FI93992B - Naamiointimateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi - Google Patents
Naamiointimateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI93992B FI93992B FI935290A FI935290A FI93992B FI 93992 B FI93992 B FI 93992B FI 935290 A FI935290 A FI 935290A FI 935290 A FI935290 A FI 935290A FI 93992 B FI93992 B FI 93992B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- layer
- lamination
- thin
- reflection
- camouflage
- Prior art date
Links
Landscapes
- Laminated Bodies (AREA)
Description
93992
Naamiointimateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi
Keksintö kohdistuu naamiointimateriaaliin, joka käsittää tukikerroksen sekä tämän päälle 1 ilmakerroksen 5 välityksellä laminoidut sopivammin metallisen ohuen kalvomaisen heijastuskerroksen ja sopivammin muovia olevan pintakerroksen. Keksintö kohdistuu myös menetelmään naamiointimateriaalin valmistamiseksi.
10 Naamiointimateriaalin tarkoituksena on estää sen suojassa olevan kohteen visuaalinen, tutkan avulla tapahtuva ja infrapunatähystyksen avulla tapahtuva havaitseminen. Visuaalinen naamiointi saadaan aikaan naamiointimateriaalin pintakerroksen sopivalla kuvioin-15 nilla ja värityksellä. Suojattavat kohteet ovat usein lämpimiä, jolloin niiden tähystykseen käytetään infrapunatähystystä, johon visuaalinen naamiointi ei vaikuta. Tämän torjumiseksi naamiointimateriaaleissa on käytetty heijastavaa kerrosta, joka heijastaa 20 suojattavasta kohteesta tulevaa lämpösäteilyä pintakerroksen eristämiseksi. Tällöin etsittävän kohteen aiheuttama lämpösäteily ei pääse materiaalin läpi, ja pintakerroksen aiheuttama säteily muistuttaa enemmän ympäristöä. Vaikeutena on kuitenkin se, että heijastus-25 kerroksella saattaa syntyä peiliheijastusta infrapuna- : alueella tai tutkaheijastusta, mikä paljastaa itse naamiointimateriaalin. Tätä vastaan vaikutetaan aiheuttamalla kyseiseen kerrokseen, joka on ohut metallikalvo, epäjatkuvuutta antamalla kalvon rik-30 koutua laminoinnin yhteydessä mosaiikkimaiseksi kuvioksi. Pintakerros, joka on yleisesti alhaisen emi ssiivisyyden omaavaa muovimateriaalia, saattaa kuitenkin näkyä yhtenäisenä saman lämpötilan alueena, joka, vaikka se ei näykään ympäristöä lämpimämpänä 35 alueena, paljastaa naamiointimateriaalin. Tämän johdosta myös pintakerrokseen pyritään saamaan epäjatkuvuutta joko järjestämällä siihen vaihteleva paksuus päällekkäisten palojen avulla tai vierekkäisten, eri 2 93992 materiaalia olevien osuuksien avulla. Tällaisia ratkaisuja on esitetty mm. US-patenteissa 4,529,633 ja 4,615,921.
5 Alunperin tasaisen ohuen heijastuskalvon rikkoutuminen mosaiikkirakenteeksi riippuu mekaanisista erityis-menetelmistä, esim. valssauksesta, sekä tukikerroksen laadusta.
10 Keksinnön tarkoituksena on esittää naamiointimateriaa-li, jolla saadaan yhtä kirjava vaikutus infrapunatähys-tyksessä, mutta joka on helpompi valmistaa, koska pintakerros voidaan jättää paksuudeltaan ja materiaaliltaan yhtenäiseksi. Tämän tarkoituksen toteuttami-15 seksi keksinnön mukaiselle naamiointimateriaalille on pääasiassa tunnusomaista se, että siinä on laminointi-vahvuudeltaan toisistaan eroavia alueita materiaalin tasossa, jotka aiheuttavat vastaavasti paikallisia eroja ohuen kalvomaisen heijastuskerroksen rikkoutumi-20 seen saaden aikaan kauttaaltaan epätasaisen infrapunakuvan ja välttäen tutkaheijastuksen. Infrapunatähystyk-sen kirjava kuva saadaan tällöin heijastuskerroksen x-y-tasossa sijaitsevien erilaisten alueiden avulla.
25 Erään edullisen suoritusmuodon mukaan liimakerros i muodostuu sulate1limakalvosta.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on puolestaan tunnusomaista se, että laminointi suoritetaan matalassa 30 laminointipaineessa siten, että heijastuskerros kiinnittyy siinä määrin eri vahvuuksilla tukikerrok-seen, että syntyy laminointivahvuudeltaan toisistaan eroavia alueita, joissa ohut kalvomainen heijastuskerros rikkoutuu eri tavalla ja aiheuttaa kauttaaltaan 35 epätasaisen infrapunakuvan ja välttää tutkaheijastuksen. Menetelmä on helppo toteuttaa, koska pintakerros ei vaadi aikaisemmin käytettyjä lisätoimenpiteitä kirjavuuden lisäämiseksi.
3 93992
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa 5 kuva 1 esittää laitetta keksinnön mukaisen materiaalin valmistamiseksi, kuva 2 esittää keksinnön mukaista materiaalia tasokuvantona, ja 10 kuva 3 esittää kuvan 2 materiaalia poikkileikkauk sessa linjaa III-III pitkin.
Kuvassa 2 on esitetty keksinnön mukainen materiaali 15 tasokuvantona, eli suoraan edestäpäin nähtynä. Tasomaisessa materiaalissa on laminointivahvuudeltaan toisistaan eroavia alueita A, B materiaalin tasossa. Hyvin laminoituneen alueen A keskellä on alueita B, joissa laminoituminen on selvästi heikompaa ja joissa ohut 20 kalvomainen heijastuskerros yhdessä pintakerroksen kanssa voi olla jopa irti tukikerroksesta. Näillä alueilla B heijastuskerroksen yhtenäisen materiaalin rikkoutuminen on vähäisempää ja ne näkyvät tämän johdosta tummempina alueina katsottaessa materiaalia 25 valoa vasten. Katsottaessa materiaalia pintakerroksen i puolelta pintakerroksen läpi näkyvä heijastuskerroksen pinta näkyy tasaisempana näillä alueilla B eikä tukikerroksen aiheuttama kuviointi ole yhtä voimakasta kuin alueilla A. On myös mahdollista, että laminoin-30 tiolosuhteet valitaan siten, että heijastuskerros laminoituu tukikerroksen päälle vain alueilta, jotka ovat heikosti laminoituneen yhtenäisen alueen keskellä. Erilliset alueet ovat selvästi silmin havaittavissa sattumanvaraisina erimuotoisina alueina ja niiden 35 pienimmät dimensiot ovat aina yli 1 mm ja voivat vaihdella laajalla välillä.
4 93992
Kuvassa 3 on esitetty poikkileikkauksena keksinnön mukainen lämpönaamiointimateriaali. Tämä käsittää edellä mainitut tukikerroksen 1 sekä tämän päälle 5 1ilmakerroksen 2 välityksellä laminoidut sopivimmin metallisen heijastuskerroksen 3 ja sopivimmin muovia olevan pintakerroksen 4. Tukikerros 1 voi olla jotain sopivaa, riittävän vahvaa materiaalia, kuten kangasta. Tämän päälle kiinnitetään laminointivaiheessa kerros, 10 jossa on pintakerroksen 4 muodostava osa sekä heijastuskerroksen 3 muodostava osa, joka muodostuu pintakerroksen 4 pintaan tunnetuilla menetelmillä, kuten tyhjöhöyrystyksellä saadusta ohuesta metallikerrokses-ta. Materiaalina voidaan tällöin käyttää esim. alumi-15 noitua polyeteenikalvoa. Kalvo sijoitetaan tukikerroksen 1 päälle siten, että metallinen heijastuskerros 3 tulee kohti tukikerrosta 1. Kalvo kiinnitetään tukiker-rokseen 1ilmakerroksen 2 avulla, jonka kanssa ohut metallinen heijastuskerros 3 tulee näin ollen kosketuk-20 siin. Käytettäessä kevyttä laminointipainetta tarttuu heijastuskerros vain osittain 1 ilmakerrokseen alueilta B, joita on kuvattu yhtenäisellä heijastuskerrosta kuvaavalla viivalla. Katkonaisella viivalla on kuvattu aluetta A, jossa heijastuskerros 3 ja liimakerros 2 25 ovat laminoituneet tiiviisti kiinni toisiinsa. Näillä alueilla heijastuskerros 3 myös rikkoutuu herkemmin. Näin voidaan valmistaa materiaalia, joka aiheuttaa kauttaaltaan epätasaisen infrapunakuvan ja välttää tutkaheijastuksen. Tällainen liimakerros 2 voi olla 30 mitä tahansa materiaalia, joka yhdessä tukikerroksen kanssa rikkoo metallisen heijastuskerroksen pinnan. Ohut, tavallisesti vain n. 5-50 nm paksuinen kalvo rikkoutuu helposti tukikerroksen, esim. kankaan epätasaisen pinnan vaikutuksesta. Rikkoutuminen on 35 voimakkainta alueilla, joissa heijastuskerros tulee tiiviimmin yhteyteen 1ilmakerroksen 2 välityksellä tukikerroksen 1 kanssa.
Il 5 93992
Liimakerroksena 2 voidaan käyttää sulateliimakalvoa, joka on normaalilämpötilassa kiinteä, mutta joka nostetun lämmön avulla voidaan saada pehmenemään ja samalla liimaavaan tilaan. Tällaiset sulateliimakaIvot 5 perustuvat kestomuoveihin, ja esimerkkinä voidaan mainita Guttacoll-yhtiön valmistama PURO L-sulateliima-kalvo, joka perustuu polyuretaaniin.
Sulateliimakalvo vetäytyy kokoon niillä alueilla, 10 joilla laminoituminen on heikompaa, koska sillä on vapaat liikemahdollisuudet tällä alueella. Tämä voi näkyä silmin valmiissa materiaalissa tukikerroksen 1 puolella selvästi havaittavina matalina kupruina tai kohoumina (kuva 3), jotka eivät kuitenkaan haittaa 15 materiaalin käyttöä. Kohoumien olemassaolo ja korkeus riippuu loppupuristuksesta.
Naamiointimateriaali voi muissa suhteissa olla samantapaista kuin aikaisemmin käytetty. Pintakerros 1 voi 20 esim. käsittää sopivan kuvioinnin visuaalisen naamioinnin aikaansaamiseksi ja siinä voidaan käyttää vielä päällimmäisenä irrotuskerrosta, joka revitään valmiista materiaalista irti mattapinnan aikaansaamiseksi pintakerrokseen 4 peiliheijastuksen välttämiseksi 25 näkyvän valon alueilla. Lisäksi materiaali voidaan . valmistaa kaksipuoleiseksi, jolloin pintakerrokset 4 laminoidaan uloimmaksi molemmin puolin tukikerrosta 2. Tällöin toisessa pintakerroksessa voi olla lumettomia olosuhteita vastaava visuaalinen naamiointi ja 30 vastakkaisella puolella olevassa pintakerroksessa valkoinen väritys lumiolosuhteita varten, jolloin materiaalia voidaan käyttää kaikkina vuodenaikoina.
Kuvassa 1 on esitetty laite keksinnön mukaisen mate-35 riaalin valmistamiseksi. Laitteessa on kaksi hihnaa 5, joiden väleissä yhteensaatetut kerrokset syötetään kuumennusalueelle. Kuumennusalueella, jossa hihnat kulkevat kahden kuumentimen 6 välistä, hihnat kulkevat 6 93992 vapaasti toistensa yhteydessä laminoitava materiaali niiden välissä vain hihnat yhteen ohjaavan telan 8 toisiaan vasten kiristäminä, jolloin syntyy heikko laminointipaine hihnojen ollessa tukemattomina ja 5 kiristämättöminä kiinteää pintaa vasten kuumennus- alueella. Kerrokset laminoituvat tällöin sattumanvaraisesti toisiinsa sulavan 1 ilmakerroksen 2 vaikutuksesta muodostaen edellä kuvattuja alueita, joilla on huomattavasti toisistaan eroavat rakenteet. Kuumen-10 nusalueen jälkeen hihnat ja materiaali johdetaan vielä kahden puristustelan 7 välistä, joilla synnytetään pieni puristuspaine.
Suoritettaessa esikoetta kuvan 1 mukaisella laitteella 15 käytettiin jäljempänä esimerkissä esitettyä materiaa lia. Materiaalipala ajettiin esimerkin olosuhteissa puoleenväliin niin, että loppupää jäi hihnojen väliin. Loppupäähän muodostui huomattavaa epätasaisuutta tukikerroksen kohoumien johdosta. Telojen läpi kulke-20 neessa alkupäässä ja hihnoille jääneessä loppupäässä oli havaittavissa edellä kuvattuja alueita A, B.
Seuraavassa esimerkissä on esitetty keksinnön mukaisen naamiointimateriaalin valmistus.
25
ESIMERKKI
Naamiointimateriaali koostuu suojattavasta kohteesta katsottuna seuraavista kerroksista: 30
Tukikerros: PES-tukikangas, 97 g/m2
Liimakerros: Guttacoll PURO L, kaksi kalvoa, 25 g/m2/kalvo 35 Pintakerros ja heijastuskerros: AI-pinnoitettu PE kalvo, 70 g/m2, alumiini liimakalvoa päin. Alumiinikerros oli ehjä ennen laminointia.
Il 7 93992
Kerrokset laminoitiin kuvan l mukaisella laitteella Lämpötila: Ylälämpö: 140°C
Alalämpö: 120°C Puristuspaine: 15 N/cm2 5 Liimausaika: 32 sek. (koneen nopeus = 2 m/min)
Laminoinnissa oli tukikangas alaspäin ja päällimmäisenä oli PE-kalvoa vasten olevalta pinnaltaan epätasainen irrotuskerros. Tämä revittiin välittömästi laminoinnin 10 jälkeen irti mattapinnan aikaansaamiseksi PE-kalvossa. Tuloksena oli kuvien 2 ja 3 mukainen materiaali.
«
Claims (5)
1. Naamiointimateriaali, joka käsittää tukikerroksen (1) sekä tämän päälle 1ilmakerroksen (2) välityksellä 5 laminoidut sopivimmin metallisen ohuen kalvomaisen heijastuskerroksen (3) ja sopivimmin muovia olevan pintakerroksen (4), tunnettu siitä, että materiaalissa on laminointivahvuudeltaan toisistaan eroavia alueita (A, B) materiaalin tasossa, jotka aiheuttavat 10 vastaavasti paikallisia eroja ohuen kalvomaisen heijastuskerroksen (3) rikkoutumiseen saaden aikaan kauttaaltaan epätasaisen infrapunakuvan ja välttäen tutkaheij astuksen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen naamiointimateriaa- li, tunnettu siitä, että liimakerros (2) muodostuu sulatellimakalvosta.
3. Menetelmä naamiointimateriaalin valmistamiseksi, 20 jossa tukikerroksen (1), kuten kankaan päälle laminoi- daan liimakerroksen (2) välityksellä sopivimmin metallinen ohut kalvomainen heijastuskerros (3) ja sopivimmin muovia oleva pintakerros (4), tunnettu siitä, että laminointi suoritetaan matalassa laminoin-25 tipaineessa siten, että heijastuskerros (3) kiinnittyy siinä määrin eri vahvuuksilla tukikerrokseen (1) , että syntyy laminointivahvuudeltaan toisistaan eroavia alueita (A, B) , joissa ohut kalvomainen heijastuskerros (3) rikkoutuu eri tavalla ja aiheuttaa kauttaaltaan 30 epätasaisen infrapunakuvan ja välttää tutkaheijastuksen.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laminoinnissa käytetään sulateliimakalvoa, 35 joka paikallisesti vetäytyy kokoon laminointiolosuh-teissa alueilla (B). 93992
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laminointi suoritetaan johtamalla materiaali, jossa on päällekkäin asetetut 5 tukikerros (1), sulateliimakalvosta muodostuva liima-kerros (2) ja sopivimmin muovia oleva pintakerros (4) , jonka pinnalla on ohut kalvomainen heijastuskerros (3) 1 ilmakerrosta (2) vasten, kahden hihnan (5) välissä alueelle, jossa on kuumennin (6) ja jossa hihnat 10 kulkevat vapaasti toistensa yhteydessä. » 93992
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI935290A FI93992C (fi) | 1993-11-26 | 1993-11-26 | Naamiointimateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI935290 | 1993-11-26 | ||
FI935290A FI93992C (fi) | 1993-11-26 | 1993-11-26 | Naamiointimateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI935290A0 FI935290A0 (fi) | 1993-11-26 |
FI93992B true FI93992B (fi) | 1995-03-15 |
FI93992C FI93992C (fi) | 1995-06-26 |
Family
ID=8539025
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI935290A FI93992C (fi) | 1993-11-26 | 1993-11-26 | Naamiointimateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI93992C (fi) |
-
1993
- 1993-11-26 FI FI935290A patent/FI93992C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI93992C (fi) | 1995-06-26 |
FI935290A0 (fi) | 1993-11-26 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5052162A (en) | Roofing shingle | |
KR101403419B1 (ko) | 천공된 역반사 트림을 제조하는 방법 | |
US5733624A (en) | Mineral fiber insulation batt impregnated with coextruded polymer layering system | |
US3405020A (en) | Method and apparatus for the manufacture of plastic laminates and cellular materials | |
RU2115558C1 (ru) | Композитное полотно и способ его получения, способ непрерывного получения непрерывного полотна с перекрещивающимися слоями, способ непрерывного получения непрерывного полотна с пересекающимися слоями, антибаллистическое изделие, полотно с пересекающимися слоями непрерывной длины (варианты) и многослойный композит | |
US5746854A (en) | Method of making mineral fiber insulation batt impregnated with coextruded polymer layering system | |
EP0150816A3 (en) | Method for producing laminated sheets or films | |
WO1996038285A3 (en) | Process for coextruding pressure sensitive adhesive articles, process of foaming pressure sensitive adhesive layers and adhesive laminates obtained therewith | |
US6183838B1 (en) | Composite material having gas cavities and a mechanically bonded protective layer and method of making same | |
CA1214245A (en) | Thermal camouflage | |
WO1991007278A1 (en) | Thin seam sealing tape | |
FI93992B (fi) | Naamiointimateriaali ja menetelmä sen valmistamiseksi | |
US6066385A (en) | Laminator film | |
US5066348A (en) | Method of making a flannelized film | |
US4900616A (en) | Phenolic foam roof insulation of improved dimensional stability | |
JPS5930544B2 (ja) | 被覆した無機質繊維マツトの製造方法 | |
FR2652539A1 (fr) | Lamine decoratif souple comportant un feuillet apparent de bois tranche ou deroule, et procede de fabrication. | |
KR100307717B1 (ko) | 열전사 호일 | |
CA2904036A1 (en) | Reflective insulation | |
US4469737A (en) | Process for laminating mirror with protective backing and product resulting therefrom | |
FI95012C (fi) | Eristysmateriaali, menetelmä sen valmistamiseksi ja valmistuksessa käytettävä laminaatti | |
GB2225554A (en) | Waterproof roofing and lining membranes | |
JP3088642B2 (ja) | 多層ホットメルトフィルムおよび積層体 | |
JPS6245346B2 (fi) | ||
CN101312826A (zh) | 立体编织装饰层压板及其制造方法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application | ||
MM | Patent lapsed |