NL1005310C2 - Werkwijze voor het tegen kopiëren beveiligen van een audiosignaal. - Google Patents

Werkwijze voor het tegen kopiëren beveiligen van een audiosignaal. Download PDF

Info

Publication number
NL1005310C2
NL1005310C2 NL1005310A NL1005310A NL1005310C2 NL 1005310 C2 NL1005310 C2 NL 1005310C2 NL 1005310 A NL1005310 A NL 1005310A NL 1005310 A NL1005310 A NL 1005310A NL 1005310 C2 NL1005310 C2 NL 1005310C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
channel
filter
audio signal
pass filter
Prior art date
Application number
NL1005310A
Other languages
English (en)
Inventor
Adriaan Pieter De Gram
Original Assignee
Commanditaire Vennootschap C V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Commanditaire Vennootschap C V filed Critical Commanditaire Vennootschap C V
Priority to NL1005310A priority Critical patent/NL1005310C2/nl
Priority to DE1998106840 priority patent/DE19806840A1/de
Priority to BE9800120A priority patent/BE1011640A6/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1005310C2 publication Critical patent/NL1005310C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B20/00Signal processing not specific to the method of recording or reproducing; Circuits therefor
    • G11B20/00086Circuits for prevention of unauthorised reproduction or copying, e.g. piracy
    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B20/00Signal processing not specific to the method of recording or reproducing; Circuits therefor
    • G11B20/00992Circuits for stereophonic or quadraphonic recording or reproducing
    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B23/00Record carriers not specific to the method of recording or reproducing; Accessories, e.g. containers, specially adapted for co-operation with the recording or reproducing apparatus ; Intermediate mediums; Apparatus or processes specially adapted for their manufacture
    • G11B23/28Indicating or preventing prior or unauthorised use, e.g. cassettes with sealing or locking means, write-protect devices for discs

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Stereophonic System (AREA)
  • Signal Processing Not Specific To The Method Of Recording And Reproducing (AREA)

Description

Werkwijze voor het tegen kopiëren beveiligen van een audiosignaal
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het tegen kopiëren beveiligen van een op een geluidsdrager vastgelegd audiosig- 5 naai.
Dergelijke werkwijzen zijn uit de stand der techniek bekend. Gewezen wordt bijvoorbeeld op DE 3808721, DE 3806413 en DE 3806411. In al deze gevallen wordt aan het audiosignaal een verder signaal toegevoegd dat buiten het hoorbare gebied ligt en in feite geen invloed 10 heeft op het audiosignaal zelf. Dit verdere signaal wordt in een ko-pieerinrichting gedetecteerd en gebruikt om het kopieerproces te blokkeren dan wel de kwaliteit van de vervaardigde kopie aanmerkelijk te verslechteren. Voor het in praktijk brengen van deze bekende werkwijzen is het derhalve nodig om in de kopieerapparaten detectoren en 15 schakelmechanismen in te bouwen die reageren op het toegevoegde signaal .
Een andere door de firma CBS ontwikkelde werkwijze maakt gebruik van een zeer smalbandig filter om tijdens de registratie van het audiosignaal een klein deel daarvan uit te filteren. Dit deel ligt bij 20 ongeveer 3 kHz en wordt derhalve niet op de geluidsdrager geregistreerd. In het kopieerapparaat wordt een detector ingebouwd die afgestemd is op dit uitgefilterde frequentiebandje. Wordt door de detector vastgesteld dat er in het bandje geen signaal aanwezig is dan worden schakelmechanismen geactiveerd die het kopiëren onmogelijk maken. Ook 25 hier moet het kopieerapparaat derhalve voorzien zijn van een detector en van schakelmechanismen die door de detector worden aangestuurd. Daarnaast wordt het audiosignaal in kwaliteit verslechterd door het fïlterproces, te meer daar het gekozen frequentiegebied rond 3 kHz voor het menselijk oor een van de meest waarneembare delen van het 30 hoorbare spectrum is.
De uitvinding heeft nu ten doel aan te geven op welke wijze een op een geluidsdrager vastgelegd audiosignaal tegen kopiëren kan worden beveiligd zonder dat daartoe elke kopieennrichting moet worden voorzien van extra detectoren, schakelmiddelen of dergelijke.
35 Aan deze doelstelling wordt volstaan door een werkwijze voor het tegen kopiëren beveiligen van een op een geluidsdrager vastgelegd audiosignaal, omvattende de volgende stappen: a) tijdens het vastleggen van het audiosignaal op de geluidsdra- 100531 o 2 ger toevoegen van een stoorsignaal binnen het hoorbare deel van het frequentiespectrum, b) tijdens het afspelen van de geluidsdrager gebruik maken van een sperfilter waarmee het stoorsignaal wordt weggefilterd.
5 De geluidsdrager bevat derhalve een samengesteld signaal, te we ten het audiosignaal dat gemengd is met een stoorsignaal. Tijdens het afspelen van deze geluidsdrager op een normale audio-installatie zal dit stoorsignaal duidelijker hoorbaar zijn. Om het signaal onhoorbaar te maken moet volgens maatregel b) een filter worden gebruikt om het 10 stoorsignaal weg te filteren. De aanwezigheid van een stoorsignaal maakt het echter niet aantrekkelijk om deze geluidsdrager te kopiëren aangezien ook het signaal telkens mee gekopieerd zal worden.
Een voorkeursuitvoering van de werkwijze volgens de uitvinding heeft het kenmerk, dat het audiosignaal een stereosignaal is, dat tij-15 dens stap a) het stoorsignaal aan slechts een van de kanalen wordt toegevoegd, en dat tijdens stap b) het sperfilter alleen in de weg van het betreffende kanaal wordt toegepast. Aansluitend doordat het stoorsignaal aan slechts een van de kanalen wordt toegevoegd is het verlies, dat tijdens het afspelen van de geluidsdrager door het sperfil-20 ter wordt veroorzaakt, aanzienlijk kleiner dan bij een monosignaal.
Om het verlies aan audio-informatie vanwege de sperfilterwerking nog verder te reduceren verdient het de voorkeur dat het andere kanaal wordt toegevoerd aan een doorlaatfalter waarvan de bandbreedte althans ongeveer gelijk is aan die van het sperfilter, welk doorlaatfilter een 25 uitgangssignaal levert aan een mengtrap die achter het sperfilter in de weg van het ene kanaal is aangebracht.
Om te vermijden dat toch nog kopieën gemaakt worden van het ene niet gestoorde kanaal verdient het de voorkeur dat het audiosignaal een meerkanaalssignaal is, bijvoorbeeld een stereosignaal, dat tijdens 30 stap a) aan beide kanalen een stoorsignaal wordt toegevoegd, en dat tijdens stap b) in de wegen van de beide kanalen een sperfilter wordt toegepast.
Ook binnen het kader van deze laatste omschreven werkwijze is het mogelijk om het verlies aan informatie te reduceren. Een voorkeursuit-35 voenngsvorm van de werkwijze heeft daartoe het kenmerk, dat - het stoorsignaal in de weg van het eerste kanaal ligt in een eerste frequentieband en het sperfilter in deze weg daarop is afgestemd, 1 00531 0 3 - het stoorsignaal in de weg van het tweede kanaal ligt in een tweede frequentieband, verschillend van de eerste, - het eerste kanaal wordt toegevoerd aan een eerste doorlaatfil-ter waarvan de doorlaatband overeenstemt met de tweede frequentieband, 5 - het tweede kanaal wordt toegevoerd aan een tweede doorlaatfil- ter waarvan de doorlaatband overeenstemt met de eerste frequentieband, - in de weg van het eerste kanaal achter het sperfilter een eerste mengtrap is opgenomen waarin het eerste kanaal wordt gemengd met het uitgangssignaal van het tweede doorlaatfilter, en 10 - in de weg van het tweede kanaal achter het sperfilter een twee de mengtrap as opgenomen waarin het tweede kanaal wordt gemengd met het uitgangssignaal van het eerste doorlaatfilter.
In de praktijk blijkt het zeer effectief te zijn indien het stoorsignaal ligt in een frequentiegebied onder 500 Hz en bij voorkeur 15 onder 100 Hz, maar wel in het hoorbare deel van het frequentiespectrum. De bromtoon die een dergelijk stoorsignaal opwekt wordt door de gemiddelde luisteraar als zeer hinderlijk ervaren en vormt daarmee een zeer effectieve beveiliging tegen kopiëren. Bovendien heeft het gebruik van dergelijke laag frequente stoorsignalen het voordeel dat bij 20 stereoweergave de laag frequente signalen over het algemeen weinig richtinggevoelïg zijn. Worden geen mengtrappen toegevoegd dan kan door het verhogen van het basaandeel van het ongestoorde kanaal een goede en zeer acceptabele geluidsweergave worden bereikt. Worden mengtrappen toegepast dan wordt een geluidskwaliteit gerealiseerd die ook voor 25 meer ervaren luisteraars zeer acceptabel zal zijn.
De uitvinding zal in het volgende aan de hand van de bijgaande figuren nader worden verklaard.
Figuur 1 toont een eerste uitvoeringsvorm van een inrichting volgens de uitvinding.
30 Figuur 2 toont een verder ontwikkelde uitvoeringsvorm van een in richting volgens de uitvinding.
Figuur 3 toont de voorkeursuitvoeringsvorm van een inrichting volgens de uitvinding.
In figuur 1 is aan de linkerzijde schematisch een opneeminrich-35 ting 10 getoond, aan deze opneeminrichting wordt via de aansluiting 12 het gewenste audiosignaal A toegevoerd terwijl via de aansluiting 14 een stoorsignaal S wordt toegevoerd. Beide signalen worden met elkaar gemengd en geregistreerd op een geluidsdrager, zoals bijvoorbeeld een 10°5310 4 compact disc, een bandrecorderbandje, een magnetische schijf, een optische band, een halfgeleidergeheugen, enz. In de figuur zijn louter als voorbeeld schematisch alleen een compact disc 16 en een cassettebandje 18 getoond. Rechts in figuur 1 is zeer schematisch de benodigde 5 afspeelapparatuur getoond. Het van de geluidsdrager 16 dan wel 18 afkomstige signaal wordt toegevoerd aan een filter 20 waarmee het stoor-signaal wordt weggefilterd. Het resterende audiosignaal wordt via de versterker 22 hoorbaar gemaakt, bijvoorbeeld door middel van de luidspreker 24.
10 In figuur 1 is uitgegaan van een stoorsignaal met een relatief lage frequentie, vandaar dat het filter als laagdoorlaatfilter is getoond. De uitvinding is echter niet beperkt tot laagfrequente stoor-signalen.
Figuur 2 toont een verder ontwikkelde uitvoeringsvorm van een in-15 richting volgens de uitvinding, in het bijzonder bestemd voor stereo-audiosignalen. Aan de linkerzijde bevindt zich de mengtrap 30 waarin een van de audiokanalen, bijvoorbeeld het rechterkanaal R, op de aansluiting 32 wordt gemengd met het stoorsignaal S op de aansluiting 34. Het uit de mengtrap 30 afkomstige signaal wordt gecombineerd met het 20 linkerkanaal L op de aansluiting 33 en geregistreerd op de compact disc 36 dan wel op de bandrecorderband 38.
Aan de rechterzijde is in figuur 2 zeer schematisch de benodigde weergeefapparatuur getoond. Het linkerkanaal 1 wordt toegevoerd aan een versterker 40 teneinde via deze versterker en de daaraan gekoppel-25 de luidspreker 42 te worden weergegeven. Het rechterkanaal R passeert eerst een filter 44 waarin het stoorsignaal wordt uitgefilterd en wordt vervolgens toegevoerd aan een mengtrap 46. Deze mengtrap ontvangt verder een deel van het linkerkanaal dat allereerst een hoog-doorlaatfilter 48 heeft gepasseerd. De doorlaatband van het filter 48 30 komt althans in hoofdzaak overeen met de sperband van het sperfilter 44. Door uit het linkerkanaal L informatie te halen ter aanvulling van de informatie die door het filter 44 verloren is gegaan wordt in feite het rechterkanaal weer althans in hoofdzaak volledig gereconstrueerd. Dit gereconstrueerde signaal wordt toegevoerd aan de versterker 50 35 teneinde via de luidspreker 52 te worden weergegeven.
Bij de geluidsdragers 36 en 38 is het linkerkanaal L onvervormd. Het zou voor een kopieerder eventueel mogelijk zijn om dit kanaal afzonderlijk te kopiëren. Om dit te vermijden kan in beide kanalen een 1005310 5 stoorsignaal worden ingevoegd. Een daarop betrekking hebbende uitvoeringsvorm is geïllustreerd in figuur 3. Aan de linkerzijde in figuur 3 bevindt zich een eerste mengtrap 60 waarin het linkerkanaal op aansluiting 62 wordt gemengd met een eerste stoorsignaal S1 op de aan-5 sluiting 64. In een verdere mengtrap 66 wordt het rechterkanaal R op de aansluiting 68 gemengd met een tweede stoorsignaal S2 op de aansluiting 70. De resulterende mengsignalen worden gecombineerd en geregistreerd op de compact disc 72 dan wel op het bandrecorderbandje 74.
In dit uitvoeringsvoorbeeld wordt er vanuit gegaan dat het stoor-10 signaal S1 ligt in een ander frequentiebandje dan het stoorsignaal S2.
Aan de rechterzijde in figuur 3 is de benodigde weergeefapparatuur schematisch weergegeven. De combinatie van linkerkanaal L en stoorsignaal S1 wordt toegevoerd aan een sperfilter 76 waarin het stoorsignaal S1 wordt uitgefilterd. Op soortgelijke wijze wordt de 15 combinatie van rechterkanaal R en stoorsignaal S2 toegevoerd aan een sperfilter 78 waarin het stoorsignaal S2 wordt uitgefilterd. Zowel in het linkerkanaal als in het rechterkanaal ontbreekt derhalve een deel van de audio-informatie maar die ontbrekende delen overlappen elkaar niet. Door nu in de mengtrappen 80 en 82 telkens uit het andere kanaal 20 een aanvulling op de informatie te verschaffen worden uiteindelijk de beide kanalen weer nagenoeg geheel hersteld. Daartoe wordt via het doorlaatfilter 84 een deel van het linkerkanaal toegevoerd aan een mengtrap 80 waarin dit deel wordt gecombineerd met het rechterkanaal teneinde dit rechterkanaal weer nagenoeg geheel te herstellen. Op de-25 zelfde wijze wordt het doorlaatfilter 86 gebruikt om in combinatie met de mengtrap 82 het linkerkanaal weer te herstellen. Uiteindelijk wordt het linkerkanaal dan via de versterker 90 en de luidspreker 92 weergegeven terwijl het rechterkanaal via de versterker 94 en de luidspreker 96 wordt weergegeven.
10Π5310

Claims (7)

1. Werkwijze voor het tegen kopiëren beveiligen van een op een geluidsdrager vastgelegd audiosignaal, omvattende de volgende stappen: 5 a) tijdens het vastleggen van het audiosignaal op de geluidsdra ger toevoegen van een stoorsignaal binnen het hoorbare deel van het frequentiespectrum, b) tijdens het afspelen van de geluidsdrager gebruik maken van een sperfilter waarmee het stoorsignaal wordt weggefilterd. 10
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het audiosignaal een stereosignaal is, dat tijdens stap a) het stoorsignaal aan slechts een van de kanalen wordt toegevoegd, en dat tijdens stap b) het sperfilter alleen in de weg van het betreffende kanaal wordt toe- 15 gepast.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat het andere kanaal wordt toegevoerd aan een doorlaatfilter waarvan de bandbreedte althans ongeveer gelijk is aan die van het sperfilter, welk doorlaat- 20 filter een uitgangssignaal levert aan een mengtrap die achter het sperfilter in de weg van het ene kanaal is aangebracht.
4. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het audiosignaal een meerkanaalssignaal is, bijvoorbeeld een stereosignaal, dat 25 tijdens stap a) aan beide kanalen een stoorsignaal wordt toegevoegd, en dat tijdens stap b) in de wegen van de beide kanalen een sperfilter wordt toegepast.
5. Werkwijze volgens conclusie 4, met het kenmerk. 30. dat het stoorsignaal in de weg van het eerste kanaal ligt in een eerste frequentieband en het sperfilter in deze weg daarop is af-gestemd, - dat het stoorsignaal in de weg van het tweede kanaal ligt in een tweede freguentieband, verschillend van de eerste, 35. dat het eerste kanaal wordt toegevoerd aan een eerste doorlaat- filter waarvan de doorlaatband overeenstemt met de tweede frequentie-band, - dat het tweede kanaal wordt toegevoerd aan een tweede doorlaat- 1005310 filter waarvan de doorlaatband overeenstemt met de eerste frequentie-band, - dat in de weg van het eerste kanaal achter het sperfilter een eerste mengtrap is opgenomen waarin het eerste kanaal wordt gemengd 5 met het uitgangssignaal van het tweede doorlaatfilter, en - dat in de weg van het tweede kanaal achter het sperfilter een tweede mengtrap is opgenomen waarin het tweede kanaal wordt gemengd met het uitgangssignaal van het eerste doorlaatfilter.
6. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het ken merk , dat het stoorsignaal ligt in een frequentiegebied onder 500 Hz en bij voorkeur onder 100 Hz.
7. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusie 1, met het ken-15 merk, dat het audiosignaal een multikanaalssignaal is, en dat de werkwijze tenminste twee kanalen wordt toegepast. 1005310
NL1005310A 1997-02-18 1997-02-18 Werkwijze voor het tegen kopiëren beveiligen van een audiosignaal. NL1005310C2 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1005310A NL1005310C2 (nl) 1997-02-18 1997-02-18 Werkwijze voor het tegen kopiëren beveiligen van een audiosignaal.
DE1998106840 DE19806840A1 (de) 1997-02-18 1998-02-18 Verfahren für das gegen Kopieren Schützen eines Audiosignals
BE9800120A BE1011640A6 (nl) 1997-02-18 1998-02-18 Werkwijze voor het tegen kopieren beveiligen van een audiosignaal.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1005310 1997-02-18
NL1005310A NL1005310C2 (nl) 1997-02-18 1997-02-18 Werkwijze voor het tegen kopiëren beveiligen van een audiosignaal.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1005310C2 true NL1005310C2 (nl) 1998-08-20

Family

ID=19764446

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1005310A NL1005310C2 (nl) 1997-02-18 1997-02-18 Werkwijze voor het tegen kopiëren beveiligen van een audiosignaal.

Country Status (3)

Country Link
BE (1) BE1011640A6 (nl)
DE (1) DE19806840A1 (nl)
NL (1) NL1005310C2 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10001216A1 (de) * 2000-01-14 2001-08-30 Am Huelse Regina Schulte Verfahren zum Aufbringen von reproduzierbaren Daten

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2199689A (en) * 1987-01-05 1988-07-13 Thomas Claude Henry Keen Recording of an information signal
DE3806411A1 (de) * 1988-02-29 1989-09-07 Thomson Brandt Gmbh Verfahren zur uebertragung eines tonsignals und eines zusatzsignals
DE3806413A1 (de) * 1988-02-29 1989-09-07 Thomson Brandt Gmbh Recorder mit kopierschutz
DE3808721A1 (de) * 1988-03-16 1989-10-05 Thomson Brandt Gmbh Recorder mit kopierschutz
EP0392612A1 (en) * 1989-04-14 1990-10-17 Koninklijke Philips Electronics N.V. Arrangement for recording an audio signal
DE3912998A1 (de) * 1989-04-20 1990-10-25 Thomson Brandt Gmbh Digitaler recorder
US5394274A (en) * 1988-01-22 1995-02-28 Kahn; Leonard R. Anti-copy system utilizing audible and inaudible protection signals

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2199689A (en) * 1987-01-05 1988-07-13 Thomas Claude Henry Keen Recording of an information signal
US5394274A (en) * 1988-01-22 1995-02-28 Kahn; Leonard R. Anti-copy system utilizing audible and inaudible protection signals
DE3806411A1 (de) * 1988-02-29 1989-09-07 Thomson Brandt Gmbh Verfahren zur uebertragung eines tonsignals und eines zusatzsignals
DE3806413A1 (de) * 1988-02-29 1989-09-07 Thomson Brandt Gmbh Recorder mit kopierschutz
DE3808721A1 (de) * 1988-03-16 1989-10-05 Thomson Brandt Gmbh Recorder mit kopierschutz
EP0392612A1 (en) * 1989-04-14 1990-10-17 Koninklijke Philips Electronics N.V. Arrangement for recording an audio signal
DE3912998A1 (de) * 1989-04-20 1990-10-25 Thomson Brandt Gmbh Digitaler recorder

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
LEONARD FELDMAN: "Unbalancing act", AUDIO, vol. 71, no. 8, August 1987 (1987-08-01), NEW YORK, US, pages 28 - 38, XP002044501 *

Also Published As

Publication number Publication date
DE19806840A1 (de) 1998-08-20
BE1011640A6 (nl) 1999-11-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4354017B2 (ja) 5−2−5マトリクス・システム
EP0478096B1 (en) Stereo enhancement system
EP0400106B1 (en) Stereo enhancement and directivity servo
US5083224A (en) Apparatus for recording an audio signal with protection against re-recording thereof, and recording apparatus which indicates the presence of such protection
US5394274A (en) Anti-copy system utilizing audible and inaudible protection signals
US4589129A (en) Signal decoding system
US4807217A (en) Multi-channel stereo reproducing apparatus
CA2227498C (en) Sound processing circuit
EP0664661B1 (en) Signal combining circuit for stereophonic audio reproduction system using cross feeding
US6198827B1 (en) 5-2-5 Matrix system
US5717765A (en) Theater sound system with upper surround channels
JP4183794B2 (ja) マルチチャネルオーディオ信号のエラーマスキング方法及び装置
JP2008516374A5 (nl)
JP2008516374A (ja) 音声コピー防止装置
EP0687129B1 (en) Generating a common bass signal
US5189703A (en) Timbre correction units for use in sound systems
US20060241797A1 (en) Method and apparatus for optimizing reproduction of audio source material in an audio system
EP0262216A4 (en) Sound encoding system
EP0228851B1 (en) Sound field expansion systems
NL1005310C2 (nl) Werkwijze voor het tegen kopiëren beveiligen van een audiosignaal.
WO2000004744A1 (en) Multi-channel audio surround system
JPS5927160B2 (ja) 擬似ステレオ音再生装置
JPH07222298A (ja) サラウンドステレオ
KR0159040B1 (ko) 음향기기의 앰프장치
EP0323830B1 (en) Surround-sound system

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20020901