NL8300044A - Schakeling voor het toewijzen van toegang tot een voor opvragen gedeelde lijn. - Google Patents

Schakeling voor het toewijzen van toegang tot een voor opvragen gedeelde lijn. Download PDF

Info

Publication number
NL8300044A
NL8300044A NL8300044A NL8300044A NL8300044A NL 8300044 A NL8300044 A NL 8300044A NL 8300044 A NL8300044 A NL 8300044A NL 8300044 A NL8300044 A NL 8300044A NL 8300044 A NL8300044 A NL 8300044A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
gate
line
unit
flip
bits
Prior art date
Application number
NL8300044A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Western Electric Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Western Electric Co filed Critical Western Electric Co
Publication of NL8300044A publication Critical patent/NL8300044A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F9/00Arrangements for program control, e.g. control units
    • G06F9/06Arrangements for program control, e.g. control units using stored programs, i.e. using an internal store of processing equipment to receive or retain programs
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F13/00Interconnection of, or transfer of information or other signals between, memories, input/output devices or central processing units
    • G06F13/14Handling requests for interconnection or transfer
    • G06F13/36Handling requests for interconnection or transfer for access to common bus or bus system
    • G06F13/368Handling requests for interconnection or transfer for access to common bus or bus system with decentralised access control
    • G06F13/374Handling requests for interconnection or transfer for access to common bus or bus system with decentralised access control using a self-select method with individual priority code comparator

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Software Systems (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
  • Bus Control (AREA)

Description

f \ VO 3+05.1
Betr.: Schakeling voor het toewijzen van toegang tot een voor opvragen gedeelde lijn. _ ___ ______________
De uitvinding heeft "betrekking op een stelsel voor het toewijzen van 'toegang tot een voor opvragen gedeelde faciliteit over een aantal eenheden, waarbij elke eenheid een toegewezen,"bepaald, uit n cijfers bestaand prioriteitsgetal bezit, welk stelsel is voorzien van een 5 stelselregelaar, een arbitragelijn, die alle eenheden met elkaar verbindt, en een arbitrageschakeling in elk van de eenheden voor het verzoeken van toegang tot de wat opvragen betreft gedeelde faciliteit.
Bij stelsels waarin een aantal inrichtingen een gemeenschappelijke hulpbron deelt, wordt meer in het bijzonder gebruik gemaakt van in-^ richtingen voor het toewijzen van toegang tot de hulpbron onder omstandigheden gedurende welke een aantal bijbehorende inrichtingen gelijktij- . dig om toegang kan verzoeken". Er zijn vele verschillende toewij zings-stelsels bekend. Bij informatieverwerkende en pakketschakelstelsels is het bekend gebruik te maken van een gecentraliseerde toewijzingsinrich-^ ting of regelaar voor het toewijzen van toegang tot een gemeenschappelijke informatielijn, die een aantal eenheden, zoals poorten, die tegelijkertijd om toegang tot de lijn kannen vragen, met elkaar verbindt. De regelaar kan met een geschikt algorithme worden geprogrammeerd om toegang tot de lijn toe te wijzen overeenkomstig een voorafbepaald criterium, dat gewenst kan zijn. Ofschoon gecentraliseerde regelaartoevijzings-stelsels op een geschikte wijze voldoen aan hun beoogde functie, zijn zij niet altijd gewenst in verband met de inherente complexe bouw van het stelsel, die een gevolg is van het grote aantal onderlinge verbindingen, dat tussen de regelaar, de lijn en de poorten nodig is. Toorts ^ doet zich een betrouwbaarheidsprobleem voor aangezien bij een onjuist functioneren van de regelaar het gehele stelsel buiten werking kan worden gesteld. Een stelsel met een gecentraliseerde regelaar vindt men in het Amerikaanse octroorschrift 3.933.5^+0.
Het is bekend gebruik te maken van verdeelde lijntoewijzingsstel- ^ seis waarin geen regelaar wordt gebruikt voor het bepalen van toegang, doch in plaats daarvan de onderlinge samenwerking van de verzoekende poorten de lijntoewijzing in het geval van simultane verzoeken bepaalt.
Dergelijke verdeelde stelsels verdienen dikwijls de voorkeur aangezien de kosten- en betrouwbaarheidsproblemen, die zich bij het gee entrails eer- 35 de regelaar stelsel voordoen, worden vermeden.
83 0 Ö 0 4 4” ............................. ~..................
V ΐ - 2 -
Bij een dergelijk verdeeld toewij zingsstelsel wordt aan elke poort, die toegang kan verzoeken tot een gemeenschappelijke lijn, een constant prioriteitsgetal toegewezen, dat een aantal "binaire cijfers omvat. De toegang wordt in het geval van gelijktijdige verzoeken op "basis van het 5 prioriteit sgetal verleend. Tijdens de lijhbetwistingsperiode, wanneer twee of .meer poorten gelijktijdig om toegang vragen,, voert elke verzoekende poort de overeenkomstige bits van zijn prioriteitsgetal sequentieel, bit-voor-bit,in synchronisms met het toevoeren van overeenkomstige bits door alle andere op dat moment verzoekende poorten, aan een arbitragelijn 10 toe. Wanneer elke bit wordt toegevoerd, vergelijkt elke verzoekende poort de waarde van de bit, die de poort op dat moment toevoert, met de logische combinatie van de overeenkomstige bits, die gelijktijdig door alle tegelijkertijd verzoekende poorten aan de arbitragelijn worden toegevoerö. Indien een bit, die een verzoekende poort op een bepaald moment -toevoert, 15 een voorgeschreven relatie heeft ten opzichte van (bijvoorbeeld gelijk is aan of groter is dan) de bits, die door de andere vragende poorten aan de lijn worden toegevoerd, gaat deze handeling voort en voert de poort de volgende bit van zijn toegewezen prioriteitsgetal aan de arbitragelijn toe.
20 Elke poort blijft in de strijd zolang als elke bit, die de poort toevoert, de voorgeschreven relatie heeft ten opzichte van de logische combinatie van de overeenkomstige bits, die op dat moment door andere betwistende poorten worden toegevoerd. Een poort trekt zich uit de strijd terug wanneer de poort vaststelt, dat een bit, die deze poort toe-25 voert, een relatie ten opzichte van de bits, die door de andere poorten worden toegevoerd, heeft,(zoals kleiner is dan) hetgeen aangeeft, dat een of meer van de andere poorten een hoger prioriteitsgetal hebben. Op dat moment trekt elke poort met een lager prioriteitsgetal zich uit de strijd terug en voert deze poort geen verdere bits aan de lijn toe.
30 . Deze strijdhandeling duurt voort; de resterende bits van de poort— prioriteitsgetallen worden door alle resterende verzoekende poorten aan de lijn toegevoerd; poorten met een lagere prioriteit trekken zich uit de strijd terug; en aan het eind van het betwistingsinterval, wanneer de laatste bit aan de lijn is toegevoerd, blijft slechts de poort met de 35 hoogste prioriteit in de strijd en wordt aan deze poort toegang tot de lijn verschaft.
Een inrichting van het bovenbeschreven type vindt men in het 8300044 - 3 - .Amerikaanse octrooisehrift 3.796.992 en in het Amerikaanse octrooisehrift 3.818.IA7.
Het "bovenbeschreven verdeelde betwistingsstelsel werkt op een bevredigende wijze. Het vertoont evenwel bet probleem, dat de poortprio-5 riteitsgetallen vastliggen en aangezien de poorttoegang door deze getallen wordt bepaald, de poorten kunnen worden beschouwd als functioneel in een vaste preferentiereeks te zijn gerangschikt, waarbij de poort waaraan de meeste voorkeur wordt gegeven, het hoogste prioriteitsgetal heeft, en de poort waaraan de minste voorkeur wordt gegeven het laagste prioriteit s-10 getal bezit. Waar dit het geval is, is de toegang tot de lijn niet onpartijdig, aangezien poorten met de hogere prioriteitsgetallen altijd worden begunstigd in het geval van simultane verzoeken. Ofschoon deze onbillijke toewijzing van poorten in bepaalde stelsels kan worden toegestaan, vormt zij een probleem bij die stelsels, waarin een meer billijke 15 toegang door alle poorten is vereist.
De problemen worden volgens de uitvinding opgelost bij een stelsel voor het toewijzen van toegang tot een wat opvragen betreft gedeelde faciliteit, waarin de arbitrageschakeling is voorzien van een aantal logische inrichtingen met een aantal toestanden, een logische besturings-20 schakeling om de logische inrichtingen in elk van de eenheden selectief en in combinatie uit een eerste toestand naar een tweede toestand om te ' schakelen onder bestuur van bepaalde parameters, die de huidige dynamische toestand van de eenheden voorstellen, een buffergeheugen in elke eenheid voor het ontvangen van berichten met verschillende lengten, waarbij de 25 logische besturingsschakeling is voorzien van een detector in elke eenheid voor het bepalen van het aantal berichten met een bepaald kriterium, die op dit moment in het buffergeheugen van de eenheid zijn opgeslagen, een schakelschakeling om tenminste een eerste logische inrichting van een eenheid uit een eerste naar een tweede toestand om te schakelen om 30 de aanwezigheid van tenminste een eerste voorafbepaald aantal berichten uit het bepaalde kriterium in het buffergeheugen van de eenheid aan te geven, een register schakeling voor het vormen van een dynamisch prioriteitsgetal van elk van de eenheden door de uitgangssignalen van de logische inrichtingen van elke eenheid als parametercijfers aan de meer signifi-35 eante cijferposities van het dynamische getal toe te voeren en door de cijfers van het toegewezen prioriteitsgetal aan de minder significante posities van het dynamische getal toe te voeren, waarbij het stelsel ver- 8300044 fc ί - u - der is voorzien van een superpositieschakeling in elk van de eenheden, die op dat’ moment toegang verzoekt tot de wat opvragen "betreft gedeelde faciliteit om de overeenkomstige cijfers van het "bijbehorende dynamische prioriteitsgetal gelijktijdig, achtereenvolgens, cijfer-voor-cijfer, op 5 de arbitragelijn te superponeren, een vergelijkingsschakeling in elk van de verzoekende eenheden om de cijferwaarde op de arbitragelijn daarnaar met de overeenkomstige cijferwaarde, die door de verzoekende eenheid wordt toegevoerd, te vergelijken. De uitvinding voorziet in een werkwijze en stelsel voor het toewijzen van een voor opvragen gedeelde 10 lijn aan een of meer verzoekende eenheden of poorten, die elk een bepaald, toegewezen prioriteitsgetal met een aantal binair gecodeerde cijfers bezitten, en een tweede schakeling om een verzoekende eenheid van de eenheden uit de faciliteitstoegangsstrijd te verwijderen bij het detecteren van een voorgeschreven vergelijkingsresultaat tussen een 15 lijncijferwaarde en de overeenkomstige cijferwaarde, die door de eenheid wordt toegevoerd.
Volgens de uitvinding omvat elke poort faciliteiten om de huidige toestand van verschillende operationele poortparameters dynamisch te controleren en overeenkomstige poortprioriteitsbits op te wekken, die 20 deze· parameters voorstellen. Deze opgewekte bits worden tezamen met de toegewezen poortprioriteitsgetalbits gebruikt voor het bepalen van de lijntoegang..
De door de faciliteiten volgens de uitvinding opgewekte poortpa-rameterbits worden in de meer significante bitposities van een poort-25- schuifregister· gevoerd. De toegewezen poortprioriteitsgetalbits worden aan de rest van het schuif register toegevoerd teneinde van minder significantie dan de parameterbits te zijn. Tijdens de lijnbetwistingstijden, worden de bits ia het schuifregister van elke verzoekende poort sequen- : tieel, .een-voor-een, uitgelezen, beginnende met de meest significante 30 bit, en toegevoerd aan de arbitragelijn.
Tijdens omstandigheden waarin door.de faciliteiten volgens de uitvinding geen poortparameterbits worden'opgewekt, bevat het schuifregister nullen in de overeenkomstige, meer significante bitposities en bezit het.regulair toegewezen poortprioriteitsgetal bits in de minder sig-35 nificante bitposities daarvan. Onder deze omstandigheden wordt de poortprioriteit bepaald onder gebruik van slechts het toegewezen poortprio-— riteitsgetal. Tijdens operationele toestanden van poorten, waarin een 1 83 0 0 0 4 4 - 5 - voor een of meer van. de parameterbits wordt opgewekt , worden deze perame-terbits evenwel uit bet scbuifregister v33r de poortprioriteitsgetal-bits uitgelezen en zullen deze derhalve de lijntoegang besturen. Indien twee of meer poorten identieke parameterbits bezitten, die op een éên 5 zijn ingesteld, en er geen andere poorten met parameterbits zijn, die i een hogere prioriteit aangeven, worden de poortprioriteitsgetalbits gebruikt om de knoop door te bakken.
Volgens de uitvinding worden faciliteiten verschaft, die de informatiepakketten, welke op een bepaald moment in elke pakketbuffer van een 10 poort aanwezig zijn, controleren en bet aantal van dergelijke pakketten, die een voorafbepaalde lengte hebben, identificeren, zoals korte pakketten. Korte pakketten stellen meer in bet bijzonder informatie voor, welke naar de tijd meer urgent is voor de werking van bet stelsel dan de informatie in langere pakketten. Zo bevatten bijvoorbeeld korte pakketten 15 meer in bet bijzonder informatie ten aanzien van bet opbouwen van banen en bet besturen van bet stelsel; langere pakketten bevatten meer in bet bijzonder woordverwerkings- of tekstinformatie. Het is dikwijls gewenst, dat poorten, die korte pakketten bevatten, onder overigens gelijke omstandigheden eerder worden bediend dan poorten, die lange pakketten be-20 vatten. Derhalve identificeren en tellen de faciliteiten volgens de uitvinding bet aantal korte pakketten, dat in elke pakketbuffer van een poort wordt geïntroduceerd en daaruit wordt uitgelezen. Deze faciliteiten besturen tezamen een naar boven/naar beneden tellende drempeltel-ler, waarvan de huidige toestand bet aantal korte pakketten voorstelt, 25 dat op een bepaald moment in de buffer aanwezig is. Deze teller drijft een schakeling aan, die poortparameterbits opwekt, welke specificeren, dat de poortbuffer i) minder dan 'V' korte pakketten bevat of 2) tenminste ”mu korte pakketten of 3) tenminste "n" korte pakketten bevat, waarbij n > nu Typerende waarden voor "m" en "n" zijn respectieve-30 lijk 2 en 5* Beze bits worden aan een besturingsschakeling toegevoerd, welke deze bits in de poortparametergedeelten van bet scbuifregister introduceert .
Verder zijn volgens de uitvinding in elke poort faciliteiten aanwezig om de lengte van de tijd gedurende welke de poort op een lijntoe-35 gang wacht, nadat de poort een.bepaalde operationele toestand beeft aangenomen, zoals die waarbij een van de korte pakketidentificatiebits op -- een 1 is ingesteld, te tellen. Deze faciliteit omvat een drempelteller, ...........8 3 0 0 0 4 ί ' ♦ ψ - 6 - die door de stelselklok, vanneer de poort op toegang vacht, periodiek wordt voortgeschakeld. Nadat de teller tot een voor afbepaald niveau is voortgeschakeld, wekt de teller een bit op, die in het parametergedeelte van het schuifregister wordt geïntroduceerd als een indicatie, dat de 5 poort een voorafbepaalde 'tijd voor poorttoegang heeft gewacht, nadat een pakketlengte-identificatiebit is opgewekt.
Evenals eerst worden de overeenkomstige schuifregisterbits van elke verzoekende poort gelijktijdig aan de arbitragelijn tijdens de betwis-tingstijd en wel sequentieel, bit-voor-bit toegevoerd. Hierbij zijn zowel 10 poortparameterbits als de toegewezen poortprioriteitsgetalbits aanwezig. De bitwaarden van elke betwistende poort worden in een voorgeschreven volgorde vergeleken met de overeenkomstige lijncijferwaarde. Een eenheid wordt uit de lijnstrijd verwijderd, indien bij een cijfervergelijking .een voorgeschreven resultaat wordt verkregen, dat aangeeft, dat-een an-15 dere poort met hogere prioriteit om toegang verzoekt. Bij de beschreven uitvoeringsvorm volgens de uitvinding is de prioriteit voor lijntoegang gebaseerd op de waarde van het getal, bepaald door de parameterbits en de prioriteitsnuramerbits in elk poort schuifregister. Bij de beschreven uitvoeringsvorm wordt een bedrade QF-TTL-lijn gebruikt, waarin een 1 de 20 dominante laagspanningstoestand voorstelt.
Bij· een pakketschakelaar worden pakketten in een buffergeheugen in de poorten opgeslagen; de logische poortbetvistingsketen dingt naar toegang tot de gemeenschappelijke hulpbronnen van de schakelaar, inclusief meer in het bijzonder een gemeenschappelijke pakketoverdrachtslijn, . 25 die hier een informatielijn wordt genoemd. Een pakket zal verloren gaan, indien het'wordt overgedragen naar een poort, welke reeds een of meer pakketten' in het bijbehorende buffergeheugen bezit en. niet voldoende ruimte heeft om nog een pakket op te slaan. De mate van verlorengaan van pakketten kan gering worden gemaakt door in elke poort voldoende geheu-30 genruimte te verschaffen, zodat op een statistische basis de mate van verlorengaan van pakketten acceptabel is bij de verkeersgrens van de schakelaar. De uitvinding maakt het mogelijk de pakket schakelaar zodanig te ontwerpen, dat kleinere geheugens nodig zijn om dezelfde mate van verlorengaan van pakketten bij een.bepaalde mate van netwerkverkeer te ver-•35 schaffen; of bij een constante hoeveelheid geheugen, zal de mate van verlorengaan van pakketten kleiner zijn bij een bepaalde mate van verkeer.
— Aangezien de grootste hoeveelheid kosten en complexheid van de schakelaar 8300044 * — ^ - 7 - meer in het bijzonder aanwezig is in het geheugen of de queue van de ' poorten, kan de logische poortbetvistingsketen op een aanmerkelijke wijze worden uit gebreid, waarbij nog steeds de kosten en de complexe bouw van het stelsel worden gereduceerd aangezien de vermogens volgens 5 de uitvinding significante kosten- en coaplexheidsreducties in het geheugen mogelijk maken. De uitvinding voor ziet in organen voor de dynamische toestand van de poorten en ook in organen om de parameters, waarvoor het algorithme gevoelig is, op een raster-voor-raster-basis te wijzigen. Dit geschiedt door fouttolerante organen zonder dat iets wordt 10 opgeofferd», aan de verdeelde aard van de arbitrage-organen.
De bovenbeschreven inrichting lost de problemen van de stand der techniek op, doordat wordt voorzien in een grotere flexibiliteit en een meer optimale toewijzing van poorten voor toegang tot de faciliteit of lijn in stelsels, waarbij aan elke poort een vast prioriteitsgetal is 15 toegewezen, waarvan de waarde anders de lijntoegangsprioriteit zou bepalen.
De uitvinding zal onderstaand nader worden toegelicht onder verwijzing naar de tekening. Daarbij toont : fig. 1 een vereenvoudigd blokschema ter illustratie van de com-20 ponenten van een typerend stelsel, waarin de uitvinding kan worden toegepast; · fig. 2 verdere details van de poortketen volgens fig. 1; fig. 3 een tijddiagram; fig. 4,5 en 6 de ketendetails van de logische arbitrageschakeling 25 van de poort volgens fig. 2; en fig. 7» welke men bij fig. 3 vindt, de wijze waarop de figuren 4, 5 en 6 ten opzichte van elkaar dienen te worden geplaatst.
Fig. 1 toont een pakketschakelstelsel volgens de uitvinding. In fig. 1 is weergegeven een regelaar 100 met een polariteitsgenerator 122, 30 poorten 110-1 tot en met 110-n, een schakelaar 107, en een aantal lijnen, die de regelaar 100 met de poorten 110 verbinden. Deze lijnen omvatten een pakketlijn 105, welke de informatie ontvangt, die vanuit de uitgang 111. van elke poort naar een andere poort wordt gevoerd. De pakketlijn 106 ontvangt deze informatie nadat deze over de schakelaar 107 is gevoerd en 35 voert deze informatie aan de ingang 112 van elke poort toe. Een kloklijn 103 voert de signalen, aangegeven in fig. 3, uit de regelaar aan de ..... poorten toe. De arbitragelijn 102 ontvangt tegelijkertijd de overeenkomstige prioriteitsbits, die sequentieel door elke verzoekende poort gedu- 03 0 054 4 ‘ - s £ *' - 8 - rende de lijnbetwistingstijd worden toegevoerd. De polariteitsgeleider . . 101 voert een potentiaal uit de regelaar 100 aan de poorten 110 op ge kozen tijdstippen toe teneinde te veroorzaken, dat deze poorten aan de lijn 102 het omgekeerde van elk cijfer van hun toegewezen prioriteits-5 getal toevoeren. . .
De inschakel-/uitschakellijn 108 omvat een geleider, die uniek is voor elke poort en zich vanuit de regelaar 100 naar elke poort 110 uitstrekt. Deze lijn is effectief wanneer de lijn wordt geactiveerd teneinde te veroorzaken, dat de bijbehorende poort uit het dienstverlenings-. 10 bedrijf wordt verwijderd en de toegang tot de arbitragelijn en de pakket-lijnen 105. en 106 aan deze poort wordt ontzegd. De maskerlijn 10U omvat een geleider, die voor alle poorten gemeenschappelijk is en zich vanuit de regelaar 100 naar de poorten uitstrekt. Deze lijn is effectief wanneer de lijn wordt geactiveerd teneinde te veroorzaken, dat een combi-15 natie van de poortparameterbits tijdens de betwistingstijd buiten beschouwing wordt gelaten, zodat de lijntoegang wordt toegewezen op basis van de resterende parameterbits, indien aanwezig, en het aan elke poort toegewezen prioriteitsgetal..
De informatieprocessor 120-1 en de postregelaar 120-n zijn tezamen 20 met de posten 121 illustratief voor het.type van faciliteiten, dat door de poorten kan worden bediend. Zoals typerend is bij pakket schakeling, araagt een zendende poort, die toegang t.£ de pakketlijn 105 verkrijgt, informatie, die gewenst is, over de pakketlijn 105, via de schakelaar -107, en via de pakketlijn 106 naar de ingang 112 van de poort waarnaar 25 de informatie is gericht, over.
Fig. 2 toont verdere details van de poorten 110 volgens fig. 1.
Elke poort omvat een f/O-koppelinrichting 200, een ingangslijnkoppel-inrichting 210, en een uitgangslijnkoppelinrichting 220. De ingangslijn-koppelinrichting 210 omvat een logische arbitrageketen 218 en een buffer-30 keten 213, die informatie aan de pakketlijn 105 toevoert. De pakketleng-tedetector omvat tellers en dergelijke voor het controleren van de lengte van. elk pakket, dat door de FIFO 21.1. wordt ontvangen en uitgelezen.
De detector 205 controleert het aantal pakketten, dat kleiner of groter is dan een voor afbepaalde lengte, op dat moment in de FIFO aanwezig, en 35 voert door middel van geleiders 208 en 209 deze informatie toe aan de logische arbitrageketen 218, die op zijn beurt deze informatie als poort-• parameterbits gebruikt. De koppelinrichting 210 omvat voorts een FIFO
8300044 * ......... ' 4 - 9 - 211» een pakket lengt edet eet or 205 en een FIFO-regelaar 214. De FIFO 211 ontvangt pakketinformatie uit de koppelinrichting 200 en slaat deze tijdelijk op totdat de informatie wordt uitgelezen en via de tuff er aan de pakketlijn 105 wordt toegevoerd. De FIFO-regelaar 214 ontvangt in-5 formatie over de "baan 212 vanuit de FIFO 211, waarbij deze informatie zowel pakketlengte-informatie als bits omvat, welke specificeren of de FIFO op dit moment tenminste half-vol of vol is. De FIFO-regelaar voert deze informatie over banen 206 en 207 aan de logische arbitrageketen 218 toe» welke deze informatie als extra parameterbits voor betwistingsdoel-10 einden gebruikt.
De uitgangslij nkoppelinrichting 220 bevat de schakeling door middel waarvan de poort informatie uit de pakketlijn 106 ontvangt. Deze schakeling omvat een buffer 221, een FIFO 227, een FIFO-regelaar 225, en een pakketherkenningsinrichting 223. - - 15 Meer in het bijzonder voert de informatieproeessor 120, die door de poort volgens fig. 2 wordt bediend, een pakket van informatie, dat naar een andere poort moet worden gezonden, over de baan 116-1, via de I/Q-koppelinriehting 200 en via de baan 201 aan de FIFO 211 toe. De FIFO-regelaar 214 detecteert de ontvangst van een volledig pakket door de 20 FIFO 211, en zendt een verzoek voor lijntoegang naar de logische arbitrageketen 218, die dan tijdens het volgende betwistingsinterval werkt en tracht toegang voor de poort tot de lijn 105 te verkrijgen. Bij het verkrijgen van een dergelijke toegang veroorzaakt de FIFO-regelaar 214, dat de FIFO 211 de pakketinformatie, die deze bevat, via de buffer 213 25 aan de pakketlijn 105 toevoert. Deze informatie omvat inleidende informatie, welke de poort identificeert waarnaar het pakket wordt gezonden.
Na het passeren van de schakelaar 107 van fig. 1 wordt de informatie over de pakketlijn 106 aan de baan 112. van de ontvangende poort en via de buffer 221 daarvan aan de bijbehorende FIFO 227 en de bijbehorende pakket-30 herkenningsinrichting 223 toegevoerd. Het element 223 detecteert, dat de informatie, welke zich thans in de FIFO 227 bevindt, inderdaad naar deze poort is gericht en veroorzaakt daarna door middel van de FIFO-regelaar 225, dat de FIFO 227 de informatie via de baan 202, de Ι/0-koppelinrich-ting 200 en via de baan 117 naar de inrichting richt, die door de ont-35 vangende poort wordt bediend.
Fig. 3 toont de golfvormen van de tempeer- en besturingssignalen, - - die via de kloklijn 103 aan de poorten worden toegevoerd. Het bovenste 8300044 * * - 10 - signaal is een positieve rasterpuls en identificeert het begin van elk raster. Een lijnbetwistingsinterval begint bij elke rasterpuls. Dit raster is zo lang als voor een geheel over te dragen pakket nodig is. De logische lijnbetwisting en de pakketoverdracht kunnen gelijktijdig gedu-5 rende elk rast optreden, waarbij de poort, die een betwistingsperiode wint, de pakketlijn 105 tijdens het volgende raster bestuurt. Het onderste signaal is het bit-kloksignaal en dit signaal wordt gebruikt voor een aantal besturingsdoeleinden tijdens het betwistings- of arbitrage-interval.
.10 De details van de logische arbitrageketen 218 van fig. 2 is weer-' gegeven in fig. !*, 5 en 6 wanneer deze zijn geplaatst als aangegeven in fig. T·
Het parallel-in, serie-uit-schuifregister 500 ontvangt de bits, die tijdens de betwistingstijd naar de arbitragelijn 102 worden gevoerd '15 en zamelt deze op. Het'.schuifrègister ontvangt de toegewezen poortprio-riteitsgetalbits uit het element 527, dat "hard-wired"' is voor het opslaan van deze bits. De .verschillende poortparameterbits worden door het · schuifrègister uit de flip-flops en andere schakelingen, die onmiddellijk onder het schuifregister in fig. 5 zijn weergegeven, ontvangen.
20.. De baan .52¾ voert een' 1 als een FIFO-buffer volsignaal aan de meest significante bitpositie van het schuifregister toe. De baan 522 voert een 1 als een tenminste half-vol signaal aan de tweede meest significante bitpositie 2SB toe. De banan531 en 536 voeren pakketlengte-· informatie aan de derde ën vierde meest significante bitposities van het 25 register toe. De baan 5½ voert een signaal aan de vijfde meest significante bitpositie (5SB) toe, welk signaal aangeeft, dat de poort tenminste een voorafbepaalde tijdvoor lijntoegang heeft gewacht, nadat bepaalde kwalificerende poortgebeurtenissen hebben plaats gevonden. De baan ¾23 voert een signaal, dat een snapshotbit voor stelt, aan de zesde 30 meest significante bitpositie toe.
, De FIFO 211, als aangegeven in fig. 2, is meer gedetailleerd af- gebèeld in fig. 6 en omvat een ingangsbuffer 600, een FIFO-buffer 602 en'een uitgangsbuffer 60¾. De pakketlengtedetector 205 is eveneens meer gedetailleerd in fig. 6 weèrgegeven. Zoals later zal worden beschreven, 35 herkent deze schakeling de ontvangst door de buffer 600 en. het leveren door de buffer 60¾ van pakketten, gelijk aan of kleiner dan voorafbepaal--..... de lengten, waarbij deze informatie wordt toegevoerd aan de op-/neer- 8300044 * ·* - 11 - teller 620. De instelling van de teller op een bepaald moment specificeert bet aantal pakketten met de voor afbepaalde lengte of kleiner, die öp dat moment in de buffer 602 aanwezig zijn. De status van de teller 620 wordt gecontroleerd door de vertolkingsinrichting 625 om de instel-5 ling van de flip-flops 628 en 629 te besturen. Informatie, welke de toestand van deze flip-flops voorstelt, wordt over banen 208 en 209 gevoerd voor bet besturen van de flip-flops 530 en 535. De uitgang van deze flip-flops voert op zijn beurt overeenkomstige poortparameterinformatie aan bet schuif register toe.
10 Informatiepakketten, welke worden ontvangen door een poort uit de inrichting 120, dié daardoor wordt bediend, volden toegevoerd aan de in-gangsbuffer 600 van de FIFO 211 vanuit de I/O-koppelinrichting 200 over de baan 201. De FIFO-regelaar 21¾ zendt een signaal op de baan 215 voor bet poorten van een- informatiepakket uit de ingangsbuffer 600 naar, de 15 FIFO-buffer 602 over de baan 601, en vanuit de ingangsbuffer 600 naar de start- en -einddetector 610 over de baan 203. De start-en-einddetec-tor 610 detecteert de pakketbegrenzingen door bet decoderen van de bij elk pakket behorende speciale pakket omhullende codes. De pakketbegren-zingsinformatie wordt over de baan 611 toegevoerd aan de op-drempeltel-20 Ier 612. De op-drempelteller 612 ontvangt klokpulsen en bepaalt of elk pakket een kort of lang pakket is door bet aantal klokperioden te tellen, dat aanwezig is binnen de pakketbegrenzingen, bepaald door de start-* en-einddètector 610, en door deze telling te vergelijken met een voor af -bepaalde pakketlengteparameter. Wanneer de op-drempelteller 612 een 25 pakket met een voorafbepaalde lengte detecteert, zoals een kort pakket, wordt over de baan 613 een puls toegevoerd aan de op/neer-teller 620.
Deze puls incrementeert de op/neer-teller 620, die in combinatie met de teller 6lT een telling van korte pakketten in de FIFO-buffer 602 onderhoudt. 0P/neer-teller 620 voert· de korte - pakkettelinformatie over de baan 30 621 toe aan de kwalificerende pakketvertolkingsinrichting 625. De kwalificerende pakketvertolkingsinricbting 625 decodeert de korte pakkettelinformatie om te bepalen hoeveel korte pakketten op dat moment in de FIFO-buffer 602 aanwezig zijn. Indien de FIFO-buffer 602 bijvoorbeeld twee of meer korte pakketten bevat, zendt de kwalificerende pakketvertolkings-35 inrichting 625 een positieve puls over de baan 626 om de SR-flip-flop 628 in tesstellen. Indien de FIFO-buffer 602 vijf of meer korte pakketten —- bevat, zendt de kwalificerende pakketvertolkingsinricbting 625 een posi- llïö'pl * 4 - 12 - tieve puls over de "banen 626 en 627 voor bet instellen van de SR-flip-flops 628 en 629. Deze flip-flops stellen op hun "beurt de flip-flops 530 en 535 in.
Wanneer aan de poort lijntoegang wordt toegestaan, zendt de FIFO-5 regelaar 21¾ een signaal over de "baan 215 om een informatiepakket uit de FIFQ-buffer 602 naar de uitgangsbuffer 60¾ over de baan 603, en naar de start-en» -einddetector 615' over de baan 20¾ te poorten. De start-en?. -• einddetector 615' bepaalt de pakketbegrenzingen door de bij elk pakket-behorende speciale pakketomhullende codes te decoderen. De pakketbe-..-10 "grenzingsinfprmatie wordt via de baan 616 toegevoerd aan de op-drempel-teller 617. De op-drempelteller 617 bepaalt of het pakket een voorafbe-paalde lengte heeft, zoals een kort pakket, door het aantal klokperioden in de pakketbegrenzingen, gevonden door de start-en-einddetector 615, te tellen en door deze telling met een voorafbepaalde pakketlengtepara-15 meter te vergelijken. Wanneer de op-drempelteller 617 bijvoorbeeld een kort pakket detecteert wordt een puls over de baan 618 aan de op/neer-teller 620 toegevoerd. Deze puls decrementeert de op/neer-teller 620 teneinde een telling van korte pakketten in de FIFO-buffer 602 te onderhouden. De op/neer-teller 620 voert de korte-pakkettelinformatie over de 20 baan 621 toe aan de kwalificerende pakketvertolkingsinrichting 625» die, zoals reeds-is besproken, de korte-pakkettelinformatie decodeert teneinde vast te stellen hoeveel korte pakketten op dat moment in de FIFQ-buffer 602. zijn opgeslagen. Indien de FIFO-buffer 602 minder dan twee korte pakketten bevat, zendt de kwalificerende pakketvertolkings-•25 inrichting 625 een positieve puls over de baan 630 voor het terugstellen van de'SR-flip-flop 628. Indien de FIFO-buffer 602 minder dan vijf korte pakketten bevat, zendt de kwalificerende pakketvertolkingsinrichting 625 een positieve puls over de baan 631 om de SR-flip-flop 629 terug te stellen.
30 De Q-uit gangs signalen van deze SR-flip-flop s worden over banen 208 en 209.toegevoerd aan.de logische arbitrageketen 218. Een Hl op.de Q~ 1 . ... ‘ uitgang van de SR-flip-flop 629 geeft aan de logische arbitrageketen 218 aan, dat er tenminste vijf korte pakketten in de FIFO-buffer 602 zijn opgeslagen. Een Hl op de Q-uitgang van de SR-flip-flop 628 geeft aan de 35 logische arbitrageketen 218 aan, dat er twee of meer korte pakketten in de FIFO-buffer 602 zijn opgeslagen. Indien de Q-uitgangen van de SR- — flip-flops 628 en 629 beide laag zijn, zijn er minder dan twee korte 8300044 * * - 13 - pakketten, in de FIFO-buffer 602 aanwezig.
De informatie, die over de taan 212 naar de FIFO-regelaar 21¾ wordt gezonden, omvat bezettingsinformatie, welke aangeeft of de "buffer 602 vol, tenminste half-vol of minder dan half-vol is.
5 De kloklijn 103 voert de hitklok- en RASTERKLOK-signalen over de haan 115-1 aan de logische poortarbitrageketen 218 toe. Het bitkloksig-Trwjtt, wordt over de logische poortarbitrageketen 218 naar de baan ¾25 gevoerd en het RASÏERKLOK-signaal wordt over de baan ¾26 gevoerd. De relaties tussen deze twee kloksignalen zijn aangegeven in de tijddiagrammen 10 volgens fig. 3.
Wanneer de FIFO-buffer 602 vol is, wordt het VOL-signaal hoog en wordt dit signaal over de baan 207 uit de FIFO-regelaar 21¾ aan de D-ingang van de D-flip-flop 523 toegevoerd. De hoog-overgang van de volgende RASTEEKLOK bij de CLK-ingang van de D-flip-flop 523 stelt de_flip-15 flop in en veroorzaakt, dat de Q-uitgang daarvan hoog wordt. Dit Q-uit-gangssignaal wordt over de baan 52¾ toegevoerd aan de MSB-ingang van het schuifregister 500.
Wanneer de FIFO-buffer 602 tenminste half-vol is, wordt het 1/2 VOL-signaal uit de FIFO-regelaar 21 h hoog en wordt het signaal over de 20 baan 2Q6 toegevoerd aan de D-ingang van de D-flip-flop 521 en aan de onderste ingang van de OF-poort 5^0. Dit hoge signaal op de ingang van de OF-poort 5^0 veroorzaakt, dat de uitgang daarvan hoog wordt. De hoge uitgang van de OF-poort 5^0 stelt de ΕΪΓ-poort 5¾2 via de baan 5^1 gedeeltelijk in werking. De hoog-overgang van de volgende RASÏERKL0K op de 25 CLK-ingang van de D-flip-flop 521 stelt de flip-flop in en veroorzaakt, • dat de Q-uitgang daarvan hoog wordt. Het Q-uitgangssignaal van de D-flip-flop 521 wordt over de baan 522 toegevoerd aan de 2SB-ingang van het schuifregister 500.
Wanneer meer dan vijf korte pakketten door de pakketlengtedetec-30 tor 205 worden gedetecteerd, wordt over de baan 208 een hoog signaal aan de D-ingang van de D-flip-flop 530 toegevoerd. Bij de volgende hoog-overgang van de RASTERKLOK-puls op de CLK-ingang van de D-flip-flop 530, wordt de flip-flop ingesteld om te veroorzaken, dat de Q-uitgang daarvan hoog wordt. Het Q-uitgangs signaal van de D-flip-flop 530 wordt over de 35 baan 531 toegevoerd aan de 3SB-ingang van het schuifregister 500. Wanneer tenminste twee korte pakketten door de pakketlengtedetector 205 worden gedetecteerd, wordt een hoog signaal aan de D-ingang van de D-flip-flop 8300044 ......
V
-14-.
535 en de OF-poort 540 over de "baan. 209 toegevoerd. Dit signaal wordt over de poort 540 aan een ingang van de EN-poort 542 toegevoerd. Bij de ' volgende boog-overgang van de BASTEBKLOK-puls op. deCLK-ingang van de D-flip-flop 535 wordt de flip-flop ingesteld en wordt de Q-uitgang daarvan 5 boog. Het Q-uitgangssignaal van de D-flip-flop 535 wordt over de baan 536 toegevoerd aan de 4SB-ingang van bet schuifregister 500.
De positieve overgang van de eerste RASTERKLOK, ontvangen nadat de uitgang van de OF-poort 540 boog wordt, stelt de EN-poort 542 in wer- . Icing teneinde - ^ een boog signaal aan de CLK-ingang van de drempelteller 10 542 toe te voeren. De drempelteller 543 telt elke ontvangen rasterpuls nadat of de baan 206 of de baan 209 boog wordt. De drenrpelteller 543 wordt door bet boge uitgangssignaal uit de EW-poort 542 over één telling voortgeschakeld. Wanneer de telling een voorafingestelde drempelwaarde bereikt, wordt de bijbehorende CUT > N uitgang daarvan boog. Dit ui.tr 15 gangs signaal wordt over de lijn 544 toegevoerd aan de D-ingang van de D-flip-flop 545. De D-flip-flop 545 wordt dan ingesteld door de boog-overgang van de volgende RASTERKLOK op de CEK-ingang daarvan. Dit veroorzaakt, dat de Q-uitgang daarvan boog wordt. Het Q-uitgangs signaal van de flipflop 545 wordt via de baan 546 toegevoerd aan de 5SB-ingang van bet 20 scbuifregister 500*
De M-poort 550 ontvangt één van zijn twee ingangssignalen over de baan 541 uit de poort 540. Het andere ingangssignaal is de RASTERKLOK-puls over de baan 426. De poort 550 dient om de drempelteller 543 over de baan 551 vrij te geven wanneer de volgende rasterpuls optreedt nadat 25 de uitgang van de poort 540 laag wordt. De poort 540 wordt laag wanneer er nocb een boge toestand, die een tenminste half-volle bit voorstelt, op de baan 209, nocb een'boge, korte-pakkettellingsbit op de baan 209 aanwezig is. Aangezien bet ingangssignaal van de poort 550,. dat bet signaal uit de poort 540 ontvangt, wordt geïnverteerd, veroorzaakt een laag 30 signaal op de baan 541, dat de rasterpuls via de poort 550 naar de drempelteller 543 wordt gepoort, welke veroorzaakt, dat de teller wordt vrijgegeven (d.w.z., dat de uitgangen daarvan laag worden). Wanneer de uitgang. van de drempelteller 543 laag wordt, wordt deze lage toestand naar de flip-flop 545 geklokt bij de volgende rasterpuls na. die,welke de drem-35 pelteller 543 beeft vrijgegeven. Dit veroorzaakt, dat het 5 SB-signaal, als. toegevoerd aan het' scbuifregister 500, laag wordt. De drempelteller 543· en de flip-flop 545 blijven.beide in de lage uitgangstoestand totdat 8300044 · - 15 - tenminste een van de twee toestanden optreedt, waarbij de poort 540 een hoog signaal kan leveren.
Hierna zal de schakeling volgens fig. 4 worden beschreven, welke het mogelijk maakt, dat een poort de snapshotbit daarvan instelt tenein-5 de een snapshottijd te bepalen wanneer geen andere poort een 1 als een snapshotbit (SSB) aan de arbitragelijn 102 toevoert. Wanneer een poort voor de eerste maal wordt ingeschakeld, worden de flip-flops 410, 412, 4l8, 421 en 422. alle teruggesteld door het HOOIDVRIJGEEF-signaal, dat aan de respectieve CER-ingangen daarvan via de baan 4l6 wordt toegevoerd. 10 Wanneer deze flip-flops zich in de terugsteltoestand bevinden, zijn de respectieve Q-uitgangen daarvan alle laag.
Een . hoog VERZOEK-HANGENDE-signaal wordt over de baan 216 uit de FIFO-regelaar 214 aan een ingang van de NEH-poort 430 en een ingang van de EN-poort 417 toegevoerd wanneer de poort om lijntoegang verzoekt.· De 15 hoog-overgang van de volgende RASTERKLQK wordt aan de andere ingang van de HM-poort 430 toegevoerd. Hierdoor wordt de bijbehorende uitgang laag. Het lage uitgangssignaal van de ÏÏEH-poort 430 wordt aan de voorinstel-ingang van de D-flip-flop 410 en de instelingang van de SH-flip-flop 412. via de baan 431 toegevoerd. Hierdoor worden de flip-flops ingesteld en 20 worden de Q-uitgangen daarvan hóóg gemaakt. Hierdoor is het mogelijk, dat de poort begint met het toevoeren van de bits in het schuifregister ; 500 aan de arbitragelijn 102.
De door zes delende teller 514 telt bitklokpulsen, die over de baan 428 aan de CLK-ingang daarvan worden toegevoerd nadat elke raster-25 puls aan de R-ingang daarvan’ is toegevoerd. Nadat vijf bitklokpulsen zijn geteld, voert de door zes delende teller 514 de zesde bitklokpuls uit de Q-uitgang daarvan via de baan 519 aan de CLK-ingang van de D-flip-flop 4l8 toe. De door de pooit 4θβ aan de arbitragelijn 102 toegevoerde bits worden vanuit de lijn 102 via de baan 114-1 aan de ingang van 30 de poort 417' toegevoerd. Aangezien de D-flip-flop 418 slechts door de zesde bitklokpuls uit de door zes delende teller 514 wordt geklokt, wordt de Q-uitgang van de flip-flop slechts hoog ingesteld, indien de uitgang van de EH-poort 4lT op dit moment hoog is. De uitgang van de EH-poort 417 is ten tijde van de bitklok 6 slechts hoog indien er geen 1-en 35 (bedrade OP lofs) op dat moment als een snapshotbit aan de arbitragelijn 102 door verzoekende poortketens worden toegevoerd. Het Q-uitgangssignaal van de instelflip-flop 4l8 wordt aan de instelingang van de SR-flip-flop 8300044 ‘ χ * -16-.
1)22 over de baan 1)19 toegevoerd om de Q-uitgang daarvan boog in te stellen. Dit hoge uitgangssignaal wordt via de baan 1)23 aan de SSB-ingang . van het schuifregister 500 toegevoerd. De snapshotbit, wordt dan door de laag-overgang van de volgende RASTERKLOK aan het schuifregister 500 5 toegevoerd.
Opdat de voorrand van de puls, die door de door zes delende teller 51^ wordt opgewekt,.de snapshotbit op de juiste wijze naar de flip-flop 1)18 klokt, moet voor de bepaalde combinatie van gekozen onderdelen ervoor worden gezórgd, dat de snapshotbit op de D-ingang van de flip-flop 1)18 10 nog steeds stabiel is wanneer de klókpuls uit de teller 51^ arriveert.
Er doet zich hier een potentiële wedlooptoestand voor, omdat dezelfde stijgende rand van de bitklók, welke veroorzaakt, dat de logische arbi-tragekèten de SSB-bit naar de arbitragelijn 102 voert, ook de teller 51^· klokt. Voor de meeste toepassingen toont een tijdanalyse voor het slecht-15 · ste geval, dat de vertraging,..veroorzaakt door de combinatie van de vertraging, afkomstig door het schuifregister 500, de poort l)0l), de lijn-aandrijfpoort 1)06, de capaciteit van de arbitragelijn 102 en de poort 1)-17 . veel groter is dan. de vertraging over de teller 51^ en derhalve zal zich geen wedlooptoestand voordoen. Indien zich bij een bepaalde keuze 20 van de logische onderdelen.een wedloopprobleem voordoet, kan een ver-tragingselement tussen, de poort 1*17' en de D-ingang van de flip-flop 1)-18. worden opgenomen om het probleem te elimineren.
De poort 1)09 detecteert onjuiste aanpassingen tussen de bit, die elke poort aan de lijn toevoert en de logische combinatie van de bitwaar-25 de van de lijn wanneer elke bit wordt toegevoerd. Een onjuiste aanpassing wordt gedetecteerd wanneer' een poort aan de lijn.102 een 0 toevoert op . een tijdstip, dat door een andere poort een 1 wordt toegevoerd.
Een'poort verkrijgt toegang tot de pakketlijn 105 wanneer door de exclusieve. 0F-poort 1)09 geen onjuiste-aanpassingstoestand wordt gedetec-30 teerd wanneer.de inhoud van het.schuifregister 500 wordt uitgelezen en aan de lijn 102. wordt toegevoerd. De Q-uitgangen van de flip-flops 1)10 en 1)12 blijven op dit moment hoog en het hoge Q-uit gangs signaal van de SR-flip-flop 1)12' wordt via de baan 1)13 toegevoerd aan de D-ingang van de D-fliplfop 1)21. De hoog-overgang van de volgende RASTERKLOK-puls stelt 35 de Q-uitgang van de D-flip-flop 1)21 hoog in. Het Q-uit gangs signaal van de D-flip-flop 1)21 wordt als een POORT GEKOZEN-signaal over de baan 217 ....... gevoerd. Het POORT GEKOZEN-signaal wordt aan de terugstelingang van de 830 0 0 4 4 .......
- 17 - SR-flip-flop 422 toegevoerd om de Q-uitgang daarvan laag in te stellen. Dit Q-uit gangs signaal van de SR-flip-flop 422 wordt als een 0 aan de SSB-ingang van het schuifregister 500 toegevoerd. De RASTERKLOK wordt via de baan k26 aan de BELASTIHG-IHGAKG van het schuifregister 500 toegevoerd.
5 Wanneer de RASTERKLOK laag wordt, worden de verschillende bits, die pp de ingangslijnen van het schuifregister 500 optreden, parallel aan het schuifregister toegevoerd. Deze bits stellen de Q-uitgangssignalen van de flip-flops 523, 521, 530, 535, 545, de snapshotbit, op de baan 423 en het toegewezen poortgetal uit het "hard-wired” poortgetalelement 527 10 voor. De bits worden dan door de bitklok, die over de baan 425 aan de SCHUIF-ingang van het schuifregister wordt toegevoerd, in serie uit het schuifregister geschoven. Één bit wordt bij elke positieve overgang van de bitklok uit het schuifregister 500 geschoven. De MSB wordt eerst, gevolgd door de bits 2SB, 3SB» ....1LSB, in deze volgorde, uit het..
.15 schuifregister 500 via de baan 501 naar de exclusieve 0F-poort 4ö4 geschoven. De bits, welke uit het schuifregister 500 worden uitgelezen, worden door de exclusieve 0F-poort 4o4 beïnvloed en aan een REüf-poort 4θ6. met drie ingangen toegevoerd, zoals later zal worden toegelicht.
De door zes delende teller 433 en de SR-flip-flop 435 maken het 29 mogelijk, dat een laag signaal op de maskerlijn 104 slechts de parameter-bits, d.v.z. de poortbezetbits, pakketlengtebits, de bit uit de teller 543, en snapshotbits (bits MSB ... SSB), selectief maskeert, zodat de lijntoegang dan kan worden geregeld door een van deze bits, welke niet .wordt gemaskeerd, en de bits uit het element 527. De teller 433 belet, 25- dat een van de poortgetalbits uit het element 527 wordt gemaskeerd, zodat het' toegewezen poortgetal steeds tijdens een arbitrageperiode beschikbaar is. De teller 433 maakt het ook mogelijk, dat een hoog signaal op de polariteit slijn 101 slechts de toegewezen poortgetalbits, die uit het schuifregister 500 naar de arbitragelijn 102 worden uitgelezen, inver- 30 teert«Hierdoor wordt belet, dat de bits MSB ... SSB worden geïnverteerd.
; De door zes delende teller 433 en de SR-flip-flop 435 worden terug- ' gesteld wanneer de RASTERKLOK aan de bijbehorende terugstelingangen wordt toegevberd wanneer de baan 426 hoog wordt en veroorzaakt, dat de (^uitgangen daarvan laag worden. Wanneer de bits MSB ... SSB uit het schuif- 35 register 500 worden uitgelezen, wordt het lage Q-uitgangssignaal van de * SR-flip-flop 435 toegevoerd aan de I0F-poort 437, Hierdoor wordt de poort — 437 gedeeltelijk in werking gesteld, zodat deze een laag signaal, dat via ......83 0 0 0 4 4...........
» - 18 - . de "baan 118-1 uit de masker lijn 10l* wordt ontvangen, kan omkeren. Een ontvangen laag maskerlijnsignaal wordt dan als een koog signaal uit de NOF-poort 1*37 over de kaan 1*38 aan de OF-poort 1*1*0 toegevoerd. Dit hoge signaal belet, dat de flip-flop k 10. wordt teruggesteld tijdens de ont-5 vangst van de parameterbits (MSB ... SSB) zoals later zal worden beschreven. Een hoog maskerlijnsignaal wordt omgekeerd en als een laag signaal uit de HOF-poort 1*37 via de baan h-38 aan de OF-poort 1*1*0 toegevoerd. Dit lage signaal maakt het mogelijk, dat de flip-flop 1*10. wordt teruggesteld bij een door de poort 1*09 gedetecteerde onjuiste aanpassing. Dit .maakt 10 het mogelijk, dat een combinatie van parameterbits in de betwistingspe-riode buiten beschouwing wordt gelaten, doch dat deze nog steeds op de arbitragelijn 102. worden gebracht, zodat een faciliteit voor het vergaren van statistische netwerkgegevens (bijvoorbeeld hoe dikwijls tenminste - iên poort vol is) slechts de arbitragelijn 102 behoeft te con-15 troleren.
Het lage Q-uitgangssignaal van de SR-flip-flop 1*35 wordt ook via een. baan 1*36 toegevoerd aan êên ingang van de EN-poort 1*02. Dit lage signaal schakelt de EN-poort 1*02 uit en maakt de uitgang daarvan laag. Hierdoor wordt belet', dat de polariteitslijn 101 de parameterbits om-20 keert. Het lage uit gangs signaal van de EN-poort 1*02 wordt via de baan 1*03 toegevoerd aan een ingang van de exclusieve OF-poort l*0l*. 1. ..
De parameterbits, die uit het schuif register 500 worden uitgelezen, worden over de baan 501 aan de andere ingang van de exclusieve OF-poort 1*01* toegevoerd. Indien de bit uit het schuifregister 500 hoog is, is de 25 uitgang van de exclusieve QF-poort l*0l* hoog en, indien de bit uit het schuifregister 500 la.ag is, is de uitgang van de exclusieve OF-poort -l*0l* laag. Derhalve worden, wanneer de bovenste ingang van de exclusieve OF-poort l*0l* laag.wordt gehouden, de bits, die uit het schuifregister 500. worden-toegevoerd, niet'omgekeerd en worden deze door de exclusieve 30 . QF-poort !*q1* toegevoerd aan de middeningang van de NEN-poort 1*06 met . drie ingangen en aan. de onderste ingang van de exclusieve OF-poort 1*09-via de baan 1*05»
Wanneer elke parameterbit uit het schuifregister 500 wordt uitgelezen, door de bitklok, incrementeert de bitklok ook de door zes delende 35 teller 1*33.' Nadat vijf bitklokpulsen zijn geteld, zijn-de eerste vijf bits (MSB ... 5SB) uit het schuifregister 500 verschoven en stelt de — door zes delende teller de uitgang daarvan , hoog in wanneer de volgende '83 0 0 0 4 4 .........-.......
-19-- * t· CLK-puls overeenkomende met de SSB-bit wordt ontvangen. Dit hoge signaal wordt via de "baan 434 aan de S-ingang van de SR-flip-flop 435 toegevoerd om de Q-uitgang van de flip-flop hoog in te stellen. Het Q-uitgangssignaal van de SR-flip-flop 435 wordt aan de NOF-poort 437 en de EN-poort 5 402 toegevoerd. Het hoge ingangssignaal van de NOF-poort 437 maakt de uitgang daarvan laag. Het lage uitgangssignaal van de NOF-poort 437 wordt via de haan 438 toegevoerd aan de OF-poort 440. Deze belet, dat een laag maskerlijnsignaal in staat is de toegewezen poortprioriteits-hits te maskeren aangezien een laag signaal op de ingang van de poort 10 437 de uitgang van de poort niet hoog kan drijven. Het hoge signaal uit de SR-flip-flop 435 naar de EN-poort 402 stelt de EIt-poort gedeeltelijk in werking. Dit maakt het mogelijk, dat een polariteitsomkeersignaal (een hoog signaal) vanuit de polariteitslijn 101 via de EN-poort 402 aan de exclusieve OF-poort 4o4 kan worden toegevoerd. ...
15 Het polariteitsomkeersignaal uit de polariteitslijn 101 op de haan 113-1 wordt gebruikt om de toegewezen poortgetalbits, die via de haan 114-1 uit de poort naar de arbitragelijn 102 worden uitgelezen, selectief omkeren. Een laag polariteitssignaal laat de poortgetalbit naar de arbitragelijn 102 niet-omgekeerd door; een hoog polariteits-20 signaal laat een geïnverteerde poortgetalbit naar de arbitragelijn 102 door. De poortgetalbits worden selectief bestuurd door het polariteitssignaal, dat over de baan 113—ï aan de exclusieve OF-poort 404 wordt toegevoerd, zoals hierna zal worden toegelicht.
Indien het polariteitssignaal en de poortgetalbit, die aan de ex-25 clusieve OF-poort 4θ4 worden toegevoerd, beide hoog of beide laag zijn, is de uitgang van de exclusieve OF-poort 4o4 laag. Indien het polariteitssignaal en de poortgetalbit, die aan de exclusieve OF-poort 4o4 worden 'toegevoerd, verschillen (êên hoog en êén laag) is de uitgang van de exclusieve OF-poort 4θ4 hoog. Met andere woorden veroorzaakt een laag po-30 lariteitssignaal, dat een toegewezen poortgetalbit ongewijzigd door de exclusieve OF-poort 4θ4 wordt doorgelaten, terwijl een hoog polariteitssignaal veroorzaakt, dat door de exclusieve OF-poort 4θ4 een omgekeerde poortgetalbit wordt doorgelaten. Deze bits aan de uitgang van de exclusieve OF-poort 4θ4 worden door de ingeschakelde NEN-poort 4o6 met drie 35 ingangen omgekeerd en aan de arbitragelijn 102 toegevoerd. De bits uit de exclusieve OF-poort 4θ4 worden eveneens aan de exclusieve OF-poort 409 ___ toegevoerd.
" 83ÖUW
-20--
De linker- en rechteringangen van de NEN-poort 1*06 met drie ingangen worden in werking gesteld op een wijze, zoals thans zal worden “beschreven. De D-ingang van de D-flip-flop 1*1*2 is hoog wanneer de regelaas over de haan 119—1 een hoog POORT INSCHAKEL-signaal voert. De hoog-5 overgang van de volgende RASTERKLOK stelt de flip-flop in, waardoor de Q-uitgang daarvan hoog wordt. Het Q-uitgangssignaal van de D-flip-flop 1*1*2 wordt via de haan Uh-3 toegevoerd aan de linkeringang van de EN-poort 1*06. De D-flip-flop 1*1*2 hlijft ingesteld (waarhij de Q-uitgang daarvan hoog wordt gehouden) tenzij een laag POORT UITSCHAKEL-signaal MO vanuit de regelaar aan de D-ingang van de flip-flop wordt toegevoerd om deze poort huiten werking te stellen en te beletten, dat deze om lijntoegang zoekt.
Wanneer deze poort om lijntoegang verzoekt, stelt de FIFO-rege-laar 21het VERZOEK HANGENDE-signaal 216 hoog in. Dit VERZOEK HMGENDE-15 signaal wordt aan de onderste ingang van de EN-poort 1*17 en de rechter-ingang van de NEN-poort 1*30 over de haan 216 toegevoerd. Hierdoor worden deze heide poorten in werking gesteld. Wanneer de volgende RASTERKLOK hoog wordt, wordt de uitgang van de NEN-poort 1*30 laag. Het lage uitgangssignaal van de NEN-poort 1*30 wordt toegevoerd aan de lage voorinstel-20 ingang van de D-flop-flop 1*10 en aan de lage instelingang van de SR-flip-flop 1*12 via de haan 1*31 * Dit lage ingangssignaal stelt de heide flip-flops in, waardoor de Q-uitgangen daarvan hoog worden. Het Q-uit gangs signaal van de SR-flip-flop 1*12 wordt aan de recht eringang van de NEN-poort 1*06 en aan de D-ingang van de D-flip-flop 1*21 over de haan 25. 1*13 toegevoerd.
De hits, die door de poort 1*04 naar de centrale ingang van de ingeschakelde NEN-poort 1*06 met drie ingangen over de haan 1*05 worden toegevoerd, worden door de NEN-poort omgekeerd en als prioriteit shits via de haan 1*07 aan de arhitragelijn 102 toegevoerd.
30 Wanneer de prioriteitshits vanuit de exclusieve QF-poort l*0l* aan de NEN-poort 1*06 met drie ingangen worden toegevoerd, worden zij ook via de haan 1*05 aan de exclusieve 0F-poort 1*09 toegevoerd. De logische comhinatie van prioriteitshits, welke op de arhitragelijn 102 wordt gebracht door het verzoek van alle poorten (inclusief deze poort) wordt .
35 vanuit de arhitragelijn 102 aan de exclusieve 0F-poort 1*09 toegevoerd.
Aangezien eventuele prioriteitshits, die vanuit deze poort aan de arbi-— tragelijn worden toegevoerd,, door.-de NEN-poort 1*07 met driêlingaagencwor-
UoTSTr-7 ' ; : * ' - 21 - den omgekeerd, zullen de ingangssignalen van de exclusieve OF-poort 409 niet zijn aangepast, indien de cijfervaarde van de prioriteits-"fait uit de arbitragelijn 102 dezelfde is als de prioriteitsbit, welke vanuit de NM-poort 4o6 met drie ingangen aan de arbitragelijn 102 5 wordt toegevoerd. Indien de ingangssignalen van de exclusieve OF-poort 409 niet aan elkaar zijn aangepast, blijft de uitgang van de exclusieve OF-poort 409 boog. Dit boge uitgangssignaal wordt over de baan 439 toegevoerd aan de OF-poort 440 om te veroorzaken, dat de uitgang daarvan boog wordt. Het hoge uitgangssignaal van de OF-poort 440 wordt toe-10 gevoerd aan de D-ingang van de D-flip-flop 410. De boge ingang van de D-flip-flop 410 maakt bet mogelijk, dat de Q-uitgang daarvan boog blijft. Dit Q-uitgangs signaal wordt vanuit de D-flip-flop 410 over de baan 411 . toegevoerd aan de lage terugstelingang van de SR-flip-flop 412. Het hoge signaal op de lage terugstelingang van de SR-flip-flop 412 stelt 15 de flip-flop niet terug en de Q-uitgang daarvan blijft boog. Het hoge Q-uitgangssignaal van de SR-flip-flop 412 wordt toegevoerd aan de NEN-poort 406 met drie ingangen. Dit maakt bet mogelijk, dat de NM-poort voortgaat met daaropvolgende prioriteitsbits naar de arbitragelijn 102 door te laten.
20 De enige wijze waarop de ingangssignalen van de exclusieve OF- poort 409 aan elkaar kunnen zijn aangepast is die, wanneer een H0”-bit door de poort aan de lijn wordt toegevoerd en een "1"-bit reeds op de lijn aanwezig is (hetgeen erop wijst, dat een andere poort een hogere prioriteit heeft) of wanneer een ”1"-bit aan de lijn wordt toegevoerd 25 en een ,r0" wordt teruggevoerd (hetgeen wijst op een defecte NM-poort met drie ingangen). In beide gevallen trekt de poort zichzelf uit de strijd terug indien op de lijn 104 geen laag maskerlijnsignaal aanwezig is.
Het maskerlijnsignaal kan slechts een invloed hebben gedurende 30 de eerste zes bittijden (MSB ... SSB). De uitgang van de NOF-poort 437 wordt op alle andere tijdstippen laag gehouden door de hoge Q-uitgang van de SR-flip-flop 435. Een laag signaal uit de maskerlijn 104 gedurende de tijd van de eerste zes bits maakt de uitgang van de NOF-poort 437 hoog. Het hoge uitgangssignaal van de NOF-poort 437 wordt over de 35 baan 438 toegevoerd aan de NOF-poort 44o, waardoor de uitgang daarvan hoog wordt en belet wordt, dat een laag signaal uit de uitgang van de exclusieve OF-poort 409 wordt gevoerd wanneer de poort een onjuiste aan- 8300044 - 22 - passing detecteert. Indien door de NOF-poort ^37 uit de maskerlijn 104 een hoog signaal wordt ontvangen, wordt de uitgang van de NÖF-poort k31 laag. Dit maakt het mogelijk, dat de OF-poort Ulo hits uit de exclusieve OF-poort h-09 doorlaat.
5 Nadat de eerste vijf hits (MSB ... SSB) aan de arhitragelijn 2ijn toegevoerd, wordt de SR-flip-flop ^35 door de zesde CLK-puls ingesteld. Hierdoor wordt de Q-uitgang daarvan hoog. Dit· Q-signaal wordt aan de NOF-poort k37 toegevoerd om de uitgang daarvan laag te maken. Dit helet, dat een maskerlijnsignaal via de haan ^38 naar de OF-poort U40 10 wordt gevoerd. Indien de ingangssignalen van de exclusieve OF-poort U09 aan elkaar zijn aangepast, wordt de uitgang van de poort laag. Dit uitgangssignaal wordt via de haan !+39 toegevoerd aan de OF-poort UkO.
Het lage ingangssignaal van de OF-poort UUO maakt de uitgang daarvan laag (aangezien de andere ingang van de poort door de NOF-poort 43T 15 laag wordt gehouden). Het lage uitgangssignaal uit de OF-poort U40 wordt toegevoerd aan de D-ingang van. de D-flip-flop MO. Wanneer de volgende hit klok op de GLK-ingang van de D-flip-flop U-10 hoog wordt, wordt de Q-uitgang daarvan laag ingesteld. Het Q-uit gangs signaal van de D-flip-flop U10 wordt via de haan h-11 toegevoerd aan de lage terugstel-20 ingang van de SR-flip-flop ^12 om de Q-uitgang daarvan laag te maken.
Het Q-uitgangs signaal van de SS-flip-flop ^12 wordt aan de D-ingang van de D-flip-flop tól en aan êén ingang van de NEN-poort k06 met drie ingangen toegevoerd. Het lage signaal op de ingang van de poort ko6 schakelt de poort uit en verwijdert de poort uit de strijd.
25 ' Deze poort zal geen verdere hits naar de arhitragelijn 102 zenden voordat de volgende RASTEKKLOK hoog wordt en het VERZOEK HANGENDE-signaal uit de FIFO-regelaar 21k. hoog is.
830 0 0 4 4

Claims (13)

1. Stelsel voor het toewijzen van toegang tot een wat aanvraag betreft gedeelde faciliteit (105) over een aantal eenheden (110), waarbij elke eenheid is voorzien van een toegewezen, uniek, uit n cijfers bestaand prioriteitsgetal (Λ27), welk stelsel is voorzien van een stel-5 selregelaar (100),.een arbitragelijn (102), die alle eenheden (110) met elkaar verbindt, en een arbitrageschakeling (218) in elk van de eenheden (110) voor het verzoeken van toegang tot de wat aanvraag betreft gedeel- de faciliteit (105) met het kenmerk, dat de arbitrageschakeling is voorzien van een aantal logische inrichtingen (521, 523) met een aantal toe-10 standen, een logische besturingsschakeling voor het selectief en in combinatie omschakelen van de logische inrichtingen in elk van de eenheden uit een eerste toestand naar een tweede toestand onder bestuur van bepaalde parameters, die de huidige dynamische toestand van de eenheden voorstellen, een buffergeheugen (602) in elke eenheid voor het ontvangen 15 van berichten met verschillende lengten, waarbij de logische besturingsschakeling is voorzien van een detector (205) in elke eenheid (110) voor het bepalen van het aantal berichten met een bepaald kriterium, die op dit moment in het buffergeheugen (602) van de eenheid zijn opgeslagen, een schakelschakeling (628, 629) on tenminste een eerste logische 20 inrichting (535) van een eenheid uit een eerste naar een tweede toestand om te schakelen teneinde de aanwezigheid van tenminste een eerste voor—~ afbepaald aantal berichten met het bepaalde kriterium in het buffergeheugen van de eenheid aan te geven, een registerschakeling (500) voor het vormen van een dynamisch prioriteitsgetal voor elk van de eenheden 25 door de uitgangsssignalen van de logische inrichtingen van elke eenheid als parametercijfers aan de meer significante cijferposities- van het dynamische getal toe te voeren en door de cijfers van het toegewezen prioriteitsgetal (527) aan de mindar significante posities van het dynamische getal toe te voeren, waarbij het stelsel voorts is voorzien van een super-30 positieschakeling (ko6) in elk van de eenheden, die op dat moment toegang tot de wat aanvraag betreft gedeelde faciliteit (105) verzoekt voor het gelijktijdig superponeren van de overeenkomstige cijfers van het bijbehorende dynamische prioriteitsgetal op de arbitragelijn (102), en wel sequentieel, cijfer-voor-cijfer, een vergelijkingsschakeling (^09) in elk 35 van de verzoekende eenheden (HO) om de cijfervaarde op de arbitragelijn. (102) daarvan met de overeenkomstige cijferwaarde, die door de ver- βΤοιΓοΤί - 24 — «* * zoekende eenheid wordt toegevoerd, te vergelijken, en een tweede schakeling om uit de faciliteitstoegangsstrijd een verzoekende eenheid van de eenheden (110') te .verwijderen bij het detecteren van een voorgeschreven vergelijkingsresultaat tussen een lijncijferwaarde en de overeenkomstige 5 cijferwaarde, die door de·.eenheid wordt toegevoerd.
2. Stelsel volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat het stelsel verder is voorzien van een masked!jnii (124), die de eenheden met elkaar verbindt, een schakeling (12¾) in de regelaar (100) voor het toevoeren van een maskeer signaal op gekozen tijdstippen aan de maskeerlijn, en een 10 uitsehakelschakeling (44o) in elke eenheid, die wanneer het maskersig-naal op de maskerlijn aanwezig is, de vergelijkingsschakeling (409) zodanig uitschakelt, dat de parameterbits, die gelijktijdig op de arbi-tragelijn (102) aanwezig zijn, niet worden gebruikt bij het bepalen van de eenheidstoegang, waarbij de uitsehakelschakeling zodanig werkt, dat de 15. preferentie tussen verzoekende eenheden wordt bepaald door een van de parameterbits, waarvan de vergelijking niet buit en. werking is gesteld en de bits van de toegewezen prioriteitsgetallen.
3. Stelsel volgens conclusie 1 of 2 met het kenmerk, dat de detector van elke eenheid is voorzien van een eerste teller (620), een tweede 20. teller (612}. voor het incrementeren van de eerste teller (620) wanneer het geheugen van de eenheid een bericht met een voorafbepaald kriterium ontvangt,, een derde teller (61T) voor het decrement er en van de eerste teller (620) waimeer een bericht met het kriterium uit het geheugen wordt uitgelezen wanneer aan de eenheid faeiliteitstoegang wordt verleend, een 25 vertolkingsinrichting (625), die met de teller (620) is verbonden om een voorafbepaalde telling in.de eerste teller te bepalen, en waarbij de schakelschakeling. (628, 629) een uitgang (626) van de vertolkingsinrichting (625) met de eerste logische inrichting (535) verbindt om de eerste logische inrichting (535) vanuit een eerste naar een tweede toestand om 30 te schakelen waimeer het geheugen tenminste een voorafbepaald aantal berichten, die aan het kriterium voldoen, bevat.
4. Stelsel volgens conclusie 3 met het kenmerk, dat de logische be-sturingsschakeling verder is voorzien van een poort schakeling (540* 542, 550) om elke eenheid voor het meten van de tijd, die in elke eenheid is 35 verstreken na een voor afbepaalde gebeurtenis in elke eenheid, en een vierde teller (543)’ om tweede logische inrichtingen (545) vanuit een eerste _____ naar een tweede toestand om te schakelen teneinde een parameterbit op te ............8300044 > ' - 25 - ' wekken» welke aangeeft, dat tenminste een "bepaalde tijd in een eenheid is verstreken.
5. Stelsel volgens conclusie 1 gekenmerkt door een uitgangsbuffer (6(A) voor het controleren van het buffergeheugen (602) in elke een-5 heid om te bepalen of dit minder dan X procent vol of X procent vol of vol met informatie is, die door de eenheid aan de faciliteit moet worden toegevoerd, een tweede regelaar (21¾) om een derde logische inrichting (521) in elke eenheid van een eerste naar een tweede toestand cm te schakelen wanneer het buffergeheugen tenminste X procent vol is, wel-10 ke tweede regelaar (21¾) een vierde logische inrichting (52¾) van een eenheid uit een eerste naar een tweede toestand omschakelt wanneer het buffergeheugen van de eenheid vol is, en de registerschakeling aan de logische inrichting parameterbits als de meer significante bits aan het dynamische prioriteitsgetal toevoert.
6. Stelsel volgens conclusie 5 met het kenmerk, dat een vijfde logische inrichting (b22) in elke eenheid door de regelaar wordt bestuurd voor het bepalen van een snapshottijdoptreden, een zesde logische inrichting A1T, Al8) in elke eenheid aanwezig is voor het registreren van een faciliteitstoegangsverzoek, dat gedurende een snapshottijdoptreden 20 optreedt, welke zesde logische inrichting is voorzien van een poort (Ml) om een vijfde logische inrichting in elke eenheid met een dienstverle-ningsverzoek, dat tijdens het snapshottijdoptreden aanwezig is, uit een . eerste naar een tweede toestand om te schakelen, waarbij de vijfde logische inrichting (122) in een tweede toestand een snapshotcijfer als 25 een van de parameter cijfers van het dynamische prioriteitsgetal van de eenheid opwekt.
7· Stelsel volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat de detector een zevende logische inrichting (629) van de eenheid vanuit een eerste naar een tweede toestand omschakelt om de aanwezigheid van tenminste een twee-30 de voorafbepaald aantal berichten met het bepaalde kriterium in het buffergeheugen van de eenheid aan.te geven.
8. Werkwijze voor het toewijzen van toegang tot een wat opvragen betreft gedeelde informatielijn over een aantal poorten, waarbij elke poort een toegewezen, uniek, uit n cijfers bestaand prioriteitsgetal be-35 zit voor het bepalen van informatielijntoegang tijdens de gelijktijdige verzoeken door de poorten met het kenmerk, dat flip-flops in elke poort — op een selectieve wijze en in combinatie worden ingesteld onder bestuur 8 3 0 0 0 44 — " - 26 - van bepaalde parameters, die de huidige dynamische toestaud van elk van de poorten voorstellen, het'aantal berichten met een bepaald kriterium, dat op dat moment in eeh buffergeheugen van elke poort is opgeslagen, wordt bepaald, tenminste een eerste van de flip-flops in elke poort wordt ingesteld voor het aangeven van de aanwezigheid van een voorafbepaald aantal berichten met het bepaalde kriterium in het buffergeheugen van de poort, een dynamisch prioriteitsgetal voor elk van de poorten wordt gevormd , door de uitgangssignalen van de flip-flops in elke poort als poortparameterbits aan de meer significante bitposities van een schuifregister in elke pooit toe te voeren en door de bits van het aan elke poort toegewezen prioriteitsgetal aan de minder significante bitposities van het schuifregister van de poort toe te voeren, de bits in het' schuifregister van elke poort sequentieel uit te lezen, aan een eerste poort schakeling in elke poort de uit het schuifregister van de ' poort uitgelezen cijfers sequentieel, aijfer-voor-cijfer, toe te voeren ip in volgorde van het meest significante cijfer tot het minst significante cijfer,.de eerste poortorganen van elke verzoekende poort worden ingeschakeld, zodat.de dynamische prioriteitsgetalcijfers, die uit een schuifregister worden uitgelezen, sequentieel aan de arbitragelijn wor-20 den toegevoerd in synchronisms met het toevoeren van overeenkomstige . cijfers aan de arbitragelijn door andere poorten, die op dat moment toegang tot de informatielijn, ver zoeken, elke ci jf erwaarde, die aan de arbitragelijn door elke verzoekende poort wordt toegevoerd, wordt vergeleken met de cijferwaarde, die dan op de lijn uit andere verzoekende 2^ poorten aanwezig is, en de eerste poort van een verzoekende poort buiten .werking wordt gesteld wanneer een cijf erwaarde van de arbitragelijn een hogere prioriteit heeft dan. het overeenkomstige cijfer, dat door de verzoekende .poort aan de arbitragelijn wordt toegevoerd, waarbij de prefe-. rent ie voor informatielijntoegang tussen de verzoekende poorten wordt be-2Q paald door parameterbits en door de toegevoerde bits van de toegewezen prioriteitsgetallen van de verzoekende poorten.
9. Werkwijze volgens conclusie 8, waarbij een maskersignaal op gekozen tijdstippen aan een.met alle poorten verbonden maskerlijn wordt toegevoerd en wordt belet, dat de eerste poort van elke verzoekende 22 poort buiten werking wordt. gesteld wanneer een maskersignaal op de maskerlijn tijdens het toevoeren van de parameterbits.aan de arbitragelijn aan-...... wezig is, waarbij de preferentie voor de informatielijntoegang wordt be- 83ÖÖÖT4 - 27 - paald door eventuele parameterbits, die aan de arbitragelijn worden toegevoerd wanneer op de maskerlijn geen maskersignaal aanwezig is, en door de toegèvoerde bits van de toegewezen prioriteitsgetallen van de verzoekende poorten.
10. Werkwijze volgens conclusie 7 net bet kenmerk, dat bet uitscha kelen van de eerste poort in het geval, dat een masker signaal op de masker lijn aanwezig is, wordt toegestaan wanneer de toegewezen priori-teitsnummergetallen van een verzoekende poort aan de arbitragelijn worden toegevoerd. 10.
11. Werkwijze volgens conclusie 8 of 10 met het kenmerk, dat voor .het bepalen van het aantal berichten een teller bij elke ontvangst door het poortbuffergeheugen van een bericht met het voorafbepaalde krite-rium wordt geïncrementeerd, de teller wordt gedecrementeerd wanneer een bericht met het kriterium uit het geheugen* wordt uitgelezen wanneer aan 15 de poort informatielijntoegang wordt toegestaan, de telling van de teller wordt vertolkt voor het verschaffen van een indicatie wanneer het geheugen op dat moment tenminste een voor afbepaald aantal berichten, die aan het kriterium voldoen, bevat, en tenminste de eerste van de flipflops onder bestuur van de vertolkingsinrichting wordt ingesteld wanneer 20 . het geheugen tenminste het voorafbepaalde aantal berichten, dat aan het kriterium voldoet, bevat.
12. Werkwijze volgens conclusie 11 met het kenmerk, dat.de tijd, die in élke verzoekende poort na een bepaalde poortgebeurtenis wordt ge- * teld, een uitgangssignaal wordt opgewekt wanneer een voorafbepaalde tijd 25 is verstreken, en een tweede van de parameterflip-flops onder bestuur van het signaal wordt ingesteld.
13. Werkwijze volgens conclusie 12 met het kenmerk, dat het buffer-geheugen in elke poort wordt gecontroleerd om vast te stellen of het minder dan X procent vol of X procent vol of vol is met informatie, die 30 door de poort aan de informatielijn moet worden toegevoerd, een derde van de flip-flops in elke poort uit een eerste naar een tweede toestand wordt omgeschakeld wanneer de buffer tenminste X procent vol is, een vierde flip-flop van een poort uit een eerste naar een tweede toestand wordt omgeschakeld wanneer de buffer van de poort vol is, en uitgangssig-35 nalen van de derde en vierde flip-flops als parameterbits aan het schuif-register worden toegevoerd als de meer significante bits van het dynamische prioriteitsgetal. 8300044 ·* - 28 - 1¼. Werkwijze volgens conclusie 13 met het kenmerk, dat een snap-shottij dopt reden wordt "bepaald, een informatielijntoegangsverzoek wordt geregistreerd, dat in elke poort tijdens een snapshottijdoptreden aanwezig is, en een vijfde flip-flop in elke poort met een dienstverle-5 ningsverzoek, dat aanwezig is tijdens-eaisnapshotbit, uit een eerste naar een tweede toestand wordt ingesteld als een van de parameterbits van het dynamische poortprioriteitsgetal in elke poort waarvan de vijfde flipflop zich in de tweede toestand bevindt. 83 0 0 0 4 4 -------------------------------------------------------------
NL8300044A 1982-01-07 1983-01-06 Schakeling voor het toewijzen van toegang tot een voor opvragen gedeelde lijn. NL8300044A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/337,868 US4458314A (en) 1982-01-07 1982-01-07 Circuitry for allocating access to a demand shared bus
US33786882 1982-01-07

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8300044A true NL8300044A (nl) 1983-08-01

Family

ID=23322363

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8300044A NL8300044A (nl) 1982-01-07 1983-01-06 Schakeling voor het toewijzen van toegang tot een voor opvragen gedeelde lijn.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4458314A (nl)
KR (1) KR880000576B1 (nl)
CA (1) CA1193687A (nl)
DE (1) DE3300262A1 (nl)
FR (1) FR2519443B1 (nl)
GB (1) GB2114789B (nl)
NL (1) NL8300044A (nl)
SE (1) SE450302B (nl)

Families Citing this family (45)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4672543A (en) * 1982-08-31 1987-06-09 Sharp Kabushiki Kaisha Data transmission control apparatus in local network systems
US4644467A (en) * 1982-12-29 1987-02-17 Mccarthy John M Multi-level dynamic priority selector groups of data elements
US4511968A (en) * 1983-03-24 1985-04-16 Mds-Qantel, Inc. Communication channel interface unit
DE3506469A1 (de) * 1985-02-23 1986-08-28 Brown, Boveri & Cie Ag, 6800 Mannheim Verfahren zur prioritaetsabhaengigen steuerung des zugriffs auf eine gemeinsame busleitung
US4670872A (en) * 1985-07-02 1987-06-02 Phillips Petroleum Company Communication link contention resolution system
US4794516A (en) * 1985-10-31 1988-12-27 International Business Machines Corporation Method and apparatus for communicating data between a host and a plurality of parallel processors
US5051946A (en) * 1986-07-03 1991-09-24 Unisys Corporation Integrated scannable rotational priority network apparatus
US4750168A (en) * 1986-07-07 1988-06-07 Northern Telecom Limited Channel allocation on a time division multiplex bus
US4802161A (en) * 1986-09-16 1989-01-31 Gte Communication Systems Corporation Packet bus interface
JP2633900B2 (ja) * 1988-04-22 1997-07-23 株式会社日立製作所 共通バス制御方法
CA2016348C (en) * 1989-05-10 2002-02-05 Kenichi Asano Multiprocessor type time varying image encoding system and image processor
US5377189A (en) * 1989-06-02 1994-12-27 British Telecommunications Public Limited Company Hybrid data communications systems
DE3928481C2 (de) * 1989-08-29 1994-09-22 Diehl Gmbh & Co Prioritätsorientiertes dezentrales Busvergabesystem
US5377332A (en) * 1989-10-02 1994-12-27 Data General Corporation Bus arbitration algorithm and apparatus
US5072363A (en) * 1989-12-22 1991-12-10 Harris Corporation Multimode resource arbiter providing round robin arbitration or a modified priority arbitration
FR2664114A1 (fr) * 1990-07-02 1992-01-03 Alcatel Radiotelephone Module interface de transfert de donnees.
CA2050507C (en) * 1990-10-26 1999-07-13 Lane Jordon Abrams Message-oriented bank controller interface
CA2051029C (en) * 1990-11-30 1996-11-05 Pradeep S. Sindhu Arbitration of packet switched busses, including busses for shared memory multiprocessors
US5261109A (en) * 1990-12-21 1993-11-09 Intel Corporation Distributed arbitration method and apparatus for a computer bus using arbitration groups
US5689657A (en) * 1991-03-30 1997-11-18 Deutsche Itt Industries Gmbh Apparatus and methods for bus arbitration in a multimaster system
JPH0594409A (ja) * 1991-10-02 1993-04-16 Nec Eng Ltd バス調停システム
CA2075022C (en) * 1991-11-01 1997-04-22 Noach Amitay Communications resource assignment in a wireless telecommunications system
DE4407795A1 (de) * 1994-03-09 1995-09-14 Sel Alcatel Ag Verfahren und Schaltungsanordnung zur Koordination des Zugriffs mehrerer Nachrichtenquellen auf einen Bus
AT403629B (de) * 1994-03-24 1998-04-27 Keba Gmbh & Co Bus-system, insbesondere prioritätsorientiertes bus-system
US6026094A (en) * 1995-05-24 2000-02-15 Thomson Consumer Electronics, Inc. Digital data bus system including arbitration
US6788662B2 (en) 1995-06-30 2004-09-07 Interdigital Technology Corporation Method for adaptive reverse power control for spread-spectrum communications
US7020111B2 (en) * 1996-06-27 2006-03-28 Interdigital Technology Corporation System for using rapid acquisition spreading codes for spread-spectrum communications
US6940840B2 (en) 1995-06-30 2005-09-06 Interdigital Technology Corporation Apparatus for adaptive reverse power control for spread-spectrum communications
US7072380B2 (en) 1995-06-30 2006-07-04 Interdigital Technology Corporation Apparatus for initial power control for spread-spectrum communications
US6697350B2 (en) 1995-06-30 2004-02-24 Interdigital Technology Corporation Adaptive vector correlator for spread-spectrum communications
US6816473B2 (en) 1995-06-30 2004-11-09 Interdigital Technology Corporation Method for adaptive forward power control for spread-spectrum communications
ZA965340B (en) 1995-06-30 1997-01-27 Interdigital Tech Corp Code division multiple access (cdma) communication system
US7123600B2 (en) 1995-06-30 2006-10-17 Interdigital Technology Corporation Initial power control for spread-spectrum communications
US7929498B2 (en) 1995-06-30 2011-04-19 Interdigital Technology Corporation Adaptive forward power control and adaptive reverse power control for spread-spectrum communications
US5754803A (en) 1996-06-27 1998-05-19 Interdigital Technology Corporation Parallel packetized intermodule arbitrated high speed control and data bus
US6885652B1 (en) 1995-06-30 2005-04-26 Interdigital Technology Corporation Code division multiple access (CDMA) communication system
US6298387B1 (en) * 1996-07-12 2001-10-02 Philips Electronics North America Corp System for detecting a data packet in a bitstream by storing data from the bitstream in a buffer and comparing data at different locations in the buffer to predetermined data
JP3159144B2 (ja) * 1997-09-16 2001-04-23 日本電気株式会社 送受信回路
GB2337905B (en) * 1998-05-28 2003-02-12 3Com Technologies Ltd Buffer management in network devices
US6519666B1 (en) 1999-10-05 2003-02-11 International Business Machines Corporation Arbitration scheme for optimal performance
GB2372847B (en) * 2001-02-19 2004-12-29 Imagination Tech Ltd Control of priority and instruction rates on a multithreaded processor
KR100797701B1 (ko) * 2002-07-25 2008-01-23 엘지노텔 주식회사 사설 교환 시스템에서 sms 서비스를 이용하기 위한방법 및 장치
EP1591906A1 (en) * 2004-04-27 2005-11-02 Texas Instruments Incorporated Efficient data transfer from an ASIC to a host using DMA
US7505405B2 (en) * 2004-10-08 2009-03-17 International Business Machines Corporation Method, apparatus, and computer program product for optimizing packet flow control through buffer status forwarding
US8706936B2 (en) 2011-11-14 2014-04-22 Arm Limited Integrated circuit having a bus network, and method for the integrated circuit

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS4871547A (nl) * 1971-12-27 1973-09-27 Hitachi Ltd
GB1365838A (en) * 1972-04-21 1974-09-04 Ibm Data handling system
US3983540A (en) * 1975-09-08 1976-09-28 Honeywell Inc. Rapid bus priority resolution
US4096571A (en) * 1976-09-08 1978-06-20 Codex Corporation System for resolving memory access conflicts among processors and minimizing processor waiting times for access to memory by comparing waiting times and breaking ties by an arbitrary priority ranking
SE414087B (sv) * 1977-02-28 1980-07-07 Ellemtel Utvecklings Ab Anordning i ett datorsystem vid utsendning av signaler fran en processor till en eller flera andra processorer varvid prioriterade signaler sends direkt utan tidsfordrojning och oprioriterade signalers ordningsfoljd ...
US4334288A (en) * 1979-06-18 1982-06-08 Booher Robert K Priority determining network having user arbitration circuits coupled to a multi-line bus
DE3009308A1 (de) * 1980-03-11 1981-10-01 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Verfahren und anordnung zum uebertragen von datensignalen
US4385350A (en) * 1980-07-16 1983-05-24 Ford Aerospace & Communications Corporation Multiprocessor system having distributed priority resolution circuitry

Also Published As

Publication number Publication date
DE3300262A1 (de) 1983-07-14
CA1193687A (en) 1985-09-17
KR840003371A (ko) 1984-08-20
SE8207443D0 (sv) 1982-12-28
GB2114789A (en) 1983-08-24
SE450302B (sv) 1987-06-15
SE8207443L (sv) 1983-07-08
FR2519443B1 (fr) 1985-07-12
FR2519443A1 (fr) 1983-07-08
KR880000576B1 (ko) 1988-04-15
DE3300262C2 (nl) 1990-07-26
GB8300266D0 (en) 1983-02-09
GB2114789B (en) 1985-10-09
US4458314A (en) 1984-07-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8300044A (nl) Schakeling voor het toewijzen van toegang tot een voor opvragen gedeelde lijn.
US4488218A (en) Dynamic priority queue occupancy scheme for access to a demand-shared bus
US4463445A (en) Circuitry for allocating access to a demand-shared bus
US4263649A (en) Computer system with two busses
US4385350A (en) Multiprocessor system having distributed priority resolution circuitry
US5555420A (en) Multiprocessor programmable interrupt controller system with separate interrupt bus and bus retry management
CA1318037C (en) Data processing system bus architecture
US4577273A (en) Multiple microcomputer system for digital computers
EP1170669B1 (en) Arbitration method and circuit architecture therefor
US4379294A (en) Data highway access control system
EP0391583A2 (en) Dual-path computer interconnect system with four-ported packet memory control
EP0184976B1 (en) Apparatus for interfacing between at least one channel and at least one bus
US5515523A (en) Method and apparatus for arbitrating conflicts by monitoring number of access requests per unit of time in multiport memory systems
AU642405B2 (en) Priority apparatus having programmable node dwell time
EP0327203A2 (en) NxM arbitrating non-blocking high bandwidth switch
JPH01298459A (ja) 共用メモリ・マルチプロセツサ・システム
US7450606B2 (en) Bit slice arbiter
US20240193116A1 (en) Event-driven readout system with non-priority arbitration for multichannel data sources
US3453387A (en) Data transmission system having delay line buffer storage
KR950008228B1 (ko) 컴퓨터 시스템
US5349621A (en) Method and circuit arrangement for transmitting data blocks through a bus system
KR940006299Y1 (ko) 공유 메모리의 동시 억세스 제어장치
JP2545396B2 (ja) パケツトスイツチ
RU2108618C1 (ru) Многоканальное устройство приоритета
SU1283765A1 (ru) Многоканальное устройство приоритета

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed