FI97009C - Televerkon varmennusjärjestelmä - Google Patents

Televerkon varmennusjärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI97009C
FI97009C FI930660A FI930660A FI97009C FI 97009 C FI97009 C FI 97009C FI 930660 A FI930660 A FI 930660A FI 930660 A FI930660 A FI 930660A FI 97009 C FI97009 C FI 97009C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
concentrators
parent
traffic
center
hubs
Prior art date
Application number
FI930660A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI930660A (fi
FI930660A0 (fi
FI97009B (fi
Inventor
Timo Vesterinen
Raimo Kantola
Original Assignee
Nokia Telecommunications Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Telecommunications Oy filed Critical Nokia Telecommunications Oy
Priority to FI930660A priority Critical patent/FI97009C/fi
Publication of FI930660A0 publication Critical patent/FI930660A0/fi
Publication of FI930660A publication Critical patent/FI930660A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI97009B publication Critical patent/FI97009B/fi
Publication of FI97009C publication Critical patent/FI97009C/fi

Links

Landscapes

  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Exchange Systems With Centralized Control (AREA)

Description

97009
Televerkon valmennusjärjestelmä Tämän keksinnön kohteena on televerkon varmennus-järjestelmä, joka televerkko muodostuu verkkoelementeistä, 5 kuten alueellisista keskittimistä ja niitä keskitetysti ohjaavista emäkeskuksista, jolloin valmennusjärjestelmä tietyllä teleliikennealueella muodostuu kahdesta toisiaan varmentavasta emäkeskuksesta, joihin molempiin on liitetty mainittuun teleliikennealueeseen kuuluvat verkkoelementit 10 eli keskittimet, jolloin vikatilanteessa yhden tai useam man keskittimen liikenteen ohjaus on siirrettävissä emä-keskukselta toiselle.
Yleisten televerkkojen rakentamisessa ovat yleistymässä digitaalisten keskusten eritasoiset keskittimet ja 15 niiden avulla rakennetut verkot. Keskitin on tehokas tapa kerätä laajalta alueelta tilaajia suureen solmu- tai aluekeskukseen. Keskittimiä sijoitetaan kyliin ja kapasiteetin lisääntyessä nykyään jo pikkukaupunkeihinkin.
Keskus ja sen keskittimet voivat näin tarjota digi-20 taaliset puhelinpalvelut laajalle alueelle. Käyttölaitok- sen kannalta tällaisella konseptilla on useita etuja. Tilaa janumerointi on vapaa koko laajalla keskusalueella. Keskuksen operointi on keskitettyä ja koko suurta kokonaisuutta voidaan käsitellä yhtenä keskuksena. Kaikki hal-25 lintatehtävät, kuten tilaajien hallinta tai ohjelmiston päivitykset ja vaihdot voidaan tehdä keskitetysti.
Emäkeskuksen ja sen keskittimien operointi tapahtuu keskitetysti emästä käsin. Toisaalta keskittimiltä vaaditaan hyvin itsenäistä toimintaa, varsinkin yhteyksien ol-30 lessa poikki emään. Keskittimen on pystyttävä välittämään sisäliikennettä ilman emäkeskuksen ohjausta ja sen katkoksen aikana tuottamat laskentatiedot on pystyttävä tallettamaan .
Emäkeskuksen ja itsenäisten keskittimien avulla 35 voidaan rakentaa tosi isoja verkkoja. Jo nyt on esitelty suunnitelmia, jossa keskittimien lukumäärä on jopa satoja.
2 97009 Tällöin törmätään uudenlaiseen ongelmaan. Yhden emäkeskuk-sen varaan rakennettu satojen keskittimien verkko saattaa olla haavoittuva emäkeskuksen vakavissa vikatilanteissa. Toisaalta operaattorit pyrkivät varmentamaan verkkoja 5 esim. kahdentamalla alue- ja solmutason keskuksia järjes tämällä alueen keskittimien tilaajat kahdelle eri keskukselle, jotka usein tilataan jopa eri toimittajilta. Näin pyritään varmistamaan, ettei isoilla alueilla menetetä totaalisesti puhelinpalveluja vakavissakaan vikatilanteis-10 sa.
Tämän keksinnön kohteena on järjestelmä, jossa laajaa keskitinverkkoa voidaan entistä tehokkaammin ja edullisemmin varmentaa, ja joka perustuu optimaaliseen liiken-neohjaustehtävien jakamiseen emäkeskuksen ja keskittimien 15 välillä ja keskitetyn ohjausmenetelmän käyttöön. Keksinnön mukaiselle järjestelmälle on tunnusomaista, että keskittimet sisältävät alueen liittymien numerot ja toiminnetie-dot, että emäkeskukset jakavat tulevan liikenteen osalta kuorman keskenään halutulla tavalla keskittimille, ja että 20 kullakin keskittimellä on nimetty emäkeskus lähtevää lii kennettä varten.
Keksintö perustuu optimaaliseen liikenneohjaustehtävien jakamiseen emäkeskuksen ja keskittimien välillä ja keskitetyn ohjausmenetelmän käyttöön. Iso verkko rakenne-,25 taan kahdentamalla emäkeskus kuormanjakoperiaatetta nou dattaen, kuva 2. Kuormanjako tässä yhteydessä tarkoittaa esim. sitä, että jos yhden emäkeskuksen avulla voidaan rakentaa keskitinverkko, joka käsittää n kpl keskittimiä, niin kahden emäkeskuksen avulla voidaan päästä esim. 1,5 30 ...1,8 kertaa suurempaan määrään, mutta samalla emäkeskuk set varmentavat toistensa tehtävät täydellisesti. Vakavassa vikatilanteessa, jossa toinen keskus pysähtyy, toinen hoitaa täydellisesti kaikkien keskittimien liikenteen vain pienentyneellä kokonaiskapasiteetilla. Mahdollista liiken-35 teen huippuarvoa ei saavuteta, mutta kaikilla tilaajilla on puhelinpalvelut kunnossa.
3 97009 Tällainen yksinkertaiselta tuntuva kahdennus ei tavallisesti ole mahdollista, koska se edellyttää emäkeskuk-sen koko tietokannan kahdentamista, missä törmätään mm. kustannusongelmiin. Tämä keksintö perustuukin optimaali-5 seen tietojen jakamiseen emäkeskuksen ja keskittimien vä lillä. Tämän seurauksena keskitin on lähes itsenäisen keskuksen tasoinen verkkoelementti.
Keksinnön mukaisen järjestelmän muille edullisille sovellutusmuodoille on tunnusomaista se, mitä jäljempänä 10 olevissa patenttivaatimuksissa on esitetty.
Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisesti esimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää digitaalisen televerkon yleistä ra- 15 kennetta, kuvio 2 esittää keksinnön mukaisesti varmennettua keskitinverkkoa emäkeskuksineen, kuvio 3 esittää vikatilannetta, jossa yhteys emä-keskuksen ja keskittimen välillä on menetetty, 20 kuvio 4 esittää vikatilannetta, jossa toinen emä- keskus on epäkunnossa, ja kuvio 5 esittää vikatilannetta, jossa yhteys molempiin emäkeskuksiin on menetetty tai molemmat emäkeskukset ovat epäkunnossa.
; 25 Kuviossa 1 on esitetty yleiskuva tunnetusta keski- tinverkosta, jossa emäkeskus 1 on yhteydessä verkkoele-mentteihin, eli keskittimiin 2a - 2c televerkon 3 yhteyksien kautta. Tunnetuissa verkoissa emäkeskus 1 ohjaa hyvin pitkälle keskittimien toimintaa, ja sisältää mm. tilaa-30 janumerotiedot ja liikenneseurantaan sekä laskutukseen tarvittavat rutiinit. Keskittimet toimivat nimensä mukaisesti lähinnä paikallisina liikenteen keräys- ja jakelupisteinä.
Kuvion 2 mukaisessa keksinnön mukaisesti toteute-35 tussa keskitinverkossa emäkeskuksia A,B on kaksi kappalet ta, jolloin kuhunkin emäkeskukseen hallinnollisesti kuulu- 4 97009 vat keskittimet 4a-6a ja 4b-6b liitetään molempiin emäkes-kuksiin keksinnön mukaisen varmennusjärjestelmän mukaisesti.
Emäkeskukset A ja B varmentavat toisiaan kuormanja-5 koperiaatteella. Tämä tarkoittaa saapuvan liikenteen koh dalla sitä, että muista keskuksista C tuleva (kauko)liikenne jaetaan molemmille emäkeskuksille tietyssä suhteessa normaaleilla liikenteen jakamista ohjaavilla ominaisuuksilla, esim. prosentuaalisella kuormanjaolla eri emäkes-10 kuksille.
Keskittimiltä 4a-6a,4b-6b lähtevä liikenne ohjataan aina saman emäkeskuksen A,B kautta muille keskuksille, mutta vaihtoehtoisen väylöityksen ominaisuuksilla vaihtoehtoinen väylöitys on järjestettävissä toisenkin emäkes-15 kuksen kautta, kuten jäljempänä nähdään.
Liikenteen ohjauksen toiminnot on jaettu siten, että keskittimet ovat mahdollisimman itsenäisiä, ja sisältävät lähes kaiken tarvittavan ohjaustiedon ja kaiken tilaajiin liittyvät yksityiskohtaiset numero- ja toiminne-20 tiedot. Keskitin suorittaa myös keskuksen tapaan lasken taan liittyvät tehtävät. Se pystyy lähettämään laskenta-tiedot tarvittaessa emäkeskukseen tai myös suoraan ulkopuoliseen laskentakeskukseen. Keskittimet voidaan edelleen rakentaa vikasietoisiksi ja ne palvelevat suhteellisen . 25 pientä tilaajamäärää, joten niitä ei tarvitse kahdentaa.
Keksinnön mukaan emäkeskuksissa oleva liikenteenoh-jaustieto on vastaavasti minimoitu siten, että sen kahdentaminen kahteen keskukseen on mahdollista. Emäkeskus sisältää keskittimelle suuntautuvan liikenteen osalta tar-30 vittavan ohjaustiedon siten, että tulevien puhelujen nume- . roanalyysi tehdään tilaajanumeron osalta loppuun asti.
Analyysin tuloksena puhelu ohjataan oikealle keskittimelle, jossa tilaajanumeron edellyttämät toimenpiteet analysoidaan ja suoritetaan kuten puhelinkeskuksessa normaa-35 listi, ja päädytään B-tilaajalle, eli puhelun vastaanot tajalle.
ti 5 97009
Vikatilanteissa kaikki keskittimien liikenne ohjautuu automaattisesti kunnossa olevan keskuksen kautta, eli liikenne ohjautuu automaattisesti varasuunnalle. Varasuun-naksi on määritelty toisen emäkeskuksen suunta. Tämä mää-5 rittely voidaan suorittaa keskuksen väylöitysominaisuuksia hyödyntäen. Eri keskittimissä 4a-6a,4b-6b valitaan lähtevää liikennettä varten oletusarvoksi eri emäkeskukset A,B siten, että emäkeskusten kautta ulos suuntautuva liikenne jakautuu optimaalisesti koko verkossa.
10 Tuleva liikenne ohjautuu vastaavasti vikatilantees sa kuvion 3 mukaisesti emäkeskuksesta A varasuunnalle, eli toiselle emäkeskukselle B, josta suurella todennäköisyydellä yhteydet pelaavat haluttuun keskittimeen 7. Tämä ohjaus voidaan suorittaa keskusten väylöitysfunktioilla. Jos 15 toinen emäkeskus on kuvion 4 mukaisesti toimintakyvytön, hoidetaan vaihtoehtoinen väylöitys tulevalle liikenteelle televerkon seuraavaksi ylemmän tason tai samalla tasolla lähettäjänä toimivan keskuksen C toimesta.
Jos molemmat keskittimen yhteydet emäkeskuksille on 20 kuvion 5 mukaisesi menetetty, eli yhteydet ovat poikki tai peräti molemmat emäkeskukset A,B epäkunnossa, liikenne on edelleen mahdollista keskittimen 7 palveleman alueen sisällä tilaajalta toiselle, koska keskitin sisältää kaikki normaalikeskuksen toiminnot, joten kaikki tilaajapalvelut 25 pelaavat. Samoin laskenta ja erilaiset mittaukset toimi vat. Näin ollen se tapaus, että jonkin alueen puhelinpalvelut täysin katoaisivat on erittäin pieni.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovellutusmuodot eivät rajoitu yllä esitettyihin esimerk-30 keihin, vaan että ne voivat vaihdella vapaasti jäljempänä olevien patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (5)

97009 Patentt ivaat imukset
1. Televerkon varmennus järjestelmä, joka televerkko muodostuu verkkoelementeistä, kuten alueellisista keskit- 5 timistä ja niitä keskitetysti ohjaavista emäkeskuksista, jolloin valmennusjärjestelmä tietyllä teleliikennealueella muodostuu kahdesta toisiaan varmentavasta emäkeskuksesta (A, B), joihin molempiin on liitetty mainittuun teleliikennealueeseen kuuluvat verkkoelementit eli keskittimet 10 (4a-6a, 4b-6b; 7), jolloin vikatilanteessa yhden tai useamman keskittimen liikenteen ohjaus on siirrettävissä emäkeskukselta toiselle, tunnettu siitä, että keskittimet (4a-6a, 4b-6b; 7) sisältävät alueen liittymien numerot ja toiminnetiedot, että emäkeskukset (A, B) jaka-15 vat tulevan liikenteen osalta kuorman keskenään halutulla tavalla keskittimille, ja että kullakin keskittimellä on nimetty emäkeskus lähtevää liikennettä varten.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että toisen emäkeskuksen ollessa 20 vahingoittunut, kaikki keskittimien (4a-6a, 4b-6b) kautta kulkeva liikenne on järjestetty ohjautumaan kunnossa olevan emäkeskuksen (A tai B) kautta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että emäkeskuksen ja tietyn 25 keskittimen (7) välisen yhteyden ollessa vahingoittunut, ko. keskittimen (7) kautta kulkeva liikenne on järjestetty ohjautumaan varalla olevan emäkeskuksen (A tai B) kautta.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen jär- 30 jestelmä, tunnettu siitä, että keskittimet (4a- 6a, 4b-6b; 7) ovat itsenäisiä siten, että ne sisältävät tarvittavat tilaajapalvelutoiminnot teleliikenteen ylläpitämiseksi keskitinalueen sisällä ilman emäkeskuksen (A, B) ohjausta. II 35 97009
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että keskittimet (4a-6a, 4b-6b; 7) ovat vikasietoisia ja sisältävät emäkeskuk-sen (A, B) palvelemaan tilaajamäärään nähden suhteellisen 5 vähän tilaajia. 97009
FI930660A 1993-02-15 1993-02-15 Televerkon varmennusjärjestelmä FI97009C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI930660A FI97009C (fi) 1993-02-15 1993-02-15 Televerkon varmennusjärjestelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI930660A FI97009C (fi) 1993-02-15 1993-02-15 Televerkon varmennusjärjestelmä
FI930660 1993-02-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI930660A0 FI930660A0 (fi) 1993-02-15
FI930660A FI930660A (fi) 1994-08-16
FI97009B FI97009B (fi) 1996-06-14
FI97009C true FI97009C (fi) 1996-09-25

Family

ID=8537380

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI930660A FI97009C (fi) 1993-02-15 1993-02-15 Televerkon varmennusjärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI97009C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI930660A (fi) 1994-08-16
FI930660A0 (fi) 1993-02-15
FI97009B (fi) 1996-06-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2705839B2 (ja) ネットワークを制御する方法
Snow et al. Reliability and survivability of wireless and mobile networks
McDonald Public network integrity/spl mdash/avoiding a crisis in trust
EP0262709B1 (en) Telecommunication system including a central back-up memory
CN105007220A (zh) 域间路由管理系统、方法、域适配器以及传输网络
CN101296391A (zh) 网元设备控制方法及系统
FI97009C (fi) Televerkon varmennusjärjestelmä
US20050100155A1 (en) Call distribution in distributed call centers
US7929444B2 (en) Communication nodes and methods using small routers to communicate over a backhaul facility
CN100433843C (zh) 归属区位置寄存器系统
EP0592153A2 (en) Telecommunications system with redundant SS7 signaling interfaces
Mostrel Issues on the design of survivable common channel signaling networks
FI108594B (fi) Menetelmä informaation reitittämiseksi puhelinverkon käytönohjausverkossa
CN104901883A (zh) 一种路由器的配置方法、装置及主备用业务路由器
US7123708B1 (en) Neutral tandem telecommunications network providing transiting, terminating, and advanced traffic routing services to public and private carrier networks
Brinsfield Unified network management architecture (UNMA)
CN101136845A (zh) 多协议路由配置装置及方法
CN210444291U (zh) 电力电话交换组网系统
EP2115959B1 (en) Handling of terminating calls in a distributed system
Rajalakshmi et al. A survey on cost effective survivable network design in wireless access network
CN1901575B (zh) 一种应用于虚拟总机业务中继资源控制的方法
WO2002051113A1 (en) Call distribution
Chen et al. Topological and architectural designs for pre-ISDN integration of fiber optic voice and data networks
CN117336196A (zh) 一种ippbx支持sdwan组网的方法及系统
US8824486B2 (en) Network re-routing systems and methods

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: NOKIA TELECOMMUNICATIONS OY

BB Publication of examined application