FI98881C - Pöydän ja istuimen välinen kytkentärakenne - Google Patents

Pöydän ja istuimen välinen kytkentärakenne Download PDF

Info

Publication number
FI98881C
FI98881C FI941563A FI941563A FI98881C FI 98881 C FI98881 C FI 98881C FI 941563 A FI941563 A FI 941563A FI 941563 A FI941563 A FI 941563A FI 98881 C FI98881 C FI 98881C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
seat
shaft
pivot
table top
pivot shaft
Prior art date
Application number
FI941563A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI98881B (fi
FI941563A (fi
FI941563A0 (fi
Inventor
Reijo Ilmari Palmunen
Original Assignee
P O Korhonen Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by P O Korhonen Oy filed Critical P O Korhonen Oy
Priority to FI941563A priority Critical patent/FI98881C/fi
Publication of FI941563A0 publication Critical patent/FI941563A0/fi
Publication of FI941563A publication Critical patent/FI941563A/fi
Publication of FI98881B publication Critical patent/FI98881B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI98881C publication Critical patent/FI98881C/fi

Links

Landscapes

  • Passenger Equipment (AREA)
  • Chair Legs, Seat Parts, And Backrests (AREA)

Description

98881 Pöydän ja istuimen välinen kytkentärakenne Kopplingskonstruktion mellan ett bord och en sits 5
Keksinnön kohteena on pöydän ja istuimen välinen kytkentärakenne.
Tekniikan tasosta tunnetaan erityisesti kouluissa, sairaaloissa ja vastaavissa laitoksissa käytettävä konstruktio, jossa istuin asetetaan käytön jälkeen pöydän pöytälevyn alapuoli-10 seen tilaan siellä oleviin kiskoihin. Mainituissa konstruktioissa hankaluutena on se, ettei kiskorakenne sovi kaikentyyppisille istuinrakenteille. Jotta istuin voitaisiin asettaa pöydän alapuoliseen kiskorakenteeseen sen kahden L-profiilin pinnan päälle, tulee istuimen istuinlevyn olla istuinrungosta ulkoneva, jolloin istuin asetetaan istuinlevyn reunasta L-kiskon varaan. NO-patentista 99677 tunnetaan vastaavanlainen pulpetin ja 15 istuimen välinen kytkentäratkaisu, jossa pulpetin pöytälevy on alapuolelta varustettu erillisellä koukulla, johon istuin on irrotettavasti ripustettavissa.
Tässä hakemuksessa on esitetty uudentyyppinen pöydän ja istuimen välinen irrotettava kytkentä, jossa istuin asetetaan pöytälevyn alle siellä olevan pidinosan varaan. Keksinnön 20 mukaisesti käytetään kääntymään nivelöityä kahta pidinosaa, jotka on sovitettu kääntymään lukitusasentoon vietäessä istuin pöydän alle. Vastaavasti otettaessa istuin takaisin ., käyttöön, ohjaa istuimen jalkaosa kääntövarren pois istuimen istuinlevyn alapuolisesta tilasta. Keksinnössä käytetään sellaista kääntövartta, joka on nivelöity hieman pituuskes-kiönsä toiselta puolelta, jolloin kääntövarsi käsittää varsiosuudet, joista toinen on hieman 25 toista pitempi. Lisäksi toinen varsiosuus on viistossa kulmassa toisen varsiosuuden keskeisakseliin nähden. Kääntövarsi kääntyy mekaanisesti istuimen jalan toimesta. Mutta . se voi olla myöskin jousikuormitteinen jos istuimen rakenne sitä edellyttää. Tällöin jousi painaa kääntövarren takaisin istuinta vastaanottavaan asentoon kun istuin on poistettu pöydän alta. Jousi on tällöin rajoitintapin Nj ja varsiosan välissä.
30
Keksinnön mukaiselle tuolin tai jakkaran tai ylipäätänsä istuimen ja pöydän väliselle irrotettavalle kytkentärakenteelle on pääasiallisesti tunnusomaista, että kääntövarsi on « * 98881 2 kaksivartinen vipu siten, että se käsittää kääntönivelen molemmilla puolilla varsiosuudet, ja että istuinta pöydän alle asetettaessa kääntövarren toinen varsiosuus on sovitettu tulemaan kosketukseen istuimen kanssa, jolloin se siirtää kääntövarren tuenta-asentoon, missä kääntövarren nivelen toisella puolella oleva varsiosuus päädystään asettuu istuimen 5 alapuoliseen tilaan tukemaan istuinta.
Keksintöä selostetaan seuraavassa viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joihin keksintöä ei ole tarkoitus kuitenkaan yksinomaan rajoittaa. Kääntövarren mitoitus ja muoto voivat hiukan vaihdella riippuen istuimen muodosta ja mitoituksista.
10
Kuviossa 1 on esitetty pöydän ja istuimen välinen sovitelma istuimen ollessa asetettuna pöydän pöytälevyn alapuolelle, jolloin pöydän alapuolinen tila jää vapaaksi esimerkiksi siivoukselle.
15 Kuviossa 2 on esitetty havainnollisesti keksinnön mukaisen mekanismin toiminta. Kuviossa 3 on esitetty kuvion 1 mukainen sovitelma nuolen Kj suunnasta.
Kuviossa 4 on esitetty kääntövarsi päältäpäin katsottuna.
20 . Kuviossa 5 on esitetty kuvion 4 rakenne kuvion 4 nuolen K2 suunnasta.
Kuviossa 1 on esitetty aksonometrisesti istuimen ja pöydän välinen sovitelma. Istuin T on asetettu pöydän P pöytälevyn E alapuolelle siten, että pöytälevyn alapuoleen käänty-25 mään nivelöidyt kääntövarret asettuvat istuimen istuinosan tai etujalan alapuolelle ja • kannatelevat istuinta pöytälevyn alapinnan tuntumassa. Keksinnön mukaisesti käytetään * edullisesti kahta kääntövartta (10ai,10a2).
Kuviossa 2 on havainnollistettu keksinnön mukaista ratkaisua. Vietäessä istuin T nuolella 30 Lj esitetysti pöydän alle pöytälevyn pinnan myötäisesti, siirtää istuimen T jalka Sj kääntövarren 10a γ siten, että kääntövarren toinen varsiosa asettuu päädystään istuimen
II
98881 3 T istuinosan I alapuolelle kannattelemaan istuinta. Kannatuspiste C’ tulee sijaitsemaan mahdollisimman lähellä istuimen painopistettä, jolloin istuin on hyvin tuettu.
Kuviossa 2 esitetysti on kääntövarren 10aj kääntyminen pyörähdysakselin Y ympäri 5 lukitusasentoon esitetty nuolella Ojq. Kääntövarren 10aj varsiosuuden Cj pääty C’ tulee sijaitsemaan kytkentätilanteessa lähellä istuimen selkänojaa eli mahdollisimman lähellä istuimen painopistevertikaalilinjaa. Siirrettäessä istuin takaisin käyttöasentoon pois pöydän pöytälevyn yhteydestä, siirretään istuinta nuolella Ι/χ esitettyyn suuntaan, jolloin keksinnön mukaisessa rakenteessa istuimen jalka Sj ohjaa kääntövartta siten, että varren 10 päätyosa tulee pois istuimen istuinlevyn alta ja vastaavasti kääntövarren toinen var-siosuus C2 kääntyy samalla asentoon (nuoli C>2o)> jossa se on valmis ottamaan istuimen jälleen tuentaan istuinta takaisin pöytälevyn alle siirrettäessä. Tuentatilanteessa on istuimen jalka Sj kääntövarren toisen varsiosan C2 kohdalla, jolloin kääntövarsi pidetään lukitusasennossa ja sille ei sallita enää kääntöliikettä lukitusvarren ääriasennossa ollessa 15 topparia vasten. Lukitusvarren varsiosa sijaitsee silloin topparin ja istuimen jalan välissä.
Kuviossa 3 on esitetty pöydän ja istuimen välinen kytkentäsovitelma kuvion 1 nuolen K j suunnasta. Kääntövarsien 10aj,10a2 varsiosien Cj päädyt Cj’ sijaitsevat kuviossa 3 20 esitetyssä tuentatilanteessa lähellä istuimen pystysuuntaista painopistelinjaa ja siten, että . ne sijaitsevat istuimen istuinosan reunuksen alapuolella.
Tuenta on symmetrinen istuimen istuinosan keskeisakseliin (X-akseli) nähden. Kun istuin T vedetään takaisin pois pöytälevyn E alta, siirtyy kumpikin kääntövarsi 10aj,10a2 ku-25 viossa katkoviivoin esitettyyn asentoon, jossa asennossa kääntövarsi voi jälleen ottaa vastaan istuimen ja toteuttaa sen kannattelun.
Kuviossa 4 on esitetty keksinnön mukaisen kääntövarren edullinen suoritusmuoto. Kääntövarsi 10 käsittää varsiosan Cj ja C2, joiden pitkittäisakseleita on merkitty Dj.ilä 30 ja D2‘.lla. Varsiosan Cj pituus on edullisesti noin 0,7-0,98 kertaa varsiosan C2 pituus. Varsiosa C j on pitkittäisakseliltaan Dj kuvion 4 suoritusmuodossa noin 25°:en kulmassa 98881 4 varsiosan C2 pitkittäisakselin D2 linjaan nähden. Kulma voi kuitenkin vaihdella mitoituksista riippuen. Varsiosa Cj käsittää suoran sivupinnan Fj ja sen päädyssä kaarevan sivupinnan F2. Vastaavasti varsiosa C2 käsittää suoran sivupinnan F3 ja sen päädyssä kaarevan sivupinnan F4. Kyseisten kaarevien sivupintojen F2 ja F4 avulla 5 aikaansaadaan jouheva kääntövivun kääntyminen ja estetään myös mahdolliset terävämpi- en muotojen aiheuttamat pintavauriot. Kuviossa esitetysti muodostuu kääntövarren 10 kääntönivel 11 ruuvista, joka on viety kääntövarren 10 reiän 12 läpi varsiosien Cj ja liittymäkohdassa. Lisäksi käsittää rakenne kiinnitysosassa 13 olevat tapit N2 ja N2, jotka rajoittavat kääntövarren 10 liikkeen ääriasennot. Tappiosa rajoittaa kääntöliikkeen 10 suuntaan Oj ja tappi N2 rajoittaa kääntöliikkeen suuntaan O2- Tällöin kääntövarsi ei käänny kiinnitysosan 13 rajaamaan alueen ulkopuolelle, joten vierekkäisiä istuimia varten voidaan kiinnitysosat 13 asettaa aivan vierekkäin. Kääntövarsi kääntyy mekaanisesti istuimen jalan toimesta. Mutta se voi olla myöskin jousikuormitteinen jos istuimen rakenne sitä edellyttää. Tällöin jousi painaa kääntövarren takaisin istuinta vastaanotta-15 vaan asentoon kun istuin on poistettu pöydän alta. Jousi on tällöin rajoitintapin Nj ja varsiosan välissä.
Kuviossa 5 on esitetty laiteratkaisu kuvion 4 nuolen K2 suunnasta. Kääntövarsi 10 on kuviossa esitetysti vaneria tai kertopuuta. Varsimateriaali voi olla myös keinomateriaa-20 lia, kuten muovia ja rakenteen ne osat, jotka tulevat istuinta vasten, voivat olla varustet-• i tu erillisellä pehmeällä pinnoituksella, joka estää kulutus vauriot. Kiinnitysosa 13, johon 1 kääntövarsi 10 on nivelöity kääntymään on ruuvattu/liimattu kiinni pöytälevyn alapintaan.
25 Kiinnitysosan 13 korkeus vastaa ainakin istuinosan tai etujalan korkeutta siten, että kääntövarsi voi kääntyä istuinosan tai etujalan alapuoliseen tilaan istuinosan sivussa olevan vapaan aukon kautta. Edullisimin on kiinnitysosan 13 korkeus 5-10 mm suurempi kuin jalan tai istuimen paksuus.
30 li

Claims (5)

98881
1. Pöydän ja istuimen välinen kytkentärakenne, jossa kytkentärakenteessa istuin (T) on vietävissä pöydän (P) pöytälevyn (E) alle ja kiinnitettävissä irrotettavasti sinne siellä 5 oleviin kytkentävälineisiin, ja kytkentärakenne käsittää pöydän (P) pöytälevyn (E) alapuolelle kiinnitetyn kääntymään sovitetun kääntövarren (lOa^lC^), joka istuinta pöytälevyn alle asetettaessa siirtyy tuenta-asentoon istuimen yhteyteen, tunnettu siitä, että kääntövarsi (lO.lOaj.K^) on kaksivartinen vipu siten, että se käsittää kääntönivelen (11) molemmilla puolilla varsiosuudet (Cj ja C2), ja että isminta pöydän 10 alle asetettaessa kääntövarren (10,10a|,10a2> toinen varsiosuus (C2) on sovitettu tulemaan kosketukseen istuimen kanssa, jolloin se siirtää kääntövarren (10;10aj,10a2> tuenta-asentoon, missä kääntövarren (lO.lOaj.K^) nivelen toisella puolella oleva varsiosuus (Cj) päädystään (C’) asettuu istuimen alapuoliseen tilaan tukemaan istuinta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentärakenne, tunnettu siitä, että kääntö- varsia (10aj,10a2) on kaksi kappaletta ja ne on sovitettu symmetrisesti istuimen istuinosan keskilinjaan (X) nähden, kun istuin on asetettuna pöytälevyn (E) alle kääntö-varren kiinnitysosien (13) väliseen tilaan.
3. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen kytkentärakenne, tunnettu •1 siitä, että kääntövarsi (10) käsittää kaksi varsiosaa (Cj ja C2) ja niiden yhdistymispis- teessä kääntönivelen (11), jonka ympäri kääntövarsi on sovitettu kääntymään ja että varsiosa (Cj) on pitkittäisakseliltaan (Dj) viistossa kulmassa toisen varsiosan (C2) pitkittäisakselin (D2) linjaan nähden ja että varsiosan (Cj) pääty käsittää kaarevan 25 sivupinnan (F2) ja vastaavasti toisen varsiosan (C2) pääty käsittää myös kaarevan • sivupinnan (F4), jolloin kääntövarsi on jouhevasti saatettavissa tuenta-asentoon ja tuenta- asennosta sellaiseen asentoon, jossa istuin, sen jalka, voi jälleen kääntää kääntövarren (10;10aj,10a2) takaisin tuenta-asentoon.
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen kytkentärakenne, tunnettu siitä, että kääntövarsi (10,10aj,10a2) on levymäinen osa, joka on sovitettu kääntymään 98881 pöydän (P) pöytälevyn (E) alapintaan asetetun kiinnitysosan (13) suhteen, joka kiinni-tysosa (13) on edelleen asetettu pöydän pöytälevyn alapintaan kiinni ja että on kaksi kiinnitysosaa (13), joiden väliseen tilaan istuin istuinosastaan asetetaan.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen kytkentärakenne, tunnettu siitä, että kiinnitysosan (13) korkeus vastaa ainakin istuimen istuinosan korkeutta siten, että kääntövarsi (lO.lOaj.li^) on istuimen jalan avulla käännettävissä istuinosan alapuolelle istuimen sivussa olevan vapaan tilan kautta. 10 • · t li 98881
FI941563A 1994-04-06 1994-04-06 Pöydän ja istuimen välinen kytkentärakenne FI98881C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI941563A FI98881C (fi) 1994-04-06 1994-04-06 Pöydän ja istuimen välinen kytkentärakenne

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI941563 1994-04-06
FI941563A FI98881C (fi) 1994-04-06 1994-04-06 Pöydän ja istuimen välinen kytkentärakenne

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI941563A0 FI941563A0 (fi) 1994-04-06
FI941563A FI941563A (fi) 1995-10-07
FI98881B FI98881B (fi) 1997-05-30
FI98881C true FI98881C (fi) 1997-09-10

Family

ID=8540453

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI941563A FI98881C (fi) 1994-04-06 1994-04-06 Pöydän ja istuimen välinen kytkentärakenne

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI98881C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI98881B (fi) 1997-05-30
FI941563A (fi) 1995-10-07
FI941563A0 (fi) 1994-04-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3085258A (en) Holder for invalid walker
JP5113167B2 (ja) バウンサー
TW396070B (en) Drawing device for plate work
KR890000063A (ko) 절첩식 놀이터
EP0879195A1 (en) Clamping mechanism
SE513109C2 (sv) Vinkelinställbar etiketthållare för varuexponeringsstativ
US3966408A (en) Sterilant immersion container with cover actuated tray
KR20060113549A (ko) 리클라이닝 기구
FI98881C (fi) Pöydän ja istuimen välinen kytkentärakenne
WO2005087053A3 (fr) Structure de meuble pliable, en particulier lit escamotable
US6237996B1 (en) Detachable seat
US2845114A (en) Combination seat and table
US1016841A (en) Combined table and bench.
US2420041A (en) Wall table
US5918838A (en) Baby bottle holder
US1261611A (en) Reading-stand.
US679636A (en) Adjustable folding chair.
RU2416351C2 (ru) Упругая колыбель, имеющая несущую раму
JP2004011385A (ja) 渡り通路用床目地装置
US555380A (en) Operating-table
US2496592A (en) Bed back rest
JPH036220Y2 (fi)
US963789A (en) Uptilting bed.
CN213252942U (zh) 投掷游戏架
US1212739A (en) Swing.

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: P.O. KORHONEN OY

BB Publication of examined application