FI98695C - Pidin - Google Patents

Pidin Download PDF

Info

Publication number
FI98695C
FI98695C FI933070A FI933070A FI98695C FI 98695 C FI98695 C FI 98695C FI 933070 A FI933070 A FI 933070A FI 933070 A FI933070 A FI 933070A FI 98695 C FI98695 C FI 98695C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
holder
fastening
pin
hole
circuit board
Prior art date
Application number
FI933070A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI933070A0 (fi
FI98695B (fi
FI933070A (fi
Inventor
Tapio Tuomainen
Veikko Haverinen
Original Assignee
Nokia Telecommunications Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Telecommunications Oy filed Critical Nokia Telecommunications Oy
Priority to FI933070A priority Critical patent/FI98695C/fi
Publication of FI933070A0 publication Critical patent/FI933070A0/fi
Publication of FI933070A publication Critical patent/FI933070A/fi
Publication of FI98695B publication Critical patent/FI98695B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI98695C publication Critical patent/FI98695C/fi

Links

Description

, 98695
Pidin Tämän keksinnön kohteena on pidin, joka on valmistettu elastisesta materiaalista, ja jonka avulla esine 5 voidaan kiinnittää toiseen esineeseen kuten piirilevyyn, siten että mainitut esineet kiinnittyvät etäisyyden päähän toisistaan, joka pidin käsittää välineet ensimmäisen esineen kiinnittämiseksi pitimeen, ja pitimen pitkittäissuunnassa halkaistun kiinnitystapin, jossa on olake, ja joka 10 on puristettavissa kokoon sen pitkittäissuuntaisen loven ansiosta siten, että kiinnitystapin olake voidaan pujottaa toisessa esineessä olevan kiinnitysreiän läpi, jolloin olake asettuu kiinnitysreiän päätyreunoja vasten. Pitimen pitkittäissuunnalla tarkoitetaan tässä hakemuksessa suun-15 taa, joka on samansuuntainen sen liikesuunnan kanssa, jos sa kiinnitystappi sovitetaan kiinnitysreikään.
Ennestään tunnetaan niin sanotulla snap-kiinnityk-sellä kiinnittyvä joustavasta materiaalista valmistettu pidin, joka kiinnitetään määrätyssä esineessä olevaan 20 kiinnitysreikään siten, että pitimen lovella halkaistua kiinnitystappia puristetaan kokoon riittävästi, jotta siinä oleva olake voidaan pujottaa kiinnitysreiän läpi. Tämän jälkeen kiinnitystappiin kohdistunut puristus lakkautetaan, jolloin kiinnitystappi pyrkii jousimaisesti palautu-25 maan alkuperäiseen asentoonsa. Tämä jousimainen palautumi nen aiheuttaa kiinnitystapin ja kiinnitysreiän välille puristusliitoksen, samalla kun kiinnitystapin olake ja kiinnitysreiän alapuoleinen pinta muotoilunsa ansiosta tehostavat kiinnittymistä.
30 Tämän tunnetun pitimen merkittävin heikkous on . heikko kiinnittyminen, joka on täysin riippuvainen materi aalin kimmoisuudesta sekä kiinnitystapin- ja kiinnitysreiän halkaisijoiden suhteesta. Suurin vaikutus kiinnittymisen vahvuuteen on kiinnitystapin- ja kiinnitysreiän hal-35 kaisijoiden suhteella, koska materiaalin kimmoisuudella ei 98695 2 ole enää mitään merkitystä, jos kiinnitysreiän halkaisija on liian suuri kiinnitystapin halkaisijaan verrattuna. Tämän tunnetun pitimen käyttö asettaa näin ollen huomattavan suuria toleranssivaatimuksia kiinnitysreiän ja kiinnitys-5 tapin halkaisijoille, jos kiinnittymisestä halutaan vahva ja tukeva. Käytännössä on osoittautunut, että tämän tunnetun pitimen käytön yhteydessä on lähes mahdotonta täysin estää kiinnitystapin pientä liikettä kiinnitysreiän suhteen, kun nämä on liitetty toisiinsa ja pitimeen kohdiste-10 taan voimia sen pitkittäissuuntaan nähden kohtisuoraan. On ymmärrettävissä, että mainittu pieni liike tehostuu pitimen koon kasvaessa, eli mitä suurempi etäisyys pitimeen kiinnitettyjen esineiden kiinnityspisteiden välillä on sitä suurempi on näiden esineiden välinen liike.
15 Tämän keksinnön tarkoitus on poistaa edellä maini tut puutteet ja tarjota käyttöön pidin, jonka kiinnittyminen esineeseen on yhtä yksinkertainen kuin niin sanotun snap-kiinnityksen omaavalla pitimellä, mutta jonka kiinnittyminen on siihen verrattaessa merkittävästi vahvempi 20 ja tukevampi, jolloin pidintä voidaan käyttää myös sellai sissa käyttökohteissa, joissa kaksi esinettä on kiinnitettävä toisiinsa etäisyyden päähän toisistaan. Nämä päämäärät saavutetaan keksinnön mukaisella pitimellä, jolle on tunnusomaista, että pitkittäissuuntaiseen loveen on sovi-25 tettu liikutettava liukuelin, joka on mitoitettu siten, että kun kiinnitystappi on sovitettu kiinnitysreikään, ja liukuelintä siirretään pitimen pitkittäissuunnassa kohti toista esinettä, syntyy liukuelimen ja loven sisäpintojen väliin puristusvoimia, jotka pyrkivät kasvattamaan kiinni-30 tystapin halkaisijaa, jolloin kiinnitystapin ulkopinnat puristuvat kiinnitysreiän reunoja vasten ja kiinnitystappi kiinnittyy kiinnitysreikään.
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että pitimen kiinnittyminen paranee merkittävästi tunnettuihin ratkai-35 suihin verrattaessa, kun sen kiinnitystapissa olevaan lo- 3 98695 veen sovitetaan liikkuva kiila, jonka avulla kiinnitysta-pin pintojen puristusta kiinnitysreiän reunoihin voidaan tehostaa. Valitsemalla kiilan koko sopivaksi voidaan näin ollen saavuttaa erittäin tukeva kiinnittyminen. Keksinnön 5 mukaisen pitimen merkittävimmät edut ovat näin ollen, että pitimen kiinnittäminen on erittäin yksinkertaista, että kiinnitystapin puristumista kiinnitysreiän reunoihin voidaan lisätä lähes rajattomasti siirtämällä kiilan paikkaa lovessa, jolloin kiinnittymisestä tulee erittäin tukeva, 10 ja että kiinnittymisen tukevuus ei ole yhtä riippuvainen kiinnitystapin ja kiinnitysreiän halkaisijoista kuin tunnetuissa ratkaisuissa. Keksinnön mukainen pidike voidaan jopa kiinnittää esineisiin, joiden kiinnitysreikien halkaisija on huomattavasti suurempi kuin kiinnitystapin hal-15 kaisija, siten että pitimen kiilan kokoa kasvatetaan. Näin ollen jokaista reikäkokoa varten ei tarvita erillistä pi-dintä vaan ainoastaan erikokoinen kiila.
Eräässä edullisessa suoritusmuodossa pidin käsittää levyn, johon voidaan esimerkiksi liimaamalla kiinnittää 20 piirilevyn identifiointiin tarvittava tarra. Pidin on täs sä suoritusmuodossa edullisesti mitoitettu siten, että levyn ja piirilevyn väliin mahtuu piirilevyyn kuuluvia pintaliitoskomponentteja, Jolloin piirilevyn pinta-ala saadaan erittäin tehokkaasti hyödynnettyä.
25 Eräässä edullisessa suoritusmuodossa pidin käsittää avattavan ja suljettavan silmukan, jolloin pidintä voidaan käyttää esimerkiksi kaapelin tai optisen kuidun kiinnittämiseen piirilevyyn. Pidin on tässä suoritusmuodossa edullisesti mitoitettu siten, että kaapelin tai optisen kuidun 30 ja piirilevyn väliin mahtuu piirilevyyn kuuluvia pintalii toskomponentteja, jolloin piirilevyn pinta-ala saadaan erittäin tehokkaasti hyödynnettyä.
Muut keksinnön mukaisen pitimen edulliset suoritusmuodot ilmenevät oheisista patenttivaatimuksista 2 - 5.
35 98695 4
Keksintöä selostetaan seuraavassa muutaman edullisen suoritusmuodon avulla viitaten oheisiin kuvioihin, joista kuvio 1 esittää erästä keksinnön mukaisen pitimen 5 edullista suoritusmuotoa, kuvio 2 esittää kuvion 1 pidintä käyttötilanteessa, kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen pitimen kiinnitystä, kuvio 4 esittää erästä toista keksinnön mukaisen 10 pitimen edullista suoritusmuotoa, ja kuvio 5 esittää erästä kolmatta keksinnön mukaisen pitimen edullista suoritusmuotoa.
Kuvio 1 esittää erästä keksinnön mukaisen pitimen 1 edullista suoritusmuotoa. Kuviossa 1 esitetty pidin 1 so-15 veltuu esimerkiksi piirilevyn pinnan päälle asennettavien kaapeleiden tai optisten kuitujen kiinnittämiseen. Kuviossa esitetty pidin on valmistettu jostain joustavasta materiaalista kuten esimerkiksi muovista. Pitimen 1 alaosaan on kuviossa 1 muotoiltu pyöreä, lovella halkaistu kiinni-20 tystappi 4, jonka avulla pidin on kiinnitettävissä piiri levyssä olevaan reikään. Pitimen kiinnitys piirilevyyn tapahtuu siten, että kiinnitystappi 4 puristetaan kokoon riittävästi, jotta se voidaan sovittaa piirilevyssä olevaan kiinnitysreikään. Kiinnitystapin kokoonpuristettavuus 25 perustuu pitimen joustavaan valmistusmateriaaliin sekä siihen, että pitimen kiinnitystappi 4 on halkaistu kiinni-tystapin pitkittäissuuntaisella lovella 5.
Kuviossa 1 esitetty kiinnitystappi 4 käsittää olak-keen 8, jonka avulla pitimen kiinnittymistä piirilevyyn 30 voidaan tehostaa. Pitimeen kuuluu lisäksi kiila 7, joka on esitetty kuvioissa 2 ja 3.
Kaapelit tai optiset kuidut, joiden kannattamiseen ja kiinnittämiseen kuviossa 1 esitetty pidin soveltuu, * sovitetaan pitimen 1 silmukkaan 3, joka on esitetty avoi-35 mena kuviossa 1. Tämän jälkeen silmukka 3 suljetaan siten.
98695 5 että sen vapaassa päässä oleva koukkumainen kiinnityselin 12 sovitetaan pitimessä 1 olevan vastakappaleen 13 alapuolelle puristamalla kokoon silmukkaa 3. Silmukan 3 joustavasta valmistusmateriaalista johtuen sekä kiinnityselimen 5 12 ja vastakappaleen 13 muotoilun ansiosta silmukka 3 py syy suljettuna.
Kuviossa 2 on esitetty kaksi kuvion 1 mukaista pi-dintä 1 näiden käyttökohteessa eli asennettuna piirilevylle 2. Pitimillä 1 on piirilevyyn kiinnitetty kaapeli 11 10 pitimissä olevien silmukoiden 3 avulla. Kuviossa 2 esite tyt pitimet on mitoitettu siten, että niiden kannattaman kaapelin 11 alapuolelle on voitu sovittaa pintaliitoskomponentti 14, jolloin piirilevyn pinta-ala on saatu erittäin tehokkaasti hyödynnettyä.
15 Kuviossa 2 esitetyt pitimet 1 on kiinnitetty pii rilevyyn 2 siinä olevien kiinnitysreikien 6 avulla siten, että pitimien kiinnitystapit 4 on puristettu kokoon riittävästi, jotta niissä olevat olakkeet 8 on voitu pujottaa kiinnitysreikien 6 läpi. Kun kiinnitystappeja 4 ei enää 20 puristeta kokoon, ne pyrkivät jousimaisesti palautumaan alkuperäiseen asentoonsa, jolloin niiden ulkoreunat puristuvat reikien 6 reunoja vastaan. Tätä puristusta tehostavat edelleen kiilat 7. Pidikkeet 1 pysyvät näin ollen kiinnittyneinä piirilevyyn 2 kitkan ansiosta. Kiinnitty-25 mistä tehostaa lisäksi se, että olakkeet 8 asettuvat kiin ni tysreikien 6 päätyreunoja eli piirilevyn 2 alapintaa vasten. Olakkeet 8 eivät kuitenkaan ole välttämättömiä kiinnittymisen kannalta.
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen pitimen kiinni-30 tystä. Kuviossa 3 on esitetty keksinnön mukainen pidin vain osittain, eli pitimen yläosa, joka on samanlainen kuin kuviossa 1, ei näy kuviossa 3. Ennen pitimen 1 kiinnittämistä piirilevyyn sovitetaan pitimen 1 kiinnitysta-pissa 4 olevaan loveen 5 kiila 7. Jotta kiinnitystappia 4 35 voitaisiin puristaa kokoon riittävästi sen sovittamiseksi 98695 6 piirilevyssä olevaan kiinnitysreikään, on kiila 7 työnnettävä mahdollisimman syvälle loveen 5, eli mahdollisimman ylös kuviossa 3. Jotta tämä olisi mahdollista on kiinnity stapin 4, ja siinä olevan loven oltava hyvin pitkiä, tai 5 loven 5 on jatkuttava myös itse pitimeen 1 kuten kuviossa 3 on esitetty.
Kun kiinnitystappi 4 on sovitettu piirilevyssä olevaan kiinnitysreikään (esitetty kuviossa 2), voidaan pitimen 1 kiinnittymistä piirilevyyn tehostaa painamalla kii-10 laa 7 alaspäin lovessa 5. Tällöin kiilan 7 ulkopintojen ja loven 5 reunapintojen välille syntyy puristus, joka pyrkii kasvattamaan kiinnitystapin 4 halkaisijaa, jolloin kiinni-tystappi 4 kiinnittyy kiinnitysreikään.
Jotta edellä mainittu loven 5 ja kiilan 7 välinen 15 puristus toteutuisi on kiilaa 7 mitoitettaessa otettava huomioon, että jos piirilevyssä olevan kiinnitysreiän halkaisija on suurempi tai sama kuin kiinnitystapin 4 halkaisija lepoasennossa, eli kokoonpuristamattomassa asennossa, on kiila mitoitettava siten, että se kasvattaa 20 kiinnitystapin halkaisijaa kun kiilaa 7 asennetaan paikal leen loveen 5. Jos piirilevyssä olevan kiinnitysreiän halkaisija on pienempi kuin kiinnitystapin 4 halkaisija, jolloin kiinnitystappi 4 jää pysyvästi kokoonpuristettuun asentoon kiinnitysreikään, voidaan käyttää "väljää" kiilaa 25 7, eli sellaista kiilaa 7, joka voidaan sovittaa loveen 5 ilman, että se loveen työnnettäessä koskettaa loven reuna-pintoja.
Kuvio 4 esittää erästä toista keksinnön mukaisen pitimen edullista suoritusmuotoa. Kuviossa 4 on pidin 1 30 esitetty vain osittain, eli pitimen kiinnitystappia, joka on samanlainen kuin kuviossa 1 esitetyssä suoritusmuodossa, ei ole esitetty. Kuviossa 4 esitetty pidin on piirilevyn pinnan päälle asennettava identifiointitarran pidin. Tämän keksinnön mukaisen pitimen 1 avulla saadaan identi-35 fiointitarra 9 nostetuksi piirilevyn pinnan yläpuolelle.
98695 7 jolloin sen alle mahtuu vielä esimerkiksi pintaliitoskomponentteja. Identifiointitarra 9 kiinnitetään pitimen yläpäähän sovitettuun levyyn 15. Pidintä 1 ja siihen kiinnitettyä identifiointitarraa voidaan kiertää pitimen 1 pit-5 kittäisakselin ympäri, jolloin identifiointitarra saadaan käännettyä parhaiten näkyvään asentoon.
Kuvio 5 esittää erästä kolmatta keksinnön mukaisen pitimen edullista suoritusmuotoa. Kuviossa 5 on pidin 1 esitetty vain osittain, eli pitimen kiinnitystappia, joka 10 on samanlainen kuin kuviossa 1 esitetyssä suoritusmuodos sa, ei ole esitetty. Kuvion 5 mukaisessa suoritusmuodossa on tankomaisen pitkähkön pitimen 1 yläosaan tehty reikä 10, jolloin siihen ruuvin avulla voidaan kiinnittää mitä erilaisimpia esineitä ruuvin avulla.
15 Kuvion 5 mukaisen pitkähkön tankomaisen pitimen 1 reiän 10 tilalle voidaan luonnollisesti sovittaa myös samanlainen kiinnitystappi 4 kuin pitimen toisessa päässä on (esitetty kuviossa 1). Tällöin keksinnön mukaista pidintä voidaan käyttää esimerkiksi kahden piirilevyn kiinnittämi-20 seen päällekkäin "kerrosrakenteeksi", jolloin edullisesti käytetään useampaa pidintä.
Edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on vain tarkoitettu havainnollistamaan keksintöä rajoittamatta sitä. Näin ollen on ymmärrettävä, että keksinnön mu-25 kaista pidintä voidaan käyttää mitä erilaisimmissa käyttö kohteissa, vaikka sitä on edellä kuvattu lähinnä välineeksi, jolla kiinnitetään esineitä piirilevyyn. Keksinnön mukaisen pitimen suoritusmuodot voivat näin ollen poiketa edellä olevista esimerkeistä oheisten patenttivaatimusten 30 puitteissa.

Claims (5)

98695 8
1. Pidin (1), joka on valmistettu elastisesta materiaalista, ja jonka avulla esine voidaan kiinnittää toi-5 seen esineeseen (2) kuten piirilevyyn, siten että mainitut esineet kiinnittyvät etäisyyden päähän toisistaan, joka pidin käsittää välineet (3, 10, 15) ensimmäisen esineen (9, 11) kiinnittämiseksi pitimeen (1), ja pitimen pitkittäissuunnassa halkaistun kiinnitystapin (4), jossa on ola-10 ke (8), ja joka on puristettavissa kokoon sen pitkittäissuuntaisen loven (5) ansiosta siten, että kiinnitystapin olake voidaan pujottaa toisessa esineessä (2) olevan kiinni tysreiän (6) läpi, jolloin olake (8) asettuu kiinnitys-reiän (6) päätyreunoja vasten, tunnettu siitä, 15 että pitkittäissuuntaiseen loveen (5) on sovitettu liikutettava liukuelin (7), joka on mitoitettu siten, että kun kiinnitystappi (4) on sovitettu kiinnitysreikään (6), ja liukuelintä (7) siirretään pitimen pitkittäissuunnassa kohti toista esinettä (2), syntyy liukuelimen (7) ja loven 20 (5) sisäpintojen väliin puristusvoimia, jotka pyrkivät kasvattamaan kiinnitystapin (4) halkaisijaa, jolloin kiinni tystapin (4) ulkopinnat puristuvat kiinnitysreiän (6) reunoja vasten ja kiinnitystappi (4) kiinnittyy kiinnitys-reikään (6).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen pidin, tun nettu siitä, että välineet ensimmäisen esineen kiinnittämiseksi pitimeen (1) käsittävät kiinnityslevyn (15), johon ensimmäinen esine (9), edullisesti identifiointitar-ra, voidaan kiinnittää edullisesti liimaamalla.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen pidin, tunnettu siitä, että välineet ensimmäisen esineen kiinnittämiseksi pitimeen (1) käsittävät avattavan ja suljettavan silmukan (3), jonka sisään ensimmäinen esine (11), edullisesti kaapeli tai optinen kuitu, voidaan so-35 vittaa ennen silmukan sulkemista. 98695 9
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen pidin, tunnettu siitä, että välineet ensimmäisen esineen kiinnittämiseksi pitimeen (1) käsittävät reiän (10), johon ensimmäinen esine voidaan kiinnittää kiinnitysruuvin avul- 5 la.
5. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen pidin, tunnettu siitä, että välineet ensimmäisen esineen kiinnittämiseksi pitimeen (1) ovat samanlaiset, kuin välineet (4, 7, 8), jolla pidin kiinnitetään toiseen esinee- 10 seen (2). 98695 10
FI933070A 1993-07-02 1993-07-02 Pidin FI98695C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI933070A FI98695C (fi) 1993-07-02 1993-07-02 Pidin

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI933070A FI98695C (fi) 1993-07-02 1993-07-02 Pidin
FI933070 1993-07-02

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI933070A0 FI933070A0 (fi) 1993-07-02
FI933070A FI933070A (fi) 1995-01-03
FI98695B FI98695B (fi) 1997-04-15
FI98695C true FI98695C (fi) 1997-07-25

Family

ID=8538269

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI933070A FI98695C (fi) 1993-07-02 1993-07-02 Pidin

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI98695C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI933070A0 (fi) 1993-07-02
FI98695B (fi) 1997-04-15
FI933070A (fi) 1995-01-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6669149B2 (en) Fixing member for fixing an object to be attached to a plate and clamp with fixing member
CA1171483A (en) Support clip for electrical conductors or tubes
US7322843B1 (en) Cam activated circuit card clamp
US6035863A (en) Hair clip device
KR950015865A (ko) 커넥터 위치 확보장치
ATE201485T1 (de) Verbindungs- und verriegelungsvorrichtung für teleskopische rohre
US20020158096A1 (en) Retaining base for hanging electronic device
JPH04218273A (ja) 対称形取付レール上に端子ブロックを固定するための固定装置
JPH04105514U (ja) 雑音吸収体固定具
US20070040073A1 (en) Cable clamping apparatus
FI98695C (fi) Pidin
KR910014581A (ko) 콘테이너 문에 사용되는 빗장장치
CA2013298A1 (en) Apparatus for guiding and holding printed circuit boards
JPS63228575A (ja) 電線及びはめ輪用ネジ式接続装置
KR950008218A (ko) 패스너 어셈블리
JP2007113729A (ja) 固定機構
FR2824675B1 (fr) Troncon de chemin de cables
KR200144374Y1 (ko) 케이블 마운트
KR950004948Y1 (ko) 전기공사용 결착밴드
ATE230166T1 (de) Steckverbindungseinrichtung
KR200198210Y1 (ko) 코일 끈 고정구조
KR0138615Y1 (ko) 측량기기용 삼각대
SU1587259A1 (ru) Пружинное устройство преимущественно дл установки на осесимметричных детал х
DE69924945D1 (de) Kupplungsanordnung
EP0215782A1 (en) Device for connecting two elements

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application