FI94850C - Reki - Google Patents

Reki Download PDF

Info

Publication number
FI94850C
FI94850C FI935647A FI935647A FI94850C FI 94850 C FI94850 C FI 94850C FI 935647 A FI935647 A FI 935647A FI 935647 A FI935647 A FI 935647A FI 94850 C FI94850 C FI 94850C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
support arms
leg
flexible
articulation points
sleigh
Prior art date
Application number
FI935647A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI935647A0 (fi
FI94850B (fi
Inventor
Raimo Oikarinen
Original Assignee
Raimo Oikarinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Raimo Oikarinen filed Critical Raimo Oikarinen
Priority to FI935647A priority Critical patent/FI94850C/fi
Publication of FI935647A0 publication Critical patent/FI935647A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI94850B publication Critical patent/FI94850B/fi
Publication of FI94850C publication Critical patent/FI94850C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62BHAND-PROPELLED VEHICLES, e.g. HAND CARTS OR PERAMBULATORS; SLEDGES
    • B62B17/00Accessories or details of sledges
    • B62B17/02Runners
    • B62B17/04Runners resiliently suspended
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62BHAND-PROPELLED VEHICLES, e.g. HAND CARTS OR PERAMBULATORS; SLEDGES
    • B62B13/00Sledges with runners
    • B62B13/02Sledges with runners characterised by arrangement of runners
    • B62B13/06Sledges with runners characterised by arrangement of runners arranged in two or more parallel lines
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62BHAND-PROPELLED VEHICLES, e.g. HAND CARTS OR PERAMBULATORS; SLEDGES
    • B62B15/00Other sledges; Ice boats or sailing sledges
    • B62B15/007Towed sledges
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62BHAND-PROPELLED VEHICLES, e.g. HAND CARTS OR PERAMBULATORS; SLEDGES
    • B62B17/00Accessories or details of sledges
    • B62B17/02Runners

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Manipulator (AREA)
  • Rehabilitation Tools (AREA)

Description

, 94850
Reki
Keksinnön kohteena on reki, joka käsittää rungon, ensimmäisestä ja toisesta jalasosasta muodostuvan kaksi-5 puolisen jalasrakenteen, ainakin neljä tukivartta, joista ainakin kaksi tukivartta on tukivarsien yläpäästä ja ala-päästä nivelöintikohdissa nivelöity reen rungon ja ensimmäisen jalasosan välille ja ainakin kaksi muuta tukivartta on tukivarsien yläpäästä ja alapäästä nivelöintikohdissa 10 nivelöity rungon ja toisen jalasosan välille, tukivarsien alapäiden nivelöintien jalasosissa ollessa muodostettu reen pituussuunnassa tarkastellen etäisyyden päähän toisistaan, tukivarsien yläpään nivelöintikohtien reen runkoon ollessa reen pituussuunnassa tarkastellen sijoitettu 15 etäisyyden päähän toisistaan, reen lisäksi käsittäessä vetovälineen, joka on kytketty jalasosiin vedon välittämiseksi reelle.
Edellä esitetyn kaltaista rekeä voidaan käyttää mitä erilaisimpiin tehtäviin. Rekeä voidaan käyttää esimer-20 kiksi moottorikelkan perärekenä kuljettamaan esimerkiksi ihmisiä, tarvikkeita tai vaikkapa puutavaraa. Rekeä voivat käyttää yksityiset ihmiset vapaa-ajan tarpeisiin, tarvikkeiden kuljetukseen tai kalastukseen. Ammattikäytössä rekiä tarvitsevat esimerkiksi rajavartijat, poromiehet sekä * 25 poliisi- ja pelastustoimen edustajat. Rekeä voidaan hyväk sikäyttää myös metsästyksessä kuten esimerkiksi hirvenmetsästyksessä joko koneellisesti tai ihmisvoimin vedettävänä versiona.
Yksinkertaisimmillaan reet ovat sellaisia, joissa ... 30 jalasosat reen pituussuuntaisilla reunoilla ovat jäykkiä • ♦ suksimaisia jalasosia ja runko on jäykästi tuettu jalasten varaan joko suoraan tai tukivarsilla ja vetoväline, josta rekeä vedetään on kiinnitetty itse runkoon. Tällaiset reet ovat kuitenkin kulkuominaisuuksiltaan huonoja, koska jäy-35 kän jalasrakenteensa ja reen rungosta vetämisen vuoksi 2 94850 tällaiset reet kallistuvat voimakkaasti maaston epätasaisuuksien mukana.
Edellä esitettyjen ongelmien poistamiseksi on esimerkiksi patenttijulkaisusta FI-63547 tunnettua käyttää 5 rekirakennetta, jossa veto kohdistetaan reen rungon sijasta suoraan jalaksiin, jotka on tukivarsien välityksellä ni-velöity reen runkoon. Edellä esitetyn julkaisun lisäksi patenttijulkaisusta NO-853484 tunnetaan reki, jossa jalas-osat reen sivuilla muodostuvat kahdesta peräkkäisestä toi-10 siinsa saranoidusta jalaksesta, jotka kumpikin on nivelöi-ty tukivarsien välityksellä reen runko-osaan. Mainitut ratkaisut jossain määrin parantavat reen kulkuominaisuuksia, mutta edelleen ne jäävät osin puutteellisiksi, koska niissä reen rungon pituussuuntainen asema suhteessa jalaksiin 15 ei juurikaan muutu. Tämä on seurausta siitä, että jalakset ovat täysin jäykkiä ja jalasten tukivarsien kiinnityskohdat reen runkoon on sijoitettu samaan linjaan, jonka seurauksena reen rungon eli siis reen kuomaa kantavan osan siirtymiskyky reen pituussuunnassa jää olemattomaksi, mikä 20 yhdistettynä jalasten jäykkyyteen aiheuttaa edelleen epätasaista ja huojuvaa kulkua, joka on seurausta jäykkien jalasten epätasaisesta tukeutumisesta maaston muotoihin. Tunnetuissa rekimalleissa reen mukautuminen maaston muotoihin on portaittaista eikä pitkällä matkalla pehmeästi i 25 mukautuvaa.
Tämän keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin uuden-tyyppinen reki* joka välttää tunnettuihin ratkaisuihin liittyvät ongelmat.
Tämä tarkoitus saavutetaan keksinnön mukaisella . 30 reellä, jolle on tunnusomaista, että jalasosat tukivarsien • » alapäiden nivelöintikohtien välisellä alueella käsittävät reen pituussuuntaiset pitkällä matkalla taipuisat tasomaiset tukipinnat, ja että etumaisten tukivarsien alapäiden nivelöintikohtien ja vetovälineen välisellä alueella ja-35 lasosat myös käsittävät etumaiset pitkällä matkalla tai- 3 94850 puisat tasomaiset tukipinnat.
Keksinnön mukaisella reellä saavutetaan useita etuja. Keksinnön mukainen taipuisa jalasrakenne ja uudenlainen tukivarsinivelöinti tekee reestä muuttuvajalaksisen.
5 Tukivarsien nivelöinti reen rungossa esimerkiksi metrin päähän toisistaan muodostaa reen rakenteen sellaiseksi, jossa reen runko pääsee liikkumaan reen pituussuunnassa suhteessa jalaksiin. Pitkällä matkalla taipuisat jalakset, erityisesti siis tukipinnat yhdessä jalasten päälle nive-10 löidyn pituussuunnassa liikkuvan reen rungon kanssa mahdollistavat jatkuvan pehmeän mukautumisen maaston mukaan eikä portaittaisesti kuten tunnetuissa rekimalleissa. Esimerkiksi maaston kohouma aiheuttaa etumaisten tukivarsien kallistumisen eteenpäin loiventaen etumaisten tukivarsien 15 kallistusta, jonka seurauksena taipuisa jalas edelleen maastoa tarkkaan myötäillen vetää taemman tukivarren mukanaan jyrkempään kulmaan, jonka seurauksena reen takaosa nousee pyrkien pitämään reen rungon vaakasuorassa. Kun reen etumaisten tukivarsien kohta on ylittänyt maaston ko-20 houman ja reen taemmat tukivarret puolestaan kohtaavat kohouman niin tällöin käy siten, että maaston kohouma nostaa taempia tukivarsia loiventaen taempien tukivarsien kallistusta ja laskien reen perää. Samalla taipuisa jalas taem-. man tukivarren kallistuksen loiventumisen vetää etumaisen 25 tukivarren mukanaan jyrkempään kulmaan, jonka seurauksena reen etuosa nousee pyrkien pitämään reen rungon vaakasuorassa. Mainitun kaltainen rakenne ja toiminta mahdollistavat erittäin tasaisen kulun maastossa. Keksinnön mukainen reki on myös tekniseltä toteutukseltaan selkeä ja näin ol-. 30 Ien edullisilla valmistuskustannuksilla valmistettavissa.
Keksinnön mukaisen eri kohdille muodostetun tukivarsien runkonivelöinnin ja pitkällä matkalla taipuisien jalasten ansiosta jalakset tukeutuvat maastoon koko jalasten alueelta mahdollistaen vakaan huojumattoman kulun. Edellä esi-35 tetyn kaltainen toiminta esiintyy myös maaston syvennyksiä 94850 4 kuten esimerkiksi ojia ylitettäessä. Keksinnön mukainen ratkaisu lisäksi mahdollistaa reen eri puolen jalasten riippumattoman toiminnan toisistaan. Taipuisa jalasrakenne mahdollistaa myös helpomman peruutuksen.
5 Keksintöä selitetään seuraavassa lähemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää rekeä kaaviomaisesti sivulta, kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista rekeä vastakkaiselta sivulta, 10 kuvio 3 esittää kuvioiden 1 ja 2 rekeä kaaviomai sesti päältä, kuvio 4 esittää rekeä kaaviomaisesti sivulta tilanteessa, jossa reki kohtaa maastokohouman.
kuvio 5 esittää rekeä kaaviomaisesti sivulta tilan-15 teessä, jossa reki kohtaa maastosyvennyksen, esimerkiksi ojan.
Kuvion 3 osalta huomautetaan, että siinä reen runko on pääosin jätetty esittämättä, jotta alapuoliset rakenteet näkyisivät paremmin.
20 Kuvioihin 1-5 viitaten keksinnön mukainen reki kä sittää rungon 1, ensimmäisestä jalasosasta 2 ja toisesta jalasosasta 3 muodostuvan kaksipuolisen jalasrakenteen ja reen lisäksi käsittäessä vetovälineen 100, joka on kytketty jalasosiin 2 ja 3 vedon välittämiseksi reelle. Kuviois-25 ta myös havaitaan, että vetoväline 100 on yhteydessä reen runkoon 1 liukutuen 200 kuten liukuholkin 200 välityksellä, jolloin rungon 1 etupää lepää vetovälineen 100 varassa liikkuen sen suhteen. Reen rungon 1 tukemiseksi jalasosil-le 2 ja 3 reki käsittää esimerkiksi ainakin neljä tukivart-30 ta 4-5 ja 6-7. Tukivarret 4 ja 6 ovat etumaisia tukivarsia ja tukivarret 5 ja 7 ovat taempia tukivarsia. Tukivarret 4 ja 5 ovat tukivarsien alapäästä ja yläpäästä nivelöinti-kohdissa 4a, 4b, 5a, 5b nivelöity reen rungon 1 ja ensimmäisen jalasosan 2 välille. Kaksi muuta tukivartta 6 ja 7 35 ovat tukivarsien alapäästä ja yläpäästä nivelöintikohdissa 5 94850 6a, 6b, 7a, 7b nivelöity rungon l ja toisen jalasosan 3 välille. Etumaisten tukivarsien yläpäiden nivelöinnit 4b, 6b on sijoitettu akselille 8 ja taempien tukivarsien 5 ja 7 yläpäiden nivelöinnit 5b, 7b on sijoitettu akselille 9.
5 Kuvioihin 1-5 viitaten tukivarsien 4 ja 5 alapäiden nivelöintikohdat 4a, 5a on ensimmäisessä jalasosassa 2 muodostettu reen pituussuunnassa tarkastellen etäisyyden A päähän toisistaan eli siis eri kohtiin. Vastaavasti tukivarsien 6 ja 7 alapäiden nivelöintikohdat 6a, 7a on toises-10 sa jalasosassa 3 muodostettu reen pituussuunnassa tarkastellen etäisyyden A päähän toisistaan eli siis eri kohtiin.
Kuvioista 1-5 havaitaan, että tukivarsien 4 ja 5 yläpäiden nivelöintikohdat 4b, 5b rekeen reen pituussuun-15 nassa tarkastellen on sijoitettu etäisyyden B päähän toisistaan. Tällöin siis akselit 8 ja 9 ovat etäisyyden B päässä toisistaan. Jalasosa 2 tukivarsien 4 ja 5 alapäiden nivelöintikohtien 4a, 5a välisellä alueella käsittää reen pituussuuntaisen taipuisan tasomaisen tukipinnan 10. Li-20 säksi etumaisen tukivarren 4 alapään nivelöintikohdan 4a ja vetovälineen 100 välisellä alueella jalasosa 2 käsittää etumaisen taipuisan tasomaisen tukipinnan 11.
Reen rakenne on vastaava myös toisen jalasosan 3 osalta, jolloin tukivarsien 6 ja 7 yläpäiden nivelöinti-25 kohdat 6b, 7b rekeen reen pituussuunnassa tarkastellen on sijoitettu etäisyyden B päähän toisistaan. Tällöin siis akselit 8 ja 9 ovat etäisyyden B päässä toisistaan. Jalas-osa 3 tukivarsien 6 ja 7 alapäiden nivelöintikohtien 6a, 7a välisellä alueella käsittää reen pituussuuntaisen tai-. 30 puisan tasomaisen tukipinnan 12. Lisäksi etumaisen tuki- varren 5 alapään nivelöintikohdan 5a ja vetovälineen 100 välisellä alueella jalasosa 3 käsittää etumaisen taipuisan tasomaisen tukipinnan 13. Edellä kuvatun kaltaisella taipuisalla jalasrakenteella 2, 3 ja mainitun kaltaisella tu-35 kivarsinivelöinnillä reki seuraa hyvin maastoa ja reen run- 6 94850 ko mukautuu pehmeästi jalasrakenteen 2, 3 liikkeisiin.
Erityisesti kuviosta 3 havaitaan, että edullisessa toteutusmuodossa taipuisat jalasosat 2 ja 3 on yhdistetty vetovälineeseen 100 ja toisiinsa kolmipistenivelöidyllä vi-5 puvälineellä 14. Vipuväline 14 on nivelöity ensimmäiseen jalasosaan 2 nivelpisteessä 15, toiseen jalasosaan nivel-pisteessä 16 ja vetovälineeseen 100 nivelpisteessä 17. Kol-mipistenivelöity vipuväline 14 tasaa jalasosille 2 ja 3 yhtä suuren voiman vetovälineeltä 100. Lisäksi vipuväline 14 10 mahdollistaa kuvion 4 mukaisesti eri jalasosien 2 ja 3 eritahtisen liikkeen, jonka mahdollistamiseksi lisäksi reen rungossa nivelöintien 4b, 5b suhteessa nivelöinteihin 6b, 7b tulee olla riippumattomia.
Reen toiminnalle on tärkeää, että etäisyyden päähän 15 toisistaan sekä reen rungossa että jalaksissa nivelöidyt tukivarret on kallistettu siten, että etumaiset tukivarret 4, 6 on kallistettu kohti taempia tukivarsia 5, 7 ja samoin se, että myös taemmat tukivarret 5, 7 on kallistettu kohti etumaisia tukivarsia, koska tällöin reen rungon etu-20 pään nousu/lasku suhteessa jalaksiin 2, 3 aikaansaa päinvastaisen reaktion eli laskun/nousun reen takapäässä.
Erityisesti kuviosta 3 havaitaan, että etumaiset taipuisat tasomaiset tukipinnat 11 ja 13 on kiinnitetty vipuvälineeseen 14 kiinnitysjäykisteiden 18 ja 19 välityk-25 sellä. Kiinnitysjäykisteet 18 ja 19 muodostavat jalasosien 2 ja 3 etumaiset osat, joista jalasosat 2 ja 3 jatkuvat taaksepäin.
Kuvioista 1 ja 2 on havaittavissa edullinen toteutusmuoto, jossa etumaiset taipuisat tukipinnat 11 ja 13 on ·. 30 kallistettu kaartumaan ainakin jonkin verran ylöspäin, jol loin nämä kohdat ottavat taipuisasti maaston muodot vastaa-n parantaen reen kulkua.
Kuvioista havaitaan, että edullisessa toteutusmuodossa taipuisat jalakset 2 ja 3 tukivarsien 4-7 alapäiden 35 nivelöintikohdissa 4a-7a käsittävät kiinnitysjäykisteet ». * Ala, j i a μλ 7 94850 20-23, jolloin siis tukivarsien 4-7 alapäiden nivelöinti-kohdat 4a-7a jalasosiin 2 ja 3 on muodostettu kiinnitys-jäykisteisiin 20-23. Tämä toteutusmuoto parantaa tukivarsien kiinnitystä ja muodostaa muutoin taipuisiin jalas-5 osiin lyhyen jäykemmän kohdan. Nämä kiinnitysjäykisteet 20-23 voivat muodostua esimerkiksi muutaman millimetrin vahvuisesta teräslevystä. Jalasosien taipuisat pinnat 10-13 puolestaan voivat muodostua esimerkiksi 8 millimetriä paksusta pakkasenkestävästä muovista. Taipuisat pinnat 10 10-13 ovat poikkileikkaukseltaan edullisimmin suorakaiteen muotoisia, mikä antaa hyvät tuki- ja liukuominaisuuden suhteessa maastoon ja on myös valmistukseltaan helppo. Taipuisat tasomaiset pinnat 10-13 voivat olla myös osittain kaarevia tai muunlaisia, mutta poikkileikkaukseltaan suorakai-15 teenmuotoinen pinta on havaittu parhaaksi.
Eräässä edullisessa toteutusmuodossa pitkällä matkalla taipuisa jalasosamateriaali edullisimmin ulottuu yhtenäisenä kappaleena jalaksen 2, vastaavasti 3 takareunasta tukivarsien 5 ja 4, vastaavasti 7 ja 6 nivelöintikoh-20 tien 4a-7a alle ja sieltä edelleen yhteyteen vetovälinee-seen 100 (kiinnitysjäykisteiden 18, vastaavasti 19 ja vi-puvälineen 14 kautta) reen etupään alueelle. Tällöin siis taipuisat osat 10 ja 11 ovat samaa kappaletta ja vastaa-vasti taipuisat osat 12 ja 13 ovat samaa kappaletta. En-25 simmäisen jalaksen 2 yhtenäinen taipuisa jalasosamateriaali 10, 11, esimerkiksi 8 millimetrin nauhamainen muoviosa siis ulottuu jalaksen 2 takapäästä tukivarsien 4 ja 5 kiinnitysjäykisteiden 20 ja 21 alta edelleen kiinnitysjäy-kisteelle 18 saakka. Vastaavalla tavalla toisen jalaksen 3 30 yhtenäinen taipuisa jalasosamateriaali 12, 13, esimerkiksi 8 millimetrin edullisimmin nauhamainen leveä muoviosa siis ulottuu jalaksen 3 takapäästä tukivarsien 6 ja 7 kiinnitys jäykisteiden 22 ja 23 alta edelleen kiinnitysjäykis-teelle 19 saakka. Taipuisat jalasosat 10-13 ovat edulli-35 simmin ohuita, esimerkiksi 8 millimetriä vahvuisia taipui- 94850 8 suuden ja halvan valmistettavuuden mahdollistamiseksi. Raskaammissa rekimäisissä maastokulkuneuvoissa taipuisat jalasosat 10-13 voivat olla paksumpia, esimerkiksi 30 millimetriä, mutta tämäkin on nähtävä ohuena paksuutena suh-5 teessä maastokulkuneuvon muiden rakenteiden ja kuljetus-kyvyn suuruuteen. Tärkeää on taipuisan jalasosan 10-13 ohuus suhteessa taipuisan jalasosan 10-13 leveyteen.
Erityisesti kuviosta 3 on havaittavissa, että taipuisan tasomaisen tukipinnan, esimerkiksi tukipinnan 10 le-10 veys reen poikittaissuunnassa on ainakin yhtä suuri kuin kiinnitysjäykisteen 20 leveys. Tällöin reki tukee itsensä maastoon siis maaston lumipintaan tasaisimmalla tavalla.
Kuvioista 1 ja 2 on nähtävissä edullinen toteutus-muoto, jossa tukivarsien 4, 6 ja 5, 7 yläpuolisten nive-15 löintikohtien 4b-7b välisellä alueella reki käsittää tavaratilan, jalkatilan tai muun tilan muodostavan syvennyksen 24. Reki käsittää myös kannet 24a ja 24b, jotka voivat toimia sekä syvennyksen 24 kansina ja selkänojina tai reen päällykannen päätyrajoittimina (katkoviivat). Tämä syven-20 nys 24 on sijoitettu sellaiselle korkeudelle suhteessa ja-lasosiin 2, 3 että syvennys 24 voi itsekin toimia jalaksena erityisesti silloin kun reki kulkee kapean kohouman päällä tai erikoisen syvässä lumessa. Tämän edesauttami-. seksi ainakin syvennyksen 24 ulkopinnan etureuna on viis- 25 to, edullisimmin kaarevasti viisto, samoin kuin syvennyksen pohjan ulkopinnan takareunakin.
Erityisesti kuvioista 1 ja 2 havaitaan, että jalas-osien 2, 3 taipuisat tasomaiset tukipinnat 10, 12 reen pituussuunnassa tukivarsien 4, 6 ja 5, 7 alapäiden nivelöin-·, 30 tikohtien 4a-7a välisellä alueella ovat pituudeltaan aina- t kin 50 % tukivarsien nivelöintikohtien välisestä etäisyydestä, jolloin jalaksissa 2, 3 on taipuisuutta riittävän pitkällä matkalla nivelöintikohtien välissä, jotta reen kulku olisi tasaista.
35 Seuraavaksi kuvioon 4 viitaten selostetaan reen kul- 9 94850 kua maastossa. Kuvio 4 esittää tilannetta, jossa reki on kohdannut toispuoleisen maastoesteen 30. Maaston kohouman 30 toispuoleisuuden vuoksi kohouma saan reen muuntamaan asentoaan vain ensimmäisen jalasosan 2 ja sen tukivarsien 5 4, 5 osalta. Mikäli kohouma olisi leveämpi niin se saisi myös reen toisen puolen, lähinnä siis jalasosan 3 ja tukivarsien 6, 7 myös muuttamaan asentoaan. Kuviossa 4 maaston toispuoleinen kohouma 30 aiheuttaa etumaisen tukivarren 4 kallistumisen eteenpäin loiventaen tukivarren kallistusta, 10 jonka seurauksena taipuisa jalas 2 erityisesti taipuisa tasomainen tukipinta 10 edelleen maastoa tarkkaan myötäillen vetää taemman tukivarren 5 mukanaan jyrkempään kulmaan, jonka seurauksena reen takaosa nousee pyrkien pitämään reen rungon vaakasuorassa. Kun reen etupää on ylittänyt 15 maaston kohouman ja reen taempi tukivarsi 5 puolestaan kohtaa kohouman 30 niin tällöin käy siten, että maaston kohouma 30 nostaa taempaa tukivartta 5 loiventaen taemman tukivarren 5 kallistusta ja laskien reen perää. Samalla taipuisa jalas 2 erityisesti jalaksen taipuisa tasomainen 20 tukipinta 10 taemman tukivarren 5 kallistuksen loiventumi-sen myötä vetää etumaisen tukivarren 4 mukanaan jyrkempään kulmaan, jonka seurauksena reen etuosa nousee pyrkien pitämään reen rungon vaakasuorassa. Pitkällä matkalla tai-• : puisat jalakset, erityisesti siis tukipinnat 10-13 mahdol- 25 listavat jatkuvan pehmeän mukautumisen maaston mukaan eikä portaittaisesti kuten tunnetuissa rekimalleissa. Kuviosta 4 selkeästi käy esille reen rakenteen mahdollistama epätahtinen liike jalasosien 2 ja 3 välillä. Kohoumaa 30 ylitettäessä jalasosan 2 tukivarsien 4 ja 5 kallistuessa loi-.· 30 vempaan kulmaan työntää jalasosa 2 vipuvarren 14 vasemman puoleista osaan eteenpäin.
Periaatteeltaan edellä esitetyn kaltainen toiminta esiintyy myös maaston syvennystä 40 kuten esimerkiksi ojaa 40 ylitettäessä kuvion 5 mukaisessa tilanteessa. Kuviossa 35 5 veto aiheutettaisiin esimerkiksi moottorikelkalla, jonka 94850 10 perään reki olisi kiinnitetty vetovälineestä 100 eli veto-aisasta. Kuviossa 5 etumaiset jalakset 4 ja 6 ovat ojaan tullessaan kallistuneet jyrkempään kulmaan reen rungon liikkuessa eteenpäin liukuholkin 200 varassa tukeutuen ve-5 toaisaan 100 pyrkien kohottamaan ojan pohjalle menevän reen etupäätä. Etumaisten tukivarsien 4 ja 6 kallistuksen jyrketessä ja reen rungon siirtyessä eteenpäin suhteessa jalaksiin 2 ja 3 käy siten, että taempien tukivarsien 5 ja 7 kallistus loivenee, jonka ansiosta reen takaosa pyrkii 10 laskemaan.
Eräässä edullisessa toteutusmuodossa taipuisien tasomaisten tukipintojen kiinnityskohdat 300, 400 jalasra-kenteen muihin osiin ja vetovälineeseen 100 on toteutettu siten, että taipuisat tasomaiset tukipinnat 10-13 on kään-15 nettävissä ylösalaisin ja uudelleen kiinnitettävissä kään netyssä asennossaan taipuisien tasomaisten tukipintojen kaksipuoleisen käytön mahdollistamiseksi. Kuvioiden mukaisessa ratkaisussa taipuisat tukipinnat 10 ja 11 asennetaan ylösalaisin käännettynä taipuisien tukipintojen 12 ja 13 20 paikalle ja päinvastoin. Osat 18 ja 19 siirtyvät tukipintojen mukana. Kuviossa 3 tukipintojen kiinnityskohdat 300 on ensimmäisessä jalasosassa muodostettu olennaisesti samaan kohtaan kuin kiinnityskohdat 400 toisessa jalasosassa taipuisien jalasosien kaksipuolisen käytön mahdollistami-25 seksi. Toinen mahdollisuus toteuttaa tämä on muodostaa ylimääräisiä kiinnityskohtia tukipintoihin. Kolmas mahdollisuus on tehdä jalasosan kärki esimerkiksi puoliympyrän muotoiseksi, jolloin taipuisat jalasosat 10-13 asennetaan samalle paikalleen, mutta ylösalaisin käännettynä.
30 Kuviosta 3 on havaittavissa myös edullinen toteu tusmuoto, jossa reki käsittää vetovälineen 100 alapuolelle kiinnitetyn jalasosan 500, joka helpottaa reen kulkua kun reki kohtaa esimerkiksi kannon tai ojan reunan. Jalasosa 500 on kallistettu taaksepäin alaspäin. Jalasosa 500 ottaa 35 ylhäältä tulevaa painoa vastaan ja estää vetoaisan 100 11 94850 uppoamisen. Jalasosa 500 toimii myös roiskesuojana veto-ajoneuvon kuten moottorikelkan telan taaksensa heittämiä roiskeita ja lumipölyä vastaan.
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten 5 oheisten piirustusten mukaisiin esimerkkeihin, on selvää ettei keksintö ole rajoittunut niihin, vaan sitä voidaan monin tavoin muunnella oheisten patenttivaatimusten esittämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
«

Claims (11)

1. Reki, joka käsittää rungon (1), ensimmäisestä ja toisesta jalasosasta (2, 3) muodostuvan kaksipuolisen ja- 5 lasrakenteen, ainakin neljä tukivartta (4-7), joista ainakin kaksi tukivartta (4, 5) on tukivarsien yläpäästä ja alapäästä nivelöintikohdissa (4a, 4b, 5a, 5b) nivelöity reen rungon (1) ja ensimmäisen jalasosan (2) välille ja ainakin kaksi muuta tukivartta (6, 7) on tukivarsien ylä-10 päästä ja alapäästä nivelöintikohdissa (6a, 6b, 7a, 7b) nivelöity rungon (1) ja toisen jalasosan (3) välille, tukivarsien alapäiden nivelöintien (4a, 5a, vastaavasti 6a, 7a) jalasosissa (2, 3) ollessa muodostettu reen pituus suunnassa tarkastellen etäisyyden (A) päähän toisistaan, 15 tukivarsien (4-7) yläpään nivelöintikohtien (4b, 5b, vastaavasti 6b, 7b) reen runkoon (1) ollessa reen pituussuunnassa tarkastellen sijoitettu etäisyyden (B) päähän toisistaan, reen lisäksi käsittäessä vetovälineen (100), joka on kytketty jalasosiin (2, 3) vedon välittämiseksi reelle, 20 tunnettu siitä, että jalasosat (2, 3) tukivarsien alapäiden nivelöintikohtien (4a, 5a, vastaavasti 6a, 7a) välisellä alueella käsittävät reen pituussuuntaiset pitkällä matkalla taipuisat tasomaiset tukipinnat (10, vastaavasti 12) , ja että etumaisten tukivarsien (4, vastaa-’ 25 vasti 6) alapäiden nivelöintikohtien (4a, vastaavasti 6a) ja vetovälineen (100) välisellä alueella jalasosat (2, vastaavasti 3) myös käsittävät etumaiset pitkällä matkalla taipuisat tasomaiset tukipinnat (li, vastaavasti 13).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen reki, t u n -30 n e t t u siitä, että taipuisat jalasosat (2, 3, 10-13) on yhdistetty vetovälineeseen (100) ja toisiinsa kolmipis-tenivelöidyllä vipuvälineellä (14) .
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen reki, tunnettu siitä, että etumaiset taipuisat tukipinnat (11, 35 13) on kallistettu kaartumaan ainakin jonkin verran ylös- i3 94850 päin.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen reki, tunnettu siitä, että taipuisa jalasosamateriaali (10-13) ulottuu yhtenäisenä kappaleena jalasosan (2, 3) takareu- 5 nasta tukivarsien (4-7) nivelöintikohtien (4a-7a) alle ja sieltä edelleen yhteyteen vetovälineeseen (100) reen etu-pään alueelle.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-4 mukainen reki, tunnettu siitä, että muutoin taipuisat 10 jalasosat käsittävät kiinnitysjäykisteet (20-23), ja että tukivarsien alapäiden nivelöintikohdat (4a, 5a, 6a, 7a) jalasosiin (2, 3) on muodostettu kiinnitysjäykisteisiin (20-23) .
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen reki, t u n - 15. e t t u siitä, että taipuisan tasomaisen tukipinnan (10-13) leveys reen poikittaissuunnassa on ainakin yhtä suuri kuin kiinnitysjäykisteen (20-23) leveys.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen reki, tun nettu siitä, että tukivarsien (4-7) yläpuolisten ni- 20 velöintikohtien (4b, 5b, vastaavasti 6b, 7b) välisellä alueella reki käsittää tavaratilan, jalkatilan tai muun tilan muodostavan syvennyksen (24).
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen reki, t u n - . n e t t u siitä, että jalasosien (2, 3) taipuisat taso- Γ 25 maiset tukipinnat (10-13) reen pituussuunnassa tukivarsien alapäiden nivelöintikohtien (4a, 5a, vastaavasti 6a, 7a) välisellä alueella ovat pituudeltaan ainakin 50 % tukivarsien nivelöintikohtien (4a, 5a, vastaavasti 6a, 7a) välisestä etäisyydestä.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen reki, t u n - « ' n e t t u siitä, että taipuisat tasomaiset tukipinnat (10-13) muodostuvat nauhamaisesta materiaalista, esimerkiksi muovista.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen reki t u n - 35. e t t u siitä, että taipuisien tasomaisten tukipintojen i4 94850 (10-13) kiinnityskohdat (300, 400) jalasrakenteen muihin osiin ja vetovälineeseen (100) on toteutettu siten, että taipuisat tasomaiset tukipinnat (10-13) on käännettävissä ylösalaisin ja uudelleen kiinnitettävissä ja käytettävissä 5 käännetyssä asennossaan.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen reki, tunnettu siitä, että etäisyyden päähän toisistaan sekä reen rungossa (1) että jalasosissa (2, 3) nivelöidyt tukivarret (4-7) on kallistettu siten, että etumaiset tukivar-10 ret (4, 6) on kallistettu kohti taempia tukivarsia (5, 7), ja että taemmat tukivarret (5, 7) on kallistettu kohti etumaisia tukivarsia (4, 6). is $4850
FI935647A 1993-12-15 1993-12-15 Reki FI94850C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI935647A FI94850C (fi) 1993-12-15 1993-12-15 Reki

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI935647 1993-12-15
FI935647A FI94850C (fi) 1993-12-15 1993-12-15 Reki

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI935647A0 FI935647A0 (fi) 1993-12-15
FI94850B FI94850B (fi) 1995-07-31
FI94850C true FI94850C (fi) 1995-11-10

Family

ID=8539129

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI935647A FI94850C (fi) 1993-12-15 1993-12-15 Reki

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI94850C (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2646309B1 (en) * 2010-11-30 2017-12-20 Snowsnake as Chassis for a sledge

Also Published As

Publication number Publication date
FI935647A0 (fi) 1993-12-15
FI94850B (fi) 1995-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3817544A (en) Ski for snowmobile
US4106786A (en) Recreational vehicle for use on sloping terrains
CA2109241C (en) Snowmobile steering ski
US7290774B2 (en) Wheel unit for ski-mounted vehicle
CA2450153C (en) Snowmobile ski having a self-steering keel arrangement
US4244436A (en) Vehicle with power driven ski
US20070090614A1 (en) Quad parabolic snowmobile ski
US4256319A (en) Toboggan
US7018005B2 (en) Vehicle track providing enhanced steerability
US6364324B1 (en) Snowmobile sled
JPH09221091A (ja) 雪上車両
CA2471476A1 (en) Snow vehicle
US7232134B2 (en) Steering ski for snow vehicle
FI94850C (fi) Reki
US8596399B1 (en) Powered riding vehicle
US4573695A (en) Sled apparatus
US20060151965A1 (en) Steerable tri-ski downhill rider
US5348322A (en) Snow luge
US5551714A (en) Snow luge
CA2432877C (en) Steering ski device for snowmobile
US4129193A (en) Propulsion system for a snow going device
EP1120140A1 (fr) Spatule pour engin de sportance
AU2020100407B4 (en) Hard Shell Camper Trailer
FI78268B (fi) Tillaeggsanordning foer en motorkaelke.
FI83945B (fi) Trappanordning foer traktor eller motsvarande.

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: SIMARTEC

Free format text: SIMARTEC

MA Patent expired