FI93720C - Tyhjätilan täyttäminen kaivoksissa - Google Patents

Tyhjätilan täyttäminen kaivoksissa Download PDF

Info

Publication number
FI93720C
FI93720C FI894991A FI894991A FI93720C FI 93720 C FI93720 C FI 93720C FI 894991 A FI894991 A FI 894991A FI 894991 A FI894991 A FI 894991A FI 93720 C FI93720 C FI 93720C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
iii
suspension
water
weight
filling
Prior art date
Application number
FI894991A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI894991A0 (fi
FI93720B (fi
Inventor
Roderick Macdonald Smart
Original Assignee
Fosroc International Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fosroc International Ltd filed Critical Fosroc International Ltd
Priority to FI894991A priority Critical patent/FI93720C/fi
Publication of FI894991A0 publication Critical patent/FI894991A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI93720B publication Critical patent/FI93720B/fi
Publication of FI93720C publication Critical patent/FI93720C/fi

Links

Landscapes

  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)

Description

q 7. n n n i s o / i.u
Tyhjätilan täyttäminen kaivoksissa. - Fyllning av tomrum i gruvor.
Esillä olevan keksinnön kohteena on tyhjätilan täyttäminen kaivoksissa, tunneleiden tai vastaavien täyttö, eli käytännössä täytemateriaalin sijoittaminen maanalaiseen tyhjätilaan. Täyttömateriaalia voidaan käyttää louhitun malmin tai mineraalien korvaamiseksi esimerkiksi "louhinta- ja täyttökaivok-sissa" tai "irtolouhinnassa" ja monissa muissa tyhjätilan/ ontelotilan täytössä. Täyttötoiminnan tarkoituksena voi olla ympäröivän katon ja seinien tukeminen, työskentelytason muodostaminen tai jätteen poistaminen.
Täyttömateriaali käsittää aineita, jotka ovat olennaisesti inerttejä sideaineiden tai veden kanssa tapahtuvalle reaktiolle, esim. kaivosten rikastusperiä ja muita jätteitä, murskattua täytekiveä, betonisoraa, hiekkaa ja näiden seoksia; vaihtoehtoisesti tulevat kysymykseen hydraulisesti kovettuvat sidelisäaineet, kuten sementti, jauhemainen polttoainetuhka ja vastaavat. Täyte siirretään tavallisesti tyhjätilaan sijoitettavaksi paikalleen vetelänä suspensiona tai veteen muodostettuna kiintoainetahnana. Vesipitoisuus on tavallisesti 15 - 55, edullisesti 25 - 40 paino-%. Tarpeellista on poistaa paikalleen sijoitetusta suspensiosta vettä, kunnes sijoitettu materiaali on jähmettynyt ja tarvittaessa saavuttanut ennalta määrätyt ominaisuudet siten, että viereisillä alueilla voidaan ryhtyä työskentelemään. Vedenpoisto tapahtuu valutus- ja dekantointi-järjestelmillä. Toisinaan on tärkeätä se, että lopullisesti paikallaan oleva täyte kestää esimerkiksi räjäytyksen tai seismisen tapahtuman aiheuttamaa tärinää. Muissa tapauksissa täytteen pitää aina kestää erilaisten koneiden paino. Ylimääräisen veden valuminen on haitallista kaivoksen toiminnalle ja veden pumppaaminen pois sen kerääntymisalueilta saattaa aiheuttaa huomattavia kustannuksia. Valumavesi voi sisältää merkittäviä määriä hyvin hienoja hiukkasia, joista huomattava 93720 2 osa voi olla sideainetta. Tämä voi kerääntyä tyhjennysputkiin, viemäreihin jne. ja vaatia ajoittaista siltin puhdistusta. Vesi voi aiheuttaa myös saastumisongelmia. Edelleen vettä saattaa poistua hitaasti tyhjätilan täyttömateriaalista, jossa tapauksessa äkillinen tärinä, esimerkiksi kallion louhinta tai räjäytys saattaa aiheuttaa massavirtauksen äkillisen irtoamisen ja tulvimisen seurauksen. Lietteet saattavat aiheuttaa laitteiden liiallista kulumista, vaarallisia työskentelyolosuhteita ja märän ympäristön. Turvallisuussyistä saattaakin siis olla tarpeellista odottaa sopivan mittaisen ajan ennen louhinnan jatkamista paikalleen sijoitetun tyhjötilan täytöksen läheisyydestä. Lisäksi on tarpeellista odottaa valumisen tapahtumista tyhjätilan täytön aikana liiallisen hydrostaattisen paineen muodostumisen estämiseksi. Tämä vie aikaa ja rajoittaa tyhjätilan täyttönopeutta. Barrikaadit täytyy rakentaa riittävän lujiksi kestämään muodostuneet hydrostaattiset paineet. Materiaalin pitää myös kuivua ja kovettua hitaasti ja tämä puolestaan rajoittaa louhinnan etenemistä. Veden valuminen aiheuttaa tyhjätilan täytöksen tilavuuden pienenemistä, joka ilmenee kutistumisena. Seurauksena on tyhjätila, joka saattaa vaatia lisätäyttöä ja tämä hidastaa edelleen kaivostoimintaa. Lajittelemattomia rikastejätteitä ei voida käyttää, koska siinä oleva hieno jauhe haittaa veden valumista. Märkä valumaton liete saattaa aiheuttaa paikalleen asetetun täytöksen sortumisen tullessaan esiin. Usein aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia siitä, että valumisen edistämiseksi joudutaan lisäämään flokkulointlaineita.
Keksintö perustuu siihen, että muodostamalla suspensio sopivalla tavalla, on mahdollista aikaansaada paikoilleen sijoitettu suspensio tai liete kovettumaan ja sille halutut ominaisuudet samalla, kun siinä oleva vesi suljetaan tai sidotaan paikalleen, jollainen ominaisuus on kaivostoiminnassa tähän mennessä käsitetty mahdottomaksi. Keksintö perustuu siihen lisääjatukseen, että geelinmuodostusainetta voidaan käyttää 93720 3 suuren vesimäärän omaavan hiukkasmaisen materiaalin sitomisessa sen kovettamiseksi kuormitusta kestävään tilaan.
Keksinnön eräänä tarkoituksena on saada aikaan menetelmä onte-lotilan tai tyhjätilan täyttämiseksi sijoittamalla siihen täyttölietettä, jossa menetelmässä veden poistuminen merkittävästi vähenee, ja tästä syystä esitetyt ongelmat vähenevät.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti on saatu aikaan patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen menetelmä, joka on tunnettu patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa esitetyistä tunnusmerkeistä.
Geelinmuodostusaine voi olla silikaatti, kuten natriumsili-kaatti. Natriumsilikaatin Si02:Na20 painosuhde voi olla noin 1 - 3,85, edullisesti 2,0 - 3,3. pH-arvo vaihtelee välillä noin 13,2 - noin 10,9 ja kiintoainepitoisuus välillä 50 - 28 %. Piidioksidisoolia voidaan käyttää. Geelinmuodostusaine voi olla myös sulfaatti, kuten alumiinisulfaatti tai magnesiumsulfaatti. Samoin voidaan käyttää orgaanisia geelin-muodostusaineita.
Geelinmuodostusaineen painon osuus lietteessä voi vaihdella käyttötarkoituksen mukaisesti ja natriumsilikaatin tapauk-• sessa se voi olla esimerkiksi välillä noin 0, 3 - noin 8,0 %.
Geelinmuodostusaineen suhteellinen määrä liittyy veden pakenemisen estämiseen. Lisäksi geelinmuodostusaine varmistaa sen, että täytemateriaali kovettuu homogeenisesti ja edullisesti parantaa lujuuden nopeaa muodostumista alkuvaiheessa. Vaikka suurempiakin geelinmuodostusainepitoisuuksia voidaan käyttää, : tätä ei kuitenkaan suositella kustannussyistä ja siitä syystä, että saavutettu lujuus saattaa heiketä suurilla kuormituksilla. Sopivia arvoja ovat lukemat välillä noin 0, 5 - noin 2,0 %.
93720 4
Geelinmuodostusaine voidaan lisätä lietteeseen samalla, kun liete ajetaan tyhjätilaan tai onteloon syöttöputkesta tai juuri ennen tätä vaihetta; jakson tulisi olla riittävä kunnollisen sekoittumisen varmistamiseksi ja kuitenkin lyhyempi kuin se, jossa tapahtuu ylisekoittuminen tai ennenaikainen kovettuminen. Tavallisesti lisäysaika on muutamia sekunteja tai minuutteja. Geelinmuodostusaine voidaan sekoittaa lietteeseen millä tahansa sopivalla tavalla. Voidaan esimerkiksi käyttää staattista sekoituslaitetta tai turvautua pyörrevirtaukseen.
Liete voi sisältää monia erilaisia kovettuvia lisäsideaineita suhteellisen osuuden ollessa noin 0,5 - noin 15 paino-% lietteestä. Tavallista Portland-sementtiä voi olla mukana 0,5 - 15 paino-% (tai enemmän) ja edullisesti välillä 2-10 paino-% verrattuna lietteen kokonaispainoon ja riippuen tarvittavasta lujuudesta. Muitakin sementtejä voidaan käyttää. Kalkkia voi olla mukana 0,01 - 1,0 paino-% ja edullisesti välillä 0,05 -0,5 paino-%. Kalkki ei ole seoksen välttämätön ainesosa, mutta sen poisjättäminen pidentää huomattavasti seoksen geeliytymis-aikaa ja vaikuttaa haitallisesti lujuuden muodostumisnopeuteen. Kalkkia voidaan muodostaa sementin ja veden reaktiotuloksena. Muitakin samanlaisen reaktiokyvyn omaavia materiaaleja, kuten natriumaluminaattia, voidaan käyttää. Mukana voi olla myös masuunikuonaa tai vastaavaa potsolaanimateriaalia painosuhteessa 0,5 - 15 % ja edullisesti sitä on mukana 2-10 paino-%. Potsolaanimateriaalin aktivaattoreita tai katalyyttejä voidaan tarvita. Lisäksi mukana voi olla lisäaineita, kuten kiihdytti-miä, polymeerimateriaaleja, pinta-aktiivisia aineita, pehmenti-miä, voiteluaineita ja vastaavia.
Keksintö on erityisen arvokas käytettäessä vähäisen tai huonon 93720 5 lujuuden omaavasta hienosta jauheesta muodostettuja täytteitä, jollaisia jauheita ovat esimerkiksi rikastusjätteet, hiililiet-teet, malmit ja jätteet ja vastaavat ja erityisesti kuoppa-/ ruopatut hiekat. Rikastusjätteiden luonne vaihtelee kaivoksen mukaan. (Joissain tapauksissa on taloudellisempaa kuljettaa louhittuja malmeja kaukana olevaan laitokseen käsiteltäviksi eikä ole taloudellista palauttaa rikastusjätteitä kaivokseen; rikastusjätteiden sijasta voidaan käyttää hiekkaa ja soraa tai vastaavia). Kahdesta kaivoksesta saatujen rikastusjätteiden analyysi on seuraava: kvartsi 39 34 flogopiitti 21 7 albiitti 16 34 tremoliitti 10 7 fyrrhotiitti 7 kaoliniitti 6 8 kloriitti 1 1 magnetiitti - 6 keskimääräinen hiukkaskoko 29,2 μπι 104 μπι ominaispaino (20°C) 2,4 2,4
Rikastusjätteiden tai vastaavan paikoilleen sijoitetun materiaalin luonteesta riippumatta kovettunut materiaali on homogeenista, kovaa ja kestävää. Materiaalissa mukana olevasta vedestä huolimatta kovettunut materiaali on nesteytymätön massa, eli se ei vapauta vettä tai nesteydy tärinän vaikutuksesta.
Keksinnön selvittämiseksi yksityiskohtaisemmin sitä kuvataan seuraavaksi viittaamalla oheisiin esimerkkeihin, joissa osat ovat paino-osia ellei toisin ole ilmoitettu. Käytetyn natrium-silikaatin Si02:Na20 painosuhde oli 3,3:1. Rikastusjätteiden paino on kuivapaino. Lyhennys OPC tarkoittaa tavallista Portland-sementtiä ja BFS jauhamalla granuloitua masuunikuonaa.
93720 6
Esimerkki I
Neljä lietettä valmistettiin taulukossa 1 esitetyllä tavalla ja sijoitettiin täyttöpusseihin. Veden valumisnopeus lietteistä ja kovettuneen materiaalin puristuslujuus määriteltiin. Seos 1 käsitti ainoastaan veden ja liejun muodostaman lietteen tai suspension. Suurin osa vedestä poistui täyttöpussista ensimmäisen kahden tunnin aikana ja valuminen jatkui ainakin 7 päivän jakson ajan. Puristuslujuus oli hyvin vähäinen.
Seoksessa 2 oli esitetyllä tavalla mukana sementtiainesosia. Kovettuneelle täyttömassal1 e saadaan suurempi lujuus, mutta veden valumistasoon vaikutus on merkityksetön. Seos 3 sisältää lisäainetta, johon kuuluu OPC:n, BFS:n ja kalkin muodostama sekoite, joka on lisätty täyttösuspensioon esitettyinä suhteellisina pitoisuuksina ja joka muodostaa kokonaisuudessaan 4,33 paino-%. 0,85 paino-% natriumsi1ikaatti1iuosta lisättiin täyttösuspensioon juuri ennen suspension syöttämistä täyttö-pussiin. Suspensio ja natriumsi1ikaatti1iuos sekoitetaan perusteellisesti käyttämällä sopivaa staattista sekoituslai-tetta, joka on kiinnitetty täytteen syöttöputken poistopäähän. Natriumsi1ikaatti geeliytyi nopeasti ja täyttösuspension vesi jäi mukaan kovettuneeseen täytteeseen siten, että valuminen väheni noin 4 %:iin. OPC, BFS ja kalkki saavat aikaan sen, että kovettuneen täyttömassar. puristuslujuusaste nousee (suuruusluokkaa 0,50 - 1,0 MPa). Seos 4 sisälsi vielä suurempia lisäys-määriä natriumsilikaattia, OPC, kuonaa ja kalkkia. Valumismäärä pienenee edelleen ja puristuslujuus lisääntyy.
Esimerkki II
Valmistettiin neljä suspensiota taulukossa 2 esitetyllä taval1 a.
Suspensiot 1 ja 3 eivät sisällä lainkaan geelinmuodostusainetta ja niiden valmistuksessa käytettiin rikastusjäte:sideainesuh- 93720 7 teitä jopa 10:1 ja 30:1 vastaavassa järjestyksessä. Suhdetta 10:1 käytetään usein pystysuuntaisessa toistokäsittelylouhin-nassa tulppatäytteenä ja suhdetta 30:1 irtotäytteenä. Suspensiot 2 ja 4 sisälsivät geelinmuodostusaineen ja niiden valmistuksessa käytettiin vastaavasti rikastusjäte:sideaine-suhdetta jopa 7,5:1 ja 25:1. Tällöin käytettiin suurempia sideainepitoisuuksia kuin vertailuseoksissa samanlaisten loppulujuuksien, mutta suurempien pidätysvesipitoisuuksien aikaansaamiseksi. Kaikki suspensiot valmistettiin siten, että niiden irtotiheys oli 70 %.
Suspensioiden 1 ja 2 vertailu osoittaa, että vedenpidätyskyky on kasvanut 55 %:sta 99 %:iin alunperin mukana olleesta veden kokonaismäärästä ja alkuvaiheen lujuudet ovat merkittävästi parantuneet, esimerkiksi 0 - 0,07 MPa 12 tunnin kohdalla ja 0,103 - 0,276 MPa 3 päivän kohdalla. Suspensioiden 3 ja 4 samanlainen vertailu osoittaa vedenpidätyskyvyn kasvaneen 71 %:sta 92 %:iin ja 12 tunnin kohdalla lujuuden 0 - 0,02 MPa ja 2 päivän kohdalla 0,04 - 0,09 MPa.
Suurempi vedenpidätyskyky parantaa saantoa, eliminoi tai vähentää valutuksen ja valutustornien tarvetta, mahdollistaa lajittelemattomien rikastusjätteiden käytön ja eliminoi tai vähentää valumisveden käsittelytarvetta. Lujuuden suurempi muodostusnopeus mahdollistaa tyhjätilojen nopeamman täytön ja läheisten maImimuodostumien nopeamman louhinnan.
Suspensioita 2 ja 4 käytettiin noin 23 m korkean ja pinta-alaltaan 12 m x 12 m olevan louhoksen tai avarruksen täyttämiseksi pohjoisamerikkalaisessa nikkelikaivoksessa. Suspensiota 2 käytettiin tulppatäytteenä louhoksen pohjalla. Yllättävää kyllä parempia tuloksia saatiin kentällä kuin laboratoriossa. Esiintyvä vedenvaluma oli merkityksetön ja suspension päällä voitiin kävellä 1 tunnin paikal1eensijoituksen jälkeen.
93720 δ
Suspensiota 4 käytettiin irtotäytteenä ja jälleen saatiin aikaan merkityksetön vedenvaluma ja nopea lujuuden kehittyminen. Kun viereistä seinämää louhittiin yksi kuukausi myöhemmin, ei se tehnyt mitään vaikutusta täytettyyn louhokseen.
Esimerkki III
Valmistettiin sekoitteita käyttämällä taulukossa 3 esitettyjä eri seoksia ja määriteltiin valuma ja puristus lujuus. Nämä sekoitteet osoittavat, että säätämällä sopivasti kovettuvat sideaineet ja apuaineet ja valitsemalla eri geeliaineet, voidaan lajitellut rikastusjätteet täyttää ennalta määrätyllä vuotonopeudella ja puristuslujuuden kehittymisellä.
Seoksen 1 tulos osoittaa, että geeliaineen poissaollessa esiintyy runsaasti valumista ja kovettunut materiaali on lujuudeltaan huonoa. Seos 2 sisältää BFS, mutta ei sementtiä eikä kalkkia vaan geellainetta; vaikka valuma vähenee, kovettuneen materiaalin lujuus huononee. Kalkin lisäys seokseen 3 kuonan asemesta vähentää valumaa, mutta ei paranna lujuutta. Seos 4 sisältää sementtiä ja geellainetta; valuma vähenee ja lujuus paranee. Seos 5 sisältää kalkkia, sementtiä, kuonaa ja kiih-dyttimiä ja valuma vähenee 1 %:iin ja lujuus on 0,34 MPa. Seos 6 osoittaa, että natriumsi1ikaatti voidaan korvata piidioksidi-soolilla; seos 7 osoittaa, että natriumsilikaatti voidaan korvata alumiinisulfaatilla. Seos 8 osoittaa, että OPC:n, BFS:n ja kalkin yhdistelmä parantaa kovettumislujuutta. Seos 9 osoittaa, että rikastusjätteet voidaan korvata hiekalla.
Seokset 10 ja 11 osoittavat sen vaikutuksen, joka saavutetaan lisäämällä natriumsilikaattigeelinmuodostusaineen pitoisuutta; pitoisuuden lisäys 8 %:iin vähentää valumaa ja parantaa kovet-tumis1ujuutta, kun taas määrän lisäys 16 %:iin vähentää valumaa, mutta toisaalta huonontaa kovettumislujuutta. Tästä syystä ja kustannusten takia on edullista pitää geeliaineen määrä varsin alhaisena, esimerkiksi noin 2-3 %:na. Seos >3720 9 12 osoittaa, että kuonan pitoisuuden lisäys ja beta-anhydrii-tin lisäys parantaa kovettumislujuutta.
Näiden esimerkkien tulokset osoittavat, että rikastusjätteitä ja muita vastaavia hiukkasmaisia jätemateriaaleja, silloin kun ne ovat vesipitoisuudeltaan noin 30 % olevan suspension muodossa, voidaan sijoittaa ja saattaa kiinteään muotoon ohjaamalla veden häviötä siinä määrin, että kaivoksissa kyetään täyttämään tyhjä tila ennalta määrättyyn lujuuteen tarvitsematta odottaa veden valumista pois eikä muutenkaan tarvitse suorittaa mitään käsittelyä täyttöaineen paikal1eenasetuksen jälkeen. Kaivostoiminta nopeutuu keksinnön seurauksena ja valumiseen liittyvät ongelmat vältetään.
10 93720
r !- —τ-1 i I I I
|| III III
II I I I I I III
I I oioinniooiotimiini i icdi I I m p* r—t in ld vd 1 o I I oo I r* I ojoj ι^ισιΐ l^<l . · » » » .1.11.1.-1 »*01*1*1 I I *r m in o pj i-tiOiicni-Hi tN o icnioi iiixsnj ioiiii ill
II I I—I I I I I III
II III III
II III III
|| III III
I I___I I I_I I I
|| III III
II III III
II III III
II IOIIII III
I I ηιο^Γ'ΐηιηιοιιοοί'νι ι i*ri
1 I n- I—I p» fN m CO I » I I ·—I I Γ^· I IN f I ID 1 P^ I
I m I » . » . · *.1011*1*1 .»01*1*1 ι ι r- p·' m o —ι oioiiinifHi ·*το ι^·ιοι
I 1 ID (N I i—t II I 1 III
|| III III
II III III
II III III
I -1---1-1-1 III
II III III
It III III
II III III
|| III III
II IOIIII III
I I in CD ID I—I I ο I I I— 1 I I I —II
ι ι TTOom ι « ι ι in ι p*» ι mm icoioi ι r\j ι » » * . ι iioii»i»i · * ο ι · ι · ι ι ι i'- id in ο ι ο ι ι m ι ι—ι ι id® ι i *—it I I ID (N I rH I I I I ID Ip'll
II III III
II III 111
II III III
II III 111
II" III III
II III III
II III III
|| III III
II III III
|| III III
ι imp' ioii ι in ι rHcrimimi^-ii ι ι *r m ioii ι ρ» ι · · * ι · ι cm ι
||—I! V . I I I t 1 · I I O I · 1 O ® i—I I O I 'I
I | ^ ® IOII I rH I P' IOIOI
ι—I I I P' psj IOIIII III
II I rH I I I I III
Oil III III
ι I III III
JuJ I I III III
"111 111 III
rH I-1 " I I I 1 i I
dll III III
rd I I III ill H ι ι lii ill
|| III III
II III III
II III III
|| III III
II III 111
II III III
II III III
II III III
It III III
II III III
|| III III
|| III III
II III I I (0 I
Il I <JP I I I I ¢1( I
il -h ti ι in ι -- iisi
Il 4-> I <U I >» I G I I —' I
II -1-1 I G I 0) I Φ III
Il fö I ·Η I J5 I <U 1(01101
|| (0 I Cd I -H I λ; I £ I G I
II I -.(¾ I .u I rH I G I G 1
Il H I W ι ι :(0 ι rH ι ·η ι
ι ι —1 I Η ι C ι r-ι (0 (0 :(0 ι (0 ι d I
I I ‘H I Ή I 0 ι -Η -H :(0 I > I rH | ι , -P CN Ϊ ι W ι -Η ι a»P -P-P>|W|W| ι Ο £ ι -Η 1 W I I G G -H | -H | G | , I CU Τ» 3 |(0|C|(0dd:(0|(0|4J|
; ; 4J O V, , qj, g 4H4->ca*,Citn I
I t -P Ή f. n ^ o I D. I d |0|·Η| α> w £ ^ ^ .^1^.
ι , -H ^ m CJ D 2 ι 0 ι S ι (0 ι 0 ι d ι I I ^ > a u o c OJ (N P* J J a ;
II III III
ι I____I I I_1 1 1 ii 11 > 3720
Taulukko 2
Suspensio lajitellut rikastusjätteet 63,62 61*3 67.76 67.31 vesi 30 30 30 30
Sideaine kuona 4.2 5.4 1.4 1.7
Ca(OH)2 o.08 o,l0 0.14 0,16 OPC 2.1 2,7 0,7 0.85 natriumsilikaatti 0 1,3 0 1.3 suhde rikastusjätteet: 10:l 7,5:1 30:1 25:1 I sideaine sitoutuneen kokonaisvesi- I määrän 24 tunnin valuman 55 90 71 92 i eli vuodon jälkeen 45 10 29 08 tiheys 24 tuntia valumisen jälkeen (kg/m ) 2170 2020 2090 2030
Puristuslujuus (MPa) 12 tuntia - 0 0.06 0 0.03 24 tuntia - 0.02 0.16 0 0.04 3 päivää - 0.01 0.27 0.04 0.09 7 päivää - 0.25 0,62 0.06 0,16 28 päivää 1.03 1.15 0.24 0.33 _____________________________________L-------------------J-------
12 9 3 7 2 O
m m n JT
es o © —< \D O Φ * Φ ro C -< tN O O O ^ σ \p ro _______ . ——i——
tn tn U
rs rs in rs r- © , t ^ # . . . | 1 · I i * ^ 1 » . '- mco-MtN O r*· w m ro
V
— f' mm ^ . ι·ιιιιιι**ιιιΓ' ’ ^ ro © © *“· ° m ro 0 r- m-1 <rn> - - I I I I I I I . · I I »O 1 m n ffl © m ** ro 5 O m "»<»,._ V li .11111 * * 1 1 “ o •m(Nm CC ffl "* «o d m m
mH --'----- · - - .. --»Il * — — i - — — —I
d <a
H
m im -i rv <\i m m m
| - '- -1' - ti " o O
I m e c - m O rn 5 in m ” ;-; . fo ! 1 C fXi
•H -H -H -ml US
-P -U 4J -P Hl -m C c.
1 O -M -P 4-J 4-> 4- Ή I -M 5\o »H
W LO ·Η I tri i te i (0 — m m d-U(M tri -h ε 1C E Λ e (I) Eic-HC-P χ d ^ o* ~ Ud dddCdd § (3 «o -H IB tri H3 w (W K o H -H -H O -H O Ή ^ Λί -H -H to E Tö -m o <C -U-HJ-iEdXiWXl-H PH O Ή E Ή d -n d •^ tl y w -P C>-Pd-P!-4-HPW 4ΙΗτί o 3h iH r-l -Httato a a q) CDtOtöHtctrimtäo -h o ή d ui e r,\ d-r-U O CD Λ Ä B c d > C «I O, W «B ω i> -.IB m 10 O rl
r-\ r- 4J
LO -H 4-1 a >4 w o d £ 11 w c- a CJ H χ a no o
W <D C -H
,η Φ -H d
LO _ o iril H
13 —^
> ύ ri O
m m _ — mm cn vd o ^ , .
- · 1 ..I III · 1 1 *
in — o r- o O
m φ m \C m m O ^ OO ^ . . . . il . i i · * 1 1 _ *
O CO OO
m vö m ~ xC in in C ° O , , «J ^ c
• ' * · l I I I i ·- ·- 1 1 * ' X
O — orsin c CD ® v — - vfi ^ £ , ._____ I - -, - -- - - — -.---- 1 — m
O
* » * ΙΓ ^ ^ cr — m m in <n O o ^ Ξ m O <- m O oo ci— OO^ \C ^ * " --^^--13 s s m ·* ^ en «π ^ , i i i °- °- i 2 — o *n m o o ^ — o Γΰ CD ifi Λ
Eh______- n ^ O * * ι·ιι·ιιΐ'ΐ,_“_^; - cc O c noo f- vl> m --------------------- —---te ---—————--j I c Cm
H -rl -f H *r- O
** 4~> 4) |J 4- -- C --
I O 4-J 4J 44 4- iJ -H I H o\° -H
[/) CO -H I (1 l <3 I <1 I -I-1 Ό -H 4-J — O Λ p 4- rj (0 -H EM E (5 £ (t E te -H C 4-1 3 4J a - 'J c p c p c p c p £ m ·η p ns ή 3
W a K o -H -rl H O -H C -r4 ii Ai ·<- -H P E -P --I
(04- O (0 4Jt H E m; ·Η Mf-O-- Ew P ·ΓΊ P
.*4- -- U 10 4-J Ci (JliJJItlHl. M 4->-H-HCP^H Ή +4
•H:rc (0 (¾ Et! O QJft fdnHröt3 03<T QJ Λψ-H C H 3 (0 CM
C-r, U O CQ Λ βΐί Cd > C M & 0 P M > .-(0 3 CO ! I > O I -h Λ
WO =te - H
CO -H 4-> CU -|
Ui 0 3 c I M Γ" O -H A4
O. i—I O O
Ui O) K Ή
P O -B P
__to_____O te__tL_

Claims (6)

9 3 7 2 O 1 4
1. Menetelmä täytöksen muodostamiseksi maanalaiseen tyhjäti-laan, jossa menetelmässä muodostetaan kivitäytesuspensio, johon kuuluu: - noin 15-55 paino-% vettä, - täyteaine, joka on veden suhteen oleellisesti inertti, esim. rikastusjätteet, kivitäyte, sekalaissora, hiili, hiekka tai vastaavat, - noin 0,5 - noin 15 paino-% sideainetta, esim. sementtiä, kalkkia, potsolaanimateriaalia tai vastaavaa, siirretään suspensio tyhjätilaan, sijoitetaan suspensio paikalleen ja annetaan materiaalin kovettua tai saatetaan se kovettumaan, tunnettu siitä, että suspensioon lisätään geelinmuo-dostusainetta noin 0,3 - noin 8 paino-% suspension painosta samalla, kun tai juuri ennenkuin suspensio sijoitetaan paikalleen, jotta se aiheuttaisi sen, että suspensio muodostaa täytteen, joka sisältää olennaisesti kaiken suspension veden.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet- t u siitä, että geelinmuodostusainetta on mukana pitoisuuden ollessa noin 0,5 - noin 2 paino-% suspension painosta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että geelinmuodostusaine on epäorgaaninen.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että geelinmuodostusaine on natriumsilikaatti tai pii-dioksidisooli.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että geelinmuodostusaine on alumiinisulfaatti.
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että olennaisesti inertin täyteaineen painosuhde sideaineeseen on välillä 7,5:1 - 30:1. 9 3720
FI894991A 1989-10-20 1989-10-20 Tyhjätilan täyttäminen kaivoksissa FI93720C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI894991A FI93720C (fi) 1989-10-20 1989-10-20 Tyhjätilan täyttäminen kaivoksissa

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI894991A FI93720C (fi) 1989-10-20 1989-10-20 Tyhjätilan täyttäminen kaivoksissa
FI894991 1989-10-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI894991A0 FI894991A0 (fi) 1989-10-20
FI93720B FI93720B (fi) 1995-02-15
FI93720C true FI93720C (fi) 1995-05-26

Family

ID=8529195

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI894991A FI93720C (fi) 1989-10-20 1989-10-20 Tyhjätilan täyttäminen kaivoksissa

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI93720C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI894991A0 (fi) 1989-10-20
FI93720B (fi) 1995-02-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5141365A (en) Backfilling in mines
Siddique Utilization of waste materials and by-products in producing controlled low-strength materials
FI115851B (fi) Menetelmä tyhjien tilojen täyttämiseksi kiviaineksella
US4059963A (en) Method of mine backfilling and material therefor
US9410386B2 (en) Process for conversion of intractable oil-bearing, drill cutting wastes from deep gas exploration wells to engineering construction materials
CN111305855A (zh) 一种使用土压平衡盾构渣土制造流动化回填土的方法
EP0988260A1 (en) High pulp density, fast setting and high early strength backfill method and material
Sun et al. High-Efficiency utilization of waste shield slurry: A geopolymeric Flocculation-Filtration-Solidification method
JPH05509038A (ja) 有害廃棄物処理方法及び組成物
RU2471737C1 (ru) Композиционный строительный материал
Joshi et al. Fly ash utilization for soil improvement
US4101333A (en) Method of mine backfilling and material therefor
CN1273222A (zh) 全砂土固结充填材料、生产及使用方法
EP0351105B1 (en) Backfilling in mines
KR20070000355A (ko) 준설토 고화처리 방법
EP1136627B1 (en) Lime-improved soil mortar and method for production thereof and fluidization treatment method using the same
FI93720C (fi) Tyhjätilan täyttäminen kaivoksissa
JP2000256669A (ja) 石灰処理土を用いたソイルモルタル及びそれを用いた盛土工法
JP4743679B2 (ja) 水締め用土質改良固化材及び水締め用改良土の製造方法並びに水締め工法
JP2005179428A (ja) 建設排出物の流動化処理方法
US20120090509A1 (en) Method for making concrete from drilling waste byproducts
Zou et al. Strengthening of solidified dilute tailings slurry
KR100468300B1 (ko) 케익상석분토를 활용한 터널/시설물의 공동부 채움재 제조방법
Niroshan et al. A review on use of pozzolanic materials and geopolymers in stabilizing mine tailings and dredged mud
RU2804370C1 (ru) Композиционный строительный материал

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: MINOVA INTERNATIONAL LTD