NL1025934C2 - Werkwijze en inrichting voor het regelen van treinverkeer. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het regelen van treinverkeer. Download PDF

Info

Publication number
NL1025934C2
NL1025934C2 NL1025934A NL1025934A NL1025934C2 NL 1025934 C2 NL1025934 C2 NL 1025934C2 NL 1025934 A NL1025934 A NL 1025934A NL 1025934 A NL1025934 A NL 1025934A NL 1025934 C2 NL1025934 C2 NL 1025934C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
train
time
time spent
waiting
route
Prior art date
Application number
NL1025934A
Other languages
English (en)
Inventor
Richard Sandbrink
Original Assignee
Holland Railconsult B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Holland Railconsult B V filed Critical Holland Railconsult B V
Priority to NL1025934A priority Critical patent/NL1025934C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1025934C2 publication Critical patent/NL1025934C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61LGUIDING RAILWAY TRAFFIC; ENSURING THE SAFETY OF RAILWAY TRAFFIC
    • B61L29/00Safety means for rail/road crossing traffic
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61LGUIDING RAILWAY TRAFFIC; ENSURING THE SAFETY OF RAILWAY TRAFFIC
    • B61L27/00Central railway traffic control systems; Trackside control; Communication systems specially adapted therefor
    • B61L27/10Operations, e.g. scheduling or time tables

Description

a
WERKWIJZE EN INRICHTING VOOR HET REGELEN VAN TREINVERKEER
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het regelen van treinverkeer bij toepassing 5 van een automatische treinloopregeling en een beveiligingsregeling. Voorts heeft de uitvinding betrekking op een inrichting voor het uitvoeren van een dergelijke werkwij ze.
Spoorwegnetwerken zijn over het algemeen zodanig 10 beveiligd dat er niet met een trein op een kleinste identificeerbaar deel van een netwerk kan worden gereden tenzij dit is vrijgegeven. Een dergelijk kleinste identificeerbaar deel van een netwerk wordt ook wel een blok genoemd. Een dergelijk blok kan bijvoorbeeld zijn beveiligd 15 middels een sein. Een verdere beveiliging van dergelijke netwerken is.dat een wissel niet kan worden omgezet richting een blok waarop een trein aanwezig is of waarop een rijweg van een trein is gepland. Deze beveiligingelaag functioneert voor wat betreft de beveiliging onafhankelijk van 20 bijvoorbeeld een automatische treinloopregeling, zoals bijvoorbeeld het in Nederland bekende ARI-systeem (Automatische Rijweg Instelling) waarvan een treindienstleider gebruik maakt. Indien in het ARI-systeem een fout wordt gemaakt waardoor treinen zouden kunnen botsen, 25 zal dit in de beveiligingslaag altijd worden ondervangen.
ARI geeft de beveiliging opdracht om wissels en seinen in te stellen. Bedoeld effect van deze opdracht is het verkrijgen van een rijweg voor een trein. Een rijweg omvat een deel van het netwerk en is meer dan een kleinst 30 identificeerbaar deel van het netwerk. Als een kleinst identificeerbaar deel van een netwerk een instelopdracht voor een rijweg heeft ontvangen, blokkeert dit andere rijwegen die van dit kleinst identificeerbaar deel gebruik moeten maken; 102 6934 2 dit beperkt de beschikbare capaciteit van het spoorwegnetwerk.
Teneinde in alle situaties een absolute veiligheid te garanderen, levert de beveiligingsregeling een aantal 5 tijdslimieten aan aan de automatische treinloopregeling zoals de ARI. Bij een ongunstig combineren van deze tijdslimieten, bijvoorbeeld door het geheel of gedeeltelijk bij elkaar optellen van deze tijdslimieten, wordt de reserveringsduur van een netwerkdeel verlengd.
10 Teneinde met behulp van dit inzicht een dergelijk nadeel te ondervangen, verschaft de onderhavige uitvinding een werkwijze voor het regelen van treinverkeer bij toepassing van een automatische treinloopregeling en een beveiligingsregeling, omvattende stappen voor: 15 - het gedurende, een vooraf bepaalde operationele wachttijdsduur, zoals een uit- en instaptijd van passagiers, laten wachten van een trein in een wachtpositie, - het gedurende een bezettijdsduur, zoals een periode waarin een tegemoetkomende trein een voor de trein benodigd 20 spoordeel gebruikt, laten wachten van de trein in de wachtpositie, en - het geven van een signaal vanaf de beveiligingsregeling naar de automatische treinloopregeling dat het spoordeel ten behoeve van de trein kan worden 25 vrijgegeven, waarbij de operationele wachttijd tegelijk wordt gemeten met de bezettijdsduur zodat de trein na afloop van de langste wachtduur daarvan onmiddellijk kan vertrekken.
Bijvoorbeeld in een situatie waarin direct na een wachtpositie een spoorwegovergang aanwezig is (een 30 spoorwegovergang na een station bijvoorbeeld), bespaart een werkwijze volgens de onderhavige uitvinding tijd. In een bekend arrangement van een automatische treinloopregeling (ARI) en een beveiligingsregeling geldt als vereiste dat een 1025934 3 tijdsvertraging ten behoeve van bijvoorbeeld een stationsstop voor het uit- en instappen van passagiers voor de veiligheid ingaat op het moment dat de toekomstige rijweg van de trein is vrijgegeven. In het geval dat een kruisende trein reeds 5 voor de trein die op het station moet stoppen is gepasseerd, levert dit geen overbodige wachttijd op aangezien tijd die essentieel is voor de veiligheid ook kan worden benut voor het in en uit laten stappen van passagiers terwijl de trein stilstaat. Echter, indien de trein reeds etilstaat terwijl 10 een kruisende trein nog moet passeren of aan het passeren is, is de toekomstige rijweg van de stilstaande trein nog niet vrijgegeven en wordt deze eerst vrijgegeven wanneer de kruisende trein is gepasseerd of ten minste de toekomstige rijweg van de stilstaande trein heeft verlaten. In dit geval 15 zal de operationele wachttijdsduur eerst beginnen wanneer de rijweg is vrijgegeven. Indien de stilstaande trein wat betreft het in- en uitstappen van de passagiers reeds gereed is voor vertrek, levert dit een (extra) vertraging op die ten minste zo lang is als deze operationele wachttijdsduur 20 (veiligheidswachttijdsduur). Indien een stoptrein een aantal van dergelijke wachttijdsduren op een traject meemaakt, loopt dit op en zullen de vertragingen eveneens oplopen. Hierdoor komen passagiers te laat aan en/of zullen zij hun aansluiting missen.
25 De oplossing is het gebruik maken van een werkwijze volgens de onderhavige uitvinding, waarbij beide tijdsduren tegelijkertijd worden gemeten. Hierdoor kunnen passagiers op een station uitstappen gedurende de periode die de trein sowieso stil moet staan wanneer een kruisende of 30 tegemoetkomende trein gebruik maakt van het traject dat de stilstaande trein dient te gaan vervolgen. Doordat de beide tijdsduren tegelijkertijd worden gemeten, kan in het geval van een vertraagde kruisende trein de stoppende trein na «· 1025934 4 passage van de vertraagde kruisende trein direct zijn weg vervolgen of zijn vertrekprocedure inzetten zonder dat de operationele wachttijdsduur dient te worden afgewacht. Zeker op een relatief druk bereden spoorwegnet voorkomt en/of S vermindert dit vertragingen. Bij voorkeur wordt de operationele wachttijdsduur bij gehouden in de beveiligingsregeling. Hierdoor wordt de absolute veiligheid van het spoorwegnet gegarandeerd.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm wordt de 10 werkwijze toegepast in een traject omvattende een stopplaats in de directe nabijheid van een spoorwegovergang. Doordat de beveiligingsregeling middels een geschikte signalering kennis heeft van het feit dat dë trein deze toekomstige rijweg van de stoppende trein heeft verlaten, zal op grond van deze 15 informatie de beveiligingsregeling aan de automatische treinloopregeling doorgeven dat de rijweg is vrijgegeven, waarop deze de rijweg direct zal instellen. Indien dus de beveiligingslaag hier geen extra vertraging indiceert, kan de automatische treinloopregeling zonder een dergelijke extra 20 vertraging op veilige wijze een rijweg instellen.
Op alternatieve wijze wordt de werkwijze toegepast in een traject omvattende een stopplaats in de directe nabijheid van een spoorkruising of spoorsplitsing. Bij dergelijke voorbeeldsituaties is het van belang dat het sein direct 25 wordt geactiveerd nadat de kruisende trein de toekomstige rijweg heeft verlaten.
Een verder aspect van de onderhavige uitvinding betreft een inrichting voor het uitvoeren van een werkwijze volgens een of meer van de conclusies 1-6, waarbij in de 30 beveiligingsregeling de tijdmeting voor een operationele wachttijdsduur direct is gekoppeld met de tijdmeting voor de bezettijdsduur. Een dergelijke inrichting biedt voordelen zoals in het voorgaande zijn omschreven.
102S934 5
Verdere voordelen, kenmerken en details van de onderhavige uitvinding zullen worden beschreven aan de hand van de aangehechte figuren, waarin tonen: - figuur 1 een stroomschema van een uitvoeringsvorm 5 van een werkwijze volgens de onderhavige uitvinding; en - figuur 2 een schematische weergave van een deel van een spoorwegnet.
In een uitvoeringsvorm (fig. 1) van een werkwijze volgens de onderhavige uitvinding wordt in stap 11 10 geregistreerd dat een trein stopt, bijvoorbeeld bij een perron 16 (fig. 2) dat is ingesloten tussen een spoor 21 van een doorgaande enkelspoorbaan en een zijspoor met een haltepositie 15. Vervolgens wordt in stap 12 een tijdsduurmeting uitgevoerd van een operationele 15 wachttijdsduur die een veiligheidsmarge biedt en waarin bijvoorbeeld het uit- en instappen van passagiers kan worden gerealiseerd.
Parallel hieraan wordt in stap 13 bijgehouden of een spoortraject dat deel dient uit te maken van de verdere 20 rijweg van de gestopte trein vrij is dan wel of zich hier een trein of ander obstakel bevindt. Nadat bepaald is dat het toekomstige deel van de rijweg van een gestopte trein vrij is, wordt in deze stap 13 bepaald dat dit deel van het traject veilig is. Deze stappen worden uitgevoerd door de 25 beveiligingslaag van het spoorwegnet, bijvoorbeeld middels een tijdrelais, een solid state circuit of een computer. Indien zowel stap 12 als stap 13 als resultaat geven dat het toekomstige traject veilig is of dat de trein door zijn wachttijdsduur is, wordt in stap 14 het signaal gegeven naar 30 de automatische treinloopregeling dat de trein kan gaan rijden en dat het daartoe bestemde sein 19 op veilig kan worden bediend.
1025934 6
De automatische treinloopregeling, de ARI, stelt op grond van een dienstregelingsdatabase en regelalgoritmen rijwegen in van treinen die op het spoorwegnet kunnen gaan rijden. Hierbij wordt rekening gehouden met signalen vana£ de 5 beveiligingslaag. Een voordeel van een uitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding is dat afhankelijk van de situatie zodanig wordt gestuurd dat een standaardbeveiligingstijd of operationele wachttijd die in die situatie overbodig is door het tegelijk laten verlopen 10 van deze tijdsduren ten minste deels kan worden bespaard. Hierdoor is een grotere flexibiliteit van de benutting van het spoorwegnet mogelijk, waardoor vertragingen worden voorkomen of verminderd en passagiers derhalve vaker op tijd zijn en vaker hun aansluiting of overstap halen.
15 Praktische voorbeelden van situaties waarbij de uitvinding van nut is, zijn onder meer een stopdoorschakeling welke wordt toegepast bij stations met in de onmiddellijke nabijheid een of meer spoorwegovergangen; dergelijke situaties in het bijzonder met enkelspoor-baanvakken; 20 kruisingen van sporen; spoorwegovergangen met zeer strikte eisen voor de sluitingstijd, zoals bijvoorbeeld in het geval van meersporige spoorwegovergangen, alsmede combinaties van deze situaties.
De onderhavige uitvinding berust op het nieuwe 25 inzicht dat een dergelijke werkwijze vertragingen in de treinenloop vergroot.
De onderhavige uitvinding is in het voorgaande beschreven aan de hand van specifieke uitvoeringsvormen. Hierop zijn velerlei modificaties en onderlinge variaties 30 mogelijk. De gevraagde rechten worden echter bepaald door de aangehechte conclusies.
1025934

Claims (8)

1. Werkwij ze voor het regelen van treinverkeer bij toepassing van een automatische treinloopregeling en een 5 beveiligingsregeling, omvattende stappen voor: - het gedurende een vooraf bepaalde operationele wachttijdsduur, zoals een uit- en instaptijd van passagiers, laten wachten van een trein in een wachtpositie, - het gedurende een bezettijdsduur, zoals een periode 10 waarin een tegemoetkomende trein een voor de trein benodigd spoordeel gebruikt, laten wachten van de trein in de wachtpositie, en - het geven van een signaal vanaf de beveiligingsregeling naar de automatische treinloopregeling 15 dat het spoordeel ten behoeve van de trein kan worden vrijgegeven, waarbij de operationele wachttijd tegelijk wordt gemeten met de bezettijdsduur zodat de trein na afloop van de langste wachtduur daarvan onmiddellijk kan vertrekken.
2. Werkwijze volgens conclusie 1 waarbij de 20 operationele wachttijdsduur wordt bijgehouden in de bevei1igingsregeling.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2 waarbij de werkwijze wordt toegepast in een traject omvattende een stopplaats in de directe nabijheid van een spoorwegovergang.
4. Werkwijze volgens een of meer van de voorgaande conclusies waarbij de werkwijze wordt toegepast in een traject omvattende een stopplaats in de directe nabijheid van een spoorkruising of spoorsplitsing.
5. Werkwijze volgens een of meer van de voorgaande 30 conclusies waarbij de werkwijze wordt toegepast op een traject omvattende een spoorwegovergang met zeer strikte eisen voor sluitingstijden. 10 2 59 3 4
6. Werkwijze volgens een of meer van de voorgaande conclusies waarbij het hoofdspoor een enkelspoor is.
7. Werkwijze volgens een of meer van de voorgaande conclusies 3-6 waarbij de stopplaats een station is.
8. Inrichting voor het uitvoeren van een werkwijze volgens een of meer van de voorgaande conclusies waarbij, in de beveiligingsregeling de tijdmeting voor een operationele wachttijdsduur direct is gekoppeld met de tijdmeting voor de bezettijdsduur. 102 5934
NL1025934A 2004-04-13 2004-04-13 Werkwijze en inrichting voor het regelen van treinverkeer. NL1025934C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1025934A NL1025934C2 (nl) 2004-04-13 2004-04-13 Werkwijze en inrichting voor het regelen van treinverkeer.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1025934 2004-04-13
NL1025934A NL1025934C2 (nl) 2004-04-13 2004-04-13 Werkwijze en inrichting voor het regelen van treinverkeer.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1025934C2 true NL1025934C2 (nl) 2005-10-17

Family

ID=34973712

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1025934A NL1025934C2 (nl) 2004-04-13 2004-04-13 Werkwijze en inrichting voor het regelen van treinverkeer.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1025934C2 (nl)

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB821044A (en) * 1954-09-03 1959-09-30 Stin Improvements relating to railway section block signalling systems
JPH051174A (ja) * 1991-06-25 1993-01-08 Isuzu Motors Ltd 吸音材料
JPH061240A (ja) * 1992-06-18 1994-01-11 Sony Corp 合流点における無人搬送車相互の衝突防止方法および装置
JPH07137636A (ja) * 1993-11-17 1995-05-30 Nippon Signal Co Ltd:The 踏切制御装置
JP2000233752A (ja) * 1999-02-16 2000-08-29 Kyosan Electric Mfg Co Ltd 駅通過制御装置

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB821044A (en) * 1954-09-03 1959-09-30 Stin Improvements relating to railway section block signalling systems
JPH051174A (ja) * 1991-06-25 1993-01-08 Isuzu Motors Ltd 吸音材料
JPH061240A (ja) * 1992-06-18 1994-01-11 Sony Corp 合流点における無人搬送車相互の衝突防止方法および装置
JPH07137636A (ja) * 1993-11-17 1995-05-30 Nippon Signal Co Ltd:The 踏切制御装置
JP2000233752A (ja) * 1999-02-16 2000-08-29 Kyosan Electric Mfg Co Ltd 駅通過制御装置

Non-Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 0181, no. 92 (M - 1587) 4 April 1994 (1994-04-04) *
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 1995, no. 08 29 September 1995 (1995-09-29) *
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 1998, no. 03 27 February 1998 (1998-02-27) *
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 2000, no. 11 3 January 2001 (2001-01-03) *

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN110920694A (zh) 一种cbtc系统与ctcs系统互联互通的切换方法
Ding et al. Improving transit service quality and headway regularity with real-time control
US9802633B1 (en) Fixed guideway transportation systems having lower cost of ownership and optimized benefits
Wadjas et al. Transit signal priority along arterials using advanced detection
US20110184596A1 (en) Method for Platooning of Vehicles in an Automated Vehicle System
CN110070735A (zh) 一种有轨电车轨道信号和道路信号的自动协调方法
Cuppi et al. High density European Rail Traffic Management System (HD-ERTMS) for urban railway nodes: The case study of Rome
CN102002900A (zh) 一种快速公交系统
Montrone et al. Real-time energy consumption minimization in railway networks
Vignali et al. A methodology for the design of sections block length on ETCS L2 railway networks
CN104960555B (zh) 一种用于城市轨道交通的道口控制方法及系统
NL1025934C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het regelen van treinverkeer.
Takashige Signalling systems for safe railway transport
CN113650658A (zh) 一种有轨电车在平面交叉口控制系统
FI111924B (fi) Rataverkoston ohjausmenetelmä
Quaglietta et al. Exploring virtual coupling: operational principles and analysis
JP2004122900A (ja) 運行管理システム
Brenna et al. Increasing of subway lines capability through moving block signaling systems: Modeling and simulation
JP2006027312A (ja) 踏切システム及び踏切制御方法
CN111572602A (zh) 智能轨道车合并点的调度方法和智能轨道控制系统
Rilett et al. Microsimulation analysis of highway-rail grade crossings: A case study in Lincoln, Nebraska
JP2006137277A (ja) 車両交通制御システム
Daniel et al. Assess impacts and benefits of traffic signal priority for buses
KR20080061054A (ko) 이동폐색방식의 열차진로제어시스템 및 이를 이용한열차진로제어방법 및 열차운행관리방법
Currie Managing on-road public transport

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20111101