GR1010360B - Πολυχρηστικο εσωτερικο καπακι κυψελης μελισσων - Google Patents

Πολυχρηστικο εσωτερικο καπακι κυψελης μελισσων Download PDF

Info

Publication number
GR1010360B
GR1010360B GR20220100236A GR20220100236A GR1010360B GR 1010360 B GR1010360 B GR 1010360B GR 20220100236 A GR20220100236 A GR 20220100236A GR 20220100236 A GR20220100236 A GR 20220100236A GR 1010360 B GR1010360 B GR 1010360B
Authority
GR
Greece
Prior art keywords
lid
elements
plate
front side
view
Prior art date
Application number
GR20220100236A
Other languages
English (en)
Inventor
Βασιλειος Σωτηριου Κωσταμενας
Μιχαηλ Γεωργιου Αγγελης
Original Assignee
Β. ΚΩΣΤΑΜΕΝΑΣ-Μ.ΑΓΓΕΛΗΣ Ο.Ε. με δ.τ. ΚΥΨΕΛΟΤΕΧΝΙΚΗ,
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Β. ΚΩΣΤΑΜΕΝΑΣ-Μ.ΑΓΓΕΛΗΣ Ο.Ε. με δ.τ. ΚΥΨΕΛΟΤΕΧΝΙΚΗ, filed Critical Β. ΚΩΣΤΑΜΕΝΑΣ-Μ.ΑΓΓΕΛΗΣ Ο.Ε. με δ.τ. ΚΥΨΕΛΟΤΕΧΝΙΚΗ,
Priority to GR20220100236A priority Critical patent/GR1010360B/el
Publication of GR1010360B publication Critical patent/GR1010360B/el

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; CARE OF BIRDS, FISHES, INSECTS; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K47/00Beehives
    • A01K47/06Other details of beehives, e.g. ventilating devices, entrances to hives, guards, partitions or bee escapes
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; CARE OF BIRDS, FISHES, INSECTS; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K47/00Beehives
    • A01K47/02Construction or arrangement of frames for honeycombs

Abstract

Η παρούσα εφεύρεση αφορά εσωτερικό καπάκι (1) για κυψέλη μελισσών. Ένα εσωτερικό καπάκι σύμφωνα με την εφεύρεση περιλαμβάνει πλάκα (2) με διάκενο, η οποία στο όριο της άνω και της κάτω έδρας αυτής φέρει πλαίσιο (3) με στρεπτά στοιχεία (5, 6, 7, 7΄). Η εφεύρεση επίσης αφορά κυψέλη μελισσών εφοδιασμένη με τέτοιο εσωτερικό καπάκι. Το εσωτερικό καπάκι (1) διευκολύνει τον μελισσουργό στη συνένωση μελισσών καθώς και στην καταστολή της σμηνουργίας.

Description

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΠΟΛΥΧΡΗΣΤΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΠΑΚΙ ΚΥΨΕΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Τεχνικό πεδίο
Η παρούσα εφεύρεση αφορά κυψέλες μελισσών. Ειδικότερα, η παρούσα εφεύρεση αφορά εσωτερικό καπάκι για κυψέλη μελισσών, το οποίο είναι σχεδιασμένο να διευκολύνει τον μελισσοκόμο σε διάφορες λειτουργίες. Επίσης, η εφεύρεση αφορά κυψέλη μελισσών εφοδιασμένη με τέτοιο εσωτερικό καπάκι.
Τεχνική υποβάθρου
Κάθε κυψέλη μελισσών όπως είναι γνωστό αποτελείται από επάλληλα τοποθετημένους θαλάμους, μία βάση η οποία τοποθετείται στο κάτω μέρος και λειτουργεί ως στήριγμα για τους θαλάμους καθώς και ένα καπάκι προστασίας που τοποθετείται πάνω από τον ανώτατο θάλαμο της κυψέλης για την προστασία της κυψέλης. Από τους επάλληλα τοποθετημένους θαλάμους, ο κατώτερος χρησιμεύει για την ανάπτυξη του γόνου των μελισσών (εμβρυοθάλαμος), ενώ οι υπόλοιποι υπερκείμενοι ένας ή περισσότεροι θάλαμοι χρησιμεύουν στην αποθήκευση του μελιού (μελιτοθάλαμος).
Παρά την εκτεταμένη χρήση τους, οι συμβατικές κυψέλες έχουν κάποια μειονεκτήματα. Πρώτον, οι συμβατικές κυψέλες εκ της κατασκευής τους επιτρέπουν στη βασίλισσα μέλισσα να ανέβει από τον εμβρυοθάλαμο στον μελιτοθάλαμο. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να προκληθεί διασπορά του γόνου που φέρεται από τη βασίλισσα μέλισσα.
Ένα δεύτερο μειονέκτημα αναδύεται όταν έχουμε αδύναμα σμήνη μελισσών και επιθυμούμε να προχωρήσουμε σε συνένωση σμηνών προκειμένου αυτά να δυναμώσουν και να καταστούν πιο παραγωγικά. Οι διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τέτοια συνένωση σε συμβατικές κυψέλες είναι πολύ πρόχειρου σχεδιασμού, π.χ. γίνεται χρήση εφημερίδων, τσίπουρου, μελισσόχορτου κλπ.
Από την άλλη, στη μελισσοκομία προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σμηνουργία, δηλαδή τη μετανάστευση μέρους του σμήνους μελισσών, καθώς αυτή αδυνατίζει το σμήνος μελισσών εντός της κυψέλης. Για την αποφυγή αυτού στις συμβατικές κυψέλες εφαρμόζονται διαδικασίες τελείως διαφορετικές από τις διαδικασίες συνένωσης.
Θα ήταν επιθυμητό να υπάρχει ένας τρόπος που να επιτρέπει την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων, χωρίς ο μελισσουργός να χρειάζεται να καταφύγει σε επεμβάσεις κάθε φορά διαφορετικές για την αντιμετώπιση αυτών.
Σκοπός της εφεύρεσης
Σκοπός της εφεύρεσης είναι να διαθέσει ένα εξάρτημα για κυψέλη μελισσών, ο χειρισμός του οποίου από τον μελισσουργό θα επιτρέπει κατά περίπτωση την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.
Σύνοψη της εφεύρεσης
Η παρούσα εφεύρεση επιλύει τα παραπάνω αναφερθέντα προβλήματα συνδυαστικά μέσω της διάθεσης ενός καπακιού προοριζόμενου να τοποθετείται εσωτερικά εντός μίας κυψέλης μελισσών. Ένα εσωτερικό καπάκι για κυψέλη μελισσών σύμφωνα με την εφεύρεση περιλαμβάνει πλάκα με διάκενο, η οποία στο όριο τής άνω και τής κάτω έδρας αυτής φέρει αντίστοιχο περιτρέχον πλαίσιο, όπου σε μία πρόσθια πλευρά και μία οπίσθια πλευρά του καπακιού το πλαίσιο άνω έδρας και το πλαίσιο κάτω έδρας περιλαμβάνουν αντίστοιχο στρεπτό στοιχείο, όπου το στρεπτό στοιχείο του πλαισίου της άνω έδρας στην πρόσθια πλευρά του καπακιού είναι επίμηκες και περιλαμβάνει οπές διέλευσης μελισσών,
όπου το στρεπτό στοιχείο του πλαισίου της κάτω έδρας στην πρόσθια πλευρά του καπακιού είναι πλακόσχημο,
όπου τα στρεπτά στοιχεία του πλαισίου της άνω και της κάτω έδρας στην οπίσθια πλευρά του καπακιού είναι επιμήκη και συμπαγή.
Σε μία υλοποίηση της εφεύρεσης, αναμεταξύ τους τα στρεπτά στοιχεία στην πρόσθια πλευρά και αναμεταξύ τους τα στρεπτά στοιχεία στην οπίσθια πλευρά του καπακιού είναι διατεταγμένα ως επάλληλα.
Σε μία υλοποίηση της εφεύρεσης, τα στρεπτά στοιχεία στην πρόσθια πλευρά του καπακιού είναι διατεταγμένα μη αντικείμενα προς τα στρεπτά στοιχεία στην οπίσθια πλευρά του καπακιού.
Σε μία υλοποίηση της εφεύρεσης, η πλάκα του καπακιού επιλέγεται εξοπλισμένη με στοιχείο φραγής ή διάτρητο στοιχείο προσαρτημένο στο διάκενο.
Σε μία υλοποίηση της εφεύρεσης, το εσωτερικό καπάκι φέρει ταΐστρα πάνω στην πλάκα.
Σε προτιμώμενη μορφή υλοποίησης, οι διαστάσεις του εσωτερικού καπακιού είναι 508πιπιχ418πιπιχ42πιπι.
Σύντομη περιγραφή των σχεδίων
Το Σχ. 1 δείχνει σχηματικά το εσωτερικό καπάκι της παρούσας εφεύρεσης σε προοπτική όψη με τα στρεπτά στοιχεία σε θέση κλεισίματος.
Το Σχ. 2 δείχνει το εσωτερικό καπάκι της παρούσας εφεύρεσης σε προοπτική όψη με τα στρεπτά στοιχεία σε θέση ανοίγματος.
Το Σχ. 3 δείχνει το εσωτερικό καπάκι της παρούσας εφεύρεσης σε κάτοψη.
Το Σχ. 4 δείχνει το εσωτερικό καπάκι της παρούσας εφεύρεσης σε πλάγια όψη.
Το Σχ. 5 δείχνει το εσωτερικό καπάκι της παρούσας εφεύρεσης σε όψη τομής κατά μήκος της γραμμής Α-Α του Σχ. 3.
Το Σχ. 6 δείχνει το εσωτερικό καπάκι της παρούσας εφεύρεσης σε προοπτική όψη όπου δείχνεται επίσης το διάτρητο στοιχείο και το στοιχείο φραγής.
Το Σχ. 7 δείχνει το εσωτερικό καπάκι της παρούσας εφεύρεσης σε άλλη προοπτική όψη όπου δείχνεται επίσης το διάτρητο στοιχείο και το στοιχείο φραγής ενώ τα στρεπτά στοιχεία δείχνονται αποσπασθέντα.
Το Σχ. 8 δείχνει στρεπτό στοιχείο της άνω έδρας στην πρόσθια πλευρά του καπακιού σε (α) κάτοψη, (β) προοπτική όψη, (γ) πρόοψη και (δ) πλάγια όψη.
Το Σχ. 9 δείχνει πλακόσχημο στρεπτό στοιχείο της κάτω έδρας στην πρόσθια πλευρά του καπακιού σε (α) κάτοψη, (β) προοπτική όψη, (γ) πρόοψη και (δ) πλάγια όψη.
Το Σχ. 10 δείχνει στρεπτό στοιχείο της άνω έδρας και της κάτω έδρας στην οπίσθια πλευρά του καπακιού σε (α) κάτοψη, (β) προοπτική όψη, (γ) πρόοψη και (δ) πλάγια όψη.
Το Σχ. 11 δείχνει μία κυψέλη μελισσών σε προοπτική όψη ανάπτυξης.
Λεπτομερής περιγραφή μίας υλοποίησης της εφεύρεσης
Στην συνέχεια περιγράφεται λεπτομερώς μία υλοποίηση της εφεύρεσης.
Το Σχήμα 1 δείχνει ένα εσωτερικό καπάκι για κυψέλη μελισσών. Το εσωτερικό καπάκι (1) περιλαμβάνει ορθογώνια πλάκα (2), η οποία στο κέντρο της διαθέτει ορθογώνιο διάκενο. Η πλάκα (2) φέρει στο όριο τής άνω και τής κάτω έδρας της αντίστοιχο πλαίσιο (3). Σε θεωρούμενη ως πρόσθια πλευρά του εσωτερικού καπακιού (στο Σχ. 1 αριστερά), το πλαίσιο (3) επί της άνω έδρας της πλάκας (2) περιλαμβάνει αμετακίνητο στοιχείο (4) και στρεπτό στοιχείο (5), τα οποία συναρμόζονται μεταξύ τους με το ένα άκρο τους όταν το στρεπτό στοιχείο (5) είναι σε θέση κλεισίματος. Περαιτέρω, το πλαίσιο επί της κάτω έδρας της πλάκας (2) στην πρόσθια πλευρά περιλαμβάνει αμετακίνητο στοιχείο (4<'>) και στρεπτό στοιχείο (6), τα οποία ομοίως συναρμόζονται μεταξύ τους με το ένα άκρο τους όταν το στρεπτό στοιχείο (6) είναι σε θέση κλεισίματος. Όπως φαίνεται στο Σχ. 1, το αμετακίνητο στοιχείο (4') είναι διατεταγμένο επάλληλα κάτω από το αμετακίνητο στοιχείο (4) και το στρεπτό στοιχείο (6) είναι διατεταγμένο επάλληλα κάτω από το στρεπτό στοιχείο (5), χωρίς όμως περιορισμό αποκλειστικά σε αυτήν τη διάταξη αναμεταξύ αμετακίνητων στοιχείων (4, 4') και αναμεταξύ στρεπτών στοιχείων (5, 6).
Στη θεωρούμενη ως οπίσθια πλευρά του εσωτερικού καπακιού (στο Σχ. 1 δεξιά), το πλαίσιο επί της άνω έδρας και το πλαίσιο επί της κάτω έδρας περιλαμβάνουν (δείτε Σχ. 2 και Σχ. 5) αντίστοιχα επάλληλα αμετακίνητα στοιχεία (4", 4"') και επάλληλα στρεπτά στοιχεία(7, 7'), με τα στρεπτά στοιχεία (7, 7') ομοίως να συναρμόζονται με τα αμετακίνητα στοιχεία (4", 4"') με το ένα άκρο τους όταν τα στρεπτά στοιχεία (7, 7') είναι σε θέση κλεισίματος. Το αμετακίνητο στοιχείο (4"') είναι διατεταγμένο κάτω από το αμετακίνητο στοιχείο (4"), και το στρεπτό στοιχείο (7') είναι διατεταγμένο κάτω από το στρεπτό στοιχείο (7), χωρίς και πάλι περιορισμό αποκλειστικά σε αυτήν τη διάταξη.
Τα αμετακίνητα στοιχεία πρόσθιας πλευράς(4, 4') είναι διατεταγμένα παράλληλα, αλλά μη αντικείμενα, προς τα αμετακίνητα στοιχεία οπίσθιας πλευράς(4", 4"'). Ομοίως, το στρεπτό στοιχείο (5) και το στρεπτό πλακόσχημο στοιχείο (6) στην πρόσθια πλευρά είναι διατεταγμένα παράλληλα, αλλά μη αντικείμενα, προς τα στρεπτά στοιχεία(7, 7') στην οπίσθια πλευρά. Ωστόσο η διάταξη αμετακίνητων στοιχείων (4, 4') και αμετακίνητων στοιχείων (4", 4"') και η διάταξη στρεπτών στοιχείων (5, 6) και στρεπτών στοιχείων (7, 7') δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην μη-αντικείμενη αντίστοιχη.
Οι δύο πλαϊνές πλευρές των πλαισίων (3) της άνω και της κάτω έδρας αποτελούνται σε όλο το μήκος τους από ένα ενιαίο αμετακίνητο επίμηκες στοιχείο (8, 8') σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου.
Το αμετακίνητα στοιχεία (4, 4", 4"') είναι ίδιας διαμόρφωσης και αποτελούνται από επίμηκες στοιχείο σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου λοξοτμημένο στο ένα άκρο του, ενώ το αμετακίνητο στοιχείο (4') είναι επίμηκες στοιχείο σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου χωρίς τέτοια λοξότμηση. Τα αμετακίνητα στοιχεία (4, 4' 4", 4"') είναι ενωμένα με την άνω ή κάτω έδρα της πλάκας μέσω οιουδήποτε τρόπου, π.χ. κόλλησης, βιδώματος, καρφώματος κλπ., και με αντίστοιχο ορθογώνιο άκρο τους εφάπτονται σε γειτονεύον πλαϊνό στοιχείο πλαισίου (8, 8').
Το στρεπτό στοιχείο (5) περιλαμβάνει παραλληλεπίπεδο κορμό (9) (Σχ. 8), ο οποίος είναι στο ένα άκρο του είναι λοξοτμημένος σε σχήμα τέτοιο που να ταιριάζει με το λοξοτμημένο άκρο του αμετακίνητου στοιχείου (4). Στο έτερο άκρο του, ο κορμός φέρει - κατ’ουσίαν στρογγυλεμένη - επέκταση (10) στη διεύθυνση μήκους, η οποία προβάλλει από το άνω μέρος του κορμού (9) και έχει ύψος μικρότερο από το ύψος του κορμού (9). Κατ’ουσίαν κεντρικά της επέκτασης (10) και σε όλο το μήκος της διατρέχει σχισμή εντός της οποίας έχει μπηχθεί πλακίδιο(11), το οποίο έχει μήκος ίδιο με την επέκταση (10) και ύψος ίδιο με το ύψος του κορμού (9). Το πλακίδιο(11) στην ελεύθερη έκταση του, δηλαδή την έκτασή του που δεν βρίσκεται μπηγμένο μέσα στην σχισμή, φέρει οπές (τρεις στο Σχ. 8) μεγέθους τέτοιου ώστε να μπορούν να διέρχονται μέλισσες. Ο αριθμός των οπών δεν υπόκειται σε περιορισμό και μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος, με ανάλογη προσαρμογή των διαστάσεων του κορμού (9) και της επέκτασης (10) ή πλακιδίου (11), πάντα όμως με τον όρο ότι οι οπές θα είναι μεγέθους κατάλληλου για τη διέλευση μελισσών. Το στρεπτό στοιχείο (5) έχει την ευχέρεια να στρέφεται γύρω από αξονίσκο κάθετο προς τη διάσταση μήκους αυτού (Σχ. 2).
Το στρεπτό στοιχείο (6) (Σχ. 9) είναι πλακόσχημο μέλος, το οποίο χαρακτηρίζεται από δύο παράλληλες κατά μήκος πλευρές διαφορετικού μήκους, και δύο πλευρές κατά πλάτος, οι οποίες με αφετηρία τη μεγάλη κατά μήκος πλευρά είναι παράλληλες μεταξύ των και από ένα σημείο και πέραν συγκλίνουν μεταξύ τους μέχρι τη μικρή κατά μήκος πλευρά εν είδει τραπεζίου. Το πλακόσχημο στοιχείο (6) είναι στρεπτό γύρω από αξονίσκο κάθετο προς την μεσαία απόσταση μεταξύ μικρής και μεγάλης κατά μήκος πλευράς του στοιχείου (6) και εγγύς προς την δεύτερη. Το στρεπτό πλακόσχημο στοιχείο (6) μπορεί να στραφεί μεταξύ δύο ακραίων θέσεων, μία πρώτη θέση στην οποία το πλακόσχημο στοιχείο είναι στραμμένο προς τον χώρο της κάτω έδρας του εσωτερικού καπακιού και η μεγάλη πλευρά του στρέφεται προς τα έξω, δηλ. την πρόσθια πλευρά του καπακιού, ως ισοεπίπεδη με την εξωτερική πλευρά του αμετακίνητου στοιχείου (4'), και μία δεύτερη θέση στην οποία η μεγάλη πλευρά του πλακόσχημου στοιχείου (6) είναι στραμμένη προς τον εσωτερικό χώρο της κάτω έδρας του εσωτερικού καπακιού και το τραπεζοειδές τμήμα του στοιχείου (6) προβάλλει στην πρόσθια πλευρά (δείτε Σχ. 1 και 2). Σε κάθε άλλη θέση στρέψης ή για την ακρίβεια θέση ανοίγματος, το πλακόσχημο στοιχείο (6) δημιουργεί δίοδο για τη διέλευση μελισσών (εξηγείται λεπτομερώς παρακάτω).
Τα στρεπτά στοιχεία (7, 7') της οπίσθιας πλευράς είναι σχηματισμένα από επίμηκες στοιχείο, του οποίου το ένα άκρο είναι λοξοτμημένο σε σχήμα τέτοιο που να ταιριάζει με το λοξοτμημένο άκρο του αμετακίνητου στοιχείου (4", 4"') της οπίσθιας πλευράς. Το έτερο άκρο των στοιχείων (7, 7'), το οποίο στρέφεται προς το πλαϊνό αμετακίνητο στοιχείο (8, 8"), είναι κατ’ουσίαν στρογγυλεμένο. Τα στρεπτά στοιχεία (7, 7') είναι ομοίως στερεωμένα στη βάση (2) - με ευχέρεια στρέψης- μέσω αξονίσκου κάθετου προς τη διάσταση μήκους του στοιχείου (7, 7') (Σχ. 2).
Στα Σχ. 1 και 2 δείχνονται επίσης τα στρεπτά στοιχεία (5, 7, 7') του εσωτερικού καπακιού όταν είναι σε θέση κλεισίματος και αντιστοίχως ανοίγματος. Επειδή τα Σχ. 1 και 2 αποσκοπούν στο να δείξουν απλά πιθανές θέσεις των στρεπτών στοιχείων, από το στρεπτό στοιχείο (5) λείπει το στοιχείο (11) με τις οπές παρότι αυτό αποτελεί τμήμα του στοιχείου (5).
Τα Σχ. 3, 4 και 5 δείχνουν το καπάκι αντιστοίχως σε κάτοψη, πλάγια όψη καθώς και σε τομή κατά μήκος της γραμμής Α-Α του Σχ. 3. Σε αυτά τα σχήματα δείχνονται και προτιμώμενες εξωτερικές διαστάσεις για το καπάκι, συγκεκριμένα διαστάσεις 508mmx418πιπιχ42mm (ΜxΠxΥ), όπου η διάσταση ύψους περιλαμβάνει αθροιστικά το ύψος της πλάκας και τα ύψη των πλαισίων άνω και κάτω έδρας. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι το καπάκι είναι δυνατόν να έχει και άλλες διαστάσεις, ανάλογα με τις διαστάσεις της κυψέλης μελισσών στην οποία πρόκειται να τοποθετηθεί το καπάκι.
Το Σχ. 6 δείχνει το καπάκι με τα στρεπτά στοιχεία(5, 7, 7') σε θέση ανοίγματος, καθώς και το στοιχείο φραγής (12) και το διάτρητο στοιχείο (13) που προβλέπεται να προσαρτώνται στο διάκενο της πλάκας (2). Το στοιχείο φραγής (12) αποτελείται από συμπαγές τεμάχιο (π.χ. τύπου κόντρα πλακέ) ενώ το διάτρητο στοιχείο (13) είναι τύπου πλέγματος. Το Σχ. 7 δείχνει και πάλι το καπάκι όπως στο Σχ. 6, με τη διαφορά ότι τα στρεπτά στοιχεία φαίνονται αποσυναρμολογημένα. Το εσωτερικό καπάκι, όταν φέρει το στοιχείο φραγής (12) τοποθετημένο στο διάκενο της πλάκας (2) προστατεύει την κυψέλη μελισσών κατά τη χειμερινή περίοδο. Από την άλλη, το εσωτερικό καπάκι, όταν φέρει το διάτρητο στοιχείο (13) τοποθετημένο στο διάκενο της πλάκας, εμποδίζει τη βασίλισσα από το να ανέβει στον μελιτοθάλαμο κατά τη διάρκεια της μελιτοφορίας, οπότε αποφεύγεται η διασπορά του γόνου.
Το Σχ. 8 δείχνει το στρεπτό στοιχείο (5) σε: α) κάτοψη, β) προοπτική όψη, γ) πρόοψη και δ) πλάγια όψη από το άκρο που φέρει τις οπές. Το Σχ. 9 δείχνει το στρεπτό πλακόσχημο στοιχείο (6) σε: α) κάτοψη, β) προοπτική όψη, γ) πρόοψη και δ) πλάγια όψη. Το Σχ. 10 δείχνει το οπίσθιο στρεπτό στοιχείο (7, 7') σε: α) κάτοψη, β) προοπτική όψη, γ) πρόοψη και δ) πλάγια όψη. Στα Σχ. 8-10 φαίνεται σαφώς η θέση του αξονίσκου των στρεπτών στοιχείων (5, 6, 7, 7').
Οι διαστάσεις των διαφόρων πλευρών των πλαισίων άνω και κάτω έδρας είναι δυνατόν να ποικίλουν. Κατά προτίμηση όμως οι διαστάσεις των διαφόρων πλευρών προβλέπονται ομοιόμορφες μεταξύ τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση λοξότμησης των στρεπτών στοιχείων (5, 7, 7') και των αμετακίνητων στοιχείων (4, 4", 4"') δεν είναι απαραίτητη· αντιθέτως είναι δυνατόν να επινοηθούν και άλλοι σχεδιασμοί, όπως θα είναι προφανές στον εκπαιδευμένο στην τεχνική.
Για την κατασκευή του εσωτερικού καπακιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν οιαδήποτε κατάλληλα υλικά, π.χ. ξύλο ή πλαστικό. Η ένωση των διαφόρων μερών του καπακιού μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους ανάλογα με το υλικό των συγκεκριμένων εξαρτημάτων, π.χ. με κάρφωμα, βίδωμα, κόλληση κλπ. Ο εκπαιδευμένος στην τεχνική γνωρίζει την εκάστοτε κατάλληλη μέθοδο ένωσης αναλόγως των χρησιμοποιούμενων υλικών.
Το Σχ. 11 δείχνει μία κυψέλη μελισσών σε αναπτυγμένη προοπτική όψη. Η κυψέλη αποτελείται από δύο ορόφους (14, 14') με πλαίσια κηρηθρών, κάλυμμα (15), και κινητή βάση (16). Μεταξύ των δύο ορόφων (14, 14') προβλέπεται τοποθετημένο το εσωτερικό καπάκι (1). Όπως φαίνεται στο Σχ. 11 , ο κάτω όροφος (14) φέρει πλαίσια κηρηθρών και είναι δυνατόν να χρησιμεύσει ως εμβρυοθάλαμος για την ανάπτυξη του γόνου, ενώ ο άνω όροφος (14') φέρει ομοίως πλαίσια κηρηθρών (δεν δείχνονται) και είναι δυνατόν να χρησιμεύσει ως μελιτοθάλαμος.
Το εσωτερικό καπάκι, έχοντας το διάκενο αυτού ανοικτό, μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για την τοποθέτηση ξηράς τροφής (π.χ. βανίλια), και έτσι περιττεύει η τοποθέτηση τροφής πάνω στα πλαίσια κηρηθρών οπότε ο χώρος της κυψέλης μένει ελεύθερος για την κυκλοφορία του σμήνους και τον αερισμό της κυψέλης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί και ταΐστρα για σιρόπι πάνω στην πλάκα.
Λίγο πριν τη συλλογή του μελιού, το στοιχείο φραγής τοποθετείται στο διάκενο του καπακιού και τα στρεπτά στοιχεία (5, 7, 7<'>) φέρονται σε θέση κλεισίματος και το στρεπτό στοιχείο (6) φέρεται σε θέση ανοίγματος. Οι μέλισσες-γυροσυλλέκτριες που είναι εγκλωβισμένες εντός του μελιτοθαλάμου με την πάροδο του χρόνου θα εξέλθουν διερχόμενες μέσα από τις οπές του στρεπτού στοιχείου (5) και - επειδή το στρεπτό στοιχείο (6) είναι στραμμένο σε θέση ανοίγματος - θα μπορούν να εισέλθουν στον εμβρυοθάλαμο. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί η εκκένωση του μελιτοθαλάμου από τις μέλισσες και ο τρύγος μελιού μετά την πάροδο ολίγων ημερών θα γίνεται με μεγάλη ευκολία χωρίς ενόχληση του σμήνους.
Από την άλλη, το εσωτερικό καπάκι - όταν προβλεφθεί να φέρει το διάτρητο στοιχείο (13) - επιτρέπει συνένωση μελισσών. Η συνένωση μελισσών είναι μία διαδικασία που χρησιμοποιείται όταν το σμήνος μίας κυψέλης είναι ασθενές και επιθυμούμε να αυξήσουμε το σμήνος μέσω ενίσχυσης αυτού με ένα άλλο σμήνος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο άνω όροφος (14<'>) πάνω από το εσωτερικό καπάκι (1) προβλέπεται να φέρει το σμήνος προς συνένωση, τα στρεπτά στοιχεία (5, 6) τίθενται σε θέση ανοίγματος και αφήνεται η κυψέλη για μερικές ώρες έως δύο μέρες, αναλόγως εποχής, για να γίνει συνένωση.
Η παραπάνω διαρρύθμιση δύο ορόφων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και για την καταστολή της σμηνουργίας, δηλαδή της μετανάστευσης μελισσών όταν αναπτυχθούν νέες βασίλισσες μέλισσες εντός της κυψέλης. Σε αυτήν την περίπτωση, το σμήνος μελισσών με την ήδη υφιστάμενη βασίλισσα μέλισσα φέρονται μαζί με πλαίσια κηρήθρας (π.χ. 5 πλαίσια) που περιέχουν γόνο και πλαίσια κηρήθρας που περιέχουν γύρη και μέλιστον άνω όροφο (14'). Στον κάτω όροφο (14) κρατούνται μόνο τα κελιά βασίλισσας για να εκκολαφθούν οι νέες βασίλισσες. Έχοντας τα στρεπτά στοιχεία (7, 7') του καπακιού ανοικτά, οι συλλέκτριες μέλισσες θα κατέβουν από τον άνω όροφο (14') στον κάτω όροφο (14), οπότε όταν εκκολαφθούν οι νέες βασίλισσες μέλισσες αυτές θα μπορούν να μεταφερθούν μαζί με σμήνος μελισσών σε άλλη κυψέλη, και έτσι θα επιτυγχάνεται ελεγχόμενη αύξηση των μελισσών χωρίς η ήδη υφιστάμενη βασίλισσα μέλισσα να φύγει από την κυψέλη με δικό της σμήνος. Σε περίπτωση που έχουμε μεγαλύτερα σμήνη μελισσών, π.χ. 20 πλαισίων κηρήθρας, προβλέπεται ένας ακόμη όροφος, σ’αυτήν δε την περίπτωση το καπάκι προβλέπεται μεταξύ των δύο ανώτατων ορόφων, και ακολουθείται η ίδια διαδικασία.
Η παρούσα εφεύρεση δεν περιορίζεται στη μορφή υλοποίησης που απεικονίζεται στην παρούσα περιγραφή. Αντιθέτως, είναι δυνατόν να γίνουν τροποποιήσεις στο εσωτερικό καπάκι χωρίς να αποκλίνουμε από το πεδίο προστασίας όπως ορίζεται από τις αξιώσεις.

Claims (7)

ΑΞΙΩΣΕΙΣ
1. Εσωτερικό καπάκι (1) για κυψέλη μελισσών περιλαμβάνον πλάκα (2) με διάκενο, η οποία στο όριο τής άνω και τής κάτω έδρας αυτής φέρει αντίστοιχο περιτρέχον πλαίσιο (3), όπου σε μία πρόσθια πλευρά και μία οπίσθια πλευρά του καπακιού (1 ) το πλαίσιο άνω έδρας και το πλαίσιο κάτω έδρας περιλαμβάνουν αντίστοιχο στρεπτό στοιχείο (5, 6, 7, 7'), όπου το στρεπτό στοιχείο (5) του πλαισίου της άνω έδρας στην πρόσθια πλευρά του καπακιού είναι επίμηκες και περιλαμβάνει οπές διέλευσης μελισσών,
όπου το στρεπτό στοιχείο (6) του πλαισίου της κάτω έδρας στην πρόσθια πλευρά του καπακιού είναι πλακόσχημο,
όπου τα στρεπτά στοιχεία (7, 7') του πλαισίου της άνω και της κάτω έδρας στην οπίσθια πλευρά του καπακιού είναι επιμήκη και συμπαγή.
2. Το εσωτερικό καπάκι σύμφωνα με την αξίωση 1, χαρακτηριζόμενο από το ότι αναμεταξύ τους τα στρεπτά στοιχεία (5, 6) στην πρόσθια πλευρά του καπακιού και αναμεταξύ τους τα στρεπτά στοιχεία (7, 7') στην οπίσθια πλευρά του καπακιού είναι διατεταγμένα επάλληλα.
3. Το εσωτερικό καπάκι σύμφωνα με την αξίωση 2, χαρακτηριζόμενο από το ότι τα στρεπτά στοιχεία (5, 6) στην πρόσθια πλευρά του καπακιού είναι διατεταγμένα μη αντικείμενα προς τα στρεπτά στοιχεία (7, 7') στην οπίσθια πλευρά του καπακιού.
4. Το εσωτερικό καπάκι σύμφωνα με οιαδήποτε των προηγούμενων αξιώσεων, χαρακτηριζόμενο από το ότι η πλάκα (2) είναι εξοπλισμένη με στοιχείο φραγής (12) ή διάτρητο στοιχείο (13) προσαρτημένο στο διάκενο.
5. Το εσωτερικό καπάκι σύμφωνα με οιαδήποτε των προηγούμενων αξιώσεων, χαρακτηριζόμενο από το ότι το εσωτερικό καπάκι (1) φέρει ταΐστρα πάνω στην πλάκα (2).
6. Το εσωτερικό καπάκι σύμφωνα με οιαδήποτε των προηγούμενων αξιώσεων, χαρακτηριζόμενο από το ότι οι εξωτερικές διαστάσεις του εσωτερικού καπακιού είναι 508πιπιχ418πιπιχ42πιπι.
7. Κυψέλη μελισσών εφοδιασμένη με εσωτερικό καπάκι σύμφωνα με οιαδήποτε των αξιώσεων 1 έως 6.
GR20220100236A 2022-03-16 2022-03-16 Πολυχρηστικο εσωτερικο καπακι κυψελης μελισσων GR1010360B (el)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20220100236A GR1010360B (el) 2022-03-16 2022-03-16 Πολυχρηστικο εσωτερικο καπακι κυψελης μελισσων

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20220100236A GR1010360B (el) 2022-03-16 2022-03-16 Πολυχρηστικο εσωτερικο καπακι κυψελης μελισσων

Publications (1)

Publication Number Publication Date
GR1010360B true GR1010360B (el) 2022-12-16

Family

ID=85113031

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
GR20220100236A GR1010360B (el) 2022-03-16 2022-03-16 Πολυχρηστικο εσωτερικο καπακι κυψελης μελισσων

Country Status (1)

Country Link
GR (1) GR1010360B (el)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1848267B1 (en) Beehive lid
US20070232189A1 (en) Honeybee hive, components, and extraction method
US4546509A (en) Multiple queen beehive
GR1010360B (el) Πολυχρηστικο εσωτερικο καπακι κυψελης μελισσων
US4682380A (en) Box for beekeeping for the creation of a bee colony, change of queen from a hive in activity and partial restriction of brood rearing
KR200287083Y1 (ko) 계상형 벌통
RU2156570C2 (ru) Секционный улей пчеловода-любителя
KR200439878Y1 (ko) 양봉용 이충소비
GR20180100134A (el) Τροφοδοτης με σκαφακι διεγερτικης τροφοδοσιας
KR200491209Y1 (ko) 양봉 및 토봉 겸용 보온성 호환벌통
JP2748966B2 (ja) ハナバチ類用人工巣
US1116919A (en) Beehive.
WO2002076194A1 (en) A new beehive
RU2395200C1 (ru) Клеточка для пчелиной матки
US59170A (en) Improvement in bee-hives
US263154A (en) Bee-hive
US198223A (en) Improvement in bee-hives
KR200458813Y1 (ko) 양봉용 이충소비
US14051A (en) clarke
US10196A (en) Beehive
US156147A (en) Improvement in bee-hives
US117690A (en) Improvement in bee-hives
US18523A (en) Beehive
US327268A (en) Bee-hive
GR1010496B (el) Κυψελη απο πολυουρεθανη

Legal Events

Date Code Title Description
PG Patent granted

Effective date: 20230110