NL7807297A - Bootromp, materiaal of plano voor een bootromp, en werkwijze ter vervaardiging van een bootromp. - Google Patents

Bootromp, materiaal of plano voor een bootromp, en werkwijze ter vervaardiging van een bootromp. Download PDF

Info

Publication number
NL7807297A
NL7807297A NL7807297A NL7807297A NL7807297A NL 7807297 A NL7807297 A NL 7807297A NL 7807297 A NL7807297 A NL 7807297A NL 7807297 A NL7807297 A NL 7807297A NL 7807297 A NL7807297 A NL 7807297A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
slots
centerline
hull
parallel
plate
Prior art date
Application number
NL7807297A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Claes Oerjan Styrbjoern Lundst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Claes Oerjan Styrbjoern Lundst filed Critical Claes Oerjan Styrbjoern Lundst
Publication of NL7807297A publication Critical patent/NL7807297A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B3/00Hulls characterised by their structure or component parts
    • B63B3/14Hull parts
    • B63B3/16Shells
    • B63B3/18Shells characterised by being formed predominantly of parts that may be developed into plane surfaces

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Magnetic Record Carriers (AREA)
  • Packaging For Recording Disks (AREA)
  • Shaping Of Tube Ends By Bending Or Straightening (AREA)
  • Bending Of Plates, Rods, And Pipes (AREA)
  • Forms Removed On Construction Sites Or Auxiliary Members Thereof (AREA)

Description

783376/M/sn ..... * >*
Aanvrager: Claes Orjan StyrbjSrn Lundstrom te Solna, Zweden.
Titel : Bootromp, materiaal of plano voor een bootromp, en werk· wijze ter vervaardiging van een bootromp.
De uitvinding heeft betrekking op een bootromp die een relatief stijve maar buigzame plaat omvat, bij voorkeur in de voorvorm van eer ψ plat stuk materiaal of plano, welke de romp of mantel en de bodem vormt en die is voorzien van tenminste twee eerste sleuven, welke in 5 hoofdzaak loodrecht zijn aangebracht op de middellijn van de bootromp en die zich vanaf de ene buitenrand van de plaat naar de middellijn uitstrekken, welke plaat doelmatig is gesleufd in de richting van of evenwijdig aan de middellijn of, als alternatief, in de richting van de middellijn is verdeeld in twee platen, welke één of meer 10 platen langs de middellijn worden gevouwen en daaraan evenwijdig worden verbonden langs de sleufranden, terwijl indien noodzakelijk zij eveneens worden verbonden aan een ingestoken vierkante steven.
De uitvinding heeft eveneens betrekking op een stijf, maar buigzaam, en bij voorkeur plat materiaal of plano in plaatvorm voor het 15 gebruik bij de vervaardiging van een bootromp zoals hierboven werd beschreven, welk materiaal of plano twee eerste sleuven omvat, die in hoofdzaak loodrecht op een middellijn zijn geplaatst en die zich elk uitstrekken vanaf een buitenrand van de plaat en naar de middellijn, welke plaat doelmatig is voorzien van één of meer sleuven welke 20 zich in hoofdzaak in de richting uitstrekken van of evenwijdig aan de middellijn, waarbij deze plaat als alternatief langs de middellijn in twee platen is verdeeld.
De uitvinding heeft eveneens betrekking op een werkwijze ter ' t vervaardiging van een bootromp zoals hierboven werd beschreven, welke 25 [werkwijze-omvat het verschafίβη,ναη een relatief stijf, maar buiazacin 7807287 *' ... 2 ·- ff·· 4 plaatmateriaal of plano die bij voorkeur als plat stuk materiaal of jiano is gevormd, waarbij tenminste twee eerste sleuven in hoofdzaak loodrecht zijn aangebracht op een middellijn, zodat elke sleuf zich vanaf een buitenrand van de plaat en naar de middellijn uitstrekt, 5 en waarbij één of meer sleuven zich in hoofdzaak uitstrekken in de richting van of evenwijdig aan de middellijn, of als alternatief de plaat langs de middellijn in twee platen is verdeeld.
* Het is bekend om sleuven in een platte plano te vormen die een rechthoekige uitsnijding heeft en de randen van de uitsnijding te 10 verbinden om aldus de platte plaat of plano in de gewenste vorm te brengen. De meest eenvoudige toepassing van deze techniek is de hoorn, terwijl verder ontwikkelde toepassingen bijvoorbeeld worden gevonden bij de produktie van opklapbare of opvouwbare boten.
De ontwikkelingen bij de produktie van kleine boten die voor 15 vissen of sport bestemd zijn werd gedurende de laatste decennia gemarkeerd door een produktietechniek die op gewapende kunststof gebaseerd is. De nieuwe strengere milieuvoorschriften die op werkplaatsen betrekking hebben en op de daarmede samengaande geringere sterkte als gevolg van de nieuwe kunststoffen die gebruikt worden bij de gefabri-20 ceerde romp vereisen andere produktiemethoden. Een van de meest interessante alternatieven wordt gevormd door de produktietechniek die gebaseerd is op platte platen of vellen als uitgangsmateriaal. De \dgende alternatieve bouwmaterialen kunnen worden toegepast: stalen platen die uit verschillende legeringen zijn vervaardigd, aluminium 25 in verschillende legeringen, gelaagd hout bestaande uit verschillends soorten hout en vervaardigd met verschillende lijmtechnieken, welke gelaagde houten plano's in vlakke plaatpersen worden vervaardigd, en kunststof plano's van homogeen materiaal of samengevormde panelen die een uitwendige afwerkingssektie en een constructieve sektie bezitten. 30 .Al deze materialen hebben gemeen dat zij in betrekkelijk kleine afme- 7807297 3 Μ» tingen worden vervaardigd, zij over het algemeen met elkaar moeten worden verbonden voor het vormen van een grotere eenheid die de geheJ.e zijkanten van de romp bedekt. Wanneer de uitdrukking ^011^00011 hierin wordt gebruikt, betreft deze uitdrukking zowel plano's die met elkaar 5 zijn verbonden voor het vormen van een grotere plano voor het feiteli j-ke rompvormingswerk, en in de fabriek vervaardigde plano's van de vereiste afmeting.
Een gemeenschappelijke faktor bij de bekende toepassingen is dat er een punt van variërende opvallendheid optreedt in het afgewerkte 10 oppervlak bij de punt van de sleuven als gevolg van het vouwen of buigen, en dit punt treedt gemakkelijk op in de voim van een uitsteeksel, zelfs na het afslijpen of op enige andere wijze bewerken daarvar. Dergelijke sleuven worden gewoonlijk in de boeg van de bootromp vervaardigd teneinde aldus de stevenvorm te geven. Typische sleuven van 15 deze soort zijn weergegeven in het Amerikaanse octrooischrift nr. j2.634.436. De hierin weergegeven bootvorm stelt echter een bepaalde dubbele kromming voorop van het platte uitgangsmateriaal. Soortgelijke bootvormen zijn weergegeven in het Amerikaanse octrooischrift nr.
2.778.035, waarin de eis van de dubbele kromming verder wordt bena-20 drukt, en in het Amerikaanse octrooischrift nr. 2.515.162.
Hoewel slechts vouwen in plaats van sleuven zijn weergegeven is in dit verband het Amerikaanse octrooischrift 2.969.551 relevant.
Dit octrooischrift toont een opvouwbare boot van plat uitgangsmaterical.
De bekende weergegeven werkwijze heeft echter geen praktische waarde, 25 ten eerste vanwege de resulterende bootvorm en ten tweede vanwege de moeilijkheden van het vinden van vouwbaar materiaal met voldoende sterkte in de platte of enkelgebogen oppervlakken.
De oudste methode van vervaardiging van bootrompen uit plat uitgangsmateriaal is gebaseerd op constructiestaaltechnieken. Recente 30 legeringen hebben echter lichtmetaalconstructies naar voren gebracht, 7807297 " J 4 _ maar in het bijzonder dient de moderne lijmtechniek constructies van gelaagd hout in elk geval voor boten van lichter gewicht te bevorderen. Een aanzienlijke hoeveelheid boten van deze soort is gebouwd en hoewel de ontwikkelingen betrekkelijk langzaam zijn geweest als 5 gevolg van de concurrentie van gewapende kunststof als bouwmateriaal is er reeds een sterk ontwikkelde traditie. De gemeenschappelijke faktor bij alle constructies die uit deze materialen zijn vervaardigc is echter de vorming van scherpe kimmen daar waar de bodem en de zijwanden met elkaar zijn verbonden. Men heeft getracht om deze kimmen 10 te verkleinen door het inbrengen van rondgevormde liggers om aan een deel van de zijwanden een gedeeltelijk horizontale en een gedeeltelijk vertikale kromming te geven. Ondanks deze maatregelen wordt de boot-romp als "doosvormig* te zijn, een toestand die in het bijzonder in het geval van motorboten aanvaard wordt als hydrodynamisch juist voor 15 rompen van het planerende of glijdende type. In dit geval worden de vormen eveneens gecamoufleerd door spandplaten die noodzakelijk zijn voor de juiste werking van de romp.
In het bijzonder bij de vervaardiging van zeilboten werden andere delen van de hd^stukken als bouwelementen gebruikt in de gevallen 20 waarin de romp uit gelaagd hout wordt vervaardigd. Dit proces wordt ondermeer beschreven door Per BrohSll in zijn boek ”Bygg baten sj31vM, Deze werkwijze geeft besparingen zowel wat betreft arbeid als materialïl maar is minder van toepassing op metalen rompen, doordat het met lasson aan elkaar verbinden van de metaalplaten beschadigingen aan de hulp-25 stukken tot gevolg kan hebben of uitgebreide beschermingsvoorzorgen kan vereisen.
Het gemeenschappelijke kenmerk van de stand van de techniek is, dat de vervaardigde rompen van het begin af een nauwkeurig vooraf bepaalde vorm krijgen door de mantel of het lichaam direkt aan te 30 brengen op een gestelconstructie of op de door inwendige hulpstukken 7807297
V
... 5 „ bevestigde schotten, balken, afstandsstukken bij de stuwafdelingen of dergelijke. Slechts in uitzonderlijke gevallen heeft men rompen van visboten vervaardigd door het vormen van de overnaadse romp tegsn uitwendige onder-gestellen en deze daarna te voorzien van een gesteL 5 dat gevormd is overeenkomstig de resulterende mantel. |
De basis van de uitvinding is dat de schaal of het rompvormwe:Hc als uitgangsmateriaal een volledig vlakke rompplano heeft die de gehele bak- en stuurboordzijden bedekt, waaronder de bodem, of als alternatief een plano die de gehele rompeisen bedekt, teneinde moge· 10 lijk te maken dat een bootromp wordt gevormd zonder scherpe kimmen of bochten tot in hoofdzaak elke gewenste rompvorm.
Hiertoe wordt bij de bootromp volgens de in de aanhef beschreven soort de uitvinding gekenmerkt, doordat de eerste sleuven samenkomen, op een afstand van de buitenranden van de plaat of platen, 15 in tweede sleuven die zich in hoofdzaak evenwijdig uitstrekken aan ! de middellijn en die, na het buigen in hoddzaak evenwijdig aan de j ] middellijn, langs de sleufranden met elkaar worden verbonden, terwijl i de tweede sleuven aan hun einden worden voorzien van verwijdingen of gaten die na het vouwen worden opgevuld, en indien van toepassing 20 de sleuf in de richting van de middellijn of de daaraan evenwijdige sleuven eveneens worden voorzien van de verwijdingen of gaten die na het vouwen worden opgevuld. Een materiaal in plaatvorm van de in de aanhef beschreven soort voor de vervaardiging van een bootromp volgens het bovenstaande, wordt volgens de uitvinding gekenmerkt, 25 doordat de eerste sleuven samenkomen, op een afstand van de buitenronden van de plaat of platen, in tweede sleuven die in hoofdzaak evenwijdig zijn geplaatst aan de middellijn, en waarbij de tweede sleuven aan hun einden zijn voorzien van verwijdingen of gaten, en indien van toepassing, de sleuf of sleuven in de richting van of evenwijdig aan 30 J_de middellijn eveneens worden voorzien van verwijdingen of gaten.
7807297 r ... 6 ~
De werkwijze van de in de aanhef beschreven soort wordt volgens de uitvinding gekenmerkt voor de vervaardiging van een bootromp volgens het bovenstaande door middel van een materiaal of plano in plaatvorn in overeenstemming met het bovenstaande, doordat de eerste sleuven 5 worden verlengd, op een afstand van de buitenranden van de plaat of platen, door tweede sleuven die gevormd zijn om zich in hoofdzaak evenwijdig uit te strekken aan de middellijn, en de einden van de tweede sleuven zijn voorzien van verwijdingen of gaten en, indien van toepassing, de sleuf op de middellijn of de sleuven evenwijdig 10 daaraan eveneens zijn voorzien van de verwijdingen of gaten, waarbi j deze plaat dan langs de middellijn of evenwijdig daaraan wordt gevouwen en de twee platen onderling langs de middellijn worden verbonden en langs de verlenging van de tweede sleuven worden gevouwen in hoofdzaak evenwijdig aan de middellijn, waarbij elke eerste sleuf 15 na het vouwen wordt verbonden met een rand van een ingestoken vierkante steven en/of de randen van de eerste sleuf na het vouwen met elkaar worden verbonden, en deze een of meer sleuven die zich in hoofdzaak in of evenwijdig aan de richting van de middellijn uitstrekken, na het vouwen met elkaar worden verbonden langs de randen 20 van elke sleuf, en de verwijdingen of gaten worden opgevuld.
De uitvinding aal thans nader worden toegelicht aan de hand van de bijgaande tekening van enkele uitvoeringsvoorbeelden»
Fig. 1 toont een eerste uitvoeringsvorm van de vorm van de sleuven.
25 Fig. 2 tot en met 7 tonen respectievelijk een tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en zevende uitvoeringsvoorbeeld van de vorm van de sleuven.
Fig. 8 toont een uitvoeringsvoorbeeld van de wijze van afwerken van een sleuf.
30 _ Fig. 9 toont een deel van een riemblad.
7807297 ί ... 7 _
Fig. 10 toont een variant van het vijfde uitvoeringsvoorbeeld dat in fig. 5 is weergegeven.
Het voordeel van een volledig rompiano in één stuk aan de bod<m, is dat dit een rechte kielplaat geeft die niet aan elkaar behoeft t<t 5 worden gelijmd. De plano wordt gesleufd volgens een vooraf bepaald patroon dat gebaseerd is op de gewenste rompvoxmen. Een eerste voorbeeld van een dergelijke sleuf techniek is weergegeven in fig. 1, welke techniek de eenvoudigste rompvorm geeft met een afgeronde boeg en scherpe kimmen vanaf het midscheepse deel van de romp naar 10 de steven. In dit geval is de romp weergegeven als bestaande uit drie plaatmaterialen A-C, die in de uitgangsstand van elkaar gescheiden zijn voordat zij gevouwen en met elkaar verbonden worden, waarbi; de plaat Qben vierkante steven 30 vormt. Vanzelfsprekend kunnen deze drie plaatmaterialen A-C als een verbonden eenheid uit een enkele 15 materiaalplaat worden gevormd, hoewel zij in fig. 1 afzonderlijk var elkaar zijn weergegeven. Een eerste "sleuf" 1 wordt gevormd in de eerste materiaalplaat A en verloopt vanaf de buitenrand van de eersle plaat A binnenwaarts en gaat over in de tweede sleuf 2. Een eerste "sleuf" 3 wordt op overeenkomstige wijze ook gevormd in de tweede 20 plaat B en verloopt vanaf de buitenrand van de tweede plaat B binnenwaarts en gaat over in de tweede sleuf 4. In dit geval verlopen deze tweede sleuven 2 en 4 in hoofdzaak loodrecht op de eerste "sleuf" 1 en 3 en zijn in hoofdzaak driehoekig, waarbij de tophoeken van de driehoeken eveneens zijn gevormd met verwijdingen of gaten 25, zoals 25 schematisch in fig. 8 is weergegeven.
De materiaalplaten A en B worden doelmatig tegen een mal geplaatst en zodanig gebogen, dat de symmetrielijnen of middellijnen van de materialen met elkaar in aanraking zijn, waarna de onderlinge j verbinding wordt uitgevoerd. De materialen A en B worden gebogen of 30j gevouwen om de verlenging van de eerste sleuven 2 en 4, waarna de 78 0 7 2 0 ...... — ... 8 _ randen van de sleuven met elkaar worden verbonden. Tenslotte wordt de vierkante steven 30 aangebracht en bevestigd aan de gebogen en verbonden platen A en B.
Fig. 2 toont dezelfde techniek als fig. 1, maar met een ééndelige 5 bodem, dat wil zeggen dat al het rompmateiiaal een enkele plano D als uitgangsmateriaal heeft. De eerste sleuven zijn aangeduid met de verwijzingscijfers 5 en 6 en de tweede sleuven met de verwijzingscij·· fers 7 en 8f terwijl het materiaal E dat de rechte steven voimt word” aangeduid door het verwijzingscijfer 31, De boeg van de romp wordt 10 gevormd door middel van een derde sleuf 33, die evenals de tweede sleuven 7 en 8 is voorzien van een verwijding 25, zoals in detail is afgebeeld in fig. 8.
Fig. 3 toont dezelfde rompvorm als in fig. 2, doch waarbij de boeg een platte voorzijde vertoont. Dat gedeelte van het plaatmaterical 15 F, dat buigen of vouwen de boeg van de romp voimt, is in dit geval voorzien met twee sleuven of insnijdingen 34 en 35, die evenals de tweede sleuven 11 en 12, voorzien zijn van een verwijding 25 aan de punt, zoals meer nauwkeurig weergegeven in fig. 8.
Fig. 4 toont de sleuftechniek wanneer men een ronde boeg wenst 20 bij gebruikmaking van een ééndelige plano G. In dit geval is de rechte steven niet in de tekening weergegeven. De eerste sleuven 13 en 14 zijn in dit geval gevormd als evenwijdige trapeziums en de tweede sleuven 15 en 16 strekken zich uit aan beide zijden van de eerste sleuven 13 en 14. Zowel de sleuf 36 als de tweede sleuven 15 en 16 25 zijn in hun tophoeken voorzien van verwijdingen of gaten 25. Na het buigen of vouwen om de voortzetting of verlenging van de sleuf 36 en om de voortzettingen of verlengingen van de tweede sleuven 15 en 16 worden de sleufranden met elkaar verbonden en bij de eindbewerking worden alle verwijdingen 25 opgevuld· 30— Fig. 5 toont dezelfde techniek als fig. 4 maar met een sleuf 7807297 ... 9 — 37 in de steven die bestemd is om het materiaal te verschaffen voor <en naar beneden gebouwde scheg en een betere stevenvorm met betere trekkracht, De rechte steven is hier niet weergegeven, in ander opzicht komen de fig, 4 en 5 met elkaar overeen, 5 Fig, 6 toont de techniek die bijvoorbeeld wordt toegepast op eeri kano, dat wil zeggen een romp die zowel aan de boeg en aan de steven puntig is. Deze plaat I is daarom gevormd met een sleuf 40 in het deel dat de boeg moet vormen en een sleuf 39 in het deel dat de steven moet vormen, 10 Fig, 9 toont een interessante toepassing voor de vervaardiging van schotelvoxmige riem bladen.
Fig. 10 toont een uitvoeringsvorm waarbij een aantal evenwijdige tweede sleuven 43 en 45, 47, en 46 en 48 zijn aangebracht om de romp 1 nog rondere vorm te geven vergeleken met die welke verkregen 15jwordt volgens fig. 5.
| De hier weergegeven sleuftechniek wordt gekenmerkt, doordat de punten van de sleuven eindigen in een verwijding of gat 29, zoals in fig, 8 is weergegeven. De reden hiervoor is dat dit het bovenbeschreven uitstekende punt (spanningsconcentratie) tegengaat op dit punt wanneer 20 de rompplano wordt gevouwen. Deze verwijdingen of gaten 25 worden na het feitelijke rompvormwerk opgevuld met behulp van een geschikt vulmateriaal.
De uitvinding is eveneens gebaseerd op het feit, dat er een romp met een "vrije" vorm wordt gevormd door het nauwkeurig construes en 25 en met elkaar verbinden van de sleufranden. De natuurlijke buiging ven het materiaal geeft zachte vormen onder de waterlijn en een esthetisch aantrekkelijke kromming van het vrijboord voor het oog.
Een volgende kenmerkende eigenschap van de uitvinding is, dat de vrijboordplano’s gewoonlijk een ronde vorm krijgen in de stev«m, 30|-waarbij de cirkelvorm zich vertikaal uit strekt, terwijl het middenge-· 78 07 2 9"? .....“ f.
-- 10 ~ deelte van de vrijboordplano overgaat in de cirkelvorm die zich horizontaal uitstrekt en daarna, bij de steven, overgaat in de vertikale cirkelvorm. Een op deze wijze gebouwde bootromp wordt door het oog waargenomen als voorzien van een dubbele kromming en een zachte voim 5 zonder de indruk van hst bovengenoemde "doosvormige" uiterlijk.
Ondanks het feit, dat het samenvouwen van de rompplano's een "vrije" bootrompvorm geeft, dient het vouwen plaats te vinden over ei in mal of dergelijke teneinde nauwkeurigheid te verschaffen bij het met elkaar verbinden van de randen van de sleuven. In het geval van kleine 10 boten kan deze precisieverbindingsbewerking in het bijzonder als alternatief worden uitgevoerd door het samentrekken met behulp van metaaldraad of gewapende band. Deze werkwijze is echter moelijker in het geval van relatief harde materialen die een grotere buigsterkte hebben. Afhankelijk van de gebruikte verbindingstechniek kan een 15 afgewerkt inwendig hulpstuk worden gebruikt in plaats van de rompmal, De mal moet zeer stijf zijn, daar er geen vormverandering van de mal mag plaats vinden tijdens het samenvouwen. De inwendige hulpstukken worden doelmatig vervaardigd door het eerst opbouwen van een verster·· kingsdoos met overlangse zijden die uit de vertikale delen bestaan 20 onder de doften en boorden als langszijden, wanden tegen de stuwaf-delingen en/of de rechte steven als de korte zijden, het voorzien van deze doos van aanslagstroken voor vloerplaten, de doftbodems enz·, en sleuven voor de schotten en bodembalken. De doos wordt daarna verder gebouwd met de spanten aangebracht in de sleuven, de balken, 25 de versterkingen tussen de doften en boorden, laden, kasten en combuis-hulpstukken en andere details om een volledig stijf inwendig hulp-element te verschaffen. De rompplano kan daarna hierom worden aangebracht en bij de randen van de sleuven worden verbonden, De inwendige hulpstukken kunnen aan de romppLano worden bevestigd door lijmen of 30 -door middel van schroeven tijdens het feitelijke werk aan de romp of 7807297

Claims (8)

1. Bootromp, welke is voorzien van een relatief stijve maar buigzame plaat, bij voorkeur in de voorvoxm van een plat stuk materiaal cf plano, welke de romp of schaal vormt en waarvan de bodem is voorzien van tenminste twee eerste sleuven, die in hoofdzadk loodrecht zijn 25 aangebracht op de middellijn van de bootromp en die zich vanaf de ene buitenrand van de plaat naar de middellijn uitstrekken, welke -plaat doelmatig is gesleufd in de richting van of evenwijdig aan de 7807297 ' ... 12 „ f middellijn of, als alternatief, in de richting van de middellijn is verdeeld in twee platen, welke plaat of platen na het vouwen langs d< middellijn en daaraan evenwijdig met elkaar worden verbonden langs do sleufranden, en indien noodzakelijk, eveneens worden verbonden met eon 5 ingestoken rechte steven, met het kenmerk, dat de eerste sleuven (1,3: 5,6: 9,10ï 13,14: 17,18: 21,22: 26,28: 41,42) op een afstand van de buitenranden van de plaat of platen overgaan ir tweede sleuven (2,4: 7,8: 11,12: 15,16: 19,20: 23, 24: 27, 29: 43,45, 47: 44,46,48) die zich in hoofdzaak evenwijdig uitstrekken aan deze 10 middellijn en die, na het buigen in hoofdzaak evenwijdig aan de middellijn, met elkaar langs de sleufranden worden verbonden, waarbij deze tweede sleuven aan hun einden zijn voorzien van verwijdingen of gaten (25), die na het vouwen worden opgevuld, en indien van toepassing, de sleuf in de richting van de middellijn of de daaraan evenwijdige 15 sleuven eveneens worden voorzien van deze verwijdingen of gaten die na het youwen worden opgevuld.
2. Bootromp volgens conclusie 1, me t het kenmerk, dat de romp tot op een bepaalde hoogte in hoofdzaak wordt gevouwen langs een eerste lijn, die evenwijdig is aan de middellijn in een 20 middenvlak, en dat de romp boven deze hoogte wordt gevouwen langs in hoofdzaak een tweede lijn, die over ongeveer 90° is versprongen ten opzichte van het middenvlak.
3. Stijf, maar buigzaam, en bij voorkeur plat materiaal of plano in plaatvorm bestemd voor gebruik bij de vervaardiging van een boot- 25 romp volgens conclusie 1, welk materiaal of plano is voorzien van twee eerste sleuven, die in hoofdzaak loodrecht zijn aangebracht op een middellijn en die zich elk vanaf een buitenrand van de plaat en naar deze middellijn uitstrekken, welke plaat doelmatig is voorzien 7807297 ... η ~ \ van één of meer sleuven die zich in hoofdzaak in de richting van of evenwijdig aan de middellijn uitstrekken, waarbij deze plaat als alternatief langs deze middellijn is verdeeld in twee platen, met het kenmerk, dat de eerste sleuven (1,3: 5,6: 9,10: 5 13,14: 17,18: 21,22: 26,28: 41,42) op een afstand van de buitenrander van de plaat of platen overgaan in tweede sleuven (2,4: 7,8: 11,12: 15,16: 19,20: 23,24: 27,29: 43,45,47: 44,46,48) die in hoofdzaak evenwijdig zijn geplaatst aan de middellijn, en dat de tweede sleuven aar hun einden zijn voorzien van verwijdingen of gaten (25), en indien ven 10 toepassing, de sleuf of sleuven in de richting van of evenwijdig aan de middellijn evei eens zijn voorzien van verwijdingen of gaten (25).
4. Plano volgens conclusie 3, welke plano is voorzien van driehoekige sleuven, met het kenmerk, dat de eerste |sleuven zijn ontworpen als in hoofdzaak evenwijdige trapeziums waarven 15 de langere zijde van de twee onderling evenwijdige zijden in de rand van de plaatplano zijn aangebracht.
5. Plano volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de tweede sleuven (27,29) verlopen vanaf het deel van de eerste sleuven (26,28) dat verwijderd is van de middellijn aan beide zijden 20 van de eerste sleuven, terwijl deze tweede sleuven in hoofdzaak driehoekig zijn en met de bredere zijde zijn verbonden met de eerste sleuven.
5 ...11 „ vervolgens door plastificeren of bevestigen van gelijmde stroken of overeenkomstige bevestigingsmethoden. Het voordeel van deze methode is, dat de inwendige hulpstukken kunnen worden voorbereid in in hoofdzaak afgewerkte toestand voorafgaande aan het feitelijke werk aan de 5 romp, waardoor tijdens het werk aan de inwendige hulpstukken het tijdrovende in en uit de romp klimmen wordt voorkomen* Thans zal een andere variant van de werkwijze worden beschreven In plaats van een voorgefabriceerde plano te gebruiken van dezelfde dikte als in de romp noodzakelijk is kan het werk aan de romp worden 10 uitgevoerd door het gebruiken van twee of meer dunne, op elkaar geplaatste plano's. In dit geval kunnen de sleuven zodanig worden ontworpen, dat de constructie van de plano's op zodanige wijze verschil :, dat de sleufverbindingen in de afgewerkte romp elkaar overlappen. Voorbeelden van dergelijke sleuven zijn weergegeven in fig. 7.
15 Een voordeel van deze werkwijze is, dat ten eerste het gebruikte materiaal gemakkelijker buigzaam is terwijl er ten tweede een vrijere keuze van de vorm bestaat. Deze werkwijze maakt ook mogelijk dat er een versterkingselement, zoals bijvoorbeeld met vezels gewapende kunststof of balsahout als kern tussen de plano's kan worden aange-20 bracht.
6. Plano volgens conclusies 3 of 4, m e t het kenmerk, dat de tweede sleuven verlopen vanaf het deel van de 25 eerste sleuven dat het dichtste is geplaatst bij de symmetrielijn en dat de tweede sleuven in hoofdzaak driehoekig zijn waarbij zijn j-bredere zijden zijn verbonden met de eerste sleuven. 7807297 * " t ... 14— „----
7. Plano volgens één of meer van de conclusies 3 tot 6, met het kenmerk, dat de eerste sleuven zijn aangebracht waar de plano of plano's zo breed mogelijk zijn.
8. Werkwijze ter vervaardiging van een bootromp volgens conclusie 5 1 door middel van een plano volgens conclusie 2, welke werkwijze omvat het verschaffen van een reldtief stijve, maar buigzame, plaatmateriaal of plano, die bij voorkeur is gevozmd als een plat stuk materiaal of plano, waarbij tenminste twee eerste sleuven in hoofdzaak loodrecht zijn aangebracht op een middellijn, zodat elke sleuf -|0 verloopt vanaf een buitenrand van de plaat en naar de middellijn, en waarbij één of meer sleuven zich in hoofdzaak uitstrekken in de richting van of evenwijdig aan de middellijn, of als alternatief deze plaat langs de middellijn in twee platen is onderverdeeld, met het kenmerk, dat de eerste sleuven op een afstand van 15 de buitenranden van de plaat of platen worden verlengd door tweede sleuven, die gevormd worden om zich in hoofdzaak evenwijdig uit te strekken aan de middellijn, waarbij de einden van de tweede sleuven zijn voorzien van verwijdingen of gaten en, indien van toepassing, de sleuf op de middellijn of de daaraan evenwijdige sleuven eveneens 20 worden voorzien van de verwijdingen of gaten, welke plaat vervolgens wordt gevouwen langs de middellijn of daaraan evenwijdig en deze twee platen met elkaar worden verbonden langs de middellijn en worder gevouwen langs de verlenging van de tweede sleuven in hoofdzaak evenwijdig aan de middellijn, terwijl elke eerste sleuf, na het vouwen, 25 wordt verbonden met een rand van een ingebrachte rechte steven en/of de randen van elke eerste sleuf met elkaar worden verbonden, na het vouwen, en deze één of meer sleuven die zich in hoofdzaak in of evenwijdig aan de richting van de middellijn uitstrekken na het vouwen mrt -elkaar worden verbonden langs de randen van elke sleuf en de verwijd;,n-30 gen of gaten worden opgevuld. 7807297
NL7807297A 1977-03-14 1978-07-05 Bootromp, materiaal of plano voor een bootromp, en werkwijze ter vervaardiging van een bootromp. NL7807297A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7702820 1977-03-14
SE7702820A SE433332B (sv) 1977-03-14 1977-03-14 Batskrov, vilket innefattar ett sasom foretredesvis plant emne utformat, relativt styvt men bockningsbart ark samt forfarande for tillverkning av ett batskrov

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7807297A true NL7807297A (nl) 1980-01-08

Family

ID=20330697

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7807297A NL7807297A (nl) 1977-03-14 1978-07-05 Bootromp, materiaal of plano voor een bootromp, en werkwijze ter vervaardiging van een bootromp.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4282617A (nl)
DE (1) DE2830910A1 (nl)
FR (1) FR2430348A1 (nl)
NL (1) NL7807297A (nl)
SE (1) SE433332B (nl)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4563968A (en) * 1982-05-14 1986-01-14 Joseph Wawrzynek Boat with improved hull
US4860682A (en) * 1988-06-10 1989-08-29 Gunderson Charles F Unitary-panel boat hull construction
GB2275646A (en) * 1993-03-04 1994-09-07 Derek Hammersley Kelsall Method of construction of marine hull
US20050199159A1 (en) * 2004-03-10 2005-09-15 Searer Floyd A. Lazy Susan
CN105711734B (zh) * 2016-03-21 2018-01-23 刘石全 快艇的制造方法
CN105836048B (zh) * 2016-03-21 2018-01-23 刘石全 消波快艇的制造方法

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1346161A (en) * 1919-11-14 1920-07-13 Haskelite Mfg Corp Bent ply-wood and method of bending same
GB393767A (en) * 1932-07-06 1933-06-15 Baden Fletcher Smyth Baden Pow Improvements in boat construction
FR771990A (fr) * 1934-04-19 1934-10-20 Procédé de construction navale
US2232313A (en) * 1939-06-13 1941-02-18 Loren P Burch Method of and apparatus for building boats
US2312722A (en) * 1940-06-21 1943-03-02 Cairns Corp Metal boat
US2634436A (en) * 1948-06-10 1953-04-14 John Plaziak Watercraft
US2980153A (en) * 1958-11-12 1961-04-18 Oren P Burch Method of preparing plywood planking for compound bending
GB1185441A (en) * 1968-01-25 1970-03-25 Graham Wilton Jeans Improvements in and relating to Methods of Making Articles from Fibre Board.

Also Published As

Publication number Publication date
SE433332B (sv) 1984-05-21
DE2830910C2 (nl) 1988-08-18
US4282617A (en) 1981-08-11
FR2430348B1 (nl) 1983-11-25
SE7702820L (sv) 1978-09-15
FR2430348A1 (fr) 1980-02-01
DE2830910A1 (de) 1980-01-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4209867A (en) Flexible surfboard
US6736689B2 (en) Subassembly designed to produce an aquatic gliding board
US2376753A (en) Molded boat
KR20190062315A (ko) 모듈식 구조를 갖는 러더 블레이드, 추진력을 향상시키기 위한 장치 또는 러더 블레이드용 세그먼트, 및 러더 블레이드의 제조방법
NL7807297A (nl) Bootromp, materiaal of plano voor een bootromp, en werkwijze ter vervaardiging van een bootromp.
DE2229933B2 (de) Faltbares Boot
US20160114866A1 (en) Surfboards
US20200189693A1 (en) Methods and system for surfboard construction
CA2349511A1 (en) Aluminum fishing boat
US2193892A (en) Boat construction
US6021732A (en) Hull and method of fabricating a hull
US4302859A (en) Surfboard and method of constructing same
US5031557A (en) Float connection assembly construction method for trimarans
GB2024729A (en) Boat hulls
US2918031A (en) Catamaran
US2220875A (en) Boat construction
US20070044700A1 (en) Outrigger canoe and kit for making the same
FI71277C (fi) Baotskrov och saett vid tillverkning av ett baotskrov
US3111691A (en) Sectional boat structure
US4489668A (en) Hull construction
US3585753A (en) Fuselage construction for model aircraft
US2064927A (en) Metallic boat
IT202000031397A1 (it) Scafo per imbarcazioni e metodo di realizzazione di uno scafo per imbarcazioni
FR2846934A1 (fr) Procede de realisation d&#39;une structure tridimentionnelle telle qu&#39;un bateau
US2443767A (en) Sectional boat

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed