FI96485C - Maila - Google Patents

Maila Download PDF

Info

Publication number
FI96485C
FI96485C FI940820A FI940820A FI96485C FI 96485 C FI96485 C FI 96485C FI 940820 A FI940820 A FI 940820A FI 940820 A FI940820 A FI 940820A FI 96485 C FI96485 C FI 96485C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
racket
core part
striking
area
different
Prior art date
Application number
FI940820A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI940820A (fi
FI96485B (fi
FI940820A0 (fi
Inventor
Eero Lehti
Original Assignee
Eero Lehti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eero Lehti filed Critical Eero Lehti
Priority to FI940820A priority Critical patent/FI96485C/fi
Publication of FI940820A0 publication Critical patent/FI940820A0/fi
Publication of FI940820A publication Critical patent/FI940820A/fi
Publication of FI96485B publication Critical patent/FI96485B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96485C publication Critical patent/FI96485C/fi

Links

Landscapes

  • Golf Clubs (AREA)

Description

9648F
MAILA
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty maila.
5 Entuudestaan tunnetaan maila, johon kuuluu pitkänomaiset kädensija ja lyöntipää, jossa on olennaisesti pyöreä lyöntipinta, jossa on kovuudeltaan erilaisia alueita. Tällainen maila on esim. julkaisusta US 4,714.251 tunnettu baseball-maila, jossa maila on muo-10 dostettu kovuudeltaan erilaisista puulajeista niin, että kädensijaosa on kevyttä kovaa puuta, toinen pää on pehmeämpää puuta kuin kädensijaosa ja niiden välissä on muita puuosia raskaammasta puusta muodostettu väliosa, minkä tarkoituksena on parantaa mailan värähtelyominai-15 suuksia ja tehdä maila kestävämmäksi. Julkaisusta US 2,944,820 tunnettuun mailaan on upotettu vahvistukseksi kovasta puusta muodostettuja poikkileikkaukseltaan suorakulmaisia suikaleita. Tarkoituksena on vahvistaa mailaa siten, ettei sen pinnasta helposti kuoriudu 20 ("chipping") pois ainetta, mikä pilaisi lyöntipinnan muodon. Julkaisun mailarakenne on ratkaisu mekaaniseen luj uusongelmaan.
Ongelmana näissä entuudestaan tunnetuissa mailoissa on sama kuin kokonaan yhtenäistä materiaalia 15 olevissa mailoissa, ts. että pallon kantama ja etene-• missuunta on pääteltävissä lyönnin voimasta, jolloin ns. harhautuslyönci, jossa pelaaja lyö palloa heikolla näpäytyksellä, on havaittavissa pelikentältä päin. Entuudestaan tunnetut mailat eivät siis sovellu lyönti -30 tai pelitaktiseksi välineiksi eikä niillä voi saavuttaa . _ lyönnin lujuuden harhautusta pelitilanteessa.
;; Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat.
Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda 35 esiin maila, joka soveltuu pesäpallon ja baseballin tapaisiin peleihin ja jolla lyötäessä pallon kantamaa ei voida päätellä lyönnin voimasta.
9 96485
Keksinnön mukaiselle mailalle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 1.
Keksinnön mukaisesti mailaan kuuluu kovaa materiaalia oleva ydinosa, joka on yhtenäistä materiaa-5 lia kädensijan kanssa ja ulottuu olennaisesti koko mailan pituudelle; ja ydinosaa pehmeämpää, joustavaa materiaalia oleva, ulkopinnaltaan pyöreä "aippaosa, joka on järjestetty mailan lyöntipäähän ympäröimään ydinosaa erilaisina paksuuksina kovuudeltaan erilaisilla lyönti-10 pinnan alueilla.
Pallon kohdatessa mailan pehmeän osan lyönnistä tulee lyhyempi ja pänvastoin pallon kohdatessa mailan kovapintaisen osan lyönnistä tulee pitkä ja terävä. Lyöntiä varten keksinnön mukainen maila voidaan kääntää 15 sellaiseen haluttuun asentoon, että pallo osuu kovuudeltaan pehmeään alueeseen silloin, kun halutaan lyödä harhautuslyönti. Lyönnissä mailaa voidaan heilauttaa suhteellisen kovalla nopeudella, jolloin pelikentältä katsoen näyttäisi siltä, että tulossa on kova lyönti, 20 joka lennättää pallon pitkälle. Kuitenkin pallon osuessa pehmeään alueeseen, liike-energia absorboituu osittain pehmeän alueen muodonmuutokseen, ja pallon saama impulssi onkin pienempi kuin mitä lyönnin voimasta voisi päätellä. Vastaavasti haluttaessa lyödä kova 25 lyönti maila käännetään sellaiseen asentoon, että lyön-• tipinnan kova alue osuu palloon. Maila on tyypillisesti pitkänomainen pyörähdyssymmetrinen kappale, joten lyön-tipäässä pehmeällä alueella pehmeä materiaali ulottuu lyöntipinnasta säteittäisesti syvemmälle kuin kovalla 30 alueella. Kova lyöntipinnan alue voi muodostua myös suoraan ydinosasta, joka kovalla alueella ulottuu lyön- ·'· tipintaan saakka. Ydinosan muoto voi olla särmiömäinen, kuten kolmi-, neljä-, viisi,- kuusi- tms -kulmainen, tai pyöreä tai näiden sopiva yhdistelmä, tai minkä 35 tahansa sopivan muotoinen.
Mailan eräässä sovellutuksessa lyöntipää on muodostettu ainakin kahdesta kovuudeltaan erilaisesta 96485 3 materiaalista.
M=ilan eräässä sovellutuksessa mailaan kuuluu yksi tai useampia tunnistusmerkkejä lyöntipinnan alueen osoittamiseksi. Merkki voi olla esim mailan varteen 5 kädensijaan kiinnitettävä nasta, värimerkki tms. Pääasia on, että lyöjä voi helposti todeta mailaa visuaalisesti tarkastelemalla tai tunnustelemalla, missä kohtaa mailan lyöntipinnassa kovuudeltaan eri alueet sijaitsevat. Merkki voi olla muodostettu sillä tavalla 10 huomaamattomaksi, etteivät esim katsojat, syöttäjä tai kauempana pelikentällä olevat vastapuolen pelaajat voi sitä havaita. Edullisesti kädensijaan sijoitettuna lyöjän kädet peittävät merkin/merkit.
Mailan eräässä sovellutuksessa ydinosa on 15 puuta, metallia ja/tai muovia. Ydinosa voi olla esim materiaalia, josta tavanomaiset mailat on tehty.
Mailan eräässä sovellutuksessa vaippaosa on vaahdotettua ainetta, esim muovia. Vaippaosa voi olla esim vaahdotettua polyuretaania (PUR). Polyuretaanin 10 asemesta tai yhdessä sen kanssa voidaan käyttää myös muita tarkoitukseen soveltuvia vaahdotettavia muovimateriaaleja, kuten esim vaahdotettavaa polystyreeniä IPS) . Edullisesti vaahdottaminen suoritetaan muottiva-luna yhdessä ydinosan kanssa integraalivaluna siten, 25 että vaippaosa saa oikean muodon ja tasaisen ulkopinnan : ja vaahdotettava vaippaosa kiinnittyy valun aikana ydinosaan kiinni. Vaahdotetun muovin tiheyttä voidaan säädellä siten, että se vaihtelee lyöntipään kovuudeltaan eri osissa.
30 Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskoh taisesti viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa ); kuva l esittää keksinnön mukaisen mailan eräs tä sovellutusta; kuva 2 esittää poikkileikkausta II-II kuvasta 35 1; kuva 3 esittää kuvan 2 poikkileikkausta har-hautuslyönnissä pallon osuessa lyöntipinnan pehmeään 96485 4 alueeseen; ja kuva 4 esittää kuvan 2 poikkileikkausta kovassa lyönnissä pallon osuessa lyöntipinnan kovaan alueeseen .
5 Kuvassa 1 on pesäpallomaila. Maila on pit känomainen ja pituusakselinsa suhteen pyörähdyssymmetrinen kappale. Mailaan on muotoiltu pitkänomaiset kä-densija 1, jonka päässä on levennyksenä nuppi 9 otteen varmistusta varten. Mailan toista päätä kohden käden-10 sija 1 levenee jouhevasti lyöntipääksi 2. Lyöntipää 2 on olennaisesti lieriömäinen ja poikkileikkaukseltaan pyöreä ja sen ulkopinta on ns lyöntipinta 3. Kuten myös kuvan 2 poikkileikkauskuvasta II-II ilmenee, lyönti-pinnassa 3 on kovuudeltaan erilaisia alueita 4, 5 ja 6, 15 tässä esimerkissä kolme erilaista aluetta, joiden kim-moisuusominaisuudet ovat erilaiset toisiinsa verrattuna .
Mailassa on kovaa materiaalia, esim puuta, kovaa muovia tai metallia oleva ydinosa 7, joka on yhtä 20 yhtenäistä ainetta kädensijan 1 kanssa ja ulottuu olennaisesti koko mailan pituudelle. Ydinosaa 7 ympäröi vaippaosa 8, joka on ydinosaa 7 pehmeämpää, joustavaa materiaalia, kuten vaahdotettua muovimateriaalia, esim polyuretaania tai polystyreeniä. Vaippaosan 8 ulkopinta 25 on pyöreä ja muodostaa mailan lyöntipään 2 ulkopinnan.
·' Ydinosan 7 poikkileikkausmuoto on välitzu sellaiseksi, että sen etäisyys lyöntipinnasta 3 on erilainen eri alueilla 4, 5 ja 6, jolloin vaippaosan 8 materiaalipak-suus on erilainen eri alueilla 4, 5 ja 6 ja cässä myös 30 alueiden sisällä. Alueella 4 vaahtomuovinen vaippaker-ros on paksuin, joten tämä alue on pehmein. Sillä voi- ,i daan tehdä lyhyitä harhautuslyöntejä. Alue 6 on jonkin • · verran kovempi kuin alue 4, koska alueella 6 vaahtomuovinen vaippakerros on ohuempi kuin alueella 4. Alu-35 eella 5 ydinosa 7 on lähes lyöntipinnassa ja sitä peittää vain hyvin ohut tasapaksu vaahtomuovikerros, joten tämä alue 5 on kovin ja tarkoitettu kovia lyöntejä 96485 5 varten .
Tässä esimerkissä ydinosan 7 poikkileikkaus -• muoto on valittu siten, että pehmeimmän alueen 4 koh dalla siihen kuuluu suora ensimmäinen kylki 10, jonka 5 päällä on ympyräsegmentin muotoinen vaahtomuovinen vaippa, jonka keskikohdalla vaahdotettu muovimateriaali on paksuimmillaan. Hieman kovemmalla alueella 6 ydinosan suora toinen kylki 11 sijaitsee lähempänä ulkopintaa. Kovimmalla alueella 5 ydinosan 7 pinta 12 on muo-10 toiltu poikkileikkaukseltaan kaarevaksi samankeskeises-ti lyöntipinnan 3 kaarevuuden kanssa. Tässä vaippaosa 8 on järjestetty sulkemaan ydinosan 7 kokonaisuudessaan sisäänsä, jotta mailasta ei voi ulkopuolinen havaita, missä kohdassa erilaiset alueet 4, 5 ja 6 sijaitsevat. 15 Kuvasta 1 näkyy vielä, että nupin 9 lähelle on kädensijaan 1 on järjestetty tunnistusmerkki 8, tässä nasta tai sen tapainen, jonka tarkoituksena on osoittaa lyöjälle lyöntipinnan 2 pehmeimmän alueen 4 sijainti, jotta lyöjä voi kääntää mailan lyöntipinnan 3 sopivaan 20 asentoon erilaisia lyöntejä varten. Tunnistusmerkkejä 8 voi luonnollisesti olla sopiva lukumäärä alueiden osoittamiseksi.
Kuvassa 3 on havainnollistettu kuvan 1 mailan iskeytymistä palloon silloin, kun lyöntipään pehmein 25 alue 4 kohtaa pallon. Tällaisessa pehmeässä lyönnissä pehmeä vaahtomuovimateriaali absorboi osan liike-enerk-giasta ja pallo lentää lyhyen matkan. Vaahtomuovikerros palautuu luonnollisesti heti iskun jälkeen alkuperäiseen muotoonsa.
30 Kuvassa 4 on havainnollistettu kuvan 1 mailan iskeytymistä palloon silloin, kun lyöntipään kovin alue ί 5 kohtaa pallon. Tuloksena on pitkä ja kova lyönti.
Vaahtomuovikerros vaahdotetaan edullisesti ydinosan 7 päälle valumuotissa, jossa vaippaosa saa 25 lopullisen muotonsa, tasaisen pinnan ja kiinnittyy samalla ydinosaan.
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitet- 96486 o tyjä sovellutusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
» · 1

Claims (8)

96485
1. Maila, kuten pesäpallo- tai baseballmaila, johon kuuluu pitkänomaiset kädensija (1) ja lyöntipää (2), jossa on olennaisesti pyöreä lyöntipinta (3), 5 jossa on kovuudeltaan erilaisia alueita (4, 5, 6), tunnettu siitä, että mailaan kuuluu kovaa materiaalia oleva ydinosa (7), joka on yhtenäistä materiaalia kädensijan (1) kanssa ja ulottuu olennaisesti koko mailan pituudelle; ja ydinosaa pehmeämpää, jous-10 tavaa materiaalia oleva, ulkopinnaltaan pyöreä vaippa-osa (8), joka on järjestetty mailan lyöntipäähän (2) ympäröimään ydinosaa (7) erilaisina paksuuksina kovuudeltaan erilaisilla lyöntipinnan (3) alueilla (4, 5, 6).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen maila, tunnettu siitä, että lyöntipää (2) on muodostettu ainakin kahdesta kovuudeltaan erilaisesta materiaalista.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen mai-20 la, tunnettu siitä, että mailaan kuuluu tun- nistusmerkki (8) lyöntipinnan (2) alueen (4, 5, 6) osoittamiseksi.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen maila, tunnettu siitä, että ydinosa (7) . 25 on puuta, metallia ja/tai muovia.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen maila, tunnettu siitä, että vaippaosa (8) on vaahdotettua ainetta, esim muovia.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen maila, 30 tunnettu siitä, että vaippaosaan (8) kuuluu vaahdotettua polyuretaania ja/tai polystyreeniä.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen maila, tunnettu siitä, että vaippaosa (8) on vaahdotettua muovia, joka on muottivalettu ydinosan 35 (7) päälle ja ydinosaan kiinni.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 6-7 mukainen maila, tunnettu siitä, että vaahdotetun 96486 muovin tiheys on erilainen kovuudeltaan eri alueilla (4, 5, 6). 96486 PARENTKRAV
FI940820A 1994-02-21 1994-02-21 Maila FI96485C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI940820A FI96485C (fi) 1994-02-21 1994-02-21 Maila

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI940820A FI96485C (fi) 1994-02-21 1994-02-21 Maila
FI940820 1994-02-21

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI940820A0 FI940820A0 (fi) 1994-02-21
FI940820A FI940820A (fi) 1995-08-22
FI96485B FI96485B (fi) 1996-03-29
FI96485C true FI96485C (fi) 1996-07-10

Family

ID=8540172

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI940820A FI96485C (fi) 1994-02-21 1994-02-21 Maila

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI96485C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI940820A (fi) 1995-08-22
FI96485B (fi) 1996-03-29
FI940820A0 (fi) 1994-02-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2711526C (en) Apparatus for deterring modification of sports equipment
AU640228B2 (en) Ball bat
US8272971B2 (en) Golf ball with reduced flight path length
US5676611A (en) Foraminous shell foam football
US5035425A (en) Multiple purpose play ball
FI102813B (fi) Pelimaila
EP0648517A1 (en) Lightweight field hockey stick
GB2360220A (en) Lightweight vibration absorbing hosel for golf putters
GB2384715A (en) Hollow center thermoset elastomeric game ball
US4720104A (en) Stickball bat construction
US7530910B1 (en) Vibration dampening device for a strung sports racquet
FI96485C (fi) Maila
US5788586A (en) Golf club having vibration damping device and method for making same
US6746351B1 (en) Practice ball
EP0304324B1 (en) Sports implement for hitting balls or the like
JP2001079132A (ja) 抑制された挙動を示す硬質殻を備えるバット
US20180361215A1 (en) Shock and vibration absorbing system for baseball and softball bats
US5766090A (en) Vibration dampening material for putter shafts
US5139258A (en) Paddle ball racquet
US10888755B2 (en) Method for reducing vibration in club shaft
JP2005305058A (ja) ゴルフティーの飛散防止具
JPH0737645Y2 (ja) 運動用ラケットフレーム
KR820000663B1 (ko) 타종 경기용 기구
JP3009622U (ja) ゴルフ練習用ボール
WO2001087424A3 (en) Configuration for a sporting or game racket and method for racket head positioning

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application