FI94369C - Imutyhjennyslaite - Google Patents

Imutyhjennyslaite Download PDF

Info

Publication number
FI94369C
FI94369C FI932317A FI932317A FI94369C FI 94369 C FI94369 C FI 94369C FI 932317 A FI932317 A FI 932317A FI 932317 A FI932317 A FI 932317A FI 94369 C FI94369 C FI 94369C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
suction
nozzle
suction nozzle
hose
substance
Prior art date
Application number
FI932317A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI932317A (fi
FI932317A0 (fi
FI94369B (fi
Inventor
Roland Mattsson
Original Assignee
Evac Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Evac Ab filed Critical Evac Ab
Priority to FI932317A priority Critical patent/FI94369C/fi
Publication of FI932317A0 publication Critical patent/FI932317A0/fi
Priority to FI942337A priority patent/FI102554B/fi
Priority to JP10707694A priority patent/JPH07139027A/ja
Publication of FI932317A publication Critical patent/FI932317A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI94369B publication Critical patent/FI94369B/fi
Publication of FI94369C publication Critical patent/FI94369C/fi

Links

Landscapes

  • Cleaning By Liquid Or Steam (AREA)
  • Devices For Medical Bathing And Washing (AREA)

Description

94369
Imutyhjennyslaite. - Sugtömningsanordning.
Keksinnön kohteena on imutyhjennyslaite säiliössä olevaa käymäläjätettä tai vastaavaa likaavaa ainetta varten, johon laitteeseen kuuluu imusuutin mainittua poisimettävää ainetta varten, imukoneisto alipaineen aikaansaamiseksi imusuuttimeen poisimet-tävän aineen siirtämiseksi imusuutinta ja imukoneistoa yhdistävän letkun tai putken välityksellä viemäriin tai keräilysäili-öön.
Keksinnön kohteena oleva imutyhjennyslaite on suunniteltu erityisesti matkailuvaunujen ja -autojen sekä linja-autojen käymäläjätteen keräilysäiliöiden tyhjennykseen. Laite soveltuu myös veneiden käymäläjätesäiliöiden tyhjennykseen kun imuletkun pituus on riittävä. Pitkä letku kuitenkin vaikeuttaa letkun siistinä pysymistä. Järjestelmä on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön ja toimii "on-line" periaatteella, joten minkäänlainen välivarastointi ei ole tarpeen. Mikäli asennuspaikan kohtuullisessa läheisyydessä ei kuitenkaan ole viemäriä tai jätevesikai-voa, järjestelmään voidaan lisätä aika-ajoin tyhjennettävä keräilysäiliö.
Vastaavaan tarkoitukseen käytettyjä järjestelmiä löytyy useita. Niiden toiminta perustuu niinikään alipaineen tai "imun" käyt-töön. Tunnettujen järjestelmien toiminta perustuu useimmiten jonkinasteiseen jäteveden välivarastointiin.
Vesisuihkuejektorilla toimiva järjestelmä, joka on ruotsalaiseen vesisuihkuejektorikeksintöön perustuva, voidaan asentaa uppopumpun avulla jätevesikaivoon tai vaihtoehtoisesti erilli-: seen keräilysäiliöön. Tämä järjestelmä on kuitenkin erittäin raskas ja isokokoinen varsinkin kun ei viemärikaivoa ole käytettävissä. Järjestelmä aiheuttaa myös hajuhaittoja putkistosta poistetun ilman purkautumisessa ympäristöön keräilysäiliÖn kautta. Järjestelmä toimii siten, että keräilysäiliöön 94369 2 täytetään perusmäärä vettä jota ejektoripumppu (avokanavaisella juoksupyörällä varustettu keskipakoispumppu) pumppaa ejektorin läpi kehittäen alipaineen. Kerätty jätevesi virtaa ejektorin kautta keräilysäiliöön. Keräilysäiliön tyhjennys voidaan järjestää samalla ejektoripumpulla esimerkiksi viemäriin tai se voidaan tehdä loka-autolla suoraan keräilysäiliöstä. Tehokkaaksi (n. 15 Nm3/h ilmaa) todetut ejektorit vaativat n. 35-40 m3/h jän. 0,6 barin vastapaineen tuottavan syöttöpumpun.
Alipainesäiliöllä varustettu Saksassa kehitetty järjestelmä on myös raskas ja isokokoinen johtuen alipainesäiliön vaatimasta tilavuudesta. Samaten alipainesäiliön anaerobinen jäte aiheuttaa poistettavan ilman vuoksi hajuhaittoja. Hajuhaittoja voidaan molemmissa tapauksissa vähentää esim. aktiivihiilisuodat-timilla. Tämä kuitenkin lisää huoltotarvetta ja kylmissä (alle veden jäätymispisteen) oloissa suodattimen pitämistä kuivana ja lämmitettynä sen jäätymisen estämiseksi. Järjestelmä toimii siten, että alipainesäiliöön kehitetään alipaine esimerkiksi lamellipumpulla. Kun alipaine on kehitetty, säiliöön voidaan imeä kerättävää jätevettä. Tämän jälkeen alipainesäiliön paine saatetaan normaali-ilmakehänpaineen alaiseksi ja säiliön tyhjennys suoritetaan erillisellä pumpulla keräilysäiliöön tai viemäriin. Alipainesäiliön koko voi tässä tapauksessa olla tilavuudeltaan sellainen, että se sallii useamman kuin yhden imutyhjennystapahtuman ennen alipainesäiliön tyhjentämistä.
Alipainesäiliöllä toimiva järjestelmä on kehitetty USA:ssa ja toimii samaten alipainesäiliöllä. Edellisestä poiketen alipai-nesäiliö on tilavuudeltaan ainoastaan yhden imutyhjennystapahtuman salliva. Alipaine kehitetään kalvopumpulla. Alipainesäi-J liön tyhjennys tapahtuu painovoimalla, joka asettaa laitteiston sijainnille rajoituksia, koska sen on oltava viemärin välittömässä läheisyydessä.
94369 3
Kalvopumppujärjestelmä on englantilaista alkuperää oleva järjestelmä ja se toimii siten, että kalvopumpulla imettävä jätevesi pumpataan suoraan viemäriin tai keräilysäiliöön. Järjestelmän kapasiteetti on melko alhainen.
Yhteistä kaikille esitetyille järjestelmille on niiden vaatimat erilaiset takaisinvirtauksen estävät venttiilit alipainesäiliö-järjestelmissä alipainepumpun ja alipainesäiliön välissä ja poistopumpun ja alipainesäiliön välissä. Kalvopumpuilla varustetuissa järjestelmissä tarvitaan lisäksi kalvopumpun oman toiminnan kannalta välttämättömät läppäventtiilit.
Edellä esitettyjen epäkohtien poistamiseksi on keksinnönmukai-sesti järjestetty siten ja keksinnönmukainen imutyhjennyslait-teisto on tunnettu siitä, että imusuuttimeen on liitetty huuh-telunestekanava, sopivimmin vesikanava, huuhtelunesteen johtamiseksi tyhjennettävään säiliöön, että imukoneistoon alipaineen aikaansaamiseksi kuuluu repijälaitteella varustettu nesteren-gaspumppu, ja että imusuuttimeen on järjestetty sulkuelin poisimettävän aineen takaisinvirtauksen estämiseksi.
Keksinnönmukainen laite poikkeaa tunnetuista laitteista mm. seuraavissa kohdissa. Keksinnönmukainen laite ei vaadi minkäänlaisia takaisinvirtauksenestoventtiilejä. Laite on pienikokoi-··. . nen ja kevyt ja sen kapasiteetti on suuri eikä se vaadi alipai-nesäiliötä eikä välivarastointia. Järjestelmässä on huomioitu tyhjennystapahtuman kannalta tärkeä tyhjennettävän kohteen huuh telumahdo11i suu s.
Keksinnön eräässä edullisessa sovellutusmuodossa on laitteen-• käyttöhygienian lisäämiseksi järjestetty siten, että huuhtelu-nestekanavan imusuuttimen puoleinen suuaukko on muodostettu imusuuttimen poisimettävään aineeseen upotettavaa suutinosaa 94369 4 ympäröiväksi rengassuuttimeksi mainitun suutinosan huuhtelemiseksi .
Jäätymisestä aiheutuvien ongelmien estämiseksi on keksinnön erään sovellutusmuodon mukaan järjestetty siten että imukoneis-ton jäätymisen estämiseksi imukoneiston sisään on järjestetty lämmitin, että poisimettävää ainetta varten järjestetty letku samoin kuin huuhtelunesteletku on järjestetty yhteisen suoja-letkun sisään, ja että suojaletkun lävitse on järjestetty puhallettavaksi imukoneiston lämmittämiseen käytettyä lämmintä ilmaa jäätymisen estämiseksi.
Keksinnön muut edulliset edelleenkehitelmät ilmenevät alivaati-muksista sekä seuraavasta selitysosasta, jossa keksintöä selostetaan esimerkinomaisesti lähemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa keksinnönmukainen imutyhjennyslaite on esitetty kaaviollisena periaatepiirroksena.
Keksinnönmukainen laite koostuu termostaattiohjauksella lämmitetystä, yleisesti viitenumerolla 35 merkitystä imukoneistosta, jossa on tarvittavat kojeet ja laitteet huuhtelutoiminnalla varustettua imusuutinta 33, lämmityskanavalla varustettua imulet-kua 34 ja keventimellä (ei esitetty) varustettua letkun 34 tukipylvästä varten.
Yleisesti viitenumerolla 35 merkitty imukoneisto on sovitettu lämpöeristettyyn ja saranoidulla ovella varustettuun koteloon 1. Kotelossa on viitenumerolla 2 merkitty sähköinen ohjauskeskus, repijälaitteella varustettu vesirengaskierukkajuoksupyörä-pumppu 4, jota käyttää sähkömoottori 3. Vesijohtoverkostoon • liittämistä varten vesiliitäntälaippa 12 sekä imuletkun 34 liittämistä varten liitäntälaippa 22. Lisäksi kotelossa 1 on lämmitystä varten lämmitysvastus 18, ilmavirtauspuhallin 17 sekä termostaatti 19.
94369 5
Imuletkun liitäntälaippa 22 on yhdistetty imuliitäntäputken 6 välityksellä pumpun 4 imupuoleen. Pumpun 4 poistopuoli puolestaan on liitetty putken 7 välityksellä tiivistenestesäiliöön 5. Pumpun 4 imupuoli on yhdistetty tiivistenesteen syöttöputken 14 ja tiivistenestevirtauksen säätöventtiilin 10 välityksellä tiivistenestesäiliöön 5. Tiivistenestesäiliö 5 on lisäksi yhdistetty vesijohtoverkostoon tiivistenesteen lisäysventtiilin 11 avulla. Säiliö 5 on lisäksi varustettu tiivistenesteen pintara-jakytkimellä 15 sekä poistoliitäntäputkella 8, joka on varustettu poistoliitäntälaipalla 9 viemäriin liittämistä varten.
Huuhteluveden syöttöputki 21 , joka on toisesta päästään liitetty vesijohtoverkkoon vesiliitäntälaipan 12 avulla, on varustettu huuhteluveden ohjausventtiilillä 13. Toisesta päästään huuhteluveden syöttöputki 21 on liitetty joustavan letkun välityksellä imusuuttimeen 33.
Viitenumerolla 20 on merkitty käynnistys/pysäytyspainiketta tai rahastuslaittetta.
Yleisesti viitenumerolla 33 merkityssä imusuuttimessa on huuhteluveden liitosletku 25, joka toisesta päästään on yhdistetty putkeen 21. Huuhteluveden ohjauspainiketta (ja sen takana suu-tinventtiilin ohjauspainiketta, joka toimii alipaineella) on merkitty viitenumerolla 30. Sen ohjausjännitejohtoa on merkitty viitenumerolla 26 ja kyseisen johdon toinen pää on liitetty sähköiseen ohjauskeskukseen 2. Huuhteluvesikanavan ulkoseinämää on merkitty viitenumerolla 27, huuhteluvesikanavaa viitenumerolla 28 ja imusuutinosaa viitenumerolla 29. Imuletkun 24 ja imusuutinosan 29 välisen yhteyden sulkemiseksi on imusuuttimeen 33 järjestetty viitenumerolla 31 merkitty sylinteri ja männän-palautusjousi sekä viitenumerolla 32 merkitty mäntä.
Yleisesti viitenumerolla 34 merkitty imuletku käsittää ulkopuolisen joustavan suojaletkun 23 ja sen sisällä olevan 94369 6 varsinaisen imuletkun 24 sekä huuhteluvesiletkun 25, sekä letkujen välisen ilmatilan.
Keksinnönmukaisen laitteen toiminta tapahtuu seuraavalla tavalla.
Kaikki sähköiset toiminnot ohjataan ohjauskeskuksen 2 avulla.
Imujärjestelmä käynnistetään käynnistyspainikkeesta tai rahastuslaitteella 20. Kun järjestelmä on varustettu rahastuslaitteella, on toiminta aika rajoitettu ajastimella. Samaten paini-keohjauksella varustetussa laitteessa asetetaan viivästetty pysäytys, jotta laite ei unohtuisi käyntiin.
Järjestelmän alipainetta muodostava laite, alipainepumppu 4, jota käyttää sähkömoottori 3, (vaihtoehtoisesti sähkömoottori voidaan korvata polttomoottorilla, joka on varustettu generaattorilla ohjaukseen tarvittavan sähkön aikaansaamiseksi) toimii tiivistenesteperiaatteella, joka muodostaa pumppuun tarvittavan tiivistenesterenkaan imun aikaansaamiseksi. Tiivistenestepiiri on osa poistoputkistoa, jonka laajennusta kutsutaan tiiviste-nestesäiliöksi 5. Optimaalinen tiivistenestevirtaus aikaansaadaan säätöventtiilillä 10. Tiivistenestesäiliössä oleva pinta-kytkin 15 ohjaa venttiilin 11 kautta vettä niin että riittävä .. tiivistenestemäärä on aina käytettävissä. Normaalioloissa veden lisäystä ei tarvita, vaan käytön yhteydessä imettävä neste pitää tiivistenestesäiliön täynnä. Laitteen alkukäynnistyksessä vettä on kuitenkin lisättävä ja tästä huolehtii pintakytkin 15 ja vedensyöttöventtiili 11.
• Kun järjestelmä on käynnistetty, muodostuu imuliitäntäputkeen 6, imuletkuun 24 ja suutinventtiilin ohjauspiiriin alipaine. Käymäläjätesäiliön tyhjennys tapahtuu siten, että imusuutin 29 asetetaan tyhjennettävän säiliön tyhjennysaukkoon, nestepinnan alapuolelle, tai mahdolliseen tyhjennysyhteeseen ja painetaan 94565 7 suutinventtiilinohjauspainiketta, jolloin suutinventtiili avautuu. Suutinventtiili pysyy auki alipainetason vaihteluista huolimatta ohjauspiirin asennetun takaiskuventtiilin johdosta. Kun tyhjennettävä säiliö on tyhjä, suutinventtiilinohjauspai-nike vapautetaan ja venttiili sulkeutuu. Tyhjennetty säiliö voidaan nyt huuhdella painamalla huuhteluvesiventtiilin ohjaus-painiketta 30, jolloin huuhteluvettä virtaa suuttimen huuhtelu-kanavasta puhdistaen samalla imusuuttimen.
Huuhteluvesi imetään pois edellä mainitulla tavalla. Huuhtelu-vesi- ja suutinventtiiliä voidaan myös käyttää samanaikaisesti.
Jotta järjestelmä toimisi myös kylmänä ajanjaksona, on siihen lisätty lämmitys, joka estää putkistoissa, tiivistenestesäili-öissä ja letkuissa olevan nesteen jäätymisen.
Lämpövastusta 18 ohjataan termostaatilla 19 pitämään koneisto-tilan lämpötilan noin + 5°C:ssa. Lämmitetty ilma ohjataan pu-haltimella 17 letkujen 23 ja 24 väliseen kanavaan, jolloin imuletkuun 24 ja imusuuttimeen mahdollisesti jäänyt neste ei jäädy.
Tarvittava korvausilma saadaan kotelon 1 ilmanottoaukoista 16.

Claims (8)

94369 8
1. Imutyhjennyslaite käymäläjätettä tai vastaavaa likaavaa ainetta sisältävän säiliön tyhjentämiseksi, johon laitteeseen kuuluu imusuutin (33) , jolla mainittua ainetta voidaan imemällä poistaa, imukoneisto (35) alipaineen aikaansaamiseksi imusu-uttimeen (33) poisimettävän aineen siirtämiseksi imusuutinta (33) ja imukoneistoa (35) yhdistävän letkun tai putken (34) välityksellä viemäriin tai keräilysäiliöön sekä imusuuttimeen (33) liitetyt laitteet (25) huuhtelunesteen johtamiseksi imusuuttimen imupäähän, tunnettu siitä, että huuhtelunesteen johtolaitteet (25) käsittävät suutinjärjestelyn, joka on siten järjestetty, että huuhteluneste virtaa imusuuttimen (33) poisimettävään aineeseen upotettavan suutinosan (29) ulkopintaa pitkin mainittua pintaa puhdistaen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että imusuutinta (33) ja imukoneistoa (35) yhdistävässä letkussa on sulkuelin (31, 32) imun aktivoimiseksi ja poisimettävän aineen takaisinvirtauksen estämiseksi.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että sulkuelin (31, 32) on lähellä imusuutinta (33).
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että imusuuttimen sulkuelin (31, 32) on manuaalisesti ohjattavissa ja että myös huuhtelunesteen johtolaitteet (25) on varustettu manuaalisesti ohjattavalla ohjauslaitteella, joka mieluimmin on lähellä imusuuttimen sulkuelimen ohjauslaitetta (30) .
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että imusuuttimen sulkuelimen (31, 32) ja huuhtelunesteen ohjaus laitteen ohjaukset ovat toisistaan riippumattomia.
6. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että aine on järjestetty kulkemaan imemiseen tarvittavaa alipainetta kehittävän pumpun läpi ja että tämä 94369 9 pumppu on repijälaitteella varustettu nesterengaspumppu, mieluimmin neste renga s ki e rukka j uoksupyöräpumppu (4).
7. Jonkin yllä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että huuhtelunesteen suutinjärjestely käsittää imusuuttimen (33) poisimettävään aineeseen upotettavaa suu-tinosaa (29) ympäröivän rengassuuttimen.
8. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että imukoneiston (35) jäätymisen estämiseksi imukoneiston sisään on järjestetty lämmitin (17, 18), että poisimettävää ainetta varten järjestetty letku (34) samoin kuin huuhtelunestekanava (34) on järjestetty yhteisen suojaletkun (23) sisään, ja että suojaletkun (23) lävitse on järjestetty puhallettavaksi imu-koneiston (35) lämmittämiseen käytettyä lämmintä ilmaa jäätymisen estämiseksi.
FI932317A 1993-05-21 1993-05-21 Imutyhjennyslaite FI94369C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI932317A FI94369C (fi) 1993-05-21 1993-05-21 Imutyhjennyslaite
FI942337A FI102554B (fi) 1993-05-21 1994-05-19 Imulaite
JP10707694A JPH07139027A (ja) 1993-05-21 1994-05-20 吸引装置

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI932317 1993-05-21
FI932317A FI94369C (fi) 1993-05-21 1993-05-21 Imutyhjennyslaite

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI932317A0 FI932317A0 (fi) 1993-05-21
FI932317A FI932317A (fi) 1994-11-22
FI94369B FI94369B (fi) 1995-05-15
FI94369C true FI94369C (fi) 1995-08-25

Family

ID=8537979

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI932317A FI94369C (fi) 1993-05-21 1993-05-21 Imutyhjennyslaite

Country Status (2)

Country Link
JP (1) JPH07139027A (fi)
FI (1) FI94369C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI932317A (fi) 1994-11-22
FI932317A0 (fi) 1993-05-21
JPH07139027A (ja) 1995-05-30
FI94369B (fi) 1995-05-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5553794A (en) Sewage handling system
US4439323A (en) Method of discharging septic tank filtered effluent
JPS6234578B2 (fi)
KR101479791B1 (ko) 진공 하수 시스템
KR100254331B1 (ko) 설치가 손쉬운 만능 하수오물 분쇄기 펌프
US3923657A (en) Combined septic tank inlet pipe sight glass end plug and tank aerator system
ES2560207T3 (es) Dispositivo y método para la limpieza de tuberías de aguas residuales de sistemas de inodoros de vacío
US7153439B1 (en) Grease separator for kitchen sinks and other applications
US6243887B1 (en) Sewer system
US9771712B1 (en) Basement sewer drain recovery and discharge system
JPH10507502A (ja) 真空下水搬送システム用水だめ通気制御機構
US4590629A (en) Toilet ventilating device
FI94369C (fi) Imutyhjennyslaite
IL190648A (en) Apparatus, method and kit for unclogging an obstruction in a pipe and a junction having a plurality of pipe stubs therefor
US10190307B1 (en) Basement sewer drain recovery and discharge device
US5667382A (en) Vacuum pump seal-water recycling and waste disposal system for dental operatories
EP0359730B1 (en) A device for automatic circulation in a waste water pump station
PL197533B1 (pl) Sposób transportowania ścieków w systemie podciśnieniowym oraz system podciśnieniowy
JP2003268852A (ja) 粉砕圧送装置付き便器
JP2684526B2 (ja) 真空式汚水集排水装置と真空式下水道
FI77911B (fi) Foerfarande foer stoetvis transport av vaetska.
JPH0743239Y2 (ja) 屎尿破砕圧送装置
US20130240058A1 (en) Basement Sewer Drain Recovery and Discharge Device
WO2009000047A1 (en) Fluid processing system
MXPA99006209A (en) Alcantarill

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MA Patent expired