NL1022510C2 - Werkwijze voor het dichten van een lekkage in een waterremmende, ondergrondse constructie. - Google Patents

Werkwijze voor het dichten van een lekkage in een waterremmende, ondergrondse constructie. Download PDF

Info

Publication number
NL1022510C2
NL1022510C2 NL1022510A NL1022510A NL1022510C2 NL 1022510 C2 NL1022510 C2 NL 1022510C2 NL 1022510 A NL1022510 A NL 1022510A NL 1022510 A NL1022510 A NL 1022510A NL 1022510 C2 NL1022510 C2 NL 1022510C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
leak
leakage
bacterial growth
substance
around
Prior art date
Application number
NL1022510A
Other languages
English (en)
Inventor
Johny Willem Marie Lambert
Original Assignee
Stichting Geo Delft
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stichting Geo Delft filed Critical Stichting Geo Delft
Priority to NL1022510A priority Critical patent/NL1022510C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1022510C2 publication Critical patent/NL1022510C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D37/00Repair of damaged foundations or foundation structures
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D19/00Keeping dry foundation sites or other areas in the ground
    • E02D19/06Restraining of underground water
    • E02D19/12Restraining of underground water by damming or interrupting the passage of underground water
    • E02D19/16Restraining of underground water by damming or interrupting the passage of underground water by placing or applying sealing substances

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Bulkheads Adapted To Foundation Construction (AREA)
  • Consolidation Of Soil By Introduction Of Solidifying Substances Into Soil (AREA)

Description

Titel: Werkwijze voor het dichten van een lekkage in een waterremmende, ondergrondse constructie
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het dichten van een lekkage in een waterremmende, ondergrondse constructie, zoals een damwand, een kleiwand of een folie-afdichting, waarbij in en om de lekkage ten minste een stof wordt aangebracht die door middel van een chemische of 5 fysische reactie een de lekkage dichtende werking heeft.
Uit het Britse octrooischrift 462.566 is een werkwijze bekend voor het in de bodem aanbrengen van een voor water ondoordringbare laag, die een rondomlopende damwand van een bouwput afsluit. Daartoe wordt gedurende een eerste werkwijzestap op een groot aantal plaatsen verdeeld 10 over de te vormen ondoordringbare laag een verdunde bitumen dispersie op zodanige wijze in de bodem geïnjecteerd, dat de op de diverse plaatsen geïnjecteerde stoffen na coaguleren tezamen een zich over het gewenste oppervlak uitstrekkende, deels ondoorlaatbare laag vormen. Vervolgens wordt gedurende een tweede werkwijzestap een tweede verdunde, minder 15 snel als de eerste coagulerende bitumen dispersie naast de reeds gevormde, deels ondoorlaatbare laag in de bodem geïnjecteerd, waarna door middel van een kunstmatig via pompen opgewekte grondwaterstroom vanaf de onderzijde door de deels ondoorlaatbare laag heen de tweede bitumen dispersie in de richting van die deels ondoorlaatbare laag wordt 20 getransporteerd. De tweede bitumen dispersie wordt hierdoor tegen de onderzijde van de deels ondoorlaatbare laag aangezogen en vormt daarbij een voor water ondoordringbaar scherm aan de onderzijde van de deels ondoorlaatbare laag, doordat de bitumendeeltjes uit de dispersie worden gefilterd en coaguleren met de in de deels ondoorlaatbare laag aanwezige 25 bitumendeeltjes. Aldus wordt met deze, uit 1935 stammende werkwijze een ondoordringbare laag gevormd, zij het met in de bodem injecteren van 1022510 2 stoffen, welke tegenwoordig als vervuilend en derhalve verwerpelijk worden beschouwd, zodat thans voor ondergrondse waterremmende constructies andere werkwijzen zullen worden gebruikt.
Waterremmende, ondergrondse constructies worden toegepast in 5 die gevallen waar niet meer dan een beperkte hoeveelheid grondwater door mag sijpelen. Daarbij kan gedacht worden aan omstandigheden waarbij dit effect tijdelijk dient te worden bewerkstelligd, bijvoorbeeld in een bouwput of een tunnel in aanbouw, doch er zijn ook situaties denkbaar, waarbij continu over een lange tijdsperiode zorg dient te worden gedragen voor een 10 dergelijke waterremmende afscherming, bijvoorbeeld als de waterremmende afscherming deel blijft uitmaken van een civieltechnische constructie of een milieukundige voorziening. Als in dergelijke waterremmende, ondergrondse constructies lekkages voorkomen of ontstaan, bevinden deze zich op locaties die soms moeilijk of nauwelijks bepaalbaar en toegankelijk zijn. Dat er een 15 lekkage is ontstaan, kan dan onder meer blijken uit de constatering dat meer dan berekend moet worden bemalen.
Het opsporen en lokaliseren van een dergelijke lekkage is veelal een uiterst moeizame bezigheid, die veel tijd en geld kost en vaak ook nog het stilleggen van uit te voeren bouwwerkzaamheden of andere activiteiten 20 met zich brengt. Is de geconstateerde lekkage uiteindelijk gelokaliseerd, dan dient, eventueel na het uitvoeren van omslachtige graafwerkzaamheden, in en om de lekkage materiaal te worden aangebracht dat ter plaatse uithardt, zoals bijvoorbeeld grout. Pas na het uitharden van het aangebrachte materiaal en vervolgens uit te voeren herstelwerkzaamheden kunnen de als 25 gevolg van de lekkage onderbroken werkzaamheden of activiteiten weer worden hervat.
Zou bij de lekkage zich in een ondoordringbare laag vervaardigd met de hierboven beschreven, uit het Britse octrooischrift 462.566 bekende werkwijze, bevinden, dan zou deze te dichten zijn door het injecteren van 30 een aanvullende hoeveelheid van de tweede verdunde bitumen dispersie.
1 0225VO' 3
Zou de lekkage echter een scheur in de damwand zijn, dan zal bedoeld aanvullend injecteren als gevolg van de afwezigheid van een, als zeef werkende, deels ondoorlaatbare laag niet hoeven te leiden tot het dichten van de lekkage en betekent het aanvullend injecteren slechts aanvullend 5 vervuilen van de bodem. Daarbij moet bedacht worden dat de lekkage zich ondergronds op een vrijwel steeds niet te bepalen plaats bevindt, oftewel het is onduidelijk of de lekkage zich in bedoelde laag of in de damwand bevindt en er aanzienlijke hoeveelheden tweede verdunde bitumen dispersie moeten worden geïnjecteerd aleer de conclusie kan worden getrokken dat de lekkage 10 zich in de damwand bevindt. Zodoende zal er ook in een dergelijke situatie worden gekozen voor het op de hierboven beschreven wijze voor het opsporen en lokaliseren van de lekkage.
Met de uitvinding wordt beoogd een werkwijze van de in de aanhef omschreven soort zodanig uit te voeren, dat een dichten althans verlagen 15 van de doorlatendheid van een lek met een minimum aan werkzaamheden en verstoring van de normale activiteiten tot stand is te brengen.
Dit wordt overeenkomstig de uitvinding bereikt, doordat de ten minste ene stof een voedingsstof is, die bacteriegroei in het grondwater bevordert, en ten opzichte van de lekkage stroomopwaarts in de grond wordt 20 gebracht, waarbij de ten minste ene stof in een zodanige vorm is gebracht, dat deze door naar de lekkage stromend grondwater wordt meegenomen en althans in en om de lekkage de bacteriegroei bevordert voor het teweegbrengen van de dichtende werking. Door deze maatregelen is in een enkele werkwijzestap een lekkage te dichten of de doorlatendheid daarvan 25 tot althans een aanvaardbare mate terug te brengen zonder dat daaraan de noodzaak voorafgaat om de exacte locatie van die lekkage vast te stellen en zonder dat omvangrijke graaf- of andere werkzaamheden nodig zijn dan wel in een voorafgaande werkwijzestap een zeeflaag met relatief kleine poriën wordt gecreëerd, terwijl bovendien de wel voor het afdichten uit te voeren 30 werkzaamheden in feite andere werkzaamheden, zoals het optrekken van 1022510 4 een gebouw of het aanleggen van een tunnel, niet hoeven te hinderen. Deze aanzienlijke voordelen worden verkregen door enerzijds op slimme en efficiënte wijze gebruik te maken van de door de waterlekkage veroorzaakte en derhalve daar steeds mee gepaard gaande lekstroom als sturende 5 transportstroom voor de afdichtmiddelen, en anderzijds gebruik te maken van reeds in de bodem aanwezig bacterieleven, dat aërobe en anaërobe omzettingen kan bewerkstelligen en daartoe extra wordt gestimuleerd door de toegevoerde voedingsstof.
Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het door 10 bacteriegroei verstoppen van doorgangen in een massa, zoals een zandformatie, door het oproepen van een sequentiële reactie van processen, zoals biologische slijmvorming en omzetting, gevolgd door chemische neerslagen en verstopping met afgestorven deeltjes. Dit wordt bewerkstelligd door het in de grond brengen van een voedingsstof die de 15 bacteriegroei bevordert, waarbij mogelijke voedingsstoffen, al dan niet in combinatie met het toedienen van zuurstof, zijn: glucose, suikeroplossingen en stroop. Daarbij kan er voor worden gekozen de natuurlijke processen te vertragen door mengsels aan te bieden van verschillende componenten. Als voorbeeld kan gedacht worden aan een mengsel van gemakkelijk en 20 moeilijker afbreekbare koolhydraten (zetmeel- en suikerverbindingen) en de samenstelling hiervan te laten afhangen van de stroomsnelheid en de snelheid van afbraak, zodat de verstopping in de omgeving van het lek optreedt.
Mochten er niet voldoende of niet voldoend geschikte bacteriën in 25 de grond aanwezig zijn, dan kan gedacht worden aan een injectie met bacteriehoudende vloeistof, zoals bijvoorbeeld gezuiverd afvalwater, al dan niet in combinatie met een voedingsstof.
Een aanvullende mogelijkheid om de gewenste dichtende of remmende werking te verkrijgen is mede gebruik te maken van, bij 30 voorkeur reeds van nature in het grondwater aanwezige chemische stoffen, 1022S10 5 die in en om de lekkage gaan reageren voor het aangaan van een chemische verbinding, die de beoogde dichtende of de doorlaatbaarheid beperkende werking heeft ter plaatse van het lek. Voorbeelden van dergelijke chemische stoffen zijn: ijzer en calcium, waarbij gunstige omstandigheden voor het 5 vormen van een neerslag worden gecreëerd bijvoorbeeld door het toedienen van zuurstof en het beïnvloeden van de zuurgraad door toediening van een loog of een zuur.
Het spreekt voor zich dat de werking het meest effectief zal zijn als de dichtende werking in of in de directe nabijheid van het lek plaatsheeft.
10 Dit is op verder voordeelbiedende wijze te bevorderen, als ten minste twee verschillende stoffen, elk op een andere plaats in de grond worden gebracht, een en ander zodanig dat de verschillende stoffen in en om de lekkage met elkaar in contact komen waardoor een verbinding ontstaat die in de gewenste mate, de lekkage dichtende werking heeft. Door het geschikt 15 kiezen van de plaatsen waar de stoffen in de grond worden gebracht, kan op eenvoudige doch effectieve wijze worden bewerkstelligd dat die stoffen via onderling volledig gescheiden banen met het grondwater naar het lek toestromen en pas in het lek of de directe omgeving daarvan met elkaar in contact komen en gaan reageren voor het oproepen van de dichtende 20 werking. Als voorbeeld kan hierbij gedacht worden aan het op de ene plaats in de grond brengen van een Ca(OH)2-oplossing en op de andere plaats van een oplossing van MgSC>4 en MgC03, waarbij bij samenkomst van die componenten ter plaatse van de lekkage een neerslag van Mg(OH)2, CaC03 en CaSC>4 ontstaat.
25 Voorgesteld is derhalve een werkwijze waarmee met een enkele bewerking een afdichtende werking wordt beoogd ter plaatse van een specifieke locatie, te weten bij het lek. De van nature aanwezige omstandigheden (grondwater, bodem, biologisch leven) ter plaatse van de lekkage zijn in het algemeen in wezen identiek aan die ter plaatse van de 30 lekkage. Afhankelijk van die omstandigheden kan het derhalve gewenst zijn 1022510' 6 de processen waarvan beoogd wordt ze op te wekken door het injecteren van een voedingsstof, vertraagd te laten plaatsvinden om voortijdige bacteriegroei te minimaliseren of te voorkomen. Hierbij is tevens de snelheid van de grondwaterstroming van belang. Deze neemt toe in de 5 richting van de lekkage om ter plaatse van de lekkage een maximum te bereiken. Dit betekent dat de verblijftijd ter plaatse van het lek gering kan zijn, hetgeen een belemmering voor het beoogde effect lijkt te zijn. Evenwel is vastgesteld, dat er direct na de lekkage een zone is waar de grondwaterstroming zeer sterk afneemt. In deze zone zal de bacteriegroei 10 tot volle bloei komen en door biologische slijmvorming en omzetting, gevolgd door chemische neerslagen en verstopping met afgestorven deeltjes, hetgeen leidt tot het beoogde afdichten, althans verlagen van de doorlatendheid in een dusdanige mate dat een eventueel doorsijpelen niet meer als storend voor de uit te voeren werkzaamheden wordt ondervonden.
15 <1ó-

Claims (4)

1. Werkwijze voor het dichten van een lekkage in een waterremmende ondergrondse constructie, zoals een damwand, een kleiwand of een folie-afdichting, waarbij in en om de lekkage ten minste een stof wordt aangebracht die door middel van een chemische of fysische 5 reactie een de lekkage afdichtende werking heeft, met het kenmerk, dat de ten minste ene stof een voedingsstof is, die bacteriegroei in het grondwater bevordert, en ten opzichte van de lekkage stroomopwaarts in de grond wordt gebracht, waarbij de ten minste ene stof in een zodanige vorm is gebracht, dat deze door naar de lekkage stromend grondwater wordt meegenomen en 10 althans in en om de lekkage de bacteriegroei bevordert voor het teweegbrengen van de dichtende werking.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat aanvullend bacteriën, waarvan de groei door de ten minste ene stof in het grondwater wordt bevorderd, worden geïnjecteerd.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat aanvullend een chemische stof is, die in en om de lekkage gaat reageren voor het aangaan van een chemische verbinding, die een aanvullende, de lekkage dichtende werking heeft.
4. Werkwijze volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat ten minste 20 twee verschillende stoffen, elk op een andere plaats in de grond worden gebracht, een en ander zodanig dat de verschillende stoffen in en om de lekkage met elkaar in contact komen waardoor een verbinding ontstaat die de, de lekkage dichtende werking heeft. 1 0225 1 0 '
NL1022510A 2002-01-29 2003-01-28 Werkwijze voor het dichten van een lekkage in een waterremmende, ondergrondse constructie. NL1022510C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1022510A NL1022510C2 (nl) 2002-01-29 2003-01-28 Werkwijze voor het dichten van een lekkage in een waterremmende, ondergrondse constructie.

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1019853 2002-01-29
NL1019853 2002-01-29
NL1022510A NL1022510C2 (nl) 2002-01-29 2003-01-28 Werkwijze voor het dichten van een lekkage in een waterremmende, ondergrondse constructie.
NL1022510 2003-01-28

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1022510C2 true NL1022510C2 (nl) 2003-07-31

Family

ID=28043942

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1022510A NL1022510C2 (nl) 2002-01-29 2003-01-28 Werkwijze voor het dichten van een lekkage in een waterremmende, ondergrondse constructie.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1022510C2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1854860A1 (en) * 2006-05-09 2007-11-14 Stichting Geodelft Biosealing

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1854860A1 (en) * 2006-05-09 2007-11-14 Stichting Geodelft Biosealing
WO2007129889A1 (en) * 2006-05-09 2007-11-15 Stichting Deltares Biosealing

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6686185B2 (ja) 土壌と地下水の原位置注入−高圧ジェットグラウト注入原位置修復システム及び方法
CN104624634B (zh) 一种有机污染土壤的化学氧化修复方法
JP2825751B2 (ja) 汚染土壌の現場での修復法
US6994491B2 (en) Gas recovery from landfills using aqueous foam
JPH08511990A (ja) 汚染された不均質土壌の現場矯正
CN105149335A (zh) 有机污染土壤的原位化学氧化修复施工工法
CN106734178A (zh) 一种污染场地的综合修复系统及方法
CN105436185A (zh) 深层原位搅拌改良方法及深层搅拌桩机
US6679992B1 (en) Method and apparatus for purifying polluted substances containing halogenated organic compound
CN106799395A (zh) 一种环境友好型药剂原位注入修复污染场地的施工方法
NL1022510C2 (nl) Werkwijze voor het dichten van een lekkage in een waterremmende, ondergrondse constructie.
JP2012125713A (ja) 地下水の浄化システムおよび地下水の浄化方法
US8256994B2 (en) Biosealing
US5520482A (en) Barrier to prevent spread of soil contamination
JP2021519859A (ja) 液体およびガス流入を制限するためにマトリックスの透過性を制限するための方法および組成物
JP2006249294A (ja) グラウト液およびそれを用いたグラウト工法
JP3374230B2 (ja) 汚染地下水、土壌の修復方法
CN207013441U (zh) 一种污染场地的综合修复系统
RU2318965C1 (ru) Способ регенерации скважин на воду
Brubaker et al. Bioremediation of chemical spills
JP2003213664A (ja) 薬液注入工法、薬液注入装置および土壌浄化工法
Gusek et al. Case study: 19 years of acid rock drainage mitigation after a bactericide application
JP7036383B2 (ja) 土壌の浄化方法
RU2365703C1 (ru) Способ предотвращения продвижения фронта жидких загрязнений в массиве горных пород
JP4385842B2 (ja) 汚染浄化方法

Legal Events

Date Code Title Description
PD2A A request for search or an international type search has been filed
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20180201