NL1001256C2 - Werkwijze en inrichting voor het selecteren van knolgewassen zoals aardappelen. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het selecteren van knolgewassen zoals aardappelen. Download PDF

Info

Publication number
NL1001256C2
NL1001256C2 NL1001256A NL1001256A NL1001256C2 NL 1001256 C2 NL1001256 C2 NL 1001256C2 NL 1001256 A NL1001256 A NL 1001256A NL 1001256 A NL1001256 A NL 1001256A NL 1001256 C2 NL1001256 C2 NL 1001256C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
tuberous
tuberous plant
camera
conveyor belt
plant
Prior art date
Application number
NL1001256A
Other languages
English (en)
Inventor
Jan Wondergem
Marcel Willem Johannes Greuter
Original Assignee
Miedema B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Miedema B V filed Critical Miedema B V
Priority to NL1001256A priority Critical patent/NL1001256C2/nl
Priority to EP96202464A priority patent/EP0764477A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1001256C2 publication Critical patent/NL1001256C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B07SEPARATING SOLIDS FROM SOLIDS; SORTING
    • B07CPOSTAL SORTING; SORTING INDIVIDUAL ARTICLES, OR BULK MATERIAL FIT TO BE SORTED PIECE-MEAL, e.g. BY PICKING
    • B07C5/00Sorting according to a characteristic or feature of the articles or material being sorted, e.g. by control effected by devices which detect or measure such characteristic or feature; Sorting by manually actuated devices, e.g. switches
    • B07C5/34Sorting according to other particular properties
    • B07C5/342Sorting according to other particular properties according to optical properties, e.g. colour
    • B07C5/3422Sorting according to other particular properties according to optical properties, e.g. colour using video scanning devices, e.g. TV-cameras
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B07SEPARATING SOLIDS FROM SOLIDS; SORTING
    • B07CPOSTAL SORTING; SORTING INDIVIDUAL ARTICLES, OR BULK MATERIAL FIT TO BE SORTED PIECE-MEAL, e.g. BY PICKING
    • B07C5/00Sorting according to a characteristic or feature of the articles or material being sorted, e.g. by control effected by devices which detect or measure such characteristic or feature; Sorting by manually actuated devices, e.g. switches
    • B07C5/04Sorting according to size
    • B07C5/10Sorting according to size measured by light-responsive means
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01BMEASURING LENGTH, THICKNESS OR SIMILAR LINEAR DIMENSIONS; MEASURING ANGLES; MEASURING AREAS; MEASURING IRREGULARITIES OF SURFACES OR CONTOURS
    • G01B11/00Measuring arrangements characterised by the use of optical techniques
    • G01B11/02Measuring arrangements characterised by the use of optical techniques for measuring length, width or thickness
    • G01B11/024Measuring arrangements characterised by the use of optical techniques for measuring length, width or thickness by means of diode-array scanning
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B07SEPARATING SOLIDS FROM SOLIDS; SORTING
    • B07CPOSTAL SORTING; SORTING INDIVIDUAL ARTICLES, OR BULK MATERIAL FIT TO BE SORTED PIECE-MEAL, e.g. BY PICKING
    • B07C2501/00Sorting according to a characteristic or feature of the articles or material to be sorted
    • B07C2501/009Sorting of fruit

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Sorting Of Articles (AREA)
  • Apparatuses For Bulk Treatment Of Fruits And Vegetables And Apparatuses For Preparing Feeds (AREA)

Description

WERKWIJZE EN INRICHTING VOOR HET SELECTEREN VAN KNOLGEWASSEN ZOALS AARDAPPELEN
5 De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het selecteren van knolgewassen zoals aardappelen. Wanneer in de beschrijving gesproken wordt over aardappelen, is dat slechts bedoeld als voorbeeld voor het toepassen van de uitvinding, de uitvinding kan evengoed worden toegepast 10 voor het selecteren van elk ander knolgewas en ook voor het selecteren van andere produkten zoals vruchten.
Knolgewassen, in het bijzonder aardappelen, kunnen worden geselecteerd op grond van hun vorm. Aardappelen kunnen 15 worden geselecteerd op hun vierkantsmaat, in het bijzonder geldt dat voor pootaardappelen. De vierkantsmaat van een aardappel wordt bepaald door zijn vorm en wel zodanig dat de vierkantsmaat gelijk is aan de zijde van het kleinste vierkante gat waardoorheen de aardappel kan worden 20 verplaatst. Deze wijze van selecteren van aardappelen vindt zijn oorsprong in de tijd dat aardappelen werden geclassificeerd op grond van hun grootte door middel van zeven met vierkante gaten met een bepaalde afmeting.
25 Bij het selecteren van knolgewassen dient er naar gestreefd te worden dat de knolgewassen niet of minimaal worden beschadigd, terwijl het bovendien van groot belang is de selectie nauwkeurig uit te voeren teneinde de knolgewassen in groepen te kunnen indelen, waarbij de groepen zo nauw-30 keurig mogelijk aan de betreffende kwalificatie voldoen. De waarde van de knolgewassen is mede afhankelijk van de nauwkeurigheid waarmee een hoeveelheid knolgewas is samengesteld.
35 De uitvinding beoogt een werkwijze, en een inrichting, waarmee het mogelijk is knolgewassen efficiënt en snel op zeer nauwkeurige wijze te kwalificeren en/of te selecteren.
100125ö.
2
Hiertoe wordt volgens de uitvinding het knolgewas, bijvoorbeeld een aardappel, door middel van een lopende band langs scanmiddelen verplaatst waarmee het knolgewas wordt waargenomen en/of geregistreerd vanaf twee, in hoofdzaak lood-5 recht op elkaar staande richtingen die bij voorkeur in hoofdzaak loodrecht staan op de verplaatsingsrichting van het knolgewas. Door een aantal aardappelen, die achter elkaar op een lopende band liggen, langs scanmiddelen te verplaatsen, welke scanmiddelen de aardappelen vanuit 10 tenminste twee loodrecht op elkaar staande richtingen waarnemen, kan voldoende informatie verkregen worden voor het kwalificeren van de aardappelen op de lopende band. Afhankelijk van de kwalificatie die aan elk van de aardappelen op de lopende band wordt gegeven, kan elke 15 aardappel naar een met de kwalificatie overeenkomende plaats worden geleid, waar dan aardappelen met een zelfde kwalificatie worden verzameld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door mechanische middelen die de aardappel op een bepaalde plaats van de lopende band duwen.
20
Volgens een nader kenmerk van de uitvinding kunnen bij benadering de omtrekken van twee in hoofdzaak loodrecht op elkaar staande aanzichten van het knolgewas worden geregistreerd. Hoewel voor het bepalen van de vorm van een 25 aardappel het verloop van het gehele buitenoppervlak van die aardappel van belang is, is in de praktijk gebleken dat op grond van de omtrekvormen van twee aanzichten die loodrecht op elkaar staan een goede benadering kan worden verkregen van een kwalificatie van de aardappel op grond 30 van zijn vorm.
In het bijzonder kan een goede benadering van deze kwalificatie worden verkregen wanneer de twee aanzichten een relatief groot en een relatief klein oppervlak hebben, 35 hetgeen kan worden bereikt door, volgens een verder kenmerk van de uitvinding, de aardappel vanuit de verticale richting en vanuit een horizontale richting waar te nemen.
10 0;, 3
De aardappel zal immers in het algemeen zodanig op de lopende band liggen dat in bovenaanzicht een relatief groot oppervlak wordt waargenomen, terwijl in zijaanzicht, in de horizontale richting/ een relatief klein oppervlak wordt 5 waargenomen.
Volgens een nader kenmerk van de uitvinding liggen de knolgewassen zodanig op de lopende band, dat hun grootste afmetingen in hoofdzaak in de verplaatsingsrichting liggen. 10 Het op zodanige wijze neerleggen van de aardappelen kan bijvoorbeeld gebeuren door de aardappelen vanuit een relatief nauwe goot op de lopende band te deponeren, of door het materiaal van de lopende band, indien dat voldoende flexibel is, over een bepaalde lengte in de vorm 15 van een goot te geleiden, en wel zodanig dat de aardappelen in lengterichting in die goot zullen gaan liggen. Bij op deze wijze op de lopende band geplaatste aardappelen zal niet alleen in bovenaanzicht de grootste afmeting worden waargenomen, maar ook in een zijaanzicht, dat wil zeggen in 20 horizontale richting loodrecht op de verplaatsingsrichting van de lopende band. Op grond van deze twee waarnemingen kan met een goede nauwkeurigheid een kwalificatie worden gegeven die betrekking heeft op de vorm van de aardappel.
25 Volgens een nader kenmerk van de uitvinding kan het knolgewas worden waargenomen door twee loodrecht op elkaar staande richtingen door middel van een optische camera, bij voorkeur een lineaire camera, die zowel het knolgewas rechtstreeks waarneemt, als het knolgewas waarneemt via een 30 schuin ten opzichte van de waarneemrichting van de camera staande spiegel. Hierdoor kunnen op efficiënte wijze met een enkele optische camera, bij voorkeur een lineaire camera, de twee relevante waarnemingen van de aardappel worden uitgevoerd. Op grond van de waargenomen omtrekvorm 35 van het knolgewas kan volgens een nader kenmerk van de uitvinding een kwalificatie voor de vorm van het knolgewas worden berekend.
1 0 CM 2 5 6.
4
Volgens een verder kenmerk van de uitvinding wordt een kwalificatie van het knolgewas, in geval van een aardappel de vierkantsmaat, bepaald door het door middel van een computer uitvoeren van een aantal werkwijzestappen zoals 5 die in de conclusies zijn vermeld en zoals deze nog nader zullen worden toegelicht.
Volgens een verder kenmerk van de uitvinding kunnen de scanmiddelen kleuren en/of grijstinten van het knolgewas 10 waarnemen, en wordt op grond van een vooraf bepaalde maatstaf een oordeel over de kwaliteit van het knolgewas vastgesteld, zijnde de kwaliteit die de conditie van het knolgewas aangeeft. Op deze wijze kunnen knolgewassen met een afwijkende conditie, bijvoorbeeld beschadigde of door 15 ander oorzaken niet geheel gave knolgewassen, worden geselecteerd en verwijderd.
Teneinde het gehele buitenoppervlak van het knolgewas waar te nemen kan volgens een kenmerk van de uitvinding deze 20 waarneming plaats vinden vanaf twee in hoofdzaak tegengestelde richtingen, hetgeen bijvoorbeeld kan gebeuren door middel van twee spiegels die beide schuin zijn geplaatst ten opzichte van de waarneemrichting van de camera. Op deze wijze kan een optische camera zowel het bovenaanzicht als 25 twee zijaanzichten van het knolgewas gelijktijdig waarnemen.
De uitvinding heeft voorts betrekking op een inrichting voor het selecteren van knolgewassen zoals aardappelen, 30 welke inrichting is voorzien van een lopende band waarop een knolgewas kan worden verplaatst en van scanmiddelen waarmee het knolgewas kan worden waargenomen en/of geregistreerd vanaf twee, in hoofdzaak loodrecht op elkaar staande richtingen die in hoofdzaak loodrecht op de 35 verplaatsingsrichting 'van het knolgewas staan. Voorts kan de inrichting verdere middelen omvatten voor het uitvoeren van de werkwijze zoals die hiervoor is beschreven. Met name 1 0 0 1 256 .
5 kan de inrichting een computer omvatten voor het uitvoeren van een berekening voor het bepalen van de nodige kwalificaties van de knolgewassen.
5 Verdere kenmerken van de uitvinding, die zowel afzonderlijk als in combinatie kunnen worden toegepast, zullen nog nader worden beschreven en zijn opgesomd in de conclusies.
Ter verduidelijking van de uitvinding zal, onder verwijzing 10 naar de tekening, een uitvoeringsvoorbeeld van het selecteren van aardappelen worden beschreven.
Figuur 1 toont schematisch een inrichting voor het waarnemen en/of registreren van aardappelen; 15 Figuren 2-5 tonen de waarneming van een aardappel in zowel bovenaanzicht als zijaanzicht, en
Figuren 6-8 tonen de waarneming van een andere aardappel in zowel bovenaanzicht als zijaanzicht.
20 Figuur 1 is een schematische weergave van de wijze waarop een aardappel wordt waargenomen. Een aardappel 1 ligt op een lopende band 2 die deze aardappel 1 verplaatst, bij voorbeeld met een snelheid van 0,5 tot 1 meter per seconde, in een richting loodrecht op het vlak van de tekening.
25 Boven de lopende band 2 is een camera 3 , bij voorkeur een lineaire camera, geplaatst die, zoals aangegeven met de streeplijnen 4,5, de aardappel 1 van boven af waarneemt.
Per seconde worden er bij voorbeeld 8 tot 17 aardappels 1 waargenomen. Naast de lopende band 2 is een spiegel 6 ge-30 plaatst, en wel zodanig schuin ten opzichte van de waarneemrichting van de camera 3, dat de zijkant van aardappel 1 kan worden waargenomen, zoals aangegeven met streeplijnen 7,8.
35 Doordat aardappel 1 zich op lopende band 2 ten opzichte van camera 3 verplaatst, kan camera 3 in de weergegeven opstelling zowel een bovenaanzicht als een zijaanzicht van 1001256.
6 aardappel 1 waarnemen. Daarbij scant de lineaire camera 3 de aardappel in de vorm van lijnen die loodrecht op de verplaatsingsrichting van de lopende band 2 staan.
5 Camera 3 kan op deze wijze de vorm van het bovenaanzicht en de vorm van het zijaanzicht van aardappel 1 waarnemen, het is echter ook mogelijk om, al of niet gelijktijdig, door middel van camera 3 de kleur of de grijstint van aardappel 1 waar te nemen, teneinde te kunnen beoordelen of de 10 conditie van aardappel 1 aan de vereisten voldoet.
Daarbij is het mogelijk een tweede, in figuur l niet weergegeven spiegel te plaatsen, eveneens schuin ten opzichte van de waarneemrichting van camera 3, doch aan de andere 15 kant van lopende band 2. Daardoor kunnen twee, in tegengestelde richting waargenomen zijaanzichten van aardappel 1 worden verkregen. Daarmee wordt een groot gedeelte van het buitenoppervlak van aardappel 1 waargenomen, zodat een goede beoordeling van de conditie van aardappel 1 mogelijk is.
20
Op grond van de omtrekvorm van het zijaanzicht en de om-trekvorm van het bovenaanzicht kan bij benadering worden bepaald wat de vierkantsmaat van aardappel 1 is, en wel op 25 een wijze die in de praktijk voldoende betrouwbaar is gebleken.
De hoek waaronder spiegel 6 ten opzichte van de waarneemrichting van camera 3 is geplaatst, is bij voorkeur iets 30 kleiner dan 45°, teneinde een zo nauwkeurig mogelijk zijaanzicht van aardappel 1 te krijgen. Bovendien zal het duidelijk zijn dat het zijaanzicht van aardappel 1 door camera 3 op een grotere afstand wordt waargenomen dah het bovenaanzicht van aardappel 3, zodat het waargenomen 35 zijaanzicht ten opzichte van het waargenomen bovenaanzicht dient te worden gecorrigeerd. Deze correctie is afhankelijk van de plaats van de aardappel op lopende band 2, welke 10 01 2 5?·.
7 plaats kan worden bepaald op grond van de waarneming van het bovenaanzicht van aardappel 1 door camera 3.
In de figuren 2-8, die telkens een bovenaanzicht en een 5 zijaanzicht van een aardappel tonen, is het zijaanzicht (rechts) dan ook op kleinere schaal weergegeven dan het bovenaanzicht (links), en wel op de wijze zoals camera 3 de twee aanzichten waarneemt. Bij berekeningen op grond van de twee aanzichten wordt steeds een correctie in verband met 10 het verschil in schaal toegepast. Daarbij wordt de plaats waar het bovenaanzicht wordt waargenomen gebruikt om de afstand te bepalen waarop het zijaanzicht wordt waargenomen. Op overeenkomstige wijze kan het bovenaanzicht worden gecorrigeerd naar aanleiding van de 'hoogte' van de aard-15 appel die in zijaanzicht wordt waargenomen.
Nadat het bovenaanzicht van aardappel 1 en het zijaanzicht van aardappel 1 door camera 3 is vastgelegd kan in een aantal werkwijzestappen een berekening worden uitgevoerd 20 met als uitkomst de vierkantsmaat van aardappel 1. In de praktijk is gebleken dat de werkwijzestappen met een voldoende grote snelheid door een computer kunnen worden uitgevoerd om de selectie van achter elkaar op een lopende band liggende aardappelen met een gewenste snelheid te 25 kunnen uitvoeren.
Door een computer worden de volgende werkwijzestappen uitgevoerd, waarbij voor de duidelijkheid de in bovenaanzicht waargenomen dwarsafmeting in het algemeen de breedte 30 (of lengte "B") van aardappel 1 en de in zijaanzicht waargenomen dwarsafmeting in het algemeen de hoogte (of lengte "H") van aardappel 1 zal worden genoemd. Voorts wordt er bij de werkwijzestappen vanuit gegaan dat de aardappel zodanig op lopende band 2 ligt dat zijn langste 35 afmeting in hoofdzaak overeenkomt met de verplaatsings-richting van lopende band 2.
10 ΰ 1 2j6 .
8
Figuren 2-5 tonen telkens links het bovenaanzicht en rechts het zijaanzicht van een aardappel 1. In de eerste werk-wijzestap (a) wordt voor beide aanzichten het zwaartepunt bepaald op de wijze zoals dat in de meetkunde gebruikelijk 5 is. De formule daartoe is: <W„> (1>
In figuur 2 is de plaats van het zwaartepunt in elk van de aanzichten met een kruisje 9,10 aangegeven.
10
In de tweede werkwijzestap (b) wordt voor zowel het bovenaanzicht als het zijaanzicht een rechte lijn door het zwaartepunt bepaald die overeenkomt met de as van minimale traagheid, zoals dat in de mechanica bekend is. In figuur 3 15 is voor beide aanzichten deze lijn 11,12 weergegeven. De hoek a die deze lijn met de verplaatsingsrichting van lopende band 2 maakt wordt als volgt berekend: (j'-n)2 £Vi=i "i-i (2) pxy=\E {x~xo] (y~y0)
ivi* 1 2 P
tan2a = -^2L
20 In een volgende werkwijzestap (c) wordt gezocht naar een lijn die de grootste lengte heeft en die de lijn 11, respectievelijk de lijn 12 (beide de as van minimale traagheid) loodrecht snijdt. In het algemeen zal daarbij in het bovenaanzicht de lijn op een andere plaats liggen dan in 25 het zijaanzicht. In figuur 4 is deze lijn (maximale 1001256.
9 breedte) aangegeven als lijn 13 en in het zijaanzicht is deze lijn (maximale hoogte) aangegeven als lijn 14.
In een volgende werkwijzestap (d) wordt de hoogte van de 5 aardappel bepaald ter plaatse van de maximale breedte en wordt de breedte van de aardappel bepaald ter plaatse van de maximale hoogte. In figuur 5 is dit weergegeven. Lijn 15 in het zijaanzicht ligt op een plaats die overeenkomt met lijn 13 in het bovenaanzicht en de lengte van lijn 15 is 10 derhalve de hoogte van de aardappel ter plaatse van de maximale breedte (lijn 13). De lengte van lijn 16 in het bovenaanzicht van figuur 5 is op overeenkomstige wijze de breedte van de aardappel ter plaatse van de maximale hoogte (lijn 14).
15
In een volgende werkwijzestap (e) worden twee berekeningen uitgevoerd en wel telkens voor de twee bij elkaar behorende hoogten en breedten, dat wil zeggen voor de maximale hoogte en de daarbij behorende breedte en voor de maximale breedte 20 en de daarbij behorende hoogte. Voor beide wordt bepaald een waarde die gelijk is aan de wortel van de helft van de som van het kwadraat van de breedte en het kwadraat van de daarbij behorende hoogte. In een formule, waarbij de waarde is aangegeven als VM (vierkantsmaat), is dit als volgt weer 25 te geven: VMrfriBf+Hf) (3) waarbij i = 1,2, B de breedte en H de hoogte is.
In een laatste werkwijzestap (f) wordt voor de betreffende aardappel 1 de vierkantsmaat (VM) gelijk gesteld aan de 30 grootste van de zojuist berekende twee waarden.
De op deze wijze berekende vierkantsmaat van een aardappel blijkt in de praktijk een goede benadering te zijn van de 1001256 10 werkelijke vierkantsmaat zoals die kan worden gemeten door de aardappel door een vierkant gat te verplaatsen, zoals dat eerder is toegelicht.
5 Teneinde een verbeterde benadering te verkrijgen voor het geval de aardappel een vorm heeft die sterk van een ellipsoïde afwijkt, bijvoorbeeld een zogenaamde banaanvorm, kan bovenstaande werkwijze worden toegepast waarbij de lijn die wordt bepaald met werkwijzestap (b) (as van minimale 10 traagheid) wordt bepaald door middel van een alternatieve werkwijzestap (b'), waarbij een lijn 20 (figuur 6) wordt bepaald die niet recht is, zoals de as van minimale traagheid, maar gekromd is, en daarmee de vorm van de aardappel enigszins volgt.
15
Figuur 6 toont een andere aardappel 1 in bovenaanzicht (links) en zijaanzicht (rechts), welke aardappel 1 een zogenaamde banaanvorm heeft, die in het bovenaanzicht (links) goed tot uitdrukking komt. In figuur 6 is in plaats 20 van de as van minimale traagheid de zogenaamde morfologische lijn 20,21 weergegeven, zowel in het bovenaanzicht als in het zijaanzicht. Deze morfologische lijn 20,21 heeft als eigenschap dat deze bestaat uit een kromme waarvan voor elk punt geldt dat de twee afstanden tot de rand van de 25 aanzichten in beide richtingen, loodrecht op de kromme, gelijk zijn.
In figuur 7 is weergegeven hoe deze morfologische lijn bij benadering kan worden bepaald. Eerst wordt de lijn 22,23 30 bepaald, die door het zwaartepunt loopt en loodrecht staat op de as van minimale traagheid. Deze lijn 22,23 vormt het uitgangspunt voor het bepalen van de morfologische lijn. Voor elk van de aanzichten wordt het midden 24,25 van deze lijn bepaald en wordt vanuit dit midden 24,25 de middel-35 loodlijn 26,27 vastgesteld, en wel in beide richtingen. In elk van de richtingen wordt op de middelloodlijn een afstand met een bepaalde korte lengte afgezet en op de zo 1 0 0 1 2 5 C.
11 gevonden plaats van de middelloodlijn 26,27 wordt de lijn 30.31 bepaald met als eigenschap dat de lengten van deze lijn 30,31 aan beide zijden van de middelloodlijn 26,27 gelijk zijn. Vervolgens wordt op deze lijn opnieuw een 5 middelloodlijn bepaald en op een punt van deze middelloodlijn op de eerder genoemde afstand van eerder gevonden lijn 30.31 wordt opnieuw een lijn bepaald met de eigenschappen zoals eerder genoemd voor lijn 30,31.
10 Door deze procedure steeds te herhalen vormen de genoemde afstanden op de middelloodlijnen tezamen de morfologische lijn van het betreffende aanzicht. In de praktijk is gebleken dat een afstand van enkele millimeters een voldoend nauwkeurige bepaling van de morfologische lijn oplevert. In 15 figuur 7 is slechts voor een gedeelte van de twee aanzichten weergegeven hoe de morfologische lijn wordt bepaald.
Een morfologische lijn, zijnde een kromme die centraal in 20 het aanzicht is gelegen en de vorm van het aanzicht tot zekere hoogte volgt, kan ook op andere wijzen worden bepaald.
In figuur 8 zijn in het bovenaanzicht en in het zijaanzicht 25 van aardappel 1 de morfologische lijn weergegeven en bovendien de lijnen die in de eerdergenoemde werkwijzestap (d) zijn bepaald, namelijk de grootste breedte 32 en de daarbij behorende hoogte 33 en de grootste hoogte 34 en de daarbij behorende breedte 35.
30
Overeenkomstig werkwijzestap (e) wordt vervolgens de wortel bepaald uit tweemaal de som van de kwadraten van de breedte en de daarbij behorende hoogte, waarna de grootste van die twee waarden als vierkantsmaat wordt gebruikt (werkwijze-35 stap f).
10 0 1 2 56 .
12
Hoewel het toepassen van werkwijzestap (b') in plaats van werkwijzestap (b) niet noodzakelijk is voor het verkrijgen van een goed resultaat, geeft toch het toepassen van werkwij zestap (b') een verbeterd resultaat.
5
Bij voorkeur wordt, met overigens bekende middelen, tevens het gewicht bepaald van elk van de op de lopende band 2 liggende aardappelen 1. Daardoor is het mogelijk, onder besturing van de computer, nauwkeurig bepaalde hoeveelheden 10 geselecteerde aardappelen samen te stellen.
1 0 0 a L '

Claims (17)

1. Werkwijze voor het selecteren van knolgewassen zoals aardappelen, waarbij een knolgewas door middel van een lopende band (2) langs scanmiddelen (3) wordt verplaatst waarmee het knolgewas (1) wordt waargenomen en/of geregistreerd vanaf twee, in hoofdzaak loodrecht 10 op elkaar staande richtingen, waarbij op grond van de waargenomen omtrekvorm van het knolgewas een kwalificatie voor de vorm van het knolgewas wordt berekend.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de twee richtingen in hoofdzaak loodrecht op de ver-plaatsingsrichting van het knolgewas (1) staan.
3. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met 20 het kenmerk, dat althans bij benadering de omtrekken van twee in hoofdzaak loodrecht op elkaar staande aanzichten van het knolgewas worden geregistreerd.
4. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met 25 het kenmerk, dat de twee loodrecht op elkaar staande richtingen de in hoofdzaak verticale richting en een in hoofdzaak horizontale richting zijn.
5. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met 30 het kenmerk, dat de knolgewassen zodanig op de lopende band (2) zijn geplaatst, dat hun grootste afmeting in hoofdzaak in de verplaatsingsrichting van de lopende band (2) ligt. 180 125 6
6. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de scanmiddelen (3) een optische camera omvatten waarmee het knolgewas (1) zowel recht- 5 streeks als via een schuin ten opzichte van de waar- neemrichting van de camera staande spiegel (6) wordt waargenomen.
7. Werkwijze volgens conclusie 6, gekenmerkt door, voor 10 elk van de twee loodrecht op elkaar staande waargeno men aanzichten van het knolgewas, de volgende stappen: (a) het bepalen van het zwaartepunt (9,10) van het aanzicht, (b) het voor het aanzicht bepalen van de as van mini- 15 male traagheid (11,12) door het zwaartepunt (9,10), (c) het bepalen van de lijn (13,14), en de lengte ervan, in het aanzicht die de as van minimale traagheid (11,12) loodrecht snijdt en die een 20 maximale lengte heeft, (d) het in het andere aanzicht bepalen van de lengte van de lijn (15,16) die de as van minimale traagheid (12,11) loodrecht snijdt op de plaats die overeenkomt met de in stap (c) bepaalde lijn 25 (13,14), (e) het bepalen van de waarde die gelijk is aan de wortel van de helft van de som van de kwadraten van de in stap (c) bepaalde lengte en de in stap (d) bepaalde lengte, en vervolgens 30 (f) het bepalen van de kwalificatie die gelijk is aan de grootste van de twee, voor beide aanzichten, in stap (e) bepaalde waarden. 1001256
8. Werkwijze volgens conclusie 7, met het kenmerk, dat in plaats van het bepalen van de as van minimale traagheid (stap b) de morfologische lijn (20,21) wordt be-5 paald (stap b') en gebruikt, welke as bestaat uit een kromme waarvan voor elk punt geldt dat de twee afstanden tot de rand van het aanzicht, in beide richtingen loodrecht op de kromme, in hoofdzaak gelijk zijn.
9. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de scanmiddelen (3) kleur en/of grijstinten van het knolgewas (1) waarnemen waarna op grond van een vooraf bepaalde maatstaf een oordeel over de kwaliteit van het knolgewas wordt vastgesteld.
10. Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat de scanmiddelen (3) het knolgewas (l) waarnemen vanaf twee in hoofdzaak tegengestelde richtingen.
11. Werkwijze volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat de scanmiddelen (3) een optische camera omvatten waarmee het knolgewas (1) wordt waargenomen via twee, beide schuin ten opzichte van de waarneemrichting van de camera staande spiegels. 25
12. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat tevens het gewicht van de op de lopende band (2) liggende knolgewassen (1) wordt gemeten. 1901256
13. Inrichting voor het selecteren van knolgewassen zoals aardappelen, voorzien van een lopende band (2) waarop een knolgewas (1) kan worden verplaatst en van scanmiddelen (3) waarmee het knolgewas (1) kan worden 5 waargenomen en/of geregistreerd vanaf twee, in hoofdzaak loodrecht op elkaar staande richtingen die in hoofdzaak loodrecht op de verplaatsingsrichting van het knolgewas (1) staan, welke inrichting is voorzien van een computer voor het uitvoeren van de werkwijze 10 of werkwijzestappen volgens een der conclusies 1-13.
14. Inrichting volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat de twee loodrecht op elkaar staande richtingen de in hoofdzaak verticale richting en een in hoofdzaak hori- 15 zontale richting zijn.
15. Inrichting volgens conclusie 13 of 14, met het ken merk, dat de scanmiddelen (3) een optische camera en een schuin ten opzichte van de waarneemrichting van de 20 camera staande spiegel (6) omvatten waarmee het knolgewas (1) zowel rechtstreeks als via de spiegel (6) kan worden waargenomen.
16. Inrichting volgens conclusies 15, gekenmerkt door een 25 tweede schuin ten opzichte van de waarneemrichting van de camera (3) staande spiegel, zodanig dat de camera (3) via twee spiegels het knolgewas (1) vanaf in hoofdzaak tegengestelde richtingen kan waarnemen.
17. Inrichting volgens een der voorgaande conclusies, gekenmerkt door middelen voor het bepalen van het gewicht van elk van het op de lopende band (2) liggende knolgewas (1). 160 1 2 5 6
NL1001256A 1995-09-21 1995-09-21 Werkwijze en inrichting voor het selecteren van knolgewassen zoals aardappelen. NL1001256C2 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1001256A NL1001256C2 (nl) 1995-09-21 1995-09-21 Werkwijze en inrichting voor het selecteren van knolgewassen zoals aardappelen.
EP96202464A EP0764477A1 (en) 1995-09-21 1996-09-04 Method and device for selecting root crops, such as potatoes

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1001256A NL1001256C2 (nl) 1995-09-21 1995-09-21 Werkwijze en inrichting voor het selecteren van knolgewassen zoals aardappelen.
NL1001256 1995-09-21

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1001256C2 true NL1001256C2 (nl) 1997-03-25

Family

ID=19761606

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1001256A NL1001256C2 (nl) 1995-09-21 1995-09-21 Werkwijze en inrichting voor het selecteren van knolgewassen zoals aardappelen.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP0764477A1 (nl)
NL (1) NL1001256C2 (nl)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1999037973A1 (de) * 1998-01-22 1999-07-29 Maschinenfabrik Rieter Ag Verfahren und vorrichtung zur faserlängenmessung
FR2807163B1 (fr) * 2000-03-30 2002-06-28 Cybernetix Procede et dispositif de controle stereoscopique 3d d'objets utilisables pour la determination du taux de collet de betteraves et pour l'analyse de leur forme
FR2879735A1 (fr) * 2004-12-17 2006-06-23 Renault Sas Dispositif et procede pour caracteriser la grille d'une boite de vitesse
US8120769B2 (en) 2007-08-03 2012-02-21 North Carolina State University Method and system for fiber properties measurement
DE102007048913B4 (de) 2007-10-05 2009-07-16 Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden Legemaschine und Verfahren zum Ausrichten und Legen von Kartoffeln
US20210031239A1 (en) * 2018-02-02 2021-02-04 Hbv Production Bv Systems and methods of handling tubers

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4645080A (en) * 1984-07-02 1987-02-24 Pennwalt Corporation Method and apparatus for grading non-orienting articles
GB2182437A (en) * 1985-10-31 1987-05-13 Hajime Industries Inspecting an object having at least a portion with an axis of symmetry
EP0258810A2 (en) * 1986-08-30 1988-03-09 Kabushiki Kaisha Maki Seisakusho Method and apparatus for inspecting the appearances of articles
US4767212A (en) * 1984-09-19 1988-08-30 Ishida Scales Mfg. Co., Ltd. Volume determination process
FR2707008A1 (en) * 1993-06-21 1994-12-30 Peugeot Method for inspecting a weld bead, in particular on a motor-vehicle suspension sphere and device for implementing this method

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4645080A (en) * 1984-07-02 1987-02-24 Pennwalt Corporation Method and apparatus for grading non-orienting articles
US4767212A (en) * 1984-09-19 1988-08-30 Ishida Scales Mfg. Co., Ltd. Volume determination process
GB2182437A (en) * 1985-10-31 1987-05-13 Hajime Industries Inspecting an object having at least a portion with an axis of symmetry
EP0258810A2 (en) * 1986-08-30 1988-03-09 Kabushiki Kaisha Maki Seisakusho Method and apparatus for inspecting the appearances of articles
FR2707008A1 (en) * 1993-06-21 1994-12-30 Peugeot Method for inspecting a weld bead, in particular on a motor-vehicle suspension sphere and device for implementing this method

Also Published As

Publication number Publication date
EP0764477A1 (en) 1997-03-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE3326245C2 (nl)
EP0917649B1 (en) Apparatus and method for detecting surface defects
NL1001256C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het selecteren van knolgewassen zoals aardappelen.
EP2029330B1 (en) Product slicing machine with VISION SYSTEM USING STROBED ILLUMINATION and method of assessing an end face of a product
EP2643103B1 (de) Verfahren und einrichtung zur einzelkornsortierung von objekten aus schüttgütern
NL9200236A (nl) Werkwijze en inrichting voor het meten van de kleurverdeling van een voorwerp.
EP1534478B2 (en) Optical grading method for slicer apparatus
US7601978B2 (en) Fabric wrinkle evaluation
DE60009285T2 (de) Optische dreidimensionalabtastung
JP3038010B2 (ja) ウェブのケン縮周波数測定方法及び装置
EP0571431A1 (en) Optical sensor.
DE19643018A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Messen des Verlaufs reflektierender Oberflächen
DE3318678A1 (de) Verfahren und vorrichtung zur interferometrie rauher oberflaechen
DE102009059855A1 (de) Abtasteinrichtung
DE19527147A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Qualitätsprüfung von Formteilen
DE10136809A1 (de) Verfahren zum Zerteilen von Produktlaiben sowie Vorrichtung zu seiner Durchführung
Lonardo et al. Surface characterization and defect detection by analysis of images obtained with coherent light
NL1013375C2 (nl) Inrichting voor het afbeelden van op een transportbaan getransporteerde producten.
EP0789832B1 (de) Verfahren und anordnung zur optischen inspektion von produkten
JP2008256365A (ja) 凝固検知センサの走査装置および走査方法
JP2571807B2 (ja) 木製品管理装置
WO2020254445A1 (de) Stereokamerasystem
DE112019006322T5 (de) Kontaktlose Dickenmessung
US5781655A (en) Strand dimension sensing
CA2237640C (en) Apparatus and method for detecting surface defects

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20010401