NL1031226C2 - Werkwijze en inrichting voor digitaal CT-detectormoduul. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor digitaal CT-detectormoduul. Download PDF

Info

Publication number
NL1031226C2
NL1031226C2 NL1031226A NL1031226A NL1031226C2 NL 1031226 C2 NL1031226 C2 NL 1031226C2 NL 1031226 A NL1031226 A NL 1031226A NL 1031226 A NL1031226 A NL 1031226A NL 1031226 C2 NL1031226 C2 NL 1031226C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
board
electronic plate
lock
digital
conductor
Prior art date
Application number
NL1031226A
Other languages
English (en)
Inventor
Joseph James Lacey
Original Assignee
Gen Electric
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gen Electric filed Critical Gen Electric
Priority to NL1031226A priority Critical patent/NL1031226C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1031226C2 publication Critical patent/NL1031226C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus or devices for radiation diagnosis; Apparatus or devices for radiation diagnosis combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/02Arrangements for diagnosis sequentially in different planes; Stereoscopic radiation diagnosis
    • A61B6/03Computed tomography [CT]
    • A61B6/032Transmission computed tomography [CT]
    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05KPRINTED CIRCUITS; CASINGS OR CONSTRUCTIONAL DETAILS OF ELECTRIC APPARATUS; MANUFACTURE OF ASSEMBLAGES OF ELECTRICAL COMPONENTS
    • H05K9/00Screening of apparatus or components against electric or magnetic fields
    • H05K9/0007Casings
    • H05K9/0015Gaskets or seals

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Radiology & Medical Imaging (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Pulmonology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Microelectronics & Electronic Packaging (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)
  • Measurement Of Radiation (AREA)

Description

4 «
Korte aanduiding: Werkwijze en inrichting voor digitaal CT-detec- tormoduul.
De uitvinding heeft in het algemeen betrekking op een werkwijze en inrichting voor computertomografie (CT) en meer in het bijzonder op een werkwijze en apparatuur, die voorzien in een in het veld vervangbaar digitaal CT-moduul.
5 Modulaire stralingsdetectorarrays bevatten typisch een colli mator, een scintillatorarray of pakket en een fotodiodesamenstel. De collimator, het scintillatorpakket en het diodesamenstel zijn nauwkeurig uitgelijnd en aan elkaar bevestigd om een detectormoduul te vormen. Een aantal modules is op rails gemonteerd om de detectorarray 10 te vormen, en pinnen zijn in het pakket vervaardigd om een nauwkeurige positionering van het pakket op de rails mogelijk te maken.
De nauwkeurige positionering van de collimator, het scintillatorpakket en het diodesamenstel om hen aan elkaar te bevestigen en optisch te koppelen kan problematisch zijn. Bovendien kan de nauwkeurige 15 positionering van de modules ten opzichte van elkaar, om de detectorarray te vormen, problematisch zijn. Vanwege het proces van omzetting van röntgenstraling in licht is het gunstig, dat het analoge gebied van een CT-moduul ten opzichte van alle lichtbronnen is afgedicht. Om installatie en verwijdering van het digitale moduul mogelijk te maken, 20 is verder een kaartgeleider voor een CT-systeem vereist om het moduul voor installatie en verwijdering op de juiste wijze uit te lijnen. Bovendien is het analoge gedeelte van het moduul onderhevig aan elektromagnetische interferentie (EMI) en vereist het analoge gedeelte bescherming tegen EMI.
25 Eén probleem bij het installeren van een digitaal moduul is, dat het analoge moduul met een pin-in-pakket uitlijnkenmerk typisch in de Z-richting van de detector wordt bewogen, zodat het analoge moduul geen contact maakt met de collimatorrails, voorafgaande aan het uitlijnen van de pin in het pakket. Het digitale moduul wordt vervolgens 30 typisch bewogen in de Y-richting van de detector om het analoge moduul zodanig in positie te brengen, dat het pin-in-pakket kenmerk aangrijpt op de collimatorkammen zonder een collimatorplaat te beschadigen. Deze complexe beweging heeft plaatsing van modules in het veld traditioneel uitgesloten. De huidige praktijk is het gebruik van niet in het veld 1031226 Λ - 2 - verwisselbare analoge detectormodules, die nu en dan falen in het veld. Wanneer een dergelijk falen optreedt, wordt de gehele detector verwijderd uit het CT-systeem, teruggezonden naar de fabriek voor demontage en reparatie. Deze huidige praktijk is kostbaar en tijdro-5 vend.
Volgens één aspect is een werkwijze van het installeren van een elektronische plaat verschaft. De werkwijze bevat het in een eerste richting in een geleider inbrengen van de plaat. De plaat wordt vervolgens getransleerd in een tweede richting, die van de eerste rich-10 ting verschilt. Na inbrenging van de plaat wordt door middel van een pakking een afdichting aangebracht om licht, stof of elektromagnetische interferentie te wêerhouden de pakking te passeren. Een vergrendeling wordt vervolgens aangebracht om de elektronische plaat in een in hoofdzaak vaste positie te handhaven.
15 Volgens een ander aspect is een elektronische-plaatsamenstel verschaft. Het samenstel bevat een geleider, die is ingericht om de elektronische plaat in zowel een eerste als een tweede richting te ontvangen. Een pakking is verschaft om de doorgang van licht, stof of elektromagnetische interferentie te voorkomen, wanneer de elektroni-20 sche plaat in de geleider wordt gestoken. Het samenstel bevat verder een vergrendeling om de elektronische plaat in een in hoofdzaak vaste positie te handhaven na inbrenging in de geleider.
Volgens een verder aspect is een medisch systeem verschaft. Het medische systeem bevat een geleider en een elektronische plaat, die is 25 ingericht om in de geleider te worden ingebracht. Een pakking is verschaft om de doorlaat van licht, stof of elektromagnetische interferentie te voorkomen, wanneer de elektronische plaat in de geleider wordt ingebracht. Het samenstel bevat verder een vergrendeling om de elektronische plaat in een in hoofdzaak vaste positie te handhaven na 30 inbrenging in de geleider.
Fig. 1 is een illustratief aanzicht van een uitvoeringsvorm van een CT-beeldvormingssysteem.
Fig. 2 is een blokschema van het in fig. 1 getoonde systeem.
Fig. 3 toont een stel van rails met een daaraan bevestigd drie-35 zone verwarmingsorgaan.
Fig. 4 toont een kaartkooi voor een digitaal moduul met EMI-afscherming, een achterplaat, eindplaten en kaartgeleiders.
- 3 -
Fig. 5 toont een digitaal moduul met een analoog fronteinde, een plaatgeleider, een warmteafvoer, een digitale kabel, T-sleufblok en A/D-platen.
Fig. 6 toont een plaatgeleider met lichtafdichtingspakking, een 5 comprimeerklem en een kaartgeleider.
Fig. 7 toont moduulinbrengstappen en kleminstallatie.
Fig. 8 toont een digitaal-moduulpositonering in een kaartgeleider en een kaartkooi.
Fig. 9 toont een digitaal-moduulpositionering en uitlijning van 10 het fronteinde van het moduul.
Fig. 10 toont een lichtafdichting en EMI-dekplaat, gepositioneerd over de modules nadat deze in de rails zijn geïnstalleerd.
Fig. 11 toont een eerste concept van een kaartgeleider met Z-bewegingsgeleiders, stromingsblok en lichtafdichting.
15 Fig.' 12 toont een tweede concept met een meesterkaartgeleider- uitlijnplaat en een Wedge Lok klem.
Fig. 13 toont een derde concept met een topkaartgeleider met retentiekenmerk voor het verbinden van de digitale connector.
Fig. 14 toont een vierde concept met een frontafdichtingsplaat 20 en EMI- en lichtafdichting met een Wedge Lok klem.
Fig. 15 toont een Wedge Lok klem voor gebruik bij het digitale moduul.
Hierin zijn stralingsdetectiewerkwijzen en apparatuur, bruikbaar voor beeldvormingssystemen, zoals bijvoorbeeld, doch niet daartoe 25 beperkt, een computertomografie(CT)systeem, verschaft. De apparatuur en werkwijzen zijn weergegeven onder verwijzing naar de figuren, waarin gelijke verwijzingscijfers dezelfde elementen in alle figuren aangeven. Dergelijke figuren zijn bedoeld om illustratief te zijn in plaats van beperkend, en zijn hierin opgenomen om de toelichting van 30 een voorbeelduitvoeringsvorm van de apparatuur en de werkwijzen van de uitvinding te vergemakkelijken.
In enkele bekende CT-afbeeldingssysteemconfiguraties projecteert een röntgenstralingsbron een waaiervormige bundel, die gecolli-meerd wordt om binnen een X-Y vlak van een Carthesiaans coördinaten-35 systeem te liggen en die in het algemeen als een "afbeeldingsvlak" wordt aangeduid. De röntgenstralingsbundel gaat door een af te beelden voorwerp, zoals een patiënt. Na door het voorwerp te zijn afgezwakt treft de bundel een reeks van stralingsdetectoren. De intensiteit van de op de detectorreeks ontvangen afgezwakte stralingsbundel is afhan- - 4 - kelijk van de door het voorwerp veroorzaakte verzwakking van een rönt-genstralingsbundel. Elk detectorelement van de reeks produceert een afzonderlijk elektrisch signaal, dat een maat van de bundelverzwakking op de detectorlocatie is. De resultaten van de verzwakkingsmetingen 5 van alle detectoren worden gescheiden verworven om een doorlaatprofiel te produceren.
In CT-systemen van de derde generatie worden de röntgenstra-lingsbron en de detectorreeks met een portaal in hèt afbeeldingsvlak en rond het af te beelden voorwerp geroteerd, zodat de hoek, waaronder 10 de röntgenstralingsbundel het voorwerp snijdt, constant verandert. Een groep van röntgenstralingverzwakkingsmetingen, d.w.z. projectiegege-vens, afkomstig van de detectorreeks bij één portaalhoek, wordt als een "aanzicht" aangeduid. Een "aftasting" van het voorwerp bevat een reeks van onder verschillende portaalhoeken of kijkhoeken gemaakte 15 aanzichten tijdens één omwenteling van de stralingsbron en de detector.
In een axiale aftasting worden de projectiegegevens bewerkt om een beeld, dat correspondeert met een tweedimensionale plak van het voorwerp, te reconstrueren. Eén werkwijze voor het reconstrueren van 20 een beeld uit een reeks van projectiegegevens wordt in de techniek met de term gefilterde terugprojectietechniek aangeduid. Dit proces zet de verzwakkingsmetingen van een aftasting om in gehele getallen, "CT-getallen" of "Hounsfield-eenheden" genoemd, die worden gebruikt om de helderheid van een corresponderend pixel op een weergave-inrichting te 25 regelen.
Om de totale aftasttijd te verminderen, kan een "schroefvormige" aftasting worden uitgevoerd. Om een "schroefvormige" aftasting uit te voeren wordt de patiënt verplaatst terwijl de gegevens voor het voorgeschreven aantal plakken worden verworven. Een dergelijk systeem 30 genereert een enkele schroeflijn uit een schroefvormige aftasting met een waaierbundel. De door de waaierbundel afgebeelde schroeflijn levert projectiegegevens op, waaruit beelden in elke voorgeschreven plak gereconstrueerd kunnen worden.
Zoals hierin gebruikt, dient een in enkelvoud vermelde en door 35 het woord "een" voorafgegaan element of stap niet opgevat te worden als meervoudsvormen daarvan uitsluitend, tenzij een dergelijke uitsluiting expliciet vermeld is. Verwijzingen naar "één uitvoeringsvorm" van de uitvinding zijn niet bedoeld om te worden opgevat als het be- - 5 - staan van aanvullende uitvoeringsvormen, die ook de vermelde kenmerken bevatten, uitsluitend.
Zoals hierin gebruikt, is de zinsnede "het reconstrueren van een beeld" niet bedoeld om uitvoeringsvormen van de uitvinding, waarin 5 gegevens, die een beeld representeren, worden gegenereerd doch een zichtbaar beeld niet, uit te sluiten. Zoals hierin gebruikt, verwijst de term "beeld" daarom in brede zin naar zichtbare beelden en gegevens, die een zichtbaar beeld representeren. Echter genereren vele uitvoeringsvormen (of zijn ingericht om te genereren) ten minste één 10 zichtbaar beeld.
Fig. 1 is een illustratief aanzicht van een CT-beeldvormings-systeem 10. Fig. 2 is een blokschema van het in fig. 1 getoonde systeem 10. In de voorbeelduitvoeringsvorm is een computertomografie-(CT)beeldvormingssysteem 10 weergegeven, welk systeem een portaal 12, 15 dat representatief is voor een "derde-generatie" CT-beeldvormingssys-teem, bevat. Het portaal 12 heeft een stralingsbron 14, die een kegel-bundel 16 van röntgenstralen naar een detectorarray 18 aan de tegenovergestelde zijde van het portaal 12 projecteert.
De detectorarray 18 wordt gevormd door een aantal detectorrijen 20 (niet weergegeven in fig. 1 en 2), die een aantal detectorelementen 20 bevatten, welke detectorelementen tezamen de geprojecteerde röntgen-bundels, die door een object, zoals een medische patiënt 22 heen gaan, waarnemen. Elk detectorelement 20 produceert een elektrisch signaal, dat de intensiteit van een invallende stralingsbundel weergeeft en 25 daardoor de verzwakking van de bundel bij doorgang door het object of de patiënt 22. Een beeldvormingssysteem 10 met een multi-plakdetector 18 is in staat een aantal beelden, die representatief zijn voor een volume van het object 22, te verschaffen. Elk beeld van het aantal beelden correspondeert met een afzonderlijke "plak" van het volume. De 30 "dikte" of apertuur van de plak is afhankelijk van de dikte van de detectorri j en.
Tijdens een aftasting voor het verwerven van röntgenstralings-projectiegegevens, draaien het portaal 12 en de daarop gemonteerde componenten rond een rotatiecentrum 24. Fig. 2 toont slechts een enke-35 le rij van detectorelementen 20 (d.w.z., een detectorrij). Een meer-plaks detectorreeks 18 bevat echter een aantal evenwijdige detector-rijen van detectorelementen 20, zodat met een aantal quasi-evenwijdige of evenwijdige plakken corresponderende projectiegegevens tijdens een aftasting gelijktijdig worden verworven.
- 6 -
De rotatie van het portaal 12 en de werking van de stralings-bron 14 worden bestuurd doox een stuurmechanisme 26 van het CT-systeem 10. Het stuurmechanisme 26 bevat een stralingsbesturing 28, die energie en tijdbepalingssignalen aan de stralingsbron 14 verschaft, en een 5 portaalmotorbesturing 30, die de draaisnelheid en de positie van het portaal 12 bestuurt. Een gegevensverwervingssysteem (DAS) 32 in het stuurmechanisme 26 bemonstert de van de detectorelementen 20 afkomstige analoge gegevens en zet de gegevens om in digitale signalen voor daaropvolgende verwerking. Een beeldreconstructie-element 34 ontvangt 10 de bemonsterde en gedigitaliseerde stralingsgegevens van DAS 32 en voert een hoge-snelheid beeldreconstructie uit. Het gereconstrueerde beeld wordt toegevoerd als een invoer aan een computer 36, die het beeld in een massa-opslaginrichting 38 opslaat.
De computer 36 ontvangt ook commando's en aftastparameters van 15 een bediener via een console 40, dat een toetsenbord heeft. Een bijbehorende kathodestraalbuisweergave 42 maakt het voor de bediener mogelijk om het gereconstrueerde beeld en andere van de computer 36 afkomstige gegevens te observeren. De door de bediener geleverde commando's en parameters worden door de computer 36 gebruikt om stuursignalen en 20 informatie aan DAS 32, de stralingsbesturing 28 en de portaalmotorbesturing 30 te verschaffen. Bovendien stuurt de computer 36 een tafel-motorbesturing 44 aan, welke besturing een gemotoriseerde tafel 46 bestuurt om een patiënt 22 in het portaal 12 te positioneren. In het bijzonder beweegt de tafel 46 delen van de patiënt 22 door een por-25 taalopening 48 heen.
In één uitvoeringsvorm bevat de computer 36 een inrichting 50, bijvoorbeeld een flexibele-schijfstation, CD-ROM-station, DVD-station, magnetische optische-schijf(MOD)inrichting of elke andere digitale inrichting, waaronder een netwerkverbindingsinrichting, zoals een Ether-30 net-inrichting, voor het lezen van instructies en/of gegevens vanaf een computer-leesbaar medium 52, zoals een flexibele schijf, een CD-ROM, een DVD of een andere digitale bron, zoals een. netwerk of het Internet, alsmede nog te ontwikkelen digitale middelen. In een andere uitvoeringsvorm voert de computer 36 in firmware (niet weergegeven) 35 opgeslagen instructies uit. In het algemeen wordt .een processor in ten minste één van DAS 32, reconstructieorgaan 34 en computer 36, weergegeven in fig. 2, geprogrammeerd om de hieronder beschreven processen uit te voeren. De werkwijze is vanzelfsprekend niet beperkt tot uitvoering in een CT-systeem 10 en kan worden gebruikt in samenhang met - 7 - vele.andere typen en variaties van beeldvormingssystemen. In één uitvoeringsvorm wordt de computer 36 geprogrammeerd om de hierin beschreven functies uit te voeren, en dienovereenkomstig is de hierin gebruikte term computer niet beperkt tot juist die geïntegreerde schake-5 lingen, die in de techniek als computer zijn aangeduid, maar deze term verwijst in brede zin naar computers, processoren, microbesturingen, microcomputers, programmeerbare logische besturing, toepassing-speci-fieke geïntegreerde schakelingen en andere programmeerbare schakelingen. Hoewel de hierin beschreven werkwijzen in een medische context 10 zijn beschreven, wordt er beoogd, dat de voordelen van de uitvinding ook gelden .voor niet-medische beeldvormingssystemen, zoals de systemen, die typisch worden toegepast in een industriële omgeving of een transportomgeving, zoals bijvoorbeeld, doch niet daartoe beperkt, een bagage-aftastend CT-systeem voor een luchthaven of ander transportcen-15 trum.
Eén kenmerk van de hierin beschreven werkwijze en inrichting maakt het mogelijk dat een digitaal moduul van een CT-detector in het veld gerepareerd kan worden zonder de herplaatsing van de gehele detector te vereisen. Indien een analoog moduul faalt, werd voorheen de 20. gehele detector verwijderd en teruggezonden naar de fabriek voor reparatie, hetgeen kostbaar en tijdrovend was. De hierin beschreven werkwijze en inrichting maken installatie van een digitaal moduul voor reparatie en probleemoplossing mogelijk, dat bovendien een lichtafdichting voor het analoge moduul verschaft. Verder vergemakke-25 lijkt de kaartgeleider een nauwkeurige en herhaalbare installatie en verwijdering van het digitale moduul zonder het gevoelige analoge gedeelte van het moduul te beschadigen. In één uitvoeringsvorm verschaft een geïntegreerde lichtafdichting EMI-afscherming voor de door de fotodiode geproduceerde analoge signalen van laag niveau. In één 30 uitvoeringsvorm bevordert de geïntegreerde lichtafdichting het voorkomen dat stof en vuil het analoge gebied van de detector binnendringen.
Alternatieve uitvoeringsvormen zijn getoond voor het op zijn plaats vergrendelen en vasthouden van het moduul, en voor het aan-35 drukken van de lichtafdichtingspakking om een herhaalbare, betrouwbare en robuuste verbinding te waarborgen. De hierin beschreven werkwijze en inrichting maken een gemakkelijke bediening mogelijk, en bevorderen de vervanging en reparatie van modules in het veld.
- 8 -
Fig. 3 toont een collimator 100 met door eindblokken 104 gescheiden rails 102. Collimatorplaten (niet weergegeven) zijn tussen de rails gemonteerd en worden tussen de rails vastgehouden. Drie-zone verwarmingsorgaan 106 is op rail 102 gemonteerd, waarbij temperatuur-5 sensoren 108 in de rails 102 zijn gemonteerd voor besturing en voor terugkoppelingsbesturing van drie-zone verwarmingsorgaan 106.
Fig. 4 toont een digitaal-moduulkaartkooi 200. Een detector-uitlijnplaat 202 met eindplaten 204 ondersteunt een kaartkooi 200. Op de detectoruitlijnplaat 202 zijn kaartgeleiders 208 gemonteerd, en in 10 de.kaartkooi 200 zijn T-sleuven 210 gepositioneerd en de kaartgeleiders 208 en de T-sleuven 210 zijn ten opzichte van elkaar uitgelijnd en opgesteld om detectormodules (niet weergegeven) te monteren. Luchtgangen 212 zijn in de detectoruitlijnplaat 202 gepositioneerd om luchtstroming over de modules te bevorderen, wanneer deze in de digi-15 taal-moduulkaartkooi 200 zijn gemonteerd.
Fig. 5 toont een digitaal moduul 300. Een analoog moduul 302 zet röntgenstralen om in een analoog signaal en geeft het signaal via flexschakelingen 304 af. Analoog-digitaal(AD)platen 308 zetten de van de flexschakelingen 304 afkomstige analoge signalen om in digitale 20 signalen onder gebruikmaking van onder warmteafvoeren 306 gepositioneerde geïntegreerde schakelingen (niet weergegeven). De digitale signalen worden via een digitale kabel 310 afgegeven. Een T-geleider 312 is gepositioneerd op het digitale moduul 300 om aan te grijpen op T-sleuf 210 bij installatie in de digitaal-moduulkaartkooi 200. Een 25 AD-plaatgeleider 400 is op het digitale moduul 300 gepositioneerd om kaartgeleiders 208 aan te grijpen bij installatie in de kaartkooi 200 van het digitale moduul.
Fig. 6 toont de AD-plaatgeleider 400, in van links naar rechts een zijaanzicht, bovenaanzicht en onderaanzicht, en daaronder in 30 frontaanzicht, en lichtafdichtingscompressieklem 402 in zij- en bovenaanzicht, en daaronder een frontaanzicht. De AD-plaatgeleider 400 heeft een op een geleiderbasis 412 met geleidersleutels 406 bevestigde lichtafdichtingspakking 404. Een kaartgeleider 408, getoond in zij- en bovenaanzicht, en daaronder in frontaanzicht, 35 heeft sleuteluitsnijdingen 410, die passen bij de geleidersleutels 406 bij installatie in de kaartkooi 200 van het digitale moduul.
Fig. 7 toont, in bovenaanzicht, daaronder in frontaanzicht, en rechts daarnaast in zijaanzichten, drie bewegingen voor installatie van de plaatgeleider 400, wanneer bevestigd aan het digitale moduul - 9 - 300, in de kaartgeleider 408. Het digitale moduul 300 wordt bij A eerst in een richting 430 bewogen, totdat de geleidersleutels 406 boven de sleuteluitsnijdingen 410 zijn gepositioneerd. Zodra de geleidersleutels 406 zijn gepositioneerd, wordt het digitale moduul 5 300 aangegrepen door middel van beweging in een richting 440 bij B en de lichtafdichtingspakking 404 wordt samengedrukt en de lichtafdichtingscompressieklem 402 wordt ingebracht om het digitale moduul 300 in de kaartgeleider 408 vast te houden, bij C.
Fig. 8 toont een aanzicht in perspectief van dezelfde beweging 10 van het digitale moduul 300, terwijl ook het einde van het digitale moduul 300 is weergegeven, waarbij de T-geleider 312 aangrijpt in de T-sleuf 210. Drie stappen zijn getoond voor het vasthouden van het eindgedeelte 462 van het digitale moduul 300. Aanzicht 1 toont het digitale moduul 300 gedeeltelijk geïnstalleerd in richting 464, terwijl 15 de plaatgeleider 400 en de T-geleider 312 tijdens beweging in de richting 464 worden aangegrepen. Aanzicht 2 toont het digitale moduul 300 volledig opgenomen in de kaartkooi 200 van het digitale moduul. Aanzicht 3 toont wigklem 460, die door middel van wrijving tussen de T-geleider 312 en de T-sleuf 210 vastzit om het digitale moduul 300 vast 20 te houden.
Fig. 9 toont de ingrijping van het analoge moduul 302 van het digitale moduul 300 in de collimator 100. Collimatorvingers 482 hebben tussenruimten voor het positioneren van collimatorplaten (niet weergegeven) . Uitlijnvingers 480 strekken zich vanaf geselecteerde collima-25 torvingers uit, zoals getoond, om vanaf het analoge moduul 302 uitstekende pakketuitlijnpennen (niet weergegeven) aan te grijpen. Zodra het digitale moduul 300 is geïnstalleerd, grijpen geleidersleutels 406 in sleuteluitsnijdingen 410. De kaartgeleideruitlijningskenmerken voorkomen dat het pakket op de detectorrails wordt opgevangen totdat deze 30 boven de uitlijnpennen zijn gelegen, en verschaffen ruwe uitlijningen in X- en Z-richtingen voor het analoge moduul 302.
Fig. 10 toont de digitale modules 300 geïnstalleerd in de digitale kaartkooi 200. Een lichtafdichtingsdekplaat 490 is aan de digitale kaartkooi 200 bevestigd onder gebruikmaking van bevestigingselemen-35 ten 492 om lichtlekkage naar de analoge modules 302, wanneer deze in de digitale kaartkooi 200 zijn ingebracht, te voorkomen.
Fig. 11 toont een eerste concept voor installatie van het in de digitale kaartkooi 200 ingebrachte digitale moduul 300. Een Z-bewe-gingsgeleider 402 is gepositioneerd op het digitale moduul 300 om be- - 10 - weging in de Z-richting tijdens installatie te besturen. Een stro-mingsblok 504 is gepositioneerd om te voorkomen dat luchtstroming de analoge modules 302 bereikt. Een lichtafdichtingspakking 404 voorkomt dat leklicht de analoge modules 302 bereikt.
5 Fig. 12 toont een tweede concept voor installatie van het in de digitale kaartkooi 200 ingebrachte digitale moduul 300. Een meester-kaartgeleideruitlijnplaat 510 heeft een kaartgeleider 512, die is gepositioneerd om digitale modules 300 te ontvangen, waarbij luchtstro-mingsuitsnijdingen 514 zijn gepositioneerd om luchtstroming over warm-10 teafvoeren 306 mogelijk te maken, waarbij EMI- en lichtafdichting 516 is gepositioneerd om de analoge modules 302 tegen blootstelling aan EMI en licht te beschermen. Wedge Lok klemmen 518 grijpen aan op de digitale modules 300 om beweging tijdens gebruik daarvan tegen te houden.
15 Fig. 13 toont een derde concept voor installatie van het in de digitale kaartkooi 200 ingebrachte digitale moduul 300. Een meester-plaat 540 heeft een sleuf 542, die is gepositioneerd om aangrijpings-kenmerken van het digitale moduul 300 te ontvangen teneinde alternatieve ontwerpen van digitale connector en kabel 310 mogelijk te maken. 20 Een dergelijk ontwerp maakt een eenvoudiger connectorroutering en een gereduceerde plaatlengte mogelijk.
Fig. 14 toont een vierde concept voor installatie van het in de digitale kaartkooi 200 ingebrachte digitale moduul 300. Een kaartgeleider 60 is gepositioneerd om wigklem 602 in staat te stellen het di-25 gitale moduul 300 vast te klemmen.
Fig. 15 toont Wedge Lok kaartvasthouders voor het vasthouden van een kaart.
Technische effecten van de hierin beschreven werkwijze en inrichting voorzien in een tweedimensionale kaartbewegingsbesturing en 30 een afgestemd kaartgeleiderplaatklemontwerp, dat herhaalbare en nauwkeurige moduulbeweging verschaft om de analoge modules en collimator tegen schade te beschermen. Aanvullende technische effecten bevatten de vervangbaarheid van een geïntegreerd analoog en digitaal DAS-samen-stel in het veld, de herhaalbare lichtafdichting van een analoog mo-35 duul, en digitaal-moduulvergrendeling en -vasthouding, die lichtaf-dichtingspakkingen automatisch samenperst om de lichtafdichting te waarborgen. Andere technische effecten zijn een geïntegreerde klem, die de lichtafdichtingspakkingen automatisch samendrukt om lichtaf-
- 11 -V
dichting te waarborgen, en een lichtafdichtingsontwerp, dat ook stoten EMI-afscherming van de collimator en het analoge moduul uitvoert.
Voorkeursuitvoeringsvormen zijn.hierboven in detail beschreven. De samenstellen en werkwijzen zijn niet beperkt tot de hierin beschre-5 ven specifieke uitvoeringsvormen, doch in plaats daarvan kunnen componenten van elk samenstel en/of elke werkwijze onafhankelijk en gescheiden van andere hierin beschreven componenten worden gebruikt.
Hoewel de uitvinding is beschreven in termen vari verschillende specifieke uitvoeringsvormen, zal de vakman onderkennen, dat de uit-10 vinding met modificaties binnen de gedachte en het kader van de conclusies in praktijk kan worden gebracht.
1031226

Claims (10)

1. Elektronische-plaatsamenstel, omvattende: een geleider (400), die is ingericht om de elektronische plaat in een eerste richting (430) en een tweede richting (440) te ontvangen; 5 een pakking (404), waarbij de pakking afdicht, wanneer de elektronische plaat in de tweede richting in de geleider is ingébracht, zodat licht, stof en elektromagnetische interferentie (EMI) verhinderd worden om de pakking te passeren; en een eerste vergrendeling, die is ingericht om de elektronische 10 plaat in een in hoofdzaak vaste positie vast te houden.
2. Elektronische plaat volgens conclusie 1, waarin de elektronische plaat verder een analoog moduul (302) en een stromingsblok (504) omvat, waarbij het stromingsblok is gepositioneerd om te voorkomen dat een luchtstroom het analoge moduul bereikt.
3. Elektronische plaat volgens conclusie 1, verder omvattende een tweede vergrendeling om beweging van de plaat in de tegengestelde richting van de tweede richting (440) te voorkomen.
4. Elektronische plaat volgens conclusie 1, waarin de tweede vergrendeling verder een wigklem (460) omvat.
5. Elektronische plaat volgens conclusie 1, waarin de tweede vergrendeling verder een wigvergrendeling omvat, die een inbrengings-gedeelte met sleuven (542) en een buisvormig gedeelte met uitsteeksels omvat, zodat de uitsteeksels vergrendelen in de sleuven na rotatie van het buisvormige gedeelte.
6. Elektronische plaat volgens conclusie 1, waarin de tweede vergrendeling verder een sleuf (542) en een aangrijpingskenmerk omvat, welk aangrijpingskenmerk complementair is aan de sleuven.
7. Medisch systeem, omvattende: een geleider (400); en 30 elektronische plaat, die is ingericht om in de geleider in een eerste en tweede richting (430, 440) te worden ontvangen, welke elektronische plaat verder omvat: een pakking (404), waarbij de pakking afdicht, wanneer de elektronische plaat in de tweede richting in de geleider is inge- 35 bracht, zodat licht, stof en elektromagnetische interferentie (EMI) verhinderd worden om de pakking te passeren; en 1031226 * - 13 - een eerste vergrendeling, die is ingericht om de elektronische plaat in een in hoofdzaak vaste positie’vast te houden.
8. Medisch systeem volgens conclusie 7, waarin de geleider (400) verder een voorafbepaalde weg omvat om het voorkomen van con- 5 tact tussen aangrenzende componenten tijdens installatie van de elektronische plaat te vergemakkelijken.
9. Medisch systeem volgens conclusie 7, verder omvattende een tweede vergrendeling om beweging van de elektronische plaat in de tegengestelde richting van de tweede richting (440) te voorkomen.
10. Medisch systeem volgens conclusie 9, waarin de tweede ver grendeling verder een wigklem (460) omvat. . . '10 3 1 22 6 .
NL1031226A 2006-02-23 2006-02-23 Werkwijze en inrichting voor digitaal CT-detectormoduul. NL1031226C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1031226A NL1031226C2 (nl) 2006-02-23 2006-02-23 Werkwijze en inrichting voor digitaal CT-detectormoduul.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1031226 2006-02-23
NL1031226A NL1031226C2 (nl) 2006-02-23 2006-02-23 Werkwijze en inrichting voor digitaal CT-detectormoduul.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1031226C2 true NL1031226C2 (nl) 2007-08-24

Family

ID=38622927

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1031226A NL1031226C2 (nl) 2006-02-23 2006-02-23 Werkwijze en inrichting voor digitaal CT-detectormoduul.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1031226C2 (nl)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7489516B2 (en) Digital CT detector module methods and apparatus
US4858128A (en) View-to-view image correction for object motion
KR101632046B1 (ko) 고해상도 컴퓨터 단층 촬영
CN103083028B (zh) 用于成像系统的检测器模块和制造方法
US9885801B2 (en) Detector device, dual energy CT system and detection method using the system
CN107533018B (zh) X射线检查装置、x射线检查方法及构造物的制造方法
US10568588B2 (en) Tiled detector arrangement for differential phase contrast CT
US20070041508A1 (en) Method and apparatus to detect and correct alignment errors in X-ray systems used to generate 3D volumetric images
US20050178971A1 (en) Methods and apparatus for radiation detection
KR20060069310A (ko) Ct 장치
US8508591B2 (en) System and method for estimating the height of an object using tomosynthesis-like techniques
KR102541717B1 (ko) 선형 검출기 어레이를 위한 갭 해상도
CN105764420A (zh) 精确自动对准的ct检测器传感器
US6839401B2 (en) X-ray computed tomography apparatus
NL1032735C2 (nl) Werkwijzen en systemen voor het besturen van ruis in een gegevensverwervingssysteem.
WO2010133984A2 (en) Detector array with pre-focused anti-scatter grid
NL1031226C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor digitaal CT-detectormoduul.
US20150146842A1 (en) Radiation detector module, radiation detector and radiation imaging apparatus
US20110249795A1 (en) X-ray inspection method and x-ray inspection apparatus
CN115516339A (zh) 辐射检测系统
JP5010153B2 (ja) ディジタルct検出器モジュール用の方法及び装置
KR100781393B1 (ko) 결정격자를 갖는 피검체의 방사선 촬영 제어
CN101031179B (zh) 数字ct探测器模块的方法和设备
EP2028621A1 (en) System and method for information embedding and extraction in phantom targets for digital radiography systems
Kruger et al. Industrial applications of computed tomography at Los Alamos Scientific Laboratory

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20200301