NL1020980C2 - Samenstel voor het weergeven van een beeld van een beeldvormingsysteem en een paneel; alsmede het beeldvormingsysteem en het paneel als zodanig en een werkwijze en softwareprogramma voor het vervaardigen van het paneel. - Google Patents

Samenstel voor het weergeven van een beeld van een beeldvormingsysteem en een paneel; alsmede het beeldvormingsysteem en het paneel als zodanig en een werkwijze en softwareprogramma voor het vervaardigen van het paneel. Download PDF

Info

Publication number
NL1020980C2
NL1020980C2 NL1020980A NL1020980A NL1020980C2 NL 1020980 C2 NL1020980 C2 NL 1020980C2 NL 1020980 A NL1020980 A NL 1020980A NL 1020980 A NL1020980 A NL 1020980A NL 1020980 C2 NL1020980 C2 NL 1020980C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
image
panel
assembly
assembly according
images
Prior art date
Application number
NL1020980A
Other languages
English (en)
Inventor
Leendert Cornelis Tinga
Original Assignee
Leendert Cornelis Tinga
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Leendert Cornelis Tinga filed Critical Leendert Cornelis Tinga
Priority to NL1020980A priority Critical patent/NL1020980C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1020980C2 publication Critical patent/NL1020980C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09FDISPLAYING; ADVERTISING; SIGNS; LABELS OR NAME-PLATES; SEALS
    • G09F19/00Advertising or display means not otherwise provided for
    • G09F19/12Advertising or display means not otherwise provided for using special optical effects
    • G09F19/14Advertising or display means not otherwise provided for using special optical effects displaying different signs depending upon the view-point of the observer

Description

Titel: Samenstel voor het weergeven van een beeld van een beeldvorming-systeem en een paneel; alsmede het beeldvormingsysteem en het paneel als zodanig en een werkwijze en softwareprogramma voor het vervaardigen van het paneel.
De uitvinding heeft betrekking op een samenstel van een beeldvormingsysteem en een in het beeldvormingsysteem opgenomen paneel, voor het weergeven van een beeld, waarbij het beeldvormingsysteem is voorzien van een opneemruimte voor het op nemen van het paneel dat een 5 afbeelding met informatie van het beeld draagt, waarbij het beeldvormingsysteem is voorzien van een doorzichtige wand voor het vanaf een buitenzijde van het beeldvormingsysteem kunnen waarnemen van het beeld.
De uitvinding heeft tevens betrekking op het beeldvormingsysteem 10 alsmede op het paneel van het samenstel volgens de uitvinding.
Tevens heeft de uitvinding betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van het paneel van het samenstel volgens de uitvinding alsmede op een softwareprogramma voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding.
15 Het genoemde samenstel voor het weergeven van een beeld is bekend uit de praktijk en wordt bijvoorbeeld gebruikt als reclamebord of als verkeersbord. Het beeldvormingsysteem kan daarbij bijvoorbeeld bestaan uit een behuizing met de opneemruimte waarin het paneel met de daarop aangebrachte afbeelding is opgenomen. De afbeelding kan bijvoorbeeld het 20 beeld zijn. De behuizing beschermt het paneel tegen diverse weersinvloeden en kan zijn voorzien van een verlichtingsysteem om het beeld in het donker te verlichten. Met name in de reclamewereld is het van belang om afwisselend meerdere beelden te laten zien teneinde de aandacht van waarnemers te trekken. Om dit te bereiken kan het paneel bijvoorbeeld in 1 7 ? 7 ·"' :-j -j! 2 onderling beweegbare delen worden uitgevoerd, waarbij de delen door een aandrijving van het beeldvormingsysteem in meerdere standen kunnen worden geplaatst. In elke stand kan elk deel een gedeelte van een bepaald beeld tonen, zodat afwisselend meerdere beelden aan waarnemers kunnen 5 worden getoond. Bij het gebruik van het samenstel als verkeersbord kunnen op analoge wijze diverse beelden worden getoond. Volgens een ander bekend samenstel omvat het paneel een matrixbeeld waarvan de matrixelementen elektronisch aanstuurbaar zijn. Ook met dit samenstel kunnen afwisselend meerdere beelden worden getoond.
10 Een nadeel van het bekende samenstel is dat dit niet geschikt is om op een rustige wijze meerdere beelden aan een waarnemer te tonen. Dit is het gevolg van het feit dat het bekende samenstel op vaste, soms ongewenste, tijdstippen de te tonen beelden wisselt. Wanneer met een samenstel zoals een reclamebord langs een weg op vaste en soms 15 ongelukkige tijdstippen van beeld wordt gewisseld, dan kan het gevolg zijn dat verkeersdeelnemers zodanig worden afgeleid dat het verkeer in gevaar komt. Dit laatste geldt bijvoorbeeld wanneer met verkeersborden relatief lange boodschappen moeten worden weergegeven waarvoor verschillende bij elkaar behorende beelden nodig zijn.
20 Een nadeel van het bekende samenstel dat is voorzien van bewegende delen voor het weergeven van diverse (reclame)boodschappen is dat dit samenstel onderhevig is aan significante slijtage. Een samenstel met een elektronisch aanstuurbaar matrixbeeld heeft geen bewegende delen en kent dit nadeel niet. Een dergelijke samenstel heeft echter het nadeel dat 25 hiermee geen gedetailleerd beeld kan worden weergegeven.
Het is een doel van de uitvinding om te voorzien in een samenstel dat tegemoet komt aan tenminste een van de hiervoor genoemde nadelen. Hiertoe is het samenstel volgens de uitvinding gekenmerkt doordat de doorzichtige wand is voorzien van een veelvoud doorzichtige langwerpige 30 macro-prismaprofielen en dat op het paneel beeldstroken van ten minste ' 3 twee opgesplitste beelden zijn aangebracht, waarbij de beeldstroken van de beelden elkaar dusdanig afwisselen dat de elkaar afwisselende beeldstroken in samenwerking met de macro-prismaprofielen bewerkstelligen dat, in gebruik, in een eerste kijkrichting ten opzichte van de wand het eerste beeld 5 wordt waargenomen, en in een tweede kijkrichting ten opzichte van de wand het tweede beeld wordt waargenomen. Bij het samenstel volgens de uitvinding is het beeld dat de waarnemer waarneemt derhalve afhankelijk van de positie van de waarnemer ten opzichte van het samenstel niet expliciet van het tijdstip van waarnemen. Elke kijkrichting maakt een 10 bepaalde aspecthoek met de doorzichtige wand. De eerste kijkrichting kan in een eerste interval met aspecthoeken liggen en de tweede kijkrichting kan in een tweede interval met aspecthoeken liggen. In een eerste ruimtelijk gebied kan een waarnemer het eerste beeld onder een aspecthoek in het eerste interval waarnemen en tot zich door laten dringen. In een _ - 15 tweede ruimtelijk gebied-kan-de waarnemer-het tweede beeld onder een - aspecthoek in het tweede interval waarnemen en tot zich laten doordringen.
Dit betekent dat als de waarnemer zich van het eerste gebied naar het tweede gebied verplaatst hij achtereenvolgens het eerste en het tweede beeld kan waarnemen. Aldus is het mogelijk met het samenstel van de 20 uitvinding op een rustige wijze meerdere beelden aan een waarnemer in het verkeer te tonen, zonder dat een beeld op een ongelukkig tijdstip wordt verwisseld voor een ander beeld. Het samenstel volgens de uitvinding is derhalve geschikt om toegepast te worden als reclamebord. Verder kan het samenstel worden toegepast als verkeersbord voor het met een vooraf 25 bepaalde volgorde weergeven van meerdere bij elkaar horende beelden met verkeersmededelingen. In het bijzonder verschaft het samenstel volgens de uitvinding een mogelijkheid om meerdere beelden weer te geven zonder dat hierbij gebruik hoeft te worden gemaakt van bewegende delen. Het samenstel volgens de uitvinding is derhalve relatief onderhoudsvrij.
. \ . : ·! , ·- » 4
Een voorkeursuitvoering vorm van het samenstel volgens de uitvinding is gekenmerkt doordat de macro-prismaprofielen verticaal georiënteerd zijn. Dit betekent dat het eerste en het tweede ruimtelijk gebied worden gedefinieerd door verticaal georiënteerde vlakken die vooraf 5 bepaalde hoeken maken met de normaal van de doorzichtige wand van het samenstel. Deze uitvoeringsvorm kan bijvoorbeeld worden gebruikt wanneer het samenstel volgens de uitvinding wordt aangebracht op een zijkant van een vrachtwagen voor het weergeven van twee beelden met reclameboodschappen. Zodoende is het mogelijk om een waarnemer bij het 10 voorbij rijden van de vrachtwagen in afhankelijkheid van de hierbij variërende aspecthoek twee boodschappen achter elkaar te tonen. Doordat de boodschappen in een dergelijke configuratie in een vooraf bepaalde volgorde kunnen worden aangeboden ontstaat er een extra mogelijkheid voor bijvoorbeeld het voeren van reclame. De eerste boodschap kan 15 bijvoorbeeld een vraag zijn, waarbij de tweede boodschap een antwoord op deze vraag formuleert.
Een voorkeursuitvoering vorm van het samenstel volgens de uitvinding is gekenmerkt doordat de macro-prismaprofielen horizontaal georiënteerd zijn. Deze uitvoeringsvorm kan bijvoorbeeld worden gebruikt 20 als een verkeersbord dat boven een weg is aangebracht. Hierbij is het mogelijk dat waarnemers op de weg die zich op relatief grote afstand bevinden het eerste beeld kunnen waarnemen, en dat waarnemers die dichterbij gekomen zijn (bijna onder het verkeersbord) het tweede beeld kunnen waarnemen.
25 Volgens een uitvoeringsvorm geldt dat de diverse macro- prismaprofielen nagenoeg identiek zijn en dat een dwarsdoorsnede van elk macro-prismaprofiel in hoofdzaak een driehoek is. De hoeken van de driehoek kunnen bijvoorbeeld elk 60° bedragen, of bijvoorbeeld respectievelijk 90°, 45° en 45° bedragen.
5
De precieze grenswaarden van de intervallen van de aspecthoek worden onder meer bepaald door de keuze van de hoeken van de genoemde driehoek (dus van de dwarsdoorsnede van de macro-prismaprofielen). De langwerpige macro-prismaprofielen worden bij voorkeur zodanig geplaatst 5 dat een punt van de driehoek naar het paneel van samenstel is toegekeerd.
Verder geldt dat de macro-prismaprofielen bij voorkeur onderling aansluitend en naast elkaar worden opgesteld. De onderlinge afstanden tussen de macro-prismaprofielen bepalen de breedte van de genoemde beeldstroken. Deze afmetingen worden onder andere vastgelegd door de 10 afmetingen van de zijden van de genoemde driehoeken. De afmetingen van deze zijden liggen normaliter in het interval 10-60 [mm].
Een geavanceerde uitvoeringsvorm van het samenstel volgens de uitvinding is gekenmerkt doordat het paneel verwisselbaar is. Indien het samenstel als reclamebord wordt gebruikt dan is het derhalve eenvoudig _ 15_ mogelijk om het-paneeLmet-de reclameboodschappen-snel te wisselen. - -
Een verder uitvoeringsvorm van het samenstel volgens de uitvinding is gekenmerkt doordat het samenstel is voorzien van een lichtbron waarmee via de macro-prismaprofielen het paneel met de beelden kan worden verlicht. Het verlichten van het paneel via de macro-prismaprofielen blijkt 20 een uiterst efficiënt gebruik van het licht van de lichtbron op te leveren. Bij voorkeur geldt dat de opneemruimte althans nagenoeg gasdicht is, waarbij de opneemruimte is gevuld met een anticondens stikstofvulling. Aldus wordt het vormen van condens, dat een nadelige invloed heeft op de zichtbaarheid van de beelden van het paneel, tegengegaan.
25 De werkwijze voor het vervaardigen van een paneel volgens de uit vinding is gekenmerkt doordat deze tenminste de volgende stappen omvat: • het genereren van in een dwarsrichting gecomprimeerde tweedimensionale beeldstroken van de op het paneel aan te brengen n (n>l) beelden; ή V' c ·· 6 • het volgens een vooraf bepaalde regelmaat aansluitend en uitgelijnd in een dwarsrichting naast elkaar aanbrengen van de gecomprimeerde beeldstroken op het genoemde paneel.
Voorts heeft de uitvinding betrekking op een softwareprogramma 5 voor het uitvoeren van de genoemde werkwijze.
De uitvinding zal thans nader worden toegelicht aan de hand van de tekening, waarin:
Figuur IA een schematische perspectivische weergave van een samenstel van een beeldvormingsysteem en een in het beeldvormingsysteem 10 opgenomen paneel volgens de uitvinding is;
Figuur 1B een opengewerkte gedetailleerde weergave is van het in Figuur IA aangegeven gebied 1B;
Figuur 2A een schematisch bovenaanzicht is van het samenstel volgens de uitvinding; 15 Figuur 2B een schematisch vooraanzicht is van het paneel in het samenstel volgens Figuur 2A;
Figuur 3A een schematische perspectivische weergave is van een macro-prismaprofiel voor een samenstel volgens de uitvinding;
Figuur 3B een schematische weergave is van een mogelijke 20 dwarsdoorsnede van een macro-prismaprofiel volgens Figuur 3A;
Figuur 3C een schematische weergave is van een mogelijke dwarsdoorsnede van een macro-prismaprofiel volgens Figuur 3A;
Figuur 4A en 4B respectieve schematische bovenaanzichten zijn van een vrachtwagen voorzien van een samenstel volgens de uitvinding, waarbij 25 eén waarnemer respectievelijk verschillende posities heeft ten opzichte van het samenstel;
Figuur 5 een schematisch vooraanzicht is van een paneel van het samenstel volgens de uitvinding dat is voorzien van beeldstroken van twee beelden; Λ <*·\ <·· - 7
Figuur 6A een schematische weergave is van het eerste beeld van het paneel volgens Figuur 5, zoals dit beeld kan worden waargenomen door een waarnemer in een eerste interval van een aspecthoek van een kijkrichting ten opzichte van het samenstel; 5 Figuur 6B een schematische weergave is van het tweede beeld van het paneel volgens Figuur 5, zoals dit beeld kan worden waargenomen door een waarnemer in een tweede interval van de genoemde aspecthoek;
Figuur IA toont een samenstel 2 van een beeldvormingsysteem 4 en een in het beeldvormingsysteem 4 opgenomen paneel 6. Het paneel 6 is in 10 Figuur IA opgenomen in een opneemruimte 7 van het beeldvormingsysteem. Het gebied dat in Figuur IA is gemarkeerd met 1B is in meer detail weergegeven in Figuur 1B. Het beeldvormingsysteem 4 is aan de voorzijde voorzien van een doorzichtige wand 8 waardoor een waarnemer beelden, die corresponderen met de op het paneel 6 aangebrachte afbeelding — - 15- met-infor-matie van-de beelden,-kan waarnemen-. - - -
De doorzichtige wand 8 van het beeldvormingsysteem 4 is voorzien van een veelvoud van 26 doorzichtige langwerpige macro-prismaprofielen 10.1 t/m 10.26 die elk zijn aangebracht tussen de doorzichtige wand 8 en het paneel 6 (zie eventueel Figuur 1B). In het voorbeeld van Figuur 1 zijn de 20 macro-prismaprofielen 10 aansluitend en naast elkaar verticaal georiënteerd opgesteld.
Het paneel 6 is voorzien van een afbeelding met informatie van tenminste twee beelden. De afbeelding omvat in dit voorbeeld beeldstroken bl, b2 van twee opgesplitste beelden. Het eerste beeld BI is opgesplitst in 52 25 beeldstroken bl en het tweede beeld B2 is opgesplitst in 52 beeldstroken b2.
De beeldstroken bl en b2 zijn afwisselend verticaal georiënteerd aansluitend aan elkaar op het paneel 6 aangebracht, op een wijze die overeenkomt met de plaatsing van de macro-prismaprofielen 10. Zoals in Figuur 1B is getoond is tegenover elk macro-prismaprofiel 10 zowel een 30 beeldstrook bl als een beeldstrook b2 geplaatst. Hierbij geldt dat de
I I
8 scheiding tussen de beeldstroken wordt bepaald door punt van een driehoek van een dwarsdoorsnede van het betreffende macro-prismaprofiel 10.
In Figuur 2A is schematisch een bovenaanzicht gegeven van een samenstel 2 volgens de uitvinding waarbij een waarnemer W1 of W2 volgens 5 een kijkrichting 14.1 of 14.2 door de doorzichtige wand 8 naar de afbeelding op het paneel 6 kijkt (zie evt. Figuur 2B voor paneel met afbeelding). De kijkrichting 14.1 (14.2) wordt gedefinieerd door een aspecthoek βι (β2) tussen de kijkrichting 14.1 (14.2) en de doorzichtige wand 8. In algemene zin is de aspecthoek β voor het definiëren van de positie of oriëntatie van de 10 waarnemer W ten opzichte van de doorzichtige wand 8 een tweedimensionale parameter. Echter, in dit voorbeeld staat de doorzichtige wand 8 verticaal ten opzichte van het aardoppervlak waarop de waarnemer W zich bevindt, en zodoende is slechts de component van de aspecthoek β in een horizontaal vlak tussen de kijkrichting 14 en de normaal 16 van de 15 doorzichtige wand 8 van belang. Om redenen van eenvoud wordt deze component in het hiernavolgende eenvoudigweg met de aspecthoek β aangeduid.
De macro-prismaprofielen 10 werken zodanig met de beeldstroken bl en b2 samen dat, in afhankelijkheid van de aspecthoek β, de waarnemer W 20 in een eerste interval 18 van de aspecthoek β een eerste beeld Bl waarneemt dat is opgebouwd uit de beeldstroken bl, en dat de waarnemer W in een tweede interval 20 van de aspecthoek een tweede beeld B2 waarneemt dat is opgebouwd uit de beeldstroken b2. Verder geldt dat wanneer de aspecthoek β in een derde gebied 22 ligt, de waarnemer geen 25 duidelijk gedefinieerd beeld waarneemt. In het voorbeeld van Figuur 2A geldt eveneens dat de waarnemer geen duidelijk beeld waarneemt wanneer de aspecthoek β ligt in de intervallen 24 en 26. De intervallen 22, 24 en 26 worden wel dode hoekintervallen genoemd. In Figuur 2A is tevens aangegeven dat de scheiding tussen het interval 26 en het interval 18 ligt
* O r ~ Μ V
9 bij een aspecthoek β=α1 en dat de overgang van het interval 18 naar het interval 22 ligt bij een aspecthoek β=α2. Omdat in dit specifieke voorbeeld, zoals aangegeven in Figuur 2A, de intervallen symmetrisch liggen ten opzichte van de normaal 16 is het dode hoekinterval 22 gelijk aan 2*a2. De 5 waarden van de hoeken al en a2 hangen af van de precieze vormgeving van de üiacro-prismaprofielen 10. Dit zal hierna nader worden toegelicht.
Figuur 3A geeft een perspectivische weergave van een mogelijk macro-prismaprofiel 10 dat in een samenstel 2 volgens de uitvinding kan worden gebruikt. Het macro-prismaprofiel 10 is langwerpig en heeft een 10 driehoekvormige dwarsdoorsnede D. De lengte L van het prismaprofiel 10 komt bijvoorbeeld overeen met een hoogte H van het paneel 6 van het samenstel 2 volgens Figuur IA. De driehoekvormige dwarsdoorsnede D van het prismaprofiel 10 volgens Figuur 3A kan verschillende hoeken hebben. Een eerste voorbeeld is gegeven in Figuur 3B waarbij de driehoek D twee — 15 hoeken van 45° en een hoek van SO0 omvat Een tweede voorbeeld van_de driehoek D is gegeven in Figuur 3C waarbij de driehoek D drie hoeken van elk 60° omvat. Zoals onder meer blijkt uit de Figuren 1B en 2A wordt bij voorkeur een punt van de driehoek D naar het paneel 6 toegekeerd. Bij voorkeur liggen de afmetingen van de zijden van de driehoek D (afmetingen 20 PI, P2, P in de Figuren 3B, 3C) in het interval 10-60 mm. Opgemerkt wordt dat bij het gebruik van macro-prismaprofielen met een driehoekvormige dwarsdoorsnede D met hoeken van 60° en zijden van 30 mm de grenshoek al ongeveer 45° bedraagt en de grenshoek a2 ongeveer 20° bedraagt.
Met de Figuren 4A en 4B wordt een toepassing van het samenstel 2 25 volgens de uitvinding nader toegelicht. De Figuren 4A en 4B zijn schematische bovenaanzichten van een vrachtwagen 28 waarop aan een zijkant een samenstel 2 volgens de uitvinding is aangebracht. De vrachtwagen 28 heeft een rijrichting 30 en bevindt zich in Figuur 4A zodanig ten opzichte van een waarnemer W dat een kijkrichting 14 een 10 aspecthoek β maakt met een normaal 16 van het samenstel 2. Zodoende bevindt de waarnemer W zich in een interval van de aspecthoek β waarin de waarnemer W een eerste beeld BI waarneemt. Nadat de vrachtwagen 28 is verder gereden in de rijrichting 30 bevindt zich de waarnemer gedurende 5 een korte tijd in het interval 22 (de dode hoek, geen beeld). Vervolgens geraakt de waarnemer op een positie ten opzichte van de vrachtwagen zoals weergegeven in Figuur 4B. In deze laatste positie neemt de waarnemer een tweede beeld B2 waar. Aldus is het mogelijk met het samenstel 2 volgens de uitvinding achtereenvolgende bij elkaar horende verschillende 10 reclamebeelden BI, B2 aan waarnemers te tonen. Hierbij worden de beelden in een vooraf bepaalde volgorde weergegeven en waarbij de overgang tussen de twee beelden op een rustige wijze geschiedt.
De structuur van het samenstel 2 kan met behulp van de langwerpige driehoekige macro-prismaprofielen 10 zodanig worden uitgevoerd dat deze 15 onderdeel kan uitmaken van een dragende constructie van een vrachtwagen. Bij voorkeur wordt de constructie hierbij volgens een sandwichvorm (zoals ook blijkt uit Figuur 1B) uitgevoerd.
In het hiernavolgende zal met een specifiek voorbeeld nader worden toegelicht op welke wijze het samenstel 2 twee beelden BI en B2 kan 20 weergeven met behulp van onder meer een paneel 6 dat is voorzien van beeldstroken bl van het beeld BI en beeldstroken b2 van het beeld B2. Het paneel 6 volgens Figuur 5 bestaat uit 6 beeldstroken bl en 5 beeldstroken b2. De beeldstroken bl behoren bij een afbeelding van een "verboden-in-te-rijden"-bord. De beeldstroken b2 behoren bij een afbeelding van een 25 "éénrichtingspijl"-bord. Zoals is te zien in Figuur 5 zijn de beeldstroken van de beelden met een factor (van althans ongeveer) 2 in een dwarsrichting gecomprimeerd. Deze factor 2 wordt toegepast omdat de macro-prismaprofielen 10 een beeldstrook bl of b2 bij het afbeelden in het eerste of tweede interval van de aspecthoek in een dwarsrichting met een factor van 30 ongeveer 2 vergroten. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de geometrie zoals 11 weergegeven in Figuur 2A waarbij een waarnemer W1 slechts een beeld BI waarneemt doordat de respectieve prismaprofïelen elk een bijbehorende beeldstrook bl met een factor 2 in een dwarsrichting opschalen. Wanneer het paneel 6 volgens Figuur 5 in een bijbehorend beeldvormingsysteem 4 5 wordt geplaatst dan zal een waarnemer in een eerste interval van de aspecthoek β het eerste beeld Bl waarnemen zoals getoond in Figuur 6A.
Wanneer de waarnemer in een tweede interval van de aspecthoek β naar paneel 6 in een bijbehorend beeldvormingsysteem 4, kijkt dan zal door de samenwerking van de macro-prismaprofielen 10 met de beeldstroken bl, b2 10 een beeld B2 ontstaan zoals weergegeven in Figuur 6B. Aldus kan het samenstel twee verschillende beelden Bl, B2, in casu het "verboden-in-te-rijden"-bord en het "éénrichtingspijl"-bord weergeven in afhankelijkheid van de positie van de waarnemer ten opzichte van het samenstel 2 van de uitvinding.
_ 15 De beeldstroken b 1 en b2 kunnen bijvoorbeeld-met behulp van een - computerprogramma worden gegenereerd op basis van de onderliggende beelden Bl, B2. Hierbij kunnen de beelden Bl en B2 in het computerprogramma worden gevoerd, waarna het computerprogramma de beelden in stroken verdeeld, in een dwarsrichting de beeldstroken met een 20 factor 2 comprimeert of schaalt en vervolgens de respectieve beeldstroken van de respectieve beelden afwisselend op het paneel naast elkaar plaatst voor het vormen van het paneel met de beelden.
Bij voorkeur is het samenstel 2 volgens de uitvinding voorzien van een lichtbron (niet getoond in de tekening) waarmee licht via de 25 verschillende macro-prismaprofielen 10 langs het paneel 6 kan worden verdeeld. Zodoende kunnen de beelden Bl, B2 ook in het donker goed worden weergegeven.
Het paneel 6 kan een transparante informatiedrager zijn waarachter (aan een van de doorzichtige wand afgerichte kant van het paneel) een 30 retroreflecterende folie (bijvoorbeeld klasse III, norm NEN-3381) is • ··**· 12 aangebracht. Bij voorkeur strekt de folie zich uit over een volledig vlak van het paneel. Met het folie wordt bereikt dat een waarnemer die de doorzichtige wand aanstraalt met een lichtbundel een beeld van het samenstel in het donker kan waarnemen. Immers, de lichtbundel valt door 5 de doorzichtige wand, daarna gedeeltelijk door het transparante paneel op de retroreflecterende folie achter het paneel en reflecteert vervolgens via de folie door het transparante paneel en de doorzichtige wand naar de waarnemer. Eventueel is de retroreflecterende folie een transparante folie (klasse III, NEN-3381), waarbij achter de retroreflecterende folie een 10 lichtbron of een verlichtingssysteem is aangebracht voor het verlichten van het transparante paneel. Het verlichtingsysteem kan één of meer TL-buizen van bijvoorbeeld het type "warm" of "coolwhite" omvatten.
Het is ook mogelijk dat het paneel een transparante informatiedrager is waarachter een verlichtingsysteem met bijvoorbeeld TL-buizen is 15 aangebracht, zonder dat gebruik gemaakt wordt van retroreflecterende folie. In een energiezuinige uitvoering is over een vlak achter het paneel een Optische LichtverdelingsFilm (OLF) aangebracht waardoor met een relatief kleine lichtbron het gehele oppervlak van het paneel kan worden verlicht.
Bij voorkeur geldt dat het samenstel 2 volgens de uitvinding zodanig 20 is ingericht dat het paneel 6 eenvoudig verwisselbaar is. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld reclameboodschappen op eenvoudige manier worden gewisseld door een paneel uit de opneemruimte te halen en van een andere afbeelding te voorzien, dan wel het paneel voor een ander paneel met afbeelding te wisselen. Daarnaast wordt het beeldvormingsysteem 4 bij voorkeur zodanig 25 uitgevoerd dat de opneemruimte een althans nagenoeg gasdichte behuizing vormt voor het paneel 6. Het beeldvormingsysteem kan dan worden gevuld met een anticondens vulling zoals bijvoorbeeld stikstof.
Doordat het samenstel volgens de uitvinding geen bewegende delen omvat en omdat het licht van lichtbron via de macro-prismaprofielen 30 optimaal wordt benut, is het samenstel volgens de uitvinding t 13 milieuvriendelijk. Verder geldt dat het samenstel volgens de uitvinding bij voorkeur uit milieuvriendelijke materialen is op gebouwd zoals bijvoorbeeld acrylaat.
Het samenstel volgens de uitvinding is beschreven aan de hand van 5 enkele voorkeursuitvoeringsvormen doch geenszins beperkt tot deze uitvoeringsvormen. Er zijn vele variaties mogelijk, waaronder vele verschillende vormen van de gebruikte macro-prismaprofielen. Deze prismaprofielen kunnen vele verschillende vormen hebben en daarbij zijn voorzien van verschillende afmetingen van de dwarsdoorsneden. Ook de 10 oriëntatie van de prismaprofielen in het samenstel kan worden gewijzigd ten einde bijvoorbeeld in bepaalde aspecthoeken een verbeterd beeld te verkrijgen. Deze en andere variatie worden allen geacht binnen het kader van de onderhavige uitvinding te vallen.
.·.» (Γ -*> »*·.· *·' ··>·, t

Claims (19)

9
1. Samenstel van een beeldvormingsysteem en een in het beeldvormingsysteem opgenomen paneel, voor het weergeven van een beeld, waarbij het beeldvormingsysteem is voorzien van een opneemruimte voor het opnemen van het paneel dat een afbeelding met informatie van het 5 beeld draagt, waarbij het beeldvormingsysteem is voorzien van een doorzichtige wand voor het vanaf een buitenzijde van het beeldvormingsysteem kunnen waarnemen van het beeld, met het kenmerk, dat de doorzichtige wand is voorzien van een veelvoud doorzichtige langwerpige macro-prismaprofielen en dat op het paneel beeldstroken van 10 ten minste twee opgesplitste beelden zijn aangebracht, waarbij de beeldstroken van de beelden elkaar dusdanig afwisselen dat de elkaar afwisselende beeldstroken in samenwerking met de macro-prismaprofielen bewerkstelligen dat, in gebruik, in een eerste kijkrichting ten opzichte van de wand het eerste beeld wordt waargenomen, en in een tweede kijkrichting 15 ten opzichte van de wand het tweede beeld wordt waargenomen.
2. Samenstel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de macro-prismaprofielen verticaal georiënteerd zijn.
3. Samenstel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de macro-prismaprofielen horizontaal georiënteerd zijn.
4. Samenstel volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de diverse macro-prismaprofielen althans nagenoeg identiek zijn en dat een dwarsdoorsnede van elk macro-prismaprofiel in hoofdzaak een driehoek is.
5. Samenstel volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat elke hoek van 25 de driehoek althans nagenoeg 60° bedraagt, en dat een hoekpunt van de driehoek naar het in het beeldvormingsysteem op genomen paneel is toegekeerd.
6. Samenstel volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de respectieve hoeken van de driehoek respectievelijk 90°, 45°, en 45° bedragen, waarbij het hoekpunt van de hoek van 90° naar het in het beeldvormingsysteem opgenomen paneel is toegekeerd.
7. Samenstel volgens een der conclusies 4-6, met het kenmerk, dat de afmetingen van de zijden van de genoemde driehoek in het interval 10-60 mm liggen.
8. Samenstel volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het paneel verwisselbaar is.
9. Samenstel volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het beeldvormingsysteem is voorzien van een lichtbron voor het via de macro-prismaprofielen verlichten van het in het beeldvormingsysteem op genomen paneel met de afbeelding.
10. Samenstel volgens een der voorgaande conclusies, met het — -15 kenmerk, dat het paneel een transparante informatiedrager is. _ ~
11. Samenstel volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat het samenstel aan een van de doorzichtige wand afgekeerde kant van het paneel is voorzien van een retroreflecterende folie.
12. Samenstel volgens een der voorgaande conclusies, met het 20 kenmerk, dat de opneemruimte althans nagenoeg gasdicht is, waarbij de opneemruimte is gevuld met een anticondens stikstofvulling.
13. Samenstel volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat een aspecthoek van de naar het beeldvormingsysteem gerichte kijkrichting met de doorzichtige wand in drie verschillende intervallen kan 25 liggen, waarbij, in gebruik, in een eerste interval het eerste beeld van het samenstel wordt waargenomen, waarbij in een tweede interval het tweede beeld van het samenstel wordt waargenomen, en waarbij in een derde interval, dat bij voorkeur tussen het eerste en het tweede interval is gelegen, geen definieerbaar beeld kan worden waargenomen.
14. Beeldvormingsysteem van het samenstel volgens een der voorgaande conclusies.
15. Paneel van het samenstel volgens een der conclusies 1-13.
16. Werkwijze voor het vervaardigen van het paneel voor het 5 samenstel volgens een der conclusies 1-13, tenminste omvattende de volgende stappen: • het genereren van in een dwarsrichting gecomprimeerde tweedimensionale beeldstroken van de op het paneel aan te brengen n (n>l) beelden; 10. het volgens een vooraf bepaalde regelmaat aansluitend en uitgelijnd in een dwarsrichting naast elkaar aanbrengen van de gecomprimeerde beeldstroken op het genoemde paneel.
17. Werkwijze volgens conclusie 16, waarbij de werkwijze tevens de volgende stap omvat: 15. het genereren van de gecomprimeerde tweedimensionale beeldstroken door het in tweedimensionale beeldstroken opdelen van elk van de op het paneel aan te brengen beelden en het vervolgens met een compressiefactor n in de dwarsrichting die dwars staat op de beeldstroken schalen van elk van de 20 beeldstroken.
18. Werkwijze volgens conclusie 16, waarbij de werkwijze tevens de volgende stap omvat: • het genereren van de gecomprimeerde tweedimensionale beeldstroken door het met een compressiefactor n comprimeren 25 van elk van de beelden in de dwarsrichting en het vervolgens in gecomprimeerde tweedimensionale beeldstroken die dwars staan op deze dwarsrichting opdelen van de n gecomprimeerde beelden.
19. Softwareprogramma voor het uitvoeren van de werkwijzen volgens een der conclusie 16-18, waarbij de n beelden elektronisch worden verwerkt 30 voor het genereren van elektronische beeldstroken, en waarbij de met een - r. - ·· r, factor n in een dwarsrichting gecomprimeerde elektronische beeldstroken in een vooraf bepaald patroon naast elkaar worden geplaatst. S’~· ' . «
NL1020980A 2002-07-02 2002-07-02 Samenstel voor het weergeven van een beeld van een beeldvormingsysteem en een paneel; alsmede het beeldvormingsysteem en het paneel als zodanig en een werkwijze en softwareprogramma voor het vervaardigen van het paneel. NL1020980C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1020980A NL1020980C2 (nl) 2002-07-02 2002-07-02 Samenstel voor het weergeven van een beeld van een beeldvormingsysteem en een paneel; alsmede het beeldvormingsysteem en het paneel als zodanig en een werkwijze en softwareprogramma voor het vervaardigen van het paneel.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1020980 2002-07-02
NL1020980A NL1020980C2 (nl) 2002-07-02 2002-07-02 Samenstel voor het weergeven van een beeld van een beeldvormingsysteem en een paneel; alsmede het beeldvormingsysteem en het paneel als zodanig en een werkwijze en softwareprogramma voor het vervaardigen van het paneel.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1020980C2 true NL1020980C2 (nl) 2004-01-06

Family

ID=31885079

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1020980A NL1020980C2 (nl) 2002-07-02 2002-07-02 Samenstel voor het weergeven van een beeld van een beeldvormingsysteem en een paneel; alsmede het beeldvormingsysteem en het paneel als zodanig en een werkwijze en softwareprogramma voor het vervaardigen van het paneel.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1020980C2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2015018941A1 (en) * 2013-08-09 2015-02-12 Iq Structures S.R.O. Autostereoscopic prismatic printing rasters

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1465061A (en) * 1974-06-03 1977-02-23 Gulpin A Illuminable coloured-light reflecting indicating devices or signs
US4935335A (en) * 1986-01-06 1990-06-19 Dennison Manufacturing Company Multiple imaging
US6237264B1 (en) * 1995-04-27 2001-05-29 Eastman Kodak Company Device and method for producing lenticular images with motion
US6329987B1 (en) * 1996-12-09 2001-12-11 Phil Gottfried Lenticular image and method

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1465061A (en) * 1974-06-03 1977-02-23 Gulpin A Illuminable coloured-light reflecting indicating devices or signs
US4935335A (en) * 1986-01-06 1990-06-19 Dennison Manufacturing Company Multiple imaging
US6237264B1 (en) * 1995-04-27 2001-05-29 Eastman Kodak Company Device and method for producing lenticular images with motion
US6329987B1 (en) * 1996-12-09 2001-12-11 Phil Gottfried Lenticular image and method

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2015018941A1 (en) * 2013-08-09 2015-02-12 Iq Structures S.R.O. Autostereoscopic prismatic printing rasters

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10957227B2 (en) Vehicle-mounted, location-controlled sign
US7043057B2 (en) System for automated determination of retroreflectivity of road signs and other reflective objects
CN109906166A (zh) 直观被遮挡对象指示器
US20060213102A1 (en) Overhead highway billboard and marketing method
EP1209508A3 (en) Display for 3D images
CA2585614A1 (en) Advertising display system and method
US7822227B2 (en) Method and system for tracking images
US6553699B2 (en) Display device
EP2335023B1 (en) Method of and computer implemented system for generating a junction view image
GB2317985A (en) Display means
NL1020980C2 (nl) Samenstel voor het weergeven van een beeld van een beeldvormingsysteem en een paneel; alsmede het beeldvormingsysteem en het paneel als zodanig en een werkwijze en softwareprogramma voor het vervaardigen van het paneel.
EP1187082A3 (en) Display device for vehicle
EP1634111A1 (en) Projection device for simultaneously generating a plurality of mutually spaced, holographic frames of one and the same image by means of a hologrphic screen
US11525695B2 (en) Smart glass for vehicles
JP6612698B2 (ja) 虚像表示システム
EP2541344A1 (en) Method using holography for the displaying of information or image, for example advertisement
US11138913B2 (en) Static display and method for manufacturing the same
US8537145B2 (en) System for automatically locating visibility zones
US6930794B2 (en) Method and device for the generation of printed graphic patterns for exhibiting movie pictures to moving observers by means of a static optical apparatus
US20050039364A1 (en) Adjacent road and advertisement signs
KR102639240B1 (ko) 다중 영상을 사용한 옥외광고물 측정기기
EP0859352A3 (en) Information display system for tracked passenger transport systems
KR100348435B1 (ko) 지도가 사진으로 구성되어 있는 사진지도 및 그 제작,표시방법
KR102528808B1 (ko) 다중 렌즈를 사용한 전수조사용 옥외광고물 측정기기
NL8201114A (nl) Inrichting voor het visueel naadloos samenvoegen tot een homogeen nieuw beeldvlak.

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20090201