NL1014106C2 - Werkwijze voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel, een antistof en een assay kit. - Google Patents

Werkwijze voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel, een antistof en een assay kit. Download PDF

Info

Publication number
NL1014106C2
NL1014106C2 NL1014106A NL1014106A NL1014106C2 NL 1014106 C2 NL1014106 C2 NL 1014106C2 NL 1014106 A NL1014106 A NL 1014106A NL 1014106 A NL1014106 A NL 1014106A NL 1014106 C2 NL1014106 C2 NL 1014106C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
cell
antibody
protein
binding
detecting
Prior art date
Application number
NL1014106A
Other languages
English (en)
Inventor
Arie Pieter Otte
Original Assignee
Univ Amsterdam
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Univ Amsterdam filed Critical Univ Amsterdam
Priority to NL1014106A priority Critical patent/NL1014106C2/nl
Priority to AU2001234234A priority patent/AU2001234234A1/en
Priority to PCT/NL2001/000036 priority patent/WO2001053834A2/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1014106C2 publication Critical patent/NL1014106C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N33/00Investigating or analysing materials by specific methods not covered by groups G01N1/00 - G01N31/00
    • G01N33/48Biological material, e.g. blood, urine; Haemocytometers
    • G01N33/50Chemical analysis of biological material, e.g. blood, urine; Testing involving biospecific ligand binding methods; Immunological testing
    • G01N33/53Immunoassay; Biospecific binding assay; Materials therefor
    • G01N33/574Immunoassay; Biospecific binding assay; Materials therefor for cancer
    • G01N33/57484Immunoassay; Biospecific binding assay; Materials therefor for cancer involving compounds serving as markers for tumor, cancer, neoplasia, e.g. cellular determinants, receptors, heat shock/stress proteins, A-protein, oligosaccharides, metabolites
    • G01N33/57496Immunoassay; Biospecific binding assay; Materials therefor for cancer involving compounds serving as markers for tumor, cancer, neoplasia, e.g. cellular determinants, receptors, heat shock/stress proteins, A-protein, oligosaccharides, metabolites involving intracellular compounds

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Cell Biology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Urology & Nephrology (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Hospice & Palliative Care (AREA)
  • Biotechnology (AREA)
  • Oncology (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Investigating Or Analysing Biological Materials (AREA)
  • Measuring Or Testing Involving Enzymes Or Micro-Organisms (AREA)

Description

Werkwijze voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel, een antistof en een assay kit
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel van een bepaald type, waarbij de cel in contact wordt gebracht met een antistof, en de binding van de anti-5 stof aan een niet-buitenmembraaneiwit van de cel wordt gedetecteerd.
Voor het detecteren van pathologische afwijkingen bij cellen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van antistoffen die specifiek een determinant herkennen die bij normale 10 cellen van dat type niet of in significant mindere mate danwel juist in grotere mate aanwezig is. Voor leukemie wordt daarbij veelal gebruik gemaakt van antigene determinanten op het celoppervlak (buitenmembraaneiwitten, daaronder begrepen antigene determinanten van gemodificeerde buitenmembraanei-15 witten). Ook is het bekend om een cel te prepareren teneinde binnen de celmembraan aanwezige delen voor een antistof bereikbaar te maken en de aldus geprepareerde cel in contact te brengen met een antistof teneinde pathologische afwijkingen bij een cel te detecteren. Detectie van een pathologische 20 afwijking kan niet alleen dienen voor het stellen van een diagnose, maar ook voor het volgen van een therapeutische behandeling.
Er bestaat een voortdurende behoefte aan detectie-wijzen waarmee pathologische afwijkingen bij een cel kunnen 25 worden gedetecteerd, bij voorkeur in een vroeg stadium, met een grote specificiteit en met grote gevoeligheid.
De onderhavige uitvinding beoogt één of meer van de hierboven genoemde doelen te bereiken.
Hiertoe verschaft de onderhavige uitvinding een 30 werkwijze volgens de aanhef die hierdoor wordt gekenmerkt dat als de antistof een antistof wordt gebruikt die specifiek is voor een eiwit gekozen uit de groep bestaande uit i) een eiwit van een Polycombgroepcomplex; ii) een co-repressor of een co-activator van een Polycombgroepcomplex; en iii) een 35 Boundary element-bindend eiwit, en de mate van binding van de 1014106 2 antistof wordt vergeleken met een voor een normale cel van dat type bepaalde referentiewaarde.
Gevonden is dat bij eiwitten zoals hier gedefinieerd een afwijkende concentratie ervan een zeer goede indicator is 5 voor het detecteren van een pathologische afwijking.
In de onderhavige aanvrage wordt onder een antistof verstaan elk selectief het gedefinieerde eiwit bindend eiwit, zoals een polyklonaal of monoklonaal antilichaam of een door middel van proteolyse verkregen selectief bindend fragment 10 daarvan, een peptide of peptoïde dat codeert voor het bindende deel van een antistof, een door middel van faag-display-techniek tot expressie gebracht specifiek herkennend peptide enz.
Wanneer in de onderhavige aanvrage wordt gesproken 15 over een cel wordt hieronder een cel van een zoogdier verstaan, in het bijzonder een mens, waarbij de cel die wordt onderzocht op een afwijking en de normale cel beide van hetzelfde celtype zijn.
Wanneer in de onderhavige aanvrage wordt gesproken 20 over een referentiewaarde van een normale cel wordt hieronder verstaan een referentiewaarde van een cel die zich in hetzelfde of een overeenkomstig differentiatiestadium bevindt of overeenkomstig is gestimuleerd als de op een pathologische afwijking te onderzoeken cel, die zoals hierboven uiteengezet 25 van hetzelfde celtype is. Dat wil zeggen, afhankelijk van het differentiatiestadium of een stimulatie kunnen normale cellen een wisselende referentiewaarde vertonen. De referentiewaarde is bijvoorbeeld een waarde van een met de concentratie van een eiwit zoals gedefinieerd evenredige parameter (daaronder 30 begrepen de concentratie zelf), zoals fluorescentie-intensi-teit. De referentiewaarde kan ook een verhouding zijn van waarden voor de mate van binding (d.w.z. de concentratie).
Het spreekt voor zich dat bij de keuze van het te detecteren eiwit (of de te detecteren eiwitten) met voordeel 35 kan worden gekozen voor die referentiewaarden welke onafhankelijk zijn van het differentiatiestadium of bij de stimulering van een normale cel niet worden bereikt. Bij het aantonen van een afwijkende cel temidden van een grote populatie normale cellen kunnen die normale cellen een wisselende 1014106 3 concentratie van een gedefinieerd eiwit, bijv. ring 1, vertonen. Dit bijvoorbeeld afhankelijk van de leeftijd van de cel, evt. stimulatie, nutriënten, eerder contact met andere cellen waarbij stoffen zijn uitgewisseld etc. Het kan dan heel goed 5 zijn dat een kwaadaardige cel een verhoogde concentratie van een zoals hierin gedefinieerd eiwit bevat in vergelijking met cellen die dezelfde 'voorgeschiedenis' hebben/zelfde omstandigheden enz. terwij1 die concentratie nog beneden de concentratie ligt van een niet-kwaadaardige cel met een andere 10 voorgeschiedenis (en dus beneden die referentiewaarde). Door te normaliseren met een ander gedefinieerd eiwit, kan een referentiewaarde worden gevonden die niet of in mindere mate afhankelijk van de omstandigheden varieert en in geval van een pathologische afwijking de gemeten waarde wél significant 15 is.
In de onderhavige aanvrage worden onder Boundary elementen DNA-eiwitcomplexen verstaan die de grenzen van chromatinedomeinen definiëren én die in staat zijn de repressie van genexpressie door chromatine-geassocieerde represso-20 ren tegen te gaan.
Volgens een belangrijke uitvoeringsvorm is voor het detecteren van een pathologische afwijking de cel een kankercel .
Er bestaan zeer veel soorten kanker, elk weer onder-25 verdeeld in verschillende subtypen. Het is voor het stellen van de diagnose, het bepalen van de prognose, en in het bijzonder ook het bepalen en volgen van een therapeutische behandeling belangrijk te weten met welke variant men te maken heeft en wat voor een bepaalde variant de bij een 30 individu gemeten waarde is in vergelijking met de referentiewaarde. Het vervaardigen van antistoffen tegen de diverse (sub)typen van kanker is een zeer moeizaam karwei. Daarentegen laat de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding de mogelijkheid open om voor zeer sterk uiteenlopende soorten 35 kanker en/of varianten te volstaan met één of slechts enkele antistoffen tegen even zoveel van de gedefinieerde eiwitten.
Volgens een eerste uitvoeringsvorm is het eiwit van een Polycombcomplex een eiwit gekozen uit de groep bestaande uit HPH, BMI1, RING 1, HPC, EZH, EED, en YY1.
1014100 4
Volgens een alternatieve uitvoeringsvorm is de co-repressor een eiwit gekozen uit CtBP en HDAC.
Volgens een voorkeursuitvoering wordt een tweede antistof gebruikt die specifiek is voor een tweede eiwit 5 gekozen uit i) een eiwit van een Polycombgroepcomplex; ii) een co-repressor of co-activator van een Polycombgroepcomplex; en iii) een Boundary element-bindend eiwit, de verhouding van de mate van binding van de antistof en de tweede antistof wordt bepaald en de aldus verkregen verhoudingswaar-10 de wordt vergeleken met een voor de normale cel bepaalde referentiewaarde.
Deze werkwijze kan worden gebruikt voor het vergroten van de nauwkeurigheid van de detectie. Zo zal, bijvoorbeeld, voor een pathologische afwijking waarbij de concentra-15 tie van één zoals hierin gedefinieerd eiwit licht daalt en de concentratie van een ander zoals hierin gedefinieerd eiwit licht stijgt, een meer betrouwbare detectie kunnen worden bereikt met minder vals-positieve cellen wanneer de verhouding van de gemeten waarden als referentiewaarde wordt ge-20 bruikt. Deze uitvoeringsvorm is ook geschikt in die gevallen waarin voor het betreffende normale celtype de concentratie sterk varieert afhankelijk van het differentiatiestadium en/of een stimulatie en het detecteren van de mate van binding van het tweede eiwit wordt gebruikt voor het uitvoeren 25 van een normalisatie.
Met voordeel geschiedt de bepaling van de mate van binding door het meten van fluorescentie of lichtabsorptie. Het laatste kan bijvoorbeeld geschieden door middel van een histochemische kleuring, een in het vak welbekende techniek. 30 De werkwijze volgens de uitvinding is geschikt voor het detecteren van een pathologische afwijkende cel in een biopt. De cel is met voordeel een in een uitstrijkje aanwezige cel, zoals een baarmoederhalscel. Volgens een alternatieve gunstige uitvoeringsvorm is de cel een in een cytospin-35 preparaat aanwezige cel. Voor beide gunstige uitvoeringsvormen geldt dat het verkrijgen van materiaal snel en op voor een patiënt weinig belastende wijze kan geschieden.
In alle gevallen geldt dat het zeer eenvoudig is de cel te verkrijgen en preparatietechnieken voor het in contact 1014106 5 brengen met een antistof snel kunnen worden uitgevoerd en aldus een grootschalige screening mogelijk maken. Het gebruik van een op een cytospin gebaseerde techniek heeft verder het voordeel dat eventueel los geraakte kankercellen die in de 5 bloedstroom terecht zijn gekomen dankzij de zeer gevoelige techniek volgens de onderhavige uitvinding kunnen worden gedetecteerd, zelfs als zij in zeer kleine aantallen (in vergelijking met bloedcellen) aanwezig zijn.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een anti-10 stof gericht tegen een Boundary element-bindend eiwit van een zoogdier.
Tenslotte heeft de uitvinding betrekking op een assay kit welke kit voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel een antistof bevat gericht tegen een 15 eiwit gekozen uit de groep bestaande uit i) een eiwit van een Polycombgroepcomplex; ii) een co-repressor of een co-activa-tor van een Polycombgroepcomplex; en iii) een Boundary element -bindend eiwit, en de mate van binding van de antistof wordt vergeleken met een voor een normale cel van dat type 20 bepaalde referentiewaarde.
1014106

Claims (11)

1. Werkwijze voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel van een bepaald type, waarbij de cel in contact wordt gebracht met een antistof, en de binding van de antistof aan een niet-buitenmembraaneiwit van de cel 5 wordt gedetecteerd, met het kenmerk, dat als de antistof een antistof wordt gebruikt die specifiek is voor een eiwit gekozen uit de groep bestaande uit i) een eiwit van een Poly-combgroepcomplex; ii) een co-repressor of een co-activator van een Polycombgroepcomplex; en iii) een Boundary element- 10 bindend eiwit, en de mate van binding van de antistof wordt vergeleken met een voor een normale cel van dat type bepaalde referentiewaarde.
2. Werkwijze voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel volgens conclusie l, met het 15 kenmerk, dat de cel een kankercel is.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het eiwit van een Polycombcomplex een eiwit is gekozen uit de groep bestaande uit HPH, BMI1, RING 1, HPC, EZH, EED, en YY1.
4. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de co-repressor een eiwit is gekozen uit CtBP en HDAC.
5. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat een tweede antistof wordt gebruikt die 25 specifiek is voor een tweede eiwit gekozen uit i) een eiwit van een Polycombgroepcomplex,· ii) een co-repressor of een co-activator van een Polycombgroepcomplex; en iii) een Boundary element-bindend eiwit, de verhouding van de mate van binding van de antistof en de tweede antistof wordt bepaald en de 30 aldus verkregen verhoudingswaarde wordt vergeleken met een voor de normale cel bepaalde referentiewaarde.
6. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de bepaling van de mate van binding geschiedt door het meten van fluorescentie of lichtabsorptie.
7. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de cel een van een uitstrijkje aanwezige 1014106 » * cel is.
8. Werkwijze volgens conclusie 7, met het kenmerk, dat de van een uitstrijkje afkomstige cel een baarmoederhals-cel is.
9. Werkwijze volgens één van de conclusies 1 tot 6, met het kenmerk, dat de cel een in een cytospinpreparaat aanwezige cel is.
10. Antistof gericht tegen een Boundazy element-bindend eiwit van een zoogdier.
11. Assay kit voor het detecteren van een pathologi sche afwijking bij een cel, welke kit een antistof bevat gericht tegen een eiwit gekozen uit de groep bestaande uit i) een eiwit van een Polycombgroepcomplex; ii) een co-repressor of een co-activator van een Polycombgroepcomplex; en iii) een 15 Boundary element-bindend eiwit, en de mate van binding van de antistof wordt vergeleken met een voor een normale cel van dat type bepaalde referentiewaarde. 1014106
NL1014106A 2000-01-18 2000-01-18 Werkwijze voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel, een antistof en een assay kit. NL1014106C2 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1014106A NL1014106C2 (nl) 2000-01-18 2000-01-18 Werkwijze voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel, een antistof en een assay kit.
AU2001234234A AU2001234234A1 (en) 2000-01-18 2001-01-18 Detection of pathological defects in cells
PCT/NL2001/000036 WO2001053834A2 (en) 2000-01-18 2001-01-18 Detection of pathological defects in cells

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1014106 2000-01-18
NL1014106A NL1014106C2 (nl) 2000-01-18 2000-01-18 Werkwijze voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel, een antistof en een assay kit.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1014106C2 true NL1014106C2 (nl) 2001-07-20

Family

ID=19770617

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1014106A NL1014106C2 (nl) 2000-01-18 2000-01-18 Werkwijze voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel, een antistof en een assay kit.

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2001234234A1 (nl)
NL (1) NL1014106C2 (nl)
WO (1) WO2001053834A2 (nl)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1874471A4 (en) 2005-03-16 2008-12-10 Sidney Kimmel Cancer Ct METHOD AND COMPOSITIONS FOR PREDICTING DEATH BY CANCER AND SURVIVAL OF PROSTATE CANCER USING GENE EXPRESSION SIGNATURES
CA2648021A1 (en) * 2006-03-31 2007-10-11 Ordway Research Institute, Inc. Prognostic and diagnostic method for cancer therapy
GB201115095D0 (en) 2011-09-01 2011-10-19 Singapore Volition Pte Ltd Method for detecting nucleosomes containing nucleotides
BR112014013082B1 (pt) 2011-12-07 2021-02-02 Singapore Volition Pte Limited uso de um aduto nucleossomo-proteína e métodos para detectar a presença de um aduto nucleossomo-proteína
KR102534028B1 (ko) 2014-12-23 2023-05-19 노파르티스 아게 트리아졸로피리미딘 화합물 및 그의 용도
CN109790166A (zh) 2016-06-20 2019-05-21 诺华股份有限公司 咪唑并吡啶化合物用于治疗癌症
EP3472168B1 (en) 2016-06-20 2024-01-10 Novartis AG Crystalline forms of triazolopyrimidine compound
CN109906224B (zh) 2016-06-20 2022-02-25 诺华股份有限公司 三唑吡啶化合物及其应用

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1999033986A1 (en) * 1997-12-30 1999-07-08 Chiron Corporation MAMMALIAN ENHANCER OF POLYCOMB (epc) ACTS AS A TUMOR SUPPRESSOR

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0927250A1 (en) * 1996-08-23 1999-07-07 Chiron Corporation HUMAN POLYHOMEOTIC 1(hphl) ACTS AS A TUMOR SUPPRESSOR
WO1998022585A1 (en) * 1996-11-19 1998-05-28 Chiron Corporation HUMAN POLYHOMEOTIC 2(hph2) ACTS AS AN ONCOGENE

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1999033986A1 (en) * 1997-12-30 1999-07-08 Chiron Corporation MAMMALIAN ENHANCER OF POLYCOMB (epc) ACTS AS A TUMOR SUPPRESSOR

Non-Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
CALDAS, C. AND APARICIO, S.: "Cell memory and cancer - the story of the trithorax and Polycomb group genes", DEVELOPMENTAL BIOLOGY, vol. 18, no. 2, 1999, pages 313 - 329, XP000933822 *
JACOBS, JACQUELINE J. L. ET AL: "The oncogene and polycomb -group gene bmi - 1 regulates cell proliferation and senescence through the ink4a locus", NATURE (LONDON) (1999), 397(6715), 164-168, XP002144717 *
SATIJN, DAVID P. E. ET AL: "RING1 interacts with multiple polycomb -group proteins and displays tumorigenic activity", MOL. CELL. BIOL. (1999), 19(1), 57-68, XP000929524 *
SEWALT R G ET AL: "Characterization of interactions between the mammalian polycomb -group proteins Enx1/EZH2 and EED suggests the existence of different mammalian polycomb -group protein complexes.", MOLECULAR AND CELLULAR BIOLOGY, (1998 JUN) 18 (6) 3586-95., XP000929523 *
SEWALT, R.G.A.B. ET AL.: "Identification and functional analysis of human polycomb-group proteins", FASEB JOURNAL, vol. 13, 23 April 1999 (1999-04-23), pages a1466, XP000929503 *
SOULEZ M ET AL: "SSX and the synovial-sarcoma-specific chimaeric protein SYT-SSX co-localize with the human Polycomb group complex.", ONCOGENE, (1999 APR 29) 18 (17) 2739-46., XP000933465 *

Also Published As

Publication number Publication date
WO2001053834A3 (en) 2002-08-08
WO2001053834A2 (en) 2001-07-26
AU2001234234A1 (en) 2001-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Celis et al. Bladder squamous cell carcinomas express psoriasin and externalize it to the urine
Morice et al. Novel immunophenotypic features of marrow lymphoplasmacytic lymphoma and correlation with Waldenström's macroglobulinemia
JP4665069B2 (ja) 癌検出法および試薬
Wolf et al. Detection of proliferating cell nuclear antigen in diagnostic histopathology.
ES2779576T3 (es) Métodos de diagnóstico de trastornos proliferativos
Messing et al. Performance of urine test in patients monitored for recurrence of bladder cancer: a multicenter study in the United States
CN104152530B (zh) 癌细胞的检测方法
AU2011241174B2 (en) Method and kit for cancer diagnosis
Johansson et al. Detection of CFTR protein in human leukocytes by flow cytometry
EP3488238B1 (en) Combination test for colorectal cancer
NL1014106C2 (nl) Werkwijze voor het detecteren van een pathologische afwijking bij een cel, een antistof en een assay kit.
Alvarez‐Larran et al. Assessment of neutrophil activation in whole blood by flow cytometry
Beiske et al. Detecting minimal residual disease in neuroblastoma patients-the present state of the art
Wang et al. iSERS microscopy guided by wide field immunofluorescence: analysis of HER2 expression on normal and breast cancer FFPE tissue sections
Debliquis et al. Cytomorphology and flow cytometry of brain biopsy rinse fluid enables faster and multidisciplinary diagnosis of large B‐cell lymphoma of the central nervous system
Verdonck et al. Label-free phenotyping of peripheral blood lymphocytes by infrared imaging
EP2199798A1 (en) Diagnostic method and kit of circulating tumor cells
Stiles et al. Transmembrane mucin MUC13 distinguishes intraductal papillary mucinous neoplasms from non-mucinous cysts and is associated with high-risk lesions
Chatchawal et al. Monitoring the progression of liver fluke-induced cholangiocarcinoma in a hamster model using synchrotron FTIR microspectroscopy and focal plane array infrared imaging
JP2006505774A (ja) 腫瘍特異的融合蛋白質の検出のための方法およびプローブ
van der Pol et al. Novel multiparameter flow cytometry assay using Syto16 for the simultaneous detection of early apoptosis and apoptosis‐corrected P‐glycoprotein function in clinical samples
Going et al. Ras p21 in breast tissue: associations with pathology and cellular localisation
CA2348545A1 (en) A complex of a chaperone with .beta.-amyloid and methods employing this complex
WO2016181912A1 (ja) 免疫因子を指標とした肺腺癌の予後演算式作成方法と予後推定方法
Krasznai et al. Quantitative and functional assay of MDR1/P170-mediated MDR in ascites cells of patients with ovarian cancer

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20040801