de nu volgende beschrijving, gegeven bij wijze van niet beperkend uitvoeringsvoorbeeld en getoond in de bijgaande tekening.
Fig. 1 toont een uitvoeringsvorm van het projec-tiel volgens de uitvinding.
De figuren 2, a en b, tonen een eerste werkwijze van het projectiel volgens de uitvinding op een hoofdpantsering die beschermd is door een werkzame voorpantsering.
De figuren 3 en 4 tonen een tweede werkwijze ^ vaihet projectiel volgens de uitvinding.
In de verschillende figuren hebben dezelfde verwijzingscijfers betrekking op dezelfde elementen.
Fig. 1 toont dus een uitvoeringsvorm van het projectiel volgens uitvinding .
^ Het projectiel 10 bevat in hoofdzaak een omhulsel 1 waarin een explosieve lading 3 is geplaatst.
Het omhulsel 1 bevat bijvoorbeeld een lichaam 11, dat uit verscheidene delen gevormd kan zijn, en een voorste kap of spitsboogvormig gedeelte 12.
20
De explosieve lading 3 is een holle lading en is in de kap van het projectiel geplaatst, dat wil zeggen bij het uiteinde hiervan dat gelegen is tegenover het spitsboogvormige gedeelte 12. Dé holle lading 3 wordt door een ontsteker 2 op het ogenblik van de inslag op een doel ontstoken. Zo wordt bijvoorbeeld 25 de werking van de ontsteker 2 uitgeschakeld door een vertragings-opnemer 21 met drempel, eventueel regelbaar, bijvoorbeeld elektronisch uitvoerbaar.
Een projectiel 10 kan worden gelanceerd of voortgestuwd door een niet getoonde voortstuwer; het kan wel of geen 30 geleidingsorganen ( bijvoorbeeld zelfbesturend) bevatten.
Wanneer het projectiel 10 een doel raakt wordt de vertraging waargenomen door de opnemer 21 van de ontsteker 2 ( in het hierbovenstaande uitvoeringsvoorbeeld), waarbij laatstgenoemde dan de holle lading 3 op gang brengt. De straal van 33 de holle lading vergruist dan het voorste uiteinde van het spitsboogvormige gedeelte 12, voordat het doel wordt getroffen.
De figuren 2, a en b, tonen een eerste werkwijze van het projectiel volgens de uitvinding.
88 00
“T
- 4 -
In deze figuren treft het projectiel 10, zoals beschreven is in de voorgaande figuur, een doel dat een hoofdpantsering 5 bevat die beschermd is door een werkzame voor-pantsering 4 .
5 · ·
Zoals hierboven is vermeld bestaat de werkzame voorpantsering 4 gewoonlijk uit een explosieve laag 40 die in de vorm van een sandwich-constructie is geplaatst tussen twee metalen platen 41 en 42 die bijvoorbeeld van staal zijn vervaardigd.
Bij deze werkwijze van het projectiel volgens 10 ...
de uitvinding doorboort de neus van laatstgenoemde de werkzame voortpantsering 4 zonder deze op gang te brengen, waarbij zijn energie per oppervlakteeenheid, die met name afhankelijk is van de snelheid van het projectiel en van zijn massa,te gering is voor het op gang brengen maar voldoende groot is voor het doorboren. De 1 s ontsteker 2 ontsteekt dan de holle lading 3 tijdens de inslag van het projectiel 10 op de hoofdpantsering, waarbij de inslag door de opnemer 21 wordt waargenomen.
Het zal uit hetίschema duidelijk zijn dat bij afwezigheid van elke hindernis de holle lading 3 dan zijn volle 20 . .
uitwerking op de hoofdpantsering 5 kan hebben.
Fig. 2b toont een variant van fig. 2a waarin het spitsboogvormige gedeelte is vervaardigd van een materiaal en/of met een dikte die verschilt van het lichaam 11; het heeft dan een geringere weerstand en het wordt of voor de inslag verwijderd, 25 · . ...
bijvoorbeeld m het geval waarin het een zelfbestuurinnchtmg herbergt, of tijdens de inslag op de werkzame voortpantsering 4.
Fig. 3 toont de werking van het projectiel volgens de uitvinding in het geval waarin zijn inslag plaats heeft op een zware werkzame voorpantsering.
30 - Onder een zware werkzame voorpantsering verstaat » men een werkzame voorpantsering waarvan de wanden 41 en 42 meer weerstand hebben dan in het geval van fig. 2: bijvoorbeeld verwezenlijkt door stalen platen met een grotere dikte . In dit geval kan de inslag van het projectiel 10 op de voorpantsering 4 krachtiger zijn en de drempel overschrijden waarbij de vertragings-opnemer 21 de werking van de ontsteking 2 uitschakelt, zodat de ontbranding van de holle lading 3 teweeg wordt gebracht.
d8O0jé3? ï * - 5 -
Hierdoor wordt dan op klassieke wijze het op gang brengen van de werkzame voorpantsering 4 teweeg gebracht, zoals getoond is in fig. 4.
Opgemerkt moet worden dat het op gang brengen van van de voortpantsering 4 eenvoudig teweeg kan worden gebracht door de inslag van het 5 projectiel 10.
In deze laatste figuur is van het omhulsel 1 het spitsboogvormige gedeelte vernield door de straal van de holle lading 30. In dit geval, in tegenstelling met het mechanisme van de bekende inrichtingen, wordt de plaat 41, tegen het omhulsel 1 10 van het projectiel 10 geworpen, waarvan men zich herinnert dat dit een gekozen mechanische weerstand heeft, hierdoor tegengehouden en wordt deze daarvan losgescheurd, waarbij de baan van de staal 30 van de holle lading naar de hoofdpantsering 5 vrij of nagenoeg vrij kan worden gelaten.
15 In fig. 4 is bij wijze van voorbeeld het on gunstige geval getoond waarin een stuk 43 van de plaat 41 in de binnenzijde van het omhulsel 1 is binnengedrongen vanwege de opening van het uiteinde hiervan. Echter is dit stuk in de praktijk niet hinderlijk, met name vanwege zijn kleine omvang.
20 Aldus blijkt dat het projectiel volgens de uitvinding een omhulsel bevat waarvan de massa betrekkelijk groot is, hetgeen verscheidene functies heeft: het aan het projectiel verschaffen van een stabiliteit die noodzakelijk is in zijn baan ( stabiliteit tijdens 25 de rotatie); het aan het projectiel verschaffen van een voldoende grote inergie bij inslag op het doel teneinde de voorpantsering te doorboren; het verschaffen van een aanzienlijke mechanische 30 weerstand, zodanig dat het doorboren van de voorpantsering mogelijk is en het weerstand bieden aan zijn eventueel op gang brengen. De beoogde mechanische weerstand bepaalt de dikte van het omhulsel, waarbij rekening is gehouden met de mechanische weerstand van het materiaal dat het omhulsel vormt , van zijn volumetrische 35 massa en van de behouden massa voor het projectiel.
Bovendien is, zoals hierboven is vermeld, de snelheid van het projectiel voldoende klein gekozen opdat, rekeninghoudende met zijn massa , zijn energie bij inslag gewoonlijk niet B8 00§fa; f ·'> - 6 - het op gang brengen van de werkzame voorpantsering teweeg brengt.
Zo kan bijvoorbeeld de uitvinding worden toegepast bij het verwezenlijken van een granaat met een middellijn van 155 mm waarvan het omhulsel is vervaardigd van staal en met 5 een dikte die gelegen is tussen 10 en 15 mm, waarvan het totale gewicht ongeveer 50 kg bedraagt en die bij inslag een snelheid van ongeveer 250 m/sec. heeft.
8800^3^

Claims (4)

  1. 2. Projectiel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de snelheid van het projectiel zodanig is dat de energie bij inslag van het projectiel op de werkzame voorpantsering laatstgenoemde niet op gang brengt.
  2. 3. Projectiel volgens één der voorgaande conclusies , met het kenmerk, dat de dikte van het omhulsel zodanig is dat dit mechamisch weerstand kan bieden aan de werkzame voorpantsering.
  3. 4. Projectiel volgens één der voorgaande con-20 clusies, met het kenmerk, dat het omhulsel van staal is vervaardigd.
  4. 5. Projectiel volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat dit een ontsteker (2) bevat voor het op gang brengen van de lading en een vertragingsopnemer (21) die de werking van de ontsteker uitschakelt wanneer de vertraging , 25 ondergaan door het projectiel , groter is dan een bepaalde drempel. -o-o-o-o- 8800J93*
NL8800963A 1987-04-17 1988-04-14 Projectiel bestemd voor het doorboren van een pantsering die beschermd is door een werkzame voorpantsering. NL8800963A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8705485 1987-04-17
FR8705485A FR2632395B1 (fr) 1987-04-17 1987-04-17 Projectile destine a la perforation d'un blindage protege par un preblindage actif

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8800963A true NL8800963A (nl) 1989-11-01

Family

ID=9350240

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8800963A NL8800963A (nl) 1987-04-17 1988-04-14 Projectiel bestemd voor het doorboren van een pantsering die beschermd is door een werkzame voorpantsering.

Country Status (5)

Country Link
DE (1) DE3812286A1 (nl)
FR (1) FR2632395B1 (nl)
IT (1) IT1219197B (nl)
NL (1) NL8800963A (nl)
SE (1) SE8801393L (nl)

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB578771A (en) * 1942-10-28 1946-07-11 George Morris Improvements in or relating to explosive missiles suitable for use against armour plate
DE2605455A1 (de) * 1976-02-12 1977-08-18 Rheinmetall Gmbh Panzerbrechendes tandemgeschoss, insbesondere zum bekaempfen geschotteter ziele (mehrlagenpanzerung)
US4463678A (en) * 1980-04-01 1984-08-07 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Hybrid shaped-charge/kinetic/energy penetrator

Also Published As

Publication number Publication date
FR2632395A1 (fr) 1989-12-08
IT1219197B (it) 1990-05-03
SE8801393L (sv) 1989-11-25
FR2632395B1 (fr) 1994-02-25
IT8867326A0 (it) 1988-04-12
SE8801393D0 (sv) 1988-04-14
DE3812286A1 (de) 1990-07-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4648324A (en) Projectile with enhanced target penetrating power
EP0583642B1 (de) Gefechtskopf mit einer Tandemladung
US20030140811A1 (en) Medium caliber high explosive dual-purpose projectile with dual function fuze
US6672218B2 (en) Self-propelling projectile having a penetrator core
DE3373015D1 (en) Armour perforating explosive projectile within a cartridge case
US3968748A (en) Target discriminating bomblet
US4284007A (en) Projectile with at least one expellable subprojectile
GB2384291A (en) General purpose bomb
US4488487A (en) Stepped body penetration bomb
US6053109A (en) Triggering arrangement for the priming of an anti-shelter projectile
US5591935A (en) Shock sensing dual mode warhead
US3491693A (en) Rifle grenade capable of being fired by conventional ammunition
US6283032B1 (en) Projectile with controlled decomposition and integrated charge in the area of the effective mass
NL8800963A (nl) Projectiel bestemd voor het doorboren van een pantsering die beschermd is door een werkzame voorpantsering.
US5612505A (en) Dual mode warhead
ES2115470A1 (es) Dispositivo de ignicion y de seguridad para un proyectil de granada provisto de un suplemento de carga hueca.
EP0225046B1 (en) Kinetic energy missile
US2910000A (en) Hollow charge projectile
ES8800420A1 (es) Perfeccionamientos en los proyectiles de alta velocidad
US3980020A (en) Projectile with delayed bursting effect
US4765245A (en) Firing pin and safety and arming mechanism for a penetrating warhead
FI92761B (fi) Panssariräjähdyskranaatti
JPH0128879B2 (nl)
US4693180A (en) Impact detonator with a detonator cap
USH344H (en) High velocity canting shaped charge warhead

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed