FI94204B - Sähkötehoa kuluttavan laitteen ohjauslaite - Google Patents
Sähkötehoa kuluttavan laitteen ohjauslaite Download PDFInfo
- Publication number
- FI94204B FI94204B FI934775A FI934775A FI94204B FI 94204 B FI94204 B FI 94204B FI 934775 A FI934775 A FI 934775A FI 934775 A FI934775 A FI 934775A FI 94204 B FI94204 B FI 94204B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- control
- control device
- amplifier
- current
- sensor
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H05—ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- H05B—ELECTRIC HEATING; ELECTRIC LIGHT SOURCES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CIRCUIT ARRANGEMENTS FOR ELECTRIC LIGHT SOURCES, IN GENERAL
- H05B41/00—Circuit arrangements or apparatus for igniting or operating discharge lamps
- H05B41/14—Circuit arrangements
- H05B41/36—Controlling
- H05B41/38—Controlling the intensity of light
- H05B41/39—Controlling the intensity of light continuously
- H05B41/392—Controlling the intensity of light continuously using semiconductor devices, e.g. thyristor
- H05B41/3921—Controlling the intensity of light continuously using semiconductor devices, e.g. thyristor with possibility of light intensity variations
- H05B41/3922—Controlling the intensity of light continuously using semiconductor devices, e.g. thyristor with possibility of light intensity variations and measurement of the incident light
Landscapes
- Circuit Arrangement For Electric Light Sources In General (AREA)
Description
94204 Sähkötehoa kuluttavan laitteen ohjauslaite. - Regleranordning för en elektrisk effekt förbrukande anordning.
Keksinnön kohteena on sähkötehoa kuluttavan laitteen ohjauslaite, erityisesti valaistuksen tai lämmityksen ohjaukseen, ohjauslaitteeseen kuuluessa anturielementti, joka synnyttää ohjausvirran tai -jännitteen siihen osuneen ulkoisen vaikutuksen kuten valo- tai lämpövirran seurauksena, sekä vahvistinosa, joka vahvistaa anturielementin ohjausvirran riittäväksi ohjaamaan yhtä tai useampaa elektronista liitäntälaitetta, joka on kytketty teholähteen ja ohjattavan laitteen väliin.
Mainittu 1iitäntälaite voi olla esim. purkauslampun virran rajoitin, hehkulampun säädin, halogeeni lampun säädin tai jän-nitteenmuuttaja tai lämmitystehon säädin. Keksinnön mukaista ohjauslaitetta voidaan kuitenkin soveltaa kaikenlaisten sähkölaitteiden ohjaukseen, joka reagoi johonkin ulkoiseen vaikutukseen kuten valoon, lämpöön, ääneen, paineeseen, kiihtyvyyteen tms., joka kykenee synnyttämään anturiin pienen ohjausvirran, joka on riippuvainen mainitun ulkoisen vaikutuksen suuruudesta.
Keksinnön ensisijainen soveltamiskohde on kuitekin valaistuksen ohjaus, joten seuraavassa keksintöä selostetaan valaistuksen ohjaus!aitteenä.
Säädettävissä elektronisissa liitäntälaitteissa on nopeasti yleistynyt 1-10 V:n· analogiasignaaliohjaus.
Kun liitäntälaitteiden suora säätö on mahdollistunut, ovat yleistyneet myös vaionsäätöjärjestelmät, joissa pyritään vakioimaan sisätilan valotaso erilaisilla valoanturi-vahvis-tinjärjestelynilä.
Normaalisti tällainen järjestelmä toimii siten, että valoanturi mittaa kohteen valotasoa muuttaen sen jännitetasoksi, joka 94204 2 vahvistinyksiköl1ä muutetaan 1iitäntälaitteiden ohjausstandar-din (1-10 V) mukaiseksi. Osa ohjatun valaisimen valosta virtaa takaisin valoanturiin synnyttäen takaisinkytkennän. Valoantu-reihin liittyy säätö, jolla asetetaan haluttu valotaso. Anturi lisää tai vähentää ohjausta niin kauan, että valaisimesta ja ulkoa tulevasta valovirrasta yhteensä tulee haluttu määrä valoa anturiin. Näin saadaan huoneen valotaso vakioitua halutulle tasolle. Vahvistimet ovat aktiivisia elementtejä ja tarvitsevat siten virtalähteen. Tunnetuissa ohjauslaitteissa vahvistimet ovat erillisiä elementtejä, joiden virtalähde saa energiansa normaalisti sähköverkosta.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan parannettu ohjauslaite, jossa anturin vahvistimen tarvitsema kaikki energia otetaan poikkeuksellisesti liitäntälaitteen ohjauslinjoista. Keksintöä koskeva määrittely on esitetty oheisessa patenttivaatimuksessa 1.
Tämän keksinnön toteuttamista varten on kehitetty myös uudentyyppinen ratkaisu anturivahvistimeksi, joka (1) toimii alle 1,0 V:n jännitteellä (2) tarvitsee toimiakseen hyvin pienen energian ja (3) on kuitenkin kykeneväinen imemään suuriakin virtoja, jotta useiden liitäntälaitteiden rinnakkainen ohjaus .. olisi mahdollista.
Anturivahvistimeen ja sen ohjaukseen liittyvät tunnusmerkit on esitetty epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa 4-10.
Seuraavassa keksinnön yhtä suoritusesimerkkiä ja sen erilaisia . kytkentäsovellutuksia havainnollistetaan viittaamalla oheisiin • ·« piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää piirikaaviota keksinnön yhden toteutustavan mukaisesta ohjauslaitteesta;
Il IB I »·!!· M i Rl I
3 94204 kuvio 2 esittää ohjauslaitteen ja 1iitäntälaitteen välistä ' peruskytkentää; kuvio 3 esittää muuten samaa kuin kuvio 2, mutta kytkentään on lisätty käsisäädin, jolloin ohjaus voidaan suorittaa valinnaisesti käsin tai keksinnön mukaisella ohjauslaitteella tai niiden yhdistelmänä siten, että käsi-säätö määrää vaiaistustason ylärajan ja toimii pääkyt-kimenä; ja kuvio 4 esittää keksinnön mukaisten ohjauslaitteiden käyttöä rinnankytkettynä, jolloin ohjaus tapahtuu vähiten valoa saavan anturin mukaan.
Aluksi selostetaan kuvion 1 mukaista piirikaaviota. Ohjauslaite muodostuu toiminnallisesti neljästä eri osasta: 1) Vahvistin/integraattoriosa V1-V4, joka vahvistaa anturin V8 mikroampeeritason virran riittäväksi ohjaamaan haluttua määrää 1iitäntälaitteita 7 (kuvioissa 2-4). Vahvistinosaan liittyy myös virranrajoituskytkentä V7, R8, R7 suojaamaan vahvistinta ylikuormittumiselta.
2) Anturielementti V8 ja siihen välittömästi liittyvät biasoin-ti- ja kompensointiosat V5, R3. Aktiivisen anturielementin asemesta voidaan ohjausvirta antaa myös passiivisella säätö-elementi1lä.
3) Transistorien V6, Vll, V12, V13 ja vastusten Rll, R12, R5, R6, R9 muodostama kytkentä, joka mahdollistaa mm. sen, että ulkoisella linjalla (napa 3) voidaan pakottaa vahvistin suuri-impedanssiseen tilaan eli estotilaan. Tällä mahdollistetaan usean ohjauslaitteen rinnankytkentä (vrt. kuvio 4) siten, että vähiten valoa saava valosensori V8 on säätöjärjestelmässä määräävänä.
94204 4 4) Herkkyydensäätöosa R5, R15, R14, jolla ohjauslaitteen herk-kyystaso säädetään, joko laitteen sisäisellä säätövastuksella R5 tai ulkoisella jännitteel lä/virral ia·, joka tuodaan liitosnapaan 1.
Vahvistimen toiminta
Vahvistimen toiminta perustuu piipohjäisten bipolaaritransis-torien ominaisuuksiin. Näiden kyllästysjännite Uce on vielä kohtuullisillakin virroilla alle 0,25 V ja kannan ohjausjännite Ube on välillä 0,6 - 0,7 V. Kytkemällä pnp- ja npn-tyyppisiä transistoreja V4-V1 vuorotellen ketjuun saadaan aikaan kytkentä, jonka edellisen transistorin koilektorivirta on seuraavan transistorin kantavirta eli kunkin transistorin virtavahvis-tuskertoimen HFE:n verran suurempi. Näin toteutetulla rakenteella hyvin pienellä ohjausvirral1 a vahvistin pystyy imemään kohtuullisen suuria virtoja vielä alle voltin ylimenojännitteellä. Vahvistimessa on lisäksi tehosuojaus V7, R8, R7, eli jos vahvistimen läpi menevä virta ja yli oleva jännite ovat liian suuria, kytkee transistori V7 vahvistimen suurohmiseen tilaan.
Anturielementti ia biasointi
Ohjauslaitteessa käytetty valoanturi synnyttää napojensa välille virran tai jännitteen, joka on verrannollinen anturiin osuneeseen valovirtaan. Anturi toimii lineaarisesti, mikäli sen yli oleva jännite pidetään hyvin pienenä ja mitataan sen antamaa virtaa. Tämä on tehty biasoimalla vahvistimen sisäänmeno . seuraavasti: Ottaakseen ohjausvirtaa, vahvistimen transistorin « V4 kantajännitteen täytyy olla vähintään kontaktipotentiaalin suuruinen eli 0,6 - 0,7 V (riippuen lämpötilasta, virran suuruudesta ja transistorityypistä). Synnyttämällä vastaavansuuruinen jännite toisella samanlaisella transistorilla (V5), kytkemällä sen kanta ja kollektori yhteen ja nämä isolla vas- 5 94204 tuksella (R3, R18) vahvistimen ensimmäisen transistorin (V4) kollektorille, voidaan anturielementti (V8) kytkeä näiden kahden transistori V4, V5 kantojen väliin ilman ylimenojännitettä.
Ohjauslaitteen estokytkentä
Ohjauslaite voidaan saattaa suurohmiseen tilaan ulkoisella ohjauksella. Tämä on toteutettu siten, että vahvistimen ensimmäisen transistorin V4 kantajännite vedetään alas lisätransis-torilla V7 , joka saa ohjauksensa ulkoisesta linjasta (napa 1), tai sisäiseltä "ylösvetotransistori1 ta" V6, joka on aina johtavassa tilassa, mikäli ohjauslaitteeseen tulee asetusarvoa enemmän valoa. Tämä todetaan transistoreilla Vll ja V13. Transistoria V6 ohjaava ulkoinen linja (napa 3) on siis loogisesti jaa-tyyppiä, eli ohjauslaitteiden ollessa rinnankytkettyjä, voivat ohjauslaitteet olla aktiivissa tilassa vain, mikäli kaikki ohjauslaitteet saavat riittävästi valoa.
Ohjauslaitteen herkkyyden säätö
Koska anturielementti V8 on biasoitu noin 0,65 V tasolle, on herkkyyssäätö voitu toteuttaa hyvin yksinkertaisesti pelkällä trimmerivastuksella R5. Anturista V8 virtaa vahvistimeen ohjausvirtaa vain siinä tapauksessa, että se ylittää virran, jonka säätötrimmeri R5 ottaa, eli virran, joka on biasointi-jännite jaettuna trimmerin senhetkisellä vastuksella. Kun vahvistin saa virtaa, alkaa se johtaa ja ajaa ohjausjännitteen sille rajatasolle, että anturi V8 ei enää pysty syöttämään vahvistinta. Vahvistin on tehty hyvin hitaaksi aikavakiokon-densaattorei11 a C1-C3, jotta säätösilmukka ei värähtelisi.
f
Ulkoinen herkkyyssäätö tehdään muuttamalla trimmerin R5 alapään jännitettä ulkoisella jännitteellä vastusten R14, R15 avulla. Samalla muuttuu trimmerin R5 ylimenojännite ja sen ottama virta.
94204 6
Kuvion 2 mukaisessa peruskytkennässä on edellä selostettu ohjauslaite 5 liitetty ohjauslinjan muodostavilla johtimilla 6 liitäntälaitteeseen 7, joka on kytketty esim., purkauslamppujen ja verkkosähkön väliin. Ohjauslaite 5 saa sähkötehoa liitäntä-1aitteelta 7 ohjauslinjan johtimien 6 kautta.
Kuvion 3 tapauksessa ohjauslaitteen 5 napaan 3 on liitetty käsisäätimeltä 8 tuleva ohjausjohto. Aktivoimalla käsisäädin 8 1iitäntälaite 7 seuraa sen ohjausta. Kytkemällä käsisäädin 8 pois, ohjauslaite 5 ohjaa liitäntälaitetta 7. Jos ohjauslinjaa ei liitetä napaan 3, käsisäädin 8 rajoittaa valaisimen maksi-mivalotason. Samalla käsisäädintä 8 voidaan käyttää ON/OFF-kytkimenä.
Kuvion 4 mukaisen rinnankytkennän toimintaan on viitattu jo edellä. Rinnankytkettyjen ohjauslaitteiden 5 "disable"-navat 3 on yhdistetty johdolla, jolloin vähiten valoa saava ohjauslaite 5 on säätöjärjestelmässä määräävänä.
• · « »
Claims (10)
1. Sähkötehoa kuluttavan laitteen ohjauslaite, erityisesti valaistuksen tai lämmityksen ohjaukseen, ohjauslaitteeseen kuuluessa anturielementti (V8), joka synnyttää ohjausvirran tai -jännitteen siihen osuneen ulkoisen vaikutuksen kuten valo- tai lämpövirran seurauksena, tai passiivinen säätöelementti, sekä vahvistinosa (V4-V1), joka vahvistaa anturielementin (V8) tai säätöelementin ohjausvirran riittäväksi ohjaamaan yhtä tai useampaa elektronista liitäntälaitetta (7), joka on kytketty teholähteen ja ohjattavan laitteen väliin, tunnettu siitä, että mainitun ohjauslaitteen (5) vahvistinosan (V4-V1) tarvitsema sähköteho on järjestetty syötettäväksi mainitulta 1iitäntälaitteelta (7) sen ja ohjauslaitteen (5) väliin kytketyillä johtimilla (6).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että mainitut johtimet (6) toimivat myös ohjauslaitteen (5) ja liitäntälaitteen (7) välisenä ohjauslinjana.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että mainittu liitäntälaite (7) on purkaus-lampun virran rajoitin, hehkulampun säädin, haiogeeni1ampun säädin tai jännitteenmuuttaja tai lämmitystehon säädin.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että ohjauslaitteessa (5) on ulkoinen ohjauslinja (3), joka liittyy vahvistimen (V4-V1) ohjaukseen siten, että rinnankytkettyjen ohjauslaitteiden (5) ohjauslin-jojen (3) ollessa yhdistettynä, ainoastaan vähiten valoa tai lämpöä saava ohjauslaite (5) on aktiivinen.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että anturivirran vahvistimeen kuuluu pnp- ja npn-transistoreita (V4-V1), jotka on kytketty vuorotel- 8 94204 Ien ketjuun siten, että edellisen transistorin koi 1ektorivirta on seuraavan transistorin kantavirta.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että anturielementti (V8) on biasoitu (V5, R3) alle 1,0 V:n tasolle ja ohjauslaitteen herkkyyssäätö on toteutettu trimmerivastuksel1 a (R5).
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että vahvistinosaan (V4-V1) liittyy tehonrajoituskytkentä (V7, R8, R7), joka ohjaa vahvistimen suurohmiseen tilaan, jos vahvistimen lähtöteho kasvaa liian suureksi.
7 94204
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että vahvistimen (V4-V1) ohjauslähtö (2), jonka kautta vahvistin saa käyttötehonsa, on kytketty anturin (V8) biasointielimeen (V5), joka estää ohjausvirran syötön anturilta vahvistimelle kun vahvistimen lähtötaso saavuttaa tietyn tason.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että vahvistimen (V4-V1) eteen on kytketty transistori (V6), joka on aina johtavassa tilassa kun •I anturiin tulee asetusarvoa enemmän valoa, minkä toteamista varten anturin (V8) ja vahvistinosan (V4-V1) välille on kytketty toinen vahvistin (V11-V13), joka ohjaa mainittua transistoria (V6) .
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen ohjauslaite, tunnettu siitä, että anturi (V8) on kytketty biasointi-transistorin (V5) ja vahvistinosan ensimmäisen transistorin (V4) kantojen väliin. 9 94204
Priority Applications (5)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI934775A FI94204C (fi) | 1993-10-28 | 1993-10-28 | Sähkötehoa kuluttavan laitteen ohjauslaite |
US08/329,084 US5552676A (en) | 1993-10-28 | 1994-10-25 | Control device for an appliance consuming electric power |
DE69422588T DE69422588T2 (de) | 1993-10-28 | 1994-10-25 | Steueranordnung für einen elektrischen Apparat |
EP94116798A EP0651593B1 (en) | 1993-10-28 | 1994-10-25 | Control device for an appliance consuming electric power |
AU77463/94A AU682399B2 (en) | 1993-10-28 | 1994-10-26 | Control device for an appliance consuming electric power |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI934775 | 1993-10-28 | ||
FI934775A FI94204C (fi) | 1993-10-28 | 1993-10-28 | Sähkötehoa kuluttavan laitteen ohjauslaite |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI934775A0 FI934775A0 (fi) | 1993-10-28 |
FI94204B true FI94204B (fi) | 1995-04-13 |
FI94204C FI94204C (fi) | 1995-07-25 |
Family
ID=8538868
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI934775A FI94204C (fi) | 1993-10-28 | 1993-10-28 | Sähkötehoa kuluttavan laitteen ohjauslaite |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5552676A (fi) |
EP (1) | EP0651593B1 (fi) |
AU (1) | AU682399B2 (fi) |
DE (1) | DE69422588T2 (fi) |
FI (1) | FI94204C (fi) |
Families Citing this family (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5921036A (en) * | 1996-05-15 | 1999-07-13 | Murphy; Michael T. | Drive-through restaurant |
US6951402B1 (en) * | 2003-04-22 | 2005-10-04 | Copp Heath R | Refrigeration appliance interior lighting system |
US7568358B2 (en) * | 2006-01-09 | 2009-08-04 | Maytag Corporation | Control for a refrigerator door dispenser light |
DE102008017557A1 (de) * | 2008-03-25 | 2009-10-01 | Tridonicatco Gmbh & Co. Kg | Betriebsgerät für Leuchtmittel |
IL192947A (en) * | 2008-07-28 | 2010-04-15 | Daniela Dahan | Electric appliance control |
US20110005258A1 (en) * | 2009-07-09 | 2011-01-13 | Mathieu Audet | Method and system for managing appliance equipments |
CN102752921B (zh) * | 2012-06-21 | 2014-07-09 | 叶选锋 | 一种光控开关 |
Family Cites Families (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3633093A (en) * | 1970-07-01 | 1972-01-04 | Honeywell Inc | Amplifier overload protection circuit |
US4874989A (en) * | 1986-12-11 | 1989-10-17 | Nilssen Ole K | Electronic ballast unit with integral light sensor and circuit |
FI875390A0 (fi) * | 1987-12-08 | 1987-12-08 | Ari Lehmusvuo | Rumsspecifikt belysningsregleringssystem. |
US5039914A (en) * | 1989-09-05 | 1991-08-13 | North American Philips Corporation | Dimmer control circuit |
US5038079A (en) * | 1989-12-11 | 1991-08-06 | North American Philips Corporation | Method for controlling fluorescent lamp dimmers and circuit for providing such control |
GB9005454D0 (en) * | 1990-03-10 | 1990-05-09 | Emi Plc Thorn | Lamp fitting |
WO1993009649A1 (en) * | 1991-11-08 | 1993-05-13 | Etta Industries, Inc. | Lamp brightness control circuit with ambient light compensation |
-
1993
- 1993-10-28 FI FI934775A patent/FI94204C/fi active
-
1994
- 1994-10-25 EP EP94116798A patent/EP0651593B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1994-10-25 US US08/329,084 patent/US5552676A/en not_active Expired - Fee Related
- 1994-10-25 DE DE69422588T patent/DE69422588T2/de not_active Expired - Fee Related
- 1994-10-26 AU AU77463/94A patent/AU682399B2/en not_active Ceased
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP0651593B1 (en) | 2000-01-12 |
DE69422588T2 (de) | 2000-07-13 |
EP0651593A2 (en) | 1995-05-03 |
AU682399B2 (en) | 1997-10-02 |
US5552676A (en) | 1996-09-03 |
DE69422588D1 (de) | 2000-02-17 |
FI934775A0 (fi) | 1993-10-28 |
FI94204C (fi) | 1995-07-25 |
AU7746394A (en) | 1995-05-18 |
EP0651593A3 (en) | 1995-08-23 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US9872350B2 (en) | Power supply unit and related lighting system | |
US6127784A (en) | LED driving circuitry with variable load to control output light intensity of an LED | |
US6051935A (en) | Circuit arrangement for controlling luminous flux produced by a light source | |
EP0416697A2 (en) | Dimmer control circuit | |
JP2009525617A (ja) | 温度制御式ledアレイ | |
FI94204B (fi) | Sähkötehoa kuluttavan laitteen ohjauslaite | |
JP2002544752A (ja) | 過電圧保護回路 | |
US20160262234A1 (en) | Circuit assembly for operating at least a first and a second cascade of leds | |
KR870005238A (ko) | 광학적 물체검지장치 | |
US5939991A (en) | Circuit breaker with current level indicator | |
DK1169763T3 (da) | Beskyttelseskredsløb for et elektronisk apparat | |
US7099132B2 (en) | Circuit having power management | |
KR970068137A (ko) | 증폭회로 | |
KR20180120394A (ko) | 우회 전력 소모 수단을 이용한 과전압 보호 장치 | |
KR950033753A (ko) | 절연형 스위칭전원 | |
WO1993001639A1 (en) | Circuit protection arrangement | |
US6043703A (en) | Low power active input circuit | |
EP0401911A1 (en) | Switching device | |
SU1084770A2 (ru) | Компенсационный стабилизатор напр жени посто нного тока | |
KR940027274A (ko) | 전원 장치의 과전류 보호회로 | |
SU1337892A1 (ru) | Источник напр жени посто нного тока с разнопол рным выходом | |
FI93062B (fi) | Virtapeilisovitelma | |
KR970062847A (ko) | 전기신호의 최저전압 제한회로 | |
IE20040239U1 (en) | An interface circuit for selectively configuring an I/O terminal as an input or an output terminal | |
IE84413B1 (en) | An interface circuit for selectively configuring an I/O terminal as an input or an output terminal |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application |