NL7905198A - Fotostimulator. - Google Patents

Fotostimulator. Download PDF

Info

Publication number
NL7905198A
NL7905198A NL7905198A NL7905198A NL7905198A NL 7905198 A NL7905198 A NL 7905198A NL 7905198 A NL7905198 A NL 7905198A NL 7905198 A NL7905198 A NL 7905198A NL 7905198 A NL7905198 A NL 7905198A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
shape
programming system
time interval
photostimulator
controlled
Prior art date
Application number
NL7905198A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Inst Psychoneurologicznyte
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inst Psychoneurologicznyte filed Critical Inst Psychoneurologicznyte
Publication of NL7905198A publication Critical patent/NL7905198A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B5/00Measuring for diagnostic purposes; Identification of persons
    • A61B5/24Detecting, measuring or recording bioelectric or biomagnetic signals of the body or parts thereof
    • A61B5/316Modalities, i.e. specific diagnostic methods
    • A61B5/369Electroencephalography [EEG]
    • A61B5/377Electroencephalography [EEG] using evoked responses
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B5/00Measuring for diagnostic purposes; Identification of persons
    • A61B5/16Devices for psychotechnics; Testing reaction times ; Devices for evaluating the psychological state
    • A61B5/161Flicker fusion testing

Description

-1- .- 20798/JF/jl * i.
‘s.
Aanvrager: Instytut Psychoneurologiczny, Warschau, Polen.
Korte aanduiding: Fotostimulator.
De uitvinding heeft betrekking op een fotostimulator om gebruikt 5 te worden voor electrofysiologische onderzoekingen in het bijzonder voor het onderzoek van opgeroepen visuele potentialen, geschikt om samen te werken met automatische systemen voor een analyse van electrofysiologische signalen, omvattende een stimuleringsbron en een besturingseenheid voor de besturing van de bron.
10 Vaklui op dit gebied van de techniek kennen de volgende ontwerpen van fotostimulatoren welke lichtstimuli verschaffen (collectief werk onder redaktie van John E. Desmedt, getiteld: "Visual evoked potentials in man: new developments", Clarendom Press, Oxford, 1977, bladzijde 3 tot en met 15). Electronische fotostimulatoren met vonklampen met pulsachtige werking zon-15 der enige mogelijkheid van toepassing van een functie welke wordt begrepen als een variabiliteit van een lichtflux van een afzonderlijk gloeielement (alle gloeielementen zenden dezelfde flux in de vorm van arbitraire variaties, bijvoorbeeld sinusvormig, trapeziumvormig etc., met een constante component van de lichtflux of zonder deze) waarbij de gestalte wordt begrepen als een 20 vaste configuratie van gloeielementen op een luminescentiematrix voor een gegeven tijdsinterval (slechts sommige van de gloeielementen op de luminescen-tieroatrix gloeien gelijktijdig, waarbij de gloeielementen bijvoorbeeld horizontaal of verticale strepen vormen, roosters, bochten, cirkels, letters of dergelijke of tenslotte de gekozen velden zoals bijvoorbeeld horizontale of 25 verticale halven, kwarten etc.), waarbij de gestalte afhankelijk is van het reflectiescherm welk wordt gebruikt waarop zwarte en witte velden zijn geschilderd (een zogenaamd schaakpatroon) welke de gloeielementen emitteren ten tijde van verlichting van het scherm door de vonklamp. Electronische fotostimulatoren met vonklampen bieden eveneens geen enkele mogelijkheid van 30 het variëren van de vorm welke wordt begrepen als een continue of stapvormige plaatsing van de gestalte op een luminescentiematrix (omkeerbaarheid van de naburige gloeielementen, of de totale patronen, dat wil zeggen strepen, halfronden, kwarten, alsmede de draaiing van de strepen of kwarten rond een centraal punt). Electronische fotostimulatoren met een TV-cineskoop waarop een 35 arbitraire gestalte kan worden verkregen, maar met de beperkte mogelijkheden 790 5 1 98 -2- ‘ 20798/JF/jl
J
van de reproductie van een (functie of vorm) vanwege de uitdovingstijd (na-gloeiduur)' van een cinesk:00Pscherm. Optische fotostimulatoren met mechanische productiesystemen en filmschermen, waarbij de vereiste functie, gestalte en vorm kan worden verkregen door middel van respectievelijke beweging van dia-5 fragma’s en spiegels, maar met aanzienlijke tijdsbegrenzingen van de functie, gestalte en vorm afhankelijk van de traagheid van de mechanische systemen (diafragma’s en spiegels). Vaklui op dit gebied van de techniek kennen eveneens de fotostimulator beschreven in het Poolse octrooischrift 73 7 f welke kan worden geplaatst in een groep van electronische fotostimulatoren met vonk-10 lampen met pulsachtige werking. De uitvinding heeft ten doel een dergelijke fotostimulator te ontwerpen welke verbreding mogelijk maakt van het bereik van mogelijke onderzoekingen van het zicht van het oog in verband met de reacties van de schors ("cortex” ; opgeroepen visuele potentialen, Cfevoked visual potentials")) op lichtstimuli.
15 De uitvinding beoogt het bovengestelde doel te verwezenlijken en de nadelen welke kleven aan &e fotostimulatoren volgens de stand van de techniek opheffen en voorziet daartoe in een fotostimulator om gebruikt te worden voor electrofysiologische onderzoekingen in het bijzonder voor het onderzoek van de opgeroepen visuele potentialen, geschikt om samen te werken met auto-20 matische systemen voor een analyse van electrofysiologische signalen, omvat tende een stimuleringsbron en een besturingseenheid voor de besturing van de bron, welke daardoor wordt gekenmerkt, dat de besturingseenheid omvat: een tijdsintervalgeneratorsysteem, voorzien van twee uitgangen, waarbij de puls-frequentie van de ene uitgang een veelYoud is van de pulsfrequentie van de 25 andere uitgang, een functieprogrammeersysteem, gestalteprogrammeersysteem en vormprogrammeersysteem, terwijl de stimuleringsbron het oppervlak is van een luminescentiematrix waarop zich de gloeielementen zich bevinden, welke worden bestuurd door een systeem voor het schakelen over de x- en y-lijnen, alsmede systemen voor het oplichten van de gloeielementen.
30 De essentie van de uitvinding bestaat daaruit dat de fotostimulator een stimuleringsbron en een besturingseenheid bevat voor de besturing van de bron. De stimuleringsbron wordt verschaft door het oppervlak van een luminescen= tiematrix waarop eenheidsstimuleringsbronnen (gloeielementen) zijn gerangschikt, welke worden bestuurd door een systeem voor het schakelen over de 35 lijnen x en y en door systemen voor het opstarten van de gloeielementen. Een- 790 5 1 98 -3- · 20798/JF/jl >
Ir ¥ heidsstimuleringsbronnen zijn gerangschikt op een ruimtelijk (cilindervormig, bolvormig of paraboolvormig) oppervlak of segmenten daarvan. Hiernaast zijn de gloeipunten gerangschikt over het oppervlak in een ordelijke wijze, dat wil zeggen lineair, radiaal, spiraalvormig, cirkelvormig, etc. in een roset-5 vormig patroon, of vormen arbitraire alfabettekens of cijfers. De besturings eenheid voor de besturing van de stimuleringsbron bestaat uit een tijdsin-tervalgenerator met twee uitgangen, waarbij de frequentie van de eerste uitgang een veelvoud is van de tijdsintervalfrequentie van de tweede uitgang, 10 alsmede een functieprogrammeerder, gestalteprogrammeerder, en vormprogrammeer- der. De hierboven genoemde gestalteprogrammeerder ("kszattu")en vormprogram-meerdersystemen ("formy") worden parallel bestuurd door een tijdsinterval-generator, terwijl het gestalteprogrammeersysteem wordt gestuurd door de eerste uitgang met de ^ meervoudige frequentie van de tijdsintervallen en door de vormprogrammeerder, waarbij het systeem voor het schakelen over de x- en y-lijnen rechtstreeks wordt geprogrammeerd door de gestalteprogrammeerder.
De functie, gestalte en vorm van de lichtstimuli maakt de scheiding mogelijk van reacties op de respectievelijke eenheden van fotoaftasters op 20 de "ratina" op statische stimuli begrepen als stimuli welke bestaan uit een gestalte en de dynamische stimuli welke worden begrepen als de succesivelijke wijzigingen van de gestalte gedurende een stimulus. Bovendien maakt de bovengenoemde stimulering het onderzoek eenvoudiger bij electroencefalografie, electroretinografie, electrostagmegrafie en electroocculografie. Dankzij de 25 toepassing van de andere soorten stimuli welke niet noodzakelijkerwijze licht stimuli zijn, kan deze stimulator op succesvolle wijze worden gebruikt in alle andere takken van de electrofysiologie, welke een groepsstimulering verei^n van de fysiologische organen. De uitvinding zal nu nader worden beschreven aan de hand van de tekening, waarin: 3° fig. 1 een blokschema toont van de stimulator; de fig. 2 de gestalte toont in het n. tijdsinterval; fig. 3 de gestalte toont in hetfa+ D tijdsinterval, waarbij de figuren 2 en 3 voorbeelden zijn van de omkeerbaarheid van de naburige gloei-elementen; 35 fig, 4 variaties toont in de besturingssignalen voor de bestu ring van de afzonderlijke eenheden in de tijd en in het bijzonder in het op-lichten van een van de gloeielementen x1 en y2 zoals getoond in fig. 1.
790 5 1 98 2 -i»- * 20798/ JF/jl
De fotostimulator volgens de uitvinding bestaat uit een besturingseenheid, omvattende systeem 1 voor het continu variëren van het luminescen-tieniveau, het functieprogrammeersysteem 2, tijdsintervalgeneratorsijsteem 3, gestalteprogrammeersysteem 4, vormprogrammeersysteem 5, optelsysteem 6 en 5 een stimuleringsbron (luminescentiematrix), inclusief systeem 7 voor het scha kelen van de x- en y-lijnen, systeem 8, 9, 10 en 11 . voor het oplichten van de gloeielementen en gloeielementen 12, 13,1^, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 en 27.
De werking van een stimulator volgens de uitvinding bestaat daaruit 10 dat het tijdsintervalgeneratorsysteem 3 werkt als een klokgenerator met peri oden T, voorzien van twee synchrone uitgangen, waarbij de signaalfrequentie van een van deze uitgangen een meervoud k is van de signaalfrequentie van de andere uitgang. Het functieprogrammeersysteem 2 wekt een afzonderlijke puls op van de vereiste functie, bijvoorbeeld een trapeziumvormige met de voor-15 ingestelde parameters zoals een pulsduur, pulsstijgtijd, pulsafvaltijd nadat elke puls door systeem 3 met periode T is vervoerd. De puls met de vereiste functie wordt opgeteld in opteller 6 bij de waarden van de constante componenten van systeem 1 voor het variëren van het vaste niveau van de luminescentie. Het aldus opgestelde signaal passeert door de volgende systemen 8, 9, 20 10, 11, voor het oplichten van de gloeielementen 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, en 27. Vormprogrammeerder 5 vrijgemaakt door de puls van het systeem 3 zendt een signaal naar systeem 4 welke informatie verschaft over de verplaatsing van de gegeven gestalte op de luminescentiematrix na elke stimulus T. Gestalteprogrammeersysteem 4 zendt een signaal 25 aan het systeem 7 voor het schakelen over de x- en de y-lijnen, welke over dracht tot gevolg heeft van pulsen langs de y-lijnen naar de systemen 8, 9, 10 en 11 voor het oplichten van de gloeielementen en langs de y-lijnen naar de respectievelijke gloeielementen 12, 13, 14,. 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 en 27. De figuren 2 en 3 tonen een voorbeeld van de om-30 keerbaarheid van de naburige gloeielementen voor de statische stimuli. Ten einde een dynamische stimulus te verkrijgen is het noodzakelijk het gestalteprogrammeersysteem 4 te exciteren met het overeenkomstig aantal n-pulsen van het systeem 3 zoals verkregen van de tijdsintervalgenerator, waarbij de frequentie van de pulsen k- .keer groter is dan de frequentie 1/T van de pulsen 35 voor het vrijmaken van de systemen 2 en 5. In een dergelijk geval zèl de 790 5 1 98
V
-5- ‘ 20798/JF/jl variatie in de gestalte op de luminescentiematrix worden geëffectueerd op tijdsintervallen welke k keer korter zijn dan de duur van de stimulus T.
De dynamische stimuli zijn onderscheidenlijk wanneer wordt voldaan aan het hieronder weergegeven verband: 5
T
T> n — ,dat wil zeggen k>n k 10 -CONCLUSIES- 7905198

Claims (4)

1. Fotostimulator om gebruikt te worden voor electrofysiologische onderzoekingen in het bijzonder voor het onderzoek van de opgeroepen visuele 5 potentialen, geschikt om samen te werken met automatische systemen voor een analyse van electrofysiolcg Lsche signalen, omvattende een stimuleringsbron en een besturingseenheid voor de besturing van de bron, met het kenmerk, dat de besturingseenheid omvat: een tijdsinteryalgeneratorsysteem (3), voorzien van twee uitgangen, waarbij de pulsfrequentie van de ene uitgang een veel- 10 voud is van de pulsfrequentie van de andere uitgang, een functieprogrammeer- systeem (2), gestalteprogrammeersysteem (4) en vormprogrammeersysteem (5), terwijl de stimuleringsbron het oppervlak is van een luminescentiematrix, waarop zich de gloeielementen (12), (13), (14), (15), (16), (17), (18), (19), (20), (21), (22), (23), (24), (25), (26), en (27) zich bevinden, welke worden 15 bestuurd door een systeem (7) voor het schakelen over de x- en y-lijnen, alsmede systemen (8), (9), (10), en (11) voor het oplichten van de gloeielementen.
2. Fotostimulator volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het oppervlak van de luminescentiematrix een ruimtelijk oppervlak is en in het bij " 20 zonder een cylinder -.vormig, bolvormig of paraboolvormig oppervlak of seg menten daarvan, met eenheidslichtbronnen, welke lineair cirkelvormig, radiaal, in een rosetachtig patroon zijn gevormd of arbitraire alfabettekens of letters vertegenwoordigen.
3. Fotostimulator volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het 25 functieprogrammeeryssteem (2) en het vormprogrammeérsysteem (5) parallel wor den bestuurd door de tijdsintervalgenerator (3), terwijl het systeem (7) voor het schakelen over de x- en y-lijnen rechtstreeks wordt geprogrammeerd door het gestalteprogrammeersysteem (4) en tegelijkertijd parallel wordt bestuurd door het tijdsintervalgeneratorsysteem (3) en het vormprogrammeersysteem (5). 30
4. Fotostimulator volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat het ge stalteprogrammeersysteem (4) wordt bestuurd door het tijdsintervalgeneratorsysteem (3) door een uitgang met de meervoudige tijdsintervalfrequentie. Eindhoven, Juni 1979 35 790 5 1 98
NL7905198A 1978-07-12 1979-07-04 Fotostimulator. NL7905198A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
PL20837678 1978-07-12
PL1978208376A PL125766B1 (en) 1978-07-12 1978-07-12 Photostimulator

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7905198A true NL7905198A (nl) 1980-01-15

Family

ID=19990532

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7905198A NL7905198A (nl) 1978-07-12 1979-07-04 Fotostimulator.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4304242A (nl)
JP (1) JPS5514098A (nl)
DE (1) DE2928202C2 (nl)
GB (1) GB2026752B (nl)
HU (1) HU178252B (nl)
IT (1) IT1122571B (nl)
NL (1) NL7905198A (nl)
PL (1) PL125766B1 (nl)
SU (1) SU1039435A3 (nl)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4618230A (en) * 1982-06-24 1986-10-21 Vancouver General Hospital Visual stimulator
US4697598A (en) * 1985-04-25 1987-10-06 Westinghouse Electric Corp. Evoked potential autorefractometry system
DE3688080T2 (de) * 1985-07-30 1993-06-24 Swinburne Ltd Elektroenzephalograph zum nachweis der aufmerksamkeit.
US4861154A (en) * 1986-08-06 1989-08-29 Westinghouse Electric Corp. Automated visual assessment system with steady state visual evoked potential stimulator and product detector
US5047005A (en) * 1987-01-28 1991-09-10 Cadwell Industries, Inc. Method and apparatus for magnetically stimulating neurons
US5116304A (en) * 1987-01-28 1992-05-26 Cadwell Industries, Inc. Magnetic stimulator with skullcap-shaped coil
US4940453A (en) * 1987-01-28 1990-07-10 Cadwell Industries, Inc. Method and apparatus for magnetically stimulating neurons
US4798214A (en) * 1987-11-24 1989-01-17 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Stimulator for eye tracking oculometer
JPH02131408U (nl) * 1989-04-07 1990-11-01
AUPP354798A0 (en) 1998-05-15 1998-06-11 Swinburne Limited Decentralised patient management system
AUPP354898A0 (en) 1998-05-15 1998-06-11 Swinburne Limited Mass communication assessment system
DE19959881C1 (de) * 1999-12-13 2001-10-18 Cindatec Ingenieurtechnische D Verfahren und Anordnung zur Bestimmung der Topographie für Reaktionssignale eines Auges
US20130274626A1 (en) * 2012-04-13 2013-10-17 UE Technology Measuring method for synchronizing bio-signals with stimulations

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3288546A (en) * 1965-03-30 1966-11-29 Jerome A Gans Automatic self-recording visual field tester

Also Published As

Publication number Publication date
HU178252B (en) 1982-04-28
IT1122571B (it) 1986-04-23
GB2026752B (en) 1982-10-06
JPS6121656B2 (nl) 1986-05-28
US4304242A (en) 1981-12-08
PL208376A1 (pl) 1979-07-02
GB2026752A (en) 1980-02-06
SU1039435A3 (ru) 1983-08-30
PL125766B1 (en) 1983-06-30
DE2928202C2 (de) 1985-05-15
JPS5514098A (en) 1980-01-31
IT7924301A0 (it) 1979-07-11
DE2928202A1 (de) 1980-01-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL7905198A (nl) Fotostimulator.
Grossberg et al. Cortical synchronization and perceptual framing
Fry Mechanisms subserving simultaneous brightness contrast
KR970002835A (ko) 디스플레이 장치용 다중 모드 칼라 휠
DE102015209402A1 (de) Vorrichtung zur optischen 3D-Vermessung eines Objekts
ES2067021T3 (es) Mejoras en diagnosis por medio de emision de luz fluorescente desde tejidos.
Smythies The stroboscopic patterns: III. Further experiments and discussion
Gerathewohl Conspicuity of steady and flashing light signals: variation of contrast
Parot et al. Compressed hadamard microscopy for high-speed optically sectioned neuronal activity recordings
Lit Visual acuity
Gestri et al. Stochastic constancy, variability and adaptation of spike generation: performance of a giant neuron in the visual system of the fly
Zanker et al. A new look at Op art: towards a simple explanation of illusory motion
Lyapunov Threshold contrast of the visual system as a function of the external conditions for various test stimuli
Schuetzenberger et al. Seeing natural images through the eye of a fly with remote focusing two-photon microscopy
Kennedy Small systems of nerve cells
Ginsburg Local adaptation to intermittent light as a function of frequency and eccentricity
Tamura et al. The flicker electroretinogram of the carp eye
DE102020123384A1 (de) Bilddetektionsvorrichtung
Anstis et al. Magnification factor for adaptation of a visual transient mechanism
Toyoda et al. Rod response to sinusoidally flickering light
Korth et al. Electroretinographic and psychophysical measures of cone spectral mechanisms using the two-color threshold technique
Fleischer Analysis of the biphasic optokinetic response in the crab Carcinus meanas
Bowen et al. Some properties of the double-flash illusion
SALNIKER Visual Responses in Perceptual Cinema
RU28961U1 (ru) Устройство для диагностики и коррекции функций зрительного восприятия

Legal Events

Date Code Title Description
BT A notification was added to the application dossier and made available to the public
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed