GR1009247B - Μεθοδος για την εκμεταλλευση της κατοπτρικης παρεμβολης σε ασυρματα συστηματα πολλαπλων φεροντων - Google Patents

Μεθοδος για την εκμεταλλευση της κατοπτρικης παρεμβολης σε ασυρματα συστηματα πολλαπλων φεροντων Download PDF

Info

Publication number
GR1009247B
GR1009247B GR20170100026A GR20170100026A GR1009247B GR 1009247 B GR1009247 B GR 1009247B GR 20170100026 A GR20170100026 A GR 20170100026A GR 20170100026 A GR20170100026 A GR 20170100026A GR 1009247 B GR1009247 B GR 1009247B
Authority
GR
Greece
Prior art keywords
specular
interference
symbols
receiver
carrier
Prior art date
Application number
GR20170100026A
Other languages
English (en)
Inventor
Γεωργιος Καραγιαννιδης
Βασιλειος Καπινας
Αποστολος Μπουλογεωργος
Robert Schober
Original Assignee
Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης-Ειδικος Λογαριασμος Κονδυλιων Ερευνας
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης-Ειδικος Λογαριασμος Κονδυλιων Ερευνας filed Critical Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης-Ειδικος Λογαριασμος Κονδυλιων Ερευνας
Priority to GR20170100026A priority Critical patent/GR1009247B/el
Priority to EP18151433.2A priority patent/EP3349361B1/en
Publication of GR1009247B publication Critical patent/GR1009247B/el

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B1/00Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission
    • H04B1/06Receivers
    • H04B1/10Means associated with receiver for limiting or suppressing noise or interference

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Noise Elimination (AREA)
  • Radio Transmission System (AREA)
  • Near-Field Transmission Systems (AREA)

Abstract

Η παρούσα εφεύρεση αναφέρεται σε μία μέθοδο που αξιοποιεί τις αναπόφευκτες κατοπτρικές παρεμβολές σε ένα ασύρματο σύστημα επικοινωνίας πολλαπλών φερόντων, η οποία αποτελείται από έναν πομπό πολλαπλών φερόντων μίας κεραίας και έναν δέκτη πολλαπλών φερόντων μίας κεραίας, όπου εντός του πομπού απαντάται κατάλληλος κωδικοποιητής και εντός του δέκτη κατάλληλος συνδυαστής ικανός να επεξεργαστεί τα σύμβολα που έχουν ληφθεί σε κατοπτρικά φέροντα σε δύο διαδοχικές χρονοθυρίδες.

Description

          Μέθοδος για την εκμετάλλευση της κατοπτρικής παρεμβολής σε ασύρματα
συστήματα πολλαπλών φερόντων
Πεδίο εφαρμογής της εφεύρεσης
Η παρούσα εφεύρεση αναφέρεται σε μία μέθοδο που αξιοποιεί την αναπόφευκτη κατοπτρική παρεμβολή που δημιουργείται από τις αστοχίες υλικού στα υποσυστήματα ραδιοσυχνότητας πομπού και δέκτη ασύρματων συστημάτων πολλαπλών φερόντων, όπως αυτών που χρησιμοποιούν τεχνικές ορθογώνιας πολυπλεξίας διαίρεσης συχνότητας (OFDM).
Προγενέστερη τεχνική
Οι τεχνικές πολλαπλών φερόντων μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την φασματική απόδοση των ασύρματων συστημάτων επικοινωνίας και γι’ αυτό συμπεριλαμβάνονται στις προδιαγραφές πολλών τηλεπικοινωνιακών προτύπων.
Το κύριο πλεονέκτημα των συστημάτων πολλαπλών φερόντων, ως προς τα συστήματα χρήσης απλού φέροντας, έγκειται στην ικανότητα τους να αντιμετωπίζουν τις ακραίες συνθήκες καναλιού, όπως την παρεμβολή στενής ζώνης και τις επιλεκτικές ως προς τη συχνότητα διαλείψεις πολλαπλών διαδρομών, χωρίς την ανάγκη χρήσης φίλτρων ισοστάθμισης καναλιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σήμα πολλαπλών φερόντων μπορεί να θεωρηθεί ως υπέρθεση περισσοτέρων σημάτων στενής ζώνης.
Τυπικά, οι ασύρματοι πομποδέκτες πολλαπλών φερόντων ακολουθούν την υπερετερόδυνη αρχιτεκτονική. Αυτή η αρχιτεκτονική απαιτεί την χρήση πολλών αναλογικών εξαρτημάτων έτσι ώστε να επιτευχθεί αποδεκτή ποιότητα στην επικοινωνία. Ωστόσο, η υπερετερόδυνη αρχιτεκτονική αυξάνει σημαντικά τη συνολική κατανάλωση ισχύος αλλά και το κόστος. Ως αποτέλεσμα, η επιλογή της αρχιτεκτονικής μηδενικής ενδιάμεσης συχνότητας, κατά την οποία το ζωνοπερατό σήμα μετατρέπεται απευθείας σε σήμα βασικής ζώνης, έχει γίνει αυξανόμενα δημοφιλής. Εν τούτοις, οι πομποδέκτες μηδενικής ενδιάμεσης συχνότητας πάσχουν από αστοχίες υλικού στα υποσυστήματα ραδιοσυχνότητας, οι οποίες δημιουργούν παρεμβολή στην μπάντα της κατοπτρικής συχνότητας. Η κατοπτρική παρεμβολή μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά την απόδοση ενός συστήματος πολλαπλών φερόντων.
Προκειμένου να ξεπεραστεί το παραπάνω μειονέκτημα, διάφορες μέθοδοι έχουν προταθεί μέχρι σήμερα για την αντιστάθμιση της κατοπτρικής παρεμβολής. Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο US 7822399 Β2 της Telefonaktiebolaget LM Ericsson περιγράφει μια μέθοδο για την εκτίμηση του λαμβανομένου σήματος στο κατοπτρικό φέρον και την αντιστάθμιση της παρεμβολής αφαιρώντας το από το επιθυμητό σήμα.
Το έγγραφο WO 2014/050382 περιγράφει τη διαδικασία απομάκρυνσης μιας κατοπτρικής συνιστώσας από ένα ορθογώνια αποδιαμορφωμένο σήμα. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει ένα ορθογώνιο αποδιαμορφωμένο συστατικό αντιστάθμισης εμπεριέχοντας ένα συμφασικό (I) και ένα ορθογώνιο (Q) σήμα. Με άλλα λόγια, αυτό προβλέπεται έτσι ώστε να αντισταθμίζει τη διαφορά μεταξύ της χαρακτηριστικής συχνότητας ενός πρώτου φίλτρου από το οποίο περνάει το I σήμα και της χαρακτηριστικής συχνότητας ενός δεύτερου φίλτρου από το οποίο περνάει το Q σήμα.
Σκοπός της εφεύρεσης
Η παρούσα εφεύρεση στοχεύει στο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποβάθμισης της ποιότητας ενός ασύρματου τηλεπικοινωνιακού συστήματος πολλαπλών φερόντων εξαιτίας των αστοχιών υλικού στα υποσυστήματα ραδιοσυχνότητας του, επιπλέον να εξασφαλίσει κέρδος διαφορισμού, με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών (Qos) χωρίς να απαιτείται αύξηση της εκπεμπόμενης ισχύος από αυτό.
Συνοπτική περιγραφή της εφεύρεσης
Η παρούσα εφεύρεση προτείνει μια μέθοδο χαμηλής πολυπλοκότητας για την αξιοποίηση της κατοπτρικής παρεμβολής σε ασύρματα συστήματα πολλαπλών φερόντων με μία κεραία στον πομπό. Η προτεινόμενη μέθοδος αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση της κατοπτρικής παρεμβολής, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει κέρδος διαφορισμού τάξης δύο. Αυτή αποτελείται από τα βήματα της κωδικοποίησης των διαμορφωμένων σημάτων στον πομπό και τον κατάλληλο συνδυασμό των σημάτων που λαμβάνονται στα κατοπτρικά φέροντα στον δέκτη.
Αυτή η μέθοδος δεν απαιτεί ούτε ανάδραση από τον δέκτη ούτε επιπλέον εκπεμπόμενη ισχύ, ενώ επιτρέπει σε πομποδέκτες χαμηλού κόστους, στους οποίους η επίδραση της κατοπτρικής παρεμβολής είναι πιο έντονη, να χρησιμοποιούν αστερισμούς υψηλής τάξης.
Σύμφωνα με τον προτιμώμεντρόπο πραγμάτωσης της εφεύρεσης, τα προαναφερθέντα βήματα εκτελούνται με την συγκεκριμένη σειρά.
Σύντομη περιγραφή των σχεδίων
Το Σχήμα 1 απεικονίζει την διάταξη του πομπού σύμφωνα με την εφεύρεση.
Το Σχήμα 2 απεικονίζει την διάταξη του κωδικοποιητή στον πομπό σύμφωνα με την εφεύρεση. Το Σχήμα 3 απεικονίζει την διάταξη του δέκτη σύμφωνα με την εφεύρεση.
Το Σχήμα 4 απεικονίζει την διάταξη του συνδυαστή στον δέκτη σύμφωνα με την εφεύρεση. Το Σχήμα 5 συγκρίνει γραφικά την απόδοση, ως προς την πιθανότητα σφάλματος συμβόλου, της προτεινόμενης μεθόδου με την απόδοση προγενέστερων τεχνικών αλλά και με την περίπτωση του ιδανικού σεναρίου ενός συστήματος χωρίς αστοχίες υλικού.
Περιγραφή
Η παρούσα εφεύρεση παρέχει μια μέθοδο για την αξιοποίηση της κατοπτρικής παρεμβολής σε ασύρματα συστήματα μίας κεραίας στον πομπό που χρησιμοποιούν πολλαπλά φέροντα. Σε αυτά τα συστήματα, λόγω της παρουσίας κατοπτρικής παρεμβολής, εμφανίζεται ένα κατώφλι σφάλματος όταν χρησιμοποιούνται συμβατικοί δέκτες. Η μέθοδος της παρούσας εφεύρεσης μπορεί να εξαλείψει το συγκεκριμένο κατώφλι και να εξασφαλίσει καλύτερη επίδοση ακόμη και από την περίπτωση ενός ιδανικού συστήματος, στο οποίο η επίδραση της κατοπτρικής παρεμβολής δεν λαμβάνεται υπόψη.
Το Σχήμα 1 απεικονίζει μια πρότυπη ενσωμάτωση του πομπού της παρούσας εφεύρεσης σε συστήματα OFDM. Ειδικότερα, τα προοριζόμενα για εκπομπή δεδομένα (δυφία) αντιστοιχίζονται πρώτα στα μιγαδικά σύμβολα ενός αστερισμού, π.χ. μέσω ενός σχήματος τετραγωνικής διαμόρφωσης πλάτους (QAM). Κατάλληλο διάστημα φύλαξης εισάγεται έτσι ώστε να εξαλειφθεί η ενδοσυμβολική παρεμβολή στον δέκτη. Εν συνεχεία, τα σύμβολα κωδικοποιούνται και μετασχηματίζονται στο πεδίο του χρόνου μέσω της βαθμίδας του αντίστροφου γρήγορου μετασχηματισμού Fourier (IFFT). Τέλος, το σήμα, πριν την διαδικασία της άνω μετατροπής συχνότητας μετατρέπεται από ψηφιακό σε αναλογικό και μεταδίδεται. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι αστοχίες υλικού στη βαθμίδα της άνω μετατροπής συχνότητας δημιουργούν το φαινόμενο της κατοπτρικής παρεμβολής.
Η μετάδοση οργανώνεται σε δύο διαδοχικές χρονοθυρίδες. Ο κωδικοποιητής, το διάγραμμα του οποίου φαίνεται στο Σχήμα 2, δέχεται στην είσοδο του τα σύμβολα που προορίζονται να μεταφορτωθούν στα Ν φέροντα σε μία δεδομένη χρονοθυρίδα, και δίνει στην έξοδο του έναν αναδιατεταγμένο μετασχηματισμό αυτών των συμβόλων. Πιο συγκεκριμένα, αν η είσοδος του κωδικοποιητή είναι η ακόλουθη:
τότε η έξοδος του κωδικοποιητή θα είναι:
όπου (-) είναι ο συζυγής μιγαδικός τελεστής. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της πρώτης και δεύτερης στήλης της n-οστής γραμμής του πίνακα ν αναπαριστούν τα σύμβολα που θα μεταφορτωθούν στο n-οστό φέρον κατά την δεύτερη και πρώτη χρονοθυρίδα, αντιστοίχως.
Το Σχήμα 3 απεικονίζει μια πρότυπη ενσωμάτωση του δέκτη της παρούσας εφεύρεσης σε συστήματα OFDM. Αρχικά, το λαμβανόμενο σήμα εισέρχεται στη βαθμίδα κάτω μετατροπής συχνότητας. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της κάτω μετατροπής συχνότητας δημιουργεί κατοπτρική παρεμβολή λόγω κατασκευαστικών αστοχιών υλικού. Εν συνεχεία, το διάστημα φύλαξης αφαιρείται και το σήμα προωθείται στον αποδιαμορφωτή πολλαπλών φερόντων, ο οποίος στη περίπτωση του OFDM είναι μια βαθμίδα γρήγορου μετασχηματισμού Fourier (FFT). Τα ισοδύναμα λαμβανόμενα σήματα βασικής ζώνης κατά την πρώτη και δεύτερη χρονοθυρίδα στο n- οστό φέρον, με n < Ν/ 2 1, φαίνονται παρακάτω:
    και
    αντιστοίχως, ενώ τα ισοδύναμα λαμβανόμενα σήματα βασικής ζώνης κατά την πρώτη και δεύτερη χρονοθυρίδα στο (N+1-n)- οστό κατοπτρικό φέρον είναι:
    και
    όπου τα κt(n), λt(n) και κr(n), λr(n) είναι μιγαδικοί συντελεστές που μοντελοποιούν την επίδραση της κατοπτρικής παρεμβολής στον πομπό και δέκτη, αντιστοίχως, στο n-οστό φέρον. Επιπλέον, το h(n) αναπαριστά το ισοδύναμο κέρδος διαλείψεων βασικής ζώνης στο n-οστό φέρον, ενώ τα zi( n), για ϊ= 1,2, συμβολίζουν τα δείγματα του κυκλικά συμμετρικού λευκού Gaussian θορύβου (AWGN) που προστίθεται στο λαμβανόμενο σήμα στο n-οστό φέρον κατά την i-οστή χρονοθυρίδα. Σημειώνεται ότι τα κανάλια των κατοπτρικών φερόντων παραμένουν σταθερά κατά την διάρκεια δύο διαδοχικών χρονοθυρίδων. Τα πρακτικά συστήματα σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνονται οι λειτουργίες της εκτίμησης και παρακολούθησης του καναλιού, με αποτέλεσμα η παραπάνω υπόθεση να είναι συνήθως αληθής.
    Αν έχει μεταδοθεί μία δοκιμαστική ακολουθία συμβόλων, τότε το λαμβανόμενο σήμα βασικής ζώνης προωθείται στον εκτιμητή των συντελεστών του καναλιού και της κατοπτρικής παρεμβολής, ο οποίος κάνει εκτίμηση των παραμορφωμένων (εξαιτίας της κατοπτρικής παρεμβολής) συντελεστών του καναλιού, C1,n, C2,n, C1,N+1-n, C2,N+1-n, όπως φαίνεται παρακάτω:
     και
     Στις παραπάνω εκφράσεις, οι παράμετροι ∈i,όπου i=1 ,2,3,4, απεικονίζουν σφάλματα εκτίμησης εξαιτίας του προσθετικού θορύβου. Στη συνέχεια, οι παράμετροι C1,n, C2,n, C1,N+1-n,
     C2,N+1 -nπροωθούνται στον συνδυαστή. Σημειώνεται ότι μία παρόμοια μέθοδος εκτίμησης έχει παρουσιαστεί στην εργασία: Ύ. Jin, J. Kwon, Υ. Lee, J. Ahn, W. Choi, and D. Lee, “Additional diversity gain in OFDM receivers under the influence of IQ imbalances, " in Proc. IEEE Int. Conf. Commun. (ICC), Jun. 2007, pp. 5915-5920".
    Αν έχει μεταδοθεί ένα μήνυμα πληροφορίας, τότε τα δύο διαδοχικά λαμβανόμενα σήματα βασικής ζώνης προωθούνται στον συνδυαστή, ο οποίος χρησιμοποιεί και συνδυάζει τα λαμβανόμενα σήματα κατά την πρώτη και δεύτερη χρονοθυρίδα στο η- οστό και στο (N+1 -n)-οστό φέρον, όπως απεικονίζεται στο Σχήμα 4. Σημειώνεται ότι στο Σχήμα 4, το Τ συμβολίζει την διάρκεια συμβόλου. Η έξοδος του συνδυαστή προωθείται στη βαθμίδα αντίστροφης αντιστοίχισης αστερισμού, η οποία εκτιμάει τα εκπεμπόμενα σύμβολα χρησιμοποιώντας έναν συνηθισμένο ανιχνευτή, όπως π.χ. τον ανιχνευτή μέγιστης πιθανοφάνειας (MLD).
     Σύμφωνα με την μέθοδο που περιγράφεται παραπάνω, η παρούσα εφεύρεση οδηγεί σε ελαχιστοποίηση της επίδρασης της κατοπτρικής παρεμβολής, η οποία αποτελεί το βασικό μειονέκτημα των πομποδεκτών χαμηλού κόστους. Επιπρόσθετα, επιτυγχάνει κέρδος διαφορισμού δεύτερης τάξης, το οποίο βελτιώνει την ποιότητα επικοινωνίας για δεδομένη ισχύ εκπομπής.
     Η απόδοση της παρούσας εφεύρεσης, ως προς την πιθανότητα σφάλματος συμβόλου (SER), για αστερισμούς δυαδικής διαμόρφωσης ολίσθησης φάσης (BPSK), τετραγωνικής διαμόρφωσης ολίσθησης φάσης (QPSK) και 16-QAM, συγκρίνονται στο Σχήμα 5 με την περίπτωση ρεαλιστικών πομποδεκτών χωρίς αντιστάθμιση της κατοπτρικής παρεμβολής, όπως επίσης και με το σενάριο των ιδανικών πομποδεκτών, στους οποίους οι επιπτώσεις της κατοπτρικής παρεμβολής έχουν παραβλεφθεί. Για τις περιπτώσεις των “ρεαλιστικών υποσυστημάτων συχνότητας” και της “προτεινόμενης μεθόδου”, το ποσό της εξασθένισης της κατοπτρικής μπάντας τόσο για τον πομπό όσο και για τον δέκτη έχει τεθεί στα 20 dB. Αυτή η περίπτωση θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο. Όπως φαίνεται, για δεδομένο αστερισμό, η απόδοση της παρούσας εφεύρεσης βελτιώνεται τόσο σε σχέση με το σενάριο των “ιδανικών υποσυστημάτων συχνότητας” όσο και με το σενάριο των “ρεαλιστικών υποσυστημάτων συχνότητας”. Επιπλέον, για SER ίση με 10<-3>, που αποτελεί πρακτική απαίτηση σε πολλά πρότυπα ασύρματων επικοινωνιών, το κέρδος που επιτυγχάνεται με την προτεινόμενη μέθοδο με QPSK είναι περίπου 7 dB ως προς την επίδοση των “ιδανικών υποσυστημάτων συχνότητας” με BPSK, ενώ για την περίπτωση των “ρεαλιστικών υποσυστημάτων συχνότητας”, παρατηρείται ένα κατώφλι σφάλματος για SER ίση με 6χ10<-3>.

Claims (10)

  1.  Αξιώσεις   1. Μέθοδος για την εκμετάλλευση των αναπόφευκτων κατοπτρικών παρεμβολών σε ασύρματα συστήματα πολλαπλών φερόντων, που περιλαμβάνει: -  έναν πομπό πολλαπλών φερόντων μίας κεραίας, -  έναν δέκτη πολλαπλών φερόντων μίας κεραίας, -  όπου, ο πομπός περιλαμβάνει έναν κωδικοποιητή, και -  όπου, ο δέκτης περιλαμβάνει έναν συνδυαστή, ικανό να επεξεργαστεί τα σύμβολα που λαμβάνονται στα δύο κατοπτρικά φέροντα σε δύο διαδοχικές χρονοθυρίδες.  
  2. 2. Μέθοδος για την εκμετάλλευση της κατοπτρικής παρεμβολής σε συστήματα πολλαπλών φερόντων, κυρίως όταν οι πομποδέκτες διαθέτουν μία κεραία, σύμφωνα με την προηγούμενη αξίωση, η οποία χαρακτηρίζεται από ότι περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:  - κωδικοποίηση του διαμορφωμένου συμβόλου στον πομπό, και  - συνδυασμό των λαμβανόμενων σημάτων σε κατοπτρικά φέροντα στον δέκτη, όπου ειδικότερα τα προαναφερθέντα βήματα εκτελούνται με την συγκεκριμένη σειρά, πιό συγκεριμένα όπου περιλαμβάνει περαιτέρω βήματα περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων των κατοπτρικών παρεμβολών, ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνει διαφορισμό δεύτερης τάξης.  
  3. 3. Μέθοδος σύμφωνα με μία από τις προηγούμενες αξιώσεις, η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι το κατώφλι σφάλματος το οποίο δημιουργείται με την παρουσία της ανωτέρω κατοπτρικής παρεμβολής που συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται συμβατικός δέκτης, εξαλείφεται, έτσι ώστε να βελτιώνονται οι επιδόσεις του συστήματος σε σχέση με την περίπτωση όπου οι κατοπτρικές παρεμβολές δεν αντιμετωπίζονται/δεν λαμβάνονται υπόψη.  
  4. 4. Μέθοδος σύμφωνα με μία από τις προηγούμενες αξιώσεις, η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι, με τον ανωτέρω πομπό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα OFDM, τα προς αποστολή δεδομένα (bits) αρχικά αντιστοιχίζονται σε σύνθετα σύμβολα χρησιμοποιώντας μια διάταξη χαρτογράφησης, ειδικότερα σε μιγαδικά σύμβολα αστερισμού QAM,  όπου τα σύμβολα στη συνέχεια κωδικοποιούνται και μετατρέπονται στο πεδίο του χρόνου μέσω της βαθμίδας του αντίστροφου μετασχηματισμού Fourier (IFFT),   όπου εν συνεχεία, κατάλληλα διαστήματα φύλαξης εισάγονται με σκοπό να καταστείλουν την ενδοσυμβολικής παρεμβολή στον δέκτη,   και τελικά όπου, το σήμα από ψηφιακό μετατρέπεται σε αναλογικό και ανυψώνεται στη συχνότητα εκπομπής, ειδικότερα ενώ οι ατέλειες στη βαθμίδα της άνω μετατροπής συχνότητας προκαλούν κατοπτρικές παρεμβολές.
  5. 5.  Μέθοδος σύμφωνα με μιά από τις προηγούμενες αξιώσεις, η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι, η μετάδοση/εκπομπή οργανώνεται σε δύο διαδοχικές χρονοθυρίδες, κατά τις οποίες ο κωδικοποιητής δέχεται σαν είσοδο τα σύμβολα τα οποία πρόκειται να φορτωθούν στα Ν φέροντα, σε μία συγκεκριμένη χρονοθυρίδα, και επιστρέφει έναν αναδιατεταγμένο μετασχηματισμό των συμβόλων αυτών, ειδικότερα όπου, αν η είσοδος του κωδικοποιητή είναι:
    τότε η έξοδος του θα είναι:
    όπου ο τελεστής (.) επιστρέφει το συζυγές μιγαδικό σύμβολο, όπου τα στοιχεία της πρώτης και δεύτερης στήλης της n-οστής γραμμής του πίνακα ν αναπαριστούν τα σύμβολα τα οποία θα μεταφορτωθούν στn n- οστό φέρον κατά την δεύτερη και πρώτη χρονοθυρίδα, αντιστοίχως.
  6. 6.   Μέθοδος σύμφωνα με μία από τις προγούμενες αξιώσεις, όπου ο δέκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα OFDM, και η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι, μετατρέπει το σήμα αρχικά σε σήμα βασικής ζώνης με χρήση μίας βαθμίδας μετατροπής του σήματος από υψηλή σε χαμηλή συχνότητας, ενώ η βαθμίδα αυτή προκαλεί κατοπτρικές παρεμβολές λόγω ατελειών του υλικού, Όπου στη συνέχεια, το διάστημα φύλαξης αφαιρείται και το σήμα προωθείται στον αποδιαμορφωτή πολλαπλών φερόντων, ο οποίος στην περίπτωση του OFDM είναι μία μονάδα γρήγορου μετασχηματισμού Fourier (FFT),       Και όπου τα ισοδύναμα λαμβανόμενα σήματα βασικής ζώνης κατά την πρώτη και δεύτερη χρονοθυρίδα στο n- οστό φέρον, με n < Ν/2 1 , είναι:
          και
          αντιστοίχως, ενώ τα ισοδύναμα λαμβανόμενα σήματα βασικής ζώνης κατά την πρώτη και δεύτερη χρονοθυρίδα στο (Ν+1-n)-οστό φέρον είναι:
          και
          όπου τα κt(n), λt{n) και κr(n), λr(n) είναι μιγαδικοί συντελεστές που μοντελοποιούν την επίδραση των κατοπτρικών παρεμβολών στον πομπό και δέκτη, αντιστοίχως, στο n-οστό φέρον, όπου επιπλέον, το h(n) αναπαριστά το ισοδύναμο κέρδος διαλείψεων βασικής ζώνης στο n- οστό φέρον, ενώ τα zi(n) , για /=1,2, συμβολίζουν τα δείγματα του κυκλικά συμμετρικού λευκού Gaussian θορύβου (AWGN) που προστίθεται στο λαμβανόμενο σήμα στο n- οστό φέρον κατά την i-οστή χρονοθυρίδα, ειδικότερα στην περίπτωση όπου τα κανάλια των κατοπτρικών φερόντων παραμένουν σταθερά κατά την διάρκεια δύο διαδοχικών χρονοθυρίδων.
  7. 7.  Μέθοδος σύμφωνα με την προηγούμενη αξίωση, η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι, αν έχει μεταδοθεί μία δοκιμαστική ακολουθία συμβόλων, τότε το λαμβανόμενο σήμα βασικής ζώνης προωθείται στον εκτιμητή των παραμέτρων του καναλιού και των παραμέτρων της κατοπτρικής παρεμβολής, ο οποίος κάνει εκτίμηση των παραμορφωμένων (εξαιτίας της κατοπτρικής παρεμβολής) συντελεστών του καναλιού, c1,n, c2,n, c1,N+1-n, c2,N+1-n, όπως φαίνεται παρακάτω:
    όπου, οι παράμετροι ∈i,με i=1 ,2,3,4, αντιπροσωπεύουν τα σφάλματα εκτίμησης λόγω του προσθετικού θορύβου, και όπου στη συνέχεια, οι παράμετροι C1,n, C2,n, C1,N+1-n,C2,N+1-nπροωθούνται στον συνδυαστή.
  8. 8.  Μέθοδος σύμφωνα με μία από τις προηγούμενες αξιώσεις, η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι, αν έχει μεταδοθεί ένα μήνυμα πληροφορίας, τότε τα δύο διαδοχικά λαμβανόμενα σήματα βασικής ζώνης προωθούνται στον συνδυαστή, ο οποίος χρησιμοποιεί και συνδυάζει κατάλληλα τα λαμβανόμενα σήματα κατά την πρώτη και δεύτερη χρονοθυρίδα στο n-οστό και στο (N+1-n)-οστό φέρον, ενώ το Τ αναπαριστά την διάρκεια του συμβόλου, όπου η έξοδος του συνδυαστή προωθείται στη βαθμίδα αντίστροφης αντιστοίχισης αστερισμού, η οποία εκτιμάει τα εκπεμπόμενα σύμβολα χρησιμοποιώντας έναν κλασσικό ανιχνευτή, όπως τον ανιχνευτή μέγιστης πιθανοφάνειας MLD.
  9. 9.  Μέθοδος σύμφωνα με μία από τις προηγούμενες αξιώσεις, η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι, συμβάλει στον περιορισμό των επιπτώσεων των κατοπτρικών παρεμβολών, ή/και παρέχει κέρδος διαφορισμού δεύτερης τάξης, το οποίο βελτιώνει την ποιότητα επικοινωνίας για δεδομένη εκπεμπόμενη ισχύ.
  10. 10.   Χρήση της μεθόδου σύμφωνα με μία από τις προηγούμενες αξιώσεις, η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι, τα βήματα της μεθόδου όπως ορίζονται ανωτέρω πραγματώνονται για την αντιμετώπιση των κατοπτρικών παρεμβολών που δημιουργούνται, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται κέρδος διαφορισμού, ειδικότερα όπου, η μέθοδος δεν απαιτεί ούτε ανάδραση από τον δέκτη ούτε επιπλέον ισχύ εκπομπής, ενώ επιτρέπει σε πομποδέκτες χαμηλού κόστους, στους οποίους οι επιπτώσεις των κατοπτρικών παρεμβολών είναι πιο σοβαρές, να χρησιμοποιούν αστερισμούς υψηλής τάξης, και όπου πιό συγκεκριμένα, οι αρνητικές επιπτώσεις των κατοπτρικών παρεμβολών αντιμετωπίζονται, ενώ, την ίδια στιγμή, παρέχεται διαφορισμός δεύτερης τάξης.
GR20170100026A 2017-01-12 2017-01-12 Μεθοδος για την εκμεταλλευση της κατοπτρικης παρεμβολης σε ασυρματα συστηματα πολλαπλων φεροντων GR1009247B (el)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20170100026A GR1009247B (el) 2017-01-12 2017-01-12 Μεθοδος για την εκμεταλλευση της κατοπτρικης παρεμβολης σε ασυρματα συστηματα πολλαπλων φεροντων
EP18151433.2A EP3349361B1 (en) 2017-01-12 2018-01-12 A method for the exploitation of image interference in multi-carrier wireless systems

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20170100026A GR1009247B (el) 2017-01-12 2017-01-12 Μεθοδος για την εκμεταλλευση της κατοπτρικης παρεμβολης σε ασυρματα συστηματα πολλαπλων φεροντων

Publications (1)

Publication Number Publication Date
GR1009247B true GR1009247B (el) 2018-03-15

Family

ID=59062048

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
GR20170100026A GR1009247B (el) 2017-01-12 2017-01-12 Μεθοδος για την εκμεταλλευση της κατοπτρικης παρεμβολης σε ασυρματα συστηματα πολλαπλων φεροντων

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP3349361B1 (el)
GR (1) GR1009247B (el)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20050195733A1 (en) * 2004-02-18 2005-09-08 Walton J. R. Transmit diversity and spatial spreading for an OFDM-based multi-antenna communication system
US20070041458A1 (en) * 2005-08-16 2007-02-22 Texas Instruments Incorporated Encoding for Digital Communications in a Multiple-Input, Multiple-Output Environment
US20070076804A1 (en) * 2005-09-30 2007-04-05 Texas Instruments Inc. Image-rejecting channel estimator, method of image-rejection channel estimating and an OFDM receiver employing the same
EP1838007A1 (en) * 2006-03-22 2007-09-26 Sony Corporation Wireless communication apparatus

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20050195733A1 (en) * 2004-02-18 2005-09-08 Walton J. R. Transmit diversity and spatial spreading for an OFDM-based multi-antenna communication system
US20070041458A1 (en) * 2005-08-16 2007-02-22 Texas Instruments Incorporated Encoding for Digital Communications in a Multiple-Input, Multiple-Output Environment
US20070076804A1 (en) * 2005-09-30 2007-04-05 Texas Instruments Inc. Image-rejecting channel estimator, method of image-rejection channel estimating and an OFDM receiver employing the same
EP1838007A1 (en) * 2006-03-22 2007-09-26 Sony Corporation Wireless communication apparatus

Non-Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
XP040425747 *
Y. JIN ; J. KWON ; Y. LEE ; J. AHN ; W. CHOI ; D. LEE: "Additional Diversity Gain in OFDM Receivers under the Influence of IQ Imbalances", PROCEEDINGS OF THE 2007 IEEE INTERNATIONAL CONFERENCE ON COMMUNICATIONS (ICC 2007), 24-28 JUNE 2007, GLASGOW, UK, IEEE, PISCATAWAY, NJ, USA, 1 June 2007 (2007-06-01), Piscataway, NJ, USA, pages 5915 - 5920, XP031126613, ISBN: 978-1-4244-0353-0 *

Also Published As

Publication number Publication date
EP3349361C0 (en) 2023-06-07
EP3349361A1 (en) 2018-07-18
EP3349361B1 (en) 2023-06-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7961800B2 (en) Adaptive radio/modulation apparatus, receiver apparatus, wireless communication system, and wireless communication method
EP1243094B1 (en) Estimation of two propagation channels in OFDM
Gusmao et al. Comparison of two modulation choices for broadband wireless communications
US8059701B2 (en) Flexible and in-band signaling for nested preamble
KR101564479B1 (ko) V-mimo 복조를 위한 저감된 복잡도의 채널 추정 및 간섭 제거를 위한 방법 및 시스템
US8687480B2 (en) Systems and methods for SC-FDMA transmission diversity
US9385907B2 (en) Dual re-configurable logic devices for MIMO-OFDM communication systems
US7961805B2 (en) Method for the coding of an OFDM/OQAM signal using symbols with complex values, and corresponding signal, devices and computer programs
US20140072307A1 (en) Channel Estimation for Optical Orthogonal Frequency Division Multiplexing Systems
US20050259727A1 (en) Frequency-domain decision feedback equalizing device and method
US20100061474A1 (en) Fft spreading among selected ofdm sub-carriers
EP3427420B1 (en) Method and apparatus for i-q decoupled ofdm modulation and demodulation
US20130235922A1 (en) Receiving apparatus and method for receiving signals in a wireless communication system with improved equalization performance
EP1276288A1 (en) Reference symbols for channel estimation with multicarrier transmission
EP2712138A2 (en) Interference cancellation technique for channel estimation in ofdm receivers
Dias et al. Performance analysis of a 5G transceiver implementation for remote areas scenarios
US10212019B1 (en) Sub-carrier adaptation in multi-carrier communication systems
US20130128995A1 (en) Channel estimation in a communications system
KR100790484B1 (ko) 직교 주파수 분할 다중을 위한 부분 응답 시그널링
WO2019153072A1 (en) Methods and systems for interference mitigation in a dual-polarized communication system
US7346041B2 (en) Processing of an OFDM signal
Falconer et al. White paper: frequency domain equalization for single-carrier broadband wireless systems
GR1009247B (el) Μεθοδος για την εκμεταλλευση της κατοπτρικης παρεμβολης σε ασυρματα συστηματα πολλαπλων φεροντων
Deng et al. Time-frequency multiplex estimator design of joint Tx IQ imbalance, CFO, channel estimation, and compensation for OFDM systems
Gottumukkala et al. Optimal pilot power allocation for OFDM systems with transmitter and receiver IQ imbalances

Legal Events

Date Code Title Description
PG Patent granted

Effective date: 20180518