FI94597C - Menetelmä hienojakoisen pölyn erottamiseksi kuumasta paineenalaisesta prosessikaasusta - Google Patents

Menetelmä hienojakoisen pölyn erottamiseksi kuumasta paineenalaisesta prosessikaasusta Download PDF

Info

Publication number
FI94597C
FI94597C FI931788A FI931788A FI94597C FI 94597 C FI94597 C FI 94597C FI 931788 A FI931788 A FI 931788A FI 931788 A FI931788 A FI 931788A FI 94597 C FI94597 C FI 94597C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
gas
particles
injected
pressure
under pressure
Prior art date
Application number
FI931788A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI931788A (fi
FI931788A0 (fi
FI94597B (fi
Inventor
Juhani Vehmaan-Kreula
Asko Vesanto
Original Assignee
Insinoeoeritoimisto A Vesanto
Vehmaan Kreula Juhani
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Insinoeoeritoimisto A Vesanto, Vehmaan Kreula Juhani filed Critical Insinoeoeritoimisto A Vesanto
Priority to FI931788A priority Critical patent/FI94597C/fi
Publication of FI931788A0 publication Critical patent/FI931788A0/fi
Publication of FI931788A publication Critical patent/FI931788A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI94597B publication Critical patent/FI94597B/fi
Publication of FI94597C publication Critical patent/FI94597C/fi

Links

Landscapes

  • Industrial Gases (AREA)
  • Devices And Processes Conducted In The Presence Of Fluids And Solid Particles (AREA)

Description

- 94597
MENETELMÄ HIENOJAKOISEN PÖLYN EROTTAMISEKSI KUUMASTA PAI-NEENALAISESTA PROSESSIKAASUSTA
Keksinnön kohteena on paineistetulla leijukerrospoltolla tai 5 muulla kaasutustekniikalla aikaansaadun polttoainekaasun puhdistus ennen kaasuturbiineita ja erityisesti kuumapuhdistus-menetelmä ennen kaasuturbiinia.
Leijukerroskattilassa kiinteästä polttoaineesta tai palavasta 10 liemestä kaasutetaan vielä pidemmälle poltettavissa olevaa kaasua. Leijukerroskattliasta otetaan talteen vain vähäinen määrä tai ei ollenkaan osittaisessa palamisessa vapautuvasta lämpöenergiasta. Vapautunut energia jää kattilasta poistuvaan kaasuun lämpö- ja paine-energiana, joka halutaan ottaa, talteen 15 pääasiallisesti kattilan jälkeen kytketyllä kaasuturbiinilla samassa yhteydessä, kun kaasun lopunkin kemiallisen energian vapauttaminen polttamalla tapahtuu. Turbiinien jälkeen savukaasuista voidaan vielä ottaa talteen lämpöenergiaa jätelämpö-kattiloilla. Näin muodostetulla prosessilla saavutetaan korkea 20 sähkön- ja lämmöntuotannon hyötysuhde. Korkean hyötysuhteen aikaansaamiseksi pitäisi kattilasta tulevan ja turbiinin polt-toaineeksi tarkoitetun kaasun puhdistuksen tapahtua mahdollisimman pienin lämpöhäviöin.
25 Turbiinin siivistöt on valmistettu rauta-, nikkeli- tai ko- bolttipohjaisesta metalliseoksesta, johon hapettumisen estämiseksi on lisätty kromia ja/tai alumiinia. Lisäaineista johtuen turbiinin siipien pinnalle muodostuu hapettumisen etenemistä ehkäisevä tiivis oksidikerros. Tällainen kerros voi lohkeilla 30 siihen törmäävien pölyhiukkasten takia tai sen pinta voi sulaa pölyn mukana tulleiden alkalimetallien vaikutuksesta aiheuttaen korroosiota turbiinin siivistössä. Näiden ongelmien minimoimiseksi kaasun puhtaudelle ja pölyn hiukkaskoolle on annettava raja-arvot. Se, mikä taso kaasujen puhtaudelta vaaditaan, 35 riippuu kaasuturbiinien valmistusmateriaaleista mutta yleensä kuumakaasuturbiinien pölypitoisuus pitäisi olla vähemmän kuin 10 mg/m3 ja hiukkaskoko pienempi kuin 5 pm. Kaasujen sisältämät kemialliset epäpuhtaudet aiheuttavat korroosiota turbiinin 94597 2 siivistössä.
Paineistettujen kaasujen puhdistaminen riittävän puhtaaksi korkeassa lämpötilassa on osoittautunut vaikeaksi.
5
Kuumien, korkeapaineisten kaasujen puhdistamiseen on käytetty pölynerotussykloneita ensimmäisenä puhdistusvaiheena eli pri-määrierottimina. Leijukerrospoltossa kaasusta erotettava len-topöly palautetaan leijukerrokseen. Sekundäärierottimina käy-10 tetään törmäyssuodattimia, raesuodattimia, sähkösuodattimia tai muita, kuten sulakylpysuodattimia. Sekundäärierottimien toimintaolosuhteiden takia syntyy paine- ja lämpöhäviöitä.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle ja laitteistolle on tun-15 nusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimusten tunnus-merkkiosissa.
Keksinnön merkittävänä etuna voidaan pitää sitä, että uudella keksinnöllä paremmin pystytään erottamaan kaasusta pienet 20 hiukkaset sekä erotus voidaan toteuttaa mahdollisimman pienin paine- ja lämpöhäviöin. Voidaan vähentää samalla poltosta aiheutuvia päästöjä. Suodattimien tukkeutumista voidaan hidastaa tai niiden käyttö voidaan kokonaan eliminoida. Niiden huolto-väli pitenee jne.
25
Seuraavassa keksintöä kuvataan yksityiskohtaisesti oheiseen piirustukseen viitaten.
Ainoassa kuvassa on esitetty kaasujen puhdistusmenetelmä kaa-30 viokuvana.
Kiinteä polttoaine kaasutetaan leijukerrostekniikalla. Leiju-kerroksen lämpötila voi olla esimerkiksi 850 °C. kaasun lämpötilaa voidaan vielä erityisjärjestelyin nostaa yli tuhannen 35 asteen tarvittaessa. Kun sitten tällainen korkeassa lämpötilassa ja korkeassa paineessa (esim. 10-16 bar) oleva kaasu halutaan puhdistaa, puhdistus toteutetaan keksinnön mukaisesti seuraavasti. Ennen kaasuturbiineja kaasun sisältämät hiukkaset 3 - 94597 sidotaan suurempiin kiintoaine- tai sulahiukkasiin, jotka injektoidaan suoraan paineenalaiseen kaasuvirtaukseen. Suuremmat n. 20-50 μιη:η injektoidut hiukkaset ja niihin tarttuneet pienemmät hiukkaset erotetaan kaasusta luokitustekniikkaa käyttä-5 en. Puhdistettavassa kaasussa olevat hiukkaset ovat yleensä alle 10 μιη:η kokoluokkaa.
Kuvassa on esitetty laitteisto puhdistusmenetelmää varten. Korkealämpötilaiseen ja paineistettuun kaasuun injektoidaan 10 ennen kaasuturbiineja 1 muutaman kymmenen mikrometrin kokoisia hiukkasia tai sulan materiaalin pisaroita kaasua johtavaan putkeen 3 sijoitetun suihkua hajottavan suuttimen 2 kautta. Injektointipaine säädetään suuremmaksi kuin kaasun paine, jotta kaasu ja syötettävät hiukkaset törmäisivät toisiinsa. Suu-15 tin 2 on sijoitettu esim. kaasuputken keskikohtaan tuodun putken 4 päähän. Suuttimella 2 saadaan aikaan jatkuva ja olennaisesti kaasuputken koko poikkileikkauksen alueelle jakautuva "hiukkassumu", joka tunkeutuu kaasuvirtaan. Injektoitavat hiukkaset sekoitetaan injektoitavaan kantajakaasuun erillises-20 sä säiliössä 8. Näin saatu kaasu johdetaan paine-eron säilyttävän syöttimen 9, esim. sulkusyöttimen, kautta injektointi-putkeen 4.
Erotuksen mahdollistamiseksi kaasuputkea 3 on supistettu suut-25 timen 2 jälkeen ennen kaasuturbiineja 1 ns. venturiputken 5 • muotoon. Venturiputkessa kaasun virtausnopeus kasvaa ja turbu lenssista johtuen injektoidut hiukkaset ja kaasun epäpuhtaudet törmäävät ja kiinnittyvät toisiinsa. Kiinnittyminen perustuu kaasun sisältämien pienten hiukkasten agglomeroitumiseen kor-30 keassa lämpötilassa suurempien injektoitujen hiukkasten pinnoille. Sähköiset varaukset voivat myös altistaa hiukkasten kiinnittymistä toisiinsa.
Venturiputken 5 jälkeen kaikkien hiukkasten nopeus on sama 35 kuin kaasuvirtauksen nopeus. Välittömästi venturiputkeen on liitetty luokitin 6 tai useita luokittimia 6 ja 7. Kun luokitus tapahtuu heti venturiputken jälkeen luokittimeen 6 ja 7 tulevan kaasun ja hiukkasten nopeus on suurimmillaan, mikä 4 - 94597 mahdollistaa luokittimien tehokkaan toiminnan.
Kuumien kaasujen puhdistuksessa luokittimena käytetään syklo-neita. Sykloneita voidaan hyödyntää, jos kaasun sisältämät 5 hiukkaset saadaan täydellisesti sitoutumaan injektoituihin suurempiin hiukkasiin. Yksi mahdollinen luokitintyyppi on syklonit. Nykyään on olemassa useita, tehokkuudeltaan parempia luokitintyyppe j ä.
10 Kiintoainehiukkasten, esim. lentotuhkahiukkasten sijasta voidaan käyttää sulaa. Sulan injektoinnissa sulatettava materiaalia sulatetaan ja paineistetaan erillisessä säiliössä, josta se suoraan injektoidaan kaasuvirtaukseen. Sula injektoidaan esimerkiksi keraamisten suuttimien avulla kaasuvirtaukseen.
15 Paineistetun kaasun epäpuhtaudet tarttuvat ja kiinnittyvät sulapisaroihin, esim. pintavoimien, liukenemisen, kemiallisten reaktioiden kautta. Sulana materiaalina voidaan käyttää esim. epäorgaanisia suoloja.
20 Injektoitavaa ainetta voidaan käyttää myös kemiallisten aineiden kuten rikki- ja typpiyhdisteiden poistamiseen paineistetusta ja kuumasta kaasuvirtauksesta. Injektoitava aine reagoi kemiallisten yhdisteiden kanssa, jolloin syntyvä uusi yhdiste joko poistetaan kiinteässä muodossa tai uusi yhdiste ei ole 25 haitallinen, jolloin se voidaan johtaa prosessissa eteenpäin.
·* Injektoitava aine voi toimia myös katalyyttinä kemiallisten yhdisteiden reagoimiselle. Esimerkiksi rikkiyhdisteiden poistoon tai vähentämiseen voidaan injektoida CaO eli poltettua kalkkia tai BaO:a tai alkalimetallisuoloja. Typpiyhdisteille 30 esim. alumiinioksidi toimii katalyyttinä typpioksidien hajoamis tapahtumassa .
Luokittimien materiaaleina voidaan käyttää esimerkiksi vallitsevat kuumakorroosio- ja eroosio-olosuhteet kestäviä keraami-35 siä materiaaleja, kuten esim. tiivistä alumiinioksidia.
Injektoitavien suurempien hiukkasten määrä paineistetussa kaasussa riippuu esim. puhdistettavan kaasun laadusta, esim. epä-
II
5 - 94597 puhtauksien määrästä jne. Suuttimia voidaan käyttää useita. Ne voidaan sijoittaa myös paineistetun kaasun putken kehälle välimatkan päähän toisistaan.
5 Erityisesti on huomattava, että keksintöä on edellä selitetty vain yhteen sen edulliseen toteuttamisesimerkkiin viitaten.
Tällä ei kuitenkaan millään tavoin haluta rajoittaa keksintöä vain tätä esimerkkiä koskevaksi vaan monet muunnokset ovat mahdollisia seuraavien patenttivaatimusten määrittelemän kek-10 sinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (9)

1. Menetelmä kaasuturbiiniin ohjattavan paineistetun ja kor-kealämpötilaisen kaasun puhdistamiseksi, jossa menetelmässä 5 paineistettuun kaasuvirtaukseen injektoidaan hiukkasia, johdetaan kaasu ja injektoidut hiukkaset kapenevaan putkiosaan (5), ohjataan sekoitettu seos luokitinlaitteistoon (6, 7), jolla kaasun epäpuhtautena olevat hiukkaset erotetaan, tunnettu siitä, että paineistettuun kaasuvirtaukseen injek-10 toidaan hiukkasia, joiden kantajakaasun paine on suurempi kuin puhdistettavan polttokaasun kaasun sisältämien epäpuhtaushiuk-kasten ja injektoitujen hiukkasten törmäysten ja toisiinsa tarttumisen mahdollistamiseksi, tyypillisesti leijukerrosmene-telmällä saadun polttokaasun lämpötilaa vastaavan polttokaasun 15 puhdistamiseksi kovassa paineessa, erotetaan hiukkaset, jotka sisältävät agglomeroituneita hiukkasia, kaasuturbiiniin (1) johdettavasta paineistetusta kaasusta ennen kaasuturbiineja (1)·
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paineistettuun kaasuun johdettavien hiukkasten hiukkaskoko on suurempi kuin kaasussa olevien epäpuhtauksien hiukkaskoko.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kapeneva putkiosa on venturiputki (5).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaasun ja hiukkasten erottimiin (6, 7) kaasu joh- 30 detaan suoraan venturiputkesta (5) ja että kaasun ja hiukkasten erotus tapahtuu olennaisesti paineistetun kaasun paineessa • ja lämpötilassa.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu 35 siitä, että injektoitavat hiukkaset koostuvat aineista, joita käytetään kaasun puhdistamiseen, kuten esim. rikkiyhdisteiden poistoon poltetulla kalkilla ja esim. alumiinioksidia katalyyttinä typpiyhdisteiden hajoamistapahtumassa. - 94597
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että injektoitavat hiukkaset koostuvat fluidisoituvista kiintoainehiukkasista, esim. lentotuhkahiukkasista tai sula-pisaroista, esim. epäorgaanisista suoloista. 5
6 · 94597
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaasussa olevat epäpuhtaudet ovat kokoluokkaa n. 10 μιη ja alle.
8. Laitteisto käytettäväksi jossakin edellisen patenttivaati muksen mukaisessa menetelmässä kaasuturbiiniin ohjattavan paineistetun ja korkealämpötilaisen kaasun puhdistamiseksi ennen kaasuturbiineja (1), tunnettu siitä, että siihen kuuluu injektointilaitteet (2) hiukkasten injektoimiseksi kaasun 15 puhdistamiseksi paineistettuun kaasuun kovassa paineessa, ka-peneva putkiosa (5) injektoitujen hiukkasten syöttämisen jälkeen kaasun ja injektoitujen hiukkasten sekoittamiseksi, luo-kitinlaitteisto (6, 7), jolla kaasun epäpuhtautena olevat hiukkaset erotetaan kaasuturbiiniin johdettavasta pai-'20 neistetusta kaasusta.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että luokitinlaitteisto (6, 7) koostuu vähintään yhdestä erotinyksiköstä, edullisesti pyörrepuhdistimista. 25 ':' PATENTKRAV
FI931788A 1993-04-20 1993-04-20 Menetelmä hienojakoisen pölyn erottamiseksi kuumasta paineenalaisesta prosessikaasusta FI94597C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI931788A FI94597C (fi) 1993-04-20 1993-04-20 Menetelmä hienojakoisen pölyn erottamiseksi kuumasta paineenalaisesta prosessikaasusta

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI931788 1993-04-20
FI931788A FI94597C (fi) 1993-04-20 1993-04-20 Menetelmä hienojakoisen pölyn erottamiseksi kuumasta paineenalaisesta prosessikaasusta

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI931788A0 FI931788A0 (fi) 1993-04-20
FI931788A FI931788A (fi) 1994-10-21
FI94597B FI94597B (fi) 1995-06-30
FI94597C true FI94597C (fi) 1995-10-10

Family

ID=8537776

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI931788A FI94597C (fi) 1993-04-20 1993-04-20 Menetelmä hienojakoisen pölyn erottamiseksi kuumasta paineenalaisesta prosessikaasusta

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI94597C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI931788A (fi) 1994-10-21
FI931788A0 (fi) 1993-04-20
FI94597B (fi) 1995-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7481987B2 (en) Method of removing sulfur trioxide from a flue gas stream
TW539829B (en) Processing method for high-temperature exhaust gas
EP2131939B1 (en) Filter apparatus and method
CN109140461A (zh) 危废高温熔融微晶净化装置及尾气净化方法
KR20110046496A (ko) 2 단 선회 유동층식 소각로에 의한 폐기물의 소각 처리 방법
CN101802143B (zh) 用于对来自固体物质气化的原气进行净化的方法
US6018090A (en) Process and plant for the thermal treatment of waste material
WO2014149457A1 (en) Methods and systems of producing a particulate free, cooled syngas
FI112952B (fi) Menetelmä ja laitteisto hiilipitoisen materiaalin kaasuttamiseksi
US4790251A (en) High pressure and high temperature ash discharge system
JPH02107301A (ja) 蒸気状の重金属化合物を担持ガスから分離する方法およびこの方法を実施するための装置
JP6530222B2 (ja) 排気ガス後処理システムおよび排気ガス後処理のための方法
EP0933516B1 (en) Gasification power generation process and equipment
JPS6140886B2 (fi)
FI94597C (fi) Menetelmä hienojakoisen pölyn erottamiseksi kuumasta paineenalaisesta prosessikaasusta
CN210528863U (zh) 废机动车辆粉碎残余物的燃气化处理系统
CN210186721U (zh) 可移动式危险废弃物处置系统
WO1993006193A1 (en) Coal gas productions coal-based combined cycle power production method and apparatus
CN111111404A (zh) 一种水泥窑炉的烟气处理系统及方法
US11857897B2 (en) Gas cooling-scrubbing apparatus and method
JP3848619B2 (ja) 溶融スラグ冷却装置及び溶融スラグ冷却方法並びに溶融スラグ冷却装置を使用したガス化溶融システム
JP2002136826A (ja) 高温排ガスの処理方法
CN210103856U (zh) 废机动车辆粉碎残余物的燃料化处理装置
JP2000126550A (ja) 燃焼装置及びその排ガス処理方法、並びにそれに用いる灰冷却装置
CN110115925B (zh) 一种降低活性焦吸附塔入口烟气温度的工艺方法及装置

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed