FI98691C - Laite ja menetelmä taajuusjoustavuuden aikaansaamiseksi digitaalisissa tietoliikennejärjestelmissä - Google Patents

Laite ja menetelmä taajuusjoustavuuden aikaansaamiseksi digitaalisissa tietoliikennejärjestelmissä Download PDF

Info

Publication number
FI98691C
FI98691C FI884923A FI884923A FI98691C FI 98691 C FI98691 C FI 98691C FI 884923 A FI884923 A FI 884923A FI 884923 A FI884923 A FI 884923A FI 98691 C FI98691 C FI 98691C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
subscriber
frequency
station
channel
base station
Prior art date
Application number
FI884923A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI884923A0 (fi
FI884923A (fi
FI98691B (fi
Inventor
Duane Ridgely Bolgiano
Chumlong Deangdeelert
Original Assignee
Interdigital Tech Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Interdigital Tech Corp filed Critical Interdigital Tech Corp
Priority to FI884923A priority Critical patent/FI98691C/fi
Publication of FI884923A0 publication Critical patent/FI884923A0/fi
Publication of FI884923A publication Critical patent/FI884923A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI98691B publication Critical patent/FI98691B/fi
Publication of FI98691C publication Critical patent/FI98691C/fi

Links

Landscapes

  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

98691
Laite ja menetelmä taajuusjoustavuuden aikaansaamiseksi digitaalisissa tietoliikennejärjestelmissä Tämän keksinnön kohteena on digitaalinen radiopuhe-5 linjärjestelmä, jossa on tukiasema, joka on yhteydessä keskukseen ja tilaaja-asemien kanssa, jotka on kytketty RF-kanavilla tukiasemaan, mainitulla tukiasemalla on monta sekventiaalisesti toistuvaa aikaväliä ja lukuisia taajuus-kanavia.
10 Esillä oleva keksintö liittyy langattomiin digitaa lisiin puhelinjärjestelmiin, joihin kuuluu tukiasema, joka kommunikoi joukon tilaaja-asemia kanssa, kun tilaaja-asemat on kytketty tukiasemaan RF-kanavilla tavalla, joka mahdollistaa samanaikaisen kommunikoinnin tilaaja-asemien 15 kanssa annetulla kanavalla, jossa on monia peräkkäin tois tuvia aikavälejä, tiettyjen aikavälejä ollessa annettuna tietyille tilaaja asemille. Esillä olevassa keksinnössä on välineet, joilla muutetaan automaattisesti taajuus- tai aikavälikytkentöjä, tai molempia, tapauksessa, että mukaan 20 liittyy lisää pois lähetyksestä olleita tilaaja-asemia tai tapauksessa, että lähetys heikkenee modulaatiomuutoksen, taajuuskanavainterferenssin, laitevian tai vastaavan vuoksi. Muutosvälineisiin kuuluvat etäiskytkentäprosessoin-tiyksikkö ja vaihtoyksikkö, ensisijaisesti keskityslaite, • 25 johon kuuluu kytkin, joka toimii etäiskytkentäprosessoin- tiyksiköstä tulevan ohjaussignaalin mukaan ja kytkee fyysisesti tietoliikennepiirin valitun portin valittuun rakoon. Ohjaussignaalit syötetään etäiskytkentäprosessoin-tiyksikön vastaanottamien tilaviestien mukaan.
30 Tämä keksintö liittyy langattoman digitaalisen pu- *: helimen tyyppisiin tietoliikennejärjestelmiin ja tarkemmin se liittyy tällaisissa järjestelmissä oleviin välineisiin, jotka automaattisesti säätävät järjestelmää mukautumaan toiminnan aikana esiintyviin ei-toivottuihin ilmiöihin, 35 kuten taajuusinterferenssit, häipyminen, yhteyden laadun heikkeneminen ja laitevika.
98691 2
Esillä olevaa keksintöä voidaan käyttää järjestelmässä, joka on esitetty US-patenttihakemuksessa sarjanumero 713 925, 20. maaliskuuta 1985, nyt myönnettynä patenttina nro 4 675 863, 23. kesäkuuta 1987. Tällainen asema 5 muodostuu tukiasemasta ja joukosta siihen RF-kanavilla kytkettyjä tilaaja-asemia. Sen avulla voidaan kommunikoida tilaaja-asemien ja ulkopuolisen, joukon portteja sisältävän tietoliikenneverkon, välillä. Tukiasema sisältää tie-toliikennepiirin, joka mahdollistaa samanaikaisen kom-10 munikaation useiden porttien ja tilaaja-asemien välillä annetulla tietoliikennekanavalla, jossa on monia peräkkäin toistuvia aikavälejä, ennaltamäärättyjen aikavälejä ollessa annettuina ennalta määrätyille tilaaja-asemille. Järjestelmään kuuluu keskustoimistopääte (COT), jossa on 15 etäiskytkentäradioprosessointiyksikkö (RPU), joka ohjaa tietoliikennettä annetulle tilaaja-asemalle määrätyn aikavälin ja annetun portin välillä, ja vaihde, joka kytkee tietoliikennepiirin portteihin. Vaihde, joka ensisijaisesti on jäljempänä tarkemmin kuvattavan kaltainen keskitys-20 laite, sisältää kytkimen, joka RPU:sta tulevalla ohjaus signaalilla kytkee valitun portin valittuun, annetulle tilaaja-asemalle määrättyyn tietoliikennekanava-aikavä-liin.
Tietoliikennepiiriin kuuluu joukko kanavaohjausyk-25 siköitä (CCU:t), joilla kytketään annettu tietoliikenne- kanava-aikaväli vastaavan tilaaja-asemaan RPU:n CCUrille kantakaistaohjauskanavaa (BCC) pitkin antaman käskysignaa-lin mukaan. Nämä käskysignaalit tulevat BCC:n kautta RPU:lie välitettyjen, tietoliikennekanava-aikavälien ja 30 tilaaja-asemien käyttötilaa ilmaisevien tilaviestien mu kaan. Annettu tietoliikennekanava-aikaväli kytketään vastaavaan tilaaja-asemaan määrätyssä aikavälissä määrätyllä radiotaajuus (RF) -kanavalla. BCC on linjoilla, jotka on erikseen kytketty RPU:sta kuhunkin CCU:hun. Ohjauskäskyt 35 ja tilaviestit välitetään CCU:tten ja tilaaja-asemien vä lillä radio-ohjauskanavalla (RCC), joka on määrätty ennal- 98691 3 tamäärätyn RF-kanavan ennaltamäärätylle aikavälille.
Esillä olevan keksinnön ensisijaisena päämääränä on aikaansaada taajuus- ja välijoustavuutta tukiaseman ja siihen liittyvien tilaajayksiköiden välisissä lähetyksissä 5 esiintyvien vaikeuksien voittamiseksi. Esillä olevan kek sinnön toisena päämääränä on aikaansaada edellä mainittu joustavuus verrattain yksinkertaisella ja halvalla tavalla. Nämä päämäärät saavutetaan keksinnön mukaisella digitaalisella radiopuhelinjärjestelmällä, jolle on tunnus-10 omaista, että aikavälit ja taajuuskanavat ovat selektiivi sesti uudelleen sijoitettavissa tilaaja-asemille tilaaja-aseman meneillään olevan yhteyden aikana siirtämällä mainittu tilaaja-asema väliltä tai taajuudelta, jolle tilaaja-asema on alunperin sijoitettu, toiselle aikavälille tai 15 taajuuskanavalle ennalta määrätyn sijoitustaulukon mukai sesti, mainitun järjestelmän sisältäessä sijoituselimet aikavälien ja taajuuskanavien uudelleen sijoittamiseksi selektiivisesti mille tahansa tilaaja-asemalle vasteena tiedonsiirron huonontumiselle tukiaseman ja tilaaja-aseman 20 välisellä yhteydellä tai vasteena erilliselle ylimääräi selle tilaaja-asemalle, joka on tulossa linjalle, ja jossa toinen tilaaja-asema, joka on voinut olla sijoitettuna erityiselle aikavälille ja taajuuskanavalle ja johon on kyseisellä hetkellä olemassa yhteys, uudelleensijoitetaan 25 toiseen aikaväliin ja/tai taajuuskanavaan sen sallimisek si, että toinen tilaaja-asema käyttää tätä erityistä aikaväliä ja/tai taajuuskanavaa.
Keksinnön mukaisen järjestelmän muut edulliset suoritusmuodot ilmenevät oheisista epäitsenäisistä patentti-30 vaatimuksista 2-6.
Esillä olevan keksinnön eri päämäärät ja siihen liittyvät edut tulevat selvästi esille seuraavasta yksityiskohtaisesta kuvauksesta, kun se luetaan yhdessä seu-raavien piirrosten kanssa, joissa: 35 Kuvio 1 on lohkokaavio esillä olevassa keksinnössä käytetystä tukiasemasta, tilaaja-asemien ollessa yleisesti 98691 4 merkittyinä.
Kuvio 2 on lohkokaavio esillä olevan keksinnön toteutuksen sisältävästä yhden tilaajan yksiköstä.
Kuvio 3 on lohkokaavio esillä olevan keksinnön to-5 teutuksen sisältävästä kahden tilaajan yksiköstä.
Kuvio 4 on lohkokaavio esillä olevan keksinnön toteutuksen sisältävästä usean yhden tilaajan yksiköstä.
Kuvio 5 on lohkokaavio esillä olevan keksinnön toteutuksen sisältävästä usean kahden tilaajan yksiköstä.
10 Kuvio 6 esittää esillä olevan keksinnön toteutuksen radioprosessointiyksikkömatriisia.
Kuvio 7 on lohkokaavio, joka esittää esillä olevassa keksinnössä käytettävän kanavamodulin yksityiskohtia.
Kuvio 8 on lohkokaavio esillä olevan keksinnön ιοί 5 teutuksen sisältävästä radioprosessointiyksiköstä ja sen kytkentäelimistä.
Kuvio 9 on toiminnallinen esitys tukiaseman ja tilaaja-aseman välisistä tietoliikennekerroksista. Lyhennesanasto 20 BCC kantakaistaohjauskanava BER bittivirhetaajuus CCT kanavaohjaustehtävä CCU kanavaohjausyksikkö CO keskus ' 25 COT keskuspääte CRC syklinen redundanssitarkistus DBM tietokantamoduli LQ yhteyden laatu MF virhetoiminta 30 MPM viestiprosessointiyksikkö MTU pääajoitusyksikkö MUX multiplekseri PCM pulssikoodimodulaatio RCC radio-ohjauskanava 35 RF radiotaajuus RPU radioprosessointiyksikkö 98691 5 RRT etäisradiopääte SCT tilaajaohjaustehtävä (laite) SDLC synkroninen tietoyhteyden ohjaus SM ajoitinmoduli 5 VCU äänikoodaus-dekoodausyksikkö
Tarkastellaan piirroksia, joissa samanlaiset viitenumerot viittaavat samanlaisiin osiin, kuviossa 1 on esitetty tukiasema, yleisesti merkitty 10, johon kuuluu kes-kustoimistopääte (COT), yleisesti merkitty 12, ja etäis-10 radiopääte (RRT), yleisesti merkitty 14. COT 12 sisältää radioprosessointiyksikön (RPU) 16, joka on kytketty liitännän 18 vaihdeyksikköön 20. Vaihde on edullisesti keskitin, kuten "Model 1218C" digitaalinen kuvakeskitin kytkimellä varustettuna, jota saa ITT-yhtymältä New York, New 15 York, USA.
Vaihde 20 on piirissä keskuksen (CO) 22 kanssa usean kaksijohtimisen linjan 24 välityksellä ja on myös piirissä, kaiunestopiirien 26 ja yhdysjohtojoukon 28 kautta, usean multiplekseriin (MUXit) 30 kanssa, multipleksereiden 20 ollessa kytkettynä pääajoitusyksikköön (MTU) 32 etäisra- diopäätteessä 14. Kussakin yhdysjohdossa 28 kulkee joukko multipleksoituja vastaavan MUXin 30 antamia aikavälejä. Kantakaistaohjauskanava (BCC) 34, joka varaa yhden aikavälin yhdessä yhdysjohdossa 28, muodostaa MUXien 30 ja 25 kanavamodulien 36 välisen kommunikaation.
Kukin MUX 30 on toteutettu modulaarisella kortilla, joka pystyy käsittelemään 24 samanaikaista pulssi koodimo-dulaatio- (PCM) piiriä tai 23 samanaikaista PCM-piiriä ja BCC:n. MUXit ottavat dataa yhdysjohdoilta 28 ja jakavat 30 sen kanavamoduleille 36, jotka ovat piirissä lähetin-vas- taanotin-verkon 38 kanssa tehovahvistimen 40 kautta.
RPU:11a 16 on vaihteen (keskittimen) 20 ja RRT:n 14 lopullinen hallinta ja se prosessoi tilaajien pyyntöjä vaadittavan lähetystien pystyttämiseksi tilaaja-asemien, 35 merkitty yleisesti 42, ja keskuksen (CO) 22 välille.
6 98691
Kukin tilaaja-asemista 42 voi olla yhden tilaajan yksikkö, kahden tilaajan yksikkö tai usean tilaajan yksikkö. Kuvio 2 esittää kahden tilaajan yksikköä, joka muodostuu lähetinvastaanottimesta 50 kytkettynä antennin 52 ja 5 modernin 54 välille, modernin ollessa piirissä kooderi-de- kooderin 56 kanssa signaalien koodaamiseksi tai dekoodaa-miseksi tilaajalaitteesta tai tilaajalaitteeseen 58. Kuviossa 3 on esitetty sama yleisen tyyppinen yksikkö paitsi että se muodostuu kahden tilaajan yksiköstä, jossa antenni 10 60, lähetin-vastaanotin 62, moderni 64 ja kooderi-dekooderi 66 ovat piirissä tilaajalaitteita 72 ja 74 erottavien puskurien 68 ja 70 kautta.
Kuvion 3 kahden tilaajan yksikössä, mikäli kaksi keskustelua lähetetään ja vastaanotetaan yhdessä välissä, 15 lähetinvastaanotin, moderni ja kooderi-dekooderi voivat olla yksittäisiä kaksisuuntaisia elimiä, joiden ainoastaan täytyy suorittaa yhdenlaisia toimintoja kerrallaan, esim. lähettää tai vastaanottaa kullakin linjalla. Edelleen, koska yksikkö ei koskaan vastaanota ja lähetä samanaikai-20 sesti, ei tarvita kahdentajaa, koska ainoa tapahtuva kah dennus tapahtuu puskurien 68 ja 70 kautta, jotka on kytketty tilaajalaitteiden liitäntäpiiriin (ei kuvassa).
Kuviossa 4 on esitetty usean yksittäisen tilaajan järjestelmä, joka muodostuu yhdentämis-, levittämis- ja 25 kahdentamisverkosta, merkitty yleisesti 80, joka on kyt ketty antenniin 82 ja joukkoon yhden tilaajan yksiköitä 84a, 84b, 84n. Kukin tilaajayksikkö on kytketty vastaavaan tilaajalaitteeseen 86a, 86b ja 86n.
Kuvio 5 esittää saman tyyppistä moninkertaista jär-30 jestelmää kuin kuviossa 4 paitsi että verkko 88 on kytket- ty kahden tilaajan yksiköihin 90, 92, 94 jne, joista kukin on kuviossa 3 esitettyä tyyppiä ja on kytketty vastaaviin kahden tilaajan laitteisiin, kuten yksikkö 90 laitteisiin 96 ja 98, yksikkö 92 laitteisiin 100 ja 102, ja yksikkö 94 35 laitteisiin 104 ja 106.
98691 7
Keskustelun aikana joitakin ongelmia voi aiheutua erinäisten tekijöiden vuoksi, jotka voidaan luokitella seuraavasti: a) monitilaajakytkentä, b) modulaatiomuutos, c) interferenssin välttäminen ja d) yksittäisen kanavan 5 laitevika.
Kuviossa 6 on esimerkki RPU-matriisista, jossa eri tilaajat on merkitty kirjaimilla A-G, vaakarivien edustaessa taajuuksia ja pystysarakkeiden edustaessa välejä. Numero "1" edustaa tilaa "käytössä" ja "0" tilaa "ei käytös-10 sä". Tähän matriisiin tarvitsee ainoastaan tallettaa lähe- tysvälit (kuviossa), koska vastaanottovälit ovat aina siirtyneet 2 välin verran.
Käytön aikana sattuu usein, että tietyn taajuuden kaikki neljä väliä ovat eri tilaajien varaamia. Oletetaan, 15 esimerkiksi, että on yksi kahden tilaajan yksikkö muiden ollessa yhden tilaajan yksiköitä. Kahden tilaajan yksikön tapauksessa on välttämätöntä, että asianomaiset kaksi tilaajaa ovat vierekkäisissä väleissä. Mikäli yksi kahdesta tilaajasta varaa tietyn taajuuden ja välin muiden mainitun 20 taajuuden välien ollessa yksittäisten tilaajien varaamia ja mikäli toinen kahden tilaajan yksikön tilaajista vaatii yhteyttä koska hän on nostanut kuulokkeen puhelun ottamiseksi tai tuleva puhelu ohjataan hänelle keskuksesta, joko mainitulla taajuudella viereisessä välissä oleva yksittäi-' 25 nen tilaaja täytyy siirtää toiselle taajuudelle ja/tai väliin tilan tekemiseksi toiselle kahden tilaajan yksikön tilaajalle tai ensimmäinen kahden tilaajan yksikön tilaaja, joka varaa tietyn taajuuden ja välin, täytyy siirtää toiselle taajuudelle, jossa viereinen väli on käytettävis-30 sä. Tässä tapauksessa RPU asettaa voimassa olevat kytken- :* nät ja tallettaa ne muistiinsa ja voi sen vuoksi määrittää minne matriisin sisällä siirto voidaan suorittaa.
Edellä mainitun kaltainen siirto suoritetaan seu-raavalla tavalla: Oletetaan esimerkiksi, että ensimmäinen 35 tilaaja kahden tilaajan yksiköstä on parhaillaan keskuste- 98691 8 lemassa taajuudella D välissä 1 (vastaanottorväli 3). Kun toinen tilaaja kahden tilaajan yksiköstä nostaa kuulokkeen, hälytyssignaali (yksi bitti) lähetetään takaisin tukiasemalle osana keskustelun lisäksi lähetettäviä oh-5 jausbittejä. Hälytysbitti havaitaan kanavamodulissa 36, joka sitten lähettää viestin takaisin RPU:hun 16 MUXin 30, yhdysjohdon 28, vaihteen 20 ja liitännän kautta joko pitkin vastakkaisen keskustelun tietä tai pitkin erillistä tietä. Kääntäen, keskuksesta (CO) 22 tuleva signaali vie-10 dään vaihteen 20 ja liitännän 18 kautta RPU:hun 16.
Jomman kumman signaalin esiintyessä ts. laitteesta tuleva tai keskuksesta tuleva, täytyy toiselle kahden tilaajan yksikön tilaajista saada käyttöön väli, jotta se voisi kytkeytyä tukiasemalle välissä, joka on ensimmäisen 15 kahden tilaajan yksikön tilaajan jo käyttämän välin vie ressä. Vaikka olisikin mahdollista siirtää ensimmäinen kahdesta tilaajasta taajuuskanavalta D G:lie, olisi se vähemmän suositeltava siirto, koska samalla taajuudella ei useinkaan ole kahta vapaata vierekkäistä väliä. Joka ta-20 pauksessa on ainakin yhtä helppoa siirtää viereinen yhden tilaajan yksikkö taajuudelta D, väli 2, eri taajuudelle. Esitetyssä esimerkissä viereinen tilaaja voidaan siirtää mille tahansa kahdeksasta avoimesta välistä. Koska siirrettävä yksittäinen tilaaja ei edellytä vierekkäisiä väle-25 jä lähetykseen ja vastaanottoon, mikäli siirto suoritetaan ainoastaan taajuuden suhteen (esim. kanavalta D kanavalle B tai G), se voidaan suorittaa välin ollessa käyttämättömänä ja on näin ollen häiriötön. Jos muutos suoritetaan sekä välin että taajuuden suhteen niin tällöin yhden välin 30 verran lähetysdataa kaksinkertaistuu tai katoaa.
Analoginen tilanne esiintyy usean yhden tilaajan yksikön tapauksessa, kuten kuviossa 4. Koska kussakin yksikössä on täydellinen sarja elimiä, voi useampi kuin yksi yksikkö lähettää samaan aikaan. Itse asiassa on parempi, 35 että kaikki lähetykset tapahtuvat samanaikaisesti ja vas- 98691 9 taanotot samanaikaisesti, vastaanottimien etupään ylikuorman välttämiseksi. Näin ollen, kuvion 6 matriisissa, mikäli kaksi tilaajaa varaa välin 1 taajuuksilla B ja D ja kolmas tilaaja edellyttää puhelun aloittamista, RPU:n 16 5 täytyy määrätä kolmas tilaaja väliin 1 jommalla kummalla taajuudella F tai G.
Järjestelmän ollessa kuviossa 5 esitetyn kaltainen, eli usean kahden tilaajan yksikön muodostama, kunkin kahden tilaajan parin ensimmäisten tilaajien tulee olla sa-10 massa välissä mutta eri taajuuksilla kun taas kunkin parin toisen tilaajan tulee olla viereisessä välissä samalla taajuudella kuin vastaava ensimmäinen tilaaja.
Edellä mainituissa tilanteissa RPU asettaa voimassa olevat kytkennät kullakin aikavälillä ja tallettaa ne 15 muistiinsa. Se voi tämän vuoksi määrittää, millä tahansa ajan hetkellä, missä siirto matriisin sisällä voidaan suorittaa.
Kaikissa edellä mainituissa tilanteissa, joissa aiheena on välien ja taajuuksien määrääminen monen tilaa-20 jän tilanteissa, muutoksen kiihotin saa alkunsa tukiaseman ulkopuolella (joko keskuksesta tai tilaajalaitteessa). Seuraavissa tapauksissa, joihin liittyy häipymisestä aiheutuva modulaation muutos, interferenssin välttäminen tai laiteviasta aiheutuva muutos, kiihotin saa alkunsa tai se • 25 havaitaan itse tukiasemalla.
Tukiasemalla kukin kanavamoduli 36, kuvio 7, sisältää kanavaohjausyksikön (CCU) 110 ja modernin 112 kummankin ollessa kytkettynä äänikooderi-dekooderiyksikköön (VCU) 114 vastaavalla kompressoidulla datayhteydellä 116 ja oh-30 jaustilayhteydellä 118. VCU on liitetty MUXiin 30 pulssi- ‘ .· koodimodulaatio (PCM) -datakanavilla 120, kun CCU on lii tetty MUXiin 30 synkronisella tietoyhteyden ohjauksella (SDLC) 122.
Eri elimiin liittyy joukko puskureita (ei kuvios-35 sa). Tässä suhteessa kukin kanavamoduli sisältää AGC-pus- 98691 10 kurin kullekin raolle ja yhteyden laatu (LQ) -puskurin, joka mittaa vastaanotettua differentiaalivaihevirhettä. Tämän lisäksi VCU:ssa on bittivirhetaajuus (BER) -puskuri. Syklinen redundanssitarkistus (CRC) lähetetään osana kes-5 kustelun koodattua pursketta antaen BER-lukeman BER-pusku- rille.
Esillä olevassa tapauksessa korkea AGC-taso merkitsee, että vastaanotetaan korkeaa signaalitasoa ja vastaanottimen vahvistus on pieni. Kääntäen, alhainen AGC-taso 10 viittaa alhaiseen vastaanotetun signaalin tasoon ja suu reen vastaanottimen vahvistukseen. Tätä AGC tasoa käytetään ilmaisemaan, johtuuko signaalien heikkeneminen signaalin häipymisestä vaiko esiintyykö interferenssiä. Korkeampi AGC-taso viittaa interferenssiin, koska AGC-taso 15 perustuu lähetettyjen signaalien ja mahdollisesti interfe- roivien signaalien summaan. Kummassakin tapauksessa korjaus voidaan suorittaa modulaation muutoksella. Tätä varten kuten jäljempänä tarkemmin kuvataan, kukin kanavamodu-li 36 sisältää modeemin, joka pystyy lähettämään ja vas-20 taanottamaan ääniväleissä joko 16- tai 4 vaihemodulaatiol- la. 4-vaihemodulaatiossa symbolia kohti tuleva bittimäärä on ainoastaan puolet 16-vaihemodulaation bittimäärästä mutta bittitaajuus on sama. Näin ollen, käytettäessä 4-vaihemodulaatiota, kaksi vierekkäistä väliä, kuvion 6 25 matriisi, yhdistetään yhdeksi pidentyneeksi väliksi, joka sisältää saman lukumäärän bittejä pidentynyttä väliä kohti kuin mitä välissä esiintyisi käytettäessä 16-vaiheista operaatiota.
Kun esimerkiksi kahden tilaajan järjestelmä on toi-30 minnassa ja jos joko BER kasvaa yli tietyn kynnyksen .* (esim. 0,1 %) tai LQ laskee tietyn kynnyksen alle (esim. 6 astetta), vastaavien puskureitten sisältö raportoidaan RPUrlle MUX-yhdysjohto-vaihde (keskitin)-liitäntä yhteyden kautta. Tällöin RPU lähettää ohjaussignaalin takaisin sa-35 maa yhteyttä pitkin ohjusmoduliin 16-vaihetoiminnon muut- 98691 11 tamiseksi 4-vaihetoiminnoksi. Samaan aikaan, mikäli kaksi tilaajaa toimii parhaillaan saman taajuuden vierekkäisissä väleissä, yksi tilaajista muutetaan toiselle taajuudelle edellä kuvatulla tavalla.
5 Mikäli, sen jälkeen kun modulaatiotasoa on muutettu edellä kuvatulla tavalla, AGC-taso on edelleen korkea tällä nimenomaisella tilaajalla, oletetaan, että syy kehnoon BER:iin ja LQ:hun on interferenssi pikemmin kuin lähetyksen häipyminen. Kaikkien AGC-puskureiden lähdöt ilmoiteli) taan RPU:lle, joka määrittää, millä taajuuksilla (jos mil lään) on alhainen AGC-taso, jolloin RPU aloittaa taajuus-muutoksen korkean Abc-tason taajuudelta alhaisen Abc-tason taajuudelle tälle tilaajalle. Tämä poistaa interferenssin mikäli sitä esiintyy.
15 Tukiasemalla on myös virhetoiminto (M) -puskurit, joissa on tukiasemaketjun, johon kuuluvat vaihde (keskitin), yhteysjohto, MUU, kanavamoduli, tehovahvistin, lähetin, ja vastaanotin, kunkin yhteyden toiminnallinen tila. Mikäli Ms-puskuri havaitsee virhetoiminnan tai laite-20 vian, RPU:hun lähetetään signaali, joka ilmaisee kyseessä olevan taajuuden. Ottaessaan vastaan tämän MF-signaalin RPU aloittaa taajuus- (ja tarvittaessa väli-) muutoksen kullekin keskustelulle (jos niitä ylipäänsä on), joka parhaillaan on käynnissä vikaantuneella kanavalla.
25 RPU 18 on tärkein elin hallittaessa taajuuskanavien ja välien määräytymisiä ja sen yleinen rakenne on esitetty kuviossa 8. Se muodostuu viestiprosessointimodulista (MPM) 130, joka on kytketty tietokantamoduliin (DBM) 132 ja ajoitinmoduliin (SM) 134. MPM hoitaa kaikki SM:n ja DBM:n 30 väliset liitännät ja myös liitännät RPU:n ulkopuolella sijaitseviin kanavaohjausyksikköön (CCU) 110 ja tilaajaoh-jaustehtävälaitteeseen (SCT) 136. CCU sijaitsee kanavamo-dulissa 36, kuvio 7, kun taas SCT on piirissä tilaaja-asemien kanssa.
35 98691 12
Toiminnassa, jos esimerkiksi puhelun aikana yhteyden laatu (LQ) laskee ennalta määrätyn tason alapuolelle, RPU käynnistetään lähettämään viesti SCT:lle 128, joka tällöin kommunikoi MPM:n 122 kanssa. Tällöin MPM a) lähet-5 tää signaalin DM:lie 124 käytettävissä olevan kanavan tun nistamiseksi ja b) tarkistaa ajoitinmodulin 126 kanssa aikatauluohjauksen ja ajoituksen (ajoitinmoduli järjestää vastaanottamansa viestit vastaanottojärjestykseen). Mikäli löytyy käytettävissä oleva kanava, MPM lähettää viestin 10 takaisin SCTrlle matriisin uudelleen järjestämiseksi niin, että puhelu siirtyy käytettävissä olevalle kanavalle. Mikäli kanavaa ei ole käytettävissä, puhelu säilyy samalla kanavalla.
Mikäli puhelun aikana kaikki neljä väliä ovat va-15 rattuina, johtuen tietyllä taajuudella esiintyvästä inter ferenssistä, on välttämätöntä siirtää kaikki tilaajat toiselle taajuudelle vastaaviin väleihin, tapahtuu seuraavaa: RPU, kun alentunut yhteys on sen käynnistänyt, lähettää viestin SCT:lle pyytäen taajuuden vaihtoa. SCT lähettää 20 viestin edelleen tilaaja-asemalla sijaitsevalle kanavaoh- jaustehtävälaitteelle (CCT) taajuusmuutosprosessointia varten ja kommunikoi myös tukiasemalla olevan MPM:n kanssa käytettävissä olevan CCU-kanavan määräämistä varten. MPM lähettää viestin DBM:lle käytettävissä olevan kanavan tun-' 25 nistamista varten ja tarkistaa myös ajoitinmodulin aika palkan saamiseksi aikataulusta. Mikäli löytyy käytettävissä oleva kanava, MPM lähettää viestin takaisin SCT:lie kanavapaikan uudelleenjärjestämistä varten. Mikäli käytettävissä olevaa kanavaa ei ole, SCT lähettää varattu-sig-30 naalin RPU:lie eikä muutosta tehdä.
Kuvio 9 esittää RCC protokollaa. RPU 16 on yhteydessä CCU:n 110 ja modernin 112 kanssa. Tilaaja-asemalla SCT 136 on yhteydessä modernilla 140 varustetun CCT:n 138 kanssa. RCC-protokolla muodostuu kahdesta kerroksesta, 35 tietoyhteyskerroksesta 142 ja pakettikerroksesta 144. Tie- 98691 13 toyhteyskerros on osien välinen fyysinen yhteys ja paket-tikerros muodostuu fyysisen yhteyden kautta välitettävistä viesteistä. Tietoyhteyskerros vastaa virheen ilmaisusta, sanatahdistuksesta ja -ryhmityksestä, törmäystilanteiden 5 ilmaisusta ja ratkaisemisesta (saman aikavälin ja saman RF-kanavan ristiriitaan johtava sisältö).
Tarkastellaan kuviota 9, esimerkiksi, RPU prosessoi kahta protokollatietä: ensimmäisessä protokollassa RPU
lähettää viestin tukiasemalla olevalle CCU:lle vaatien 10 modulaation muutosta. Toisessa protokollassa RPU lähettää viestin SCT:lle vaatien taajuuden muutosta. Kolmannessa protokollassa SCT lähettää viestin takaisin RPU:lie ilmaistakseen, että kaikki kanavataajuudet ovat varattuja.
Toisessa esimerkissä RPU lähettää viestiprotokollan 15 SCT:lie vaatien kanavataajuuden muutosta. Tämä viesti aloittaa kaksi toimintoa: ensiksi, viesti vaatii, että tilaaja- asemalla oleva SCT etsii reitin toiselle RCC:n taajuudelle. Tällöin SCT kommunikoi CCT:n kanssa. Sitten CCT etsii kanavilla ja löytäessään käytettävissä olevan 20 välin ja taajuuden, se kytkeytyy niihin. Toisessa toimin nossa viestiprotokolla saa SCT:n kutsumaan keskusta olemaan valmiina kytkentää varten.
Mikäli keskustelun aikana yhteyden laatu laskee ennaltamäärätyn tason alapuolelle, RPU vie tämän tiedon • 25 CCU:lie ja vaatii modulaatiotason muutosta. CCU kuittaa tämän viestin SCLC yhteyden avulla MUXin kautta RPU:lie.

Claims (6)

14 98691
1. Digitaalinen radiopuhelinjärjestelmä, jossa on tukiasema (10), joka on yhteydessä keskukseen (22) ja 5 tilaaja-asemien (42) kanssa, jotka on kytketty RF-kanavilla tukiasemaan (10), mainitulla tukiasemalla (10) on monta sekventiaalisesti toistuvaa aikaväliä ja lukuisia taajuus-kanavia, tunnettu siitä, että aikavälit ja taajuuskanavat ovat selektiivisesti 10 uudelleen sijoitettavissa tilaaja-asemille (42) tilaaja-aseman meneillään olevan yhteyden aikana siirtämällä mainittu tilaaja-asema (42) väliltä tai taajuudelta, jolle tilaaja-asema on alunperin sijoitettu, toiselle aikavälille tai taajuuskanavalle ennalta määrätyn sijoitustaulukon 15 mukaisesti, mainitun järjestelmän sisältäessä sijoituseli-met aikavälien ja taajuuskanavien uudelleen sijoittamiseksi selektiivisesti mille tahansa tilaaja-asemalle (42) vasteena tiedonsiirron huonontumiselle tukiaseman (10) ja tilaaja-aseman (42) välisellä yhteydellä tai vasteena erillisel-20 le ylimääräiselle tilaaja-asemalle, joka on tulossa linjalle, ja jossa toinen tilaaja-asema (42), joka on voinut olla sijoitettuna erityiselle aikavälille ja taajuuskanavalle ja johon on kyseisellä hetkellä olemassa yhteys, uudelleensi-joitetaan toiseen aikaväliin ja/tai taajuuskanavaan sen ... 25 sallimiseksi, että toinen tilaaja-asema (42) käyttää tätä erityistä aikaväliä ja/tai taajuuskanavaa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että jokainen monesta kaksoistilaa-ja-asemasta (42) on yhteydessä sijoituselimiin, jokaisen 30 kaksoistilaajaparin (42) kummankin tilaajan (42) ollessa erikseen sijoitettavissa vierekkäisiin väleihin selektiivisessä taajuuskanavassa sijoituselimillä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että monta yksittäistä tilaaja- 35 asemaa (42) on yhteydessä sijoituselimiin. 98691 15
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että sijoituselimet suorittavat sijoituksensa johtuen modulaatiomuutoksen, taajuuskanavan interferenssin ja/tai laitevian esiintymisen aiheuttamasta 5 tiedonsiirron huonontumisesta.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että sijoituselimet sijoittavat yhden tilaajista (42) ennalta määrätyn sijoitustaulukon mukaan estäen yhteyden aikavälin ja taajuuskanavan samanai- 10 kaisen vaihdon.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että uudelleensijoitus tapahtuu modulointinopeuden muuttamiseksi tilaaja-asemalle. 98691 16
FI884923A 1988-10-25 1988-10-25 Laite ja menetelmä taajuusjoustavuuden aikaansaamiseksi digitaalisissa tietoliikennejärjestelmissä FI98691C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI884923A FI98691C (fi) 1988-10-25 1988-10-25 Laite ja menetelmä taajuusjoustavuuden aikaansaamiseksi digitaalisissa tietoliikennejärjestelmissä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI884923A FI98691C (fi) 1988-10-25 1988-10-25 Laite ja menetelmä taajuusjoustavuuden aikaansaamiseksi digitaalisissa tietoliikennejärjestelmissä
FI884923 1988-10-25

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI884923A0 FI884923A0 (fi) 1988-10-25
FI884923A FI884923A (fi) 1990-04-26
FI98691B FI98691B (fi) 1997-04-15
FI98691C true FI98691C (fi) 1997-07-25

Family

ID=8527252

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI884923A FI98691C (fi) 1988-10-25 1988-10-25 Laite ja menetelmä taajuusjoustavuuden aikaansaamiseksi digitaalisissa tietoliikennejärjestelmissä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI98691C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI884923A0 (fi) 1988-10-25
FI884923A (fi) 1990-04-26
FI98691B (fi) 1997-04-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4785450A (en) Apparatus and method for obtaining frequency agility in digital communication systems
US5799250A (en) Interface arrangement for connecting base stations to a private branch exchange
US5237570A (en) Prioritized data transfer method and apparatus for a radiotelephone peripheral
US4587651A (en) Distributed variable bandwidth switch for voice, data, and image communications
US4792948A (en) Distributed switching architecture
JP2540968B2 (ja) 多方向多重通信方式
KR910002016B1 (ko) 광역 패킷 통신 회로망 및 정보 전송 방법
EP0439926A2 (en) Improved base station for mobile radio telecommunications systems
US20040132485A1 (en) Cordless telephone system with wireless expansion peripherals
JPS5810894B2 (ja) 時分割多元接続通信システム
GB2138652A (en) Distributed PABX
GB2132455A (en) Communications systems
US5812541A (en) Simplified wireless subscriber system adapted for CDMA radio transmission
EP0107696B1 (en) Apparatus for connecting digital terminals to a digital exchange
FI98691C (fi) Laite ja menetelmä taajuusjoustavuuden aikaansaamiseksi digitaalisissa tietoliikennejärjestelmissä
GB2213025A (en) Point-to-multipoint communication system
US6930990B2 (en) Serial communications link for a base stations
JP2001016179A (ja) 運ばれる様々な種類のトラフィックの要件を考慮した伝送システムと、対応する送信機および受信機
JPS60250736A (ja) 多方向時分割無線通信方式
KR920001549B1 (ko) 디지탈 통신 시스템에서 주파수 어질리티(agility)를 획득하기 위한 장치 및 그 방법
CA1295434C (en) Apparatus and method for obtaining frequency agility in digital communication systems
RU2237366C2 (ru) Коммуникационная система и метод присвоения временных интервалов и частотных каналов
JP2899805B2 (ja) 通信システム
JPH0728441B2 (ja) 移動通信交換システム
NO176780B (no) Anordning og fremgangsmåte for å oppnå frekvenssmidighet i digitale kommunikasjonssystemer

Legal Events

Date Code Title Description
GB Transfer or assigment of application

Owner name: INTERDIGITAL TECHNOLOGY CORPORATION

BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: INTERDIGITAL TECHNOLOGY CORPORATION

MA Patent expired