NL1034999C2 - Systeem met plaatsbepaling voor hefkolommen en werkwijze daarvoor. - Google Patents

Systeem met plaatsbepaling voor hefkolommen en werkwijze daarvoor. Download PDF

Info

Publication number
NL1034999C2
NL1034999C2 NL1034999A NL1034999A NL1034999C2 NL 1034999 C2 NL1034999 C2 NL 1034999C2 NL 1034999 A NL1034999 A NL 1034999A NL 1034999 A NL1034999 A NL 1034999A NL 1034999 C2 NL1034999 C2 NL 1034999C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
lifting
lifting columns
columns
column
determining
Prior art date
Application number
NL1034999A
Other languages
English (en)
Inventor
Jurjen Jan De Jong
Lambert Hendrikus Wanschers
Original Assignee
Stertil Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stertil Bv filed Critical Stertil Bv
Priority to NL1034999A priority Critical patent/NL1034999C2/nl
Priority to PCT/NL2009/000018 priority patent/WO2009099322A1/en
Priority to US12/864,784 priority patent/US8567761B2/en
Priority to DE112009000294T priority patent/DE112009000294T5/de
Priority to GB1013094.6A priority patent/GB2468829B/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1034999C2 publication Critical patent/NL1034999C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66FHOISTING, LIFTING, HAULING OR PUSHING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, e.g. DEVICES WHICH APPLY A LIFTING OR PUSHING FORCE DIRECTLY TO THE SURFACE OF A LOAD
    • B66F3/00Devices, e.g. jacks, adapted for uninterrupted lifting of loads
    • B66F3/46Combinations of several jacks with means for interrelating lifting or lowering movements

Description

SYSTEEM MET PLAATSBEPALING VOOR HEFKOLOMMEN EN WERKWIJZE
DAARVOOR
5
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een systeem voor het heffen en neerlaten van een object, zoals een voertuig. Het systeem voorziet in plaatsbepaling voor de hefkolommen.
10 De uit de praktijk bekende systemen gebruikmakend van hefkolommen voor het heffen en neerlaten van een voertuig maken veelal gebruik van hefkolommen op een vaste positie. In een dergelijk systeem werken de hefkolommen in een vaste configuratie samen en kunnen vanaf één hefkolom, of een ander 15 centraal punt, worden aangestuurd. Een dergelijk systeem is minder flexibel en ongeschikt voor het afstemmen van bijvoorbeeld het aantal hefkolommen op het type voertuig dat geheven en neergelaten dient te worden. Dergelijke voertuigen betreffen bijvoorbeeld een personenauto, een bestelbus en 20 vrachtwagens met verschillende wielbases en voorzien van twee of meer assen.
Andere bekende systemen maken gebruik van mobiele hefkolommen. Hiermee wordt de flexibiliteit van een dergelijk systeem vergroot aangezien het aantal en de positie van de 25 hefkolommen afgestemd kan worden op de behoefte, zoals bijvoorbeeld het type voertuig. Een dergelijk systeem is beschreven in NL 1021448. In dit systeem worden de benodigde hefkolommen door een gebruiker geselecteerd door dit op elke hefkolom individueel in te stellen. Dit betekent dat een 30 gebruiker fysiek door de ruimte dient te gaan voor selectie van de te gebruiken hefkolommen. Tijdens deze rondgang dient de gebruiker in dit systeem de geselecteerde hefkolommen te identificeren door middel van een identificatiekaart die 1034999 2 wordt geplaatst in elke geselecteerde hefkolom. Hierdoor weet de besturing welke hefkolom is geselecteerd en hoe daarmee gecommuniceerd kan worden. De met dit systeem verkregen flexibiliteit gaat derhalve gepaard met bijkomende 5 handelingen door een gebruiker.
De onderhavige uitvinding heeft als doel te voorzien in een systeem voor het heffen en neerlaten van een object, zoals een voertuig, waarmee de flexibiliteit van bekende systemen verder wordt vergroot.
10 Dit doel wordt bereikt met het systeem volgens de uitvinding, omvattende: - ten minste twee hefkolommen; - communicatiemiddelen voor communicatie met de ten minste twee hefkolommen; 15 - plaatsbepalingsmiddelen voor het uitvoeren van een positiebepaling voor elk van de ten minste twee hef kolommen; - selectiemiddelen voor het op basis van de positiebepalingen selecteren van ten minste één van de hefkolommen; en 20 - ten minste één in gebruik met de communicatiemiddelen samenwerkende besturingseenheid voor het aansturen van de met de selectiemiddelen geselecteerde hefkolommen.
Het systeem beschikt over ten minste twee 25 hefkolommen, hoewel het systeem bijvoorbeeld ook kan beschikken over vier, zes, acht of een veelvoud daarvan aan hefkolommen. In de praktijk is het aantal kolommen veelal een even aantal, te weten het dubbele van het aantal assen van een te heffen voertuig. Door middel van de 30 communicatiemiddelen kan vanuit de besturingseenheid worden gecommuniceerd naar elk van de geselecteerde hefkolommen. De selectie van de hefkolommen vindt plaats op basis van de positiebepaling die volgt uit de plaatsbepalingsmiddelen.
3
Doordat uit de plaatsbepalingsmiddelen de positie van een individuele hefkolom bekend is kan een gebruiker vanaf de besturingseenheid op eenvoudige wijze de benodigde hefkolommen selecteren die zich bijvoorbeeld al het dichtst 5 bij de benodigde positie bevinden. Eventueel kan deze selectie ook automatisch door de besturingseenheid worden uitgevoerd, bijvoorbeeld afhankelijk van het type voertuig. Hierdoor is een rondgang van de gebruiker door de ruimte langs de individuele hefkolommen niet nodig. Na de selectie 10 op basis van de positie van de hefkolommen kan de gebruiker vanaf de besturingseenheid elke hefkolom aansturen. Hiertoe wordt elke hefkolom op unieke wijze geïdentificeerd, zodanig dat de besturingseenheid zowel commando's naar alle geselecteerde hefkolommen, als ook naar één of meer 15 individuele hefkolommen kan versturen. Een dergelijke identificatie kan vast worden ingesteld voor elke individuele hefkolom. Dit kan éénmalig gebeuren, echter, dit kan ook na elke opstart van een systeem gebeuren. Hiertoe kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een software-matige 20 instelling, of van een meer fysieke instelling, zoals bijvoorbeeld met een duimwielschakelaar of een identificatiekaart. Ook is het mogelijk om een hefkolom na de plaatsbepaling nader te identificeren vanaf de centrale besturingseenheid, bijvoorbeeld door ingave van de gebruiker. 25 Een dergelijke identificatie kan desgewenst worden gekoppeld aan een individuele gebruiker, zodanig dat bijvoorbeeld altijd zichtbaar is welke hefkolom door welke gebruiker/monteur op dat moment wordt gebruikt. De besturingseenheid kan centraal op een hefkolom worden 30 voorzien of decentraal op meerdere hefkolommen. In een alternatieve uitvoeringsvorm kan de eenheid op een centraal punt in de ruimte worden voorzien vanaf waar de besturing bediend dient te worden. Een bijkomend voordeel van het 4 systeem volgens de uitvinding is dat na het wegvoeren van het neergelaten voertuig de selectie gehandhaafd kan blijven voor een volgend voertuig. In bekende mobiele systemen wordt deze selectie afgebroken, bijvoorbeeld door een eindschakelaar op 5 het rij mechanisme van de hef kolom. Deze schakelaar breekt de selectie af na een verplaatsing van de kolom.
In een voorkeursuitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding omvat het systeem met de besturingseenheid samenwerkende identificatiemiddelen voor 10 het op basis van de positiebepalingen identificeren van ten minste elke geselecteerde hefkolom.
Door de identificatie van met name de geselecteerde hefkolommen uit te voeren op basis van de met de plaatsingsmiddelen bepaalde posities kunnen de hefkolommen op 15 unieke wijze worden geïdentificeerd. Bij voorkeur is het niet noodzakelijk dat een gebruiker de hefkolommen zelf identificeert. Bij voorkeur worden deze identificaties uitgevoerd, op automatische wijze, door de besturingseenheid. Door de identificatie te koppelen aan de positie van de 20 hef kolom wordt een gebruiksvriendelijk systeem verkregen. Bijkomend kan op deze wijze eenvoudig worden voorkomen dat een geselecteerde hefkolom wordt gebruikt in een andere set hefkolommen. Dit laatste kan bijvoorbeeld optreden indien meerdere sets hefkolommen in dezelfde ruimte zijn geplaatst 25 voor het gelijktijdig kunnen werken aan meerdere voertuigen, bijvoorbeeld door meerdere monteurs. Hiermee wordt de veiligheid van een dergelijk systeem volgens de uitvinding aanzienlijk vergroot. Tevens is het mogelijk om de actuele posities van geselecteerde en eventueel niet geselecteerde 30 hefkolommen weer te geven op bijvoorbeeld een scherm. Dit scherm kan onderdeel vormen van de besturingseenheid, echter kan ook separaat in een ruimte worden geplaatst los van de besturingseenheid. Op een dergelijk scherm kunnen naast de 5 posities en selecties, bijvoorbeeld ook informatie over de gebruiker, zoals welke monteur, worden weergegeven. Hiermee worden de veiligheid en het overzicht over het systeem verder vergroot. De plaatsbepalingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld 5 gebruik maken van GPS-techniek om daarmee de positie van een hef kolom in de ruimte te bepalen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk gebruik te maken van infraroodsignalen en/of RF-signalen. Eventueel kunnen deze technieken in combinatie worden toegepast in het systeem volgens de uitvinding.
10 In een voordelige voorkeursuitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding omvatten de communicatiemiddelen draadloze communicatiemiddelen.
Het gebruik van draadloze communicatiemiddelen maakt het mogelijk de flexibiliteit van mobiele hef kolommen 15 optimaal te benutten. Op zich bekende draadloze communicatiemiddelen zijn veelal gebaseerd op het gebruik van elektromagnetische straling, zoals Bluetooth en Wi-Fi. Bij voorkeur maakt het systeem echter gebruik van verzending in een ultra brede brand, de zogeheten "Ultra Wideband" (UWB).
20 Hierbij wordt te versturen data in pakketjes verspreid over een brede frequentieband verzonden. Hiermee is het mogelijk dergelijke pakketten parallel te verzenden. Veelal maakt deze UWB-techniek gebruik van kortdurende pulsen voor het verzenden van de data. Een in de praktijk gehanteerde 25 definitie van UWB identificeert deze techniek met radiosignalen die een bandbreedte vertonen groter dan de kleinste waarde van 500 MHz of 20% van de centrumfrequentie. Als voorbeeld kan UWB gebruikt worden in het frequentiedomein van 3,1 - 10,6 Ghz. Bij een relatief klein vermogen is het 30 gebruik van UWB-techniek mogelijk in een bereik tot enkele tientallen meters. Dit is reeds voldoende voor vele toepassingen van het systeem volgens de uitvinding. Door het gebruik van een groter vermogen kan het bereik desgewenst 6 worden verhoogd. Een verder voordeel van het gebruik van UWB-techniek is dat deze signalen minder hinder ondervinden van obstakels, tussenmuren etc. dan andere draadloze netwerken zoals Wi-Fi en Bluetooth.
5 In een voorkeursuitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding omvatten de plaatsbepalingsmiddelen ten minste één zender/ontvanger voorzien op elk van de ten minste twee hefkolommen.
Door elke hefkolom te voorzien van ten minste één 10 zender/ontvanger kan hiermee ook de plaats worden bepaald van een dergelijke hefkolom in de ruimte. Door hierbij gebruik te maken van UWB-techniek vormen obstakels een aanzienlijk kleinere hinder voor een voldoende bepaling van de positie in vergelijking met andere technieken. De richting en/of 15 oriëntatie waar de hefkolom zich bevindt kan bijvoorbeeld worden bepaald met een elektronisch compas, zoals bijvoorbeeld een zogeheten Hall effect sensor. Bij voorkeur omvatten de plaatsbepalingsmiddelen ten minste een tweede zender/ontvanger voorzien op elk van de ten minste twee 20 hefkolommen. Door het uitvoeren van een zogeheten driehoeksmetingtriangulatie kan de plaats van een kolom worden bepaald. Hierbij sturen beide zenders/ontvangers op elke kolom een signaal naar een ontvanger van een andere kolom. De ontvanger stuurt vervolgens een signaal terug. De 25 tijd die nodig is voor het signaal om de afstand te overbruggen is een maat voor deze afstand. Door op deze wijze de benodigde afstanden te bepalen kunnen de posities van de zenders/ontvangers worden bepaald. Het gebruik van UWB-techniek beperkt de hinder van foutieve afstandsmetingen ten 30 gevolge van reflecties van het signaal. Door het op vaste wijze positioneren van de beide zenders/ontvangers op een hefkolom kan worden vermeden dat een foutieve, gespiegelde positie van de hefkolom wordt bepaald. Hoewel een dergelijke 7 foutieve positie eenvoudig door de gebruiker geconstateerd kan worden kan een juiste oriëntatie van de zenders/ontvangers op een hef kolom dit vermijden. Dit vergroot de veiligheid van het systeem. Hiermee is het ook 5 mogelijk de juiste oriëntatie van de hefkolom in de ruimte te bepalen. Hiermee kan worden bepaald of onder meer de lepels van de hefkolom, waarmee een te heffen object wordt opgepakt, de juiste richting op wijzen. Hiertoe worden de zenders/ontvangers bijvoorbeeld geplaatst linksvoor en 10 rechtsachter op het gestel van de hef kolom. Ook andere posities zijn mogelijk om de oriëntatie van de kolom in de ruimte te bepalen. Bij voorkeur omvat het systeem volgens de uitvinding ten minste één, op een in gebruik bekende positie geplaatste, zender/ontvanger voor het bepalen van de absolute 15 positie van de ten minste twee hef kolommen. Door het relateren van de relatieve posities, bepaald met de zenders/ontvangers voorzien op de hef kolommen, met een zender/ontvanger geplaatst op een in absolute zin bekende positie in de ruimte kunnen alle hefkolommen ook in de ruimte 20 worden geplaatst. Hiermee wordt het overzicht van het systeem, en daarmee de veiligheid, verder vergroot. Zo wordt onder meer het risico verkleind dat een gebruiker een door een andere gebruiker reeds geselecteerde hefkolom mee wil nemen.
25 In een voordelige voorkeursuitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding omvat het systeem beveiligingsmiddelen, waarbij de beveiligingsmiddelen een waarschuwingssignaal en/of blokkeringssignaal afgeven indien ten minste één van de hefkolommen verplaatst over een afstand 30 ten minste gelijk aan een beveiligingsafstand.
Indien een geselecteerde hefkolom wordt verplaatst, terwijl de groep van geselecteerde hefkolommen waarvan deze hefkolom onderdeel uitmaakt nog actief is, kan met behulp van i 8 de beveiligingsmiddelen een waarschuwingssignaal worden gegeven. Dit waarschuwingssignaal kan worden geactiveerd indien de hefkolom verplaatst over meer dan een vooraf bepaalde afstand, de beveiligingsafstand. Een bruikbare 5 beveiligingsafstand is bijvoorbeeld gelegen in het bereik van 0 tot 1 meter. Een kleine verplaatsing door een gebruiker kan bijvoorbeeld gewenst zijn indien een hefbrug onder een voertuig weggenomen dient te worden voor een korte tijdsduur. Hier kan de beveiligingsafstand op worden afgestemd. Ook is 10 het mogelijk om bij elke verplaatsing, hoe klein dan ook, een waarschuwingssignaal af te geven. In plaats van een waarschuwingssignaal kan ook een blokkeringssignaal worden afgegeven waarmee het gebruik van de hele groep geselecteerde hefkolommen wordt geblokkeerd om onveilige situaties te 15 voorkomen. Hiermee wordt het systeem verder beveiligd.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding is in het systeem ten minste één hefkolom als meesterkolom en ten minste één hefkolom als slaafkolom geconfigureerd.
20 Een meesterkolom kan worden gebruikt voor het selecteren van de overige kolommen in zijn groep. Deze overige kolommen functioneren vervolgens als slaafkolommen. Vervolgens kunnen op deze wijze alle voordelen worden gehaald volgens een besturing waarin meesterkolommen en slaafkolommen 25 worden onderscheiden.
In een voordelige voorkeursuitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding vormen de hefkolommen van het systeem meerdere groepen en/of subgroepen. Hiermee is het mogelijk om meerdere voertuigen gelijktijdig te inspecteren, repareren of 30 welke behandeling dan ook nodig is. Hiertoe kunnen meerdere groepen onafhankelijk van elkaar door het systeem worden bediend. Door gebruik te maken van een subgroep is het mogelijk om een deel van de geselecteerde hefkolommen in een 9 groep een andere opdracht te geven ten opzichte van de overige hefkolommen in dezelfde groep. Zo is het onder meer mogelijk dat twee hefkolommen een hefeenheid vormen voor het gezamenlijk bewegen van bijvoorbeeld een as van een voertuig, 5 waarbij de besturingseenheid de hefeenheid wordt geselecteerd en aangestuurd op basis van de plaatsinformatie van de plaatsbepalingsmiddelen. Hierbij vormt de hefeenheid een soort subgroep binnen de groep van geselecteerde hefkolommen. Elke groep hefkolommen kan desgewenst beschikken over een 10 meesterkolom of bijvoorbeeld gebruik maken van een multi-meester systeem.
In een verdere voordelige voorkeursuitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding is het systeem voorzien van ten minste één 2ender/ontvanger op een lepel van ten minste 15 één van de hefkolommen voor het bepalen van de hoogte daarvan.
Door een lepel van de hefkolom, waarmee een voertuig wordt aangegrepen en opgetild, te voorzien van een zender/ontvanger is het mogelijk om niet alleen de positie in 20 het tweedimensionale vlak, bijvoorbeeld parallel aan de ondergrond waarop de hefkolommen zijn voorzien, te bepalen maar ook mogelijk de positie in een driedimensionale ruimte, zoals bijvoorbeeld voor de hoogte van de lepels. Indien één van de geselecteerde hefkolommen een zender/ontvanger heeft 25 die is geplaatst op een lepel kan onder aanname van synchrone werking van de geselecteerde hefkolommen de hoogte worden gecontroleerd van alle lepels van de hefkolommen. Deze informatie kan worden teruggekoppeld naar de besturingseenheid waardoor een extra controle mogelijk is.
30 Dit vergroot de veiligheid van het systeem. Indien meerdere en eventueel alle lepels van de geselecteerde hefkolommen zijn voorzien van zenders/ontvangers is het mogelijk om correcties voor onderlinge verschillen in hoogte uit te 10 voeren op basis van deze informatie. Hiermee wordt de nauwkeurigheid van het systeem verder vergroot.
De uitvinding heeft verder betrekking op een werkwijze voor het heffen en neerlaten van een object, zoals 5 een voertuig, met een systeem volgens de onderhavige uitvinding. Een dergelijke werkwijze biedt gelijke effecten en voordelen als die genoemd zijn bij het systeem.
Verdere voordelen, kenmerken en details van de uitvinding worden toegelicht aan de hand van 10 voorkeursuitvoeringsvormen daarvan, waarbij verwezen wordt naar de bijgevoegde tekeningen, waarin tonen: - figuur 1 een aanzicht van een voertuig geheven door een systeem volgens de uitvinding; - figuur 2 een aanzicht van twee hefkolommen volgens 15 de uitvinding; en - figuur een aanzicht van groep hefkolommen volgens de uitvinding.
Een hef systeem 2 (figuur 1) is samengesteld uit vier hefkolommen 4. De hefkolommen 4 kunnen radiografisch of 20 via kabels met elkaar zijn verbonden voor uitwisseling van besturingssignalen. Het hefsysteem 2 dient voor het tillen van een voertuig 6 en het weer op de grond 8 terugzetten daarvan. Het hefsysteem kent aldus een stijgtoestand en een daaltoestand, waarin de hefkolommen 4 zo veel als mogelijk 25 gelijk moeten lopen.
Elk van de hefkolommen 4 (figuur 2) is voorzien van een voet 10 plaatsbaar op de grond 8, en een mastdeel 12, waarbij een wagen 14 langs het mastdeel 12 op-en-neer beweegbaar is onder inwerking van een als motor 16 30 vormgegeven aandrijving. Aldus vormen de voet 10 en het mastdeel 12 een soort gestel, dat over rollen 18 en wielen 20 verrijdbaar is. De wielen 20 kunnen opgetrokken worden langs het gestel, waardoor de voet op de grond komt te staan en het 11 gevaar is geweken, dat de hefkolom 4 weg kan rijden, terwijl deze een last draagt. Aan de wagen 14 is een drager 22 aangebracht, die is vormgegeven voor aangrijping van bijvoorbeeld een wiel van een voertuig (dat niet is getoond).
5 De motor 16, in het bijzonder een elektromotor, wordt van elektrisch vermogen voorzien door een accu 24. De accu 24 is niet alleen een bron van energie voor de elektromotor 16, maar tevens voor een in een besturingskast 26 gehuisveste besturing (die niet is getoond). Veelal is de besturing 10 gevormd uit een microprocessor en een daarmee samenwerkend geheugen, dat is geladen met een besturingsprogramma. De besturingen in de besturingskasten 26 beheersen de werking van de elektromotor 16, en zijn daartoe ook onderling verbonden door middel van een relatief lichte kabel 28. Een 15 niet-getoonde aanvullende kabel kan worden gebruikt voor het opladen van accu's 24 als de hef kolommen buiten gebruik zijn.
Het in de figuur getoonde systeem als uitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding is van het multi-meester type. Dat wil zeggen dat hefinstructies door invoer daarvan op een 20 bedieningspaneel 29 kunnen worden ingevoerd voor beide van de in de figuur getoonde hefkolommen 4. Bovendien wordt met de uitdrukking "multi-meester" bedoeld, dat dergelijke hefinstructies bij elk van beide hefkolommen kunnen worden ingevoerd.
25 De hefkolommen 4 zijn uitgerust met een antenne 30 als radiografisch communicatiemiddel voor onderling contact. In ieder geval kunnen de hefkolommen 4 van één subgroep in contact met elkaar staan voor het ten uitvoer brengen van een door deze subgroep te verrichten hefbewerking op een te 30 heffen en neer te laten object, in het bijzonder een voertuig 6.
12
Elk Vein de hef kol ommen 4 is voorzien van een eerste zender/ontvanger 30, die bijvoorbeeld voorzien kan zijn in de nabijheid van bedieningspaneel 29.
Bij het starten van een systeem 2 wordt allereerst de 5 positie bepaald met behulp van de zenders/ontvangers 30. In de voorkeursuitvoeringsvormen van het systeem 2 wordt de identificatie van elk van de hefkolommen 4 uitgevoerd aan de hand van de bepaalde positie van deze hefkolommen. Vervolgens kan een gebruiker de benodigde hefkolommen 4 selecteren in 10 een groep dan wel in een subgroep. Deze selectie kan bijvoorbeeld worden gemaakt door deze in te geven op een touchscreen waarbij de mogelijk te selecteren hefkolommen op visuele wijze zijn weergegeven op een beeldscherm. Vervolgens kunnen de geselecteerde hefkolommen worden bestuurd vanuit 15 een centrale besturing. Indien een gebruiker een nieuwe set wenst te configureren dienen de oude selecties ongedaan te worden gemaakt. Hiertoe dient een wis-signaal verzonden te worden. Hiermee wordt voorkomen dat ergens nog een kolom mee kan bewegen die in het verleden deel heeft uitgemaakt van een 20 oudere groep hefkolommen waaruit een deel van de nieuwe groep is gevormd. Om veiligheidsredenen stuurt elke hef kolom bij selectie een wis-signaal naar de overige hefkolommen. Met een dergelijk wis-signaal is het mogelijk om of de hele groep geselecteerde hefkolommen te wissen zodat een geheel nieuwe 25 groep gemaakt dient te worden. Ook is het mogelijk om enkel deze geselecteerde hefkolom die het wis-signaal uitzendt uit de verzameling van deze groep hefkolommen te halen.
Een systeem 102 (figuur 3) toont een tweetal hefkolommen 104 die gezamenlijk met de twee hefkolommen 106 30 een eerste groep van geselecteerde hefkolommen vormen. Binnen deze geselecteerde eerste groep vormen de hefkolommen 104 een eerste subgroep en vormen de hefkolommen 106 een tweede subgroep. De hefkolom 108 is niet geselecteerd voor deze 13 groep en kan desgewenst worden geselecteerd voor een tweede groep die gebruikt kan worden door eventueel een andere gebruiker. Elk van de hefkolommen 104, 106, 108 is voorzien van een tweetal antennes of zenders/ontvangers 130. Eén van 5 deze antennes 130 is geplaatst op één van de uiteinden van het U-vormige basisprofiel dat op de ondergrond kan worden geplaatst. De andere antenne 130 is geplaatst in een hoekpunt van ditzelfde U-vormige basisprofiel. Een verdere antenne 130 is voorzien aan een zijmuur 132 in de omgeving van het 10 systeem 102. Deze antenne 130, bevestigd aan een vast punt aan de zijmuur 132, maakt eveneens onderdeel uit van het systeem 102. Door gebruik te maken van deze zender/ontvanger is het mogelijk om ook de absolute positie van de hefkolommen 104, 106, 108 in de ruimte te bepalen. In de ruimte is verder 15 een centrale besturingseenheid 134 voorzien waarmee de gebruiker de verschillende groepen en subgroepen hefkolommen 104, 106, 108 kan bedienen.
De onderhavige uitvinding is geenszins beperkt tot de bovenbeschreven voorkeursuitvoeringsvormen. De gevraagde 20 rechten worden bepaald om navolgende conclusies binnen de strekking waarvan velerlei modificaties denkbaar zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op automatische wijze een hefpaar te bepalen die als subgroep kan functioneren, bijvoorbeeld voor de uitbouw van assen onder een voertuig.
25 Het is dan niet langer nodig handmatig een dergelijk paar te bepalen of deze handmatig te bedienen.
1034999

Claims (13)

1. Systeem voor het heffen en neerlaten van een object, zoals een voertuig, omvattende: 5. ten minste twee hefkolommen; - communicatiemiddelen voor communicatie met de ten minste twee hefkolommen; - plaatsbepalingsmiddelen voor het uitvoeren van een positiebepaling voor elk van de ten minste twee hefkolommen; 10. selectiemiddelen voor het op basis van de positiebepalingen selecteren van ten minste één van de hefkolommen; en - ten minste één in gebruik met de communicatiemiddelen samenwerkende besturingseenheid voor het 15 aansturen van de met de selectiemiddelen geselecteerde hefkolommen.
2. Systeem volgens conclusie 1, waarin het systeem met de besturingseenheid samenwerkende identificatiemiddelen 20 omvat voor het op basis van de positiebepalingen identificeren van een geselecteerde hefkolom.
3. Systeem volgens conclusie 1 of 2, waarin de communicatiemiddelen draadloze communicatiemiddelen omvatten. 25
4. Systeem volgens conclusie 3, waarin de communicatiemiddelen gegevens versturen in een ultra brede f requent i eband.
5. Systeem volgens één of meer van de conclusie 1-4, waarin de plaatsbepalingsmiddelen ten minste één zender/ontvanger omvatten voorzien op elk van de ten minste twee hefkolommen. 1034999 « ·
6. Systeem volgens conclusie 5, waarin de plaatsbepalingsmiddelen ten minste een tweede zender/ontvanger omvatten voorzien op elk van de ten minste twee hef kolommen voor het bepalen van de oriëntatie van de 5 hefkolom.
7. Systeem volgens conclusie 5 of 6, waarin het systeem ten minste één, op een in gebruik bekende positie geplaatste, zender/ontvanger omvat onder meer voor het mede 10 bepalen van de absolute positie van de ten minste twee hefkolommen.
8. Systeem volgens één of meer van de conclusies 1-7, waarin het systeem beveiligingsmiddelen omvat, waarbij de 15 beveiligingsmiddelen een waarschuwingssignaal en/of blokkeringssignaal afgeven indien ten minste één van de hefkolommen verplaatst over een afstand ten minste gelijk aan een beveiligingsafstand.
9. Systeem volgens één of meer van de conclusies 1-8, waarin ten minste één hefkolom als meesterkolom en ten minste één hefkolom als slaafkolom is geconfigureerd.
10. Systeem volgens één of meer van de conclusies 1- 25 9, waarin de hefkolommen meerdere groepen en/of subgroepen vormen.
11. Systeem volgens conclusie 10, waarin ten minste twee hefkolommen een hefeenheid vormen voor het gezamenlijk 30 bewegen van ten minste een deel van een voertuig, waarbij de selectiemiddelen de hefeenheid selecteren op basis van plaatsinformatie afkomstig van de plaatsbepalingsmiddelen. • «
12. Systeem volgens één of meer van de conclusies 1-11, waarin ten minste één zender/ontvanger is voorzien op een lepel van ten minste één van de hefkolommen voor het bepalen van de hoogte daarvan. 5
13. Werkwijze voor het heffen en neerlaten van een object, zoals een voertuig, omvattende de stappen: - het voorzien van een systeem volgens voorgaande conclusies; 10. het op basis van plaatsinformatie selecteren van hefkolommen in een set; en - het aansturen van de hefkolommen met een besturingseenheid. 1034999
NL1034999A 2008-02-05 2008-02-05 Systeem met plaatsbepaling voor hefkolommen en werkwijze daarvoor. NL1034999C2 (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1034999A NL1034999C2 (nl) 2008-02-05 2008-02-05 Systeem met plaatsbepaling voor hefkolommen en werkwijze daarvoor.
PCT/NL2009/000018 WO2009099322A1 (en) 2008-02-05 2009-01-30 System with position-determination for lifting columns, and method therefor
US12/864,784 US8567761B2 (en) 2008-02-05 2009-01-30 System with position-determination for lifting columns, and method therefor
DE112009000294T DE112009000294T5 (de) 2008-02-05 2009-01-30 System mit Positionsbestimmung für Hebesäulen und Verfahren dafür
GB1013094.6A GB2468829B (en) 2008-02-05 2009-01-30 System with position-determination for lifting columns,and method therefor

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1034999A NL1034999C2 (nl) 2008-02-05 2008-02-05 Systeem met plaatsbepaling voor hefkolommen en werkwijze daarvoor.
NL1034999 2008-02-05

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1034999C2 true NL1034999C2 (nl) 2009-08-06

Family

ID=39731289

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1034999A NL1034999C2 (nl) 2008-02-05 2008-02-05 Systeem met plaatsbepaling voor hefkolommen en werkwijze daarvoor.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US8567761B2 (nl)
DE (1) DE112009000294T5 (nl)
GB (1) GB2468829B (nl)
NL (1) NL1034999C2 (nl)
WO (1) WO2009099322A1 (nl)

Families Citing this family (45)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1034999C2 (nl) * 2008-02-05 2009-08-06 Stertil Bv Systeem met plaatsbepaling voor hefkolommen en werkwijze daarvoor.
US9329619B1 (en) 2009-04-06 2016-05-03 Dynamics Inc. Cards with power management
EP2509908B1 (de) * 2009-12-10 2014-04-23 Finkbeiner, Gerhard Hebevorrichtung und verfahren zum prüfen und überwachen solchen hebevorrichtung
US20130087752A1 (en) * 2011-10-10 2013-04-11 Norco Industries, Inc. Air lift jack with jack locking mechanism
US9162855B1 (en) * 2011-10-19 2015-10-20 Wheelfloat, Inc. Wheel lifting dolly
US11305972B1 (en) * 2011-11-11 2022-04-19 Vehcile Service Group, Llc Vehicle lift with locally stored energy source
US9580284B2 (en) * 2012-03-19 2017-02-28 Gray Manufacturing Company, Inc. Electronically controlled wheel lift system
US9352944B2 (en) 2012-03-19 2016-05-31 Gray Manufacturing Company, Inc. Control and communication system for a wireless vehicle lift system
DE102012108452A1 (de) * 2012-09-11 2014-03-13 Gerhard Finkbeiner Verfahren zum Betrieb eines Hebebühnensystems
DE102012017959A1 (de) * 2012-09-12 2014-05-15 Otto Nussbaum Gmbh & Co. Kg Fahrzeug-Hebebühne
US9010644B1 (en) 2012-11-30 2015-04-21 Dynamics Inc. Dynamic magnetic stripe communications device with stepped magnetic material for magnetic cards and devices
US20140151618A1 (en) * 2012-12-04 2014-06-05 Raleigh Stewart Computer rack lifter assembly
NL2009948C2 (en) * 2012-12-10 2014-06-11 Stertil Bv Wheel base measuring lifting system for lifting a vehicle and method therefor.
NL2009949C2 (en) 2012-12-10 2014-06-11 Stertil Bv Lifting column for lifting a load, lifting system provided therewith and method for measuring a load.
US20140324214A1 (en) * 2013-04-30 2014-10-30 Vehicle Service Group, Llc Vehicle lift system with speed equalization and centralized control station
NL2011131C2 (en) 2013-07-10 2015-01-13 Stertil Bv Lifting system for lifting a vehicle comprising one or more lifting devices and a release system, and method there for.
NL2011132C2 (en) * 2013-07-10 2015-01-13 Stertil Bv Lifting system for lifting a vehicle and method for operating the lifting system.
FR3012122B1 (fr) * 2013-10-18 2015-12-04 Sefac Systeme de levage d'un vehicule compose de plusieurs colonnes
US9764933B2 (en) 2013-12-12 2017-09-19 Macton Corporation Machinery positioning apparatus having independent drive columns
US9764934B2 (en) * 2013-12-12 2017-09-19 Macton Corporation Independent drive motors for machinery positioning apparatus having independent lifting motors
US9751737B2 (en) * 2014-02-14 2017-09-05 Vehicle Service Group, Llc Articulating roller assembly for four-post vehicle lift
US9950916B2 (en) * 2014-02-20 2018-04-24 Gray Manufacturing Company, Inc. Pneumatic wheel lift synchronization
US9938737B1 (en) * 2014-02-28 2018-04-10 Norco Industries, Inc. Structure orientation using motor velocity
NL2012679B1 (en) * 2014-04-24 2016-07-04 Stertil Bv Lifting system with central controller for lifting a vehicle with moveable lifting columns, and method there for.
US10081523B2 (en) * 2014-05-15 2018-09-25 Vehicle Service Group, Llc Load indicator for vehicle lift
NL2013123B1 (en) 2014-07-04 2016-07-14 Stertil Bv Lifting device and system with integrated drive unit for lifting a vehicle, and method there for.
US10787350B2 (en) * 2014-07-07 2020-09-29 Stertil B.V. Lifting column with modular power system for lifting a vehicle and system and method therefor
NL2013152B1 (en) * 2014-07-09 2016-09-13 Stertil Bv Mobile lifting column with moving system, lifting system provided therewith, and method there for.
US10486950B2 (en) 2014-07-16 2019-11-26 Gray Manufacturing Company, Inc. Down stop indicator for vehicle lift
DE202014103785U1 (de) * 2014-08-14 2014-08-29 Gerhard Finkbeiner Hebevorrichtung
NL2015532B1 (en) 2015-09-30 2017-04-20 Stertil Bv Lifting system with indoor positioning system and method there for.
WO2017070564A2 (en) * 2015-10-21 2017-04-27 Vehicle Service Group, Llc Setup and control of a wireless lift system
DE102016010423B4 (de) 2016-08-29 2021-01-14 Audi Ag Verfahren zur Positionierung eines Wagenhebers und Wagenheberanordnung für ein Fahrzeug
NL2018120B1 (en) * 2017-01-04 2018-07-25 Stertil Bv Lifting device for lifting a vehicle with a locking system and lifting system and method therefor
US10464792B2 (en) * 2017-03-31 2019-11-05 Toyota Motor Engineering & Manufacturing North America, Inc. Systems for controlling a vehicle lift to prevent operation without proper storage of supplemental supports
US10538418B2 (en) 2017-05-23 2020-01-21 Baldomar Systems Llc Automating the operation of vehicle lifts
NL2020438B1 (en) * 2018-02-14 2019-08-20 Stertil Bv Lifting system with lock position sensor for load indication, and method therefor
US10723485B2 (en) * 2018-04-18 2020-07-28 The Boeing Company Apparatus that supports an aircraft fuselage without exterior surface contact
CN108383030B (zh) * 2018-04-28 2023-08-22 北京极智嘉科技股份有限公司 一种顶举机器人及机器人系统
WO2020048682A1 (de) * 2018-09-03 2020-03-12 Finkbeiner, Gerhard Hubsystem und verfahren zur steuerung des hubsystems sowie steuerungssystem für das hubsystem
US11390503B2 (en) 2019-07-02 2022-07-19 Nabholz Construction Corporation Drop table with shearing drive coupling
US11498817B2 (en) 2019-07-02 2022-11-15 Nabholz Construction Corporation Nut gap monitoring system
US11383960B2 (en) 2019-07-02 2022-07-12 Nabholz Construction Corporation Drop table with motor feedback
DE102020202626A1 (de) 2020-03-02 2021-09-02 Volkswagen Aktiengesellschaft Vorrichtung und Verfahren zur Fixierung eines Kraftfahrzeugs und Kraftfahrzeug
US11433494B2 (en) * 2020-12-10 2022-09-06 Honda Motor Co., Ltd. Jig for mounting a component on a structure

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2082795A (en) * 1980-07-26 1982-03-10 Dickens Charles & Son Ltd Jacking system particularly for vehicles
GB2310519A (en) * 1997-01-10 1997-08-27 Mechan Limited Multipoint control system
WO1998030488A1 (en) * 1997-01-08 1998-07-16 Stertil B.V. Lifting device with movable lifting columns
WO2004024612A1 (en) * 2002-09-13 2004-03-25 Stertil B.V. System with lifting columns

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5484134A (en) * 1994-03-15 1996-01-16 Gray Automotive Products Company Vehicle wheel lift and stand apparatus
CA2206010C (en) * 1997-05-23 2004-09-07 La Compagnie Miniere Quebec Cartier Heavy vehicle lifting device and method
US6279685B1 (en) * 1998-05-28 2001-08-28 Hydra-Lift Industries Ltd. Lifting apparatus
US6634461B1 (en) * 2002-06-10 2003-10-21 Gray Automotive Products, Inc. Coordinated lift system
US7219770B2 (en) * 2003-08-01 2007-05-22 Baker William J Coordinated lift system with user selectable RF channels
NL1034999C2 (nl) * 2008-02-05 2009-08-06 Stertil Bv Systeem met plaatsbepaling voor hefkolommen en werkwijze daarvoor.
US8256577B2 (en) * 2008-10-31 2012-09-04 Dannmar Worldwide, Inc. Portable two post automobile lift

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2082795A (en) * 1980-07-26 1982-03-10 Dickens Charles & Son Ltd Jacking system particularly for vehicles
WO1998030488A1 (en) * 1997-01-08 1998-07-16 Stertil B.V. Lifting device with movable lifting columns
GB2310519A (en) * 1997-01-10 1997-08-27 Mechan Limited Multipoint control system
WO2004024612A1 (en) * 2002-09-13 2004-03-25 Stertil B.V. System with lifting columns

Also Published As

Publication number Publication date
WO2009099322A1 (en) 2009-08-13
DE112009000294T5 (de) 2011-01-27
US20110037041A1 (en) 2011-02-17
GB2468829B (en) 2012-08-08
US8567761B2 (en) 2013-10-29
GB201013094D0 (en) 2010-09-15
GB2468829A (en) 2010-09-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1034999C2 (nl) Systeem met plaatsbepaling voor hefkolommen en werkwijze daarvoor.
US11679969B2 (en) Shopping facility assistance systems, devices and methods
US10351400B2 (en) Apparatus and method of obtaining location information of a motorized transport unit
US20130275045A1 (en) Article Transport Facility
AU2019210565B2 (en) Moving robot, method for controlling moving robot, and moving robot system
US10220717B2 (en) Electric vehicle emergency charging system and method of use
CN106500608B (zh) 用于测量对象高度以进行车顶净空检测的系统和方法
GB2551677B (en) Shopping facility assistance systems, devices and methods
AU2009348925B2 (en) Apparatus for remotely controlling a materials handling vehicle
WO2018021457A1 (ja) 移動体誘導システム、移動体、誘導装置およびコンピュータプログラム
US20190070995A1 (en) Mobile trailer systems for deploying unmanned aerial vehicles
US20190025430A1 (en) Lidar scanning system
US10156853B2 (en) Group for localizing a moving target in a warehouse with automatic guided vehicles
GB2555350A (en) Shopping facility assistance systems, devices and methods to drive movable item containers
US20210345544A1 (en) Transmitter of moving robot system and method for detecting removal of transmitter
KR20140050853A (ko) 보행자 경로안내 장치
CN111202330A (zh) 自驱式系统及方法
US20190064822A1 (en) Method for operating a transportation vehicle and transportation vehicle
WO2022036127A1 (en) Light detection and ranging (lidar) system having a polarizing beam splitter
US20220146685A1 (en) Light Detection and Ranging (LIDAR) Assembly Using a Dichroic Optic to Widen a Field of View
Pham et al. VLC-based smart supermarket (SMARTKet): Key concepts and enabling technologies
US20230391592A1 (en) Shopping facility assistance systems, devices and methods
CA3176996A1 (en) Light detection and ranging (lidar) system

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up