NL194926C - Tweevoudige rakethouder. - Google Patents

Tweevoudige rakethouder. Download PDF

Info

Publication number
NL194926C
NL194926C NL9400447A NL9400447A NL194926C NL 194926 C NL194926 C NL 194926C NL 9400447 A NL9400447 A NL 9400447A NL 9400447 A NL9400447 A NL 9400447A NL 194926 C NL194926 C NL 194926C
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
rocket
mechanically coupled
tube
closure
rocket tube
Prior art date
Application number
NL9400447A
Other languages
English (en)
Other versions
NL9400447A (nl
NL194926B (nl
Inventor
Philip Lee Matteson
Stan Paul Bovee
Aye Kung
Original Assignee
Fmc Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fmc Corp filed Critical Fmc Corp
Publication of NL9400447A publication Critical patent/NL9400447A/nl
Priority to NL9800007A priority Critical patent/NL194892C/nl
Publication of NL194926B publication Critical patent/NL194926B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL194926C publication Critical patent/NL194926C/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41FAPPARATUS FOR LAUNCHING PROJECTILES OR MISSILES FROM BARRELS, e.g. CANNONS; LAUNCHERS FOR ROCKETS OR TORPEDOES; HARPOON GUNS
    • F41F3/00Rocket or torpedo launchers
    • F41F3/04Rocket or torpedo launchers for rockets
    • F41F3/073Silos for rockets, e.g. mounting or sealing rockets therein
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A19/00Firing or trigger mechanisms; Cocking mechanisms
    • F41A19/58Electric firing mechanisms
    • F41A19/68Electric firing mechanisms for multibarrel guns or multibarrel rocket launchers or multicanisters
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41FAPPARATUS FOR LAUNCHING PROJECTILES OR MISSILES FROM BARRELS, e.g. CANNONS; LAUNCHERS FOR ROCKETS OR TORPEDOES; HARPOON GUNS
    • F41F3/00Rocket or torpedo launchers
    • F41F3/04Rocket or torpedo launchers for rockets
    • F41F3/042Rocket or torpedo launchers for rockets the launching apparatus being used also as a transport container for the rocket

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

1 194926
Tweevoudige rakethouder
De uitvinding heeft betrekking op een houder voor het bevatten van een eerste raket en een tweede raket, omvattende een eerste langwerpige raketbuis en een tweede raketbuis die gekoppeld is met de eerste 5 raketbuis.
Een dergelijke rakethouder is in de vorm van een lanceerpijp bekend uit het Amerikaanse octrooischrift 4.429.611. De bekende rakethouder is bestemd voor bevestiging aan een vliegtuig, zoals een helikopter.
Een doel van de uitvinding is een rakethouder te verschaffen, die in het bijzonder geschikt is voor verticale lanceerinstallaties, in het bijzonder aan boord van schepen, en weinig ruimte inneemt 10 Hiertoe voorziet de uitvinding in een rakethouder van de in de aanhef genoemde soort, gekenmerkt door een centrale ondersteuning die mechanisch gekoppeld is met eerste zijden van de eerste raketbuis en de tweede raketbuis langs de lengterichting daarvan, eerste en tweede langsliggers op afstand van de eerste raketbuis en de tweede raketbuis, waarbij de langsliggers zich in hoofdzaak evenwijdig aan de raketbuizen uitstrekken, een eerste raamwerk dat mechanisch gekoppeld is tussen een tweede zijde van de eerste 15 raketbuis langs de lengterichting van de eerste raketbuis, en de eerste langsligger langs de lengterichting daarvan, een tweede raamwerk dat mechanisch gekoppeld is tussen een tweede zijde van de tweede raketbuis langs de lengterichting van de tweede raketbuis, en de eerste langsligger langs de lengterichting daarvan, een derde raamwerk dat mechanisch gekoppeld is tussen een derde zijde van de tweede raketbuis, en de tweede langsligger langs de lengterichting daarvan en een vierde raamwerk dat mecha-20 nisch gekoppeld is tussen een derde zijde van de eerste raketbuis langs de lengterichting van de eerste raketbuis, en de tweede langsligger langs de lengterichting ervan.
De rakethouder.volgens de uitvinding is bij uitstek toepasbaar in een verticaal lanceersysteem (VLS) van een marineschip, waarbij de rakethouder past in, en ondersteund wordt door één cel van een bestaande meercellige structuur van het schip. In de rakethouder (canister) kunnen de raketten zowel verscheept, 25 opgeslagen als gebruikt worden. Elke cel van de meercellige structuur heeft een rechthoekige doorsnede. Om gewicht te minimaliseren is de meercellige structuur van het schip vervaardigd als een raamwerk.
In tegenstelling tot hetgeen het geval was bij tot nu toe bekende rakethouders, die in één cel passen en één enkele raket houden, Is het volgens de uitvinding nu mogelijk om één nieuwe rakethouder met raketten te plaatsen in één enkele cel van de bestaande meercellige structuur. Dit biedt het voordeel dat met de 30 bestaande structuur een hogere efficiency kan worden bereikt: de vuurkracht van het schip kan worden verdubbeld zonder dat de bestaande meercellige structuur van het VLS van het schip behoeft te worden aangepast. Dit wordt in het bijzonder mogelijk gemaakt doordat de raamwerken zich niet over de volledige afstand tussen aangrenzende langsliggers uitstrekken maar tussen de langsliggers en de raketbuis. Als gevolg hiervan kunnen de raketbuizen met hun omtrek dichtbij of zelfs in de omtrek van de houder reiken, 35 zodat per saldo minder ruimte benodigd Is.
Opgemerkt wordt dat uit het Amerikaanse octrooischrift 3.748.954 eveneens een dubbele lanceerpijp voor bevestiging aan een vliegtuig bekend is.
Bij voorkeur omvat het eerste raamwerk een aantal diagonale schoren die mechanisch gekoppeld zijn tussen de eerste langsligger en de eerste raketbuis, en waarin uiteinden van de diagonale schoren 40 mechanisch gekoppeld zijn met de eerste langsligger en de eerste raketbuis, waarbij het tweede raamwerk omvat een aantal diagonale schoren die mechanische gekoppeld zijn tussen de eerste langsligger en de tweede raketbuis, en waarin de diagonale schoren in een kruisend patroon zijn geplaatst, en waarin uiteinden van de diagonale schoren mechanisch gekoppeld zijn met de eerste langsligger en de tweede raketbuis en een aantal horizontale schoren die mechanisch gekoppeld zijn met de eerste langsligger en de 45 tweede raketbuis, waarbij het derde raamwerk omvat een aantal diagonale schoren die mechanisch gekoppeld zijn tussen de tweede langsligger en de tweede raketbuis, en waarin de diagonale schoren in een kruisend patroon zijn geplaatst, en waarin uiteinden van de diagonale schoren mechanische gekoppeld zijn met de tweede langsligger en de tweede raketbuis, en een aantal horizontale schoren die mechanisch gekoppeld zijn met de tweede langsligger en de tweede raketbuis, en waarbij het vierde raamwerk omvat 50 een aantal diagonale schoren die mechanisch gekoppeld zijn tussen de tweede langsligger en de eerste raketbuis, en waarin de diagonale schoren in een kruisend patroon geplaatst zijn, en waarin uiteinden van de diagonale schoren mechanisch gekoppeld zijn met de tweede langsligger en de eerste raketbuis en een aantal horizontale schoren die mechanische gekoppeld zijn met de tweede langsligger en de eerste raketbuis.
55 Opgemerkt wordt dat uit de Europese octrooiaanvrage 0.308.343 eèn raamwerkstructuur voor een VLS bekend is, echter de getoonde raamwerkstructuur is de scheepsboordstructuur en niet de structuur van de rakethouder zelf.
194926 2
Het Franse octrooischrift 1.394.734 betreft geen VLS en is niet bestemd voor gebruik van rakethouders. FR 1.394.734 betreft daarentegen lanceerpijpen. De buizen worden niet aan de omtrek gehouden, doch enkel in het midden, Naval Engineers Journal, april 1981, blz. 90-96 toont een raamwerkstructuur voor een VLS. Het betreft hier echter de scheepsboordstructuur en niet de structuur van de rakethouder.
5 Bij voorkeur omvat de houder verder een eerste plaat die mechanisch gekoppeld is met de horizontale schoren van het eerste raamwerk, een tweede plaat die mechanisch gekoppeld is met de horizontale schoren van het tweede raamwerk, een derde plaat die mechanisch gekoppeld is met de horizontale schoren van het derde raamwerk, een vierde plaat die mechanisch gekoppeld is met de horizontale schoren van het vierde raamwerk en een voorste afsluiting die mechanisch gekoppeld is met het eerste raamwerk. .
10 Het voorste uiteinde omvat daarbij bij voorkeur een voorste eindstructuur, een eerste scharnier dat mechanisch gekoppeld is met de voorste eindstructuur, een eerste afsluiting grenzend aan de eerste raketbuis en mechanisch gekoppeld met het eerste scharnier, een tweede scharnier dat mechanisch gekoppeld is met de voorste eindstructuur en een tweede afsluiting grenzend aan de tweede raketbuis en mechanisch gekoppeld met het tweede scharnier.
15 Bij voorkeur zijn eerste elastische middelen aanwezig die mechanisch gekoppeld zijn met de eerste afsluiting en tweede elastische middelen die mechanisch gekoppeld zijn met de tweede afsluiting.
De eerste afsluiting omvat bij voorkeur een conusvormig segment dat geplaatst is boven de eerste raketbuis, en waarin de tweede afsluiting een conussegment omvat dat is geplaatst boven de tweede raketbuis.
20 De houder omvat verder bij voorkeur derde en vierde langsliggers die respectievelijk mechanisch gekoppeld zijn met de eerste en tweede raketbuis aan een van de eerste zijden afgekeerde tweede zijden daarvan. Vanuit een verder aspect verschaft de uitvinding een schip voorzien van een rakethouder volgens één der voorgaande conclusies, in verticale opstelling.
25 De uitvinding zal hieronder worden toegelicht aan de hand van de in de bijgevoegde tekeningen weergegeven voorbeelduitvoering.
Figuur 1 is een perspectivisch aanzicht van een tweevoudige rakethouder.
Figuur 2 is een doorsnede-aanzicht van de tweevoudige rakethouder genomen langs de lijnen II—II van figuur 1.
30 Figuur 3A, B Is een doorgesneden aanzicht van een schokisolatievulling.
Figuur 4 geeft de voorste afsluiting van de tweevoudige rakethouder weer.
Figuur 5 is een schema van het elektrische systeem van de tweevoudige rakethouder dat gebruik maakt van een flip-flop-schakelaar.
Figuur 6 is een meer gedetailleerd elektrisch schema van schakelingsconfiguraties in het tweevoudige 35 elektrische systeem.
De figuren 7 tot en met 9 zjn schakelingsconfiguraties die equivalent zijn aan de schakelingsconfiguraties getoond in figuur 6, die gebruikt kunnen worden in het tweevoudige elektrische systeem.
Figuur 1 is een perspectivisch aanzicht van een tweevoudige rakethouder 10 die wordt gebruikt in een 40 voorkeursuitvoering van de uitvinding. Figuur 2 is een doorsnede-aanzicht van de tweevoudige rakethouder 10. De rakethouder 10 heeft een eerste raketbuis 11 en een tweede cilindrische raketbuis 12. De eerste en tweede raketbuizen 11 en 12 in de voorkeursuitvoering hebben een in hoofdzaak cirkelvormige dwarsdoorsnede met een structurele uitstulping 14, voor het onderbrengen van een infraroodzoekinrichting (IR) op de raket. De raketbuis omvat een buitenste mantel 16 die wordt gevormd door een buis van stijf materiaal, een 45 schokisolatievulling 17 die een buis vormt die de binnenzijde van de buitenste mantel 16 bekleedt, en een binnenste buis 18 die de binnenzijde van de schokisolatievulling 17 bekleedt. Figuur 3 heeft een doorgebroken aanzicht van een deel van een raketbuis weer. In de voorkeursuitvoering van de uitvinding, kan de buitenste mantel 16 gemaakt zijn van metaal of composietmateriaal. De schokisolatlevullingen 17 zijn cellulair urethaan plaatmateriaal met openingen en zijn klevend gehecht of mechanisch vastgezet binnen de 50 buitenste mantels 16. De openingen 20 zijn zoals getoond gevormd voor het maken van een honingraat. In een andere belichaming van de uitvinding kunnen de openingen 20 vervangen zijn door luchtruimten, die gevormd kunnen worden door grote bellen in het urethaan. Andere zachte materialen kunnen in plaats van urethaan gebruikt worden. De binnenste buis 18 is gemaakt van een bekledingslaag van silicium, wat de wrijving reduceert.
55 Een centrale structuur 22 is mechanisch gekoppeld tussen de buitenste mantels 16 van de eerste raketbuis 11 en de tweede raketbuis 12, waardoor deze de eerste raketbuis 11 mechanisch verbindt met de tweede raketbuis 12. In de voorkeursuitvoering, is de centrale structuur 22 gemaakt van een geëxtrudeerd 3 194926 of gevormd metaal of een gepultrudeerd ("pultruded”) of gelaagd opgebouwd conposietmateriaal.
Holle staven die een eerste langsligger 26, een tweede langsligger 27, een derde langsligger 24, en een vierde langsligger 25 vormen met lengterichtingen die zich in hoofdzaak uitstrekken langs de lengterichting van de eerste en tweede raketbuizen 11 en 12 zijn rond de eerste en tweede raketbuizen geplaatst zoals 5 weergegeven, zodat ze in hoofdzaak evenwijdig aan de eerste en tweede raketbuizen 11 en 12 zijn en zich aan de hoeken van de rakethouder bevinden. De eerste langsligger 26 is naburig aan de eerste raketbuis 11 geplaatst en is mechanisch gekoppeld met de eerste raketbuis 11. De tweede langsligger 27 is naburig aan de tweede raketbuis 12 geplaatst en is mechanisch gekoppeld met de tweede raketbuis 12. De derde en vierde langsliggers 24 en 25 bevinden zich op afstand van de eerste en tweede raketbuizen 11 en 12, 10 zodat de derde en vierde langsliggers 24 en 25 in de centrale structuur 22 in een gemeenschappelijk vlak liggen. De eerste, tweede, derde en vierde langsliggers 26, 27, 24 en 25 zijn gemaakt van een stijf materiaal zoals een geêxtrudeerd of gevormd metaal, of een gepultrudeerd of gelaagd opgebouwd composietmateriaal.
Een eerste raamwerk 29 koppelt de eerste raketbuis 11 mechanisch met een eerste langsligger 26. Een 15 tweede raamwerk 30 koppelt de tweede raketbuis 12 mechanisch met de eerste langsligger 26. Een derde raamwerk 31 koppelt de tweede raketbuis 12 mechanisch met de tweede langsligger 27. Een vierde raamwerk 32 koppelt de eerste raketbuis 11 mechanisch met de tweede langsligger 27. De eerste, tweede, derde en vierde raamwerken 29, 30, 31 en 32 worden gevormd door stijve rechte stukken van materiaal die diagonale schoren 34 vormen die een kruisende structuur samenstellen, en horizontale schoren 35 die 20 loodrecht staan op de lengterichtingen van de langsliggers 24 tot en met 27. De eerste, tweede, derde en vierde raamwerken 29, 30, 31 en 32 vormen een vierkante buisvorm. De diagonale schoren 34 en horizontale schoren 35 van het eerste raamwerk 29 strekken zich van de eerste langsligger 26 uit naar een gedeelte van de eerste raketbuis 11 die raakt aan de diagonale schoren 34, waarbij de einden van de diagonale schoren 34 en de horizontale schoren 35 mechanisch gekoppeld zijn aan de eerste langsligger 26 25 en de eerste raketbuis 11. De diagonale schoren 34 en horizontale schoren 35 van het tweede raamwerk 30 strekken zich vanaf de eerste langsligger 26 uit naar een gedeelte van de tweede raketbuis 12 dat raakt aan de diagonale schoren 34, waarbij de einden van de diagonale schoren 34 en de horizontale schoren 35 mechanisch gekoppeld zijn aan de eerste langsligger 26 en de tweede raketbuis 12. De diagonale schoren 34 en horizontale schoren 35 van het derde raamwerk 31 strekken zich vanaf de tweede langsligger 27 uit 30 naar een deel van de tweede raketbuis 12 dat raakt aan de diagonale schoren 34, waarbij de einden van de diagonale schoren 34 en de horizontale schoren 35 mechanisch gekoppeld zijn aan de tweede langsligger 27 en de tweede raketbuis 12. De diagonale schoren 34 en horizontale schoren 35 van het vierde raamwerk 32 strekken zich vanaf de tweede langsligger 27 uit naar een deel van de eerste raketbuis 11 dat raakt aan de diagonale schoren 34, waarbij de einden van de diagonale schoren 34 en de horizontale schoren 35 35 mechanisch gekoppeld zijn aan de tweede langsligger 27 en de eerste raketbuis 11.
Een eerste aantal lateraal verbindende platen 70 strekt zich loodrecht uit binnen de rakethouder 10 vanaf horizontale schoren 35 en de eerste langsligger 26 naar de eerste en tweede raketbuizen 11 en 12. Het eerste aantal lateraal verbindende platen 70 is mechanisch gekoppeld aan de horizontale schoren 35, de eerste langsligger 26, en de eerste en tweede raketbuizen 11 en 12. Een tweede aantal lateraal verbln-40 dende platen 71 is mechanisch gekoppeld aan de horizontale schoren 35, de tweede langsligger 27, en de eerste en tweede raketbuizen 11 en 12. De eerste en tweede aantallen lateraal verbindende platen 70 en 71 zijn gemaakt van een stijf materiaal zoals gevormd metaal, of gelaagd opgebouwd composietmateriaal.
Zoals getoond in figuur 4 is een eerste plaat 37 mechanisch verbonden met de horizontale schoren 35 van het eerste raamwerk 29, de eerste langsligger 26, en de eerste raketbuis 11. Een tweede plaat 38 is 45 mechanisch verbonden met de horizontale schoren 35 van het tweede raamwerk 30, de eerste langsligger 26 en de tweede raketbuis 12. Een derde plaat 39 Is mechanisch verbonden met de horizontale schoren 35 van het derde raamwerk 31, de tweede langsligger 27, en de tweede raketbuis 12. Een vierde plaat 40 is mechanisch verbonden met de horizontale schoren 35 van het vierde raamwerk 32, de tweede langsligger 27, en de eerste raketbuis 11. De eerste, tweede, derde en vierde platen 37, 38, 39 en 40 vormen een 50 vierkante buis die de zijden van de tweevoudige rakethouder 10 vormt. In de voorkeursuitvoering zijn de platen van een metaal of een glasvezelmateriaal en zijn ze geconstrueerd om het binnengebied van de rakethouder af te schermen van elektromagnetische interferentie. De platen zijn niet weergegeven in figuur 1 om een volledig aanzicht van de raamwerken toe te laten.
De tweevoudige rakethouder 10 heeft een voorste uiteinde 43 en een achterste uiteinde 53. Een voorste 55 uiteinde 42 is getoond in figuur 4. Het voorste uiteinde 43 heeft een eerste of voorste afsluiting 45 en een tweede afstuiting 46. De eerste afsluiting 45 bedekt de eerste raketbuis 11. De eerste afsluiting 45 is mechanisch verbonden met een voorste eindplaat 43 door een aantal scharnieren 48, die het openen en

Claims (8)

194926 4 sluiten en weer afdichten van de eerste afsluiting 45 toestaan. Een eerste veer 51 is mechanisch verbonden met het eerste aantal scharnieren 46 om het sluiten van de eerste afsluiting 45 te vergemakkelijken. Andere soorten geheugenmateriaal kunnen de eerste veer 51 vervangen. De tweede afsluiting 46 is mechanisch verbonden met de voorste eindplaat 43 door een tweede aantal scharnieren 49, wat het openen en sluiten 5 en weer afdichten van de tweede afsluiting 46 toestaat. Een tweede veer 52 is mechanisch gekoppeld met het tweede aantal scharnieren 49 om het sluiten van de tweede afsluiting 46 te vergemakkelijken. Zoals getoond in figuur 1, heeft de eerste afsluiting 45 een binnenste conusvorm. Verticale aanhangsels 50 (figuur 4) voor het optillen, welke toestaan dat een hijskraan de tweevoudige rakethouder optilt, zijn bevestigd aan het voorste uiteinde 43. De eerste voorste afsluiting 45 is geconstrueerd voor het afschermen van het 10 binnenste van de eerste raketbuis 11 van elektromagnetische interferentie. De tweede voorste afsluiting 46 is geconstrueerd voor het afschermen van het binnenste van de tweede raketbuis 12 van elektromagneti-sche interferentie. De achterste afsluiting 53 kan een conventionele achterafsluiting, zoals toegepast in andere rakethouder* systemen zijn. 15 Elektrische bekabeling is bevestigd aan de tweevoudige rakethouder door een eerste elektrische connector 56. Figuur 5 is een schema van het elektrische systeem van de tweevoudige rakethouder. De elektrische connector 56 is elektrisch verbonden met een eerste raket 58 en een tweede raket 59 door een flip-flop-schakelaar 62. Figuur 6 is een schema van een flip-flop-schakelaar 62. De figuren 7 tot en met 9 zijn schema's van elektrische schakelingen die gebruikt kunnen worden in plaats van de elektrische 20 schakeling in figuur 6. Een beveiligings- en activeringsschakelaar 64 (figuur 1) is geplaatst nabij de elektrische connector 56. Bij gebruik zijn de eerste en tweede raketten 58 en 59 opgeslagen in de eerste en tweede raketbuizen 11 respectievelijk 12. De tweevoudige rakethouder 10 is op een schip geladen en de elektrische besturing en vermogensvoorziening van het schip is verbonden met de tweevoudige rakethouder 10 door de eerste 25 elektrische connector 56. De beveiligings- en activeringsschakelaar 64 wordt uit de veilige in de geactiveerde positie gezet voorafgaand aan het afvuren. De flip-flop-schakelaar 62 verschaft slechts lancerings-signalen aan de eerste raket 58. Andere elektrische informatie passeert niet door de flip-flop-schakelaar 62, zodat de tweede raket 59 kan worden bewaakt terwijl de flip-flop-schakelaar open is ten opzichte van de tweede raket 59 en gesloten ten opzichte van de eerste raket 58, zoals getoond in figuur 6. Het besturings-30 systeem van het schip doet de eerste raket 58 lanceren. De eerste raket 58 drukt de eerste voorste afsluiting 45 open. De schokisolatievulling 17 minimaliseert de schok die zich vanaf het schip naar de eerste raket 58 voortplant. De binnenste buis 18 staat toe dat de eerste raket 58 gemakkelijk uit de eerste raketbuis 11 glijdt. Wanneer de eerste raket 58 de eerste raketbuis 11 eenmaal heeft verlaten, begint de eerste voorste afsluiting naar een gesloten positie te trekken, zodat de zwaartekracht en/of de uitlaatgassen 35 van de eerste raket 58 de voorste afsluiting 45 doen sluiten en afdichten. De flip-flop-schakelaar 62 gaat dan open voor de eerste raket 58 en dicht voor de tweede raket 59, wat toestaat dat op lancering betrekking hebbende signalen naar de tweede raket 59 passeren. Het besturingssignaal van het schip doet de tweede raket 59 lanceren. De tweede raket 59 drukt de tweede voorste afsluiting 46 open. De schokisolatievulling 17 minimaliseert de schok die zich naar de buitenzijde van de tweede raketbuis 12 voortplant. De 40 binnenste buis 18 staat toe dat de tweede raket 59 gemakkelijk uit de tweede raketbuis 12 glijdt. Wanneer de tweede raket 59 de tweede raketbuis 12 eenmaal heeft verlaten, begint de tweede voorste afsluiting naar een gesloten positie te trekken, zodat de zwaartekracht en/of de uitlaatgassen van de tweede raket 59 de tweede voorste afsluiting 46 doen sluiten en afdichten. In de beschrijving en conclusies, kan het ene onderdeel mechanisch verbonden worden met een ander 45 door mechanische bevestigingen of door lassen 66, zoals getoond in figuur 2, of door toepassing van een kleefmiddel voor het tot stand brengen van een klevende verbinding. 50
1. Houder voor het bevatten van een eerste raket en een tweede raket, omvattende een eerste langwerpige raketbuis en een tweede raketbuis die gekoppeld is met de eerste raketbuis, gekemerkt door een centrale ondersteuning (22) die mechanisch gekoppeld is met eerste zijden van de eerste raketbuis (11) en de tweede raketbuis (12) langs de lengterichting daarvan, eerste en tweede langsliggers (26,27) op afstand 55 van de eerste raketbuis (11) en de tweede raketbuis (12), waarbij de langsliggers zich in hoofdzaak evenwijdig aan de raketbuizen uitstrekken, een eerste raamwerk (29) dat mechanisch gekoppeld is tussen een tweede zijde van de eerste raketbuis (11) langs de lengterichting van de eerste raketbuis, en de eerste 5 194926 langsligger (26) langs de lengterichting daarvan, een tweede raamwerk (30) dat mechanisch gekoppeld is tussen een tweede zijde van de tweede raketbuis (12) langs de lengterichting van de tweede raketbuis, en de eerste langsligger (26) langs de lengterichting daarvan, een derde raamwerk (31) dat mechanisch gekoppeld is tussen een derde zijde van de tweede raketbuis (12), en de tweede langsligger (27) langs de 5 lengterichting daarvan en een vierde raamwerk (32) dat mechanisch gekoppeld is tussen een derde zijde van de eerste raketbuis (11) langs de lengterichting van de eerste raketbuis, en de tweede langsligger (27) langs de lengterichting daarvan.
2. Houder volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het eerste raamwerk (29) omvat een aantal diagonale schoren (34) die mechanisch gekoppeld zijn tussen de eerste langsligger (26) en de eerste raketbuis (11), 10 en waarin de diagonale schoren in een kruisend patroon zijn geplaatst, en waarin uiteinden van de diagonale schoren mechanisch gekoppeld zijn met de eerste langsligger (26) en de eerste raketbuis, alsmede een aantal horizontale schoren (35) die mechanisch gekoppeld zijn met de eerste langsligger (26) • en de eerste raketbuis (12), waarbij het tweede raamwerk (30) omvat een aantal diagonale schoren (34) die mechanisch gekoppeld zijn tussen de eerste langsligger (26) en de tweede raketbuis (12), en waarin de 15 diagonale schoren in een kruisend patroon zijn geplaatst, en waarin uiteinden van de diagonale schoren mechanisch gekoppeld zijn met de eerste langsligger (26) en de tweede raketbuis en een aantal horizontale schoren (35) die mechanisch gekoppeld zijn met de eerste langsligger (26) en de tweede raketbuis (12), waarbij het derde raamwerk (31) omvat een aantal diagonale schoren (34) die mechanisch gekoppeld zijn tussen de tweede langsligger (27) en de tweede raketbuis (12), en waarin de diagonale schoren in een 20 kruisens patroon zijn geplaatst, en waarin uiteinden van de diagonale schoren mechanisch gekoppeld zijn met de tweede langsligger (27) en de tweede raketbuis, en een aantal horizontale schoren (35) die mechanisch gekoppeld zijn met de tweede langsligger (27) en de tweede raketbuis (12), en waarbij het vierde raamwerk (32) omvat een aantal diagonale schoren (34) die mechanisch gekoppeld zijn tussen de tweede langsligger (27) en de eerste raketbuis (11), en waarin de diagonale schoren in een kruisend 25 patroon geplaatst zijn met de tweede langsligger (27) en de eerste raketbuis en een aantal horizontale schoren (35) die mechanisch gekoppeld zijn met de tweede langsligger (27) en de eerste raketbuis (11).
3. Houder volgens conclusie 2, gekenmerkt door een eerste plaat (37) die mechanisch gekoppeld is met de horizontale schoren (35) van het eerste raamwerk (29) een tweede plaat (38) die mechanisch gekoppeld is met dé horizontale schoren (35) van het tweede raamwerk (30), een derde plaat (39) die mechanisch 30 gekoppeld is met de horizontale schoren (35) van het derde raamwerk (31), een vierde plaat (40) die mechanisch gekoppeld is met de horizontale schoren (35) van het vierde raamwerk (32) en een voorste afsluiting (45) die mechanisch gekoppeld is met het eerste raamwerk (29).
4. Houder volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat het voorste uiteinde (43) omvat een voorste eindstructuur, een eerste scharnier (48) dat mechanisch gekoppeld is met de voorste eindstructuur, een 35 eerste afsluiting (45) grenzend aan de eerste raketbuis (11) en mechanisch gekoppeld met het eerste scharnier (48), een tweede scharnier (49) dat mechanisch gekoppeld is met de voorste eindstructuur en een tweede afsluiting (46) grenzend aan de tweede raketbuis (12) en mechanisch gekoppeld met het tweede scharnier (49).
5. Houder volgens conclusie 4, gekenmerkt door eerste elastische middelen (51) die mechanisch gekoppeld 40 zijn met de eerste afsluiting (45) en tweede elastische middelen (52) die mechanisch gekoppeld zijn met de tweede afsluiting (46).
6. Houder volgens conclusie 4 of 5, met het kenmerk, dat de eerste afsluiting (45) een conusvormig segment omvat dat geplaatst is boven de eerste raketbuis (11), en waarin de tweede afsluiting (46) een conussegment omvat dat is geplaatst boven de tweede raketbuis (12).
7. Houder volgens één der voorgaande conclusies, gekenmerkt door derde en vierde langsliggers (24, 25) die respectievelijk mechanisch gekoppeld zijn met de eerste en tweede raketbuis (11,12) aan van de eerste zijden afgekeerde tweede zijden daarvan.
8. Schip voorzien van een rakethouder yolgens één der voorgaande conclusies, in verticale opstelling. Hierbij 5 bladen tekening
NL9400447A 1993-03-24 1994-03-22 Tweevoudige rakethouder. NL194926C (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9800007A NL194892C (nl) 1993-03-24 1998-08-21 Rakethouder.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US3656993 1993-03-24
US08/036,569 US5327809A (en) 1993-03-24 1993-03-24 Dual pack canister

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL9400447A NL9400447A (nl) 1994-10-17
NL194926B NL194926B (nl) 2003-03-03
NL194926C true NL194926C (nl) 2003-07-04

Family

ID=21889331

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9400447A NL194926C (nl) 1993-03-24 1994-03-22 Tweevoudige rakethouder.

Country Status (3)

Country Link
US (1) US5327809A (nl)
IL (1) IL109095A (nl)
NL (1) NL194926C (nl)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6230604B1 (en) * 1997-01-14 2001-05-15 United Defense, L.P. Concentric canister launcher
US5942713A (en) * 1998-02-06 1999-08-24 Lockheed Martin Corp. High missile packing density launching system
US6125734A (en) * 1998-10-14 2000-10-03 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Multi-warfare area launcher
US6242684B1 (en) * 1999-05-10 2001-06-05 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Shock hardening device for torpedo-mounted dispensers on torpedoes
US7159501B1 (en) 2004-11-08 2007-01-09 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Stackable in-line surface missile launch system for a modular payload bay
AU2008351349B2 (en) * 2007-11-20 2012-01-19 Lockheed Martin Corporation Adaptable launching system
FR2926357B1 (fr) * 2008-01-11 2013-10-25 Dcns Conteneur de missile multiple et lanceur polyvalent
US8534177B2 (en) * 2010-03-01 2013-09-17 Lockheed Martin Corporation System and method for shock isolation in a launch system
US8443707B2 (en) 2010-08-24 2013-05-21 Lockheed Martin Corporation Self-contained munition gas management system
CN103808207A (zh) * 2012-11-07 2014-05-21 上海新跃仪表厂 一种轻质高强度发射筒
RU2529252C1 (ru) * 2013-04-23 2014-09-27 Открытое акционерное общество "Конструкторское бюро специального машиностроения" Корабельная пусковая система
RU192138U1 (ru) * 2019-04-16 2019-09-04 Анатолий Александрович Катаев Направляющее устройство для запуска ракет

Family Cites Families (54)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2844073A (en) * 1954-04-16 1958-07-22 Royal Industries Launching device
US2792962A (en) * 1955-10-21 1957-05-21 Ernest H Granfelt Multi-cellular rocket package
US2968410A (en) * 1956-11-28 1961-01-17 Cleveland Pneumatic Ind Inc Towers
US3106132A (en) * 1961-03-06 1963-10-08 Earl E Biermann Launcher
GB940370A (en) * 1961-05-31 1963-10-30 French & Sons Thomas Improvements in or relating to rocket launchers
US3221602A (en) * 1961-09-13 1965-12-07 Wilson T Price Liquid spring mounting means for a launching tube
US3072022A (en) * 1961-10-30 1963-01-08 Davis M Wood Missile container suspension system
US3284888A (en) * 1963-05-09 1966-11-15 Edward J Donnelly Method and apparatus for assembling and erecting a rocket or missile
US3245318A (en) * 1964-04-22 1966-04-12 Jay L Finkelstein Flotation missile launcher
US3266373A (en) * 1964-10-27 1966-08-16 Charles R Brown Compact hold-down and vertical shock mount
US3319522A (en) * 1965-02-16 1967-05-16 Mb Assoc Launching device
US3289533A (en) * 1965-04-06 1966-12-06 Charles R Brown Missile launching tube seal
US3367235A (en) * 1966-05-13 1968-02-06 Navy Usa Breaking liquid spring support with dormant lockout
CH528058A (fr) * 1970-08-06 1972-09-15 Sarmac Sa Caisson de transport et de tir pour projectiles autopropulsés
US3708563A (en) * 1970-09-21 1973-01-02 Sells Inc Magazine for aerial dispenser and method of making same
US3742813A (en) * 1970-12-14 1973-07-03 Us Navy Missile launcher
US3710678A (en) * 1971-04-21 1973-01-16 Saab Scania Ab Jettisonable pod for aircraft carried rocket missiles
US3718070A (en) * 1971-04-23 1973-02-27 Us Army Expendable launcher munition
US3750529A (en) * 1971-11-02 1973-08-07 Us Army Multishot portable launching apparatus
US3841197A (en) * 1972-12-13 1974-10-15 Us Air Force Foam structured rocket dispenser
IT1018827B (it) * 1973-08-20 1977-10-20 Upjohn Co Perfezionamento nelle schiume sin tattiche
US4079162A (en) * 1974-03-20 1978-03-14 Aim Associates, Inc. Soundproof structure
US3988961A (en) * 1975-08-08 1976-11-02 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Integrated rocket shipping container and launcher
US4336740A (en) * 1978-12-29 1982-06-29 Hughes Aircraft Company Automatic blast actuated positive release missile detent
US4296669A (en) * 1979-05-25 1981-10-27 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Rocket tube launcher with cast-in place tube support bulkhead
US4301708A (en) * 1979-07-25 1981-11-24 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Launch tube closure
US4342252A (en) * 1980-03-25 1982-08-03 General Dynamics, Pomona Division Tandem rocket launcher
US4324167A (en) * 1980-04-14 1982-04-13 General Dynamics, Pomona Division Flexible area launch tube rear cover
US4389054A (en) * 1981-07-28 1983-06-21 Westinghouse Electric Corp. Shock absorbent gas seal
US4406211A (en) * 1981-07-28 1983-09-27 Westinghouse Electric Corp. Annular shock absorbing system for a missile launcher
US4471684A (en) * 1981-09-14 1984-09-18 Fmc Corporation Transom missile launcher module
US4430942A (en) * 1981-11-05 1984-02-14 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Missile/canister lateral support pad flyout control system
US4429611A (en) * 1982-01-29 1984-02-07 General Dynamics, Pomona Division Airborne missile launcher
US4399999A (en) * 1982-04-08 1983-08-23 Westinghouse Electric Corp. Segmented annular seal for missle launch tube
GB2124741B (en) * 1982-07-15 1986-01-08 British Aerospace Missile launcher
US4470336A (en) * 1982-08-05 1984-09-11 General Dynamics, Pomona Division Armored missile launch/shipping container
US4464972A (en) * 1983-03-15 1984-08-14 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Lateral support system for canister-launched missile
US4492143A (en) * 1983-05-31 1985-01-08 Westinghouse Electric Corp. Anti-rotation mass support system particularly for missile support
US4498368A (en) * 1983-10-06 1985-02-12 The United States Of America As Representedby The Secretary Of The Navy Frangible fly through diaphragm for missile launch canister
US4734329A (en) * 1984-05-29 1988-03-29 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Shock absorbing missile launch pad
US4602552A (en) * 1984-06-25 1986-07-29 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Zero adhesion system
US4604939A (en) * 1984-08-20 1986-08-12 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Lightweight composite launcher pod
US5220125A (en) * 1985-01-18 1993-06-15 Westinghouse Electric Corp. Unitized shock isolation and missile support system
US4604940A (en) * 1985-02-28 1986-08-12 Westinghouse Electric Corp. Highly resilient polyurethane elastomer
US4627327A (en) * 1985-06-03 1986-12-09 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Hybrid unitized shock and vibration mitigation system
US4646617A (en) * 1985-08-30 1987-03-03 Westinghouse Electric Corp. Shock absorbing support pad system
US4739027A (en) * 1985-12-17 1988-04-19 Westinghouse Electric Corp. Resilient polyurethane elastomer
FR2620809B1 (fr) * 1987-09-17 1990-01-12 France Etat Armement Systeme d'alignement de conteneurs de missiles
US4934241A (en) * 1987-11-12 1990-06-19 General Dynamics Corp. Pomona Division Rocket exhaust deflector
GB8811983D0 (en) * 1988-05-20 1988-12-14 British Aerospace Anti-ice protection for projectiles
US5115711A (en) * 1991-03-25 1992-05-26 Fmc Corporation Missile canister and method of fabrication
US5136922A (en) * 1991-05-13 1992-08-11 General Dynamics Corporation, Air Defense Systems Division Self-actuating rocket chamber closures for multi-missile launch cells
US5153367A (en) * 1991-09-17 1992-10-06 Fmc Corporation Cocoon launcher and storage system
US5162605A (en) * 1992-01-16 1992-11-10 General Dynamics Corporation Self-activated rocket launcher cell closure

Also Published As

Publication number Publication date
US5327809A (en) 1994-07-12
NL9400447A (nl) 1994-10-17
IL109095A (en) 1998-09-24
NL194926B (nl) 2003-03-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL194926C (nl) Tweevoudige rakethouder.
JP2588435B2 (ja) 飛行機の輸送室内の貨物を受け止める装置
US3606211A (en) Outrigger construction
US3599218A (en) Lightweight collapsible dish structure and parabolic reflector embodying same
KR960700170A (ko) 화물선(unit cargo ship)
US6019237A (en) Modified container using inner bag
SE445197B (sv) Fordonsdorr
US4313422A (en) Collapsible structural assembly especially suitable as a solar concentrator
CA2650512A1 (en) Tail structure for an aircraft or spacecraft
NL8003592A (nl) Vin of vleugel voor een geleid projectiel.
JPS6127240B2 (nl)
JP2010516536A (ja) 金属骨組を備えたcrp/金属の複合構造の航空機又は宇宙船の胴体
US4659038A (en) Aircraft with deployable wing portions
GB8925194D0 (en) The protection of aircraft structures
US11628921B2 (en) Aircraft fuselage and module for absorbing crash energy in a lower deck, used for transporting passengers, of an aircraft
US3446469A (en) Scissor shock platform
US3122056A (en) Multiple carriage bomb rack
US6745981B1 (en) Aircraft sensor pod assembly
NL194892C (nl) Rakethouder.
CN102381491A (zh) 一种三维充气展开桁架结构的展开控制装置
US4802641A (en) Method of providing rapid conversion of an aircraft weapon carriage
GB2196923A (en) Improvements in or relating to airship gondolas
US3710682A (en) Armored ejection seat
US2670162A (en) Supporting enclosure for jettisonable flexible fuel cells
RU217105U1 (ru) Крыло летательного аппарата с функцией предотвращения обледенения

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BX A request for additional search has been filed
BY An additional search report has been drawn up
V4 Discontinued because of reaching the maximum lifetime of a patent

Effective date: 20140322