FI94724C - Menetelmä kaasujen suodattimen valmistamiseksi - Google Patents

Menetelmä kaasujen suodattimen valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI94724C
FI94724C FI932584A FI932584A FI94724C FI 94724 C FI94724 C FI 94724C FI 932584 A FI932584 A FI 932584A FI 932584 A FI932584 A FI 932584A FI 94724 C FI94724 C FI 94724C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
filter
solution
cells
flow
chemisorption
Prior art date
Application number
FI932584A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI932584A (fi
FI94724B (fi
FI932584A0 (fi
Inventor
Virve Christiansen
Original Assignee
Valtion Teknillinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valtion Teknillinen filed Critical Valtion Teknillinen
Priority to FI932584A priority Critical patent/FI94724C/fi
Publication of FI932584A0 publication Critical patent/FI932584A0/fi
Publication of FI932584A publication Critical patent/FI932584A/fi
Publication of FI94724B publication Critical patent/FI94724B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI94724C publication Critical patent/FI94724C/fi

Links

Landscapes

  • Filtering Materials (AREA)

Description

! 94724
Menetelmä kaasujen suodattimen valmistamiseksi
Keksintö kohdistuu menetelmään kaasujen suodattimen valmistamiseksi/ joka on sijoitettavissa ilmanvaih-5 tokanavaan ja joka sisältää kaasuja suodatusilmasta kemisorptiolla poistavaa materiaalia.
Vahingollisia kaasuja poistetaan tuloilmasta yleisesti suodattimilla, jotka on sijoitettu ilmanvaihtokanavaan 10 ja jotka sisältävät rakeista materiaalia, joka voi olla kemisorption aikaansaavalla materiaalilla impregnoitua alumiinioksidia tai piidioksidia. Tällaisilla suodattimilla pyritään estämään kaasujen pääsy tiloihin, joissa ne voivat olla vahingoksi, ja tällaisia 15 kaasuja ovat mm. rikkidioksidi, typen oksidit, kloori ja kloorivety. Näiden aineiden suodatustarve on tärkeä ja tulee luultavasti lisääntymään mm. seuraavilla osa-alueilla: 20 - ilmanvaihtosuodattimet, etenkin jos ilmanvaihtoon käytetään kiertoilman palautusilmaa kohdepoistolaitteiden suodattimet erityisesti, jos suodatettu ilma palautetaan takaisin työtilaan ajoneuvojen ja työkoneiden tuloilmasuodattimet 25 - puhdastilatekniikka • - elektronisten laitteiden suojaus esim. korroosiota aiheuttavilta kaasuilta erikoistilo jen suodatusratkaisut (suojakaapit, vetokaapit) 30 - toimisto- ja asuintiloissa esiintyvien hajuhaittojen torjunta.
Esimerkiksi rikkidioksidi, typen oksidit, rikkivety, suolahappo tai otsoni aiheuttavat korroosiota metalli-35 pinnoilla, kuten tietokoneen piirikorttien liitoksissa, jo pitoisuuksissa 0,03 - 0,01 ppm. Nämä ovat alhaisempia kuin työilmassa haitallisiksi tunnetut pitoisuudet.
2
Teollisuuspaikkakunnilla ja vilkkaasti liikennöidyillä alueilla ylittävät etenkin rikkidioksidin, typen oksidien ja otsonin pitoisuudet ulkoilmassa moninkertaisesti pitoisuudet, joita herkkien elektroniikka-5 laitteiden moitteeton toiminta edellyttää. Siksi nk. puhdastilat, joissa kyseessä olevia komponentteja ja laitteita valmistetaan, vaativat useimmiten erittäin tehokkaan kaasumaisten haittatekijöiden suodatus-yksikön. Käyttöolosuhteissa hienoelektroniikkalaitteet 10 tulee myös suojata esim. laitekohtaisilla suodatin-yksiköillä niiden luotettavan toiminnan varmistamiseksi .
Ajoneuvoihin ja työkoneisiin on alettu asentaa ja 15 tullaan asentamaan enenevässä määrin tuloilmansuodatti-mia. Näissä kaasumaisten komponenttien suodatus on myös usein yhtä tärkeä kuin hiukkasmaisten epäpuhtauksien suodatus (esim. trukeissa pakokaasujen suodatus ja traktoreissa torjunta-aineiden suodatus).
20
Normaalien suodattimien suodatustehokkuutta voidaan nostaa kasvattamalla suodatinmateriaalin ja suodatettavan kaasun välistä kontaktiaikaa eli viipymäaikaa. Tämä tehdään lisäämällä suodattimen paksuutta, eli 25 sen kerroksen paksuutta, jonka läpi suodatettava ilma : virtaa. Tällöin ongelmaksi tulee kasvava painehäviö, mikä ei ole edullista ilmanvaihtojärjestelmän toiminnalle.
30 Keksinnön tarkoituksena on poistaa em. epäkohdat ja esittää menetelmä sellaisen suodattimen valmistamiseksi, jolla voidaan tehostaa kemisorptioon perustuvaa suodatusta painehäviötä nostamatta. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle on 35 pääasiassa tunnusomaista se, että aallotetun pinnaltaan huokoisen kantajamateriaalin muodostamia kerroksia, joissa aaltojen pituussuunta yhtyy ilman läpivirtaus-suuntaan, sijoitetaan päällekkäin, jolloin muodostuu 3 - 94724 erillisiä pitkänomaisia virtauskennoja, jotka yhdessä muodostavat suodattimen läpivirtauskanavan, minkä jälkeen kemisorption aikaansaava liuos imeytetään suodattimen materiaaliin johtamalla liuosta virtausken-5 nojen läpi.
Kemisorption aikaansaava aine voidaan sijoittaa näin suodattimeen yksinkertaisella ja taloudellisella tavalla.
10
Em. kennolla ei aiheuteta virtausvastusta suodatettavalle ilmalle, mutta kontaktipintaa saadaan huomattavasti enemmän verrattuna samaan tilavuuteen kuin rakeisilla materiaaleilla käsiteltävän ilman läpivir-15 taussuunnassa lukuisien pitkänomaisten kapeiden virtauskennojen avulla.
Erään edullisen suoritusmuodon mukaan liuos johdetaan virtauskennojen läpi sijoittamalla läpivirtauskanavan 20 toinen pää liuokseen siten, että läpivirtauskennojen päät tulevat liuospinnan alle ja antamalla aineen levitä kennojen pituussuunnassa kapillaarivaikutuksen ansiosta.
25 Erään edullisen suoritusmuodon mukaan käärimällä « : kokoon taipuisan pohjalevyn ja taipuisan aallotetun levyn yhdistelmä saadaan rakenteeltaan sinänsä tunnettu sylinterimäinen kappale.
30 Vielä erään edullisen suoritusmuodon mukaan suodatin muodostetaan asettamalla peräkkäin erillisiä suodatin-kappaleita, joihin on imeytetty eri liuokset.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittamalla 35 oheisiin piirustuksiin, joissa 4 - 94724 kuva 1 esittää keksinnön mukaista suodatinta perspektiivissä, 5 kuva 2 esittää kuvan 1 suodatinta suoraan edestä ilman virtaussuunnasta nähtynä, kuva 3 esittää tapaa suodattimen valmistamiseksi, 10 kuva 4 esittää suodattimen sijoitusta ilmanvaihto- kanavaan, kuva 5 esittää keksinnön mukaisella suodattimena tehtyjä kokeita rikkidioksidin suodatuk-15 sessa, ja kuva 6 esittää keksinnön mukaisella suodattimena tehtyä koetta typpidioksidin suodatuksessa.
20 Kuvassa 1 on esitetty keksinnön mukainen suodatin perspektiivissä. Suodatin on perusrakenteeltaan samaa tyyppiä kuin esim. US-patentissa 4,391,616 kuvattu pyörivä kappale, jonka tarkoituksena on poistaa kosteutta sen läpi virtaavasta ilmasta. Suodattimen 25 muodostava kappale 1 käsittää pitkänomaisia virtaus-kennoja 2. Kennot on muodostettu sijoittamalla päällekkäin aallotettua pinnaltaan huokoista kantajamateriaa-lia sisältäviä kerroksia, jolloin kennot 2 muodostuvat aallotetun materiaalin aaltojen kohdalle. Aaltojen 30 pohjat ja harjat kulkevat suodattimen läpivirtaussuun-taan, jolloin syntyy niiden suuntaisia, koko suodat-- timen läpi kulkevia virtauskennoja, jotka muodostavat yhdessä suodattimen läpivirtauskanavan.
35 Kuvissa 1 ja 2 esitetty kappale on muodostettu US-patentin 4,391,616 esittämällä tavalla käärimällä päällekkäin asetetut suora taipuisa levy 4 ja aallotet-tu taipuisa levy 3 sylinterimäiseksi kappaleeksi, 5 - 94724 jolloin aallotetun levyn kummallekin puolelle tulee aina suora levy, jolloin yksittäiset kennot 2 rajautuvat aallotetun levyn 3 yksittäisen aallon ja suoran levyn 4 väliin. Valmistustapaa on havainnollistettu 5 kuvassa 3. Aallotettu levy 3 voi olla ohutta rypytettyä (krepattua) alumiinilevyä, jonka molemmille pinnoille on kiinnitetty huokoisen pinnan aikaansaavaa alumiini-oksidia. Suora levy 4 voi olla myös ohut alumiinilevy, jonka molemmille pinnoille on kiinnitetty samalla 10 tavalla alumiinioksidia, jolloin kennojen 2 sisäseinä-mät, jotka muodostuvat em. päällekkäin sijaitsevien levyjen 3 ja 4 pinnoista, ovat rakenteeltaan sellaisia, että niillä on suuri pinta-ala. Luonnollisesti voidaan käyttää myös muita suuret pinta-alat aikaansaavia 15 huokoisia levymäisiä materiaaleja.
On luonnollisesti mahdollista käyttää myös muunlaisia rakenteita, esimerkiksi sellaisia, joissa kappale 1 ei muodostu kahdesta sylinterimäiseksi kappaleeksi 20 kääritystä levystä, vaan se muodostuu päällekkäin pakaksi asetetuista erillisistä levyistä tai pakaksi laskostetuista levyistä, jolloin syntyy samantapaisia virtauskennoja aallotettujen levyjen ansiosta.
25 Kuvissa 1 ja 2 esitetyn suodattimen kennojen seinämien pintaan on kiinnitetty imprengnoimalla kemikaalia, joka reagoi sen kaasun kanssa, joka tulee poistaa käsiteltävästä ilmasta. Tällainen kemisorptioperiaatteella toimiva päällyste voidaan saada aikaan seinämiin 30 liuoksen avulla, johon on liuenneena kemisorption aikaansaava aine. Käytännöllisintä on levittää aine johtamalla kyseistä liuosta virtauskennojen 2 läpi, jolloin aine kiinnittyy huokoisiin suuren pinta-alan omaaviin seinämiin liuoksen impregnoituessa niiden 35 pintaan. Koska virtauskennot 2 muodostavat ohuita kappaleen 1 läpi kulkevia kapillaareja, helpoin tapa impregnoida on upottaa suodattimen toinen pää impreg-noint il luokseen, jolloin kapillaarivoimat imevät 6 - 94724 liuoksen kennojen 2 läpi. Liuottimen haihtumisen jälkeen suodatin on valmis käytettäväksi.
Kuvassa 4 on esitetty mahdollisuus koota suodatin 5 useista kuvissa 1 ja 2 esitetyistä sylinterimäisistä kappaleista 1. Kappaleiden pyöreän muodon ansiosta ne on helppo sijoittaa putkimaiseen ilmanvaihtokanavaan 5, ja tällöin tulee ainoastaan huolehtia kappaleiden 1 ulkopintojen ja kanavan 5 sisäpintojen välin tiivis-10 tämisestä. Kuvassa 4 esitetystä kahdesta kappaleesta 1 kumpikin voi sisältää omaa kemisorption aikaansaavaa materiaalia, jolloin kappaleita voidaan käyttää eri kaasujen poistoon samasta kanavan 5 läpi kulkevasta ilmavirtauksesta. Kappaleet 1 voidaan myös sijoitaa 15 ilmanvaihtokanavaan siten, että ne on helppo vaihtaa uusiin.
Seuraavassa on esitetty eräs esimerkki keksinnön käytöstä.
20
Keksinnön mukainen suodatin valmistettiin autojen kata-lysaattoreihin käytettävästä materiaalista. Suodattimen perusmateriaalina oli ohut alumiinilevy (suora levy 4) ja sen päällä rypytetty (krepattu) alumiinilevy 25 (aallotettu levy 3). Näiden pintaan oli kiinnitetty hienojakoista huokoista alumiinioksidia. Levyt rullattiin yhdessä tiukaksi sylinteriksi. Sylinterin pituussuuntaan muodostui tällöin runsaasti kapeita kapillaareja. Riippuen toisen alumiinilevyn tiheydestä 30 saatiin eri kokoisia kapillaareja. Kokeiltavana oli materiaaleja, joilla saatiin 500 - 1300 kapillaaria ! neliötuumalle, 77,5 - 200 kapillaaria/cm2. Valmis tetut kappaleet olivat halkaisijaltaan 3,4 cm, pituudeltaan 9 cm ja näissä oli noin 1100 kapillaaria/kap-35 pale. Kappaleen tilavuus oli noin 80 ml ja paino 65-70 g. Kappaleet impregnoitiin eri kemikaaleilla upottamalla kappaleen toinen pää impregnointinesteeseen, jolloin kapillaarivoimat imivät nesteen kappaleen läpi.
7 94724
Impregnointiaineina kokeiltiin kaliumpermanganaattia, kaliumjodidia, natriumhydroksidia, metallioksideja ja kaliumkarbonaattia. Kappaleet punnittiin ennen ja jälkeen impregnoinnin ja kuivauksen.
5
Kappaleet liimattiin tiiviisti kahden metallisen suodatinpitimen väliin, joissa molemmissa oli sivuhaarat näytteenottoon. Erilaisilla kappale/kaasu-yhdistel-millä tehtiin erotusastemittauksia kontaktia jän 10 funktiona. Mikäli kontaktiajalla 0,3 sekuntia saavutettiin lähes 100 % ennuste, suodattimena tehtiin kuormituskoe.
Suodattimen sisään menevän kaasun pitoisuus säädettiin 15 kaikissa kuormituskokeissa 1 ppm:ään ja pitoisuutta suodattimen jälkeen mitattiin jatkuvatoimisella kaasu-analysaattorilla. Kaasun kontaktiaika kappaleen kanssa säädettiin 0,3 sekuntiin.
20 Kuten kaupallisilla suodatusmateriaaleilla myös eri kemikaaleilla impregnoiduilla suodattimilla rikkidioksidin erotusaste oli alussa lähes 100 %. Kuvassa 5 on esitetty rikkidioksidin läpäisypitoisuus kuormi-tusajan funktiona eri kemikaaleilla impregnoiduille 25 suodattimille. Merkintä Ά1203 tarkoittaa impregnoima- tonta suodatinta, jossa suodatus on tapahtunut adsorptiolla alumiinioksidin huokosiin.
Kemikaalista riippuen kappaleisiin saatiin impregnoitua 30 eri ainemääriä. Rikkidioksidin rektioyhtälöistä kaliumkarbonaatin, natriumhydroksidin ja kaliumperman-! ganaatin kanssa laskettiin, kuinka paljon suodattunut rikkidioksidi oli kuluttanut impregnointiainetta. Tulokseksi saatiin, että noin puolet kappaleeseen 35 impregnoidusta kemikaalista oli kulunut läpäisyn ollessa noin 5 % ja kontaktiajan 0,3 sekuntia.
8 94724
Typpidioksidin suodatukseen soveltuvan impregnointi-aineen löytäminen osoittautui vaikeaksi. Ainoastaan kaliumjodidilla impregnoitu kappale osoittautui niin 5 tehokkaaksi, että kuormituskoe suoritettiin. Kuvassa 6 on kyseisen kokeen tulokset.
Tutkituille kaasuille osoittautuivat seuraavat impreg-nointiaineet suodatuskapasiteetiltaan tehokkaimmiksi: 10 - rikkidioksidille kaliumkarbonaatti - rikkivedylle kupari - hopea - kromisuolat typpidioksidille kaliumjodidi 15 Keksinnön mukaisen suodatinrakenteen etuja raemaisista suodatusmateriaaleista valmistettuihin suodattamiin verrattuna ovat: suodattimen aiheuttama painehäviö saadaan pienem-20 mäksi saadaan enemmän suodatustehoa noin puolta pienempään tilavuuteen - poikkileikkaukseltaan pyöreä suodatin voidaan sijoittaa suoraan pyöreään ilmanvaihtokanavaan.
25
Suodattimia voidaan luonnollisesti valmistaa eri halkaisijoilla ja eri pituuksilla ilmanvaihtokanavan koosta ja halutusta kapasiteetista riippuen.
«

Claims (4)

9 94724
1. Menetelmä kaasujen suodattimen valmistamiseksi, joka on sijoitettavissa ilmanvaihtokanavaan ja joka 5 sisältää kaasuja suodatusilmasta kemisorptiolla poistavaa materiaalia, tunnettu siitä, että aallotetun pinnaltaan huokoisen kantajamateriaalin muodostamia kerroksia, joissa aaltojen pituussuunta yhtyy ilman läpivirtaussuuntaan, sijoitetaan päällek-10 käin, jolloin muodostuu erillisiä pitkänomaisia virtauskennoja (2), jotka yhdessä muodostavat suodattimen läpivirtauskanavan, minkä jälkeen kemisorption aikaansaava liuos imeytetään suodattimen materiaaliin johtamalla liuosta virtauskennojen (2) läpi. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liuos johdetaan kennojen (2) läpi sijoittamalla läpivirtauskanavan toinen pää liuokseen siten, että läpivirtauskennojen (2) päät tulevat liuospinnan 20 alle, ja antamalla liuoksen levitä virtauskennojen pituussuunnassa kapillaarivaikutuksen ansiosta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että taipuisan pohjalevyn (4) ja 25 taipuisan aallotetun levyn (3) yhdistelmä kääritään kokoon sylinterimäiseksi suodatinkappaleeksi (l).
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suodatin muodos- 30 tetaan asettamalla peräkkäin erillisiä suodatinkap- paleita (1), joihin on imeytetty eri liuokset. 10 - 94724
FI932584A 1993-06-07 1993-06-07 Menetelmä kaasujen suodattimen valmistamiseksi FI94724C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI932584A FI94724C (fi) 1993-06-07 1993-06-07 Menetelmä kaasujen suodattimen valmistamiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI932584A FI94724C (fi) 1993-06-07 1993-06-07 Menetelmä kaasujen suodattimen valmistamiseksi
FI932584 1993-06-07

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI932584A0 FI932584A0 (fi) 1993-06-07
FI932584A FI932584A (fi) 1994-12-08
FI94724B FI94724B (fi) 1995-07-14
FI94724C true FI94724C (fi) 1995-10-25

Family

ID=8538080

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI932584A FI94724C (fi) 1993-06-07 1993-06-07 Menetelmä kaasujen suodattimen valmistamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI94724C (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2304156C (en) * 1997-09-19 2006-09-19 Valtion Teknillinen Tutkimuskeskus Filter for gases

Also Published As

Publication number Publication date
FI932584A (fi) 1994-12-08
FI94724B (fi) 1995-07-14
FI932584A0 (fi) 1993-06-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20060042209A1 (en) Alkaline impregnated filter element, and methods
EP1021239B1 (en) Filter for gases
US20060042210A1 (en) Acidic impregnated filter element, and methods
US7341618B2 (en) Filters and methods of making and using the same
EP1948350B1 (en) Capture of mercury from a gaseous mixture containing mercury
US5830414A (en) Air cleaning filter
US7377963B2 (en) Adsorption filter and manufacturing method thereof
JPH0347511A (ja) 収着剤濾過装置
JP2008511403A (ja) 含浸されたフィルタエレメントとその製造方法
US20060130451A1 (en) Impregnated filter element, and methods
EP0823864A1 (en) Catalyst retaining apparatus and method of making and using same
KR20030078858A (ko) 저온 촉매 공정을 위한 에어 필터 어셈블리
JP2950453B2 (ja) 発熱体を有するシート状収着体、発熱体を有する収着用積層体および発熱体を有する収着用積層体を用いた除湿装置
US20050211100A1 (en) Shaped composite adsorbent material
FI94724C (fi) Menetelmä kaasujen suodattimen valmistamiseksi
US20040146436A1 (en) Chemical filter medium, chemical filter including the chemical filter medium and method for manufacturing the chemical filter
EP0540428A2 (en) Adsorbents for removing low-concentration nitrogen oxides
FI94455C (fi) Katalysaattori ja sen valmistusmenetelmä
DE19755506C2 (de) Elektrochemischer Sensor mit offenem Gehäuse
CA2104579A1 (en) Filter
JP4223269B2 (ja) 脱臭成形体及びその製造方法
FI103641B (fi) Kaasujen suodatin
FI104154B (fi) Kaasujen suodatin
KR100675681B1 (ko) 교체시기 지시 가스여과용 여재
KR20240099300A (ko) 화학 필터 어셈블리

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: VALTION TEKNILLINEN TUTKIMUSKESKUS

BB Publication of examined application