NL2015310B1 - Melkveestalomgeving met veilige en multifunctionele besturing. - Google Patents

Melkveestalomgeving met veilige en multifunctionele besturing. Download PDF

Info

Publication number
NL2015310B1
NL2015310B1 NL2015310A NL2015310A NL2015310B1 NL 2015310 B1 NL2015310 B1 NL 2015310B1 NL 2015310 A NL2015310 A NL 2015310A NL 2015310 A NL2015310 A NL 2015310A NL 2015310 B1 NL2015310 B1 NL 2015310B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
wireless
milking
control
internet
milking robot
Prior art date
Application number
NL2015310A
Other languages
English (en)
Inventor
Louis Loosveld Serge
Original Assignee
Lely Patent Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lely Patent Nv filed Critical Lely Patent Nv
Priority to NL2015310A priority Critical patent/NL2015310B1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2015310B1 publication Critical patent/NL2015310B1/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/12Milking stations
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/007Monitoring milking processes; Control or regulation of milking machines

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Manipulator (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Abstract

Een melkveestalomgeving omvat een of meer stallen, een melkrobot, en een besturingssysteem daarvoor, dat omvat een hoofdcomputer voor invoeren van besturingsopdrachten voor de melkrobot, en een vast fysiek bekabeld lokaal gebiedsnetwerk (LAN) tussen de hoofdcomputer en het melksysteem, waarbij het netwerk een internetrouter omvat, waarbij het besturingssysteem is ingericht voor via de internetrouter met het internet uitwisselen van informatie ten behoeve van het besturen, waarbij het besturingssysteem tevens omvat een draagbaar draadloos besturingsapparaat voor direct besturen van de melkrobot, en een draadlozeverbindingsinrichting voor werkzaam verbinden van het draagbare besturingsapparaat en de melkrobot met behulp van een lokaal draadloos-netwerk, en die tenminste een draadloze-toegangspunt (WAP) omvat, waarbij het draadloze-toegangspunt tevens fysiek en werkzaam verbonden is met het lokale gebiedsnetwerk zodat het draadloze besturingsapparaat in staat is informatie uit te wisselen met het internet. Aldus is een flexibel en betrouwbaar bestuurbare melkveestalomgeving verschaft, die afstandbesturing en internettoegang verschaft met ingebouwde WAP's. Dit bespaart installatiekosten en -tijd doordat geen aparte kabels, voedingen, behuizingen en dergelijke nodig zijn, terwijl de internettoegang mogelijk is via het LAN.

Description

Melkveestalomgeving met veilige en multifunctionele besturing
De uitvinding heeft betrekking op een melkveestalomgeving omvattende een of meer stallen, een melksysteem met ten minste één melkrobot, en een besturingsinrichting voor besturen van de ten minste ene melkrobot, waarbij het besturingssysteem een hoofdcomputer voor tenminste het door een bedienende persoon invoeren van besturingsopdrachten voor de ten minste ene melkrobot, en een vast fysiek bekabeld lokaal gebiedsnetwerk (local area network) dat is verbonden tussen de hoofdcomputer en het melksysteem omvat.
Dergelijke melkveestalomgevingen zijn bekend, zoals bijvoorbeeld een melkveestal met een Lely melkrobot en het T4C managementsysteem. Dit laatste draait op een computer in bijvoorbeeld een kantoor, die via een fysiek kabelnetwerk verbonden is met de melkrobot. Aldus kunnen vanuit het kantoor informatie en instructies worden uitgewisseld tussen de computer en de melkrobot.
Bij dergelijke systemen is van belang dat de communicatie betrouwbaar en veilig is. Immers mag het niet, althans slechts gedurende korte tijd, voorkomen dat de computer niet beschikbaar is voor de melkrobot. Deze laatste gebruikt data uit de computer voor zijn werking, zoals dierafhankelijke instellingen. Als deze niet beschikbaar zijn, dan kan de melkrobot niet optimaal, of zelfs in het geheel niet werken. Dit kan tot gevolg hebben dat dieren te lange tijd niet worden gemolken, waarbij de melkproductie voor de rest van de lactatie verminderd kan worden, of in extreme gevallen zelfs tot stilstand komt. Bovendien is dit zeer onaangenaam voor de melkdieren. Daarom is ook een bekabeld netwerk verschaft in plaats van een draadloos netwerk, omdat het eerste veel minder last heeft van storingen zoals interferentie, ruis enz., dan het laatste.
Het is een doel van de uitvinding om een melkveestalomgeving te verschaffen die nog betrouwbaarder, en tegelijkertijd nog flexibeler bestuurbaar is.
De onderhavige uitvinding bereikt dit doel met een melkveestalomgeving volgens conclusie 1, in het bijzonder een melkveestalomgeving omvattende een of meer stallen, een melksysteem met ten minste één melkrobot, en een besturingsinrichting voor besturen van de ten minste ene melkrobot, waarbij het besturingssysteem een hoofdcomputer voor tenminste het door een bedienende persoon invoeren van besturingsopdrachten voor de ten minste ene melkrobot, en een vast fysiek bekabeld lokaal gebiedsnetwerk (local area network) dat is verbonden tussen de hoofdcomputer en het melksysteem omvat, waarbij het netwerk een internetrouter omvat, waarbij het besturingssysteem is ingericht voor via de internetrouter met het internet uitwisselen van informatie ten behoeve van het besturen, waarbij het besturingssysteem tevens omvat een draadloos besturingsapparaat voor direct besturen van de ten minste ene melkrobot, en een draadloze-verbindingsinrichting die is ingericht voor werkzaam verbinden van het draagbare besturingsapparaat en ten minste één melkrobot van het melksysteem met behulp van een lokaal draadloos-netwerk, en die tenminste een draadloze-toegangspunt (wireless access point) omvat, waarbij het draadloze-toegangspunt tevens zodanig werkzaam verbonden is met het lokale gebiedsnetwerk dat het draadloze besturingsapparaat in staat is informatie uit te wisselen met het internet.
In deze melkveestalomgeving wordt bereikt dat de ten minste ene melkrobot uiteraard nog kan worden bestuurd door de hoofdcomputer, maar in geval van een uitgevallen of niet meer werkzaam verbonden hoofdcomputer alternatief nog via het draagbare besturingsapparaat, en dan via een draadloze verbinding, dus direct en zonder tussenkomst van de hoofdcomputer. Overigens wordt hierbij opgemerkt dat onder "besturen" door het draagbare besturingsapparaat met name de "high level"-besturing wordt verstaan, zoals "ga nu spoelen" of "melk deze koe met die-en-die melkinstellingen", en niet primair de melkrobotbesturing op detailniveau, zoals "zet die-en-die klep nu om", al is dat bijvoorbeeld voor onderhoudstoepassing ook mogelijk.
Zoals gezegd is een draadloze verbinding weliswaar minder betrouwbaar dan een vast kabelnetwerk, zoals een ethernet-verbinding, maar in het op zich niet vaak voorkomende geval van uitval van de hoofdcomputer of de verbinding daarnaartoe is een besturing via een draadloze verbinding uiteraard te verkiezen boven geen besturing.
Bovendien verschaft een draadloze verbinding met de melkrobot (de besturing ervan) op zich ook met een werkende en verbonden hoofdcomputer de mogelijkheid om met een draagbaar besturingsapparaat, indien de verbinding tot stand is gekomen, informatie uit te wisselen met de melkrobot, of zelfs besturingsinstructies te verschaffen aan de melkrobot. Deze flexibiliteit vergroot het gebruiksgemak in de melkveestalomgeving, bijvoorbeeld doordat een melkveehouder of andere bedienende persoon ook direct in de melkstal zijn dieren kan bekijken en mede op basis van die informatie de melkrobot kan bedienen of instellen.
Daarnaast kan het echter voordelig zijn om draadloos internet te verschaffen in de melkveestalomgeving. Dit biedt niet alleen de op zichzelf staande voordelen die dat biedt voor een gebruiker, zoals beschikbaarheid van e-mail en normale internetdiensten, maar ook is het mogelijk om aanvullende en specifiek op de melkrobot e.d. gerichte diensten te gebruiken, zoals adviezen mbt. instellingen van de melkrobot aan de hand van externe adviezen. Dergelijke adviezen, alsook software-updates, robotinstellingen en dergelijke, kunnen op aantrekkelijke wijze ook via internet worden verkregen. Aldus kan namelijk bijvoorbeeld door de producent van de machine (melkrobot, enz.), of een externe adviseur zoals een voeradviseur of veearts, de recentste informatie worden verschaft voor bedienen van de machine.
Voor de hoofdcomputer was er al internet beschikbaar, via de router. Door nu volgens de uitvinding de draadloze verbindingsinrichting geschikt te maken voor zo'n internetverbinding, door die te voorzien van, of uit te voeren als, een draadloze-toegangspunt (wireless access point, oftewel WAP. Hierna wordt gemakshalve "WAP" gebruikt), kunnen er niet alleen besturingscommando's en informatie direct worden uitgewisseld met de melkrobot, maar via de melkrobot, en de rest van het netwerk, ook nog eens de informatie en dergelijke vanuit het internet. Daarnaast is het aldus mogelijk om die internet-informatie te verkrijgen via het vaste netwerk en een klein stukje lokaal draadloos netwerk, in plaats van over een 3G- of 4G-verbinding, hetgeen eveneens betrouwbaarder, mogelijk sneller, en ook nog goedkoper kan.
Een belangrijke overweging hierbij is dat aldus voor een groot gedeelte gebruik kan worden gemaakt van het fysieke kabelnetwerk dat er toch al ligt. Zodoende hoeft er immers voor het WAP geen aparte kabel worden getrokken vanuit de router, noch hoeft er een aparte voeding of behuizing te worden verschaft. Dit spaart niet alleen hulpbronnen, maar met name ook veel installatietijd.
Bij de onderhavige uitvinding omvat de melkveestalomgeving "stallen". Hiermee wordt niet alleen de, of een, melkveestal bedoeld, doch ook andere typen stallen, zoals kalver- of jongveestallen, opslagstallen voor voer, apparatuur en dergelijke, stallen voor andere diersoorten, enzovoort. Daarnaast kan de hoofdcomputer zich bevinden in een kantoor in een woonhuis, van de melkveehouder bijvoorbeeld, maar ook in een aparte kantoorruimte bij of in de melkveestal. Voorts wordt met "werkzaam verbonden" bedoeld dat er geen fysieke connectie/verbinding hoeft te zijn, maar dat er een commando of informatie kan worden overgebracht, met name tot besturen van de machine.
Verdere verbijzonderingen en uitvoeringsvormen zijn beschreven in de afhankelijke conclusies alsmede de nu volgende beschrijving.
In uitvoeringsvormen omvat de melkveestalomgeving meerdere door de besturingsinrichting bestuurbare melkrobots in een of meer van de stallen, waarbij elke robot is voorzien van een draadloze-verbindingsinrichting. Bij voorkeur zijn de melkrobots alle tevens bestuurbaar door het draadloze besturingsapparaat. Hoe meer melkrobots er zijn voorzien van een dergelijk WAP, hoe groter dat het voordeel bij installatiekosten en -tijd zal zijn, terwijl door het verschaffen van meerdere WAP's de dekking van het lokale gebiedsnetwerk (LAN) beter kan worden, met name als er meerdere melkrobots en dus WAP's per stal zijn.
In het bijzonder omvat het draadloze besturingsapparaat een mobiele telefoon met een besturingsprogramma voor besturen van de ten minste ene melkrobot ("smart phone met control app"). In de tegenwoordige tijd behoort een mobiele telefoon, met name een zgn. "smartphone", vrijwel tot de standaarduitrusting van elke melkveehouder. Als deze bovendien is voorzien van een besturingsprogramma of "app" voor de melkrobot, met name specifiek voor die mobiele telefoon of smartphone, dan kan de melkveehouder overal waar er een internetverbinding is de melkrobot(s) besturen, en in het LAN van de WAP('s) van de melkrobot(s) ook nog eens via dat LAN, dus betrouwbaarder en vaak ook sneller en goedkoper.
In uitvoeringsvormen omvat de melkveestalomgeving voorts ten minste één aanvullende door de besturingsinrichting bestuurbare autonome machine, die voorzien is van een fysiek en werkzaam met het fysieke LAN verbonden draadloze-toegangspunt zodat het draadloze besturingsapparaat in staat is informatie uit te wisselen met het internet. Ook dergelijke andere machines zijn met voordeel met instructies en/of informatie te bedienen zoals de melkrobot, d.w.z. op afstand en via het LAN respectievelijk via internet. Op deze wijze kan de melkveehouder zijn bedrijf completer op afstand bedienen, met dezelfde voordelen voor de andere autonome machines als voor de melkrobot. Aldus kunnen er nog meer installatiekosten en dergelijke worden uitgespaard, en kan de dekking van het LAN nog verder worden verbeterd. Immers zullen er per stal vaak meerdere van dergelijke melkrobot(s) en autonome machines zijn.
In het bijzonder omvat de ten minste ene aanvullende autonome machine een voersysteem, zoals een voerafgeefsysteem, bijvoorbeeld een concentraatdoseerder, of een kalverdrinkstation zoals een Lely Calm® in aparte kalverstal, of een autonoom voersamenstelsysteem zoals de Lely Vector®. Deze laatste omvat een zogenaamde voerkeuken met een aantal verschillende voersoorten, alsmede een bestuurbare grijper voor daaruit samenstellen van voermengsels. Ook valt te denken aan een mestschuif of dergelijke, bijvoorbeeld die welke over een stalbodem getrokken wordt. Daarnaast kunnen laadpalen of dergelijke voor het opladen of beladen van autonome voertuigen worden voorzien van een dergelijk WAP volgens de uitvinding. Deze kunnen dan naast een LAN-steunpunt en bediening van de voertuigen ook nog dienen voor het doorsturen van lokaal, in het autonome voertuig, opgeslagen gegevens, die zij bijvoorbeeld onderweg hebben verzameld. De gegevens kunnen aldus op een eenvoudige manier het internet op worden gestuurd, bijvoorbeeld voor externe analyse. Bij dergelijke voertuigen valt te denken aan een voeraanschuiver, een mestschuifvoertuig, enzovoort.
Al dergelijke machines worden bij voorkeur ook afstandbedienbaar uitgevoerd, en zijn dan met voordeel met het fysieke kabelnetwerk verbonden. Als dan zoals volgens de uitvinding tevens een WAP is verschaft als, of aanvullend op, een draadloze verbindingsinrichting, dan is overal eenvoudig installeerbaar, snel, betrouwbaar en goedkoop internet en internetbediening aanwezig met een uitstekende dekking voor het LAN. Hier wordt opgemerkt dat het uiteraard aanvullend mogelijk is dat de melkveestalomgeving voorts aanvullende WAP's omvat, bijvoorbeeld voor een deel van de stalomgeving waar zich geen melkrobots of autonome machines bevinden. Niettemin zullen in totaal de installatieinspanning en de bijbehorende kosten aldus lager zijn dan wanneer uitsluitend afzonderlijke WAP-kastjes zouden worden gemonteerd.
Hier wordt opgemerkt dat het alternatief ook mogelijk is om de uitvinding toe te passen in een melkveestal waarbij niet de melkrobot aldus is ingebed in het netwerk met een WAP, en er overige machines zijn verschaft, maar juist dat met name een (of meer) van die overige machines is ingebed met een ingebouwde WAP voor internettoegang benevens draadloze aansturing door een draagbaar draadloos besturingsapparaat. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn indien er in het geheel niet wordt gemolken, zoals bij vleesvee, of bij een stalomgeving waarbij met conventionele melkinrichtingen zonder internettoegang wordt gemolken. Met name kan er een veestalomgeving zijn verschaft met een of meer stallen, een automatisch ruwvoersysteem, zoals de Lely Vector®, met een besturingssysteem voor besturen van het automatische voersysteem, waarbij het besturingssysteem omvat een hoofdcomputer voor tenminste het door een bedienende persoon invoeren van besturingsopdrachten voor het automatische voersysteem, en een vast fysiek bekabeld lokaal gebiedsnetwerk (LAN) dat is verbonden tussen de hoofdcomputer en het automatische voersysteem, waarbij het netwerk een internetrouter omvat, waarbij het besturingssysteem is ingericht voor via de internetrouter met het internet uitwisselen van informatie ten behoeve van het besturen, waarbij het besturingssysteem tevens omvat een draagbaar draadloos besturingsapparaat voor direct besturen van het automatische voersysteem, en een draadloze-verbindingsinrichting die is ingericht voor werkzaam verbinden van het draagbare besturingsapparaat en het automatische voerssysteem met behulp van een lokaal draadloos-netwerk, en die tenminste een draadloze-toegangspunt (WAP) omvat, waarbij het draadloze-toegangspunt tevens fysiek en werkzaam verbonden is met het lokale gebiedsnetwerk zodat het draadloze besturingsapparaat in staat is informatie uit te wisselen met het internet. Immers is niet alleen melken van groot belang voor de melkdieren, maar (uiteraard) ook een goede voervoorziening, zodat een betrouwbaardere, en beter tegen computeruitval beschermde besturing van het automatische ruwvoersysteem eveneens van belang kan zijn. Alternatief zouden voorts de overige voor de stalomgeving volgens de uitvinding genoemde voordelige kenmerken ook voor een dergelijke veestalomgeving met ingebed automatisch ruwvoersysteem kunnen gelden.
De uitvinding zal nu nader worden toegelicht aan de hand van de tekening, waarin enkele uitvoeringsvormen van de melkveestalomgeving volgens de uitvinding zijn getoond, en waarin: figuur 1 een zeer schematisch overzicht toont van een melkveestalomgeving volgens de uitvinding; en figuur 2 een eveneens zeer schematisch overzicht toont van een tweede melkveestalomgeving volgens de uitvinding.
Figuur 1 toont zeer schematisch een overzicht van een melkveestalomgeving 1 volgens de uitvinding. De melkveestalomgeving 1 omvat een melkstal 2 met melkkoeien 3 alsmede een kantoor 4 met een hoofdcomputer 5 en een router 6 met een verbinding naar het internet 7 alsmede een kabelnetwerk 8 naar een melkrobot 10. De melkrobot 10 heeft hekken 11 en een melkrobotbesturingsinrichting 12. Voorts is getoond een bedienende persoon in de vorm van een boer 13 met een mobiele telefoon 14. Met 15 is een Wireless Access Point, oftewel WAP, getoond met een antenne-inrichting 16.
De melkstal 2 kent voorts een liggedeelte 9 met ligboxen 17. Voorts is getoond een boxenreiniger 18 die is voorzien van een draadloze communicatieinrichting 27. Poorten 20 bieden toegang tot een vreetruimte 21 met concentraatstations 22 en voerhekken 23, tussen welke laatste zich een voergang 24 bevindt waarin een voeraanschuiver 25 rijdt, die eveneens voorzien is van een draadloze communicatieinrichting 27.
Rechtsboven in de figuur is nog een aanvullende WAP getoond.
De melkveestalomgeving 1 getoond in figuur 1 omvat een melkveestal 2 en een kantoor 4. Het kantoor 4 is hier als een apart gebouw getoond, en kan zich bijvoorbeeld in een woonhuis bevinden. Ook kan het kantoor een afgescheiden ruimte van de melkveestal 2 zijn. In het kantoor bevindt zich een hoofdcomputer 5. Deze kan een zogenaamde desktopcomputer zijn, doch ook een laptop. Belangrijker is dat deze hoofdcomputer 5 een fysieke verbinding heeft met het kabelnetwerk 8 dat loopt van de hoofdcomputer 5 naar een besturingsdeel van een te besturen machine, in dit geval de melkrobotbesturingsinrichting 12. Voorts is de hoofdcomputer 5 verbonden met een router 6 voor werkzame verbinding met het internet voor uitwisseling van gegevens. Een dergelijke router omvat geïntegreerd, zoals op zich niet ongebruikelijk, een modem (hier niet apart aangegeven). Merk op dat een laptop ook losneembaar kan zijn uit het netwerk. In een dergelijk of ook vergelijkbaar geval kan het kabelnetwerk 8 ook verbonden zijn met de router 6, waarbij de hoofdcomputer 5 verbonden is met behulp van een aftakking van het kabelnetwerk 8. In een belangrijk alternatief is de hoofdcomputer niet veel meer dan een bediening van de router, en vindt de echte bediening en/of informatieaanlevering plaats vanuit de "cloud server". Men zou kunnen zeggen dat de hoofdcomputer dan gedistribueerd is, en deels extern in een kantoorruimte staat opgesteld en deels in een ruimte op de veestalomgeving. Met name in het geval van een dergelijke "cloud server" als feitelijke hoofdcomputer is het erg belangrijk dat er in de melkveestalomgeving een mogelijkheid is tot lokale bediening, zoals volgens de onderhavige uitvinding.
De melkrobotbesturingsinrichting 12 bestuurt lokaal, low-level, de werking van de melkrobot 10 en de bijbehorende hekken 11. De verbinding met de hoofdcomputer 5 dient er bijvoorbeeld toe om op basis van een identificatie van een koe 3, met behulp van een hier niet nader aangeduide dieridentificatieinrichting, dierspecifieke gegevens, zoals melkinstellingen, op te halen uit een geheugen van de hoofdcomputer 5. Bovendien kunnen gegevens zoals een software update voor de melkrobotbesturingsinrichting 12 of een voeradvies voor het melkdier worden ontvangen vanuit het internet 7 via de router 6 en het kabelnetwerk 8.
Bovendien omvat de melkrobot 10 een draadloze communicatieinrichting 15 met een antenne 16, zodat een boer 13 met een mobiel 14, waarop een geschikt programma (“app”) is geïnstalleerd ook direct de melkrobot 10 (high level) kan bedienen. Bekende verbindingsinrichtingen zijn bijvoorbeeld Bluetooth, Wifi/Wifi-direct en Zigby-verbindingen.
Daarnaast zijn er programma’s bekend, zoals Lely T4C InHerd, die gegevens kunnen verschaffen op een “smart phone”. Deze gegevens komen gedeeltelijk vanuit een internetdatebaseserver. Daartoe dient de mobiele telefoon 14 uiteraard een verbinding met het internet te hebben. Dit zou kunnen via een wide area netwerk, zoals een 3G of 4G netwerk, maar vindt bij voorkeur plaats via een lokaal netwerk dat op één punt direct in verbinding staat met het internet. Volgens de uitvinding is daartoe de draadloze verbindingsinrichting 15 uitgerust als een Wireless Access Point (WAP). Het WAP staat op de melkrobot 10 in verbinding met het kabelnetwerk 8, en de ruimte rond de melkrobot 10 wordt een zogenaamde hot spot. Aldus kan de boer 13 met zijn mobiel 14 zowel de melkrobot 10 besturen, althans gegevens ermee uitwisselen, alsmede gegevens opvragen vanaf de internetdatabaseserver.
Ook op andere plekken in de melkstal 2 kunnen dergelijke WAP's zijn verschaft, zoals bij de concentraatstations 22, alwaar de WAP 15 in verbinding staat met een hier niet nader aangeduide concentraatstationbesturingsinrichting. Deze heeft immers eveneens diergerelateerde informatie nodig om de juiste hoeveelheid concentraat te kunnen verschaffen aan individuele dieren. Daartoe is ook de concentraatstationbesturingsinrichting verbonden met het kabelnetwerk 8, welke verbinding hier eveneens niet nader is aangeduid. Het voordeel volgens de uitvinding van het gebruiken van WAP's op deze machines is dat de bekabeling reeds aanwezig is, alsmede een behuizing en voeding voor de WAP, in de vorm van de voeding respectievelijk behuizing voor de besturingsinrichting als geheel. Dit spaart veel tijd en kosten bij installatie. Niettemin is het ook mogelijk om aanvullende WAP's te verschaffen, zoals de aanvullende WAP 26 die met een afzonderlijke kabel verbonden is met het kabelnetwerk 8, en een eigen kastje met voeding zal hebben. De getoonde WAP bevindt zich zodanig ver van de andere WAP's 15 dat de eerste nodig is om een voldoende dekking van het lokale WIFI netwerk te krijgen.
Naast de verbinding met het internet heeft de mobiele telefoon bij voorkeur een bedienings- of gegevensuitwisselingsfunctie met overige machines in de melkstal 2, zoals een boxenreiniger 18 bij de ligboxen, een mestschuiver 19, die hier getekend is bij de concentraatstations 22, alsmede een voeraanschuiver 25 in de voergang 24. De betreffende mobiele apparaten zijn telkens voorzien van een draadloze communicatieinrichting 27, die van dezelfde soort kan zijn als het communicatiedeel van de WAP's15. Overigens zijn de mobiele apparaten 18, 19 en 25 alle optioneel en dienen zij als machines voor het verrichten van op zich bekende taken, zoals respectievelijk het reinigen of opnieuw vullen van de ligboxen 17, het aanschuiven en daardoor verwijderen van mest van een stalvloer en naar een voerhek 23 schuiven van voer in een voergang 24. De details van dergelijke machines vallen echter buiten het bestek van deze uitvinding en zullen daarom niet nader worden aangeduid.
Figuur 2 toont schematisch een aanzicht van een tweede uitvoeringsvorm van de uitvinding. Hier omvat de melkveestalomgeving 1 wederom een kantoor 4 met een hoofdcomputer 5 en een router 6 naar het internet 7, alsmede een fysiek kabelnetwerk 8 naar twee melkstallen 2 alsmede een voerkeuken 30 en een kalverstal 35. Overigens zijn in de tekening soortgelijke onderdelen aangeduid met dezelfde verwijzingscijfers.
De voerkeuken 30 omvat een aantal voersoorten 31, een grijper 32, een grijperbesturing 33 en een voervoertuig 34. In de kalverstal 35 bevinden zich kalveren 36 alsmede een kalverdrinkstation 37 met een kalverdrinkstationbesturing 38.
Ook hier is het getoonde kabelnetwerk 8 aangelegd voor een veilige en betrouwbare verbinding van de hoofdcomputer 5 naar respectieve te besturen apparaten, zoals de melkrobot 10, de grijper 32 en het kalverdrinkstation 37. In de voerkeuken 30 wordt een grijper 32 door de grijperbesturing 33 bestuurd om volgens een voorafbepaald recept van verschillende voersoorten 31 een respectieve gewenste hoeveelheid te grijpen en in het voervoertuig 34 te deponeren. Het voervoertuig 34 is een autonoom en zelfrijdend voertuig dat het daarin afgegeven voer naar een voergang kan brengen om het daarin af te geven, vergelijk de voergang 24 in de figuur 1. Een voorbeeld van een dergelijk autonoom voersysteem is het Lely Vector® systeem.
In de kalverstal 35 lopen een aantal kalveren 36 rond, die althans gedurende een tijd worden gevoerd door een kalverdrinkstation 37, zoals het Lely Calm® systeem. Het kalverdrinkstation 37 wordt daarbij bestuurd door de kalverdrinkstationbesturing 38 om een gewenste hoeveelheid en/of samenstelling van de melk of het melkproduct af te geven aan een respectief kalf 36.
Zoals te zien in de figuur is in elk van de stallen 2, 30, 35 ten minste één WAP 15 aanwezig om een respectieve hot spot te creëren ten behoeve van internettoegang. Voorts zal ook directe communicatie met de bijbehorende besturingsinrichtingen 12, 33, 38 mogelijk zijn.
Naast de hot spots in de stallen 2, 30, 35 kan het uiteraard ook voordelig zijn om tussen de stallen een WIFI netwerk te hebben. Daartoe is er buiten de stallen een aanvullende WAP 26 verschaft, die in de buitenruimte de hot spot creëert.
In Figuur 2 is de rechter melkstal 2, in feite zelfs elke stal, fysiek verbonden met het kabelnetwerk. Hoewel een dergelijk fysiek kabelnetwerk een betrouwbare verbinding levert, is het wat minder flexibel dan een draadloze of zelfs internetverbinding. Het is dan ook in de huidige uitvinding niet uitgesloten dat een of meer van de stallen 2, 30, 35 alleen via een draadloze of zelfs internetverbinding verbonden is met de hoofdcomputer 5. Hierbij wordt, zoals eerder reeds aangestipt, de mogelijkheid niet uitgesloten dat de hoofdcomputer in de stalomgeving niet meer hoeft te zijn dan een fysiek doorgeefluik voor commando's en informatie van een internet cloud server.
Uiteraard zijn de mogelijkheden voor een WAP zoals hier weergegeven hiermee niet uitgeput. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld om een WAP te verschaffen in een laadstation voor een autonoom voertuig, zoals de getoonde autonome voertuigen 18, 19, 25 en 34. Bij een dergelijk laadstation zal het voertuig zijn accu opladen, en eventueel gegevens uitwisselen. Een dergelijke gegevensuitwisseling kan met behulp van een tijdelijke fysieke verbinding, zoals een tijdelijke stekkerverbinding, of ook met een WIFI verbinding. Een dergelijke WIFI verbinding kan dan wederom als een WAP worden uitgevoerd. Zodoende zal op de hele melkveestalomgeving op zeer eenvoudige wijze een draadloos netwerk beschikbaar zijn met internettoegang

Claims (6)

1. Melkveestalomgeving omvattende een of meer stallen, een melksysteem met ten minste één melkrobot, en een besturingssysteem voor besturen van de ten minste ene melkrobot waarbij het besturingssysteem omvat: - een hoofdcomputer voor tenminste het door een bedienende persoon invoeren van besturingsopdrachten voor de ten minste ene melkrobot, en - een vast fysiek bekabeld lokaal gebiedsnetwerk (LAN) dat is verbonden tussen de hoofdcomputer en het melksysteem, waarbij het netwerk een internetrouter omvat, waarbij het besturingssysteem is ingericht voor via de internetrouter met het internet uitwisselen van informatie ten behoeve van het besturen, waarbij het besturingssysteem tevens omvat - een draagbaar draadloos besturingsapparaat voor direct besturen van de ten minste ene melkrobot, en - een draadloze-verbindingsinrichting die is ingericht voor werkzaam verbinden van het draagbare besturingsapparaat en ten minste één melkrobot van het melksysteem met behulp van een lokaal draadloos-netwerk, en die tenminste een draadloze-toegangspunt (WAP) omvat, waarbij het draadloze-toegangspunt tevens fysiek en werkzaam verbonden is met het lokale gebiedsnetwerk zodat het draadloze besturingsapparaat in staat is informatie uit te wisselen met het internet.
2. Melkveestalomgeving volgens conclusie 1, omvattende meerdere door het besturingssysteem bestuurbare melkrobots in een of meer van de stallen, waarbij elke robot is voorzien van een met het fysieke LAN fysiek en werkzaam verbonden draadloze-verbindingsinrichting, en bij voorkeur tevens bestuurbaar is door het draadloze besturingsapparaat.
3. Melkveestalomgeving volgens een der voorgaande conclusies, waarbij het draadloze besturingsapparaat een mobiele telefoon met een besturingsprogramma voor besturen van de ten minste ene melkrobot omvat.
4. Melkveestalomgeving volgens een der voorgaande conclusies, voorts omvattende ten minste één aanvullende door de besturingsinrichting bestuurbare autonome machine, die voorzien is van een fysiek en werkzaam met het fysieke LAN verbonden draadloze-toegangspunt zodat het draadloze besturingsapparaat in staat is informatie uit te wisselen met het internet.
5. Melkveestalomgeving volgens conclusie 4, waarbij de ten minste ene aanvullende autonome machine een voersysteem en/of mestschuit omvat.
6. Melkveestalomgeving volgens conclusie 4 of 5, waarbij de ten minste ene aanvullende autonome machine een laadpaal voor een zelfrijdend voertuig omvat.
NL2015310A 2015-08-17 2015-08-17 Melkveestalomgeving met veilige en multifunctionele besturing. NL2015310B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2015310A NL2015310B1 (nl) 2015-08-17 2015-08-17 Melkveestalomgeving met veilige en multifunctionele besturing.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2015310A NL2015310B1 (nl) 2015-08-17 2015-08-17 Melkveestalomgeving met veilige en multifunctionele besturing.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2015310B1 true NL2015310B1 (nl) 2017-03-07

Family

ID=55273470

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2015310A NL2015310B1 (nl) 2015-08-17 2015-08-17 Melkveestalomgeving met veilige en multifunctionele besturing.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL2015310B1 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2005000009A1 (en) * 2003-06-30 2005-01-06 Delaval Holding Ab Remote control
WO2010071413A2 (en) * 2008-12-15 2010-06-24 Lely Patent N.V. Milking system and method for milking animals
WO2014078960A1 (en) * 2012-11-23 2014-05-30 Robin Johnston System and method for monitoring farm related equipment
WO2015001540A1 (en) * 2013-07-05 2015-01-08 Stellapps Technologies Private Limited Online, real-time, automated milking based measurement system

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2005000009A1 (en) * 2003-06-30 2005-01-06 Delaval Holding Ab Remote control
WO2010071413A2 (en) * 2008-12-15 2010-06-24 Lely Patent N.V. Milking system and method for milking animals
WO2014078960A1 (en) * 2012-11-23 2014-05-30 Robin Johnston System and method for monitoring farm related equipment
WO2015001540A1 (en) * 2013-07-05 2015-01-08 Stellapps Technologies Private Limited Online, real-time, automated milking based measurement system

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20200137984A1 (en) A farm system with position determination for animals
US20110155064A1 (en) Method and arrangement for animal management
US20100116211A1 (en) Method and arrangement for animal management
AU2007313543B2 (en) Method, system and/or apparatus for operating a selection system
EP1589810A1 (en) Arrangement for housing milking animals
US20140338604A1 (en) Dairy farm system and method therein
US8171881B2 (en) Milking facility and method for milking therein
EP1492401B2 (en) Method and arrangment at a dairy farm
CA2462975C (en) Method of managing animals and milking station
NL2015310B1 (nl) Melkveestalomgeving met veilige en multifunctionele besturing.
JP2004500860A (ja) 通知方法および装置
AU2013205911B2 (en) Method and arrangement for animal management
EP2037732A1 (en) Sluicing arrangement for animals
Bernhardt et al. Development of Automatic Milking in Germany
US10244732B2 (en) Milking device
Vergera et al. MILKING ROBOTS
Barrett et al. Automated feed pushers
Dahl Precision feeding on a Western NY dairy
Shoshani DESINGNING ROBOTIC MILKING FARMS FOR WARM CLIMATIC CONDITIONS; CASE STUDY OF TWO FARMS
O’Brien et al. Influence of work routine elements of milking on milking parlour performance
Laurs et al. Milking capacity of milking robots
Burger Your cow has a new best friend... mechanisation
Kerrisk et al. ROBOTIC ROTARY
KR20110103629A (ko) 원격사육시스템

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20210901