NL2009477C2 - Hulpmiddel voor het aan- en uittrekken van elastische kousen. - Google Patents

Hulpmiddel voor het aan- en uittrekken van elastische kousen. Download PDF

Info

Publication number
NL2009477C2
NL2009477C2 NL2009477A NL2009477A NL2009477C2 NL 2009477 C2 NL2009477 C2 NL 2009477C2 NL 2009477 A NL2009477 A NL 2009477A NL 2009477 A NL2009477 A NL 2009477A NL 2009477 C2 NL2009477 C2 NL 2009477C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
aid
supports
tensioning
elastic stocking
stocking
Prior art date
Application number
NL2009477A
Other languages
English (en)
Inventor
Cynthia Caroline Meijenfeldt
Original Assignee
Meycare
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Meycare filed Critical Meycare
Priority to NL2009477A priority Critical patent/NL2009477C2/nl
Priority to EP13767151.7A priority patent/EP2895035B8/en
Priority to PCT/NL2013/050667 priority patent/WO2014042536A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL2009477C2 publication Critical patent/NL2009477C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47GHOUSEHOLD OR TABLE EQUIPMENT
    • A47G25/00Household implements used in connection with wearing apparel; Dress, hat or umbrella holders
    • A47G25/90Devices for domestic use for assisting in putting-on or pulling-off clothing, e.g. stockings or trousers
    • A47G25/905Devices for domestic use for assisting in putting-on or pulling-off clothing, e.g. stockings or trousers for stockings
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47GHOUSEHOLD OR TABLE EQUIPMENT
    • A47G25/00Household implements used in connection with wearing apparel; Dress, hat or umbrella holders
    • A47G25/90Devices for domestic use for assisting in putting-on or pulling-off clothing, e.g. stockings or trousers
    • A47G25/905Devices for domestic use for assisting in putting-on or pulling-off clothing, e.g. stockings or trousers for stockings
    • A47G25/908Removal devices

Landscapes

  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)

Description

Hulpmiddel voor het aan- en uittrekken van elastische kousen
De uitvinding heeft betrekking op een hulpmiddel voor het aan- en uittrekken van elastische kousen, in het bijzonder therapeutische elastische kousen. De uitvinding 5 betreft eveneens een werkwijze voor het aan- en uittrekken van elastische kousen onder gebruikmaking van de inrichting.
Een therapeutische elastische kous wordt veelvuldig toegepast als medisch hulpmiddel voor gebruikers met spataderen en andere vasculaire problemen. Voor een goede 10 therapeutische werking dient de elastische kous onder een bepaalde spankracht druk uit te oefenen op het been. Door de gewenste spankracht ondervindt de gebruiker problemen bij het aantrekken en bij het uittrekken van de elastische kous, wat om voldoende kracht en mobiliteit van de gebruiker vraagt. De gebruikersgroep echter is vaak juist daarin beperkt, bijvoorbeeld door hoge leeftijd, ziekten, of afwijkingen aan 15 het steun- en bewegingsapparaat.
De uitvinding stelt zich ten doel te voorzien in een hulpmiddel voor het eenvoudiger aan- en uittrekken van elastische kousen, in het bijzonder therapeutische elastische kousen.
20
Volgens de uitvinding wordt dit doel bereikt door een hulpmiddel volgens conclusie 1. Het hulpmiddel omvat twee onderling gekoppelde langwerpige steunen met ieder een proximaal grijpuiteinde en een distaai spanuiteinde waarbij de koppeling een tussen beide uiteinden geplaatste schamierverbinding omvat waarmee de steunen in een 25 frontaal vlak kunnen worden geschaard, en waarbij de steunen tussen het spanuiteinde en de schamierverbinding elk een eerste spanelement omvatten die een nevengeschikt paar vormen waarover een kous kan worden aangebracht. Het hulpmiddel is in het bijzonder geschikt voor gebruikers met verminderde mobiliteit, al dan niet in combinatie met afgenomen kracht. Van de gebruiker wordt slechts een geringe mate van 30 mobiliteit verwacht, bijvoorbeeld dat deze, bij buiging in heup en knie, tot aan de enkel kan reiken.
2
Het hulpmiddel volgens de uitvinding is geschikt voor het aan- en uittrekken van een elastische kous tot aan de knie, waarbij de elastische kous zowel een open als een gesloten teenstuk kan hebben.
5 In het kader van onderhavige aanvraag worden de begrippen proximaal, distaai, frontaal, en sagittaal gedefinieerd ten opzichte van een rechtopstaande gebruiker (of tijdens toepassing rechtopzittende) die het hulpmiddel in rechtopstaande toestand vasthoudt aan de grijpuiteinden van de steunen van het hulpmiddel. Deze toestand van het hulpmiddel wordt in het kader van deze aanvraag aangeduid als de spanpositie van 10 het hulpmiddel. Het spanuiteinde van de steunen bevindt zich in de spanpositie op een substraat zoals de grond. Het kan nodig zijn het hulpmiddel in gebruik om te draaien. In een dergelijke omgedraaide toestand blijven de definities gehandhaafd, met andere woorden zullen de proximale grijpuiteinden zich (tijdelijk) distaai ten opzichte van de gebruiker bevinden. Een frontaal vlak wordt op gebruikelijke wijze gedefinieerd als een 15 vlak dat zich dwars op het lichaam van de gebruiker of van het hulpmiddel (van links naar rechts) uitstrekt. Een sagittaal vlak wordt op gebruikelijke wijze gedefinieerd als een vlak dat zich in de zichtrichting van een gebruiker (van achter naar voor) uitstrekt. Een sagittaal vlak van het hulpmiddel staat loodrecht op een frontaal vlak van het hulpmiddel.
20
Door de grijpuiteinden van de steunen onderling te spreiden zorgt de scharnierverbinding ervoor dat de eerste spanelementen aan de andere zijde naar elkaar toe worden gebracht. Een elastische kous kan dan in vrijwel spanningsloze toestand over de spanelementen worden aangebracht. Eens de elastische kous over de 25 spanelementen is aangebracht kan de elastische kous door het in tegengestelde richting bewegen van de grijpuiteinden met geringe kracht worden gespreid en onder spanning worden gebracht.
In een uitvoeringsvorm heeft het hulpmiddel het kenmerk dat de scharnierverbinding 30 middels afstandhouders in een frontaal vlak op afstand van de steunen is geplaatst.
Hoewel de afstand van de scharnierverbinding tot het spanuiteinde binnen brede grenzen kan worden gekozen biedt een hulpmiddel, waarvan de scharnierverbinding zich op een afstand van 20 tot 35 cm van het spanuiteinde bevindt een optimaal 3 gebruiksgemak waarbij de voor het aan- en uittrekken van de kous benodigde krachten en bewegingen gering zijn.
Verder is gebleken dat een optimale balans tussen de uit te oefenen kracht en de mate 5 van verwijding (spreiding) van de elastische kous wordt bereikt in een uitvoeringsvorm van het hulpmiddel waarbij de afstand van de schamierverbinding tot het spanuiteinde tussen 1/8 en 3/5 van de totale lengte van de steunen bedraagt, en met meer voorkeur tussen 1/5 en '/2 van de totale lengte van de steunen.
10 Een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding verschaft een hulpmiddel waarvan de steunen aan het spanuiteinde elk een tweede spanelement omvatten die een nevengeschikt paar vormen waarover een kous kan worden aangebracht.
Een uitvoeringsvorm van een hulpmiddel, waarbij de spanelementen middels 15 afstandhouders op afstand van de steunen zijn geplaatst in een sagittaal vlak van het hulpmiddel heeft het voordeel dat de steunen noch de schamierverbinding bij gebruik van het hulpmiddel in aanraking dreigen te komen met het scheenbeen.
Een andere uitvoeringsvorm betreft een hulpmiddel, waarbij in de spanpositie van het 20 hulpmiddel de afstandhouders van de eerste spanelementen in de proximale richting verlopen, en de afstandhouders van de tweede spanelementen in de distale richting. De eerste spanelementen bevinden zich in deze uitvoeringsvorm meer proximaal dan de tweede spanelementen wat het gebruik als zowel uittrekhulpmiddel als aantrekhulpmiddel vergemakkelij kt.
25
De spanelementen van het hulpmiddel kunnen in beginsel elke vorm hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat deze zijn uitgevoerd in de vorm van op een afstandhouder aangebrachte balvormige elementen, bijvoorbeeld gemaakt uit rubber. Een praktische uitvoeringsvorm verschaft een hulpmiddel waarvan de steunen aan het distale uiteinde 30 elk een lepelelement omvatten waarvan de uiteinden (of lepels) de spanelementen vormen en het middengedeelte de afstandhouder. De lepels zijn hierbij bij voorkeur vlak en enigszins gebogen gevormd, waardoor er een licht concaaf binnenoppervlak ontstaat dat aansluit op de vorm van het onderbeen. De contouren van de lepels zijn bij voorkeur rond en stomp, zodat een elastische kous er overheen kan worden gespannen zonder 4 noemenswaardig risico op beschadiging, bijvoorbeeld door optreden van teveel plaatselijke rek.
In nog een andere uitvoeringsvorm heeft het hulpmiddel het kenmerk dat de steunen 5 telescopisch uitschuifbare delen omvatten, die middels een vergrendelorgaan kunnen worden gefixeerd. Hierdoor kunnen de afmetingen van het hulpmiddel aangepast worden aan (de mogelijkheden van) de gebruiker. Het vergrendelorgaan bevindt zich bij voorkeur in de af standhouders van de scharnierverbinding, waarbij twee functies (scharen en telescopisch verstellen) in één onderdeel zijn geïntegreerd.
10
Het heeft hierbij voordelen wanneer volgens een uitvoeringsvorm van het hulpmiddel de stutdelen openingen omvatten in hun omtreksoppervlak en het vergrendelorgaan een grendelpen omvat die door middel van een veer in een vergrendelde positie wordt gehouden waarin de grendelpen aangrijpt in een opening van een stutdeel, en die door 15 middel van een pal in een ontgrendelde positie kan worden gebracht, waarin de grendelpen de betreffende opening vrijlaat. Een dergelijke uitvoeringsvorm houdt de stutdelen vergrendeld onder invloed van de veerkracht en ontgrendeling vereist een bewuste actie van de gebruiker - het ontgrendelen door bediening van de pal -. Dit verhoogt de veiligheid van het hulpmiddel.
20
Het gebruiksgemak van het hulpmiddel wordt verder verhoogd in een uitvoeringsvorm waarin de steunen aan de grijpuiteinden elk een handvat omvatten, die zich bij voorkeur in een sagittaal vlak uitstrekken. Een in dit verband verder verbeterde uitvoeringsvorm maakt gebruik van steunen die tussen de scharnierverbinding en de grijpuiteinden elk 25 een hulphandvat omvatten, die zich bij voorkeur eveneens in een sagittaal vlak uitstrekken. Beide hulphandvatten bieden een bijkomende grijpmogelijkheid voor de gebruiker, waarbij de steunen op verschillende afstand van het grijpuiteinde kunnen worden aangegrepen.
30 De uitvinding betreft eveneens een werkwijze voor het aantrekken van een elastische kous. De werkwijze omvat a) het verschaffen van een hulpmiddel volgens één der voorgaande conclusies; 5 b) het koppelen van de eerste spanelementen en een elastische kous door de elastische kous vanaf een bovenrand ervan om te slaan over de eerste spanelementen, waarbij een instapopening voor een voet wordt gevormd; c) het verwijden van de instapopening door de proximale uiteinden van de steunen 5 naar elkaar te brengen en het inbrengen van de voet in de instapopening; d) het in de proximale richting bewegen van het hulpmiddel waarbij de elastische kous tezamen met de eerste spanelementen langs het onderbeen naar de knie wordt bewogen tot in de gewenste positie; en e) het loskoppelen van de eerste spanmiddelen en de elastische kous.
10
Het vanaf de bovenrand van de elastische kous omslaan ervan over de eerste spanelementen gebeurt bij voorkeur over een afstand die tussen 'Λ en van de totale lengte van de elastische kous bestrijkt, bij voorkeur tot ongeveer 1/3 van de totale lengte van de elastische kous.
15
In een uitvoeringsvorm van de werkwijze wordt in stap b) het hulpmiddel omgekeerd aan de spanpositie met de grijpuiteinden op een ondergrond geplaatst, worden de spanuiteinden naar elkaar toegebracht, en wordt de elastische kous, bij voorkeur ter hoogte van de hiel, tussen de tweede spanmiddelen geklemd, Hierdoor wordt de kous 20 gefixeerd waardoor het koppelen van de eerste spanelementen en de elastische kous aanzienlijk wordt vereenvoudigd.
Een andere uitvoeringsvorm omvat een werkwijze waarbij in stap d) het hulpmiddel in de spanpositie wordt aangegrepen bij de hulphandvatten en het proximaal deel van de 25 steunen voor en op de schouders rust. In deze uitvoeringsvorm kan het bovenlichaam desgewenst meehelpen bij het optrekken van de elastische kous langs het been door achterover te hellen.
Nog een andere uitvoeringsvorm van de werkwijze heeft het kenmerk dat in stap c) een 30 uit een glad materiaal met lage wrijvingsweerstand gemaakt flexibel lichaam in de instapopening wordt ingebracht voorafgaand aan het inbrengen van de voet. Een dergelijk flexibel lichaam is bijvoorbeeld bekend uit NL 8902619, en omvat bij voorkeur een flexibel, kokervormig omtrekslichaam uit een glad materiaal met een insteekeinde voor een voet, welk omtrekslichaam is voorzien van een voering uit een 6 glad materiaal. De voering is ter hoogte van het insteekeinde aan het omtrekslichaam bevestigd en kan voor de rest ten opzichte van het omtrekslichaam vrij worden bewogen van een ingevouwen positie waarin de voering zich in het omtrekslichaam bevindt naar een uitgevouwen positie, waarin de voering zich buiten het omtrekslichaam bevindt.
5 Een dergelijk flexibel en glad lichaam maakt het schuiven van een elastische kous langs een oppervlak aanzienlijk lichter doordat het tussen kous en oppervlak aangebracht lichaam de wrijvingskrachten gevoelig verlaagt. Opgemerkt wordt dat het flexibel lichaam geenszins kokervormig hoeft te zijn. Een enkele strook uit flexibel glad materiaal kan ook voldoen, bijvoorbeeld een strook die enigszins langer is dan de 10 elastische kous en die een breedte heeft van ongeveer 15 cm.
De uitvinding betreft eveneens een werkwijze voor het uittrekken van een elastische kous, omvattende a) het verschaffen van een hulpmiddel volgens één der voorgaande conclusies; 15 b) het koppelen van de tweede spanelementen en een om het been aangebrachte elastische kous door de tweede spanelementen onder een bovenrand van de elastische kous te brengen, waarbij een omtreksopening tussen kous en been wordt gevormd; c) het in de distale richting bewegen van het hulpmiddel waarbij de elastische kous tezamen met de tweede spanelementen langs het onderbeen naar de voet wordt bewogen 20 tot in de gewenste positie d) het verwijden van de omtreksopening door de proximale grijpuiteinden van de steunen naar elkaar te brengen; e) het van de voet afstropen van de elastische kous; en f) het loskoppelen van de tweede spanmiddelen en de elastische kous.
25
Het verwijden van de omtreksopening in stap d) kan op elk moment plaatsvinden, zoals voorafgaand aan stap c). Bij voorkeur echter wordt het verwijden uitgevoerd als de elastische kous zich ter hoogte van de enkel bevindt.
30 Voor het uittrekken van elastische kousen volgens bovengenoemde werkwijze hoeft het hulpmiddel volgens de uitvinding hoegenaamd niet te worden aangepast. De dubbele functionaliteit van het hulpmiddel, onder andere door de aanwezigheid van de samenwerkende eerste en tweede spanmiddelen, biedt een groot voordeel voor de gebruiker.
7
De uitvinding zal nu nader worden toegelicht aan de hand van de in de figuren weergegeven uitvoeringsvoorbeelden, zonder hiertoe overigens te worden beperkt. Hierin toont: 5 Fig. 1 een schematisch aanzicht in perspectief van een uitvoeringsvorm van het hulpmiddel volgens de uitvinding in gebruiksklare toestand;
Fig. 2 een schematisch aanzicht in perspectief van de in figuur 1 getoonde uitvoeringsvorm in deels ontkoppelde toestand;
Fig. 3A een schematisch aanzicht in dwarsdoorsnede van een koppeling tussen 10 telescopische stutdelen;
Fig. 3B een schematisch aanzicht in perspectief van de in figuur 3A getoonde koppeling in gekoppelde toestand;
Fig. 3B een schematisch aanzicht in perspectief van de in figuur 3A getoonde koppeling in ontkoppelde toestand; 15 Fig. 4A een schematisch aanzicht in perspectief van een schamierverbinding volgens de uitvinding; en tenslotte
Fig. 4B een schematisch doorsnede aanzicht in perspectief van een detail van de schamierverbinding.
20 In figuur 1 wordt een hulpmiddel 1 voor het aan- en uittrekken van een elastische kous getoond in gebruiksklare toestand. Het hulpmiddel 1 is in rechtopstaande positie afgebeeld. Voor de onderlinge positionering van de hulpmiddel onderdel en wordt in het kader van deze beschrijving verwezen naar een sagittaal vlak 2 en een haaks daarop verlopend frontaal vlak 3, overeenkomstig de in een gebruiker te onderscheiden 25 vlakken. Het hulpmiddel 1 omvat twee in een langsrichting 4 verlopende langwerpige steunen (5a, 5b) met een lengte van ongeveer 80 cm. De steunen (5a, 5b) hebben bij voorkeur een laag soortelijk gewicht en worden bijvoorbeeld gemaakt uit aluminium, dat eventueel in de gewenste kleur wordt geanodiseerd. Het anodiseren helpt het zwart afgeven van het aluminium op lichaam en kleding te voorkomen. De steunen (5a, 5b) 30 zijn onderling gekoppeld door een tussenliggende schamierverbinding 6. Elke stut (5a, 5b) heeft een proximaal grijpuiteinde (7a, 7b) en een distaai steunuiteinde (8a, 8b). De schamierverbinding 6 bevindt zich in de getoonde uitvoeringsvorm op een afstand van ongeveer 27 cm van de distale uiteinden (8a, 8b). De schamierverbinding 6 omvat afstandhouders in de vorm van in hoofdzaak aan een uiteinde star met de betreffende 8 stut (5a, 5b) verbonden dwarsprofielen (9a, 9b) op dwarse afstand van de steunen (5a, 5b) gehouden. De dwarsprofielen (9a, 9b) zijn aan hun andere uiteinde onderling verbonden door middel van een scharnier, die niet zichtbaar is omdat deze aan het zicht wordt onttrokken door een over het scharnier aangebrachte rubber huls 10. De scharnier 5 van scharnierverbinding 6 wordt op dwarse afstand van de steunen (5a, 5b) gehouden door beide dwarsprofielen (9a, 9b). De scharnier is vanwege de stabiliteit en het gebruiksgemak bij voorkeur een vlakke scharnier met enkel rotatiemogelijkheid rond de loodrecht op het frontale vlak 3 staande rotatie-as 4. Figuur 4A toont schematisch een uitvoeringsvorm van de scharnierverbinding 6 volgens de uitvinding, waarbij de 10 rubber huls 10 werd weggelaten. De scharnierverbinding 6 omvat een rond de rotatie-as 4 roteerbare dwarsprofielen (9a, 9b). Zoals meer in detail getoond in figuur 4B omvat de scharnier een in een cilindrische uitsparing 101 van schamieruiteinden van profielen (9a, 9b) opgenomen metalen schamierbus 100. De scharnierbus 100 geeft stabiliteit aan de schamierconstructie en voorkomt uitslijten van de uitsparingen 101 in de 15 dwarsprofielen (9a en 9b). De scharnierbus 100 wordt in de uitsparingen 101 opgesloten door middel van een boutverbinding, die in de getoonde uitvoeringsvorm een lage inbusbout 102 met binnenzeskant 103,en een lage borgmoer 104 omvat. Doordat de kopvlakken van de schamierbus 100 in de gewenste aangedraaide toestand in aanraking zijn met de klemvlakken van de inbusbout 102 en de borgmoer 104, verhindert de 20 schamierbus 100 het te strak aandraaien van de boutverbinding. De borgmoer 104 voorkomt bovendien dat de scharnierverbinding 6 zich vanzelf loswerkt door de vele schamierbewegingen die tijdens de levensduur van het hulpmiddel 1 gemaakt worden.
Door de proximale uiteinden (7a, 7b) in het frontale vlak 3 symmetrische verplaatsingen 25 volgens de pijlen (11a, 1 lb) te geven worden de distale uiteinden (8a, 8b) onder tussenkomst van de scharnierverbinding 6 binnenwaarts bewogen volgens de pijlen (12a, 12b). Worden de proximale uiteinden (7a, 7b) in het frontale vlak 3 symmetrische verplaatst in een richting tegengesteld aan de pijlen (11a, 1 lb) dan bewegen de distale uiteinden (8a, 8b) buitenwaarts in een richting tegengesteld aan de pijlen (12a, 12b). De 30 steunen (5a, 5b) scharen hierbij in een dwarse richting (in het frontale vlak). Door de plaatsing van de scharnierverbinding 6 op afstand van de distale uiteinden (8a, 8b) is slechts een relatief geringe verplaatsing (7a, 7b) nodig om een relatief grote verplaatsing (8a, 8b) van de distale uiteinden (8a, 8b) te verkrijgen. Bovendien is de hiervoor 9 benodigde kracht gering en deze kan eenvoudig worden opgebracht door gebruikers met fysieke beperkingen.
Voor het aanbrengen van de elastische kousen zijn de steunen (5a, 5b) aan het distale 5 spanuiteinde (8a, 8b) elk voorzien van een lepelelement (13a, 13b) waarvan de uiteinden (de lepels) spanelementen (14a, 14b, 15a, 15b) vormen. Het middengedeelte van beide lepelelementen (13a, 13b) houdt de spanelementen (14a, 14b, 15a, 15b) op afstand van de steunen (5a, 5b) in het sagittale vlak 2 van het hulpmiddel 1, en vormt derhalve een afstandhouder voor de spanelementen (14a, 14b, 15a, 15b). Elk lepelement 10 (13a, 13b) omvat een eerste spanelement (15a, 15b) dat zich tussen het distale uiteinde (8a, 8b) en de scharnierverbinding 6 bevindt. Beide eerste spanelementen (15a, 15b) vormen een nevengeschikt paar waarover een (niet getoonde) elastische kous kan worden aangebracht. Elk lepelement (13a, 13b) is tevens voorzien van een tweede spanelement (14a, 14b) dat zich aan het distale uiteinde (8a, 8b) van elke stut (5a, 5b) 15 bevindt. Beide tweede spanelementen (14a, 14b) vormen eveneens een nevengeschikt paar waarover een (niet getoonde) elastische kous kan worden aangebracht. De lepelelementen (13a, 13b) kunnen bijvoorbeeld door middel van een pengatverbinding, of door middel van verlijmen met de steunen (5a, 5b) worden verbonden. Desgewenst zijn de lepels (14a, 15a, 14b, 15b) van de lepelelementen (13a, 13b) aan de naar binnen 20 gerichte zijde of rondom voorzien van (niet getoonde), uit een relatief stroef materiaal, zoals bijvoorbeeld rubber, gemaakte inzetdelen.
De steunen (5a, 5b) van het hulpmiddel 1 zijn verder aan de proximale uiteinden (7a, 7b) elk van een handvat (18a, 18b) voorzien. De handvatten (18a , 18b) strekken zich 25 vanwege een verhoogd gebruiksgemak in het sagittale vlak 2 uit aan weerszijden van de betreffende stut (5a, 5b). Verder is elk der steunen (5a, 5b) tussen de scharnierverbinding 6 en de proximale uiteinden (7a, 7b) nog voorzien van een hulphandvat (19a, 19b), die zich eveneens in het sagittale vlak 2 aan weerszijden van de betreffende stut (5a, 5b) uitstrekken. De (hulp)handvatten (18a, 18b, 19a, 19b) kunnen 30 eveneens bijvoorbeeld door middel van een pengatverbinding, of door middel van verlijmen met de steunen (5a, 5b) worden verbonden. De (hulp)handvatten (18a, 18b, 19a, 19b) kunnen desgewenst zijn voorzien van rubberen greephulzen, die enigszins rekbaar zijn en strak over de handvatten worden aangebracht. Een rijmverbinding kan eventueel zorgen voor een goede fixatie. De rubber greephulzen zijn eventueel voorzien 10 van zachte ribbels, die zorgen voor een stevige en comfortabele grip. Dit is met name handig voor de oudere gebruiker met mogelijk reumatische gewrichten.
Zoals is te zien in figuur 1 zijn de eerste spanelementen (15a, 15b) gericht naar het 5 proximale uiteinde (7a, 7b), terwijl de tweede spanelementen (14a, 14b) gericht zijn naar het distale uiteinde (8a, 8b). Doordat de eerste en tweede spanelementen in tegengestelde richting wijzen hebben de lepelelementen (13a, 13b) in hoofdzaak een S-achtige vorm. De spanelementen (14a, 14b, 15a, 15b) zijn in hoofdzaak vlak en enigszins gebogen gevormd waardoor er een min of meer concaaf vlak aan de 10 binnenkant van de spanelementen (14a, 14b, 15a, 15b) ontstaat die aansluit op de vorm van het onderbeen. De spanelementen (14a, 14b, 15a, 15b) zijn aan de hoeken afgerond en enigszins stomp gemaakt zodat een elastische kous eroverheen kan worden gespannen zonder veel risico voor beschadiging door teveel plaatselijke rek. Doordat de eerste spanelementen (15a, 15b) in het sagittate vlak 2 een hoek vormen van 120 graden 15 met de lengteas van de betreffende stut (5a, 5b), en de tweede spanelementen (14a, 14b) in het sagittale vlak 2 een hoek vormen van 90 graden met de lengteas van de betreffende stut (5a, 5b), en op een afstand van 6 tot 7 centimeter van de steunen (5a, 5b) worden gehouden wordt vermeden dat de steunen (5a, 5b) of de scharnierverbinding 6 bij gebruik van het hulpmiddel in aanraking komt met het scheenbeen.
20
In figuur 2 wordt aangegeven dat de steunen (5a, 5b) van het hulpmiddel 1 telescopisch uitschuifbare delen kunnen omvatten. In de figuur is dit zichtbaar gemaakt voor stut 5a, die uit een buisdeel 50a met diameter 18 mm bestaat dat zich uitstrekt vanaf het proximale uiteinde 7a tot voorbij de scharnierverbinding 6, en een telescopisch in 25 buisdeel 50a schuifbaar buisdeel 50b met diameter 15 mm, dat is bevestigd aan het distale lepelement 13a. Voor de lengteverstelling is het buisdeel 50b voorzien van 3 gaten 16 met een onderlinge afstand van 5cm, en het buisdeel 50a van één opening 17. Het totale verstelbereik is hiermee lOcm. Dit bereik kan desgewenst eenvoudig worden vergroot door het buisdeel 50b te verlengen en gaten toe te voegen. In de getoonde 30 uitvoeringsvorm schuift het buisdeel 50b in het scharnierdeel 6 en het daar al ingeschoven buisdeel 50a. De beide buisdelen (50a, 50b) worden in positie gefixeerd door een vergrendelorgaan dat wordt gevormd door een verende grendelpen 20, die in meer detail wordt getoond in figuren 3A - 3C. Het buisdeel 50b met lepelelement 13a is door de wijze van lengteverstelling maar op één manier te monteren. Dit geldt ook voor 11 de buisdelen van de andere stut (5b). De oriëntatie van de lepelelementen (13a, 13b) ten opzichte van elkaar is daardoor altijd correct en er hoeft door een gebruiker niet op links of rechts gelet te worden.
5 De grendelpen 20 bevindt zich in de dwarsprofielen (9a, 9b) van de schamierverbinding 6, en wordt door middel van een veer 21 in een vergrendelde positie gehouden waarbij de grendelpen 20 aangrijpt door de opening 17 van stutdeel 50a en een opening 16 van stutdeel 50b. De grendelpen 20 kan in de richting 22 worden bewogen en in een ontgrendelde positie worden gefixeerd door een pal 23 die met de grendelpen 20 is 10 verbonden door middel van fixeerpen 24. De grendelpal 23 ligt binnen het profiel 9a en steekt dus niet uit, waardoor het risico op ongewenst ontgrendelen beperkt is. De grendelpal 23 is met duim en wijsvinger vast te pakken en tegen de door de veer 21 ontwikkelde veerdruk in te verschuiven. De voorgespannen veerdruk bedraagt typisch ongeveer 0,5 kg in vergrendelde toestand. Om te ontgrendelen dient een totale veerdruk 15 overwonnen te worden van ongeveer lkg. Door beweging van de pal 23 in de richting 22 kan een gebruiker de stutdelen (50a, 50b) in ontgrendeling brengen, waarbij de grendelpen de betreffende openingen (16, 17) vrijlaat en de buisdelen (50a, 50b) ontkoppeld. Figuur 3B toont de vergrendeld toestand, daar waar in figuur 3C de ontgrendelde toestand is weergegeven.
20
Hetgeen hierboven is beschreven voor stut 5a is ook van toepassing voor stut 5b.
De hierboven beschreven onderdelen van het hulpmiddel 1 kunnen uit elk daartoe geschikt materiaal worden vervaardigd. Zo worden onderdelen als de lepelelementen 25 (13a, 13b), het scharnierdeel 6, en de (hulp)handvatten (18a, 18b, 19a, 19b) bij voorkeur gemaakt door spuitgieten van glasvezelversterkte kunststof. Andere onderdelen als de fixeerpennen, de grendelpal en de veer worden bij voorkeur uit staal gemaakt, terwijl de steunen (5a, 5b) typisch uit geanodiseerd aluminium zijn gemaakt.
30 Doordat het hulpmiddel 1 uit voorgemonteerde onderdelen bestaat is deze door een gebruiker eenvoudig samen te stellen of de demonteren. Verder zorgt de verdeling in onderdelen er voor dat het hulpmiddel 1 compact is te verpakken, te verzenden, en op te bergen. Bovendien levert dit de mogelijkheid tot lengteverstelling al naar gelang 12 lichaamsbouw, lengte en reikwijdte, en verstelling van het spreidbereik van een op het hulpmiddel aangebrachte elastische kous.
Met het hulpmiddel 1 kan als volgt een elastische kous worden aangetrokken. Het 5 hulpmiddel 1 wordt aan het distale uiteinde (8a, 8b) gesloten en dan ondersteboven met de handvatten (18a, 18b) (waar de steunen (5a, 5b) dus gespreid zijn) naar beneden dwars op een ondergrond gezet tussen de benen van de gebruiker. De gebruiker kan desgewenst één voet op een handvat (18a, 18b) plaatsen om het hulpmiddel 1 te stabiliseren. De elastische kous wordt vervolgens met de naad (of achterkant) naar 10 boven gericht bij de hiel tussen de tweede spanelementen (14a, 14b), die in de ondersteboven gekeerde positie naar boven wijzen, geklemd. Vervolgens wordt de bovenrand van de elastische kous omgeslagen over de andere (eerste) spanelementen (15a, 15b) heen. Dit gaat zonder noemenswaardige spanning gepaard. Daarna kan nog een langwerpige glij strook uit een flexibel, glad materiaal, bijvoorbeeld spinnakerdoek, 15 met een relatief kort uiteinde in de elastische kous worden gebracht, waarbij het overblijvende, relatief lange deel eveneens tussen de tweede spanelementen (14a, 14b), wordt geklemd, tezamen met het hielgedeelte van de elastische kous. Vervolgens wordt het hulpmiddel 1 weer omgedraaid en in de positie gebracht, zoals getoond in figuur 1. De meest proximale handvatten (18a, 18b) van het hulpmiddel 1 worden dan door de 20 gebruiker vastgepakt en naar elkaar toe bewogen (tegengesteld aan de richtingen (11a, 1 lb)). Deze beweging brengt de elastische kous op spanning en verwijdt de instapopening voor een voet van de gebruiker. De eerste spanelementen (15a, 15b) waarover heen de elastische kous is gespannen worden bij de voet, voor de tenen, op de grond neergezet, waarna de voet in de instapopening van de elastische kous wordt 25 geschoven. De instapopening kan hierbij worden vergroot door de handvatten (18a, 18b) verder uit elkaar te bewegen. Eventueel wordt het hulpmiddel 1 even licht om haar lengteas heen gekanteld op het moment dat het nauwe gedeelte van de elastische kous dat zich net boven de enkels bevindt, over het hiel/wreefgedeelte van de gebruiker moet worden getrokken. Door deze manoeuvre is de instapopening in de breedte beter aan te 30 passen aan het hiel/wreefgedeelte. In een volgende stap wordt de elastische kous verder omhoog getrokken, waarbij de steunen (5a, 5b) worden overgenomen aan de tussenliggende hulphandvatten (19a, 19b). De proximale handvatten (18a, 18b) rusten hierbij voor op de schouders. Hierdoor kan eventueel ook door het bovenlichaam worden meegeholpen bij het optrekken van de elastische kous langs het been, door iets 13 naar achteren te hellen. De elastische kous wordt zo ver doorgetrokken tot deze op zijn plaats zit. Hierna worden de spanelementen (15a, 15b) uit de elastische kous verwijderd en de eventueel aanwezige glij strook via de bovenkant van tussen het been en de kous getrokken. Desgewenst kan de elastische kous nog wat verder met behulp van 5 handkracht worden doorgetrokken.
Het zelfde hulpmiddel 1 kan eveneens worden gebruikt voor het uittrekken van een elastische kous. Hierbij wijzen de distale (tweede) spanelementen (14a, 14b) naar beneden, en rusten de steunen (5a, 5b) langs het lichaam met de proximale handvatten 10 (18a, 18b) op of boven de schouders. De tweede spanelementen (14a, 14b) worden aan weerszijden van het onderbeen via de bovenkant van de elastische kous in de elastische kous geschoven. Met behulp van de handvatten (18a, 18b, 19a, 19b) van de steunen (5a, 5b) wordt de elastische kous vervolgens naar beneden geduwd. Door een scharende beweging van de steunen (5a, 5b) te maken, m.a.w. door de handvatten (18a, 18b) naar 15 elkaar toe te brengen, wordt de instapopening van de elastische kous vergroot waardoor deze gemakkelijk over het onderbeen en in het bijzonder de hiel is te schuiven. Eens de elastische kous op deze wijze van het onderbeen is afgestroopt, worden de spanelementen (14a, 14b) uit de elastische kous verwijderd. Ook bij het uittrekken kan desgewenst gebruik worden gemaakt van een glij strook.
20
Met het hulpmiddel kan op eenvoudige wijze met gebruik van geringe kracht en kleine bewegingen een (therapeutische) elastische kous worden aan- en uitgetrokken, zoals beschreven. Het hulpmiddel is goed te hanteren, licht in gewicht en ruimtebesparend bij opslag door de modulaire opbouw. Door de scharende werking van de steunen kan de 25 instapopening van een elastische kous worden vergroot of verkleind. Ook het aanbrengen van een elastische kous over de spanelementen is eenvoudig, in tegenstelling tot bij bekende hulpmiddelen waar de elastische kous over een beugel moet worden gespannen of in een ring dient geschoven, of waarbij de elastische kous over stationair opgestelde rubberballetjes moeten worden geschoven. Doordat de 30 lepelelementen ergonomisch zijn gevormd en omkleed met relatief glad rubber, zijn deze elementen minder stroef en drukken zij niet pijnlijk in de huid van een gebruiker. Het hulpmiddel is verder in lengte instelbaar, wat het gebruiksgemak en de flexibiliteit ervan vergroot.
5 14
De uitvinding is niet beperkt tot de hierboven beschreven uitvoeringsvoorbeelden. Het moge duidelijk zijn dat binnen het raam van de uitvinding verschillende wijzigingen kunnen worden aangebracht, die voor de vakman voor de hand liggen.

Claims (18)

1. Hulpmiddel voor het aan- en uittrekken van een elastische kous, omvattende twee onderling gekoppelde langwerpige steunen met elk een proximaal grijpuiteinde en 5 een distaai spanuiteinde, waarbij de koppeling een tussen beide uiteinden geplaatste schamierverbinding omvat waarmee de steunen in een dwarse richting kunnen worden geschaard, en waarbij de steunen tussen het distale spanuiteinde en de schamierverbinding elk een eerste spanelement omvatten die een nevengeschikt paar vormen waarover een kous kan worden aangebracht. 10
2. Hulpmiddel volgens conclusie 1, waarbij de schamierverbinding middels afstandhouders op dwarse afstand van de steunen is geplaatst.
3. Hulpmiddel volgens conclusie 1 of 2, waarbij de afstand van de 15 schamierverbinding tot het distale spanuiteinde tussen 1/8 en 3/5 van de totale lengte van de steunen bedraagt.
4. Hulpmiddel volgens conclusie 3, waarbij de afstand van de schamierverbinding tot het distale spanuiteinde tussen 1/5 en V2 van de totale lengte van de steunen bedraagt. 20
5. Hulpmiddel volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de schamierverbinding zich op een afstand van 20 tot 35 cm van het distale spanuiteinde bevindt.
6. Hulpmiddel volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de steunen aan het distale spanuiteinde elk een tweede spanelement omvatten die een nevengeschikt paar vormen waarover een kous kan worden aangebracht.
7. Hulpmiddel volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de spanelementen 30 middels afstandhouders op afstand van de steunen zijn geplaatst in een sagittaal vlak van het hulpmiddel.
8. Hulpmiddel volgens conclusie 7, waarbij de afstandhouders van de eerste spanelementen in de proximale richting verlopen, en de afstandhouders van de tweede spanelementen in de distale richting.
9. Hulpmiddel volgens conclusie 7 of 8, waarbij de steunen aan het distale spanuiteinde elk een lepelelement omvatten waarvan de uiteinden de spanelementen vormen en het middengedeelte de afstandhouder.
10. Hulpmiddel volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de steunen 10 telescopisch uitschuifbare delen omvatten, die middels een vergrendelorgaan kunnen worden gefixeerd.
11. Hulpmiddel volgens conclusie 10, waarbij de stutdelen openingen omvatten in hun omtreksoppervlak en het vergrendelorgaan een grendelpen omvat die door middel 15 van een veer in een vergrendelde positie wordt gehouden waarin de grendelpen aangrijpt in een opening van een stutdeel, en die door middel van een pal in een ontgrendelde positie kan worden gebracht, waarin de grendelpen de betreffende opening vrijlaat.
12. Hulpmiddel volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de steunen aan de proximale grijpuiteinden elk een handvat omvatten, die zich in een sagittaal vlak uitstrekken.
13. Hulpmiddel volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de steunen tussen 25 de schamierverbinding en de proximale grijpuiteinden elk een hulphandvat omvatten, die zich in een sagittaal vlak uitstrekken.
14. Werkwijze voor het aantrekken van een elastische kous, omvattende a) het verschaffen van een hulpmiddel volgens één der voorgaande conclusies; 30 b) het koppelen van de eerste spanelementen en een elastische kous door de elastische kous vanaf een bovenrand ervan om te slaan over de eerste spanelementen, waarbij een instapopening voor een voet wordt gevormd; c) het in spanpositie brengen van het hulpmiddel, waarbij de grijpuiteinden zich proximaal ten opzichte van de gebruiker bevinden en de spanelementen distaai; d) het verwijden van de instapopening door de proximale uiteinden van de steunen naar elkaar te brengen en het inbrengen van de voet in de instapopening; e) het in de proximale richting bewegen van het hulpmiddel waarbij de elastische kous tezamen met de eerste spanelementen langs het onderbeen naar de knie wordt 5 bewogen tot in de gewenste positie; en f) het loskoppelen van de eerste spanmiddelen en de elastische kous.
15. Werkwijze volgens conclusie 14, waarbij in stap b) het hulpmiddel omgekeerd wordt neergezet zodat de grijpuiteinden op een ondergrond rusten en de spanelementen 10 zich aan de bovenkant bevinden, de spanuiteinden naar elkaar toe worden gebracht en de elastische kous bij de hiel wordt geklemd tussen de tweede spanmiddelen.
16. Werkwijze volgens conclusie 14 of 15, waarbij in stap d) het hulpmiddel wordt aangegrepen bij de hulphandvatten en het proximale deel van de steunen voor op de 15 schouders rust.
17. Werkwijze volgens één der conclusies 14 - 16, waarin in stap c) voorafgaand aan het inbrengen van de voet een uit een glad materiaal met lage wrijvingsweerstand gemaakt flexibel lichaam in de instapopening wordt ingebracht. 20
18. Werkwijze voor het uittrekken van een elastische kous, omvattende a) het verschaffen van een hulpmiddel volgens één der conclusies 1-13; b) het koppelen van de tweede spanelementen en een om het been aangebrachte elastische kous door de tweede spanelementen onder een bovenrand van de elastische 25 kous te brengen, waarbij een omtreksopening tussen kous en been wordt gevormd; c) het in de distale richting bewegen van het hulpmiddel waarbij de elastische kous tezamen met de tweede spanelementen langs het onderbeen naar de voet wordt bewogen tot in de gewenste positie d) het verwijden van de omtreksopening door de proximale uiteinden van de 30 steunen naar elkaar te brengen; e) het verder afstropen over de voet van de elastische kous tot deze verwijderd is; en f) het loskoppelen van de tweede spanmiddelen en de elastische kous.
NL2009477A 2012-09-17 2012-09-17 Hulpmiddel voor het aan- en uittrekken van elastische kousen. NL2009477C2 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2009477A NL2009477C2 (nl) 2012-09-17 2012-09-17 Hulpmiddel voor het aan- en uittrekken van elastische kousen.
EP13767151.7A EP2895035B8 (en) 2012-09-17 2013-09-16 Aid for pulling elastic stockings on and off
PCT/NL2013/050667 WO2014042536A1 (en) 2012-09-17 2013-09-16 Aid for pulling elastic stockings on and off

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2009477A NL2009477C2 (nl) 2012-09-17 2012-09-17 Hulpmiddel voor het aan- en uittrekken van elastische kousen.
NL2009477 2012-09-17

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2009477C2 true NL2009477C2 (nl) 2014-03-20

Family

ID=47146596

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2009477A NL2009477C2 (nl) 2012-09-17 2012-09-17 Hulpmiddel voor het aan- en uittrekken van elastische kousen.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2895035B8 (nl)
NL (1) NL2009477C2 (nl)
WO (1) WO2014042536A1 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5249720A (en) * 1992-05-01 1993-10-05 White Allen A Tool for facilitating application of elastic stockings
US20040060950A1 (en) * 2002-09-26 2004-04-01 Goff Lyle Valentine Socker
US20100264678A1 (en) * 2009-04-20 2010-10-21 Rolling Jr Joseph E Introduction of the panther multi task tool
WO2012032459A1 (en) * 2010-09-06 2012-03-15 Pietrino Forfori Stocking device for resilient stockings.

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4093298A (en) * 1977-01-17 1978-06-06 The Raymond Lee Organization, Inc. Compressor tongs
NL8902619A (nl) 1989-10-23 1991-05-16 Stichting Medische Technologie Hulpmiddel voor het aantrekken van therapeutische elastische kousen.

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5249720A (en) * 1992-05-01 1993-10-05 White Allen A Tool for facilitating application of elastic stockings
US20040060950A1 (en) * 2002-09-26 2004-04-01 Goff Lyle Valentine Socker
US20100264678A1 (en) * 2009-04-20 2010-10-21 Rolling Jr Joseph E Introduction of the panther multi task tool
WO2012032459A1 (en) * 2010-09-06 2012-03-15 Pietrino Forfori Stocking device for resilient stockings.

Also Published As

Publication number Publication date
WO2014042536A1 (en) 2014-03-20
EP2895035A1 (en) 2015-07-22
EP2895035B1 (en) 2017-11-29
EP2895035B8 (en) 2018-02-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8708363B1 (en) Folding walker
US11633321B2 (en) Collapsible walking device
EP2865290B1 (en) Chair-convertible walking stick
US7837208B2 (en) Mobile support assembly
US5605169A (en) Collapsible walker with a retractable seat
US9386875B2 (en) Combination shoe horn and sock donning and doffing apparatus
US8439376B2 (en) Mobile support assembly
US20170290730A1 (en) Combination Crutch And Knee Walker Device
CA2031513A1 (fr) Appareil orthopedique pour handicapes d'une jambe_
KR20170005480A (ko) 착석 내지 스탠드 및 보행 지원 이동 보조장치
EP2777677A1 (en) A mobile support assembly
US10918233B2 (en) Device for wearing socks, and method of using such device
US20050005959A1 (en) Lock release mechanism for foldable walkers and rollators
US20070145086A1 (en) Self-help devie for handling socks, supporet stockings and stockings in general
US10765587B2 (en) Walker attachment for wheelchairs
US8047216B2 (en) Standing aid
US7360548B1 (en) Combination grasping device and walking cane with detachable base
NL2009477C2 (nl) Hulpmiddel voor het aan- en uittrekken van elastische kousen.
TWI649076B (zh) 移動支撐組件
US10149522B1 (en) Multi-functional walking cane and associated use thereof
FR2941619A1 (fr) Dispositif retractable pour la stabilisation verticale des cannes anglaises ou cannes analogues
CA2879349A1 (en) Aid for inserting a body part into a garment or footwear
EP3533362B1 (en) Assist device for pulling compression stockings on and off
EP2027790B1 (en) Combination grasping device and walking cane with detachable base
TWI638618B (zh) Simple crutches