NL8603191A - Werkwijze en inrichting voor het meten van snelheden en trillende spanningen van golven, welke zich voortplanten in een boorput omgevende formaties. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het meten van snelheden en trillende spanningen van golven, welke zich voortplanten in een boorput omgevende formaties. Download PDF

Info

Publication number
NL8603191A
NL8603191A NL8603191A NL8603191A NL8603191A NL 8603191 A NL8603191 A NL 8603191A NL 8603191 A NL8603191 A NL 8603191A NL 8603191 A NL8603191 A NL 8603191A NL 8603191 A NL8603191 A NL 8603191A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
vibrating
measuring
polygon
speed
components
Prior art date
Application number
NL8603191A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Elf Aquitaine
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elf Aquitaine filed Critical Elf Aquitaine
Publication of NL8603191A publication Critical patent/NL8603191A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V1/00Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting
    • G01V1/40Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting specially adapted for well-logging
    • G01V1/44Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting specially adapted for well-logging using generators and receivers in the same well
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01HMEASUREMENT OF MECHANICAL VIBRATIONS OR ULTRASONIC, SONIC OR INFRASONIC WAVES
    • G01H15/00Measuring mechanical or acoustic impedance

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Force Measurement Appropriate To Specific Purposes (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Ultrasonic Waves (AREA)

Description

» * \ F- f -1- 26079/CV/tj
Korte aanduiding: Werkwijze en inrichting voor het meten van snelheden en trillende spanningen van golven/ welke zich voortplanten in een boorput omgevende formaties.
5 De huidige uitvinding betreft een werkwijze en een inrichting voor het meten van snelheden en trillende spanningen van golven/ welke zich voortplanten in een boorput omgevende formaties en meer in het bijzonder veerkrachtige golven, welke zich voortplanten in te onderzoeken formaties.
De bepaling en de kennis van bepaalde fysische kenmerken van geo-10 logische lagen van de ondergrond staan het toe waardevolle inlichtingen te verkrijgen voor het onderzoek van een afzettingsgesteente tijdens bijvoorbeeld een seismisch onderzoek.
Een van de onderzoekwerkwijzen bestaat uit het uitzenden van veerkrachtige golven in het te onderzoeken milieu, in de gereflecteerde en/of 15 door de verschillende weerkaatsende delen van het milieu gebroken golven te ontvangen in de vorm van signalen, vervolgens de signalen te behandelen om er informaties uit te ontnemen, welke betrekking hebben op de geologische lagen waarin de genoemde golven zijn voortgeplant.
In een dergelijke werkwijze gebruikt men een gereedschap, dat om-20 laag wordt bewogen in een geboorde put.
Het gereedschap kan uitsluitend ontvangers omvatten, terwijl de zenders zijn opgesteld op het oppervlak van het te onderzoeken omgeving, of kan tegelijk de zenders en de ontvangers dragen.
De voortplanting van een veerkrachtige golf in de geboorde put 25 omgevende formaties brengt een plaatselijke vervorming van deze formaties met zich mee. Ten gevolge van deze vervorming verwijderen de deeltjes, die de omgeving vormen in een meetzone of meetpunt zich van hun evenwichts-stand onder de invloed van een spanning, die van het trillende type is en met een bepaalde snelheid, welke eveneens trillend is.
30 De zo geschapen snelheids- en spanningsgolven zijn tegengesteld in fase en verschillend in amplitude. De verhouding van de amplitude van de spanningsgolf met de amplitude van de snelheidsgolf, van teken verwisseld, komt overeen met wat men kan noemen een veerkrachtige impendantie.
Nu zal de bepaling van de veerkrachtige impendanties van een om-35 geving in welke zich een golf voortplant zal een aanzienlijke verbetering mogelijk maken in wat gebruikelijk is geworden te noemen de waardering van de formaties van het de dooreen boorput doorkruiste mi lieu,en het mogelijk maken een betere kennis te verkrijgen van bepaalde fysische parameters, zoals bijvoor- b§031qi -2- 26079/CV/tj .. Λ . ϊ beeld de dichtheid van het gesteente en/of de verschillende elasticiteits-modules van een gegeven formatie en dientengevolge van alle gesteenten van de doorkruiste formaties.
De rechtstreekse bepaling van veerkrachtige impedanties van een 5 omgeving heeft tot nu toe de specialisten weinig bezig gehouden, hoofdzakelijk op grond van het feit, dat zij moeilijk bereikbaar was met de gebruikelijke middelen en dat, indien men er toegang tot kon krijgen, zij was belast met een te grote fout om haar te kunnen beschouwen als een betrouwbare parameter.
10 Inderdaad meet men bij seismisch aardonderzoek de trillende snel heid want de meting wordt uitgevoerd op het grondoppervlak. Onder deze omstandigheden en ten gevolge van het feit dat de grond een vrij oppervlak is is de spanning nul (spanningsknoöp).
Bij seismisch onderzoek onder water is het de meting van de tril-15 lende druk, die toegankelijk is, gegeven zijnde dat men de meetorganen niet op het wateroppervlak kan plaatsen en zij enige meters onder het vrije oppervlak van het water zijn ondergedompeld. Zodoende,en omdat men het seismische onderzoek van het oppervlak uitvoert,kan men geen toegang verkrijgen tot de meting van de veerkrachtige impedantie van formaties in welke 20 de opvangorganen zich bevinden. Bij seismische oppervlak-terugkaatsing staat de meting van de terugkaatsingscoëfficienten het toe toegang te verkrijgen tot de meting van impedantie-tegenstellingen van twee naburige lagen, maar nimmer rechtstreeks tot de impedantie van ieder van deze Lagen.
Verder is het noodzakelijk er aan te herinneren, dat bepaalde opvangor-25 ganen of overdragers voorde meting van de druk alleen en van de snelheid alleen verschillende impulsreakties hebben. Dientengevolge kunnen de door de verschillende opneemorganen geleverde waarden niet worden gebruikt voor de bepaling van een veerkrachtige impedantie, die te veel met een fout zal zijn besmet.
30 De huidige uitvinding heeft tot onderwerp een werkwijze voor de rechtstreekse bepaling van een veerkrachtige impedantie, welke zich kenmerkt doordat hij bestaat uit het geli jkti jdig meten van de tri llende belasting en de trillendesnelheid, voortgebracht door de voortplanting van een trilling in een omgeving, vervolgens de verhouding vast te stellen tussen groot-35 tes betrekking hebbende op de genoemde trillende spanning en trillende snelheid van een gegeven meetpunt.
Volgens een ander kenmerk van de uitvinding wordt de meting van de trillende snelheid bewerkstelligd door het meten van zijn componenten SS03I91 ’ ί ·-* -3- 26079/CV/tj volgens drie onafhankelijke, bijvoorbeeld orthogonale richtingen.
Een ander kenmerk van de uitvinding bestaat uit het gebruiken van spannings- en snelheidsontvangorganen, die nagenoeg identieke impuls-reakties hebben.
5 De huidige uitvinding heeft eveneens tot onderwerp een inrichting voor het uitvoeren van de bovengenoemde werkwijze, die van het type is, die de rechtstreekse bepaling toestaat van de impedantie van een geboorde put omgevende formaties en in welke een vervorming wordt bewerkstelligd en die wordt gekenmerkt doordat hij is voorzien van een vervormbaar veelvlak, 10 van middelen om de top en de basis van het veelvlak te verbinden met de wanden van de geboorde put, van opvangorganen voor de meting van de componenten van de trillende snelheid in de verschillende richtingen, van ontvangorganen van de normale en tangentiële spanningen ontwikkeld in het veelvlak, waarbij ieder van de genoemde ontvangorganen is aangebracht op 15 een samenstellend element van het veelvlak, opgesteld in de richting van de te meten component.
De uitvinding zal beter worden begrepen bij het lezen van de gedetailleerde beschrijving welke gaat volgen en bij het onderzoek van de bijgaande tekening, die in niet-beperkende hoedanigheid een uitvoerings-20 mogelijkheid van de uitvinding weergeeft.
In een veerkrachtig lichaam, onderworpen aan een uitwendige belasting, ontwikkelt zich in het inwendige in ieder punt, in het bijzonder twee typen van fysische spanningen, de samendrukspanningen en de afschuif-spanningen. De drukspanningen worden genoemd normale spanningen, terwijl de af-25 af schuif spanningen tangentiële spanningen zijn.Zonder dat het noodzakelijk is om in detail van de geaardheid van een vast lichaam te treden wordt er als geheugensteun aan herinnerd, dat de nagenoeg alle de spanningen kunnen worden bepaald door de meting van de drie componenten Txx, Tyy,
Tzz van de drukspanning volgens bijvoorbeeld drie orthogonale assen X, Y 30 en Z enerzi jds, en doormeting vande drie onafhankelijke componenten van de schuif-spanning Tzx = Txz, Tyx = Txy en Tzy - Tyz, in de verschillende vlakken bepaald door de drie assen X, Y, Z.
Volgens de huidige uitvinding worden deze parameters gemeten met behulp van een inrichting van het type zoals weergegeven in bijgaande enige figuur. 35 In een bepaalde uitvoeringsvorm omvat de inrichting een holle cilinder 1 opgehangen aan een kabel 2, welke het mogelijk maakt de inrichting in een geboorde put 21 te verplaatsen. De verplaatsing wordt bewerkstelligd het- 8603191 Λ •f© -4- 26079/CV/tj zij rechtstreeks uitgaande van het oppervlak op dezelfde wijze als de verplaatsing van een gebruikelijk meetgereedschap, hetzij met behulp van een andere in de put verplaatste constructie,Iedere keer dat de inrichting, die hieronder nader wordt beschreven, wordt gebruikt,neemt men uiteraard zijn 5 standen in de geboorde put op teneinde later bij de verwerking de lagen te kunnen bepalen van de van belang zijnde formaties, want de doorkruiste en een geboorde put omgevende formaties kunnen onderling verschillend zijn afhankelijk van de diepte waarop zij zijn gelegen. Dit alles is aan specialisten op het gebied van meten van putten bekend en behoeft dus niet gedetailleerd 10 uiteengezet.
In het inwendige van een geschikte omhulsel, zoals een cilinder 1 is een vervormbare veelhoek 20 gelegen, waarvan alle randen onderling zijn gekoppeld met behulp van geschikte gewrichten of beweeglijke verbindingen, die niet nader zullen worden beschreven.
15 Een veelhoek van het tetraeder type, welke slechts een pyramide is met een driehoekige basis, kan worden gebruikt.
In de in de figuur weergegeven uitvoeringsvorm is de veelhoek een rechthoekig parallelepipedum 20 voorzien van een bovenste vlak 3, een onderste vlak 4 en zijvlakken 9, 10 en 11, 12. Iedere rand van het parallele- 20 pi pedum 20 wordt bij voorkeur gevormd door een staaf, die hol of massief kan zijn, maar die fysische eigenschappen moet bezitten zodanig dat men de trillende spanningen en snelheid kan meten met behulp waarvan de impedantie zal worden afgeleid.
De diagonalen van althans het bovenvlak 3 en van althans twee zij- 25 vlakken 11 en 12 zijn eveneens gevormd door staven 5, 6 en 13 tot 16.
Indien men dit wenst kan men op ieder vlak van het parallelepipedum 3, 4 en 9 tot 12 een enkele diagonaal opstellen onder voorwaarde dat de diagonalen twee-aan-twee zullen zijn verbonden op twee tegenover elkaar gelegen vlakken van het parallelepipedum. Zodoende kan de diagonaal 13 worden 30 opgesteld op het vlak 10 tegenover het vlak 11 en in de op de figuur aangegeven richting. Dit is hetzelfde voor de diagonaal 15 op het vlak 9 tegenover' 'het vlak 12. Zd zullen de paren van diagonalen 13, 14, en 15, 16 opnieuw zijn opgesteld, maar in twee verschillende vlakken van het parallelepipedum.
De vier hoeken 17 van het bovenvlak 3 en de vier hoeken 18 35 van het bodemvlak 4 zijn met behulp van steun- en verankeringsmiddelen, die schematisch door pijlen 19 in de figuur zijn aangeduid, samengevoegd.
De steun- en verankeringsmiddelen 19 dienen voor het ondersteunen 8603191 * -i- '4 ”5" 26079/CV/tj van het parallelepipedum 20 in het inwendige van de cilinder en om het samenstel van de inrichting vast te verbinden met de wanden 22 van de geboorde put 21 in draagzónes 23 zodanig dat alle vervormingen van het gesteente van deformatie-zullen worden overgebracht op het parallelepipedum. Op deze wijze zullen 5 slechts de trillende spanningen en snelheden van de veerkrachtige golf, welke genoemde draagzónes doorkruist, worden gemeten.
Terwille van de eenvoud zal men niet gedetailleerd de steun-en veranke' ringsmiddelen 19 beschrijven,die kunnen worden gevormd door kleine hydraulische en/of pneumatische vijzels, die geschikt zijn om verankeringssloffen op de 10 wanden 22 van de put 21 aan te drukken.
De drie componenten van de drukspanning worden gemeten met behulp van drie ontvangorganen 24 tot 26. De ontvangorganen 24 en 25 zijn opgenomen in de massa van de staven 27 en 28, die de naburige randen van het bovenvlak 3 vormen, terwijl het ontvangorgaan 26 eveneens is opgenomen in de 15 massa van de staaf 30.
De drie componenten van de schuifspanning worden gemeten met behulp van zes ontvangorganen 31 tot 36, twee-aan-twee gekoppeld en ieder opgenomen in de massa van een van de staven 5, 6, 13, 14, 15 en 16.
Op ieder van de staven 27, 28 en 30 is een snelheidontvangorgaan 20 37 tot 39 aangebracht, waarbij de montage van de genoemde opneemorganen, die bijvoorbeeld snelheidsmeters kunnen zijn, eenvoudig door lijmen wordt bewerkstelligd. De assen X, Y, Z langs welke men de componenten van de trillende snelheid meet zijn dientengevolge samenvallend met de richtingen van de staven 27, 28 en 30, die de snelheidsmeters 37 tot 39 dragen.
25 De snelheidsmeters 37 tot 39 en de spanningsopneemorganen, van het type spanningsrekstrookje, zijn zodanig gekozen, dat zij nagenoeg identieke impulsreakties weergeven, dat wil zeggen, reakties in fasen en amplitudes, die in een constante verhouding blijven.
Indien een veerkrachtige golf zich voortplant in de formaties van 30 de put 21 en zij de steunzones23 doorkruist wordt de beweging van de deeltjes van het gesteente in iedere zone 23, die in feite is opgenomen op een meetpunt, overgebracht op het parallelepipedum 2Q. De snelheidsmeters 37 tot 39 meten de trillende snelheden v van de deeltjes van het gesteen-
P
te in de genoemde zones, terwijl de rekstrookjes 24 tot 26 en 31 tot 36 35 de vervormingen meten overgebracht op de corresponderende staven, welke vervormingen representatief zijn voor de trillende spanningen waaraan de deeltjes van het gesteente tijdens de voortplanting van de veerkrachtige golf zijn onderworpen.
8603191 "6- 26079/CV/tj
J
Daar de trillende snelheid een vectoriële grootheid is meten de snelheidsmeters onder andere zijn componenten volgens de drie richtingen X, Y en Z, hetgeen het mogelijk maakt toegang te verkrijgen tot de module van de trillende snelheid.
5 De amplitudes v_ en P_ van de trillende snelheid en van de trillende spanning in een willekeurig punt 23 worden bepaald uitgaande van de metingen van de snelheidsmeters en van de rekstrookjes en zodoende wordt het mogelijk rechtstreeks de impedantie R te bepalen door de berekening van de verhouding | — | = R.
10 Opgemerkt wordt, dat de gemeten impedantie R het type golf betreft voor welke men zich interesseert. Indien het bijvoorbeeld om een drukgolf gaat is de gemeten impedantie R de impedantie Rp van samendrukken. Op soortgelijke wijze meet men de impedantie R^ van afschuiving.
Dankzij de huidige uitvinding kan zo'de impedantie R van ieder van 15 de geologische lagen van de formaties van geboorde putten rechtstreeks worden bepaald.
Bovendien staat de bepaling van de impedantie R van een geologische laag in het vervolg de rechtstreekse meting toe van de dichtheid p van de genoemde laag samenstellend gesteente, evenals de differentiëring van de 20 stijgende en dalende golven, en de scheiding van de golven P (druk) van de golven S (afschuiving).
De gebruikelijke metingen gemaakt in een put, bijvoorbeeld met akoestische putonderzoekingstechniek en hebben dan oo.k tot onderwerp de voortplantingssnelheid C van de uitgezonden golf in een gegeven laag te kennen. Nu meet 25 de hierboven beschreven inrichting rechtstreeks de impedantie R van de genoemde laag. Daar de snelheid C en de impedantie R onderling zijn verbonden door de verhouding R=pC is het gemakkelijk de dichtheid p, die gelijk
O
is aan = p af te leiden.
Iedere primaire golf overgebracht op een gegeven omgeving veroor-30 zaakt secondaire golven waarvan bepaalde golven stijgende golven, dalende golven,P-golven, S-golven worden genoemd volgens de aard van de uitgezonden primaire golf. Aan vaklui is het bekend dat de trillende snelheid (My) van een stijgende golf M voor een doorkruiste omgeving kan worden berekend door de verhouding 1 Pv
35 Vï <ir-V
waarin v b £ i 5j i -7- 26079/CV/tj
Pv de totale trillende spanning is v de totale trillende snelheid is v R de impedantie van de door de golf doorkruiste omgeving is.
De trillende snelheid Dy van een dalende golf D kan worden bere-5 kend door de verhouding 1 V .
D = 4- (v + ~ ). v 2 v R
Men stelt gemakkelijk vast dat de bepaling van de groottes v , p en R rechtstreeks die van de trillende snelheden M en D van de stij- v v v 10 gende en dalende golven toestaat.
Tenslotte is het eveneens mogelijk de P-golven van de S-golven te scheiden dankzij de kennis van de door de spanningsstrookjes gemeten druk en afschuifspanningen. Indien men de scalaire som van de componenten van de druk maakt en indien deze som gelijk aan nul is, leidt men er dan 15 uit af, dat het gaat om een S-golf, terwijl door de P-golf het de scalaire som van de componenten van afschuiving is, die nul is.
Middelen voor het voortbrengen van de akoestische golf zijn evenmin beschreven als de middelen voor het verbinden van de verschillende opvangorganen met het rekentuig noodzakelijk voor de bepaling van de 20 verschillende veerkrachtige impedanties R of voor de oplossing van de hierboven in de beschrijving gegeven vergelijkingen en dit op grond van de eenvoudige reden dat deze middelen algemeen bekend zijn aan vaklui op dit gebied en het voor deze vaklui ook zonder meer voor de hand ligt hoe zij kunnen worden aangepast aan de desbetreffende in de put 21 omlaag ge-25 brachte uitrusting.
De hierboven beschreven inrichting kan eveneens worden gebruikt in een put, tussen een uitwendig buizenstel verbonden met de binnenwand van de put (casing) en een inwendig buizenstel, zoals een pro-duktiebuis, waarbij de inrichting dan is voorzien van een doortocht voor 30 de inwendige verhuizing.
Het zal duidelijk zijn, dat de uitvinding op geen enkele wijze is beperkt op de hierboven beschreven en in de figuur weergegeven uitvoeringsvorm en op de beschreven constructie binnen de geest en beschermings-omvang van de uitvinding talrijke varianten en/of aanvullingen kunnen 35 worden aangebracht.
8603131

Claims (20)

1. Werkwijze voor de rechtstreekse bepaling van de impedantie van een omgeving in welke zich een trilling voortplant, met het kenmerk, dat 5 de werkwijze bestaat uit het gelijktijdig meten van de trillende spanning en de trillende snelheid voortgebracht door de voortplanting van de genoemde trilling in de omgeving, en vervolgens de verhouding vast te stellen tussen dezen van grootheden betrekking hebbende op de genoemde trillende spanning en trillende snelheid voor een zelfde meetpunt.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, van het type volgens welke een veerkrachtige golf wordt uitgezonden om zich voort te planten in een omgeving en gekenmerkt doordat de werkwijze bestaat uit het kiezen van een meetpunt in genoemde omgeving, het genoemde meetpunt vast te verbinden met een veelhoek waarvan althans een van de samenstellende elementen vervormbaar 15 is, rechtstreeks op de elementen van de veelhoek de vervormingen te meten ontwikkeld in deze veelhoek door de trillende spanningen voortgebracht door de voortplanting van de genoemde golf in het meetpunt, rechtstreeks op de elementen van de veelhoek meten van de componenten van de trillende snelheid in het meetpunt, vervolgens de verhouding vast te stellen tussen 2Q de grootheden representatief voor de genoemde trillende spanning en trillende snelheid voortgebracht in genoemd meetpunt.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat men de normale en tangentiële componenten van de in de veelhoek ontwikkelde spanningen afzonderlijk meet.
4. Werkwijze volgens de conclusie 3, met het kenmerk, dat men de sommen van de normale en tangentiële componenten van de spanning tot stand brengt teneinde de drukgolven van de afschuifgolven opgewekt in het meetpunt door de voortplanting van de genoemde veerkrachtige golf te scheiden.
5. Werkwijze volgens een der conclusies 1 of 2, met het kenmerk, 30 dat de werkwijze verder omvat het met behulp van andere bekende middelen bepalen van de voortplantingssnelheid van de veerkrachtige golf in de omgeving, vervolgens de verhouding tussen de impedantie bepaalt in een meetpunt en de voortplantingssnelheid te bepalen teneinde de dichtheid van de omgeving op het meetpunt te verkrijgen.
6. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de meting van de trillende snelheid wordt bewerkstelligd door het meten van de componenten van de genoemde snelheid volgens drie orthogonale richtingen. 8683191 1. v ^ -9- 26079/CV/tj
7. Werkwijze volgens een der conclusies 1 of 2 van het type waarin de trilling een veerkrachtige golf is, die in de omgeving een samenstel voortbrengt van verschillende types golven, zoals zogenaamde stijgende en dalende golven, met het kenmerk, dat de impedantie van de omgeving, indien 5 zij is bepaald, wordt gebruikt in combinatie met de totale trillende spanning en trillende snelheid van het samenstel voor de scheiding van de stijgende golven van de dalende golven.
8. Inrichting voor de rechtstreekse bepaling van de impedantie van een geboorde put (21) omgevende formaties en waarin een vervorming tot stand 10 wordt gebracht volgens een der conclusies 1 tot 7, met het kenmerk, dat de inrichting is voorzien van een vervormbare veelhoek (20), van middelen (19) om de top en de,basis van de veelhoek te verbinden met wanden van de geboorde put, van opneemorganen (37 tot 39) voor de meting van de componenten van de trillende snelheid in de verschillende richtingen, van 15 opneemorganen (24 tot 26 en 31 tot 36) van de normale en tangentiële spanningen opgewekt in de veelhoek, waarbij ieder van de genoemde opneemorganen (37-39; 24-26; 31-36) is aangebracht op een samenstellend element van de veelhoek opgesteld in de richting van de te meten componenten.
9. Inrichting volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat de veelhoek 20 een tetraeder is, en de meetopneemorganen zijn aangebracht op de samenstel lende elementen van de tetraeder.
10. Inrichting volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat de veelhoek een parallelepipedum (20) is, waarvan het bovenvlak (3) en het ondervlak (4) vast zijn verbonden met de wanden (22) van de put (21) in meetpunten (23).
11. Inrichting volgens conclusies 8 en 10, met het kenmerk, dat de opneemorganen (37 tot 39) voor de meting van de componenten van de trillende snelheid zijn aangebracht op twee naburige randen van een vlak en op een loodrecht op dit genoemde vlak verlopende rand.
12. Inrichting volgens de conclusies 8 en 11, met het kenmerk, dat 30 de opneemorganen (24 tot 26) voor de meting van de normale componenten van de spanning zijn aangebracht op dezelfde randen als die de opneemorganen (37 tot 39) voor het meten van de trillende snelheid dragen.
13. Inrichting volgens de conclusies 8 en 10, met het kenmerk, dat de opneemorganen (31 tot 36) voor de meting van de tangentiële componenten 35 van de spanningen ieder zijn aangebracht op een vlak van het parallelepipedum en twee-aan-twee verbonden in de voorafbepaalde richtingen teneinde de drie componenten van de tangentiële spanningen ontwikkeld in genoemd 8603191 -10- 26079/CV/tj paraLLelepipedum te meten.
14. Inrichting volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat de opneem-organen (31-36) voor het meten van de tangentiële componenten twee-aan-twee zijn verbonden, waarbij ieder zo gevormd paar opneemorganen is opgesteld op 5 een vlak van het parallelepipedum, terwijl ieder opneemorgaan van een paar is aangebracht op een diagonaal van genoemd vlak.
15. Inrichting volgens de conclusie 14, met het kenmerk, dat een paar opneemorganen is aangebracht op de diagonalen van het bovenvlak (3), een tweede paar is aangebracht op de diagonalen van het ondervlak, terwijl het 10 derde paar is aangebracht op de diagonalen van een zijvlak van het parallele-pipedum.
16. Inrichting volgens een van de conclusies 8 tot 15, met het kenmerk, dat ieder van de randen en van de diagonalen wordt gevormd door een staaf.
17. Inrichting volgens conclusie 16, met het kenmerk, dat de staven massief zijn en dat de opneemorganen van de trillende spanningen zijn opgenomen in de massa van de staven.
18. Inrichting volgens conclusie 17, met het kenmerk, dat de opneem organen van de trillende spanningen rekstrookjes zijn.
19. Inrichting volgens een der conclusies 8 tot 12, met het kenmerk, dat de opneemorganen voor het meten van de trillende snelheid worden gevormd door snelheidsmeters, die zijn gelijmd op hun ondersteuning vormende randen.
20. Inrichting volgens een der conclusies 8 tot 19, met het kenmerk, 25 dat de veelhoek is opgenomen in een in hoofdzaak door een holle cilinder gevormd omhulsel, dat geschikt is om langs de wanden van de geboorde put te worden verplaatst. 8803191
NL8603191A 1985-12-20 1986-12-16 Werkwijze en inrichting voor het meten van snelheden en trillende spanningen van golven, welke zich voortplanten in een boorput omgevende formaties. NL8603191A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8518915A FR2592157B1 (fr) 1985-12-20 1985-12-20 Procede et dispositif de mesure des vitesses et des contraintes vibratoires d'ondes se propageant dans les formations entourant un puits fore.
FR8518915 1985-12-20

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8603191A true NL8603191A (nl) 1987-07-16

Family

ID=9326009

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8603191A NL8603191A (nl) 1985-12-20 1986-12-16 Werkwijze en inrichting voor het meten van snelheden en trillende spanningen van golven, welke zich voortplanten in een boorput omgevende formaties.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4775960A (nl)
CA (1) CA1275724C (nl)
FR (1) FR2592157B1 (nl)
GB (1) GB2184544B (nl)
IT (1) IT1217308B (nl)
NL (1) NL8603191A (nl)
NO (1) NO168856C (nl)
OA (1) OA08453A (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2233454A (en) * 1989-05-19 1991-01-09 Coal Ind Locating the source of a seismic disturbance
US5544127A (en) * 1994-03-30 1996-08-06 Schlumberger Technology Corporation Borehole apparatus and methods for measuring formation velocities as a function of azimuth, and interpretation thereof
DE10104610B4 (de) * 2001-02-02 2013-05-08 Robert Bosch Gmbh Ultraschall-Sensoranordnung für horizontal polarisierte Transversalwellen
US7626886B2 (en) * 2006-06-06 2009-12-01 Baker Hughes Incorporated P-wave anisotropy determination using borehole measurements
EP3306285A1 (en) * 2016-10-06 2018-04-11 IAV Engineering SARL Device for measuring vibration and/or acoustic emission of small objects

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2200476A (en) * 1935-12-31 1940-05-14 Standard Oil Dev Co Measurement of acoustical properties of materials
US2873604A (en) * 1954-04-28 1959-02-17 Gen Electric Apparatus for determining vibration characteristics
US3028749A (en) * 1959-01-26 1962-04-10 Gulton Ind Inc Ultrasonic fluid density measuring system
US3070996A (en) * 1959-10-13 1963-01-01 Schloss Fred Mechanical impedance meter
US3132509A (en) * 1961-03-29 1964-05-12 Hayashi Norikuni Method for determination of mechanical tangent loss and dynamic modulus in the direct reading manner
SU374534A1 (ru) * 1971-08-04 1973-03-20 ВСЕСОЮЗНАЯВ. В. Яблонский и А. М. Русаков
FR2172808B1 (nl) * 1972-02-22 1978-09-29 Inst Francais Du Petrole
US4128011A (en) * 1974-07-16 1978-12-05 Savage Robert J Investigation of the soundness of structures
SU590639A1 (ru) * 1974-10-29 1978-01-30 Днепропетровский инженерно-строительный институт Способ измерени коэффициента пуассона
GB2020024B (en) * 1978-04-29 1982-11-10 Plessey Co Ltd Measurement of acoustic impedance
US4446541A (en) * 1981-11-23 1984-05-01 Shell Oil Company Rotational geophone
US4449208A (en) * 1981-11-23 1984-05-15 Mobil Oil Corporation Lithologic studies utilizing acoustic wave attenuation
US4641520A (en) * 1984-08-23 1987-02-10 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy Shear wave transducer for stress measurements in boreholes

Also Published As

Publication number Publication date
FR2592157A1 (fr) 1987-06-26
GB2184544B (en) 1989-10-11
NO168856B (no) 1991-12-30
CA1275724C (en) 1990-10-30
GB8629935D0 (en) 1987-01-28
IT1217308B (it) 1990-03-22
NO865115L (no) 1987-06-22
FR2592157B1 (fr) 1988-02-12
US4775960A (en) 1988-10-04
GB2184544A (en) 1987-06-24
NO865115D0 (no) 1986-12-17
IT8622755A0 (it) 1986-12-18
OA08453A (fr) 1988-06-30
NO168856C (no) 1992-04-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6928367B2 (en) Reservoir fracture characterization
Bakulin et al. Smart DAS upholes for simultaneous land near-surface characterization and subsurface imaging
US8902700B2 (en) Borehole seismic acquisition system
CN102341728B (zh) 地震获取系统和技术
EP0526501B1 (en) Discrete-frequency multipole sonic logging methods and apparatus
White et al. Shear waves from explosive sources
McGuire et al. High-resolution imaging of the Bear Valley section of the San Andreas Fault at seismogenic depths with fault-zone head waves and relocated seismicity
AU667253B2 (en) Method for simulating crosswell seismic data
Chen Borehole wave propagation in isotropic and anisotropic media: Three-dimensional finite difference approach
US7082367B2 (en) Seismic data calibration using crossplotted AVO attributes
NL8603191A (nl) Werkwijze en inrichting voor het meten van snelheden en trillende spanningen van golven, welke zich voortplanten in een boorput omgevende formaties.
Chang et al. Effects of vertically aligned subsurface fractures on seismic reflections: A physical model study
Ávila-Carrera et al. Simulating elastic wave propagation in boreholes: Fundamentals of seismic response and quantitative interpretation of well log data
Favretto-Cristini et al. PP amplitude bias caused by interface scattering: are diffracted waves guilty?
Redissi et al. Experimental characterization of the propagation of guided acoustic waves in pipe strings
Duke Techniques for field measurement of shear wave velocity in soils
CA2181849A1 (en) Method for determining the shear-wave velocity beneath a body of water
OA12713A (en) Use of cuttings for real time attenuation prediction.
WO1993007512A1 (en) Discrete-frequency multipole sonic logging methods and apparatus
Olszowska et al. Angle-Dependent Ultrasonic Wave Reflection for Estimating High-Resolution Elastic Properties of Complex Rock Samples
JPH0820438B2 (ja) 地層の物理特性の音響波を用いた非破壊測定方法
CN108196301B (zh) 振幅随偏移距变化道集获取方法和装置
Olszowska et al. Ultrasonic Angle-Dependent Reflectivity in Complex Rocks for Improved Interpretation of Sonic and Ultrasonic Logs
Tao et al. Measurements of shear-wave azimuthal anisotropy with cross-dipole logs
Alhussain Spherical wave AVO response of isotropic and anisotropic media: Laboratory experiment versus numerical simulations

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed