FI93484C - Metallikatalysaattorin lujitusmenetelmä - Google Patents

Metallikatalysaattorin lujitusmenetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI93484C
FI93484C FI915449A FI915449A FI93484C FI 93484 C FI93484 C FI 93484C FI 915449 A FI915449 A FI 915449A FI 915449 A FI915449 A FI 915449A FI 93484 C FI93484 C FI 93484C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cell
catalyst
binder
foil
coated
Prior art date
Application number
FI915449A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI915449A (fi
FI93484B (fi
FI915449A0 (fi
Inventor
Jyrki Heikkinen
Original Assignee
Kemira Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kemira Oy filed Critical Kemira Oy
Priority to FI915449A priority Critical patent/FI93484C/fi
Publication of FI915449A0 publication Critical patent/FI915449A0/fi
Publication of FI915449A publication Critical patent/FI915449A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI93484B publication Critical patent/FI93484B/fi
Publication of FI93484C publication Critical patent/FI93484C/fi

Links

Landscapes

  • Catalysts (AREA)

Description

93484
Metallikatalysaattorin lujitusmenetelmä
Esillä oleva keksintö kohdistuu menetelmään lujittaa metalli-folioista tehtyä katalyyttikennostoa, jolloin muodostetaan päällekkäin asetetuista poimutetusta ja suorasta folionauhasta kierteinen tai ladottu kennosto ja keksinnön mukaan liitetään sidosaineella, kuten keraamisella liimalla, rypytetyn folion ja sileän folion yhtymäkohtaa hyväksikäyttäen foliot toisiinsa ja täten lisätään mekaanista lujuutta.
Metallikennostojen mekaanista lujuutta on parannettu eri tavoin. Tällainen kennosto tunnetaan ennestään mm. GB-patentista 2 069 364. Kyseisessä patentissa esitetyn menetelmän mukaisesti päällystämättömistä folionauhoista valmistetaan ensin kennosto ja kennoston molempiin tai toiseen päähän hitsataan yksi tai useampia saumoja, joiden tarkoituksena on estää kierteisten folionauhojen aksiaalinen liikkuminen toistensa suhteen. Tässä menetelmässä kennosto voidaan pinnoittaa tukiainekerrok-sella ja katalyyttiaineella vasta hitsaamisen jälkeen, koska tukiaine alentaa sähkönjohtokykyä ja estää virran kulkua hitsaamisen aikana. Kun tukiaine levitetään valmiiseen kennos-toon, se ei leviä tasaisesti, vaan kerääntyy folioiden yhtymäkohtien muodostamiin koloihin ja nurkkiin ja kerää itseensä varsinaista katalyyttisesti aktiivista ainetta, joten kata-lyyttiaine ei tule tehokkaasti käytettyä, mikä puolestaan lisää kustannuksia ja heikentää tehoa.
DE-patentissa 2 924 592 on esitetty menetelmä katalyyttiken-noston valmistamiseksi, jossa päällystämätön poimutettu ja suora folionauha kiinnitetään toisiinsa juottamalla. Tämän menetelmän haittana on se, että juottamisen yhteydessä joudutaan käyttämään korkeita lämpötiloja, mikä saa aikaan rakenteen heikkenemistä ja pinnan huonontumista. Menetelmänä juottaminen on kallis toimenpide ja juottaminen rajoittaa kennos-tomateriaalien valintaa vain sellaisiin metalleihin, joita voidaan juottaa. Tuollaiset materiaalit eivät välttämättä ole parhaita katalyyttikennostojen materiaaleja. Tässäkin menetelmässä kennosto voidaan pinnoittaa tukiainekerroksella ja katalysoivilla aineilla vasta sen jälkeen, kun foliot on 2 93484 kiinnitetty toisiinsa.
Suomalaisessa patentissa 74 523 on esitetty menetelmä kata-lyyttikennoston valmistamiseksi ja lujittamiseksi. Menetelmää sekä tukiainekerroksella että katalyyttikerroksella etukäteen päällystetyt poimutettu ja suora folionauha kiinnitetään kes-kiakseliin, joka on ohut tanko, ja jonka ympärille halutun kokoinen kennosto muodostetaan, minkä jälkeen akselin päihin kiinnitetään päätytuet siten, että ne painuvat hieman kennos-ton sisään estäen folioiden aksiaalisen liikkumisen. Tässä menetelmässä kennoston sisään jäävä keskiakseli tai -levy aiheuttaa lisäpainoa kennostoon ja lisäksi keskiakseli päätytukineen pienentää hieman katalyyttikennoston poikkileikkauksen avointa alaa.
FI-patentissa no 78 161 on esitetty lujitusmenetelmä, jossa on esipinnoitettu poimutettu ja sileä metallifolio ja kääritty näistä katalysaattorikenno. Kennon läpi viedään erikoivalmis-teinen naula jolloin tehty rakenneratkaisu estää irtonaisten levyjen liukumisen pakokaasun virtauksen mukaan.
Tällä menetelmällä on haittana se, että kennon ohuet folioker-rokset ovat irti toisistaan ja siten pääsevät liikkumaan hieman toisiinsa nähden. Korkeissa lämpötiloissa, kun pakokaasun painepulssit saavat kennon värähtelemään, saattavat yksittäiset foliot pahimmassa tapauksessa murtua. Murtuminen tapahtuu helpommin silloin, kun katalysaattorikennon värähtely sattuu kennoston ominaisvärähdysalueelle. Tällöin katalysaattorikenno voi joutua resonanssiin pakokaasujen aiheuttamien kiihtyvyyksien nousun vuoksi. Samanaikaisesti esiintyvät korkeat lämpötilat (700-1000 °C) alentavat lujuutta.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan menetelmä lujittaa katalysaattorikennosto, jolla menetelmällä ei ole ennestään tunnettujen menetelmien haittapuolia. Tämä aikaansaadaan keksinnön mukaisesti siten, että liitetään irtonaiset 3 93484 foliot sopivalla aineella kosketuskohdistaan toisiinsa. Keksinnön mukaisessa menetelmässä ei käy foliokerroksien juottaminen ja/tai hitsaaminen koska foliot päällystetään jo ennen kennon valmistusta huokoisella, keraamisella tukiaineella.
Yllättäen on havaittu, että käyttämällä sinänsä tunnettuja tulenkestäviä sidosaineita poimutetun (2) ja sileän folion (3) liittymäkohdissa (4) voidaan metallisen katalysaattorikennos-ton mekaanista lujuutta lisätä erittäin paljon. Metallifoliot ovat etukäteen päällystetyt ns. tukiainekerroksella ja käytetty sidosaine on sellainen, että se tunkeutuu syvälle em. huokoiseen tukiainepinnoitteeseen ja muodostaa kiinteän elastisen sidoksen tukiainekerroksen kanssa. Tuloksena on luja, kiinteä kennosto, jonka ominaisvärähtelyalue on korkeammalla taajuudella kuin pakokaasupulssien aiheuttama värähtely. Tällöin ei katalysaattorikenno joudu sellaiseen resonanssitilaan joka ylikuormittaessaan murtaisi sitä.
Keksinnön pääasialliset tunnusmerkit ilmenevät oheisista patenttivaatimuksista .
Jäljempänä selostetussa kuumaravistustestissä on keksinnön mukaisen kennon kestoikää monikymmenkertaistettu.
Kennosto voidaan lujittaa keksinnön mukaisesti myös siten, että osa kennoston pilleistä täytetään joko kokonaan tai osittain sidosaineella esim. keraamisella liimalla. Jos tukiaine sisältää jo katalyyttiaineet, niin tällöin pieni osa katalyyttisestä pinnasta menetetään, mutta saadaan erittäin luja kom-paktirakenne kennostolle. Tavallisemmin lujitus tehdään ennen jalometallien imeyttämistä, jolloin em. haitta poistuu.
Kuvassa 1 on esitetty rypytetyn (2) ja sileän (3) folion rullaaminen päällekkäin käyttäen harjanteiden kohdalla si-dosainetta.
4 93484
Kuvassa 2 on esitetty keksinnön mukaisen katalyyttikennoston (1) rakenne.
Kuvissa 3a, b, c on esitetty esimerkkejä miten pillien täyttäminen voidaan suorittaa. Nämä ovat esimerkkejä ja keksintö luonnollisesti sisältää myös muut mahdollisuudet.
Mikäli katalysaattorikennossa on käytetty sähkölämmitystä on edullista mikäli sidosaineen sähkönjohtokyky on alhainen.
Käytettäväksi sopivien sidosaineiden lukumäärä on suuri. Pääasiallinen ominaisuus on se, että se muodostaa sidefaasin, joka sitoo rypytetyn ja sileän folion toisiinsa.
Sidoksia ovat mm.
- Keraaminen sidos: sitoutuminen yleensä silikaat-tisen sidefaasin välityksellä.
- Kemiallinen sidos: jolloin sitoutuminen tapahtuu vastaavalla kemiallisella yhdisteellä.
- Hydraulinen sidos: sitoutuminen sementtisidoksel-la.
- Suorasidos: syntyy korkeissa lämpötiloissa.
Käytettävä sideaine voi siten olla hyvinkin erilainen koostumukseltaan. Esim. plastinen savi on yleisesti tunnettu. Sen haittapuolena ovat kutistuminen ja melko alhainen tulenkestä-vyys. Savi muodostaa keraamisen sidoksen.
Kalsiumaluminaattisementti on myös tunnettu sideaine. Sillä on lujuusminimi ja se ei tahdo kestää CO:ta. Sidoksia kutsutaan hydraulisiksi sidoksiksi.
Silikaateista yleisin on natriumsilikaatti eli vesilasi. Muita ovat Ca-Na-silikaatit, Al-silikaatit, orgaanisesti modifioidut silikaatit ja happamat silikaattiliuokset.
5 93484
Myös tunnetaan ns. fosfaattisidos, jolloin sideaineena on tavallisemmin Al-fosfaatti, Na-Al-fosfaatti tai boorifosfaat-ti.
Esimerkki 1.
Esimerkin kennon metallifoliot päällystetään tukiaineella ja niihin imeytetään jalometallit.
Imeytetyt kaksi foliota, sileä ja rypytetty, rullataan päällekkäin ja rullauksen yhteydessä pannaan rypytetyn folion harjanteiden kohdalle vain toiselle puolen ja osalle harjanteita kittimäistä sidosainetta, joka on yleisesti saatavilla olevaa paikkaustahnaa kauppanimeltään Firegum FG 1/ESI/F66 ja joka pääosin sisältää natriumsilikaattia (Na20 · Si02) .
Ilman naulatukea saadun kennon periaate on kuvattu kuvassa 2.
Paksu tahna eli sidosaine näkyy mustina pisteinä (4).
Sidosainetta voidaan myös levittää molemmille puolin foliota jolloin periaate on kuvattu kuvassa 1. Sidosaine kuvattu mustina pisteinä (4).
Esimerkki 2.
Tässä esimerkissä on sidosaine pantu valmiiseen kennoon. Kun kenno on rullattu normaalisti, lisätään sidosaine sen molemmista päistä (Kuva 3a).
Sidosmassana käytettiin samaa kittiä kuin esimerkissä 1 ja massa tarttuu molempiin folioihin eikä aksiaalisuunnassa mene kovin syvälle. Sidosainetta pantiin ns. ristikkäin. Osaksi massa täyttää myös reikää, joka ei ole toivottavaa.
6 93484
Keksinnön mukaisen menetelmän avulla saadut kennot testataan seuraavasti: Katalysaattori kiinnitetään telineeseen, joka on sähkömagneettisessa täryttimessä. Testissä on täryttimen arvoiksi valittu: - kiihtyvyys 40 g (g = 10 m/s2) - taajuus 90 Hz (hertsiä)
Katalysaattoria tärytettiin aksiaalisuunnassa.
Myös katalysaattoria lämmitettiin siten, että lämpötila kennon etupuolella oli 930 °C.
Kun katalysaattoriin tulee näkyviä vaurioita, katsotaan se rikkoutuneeksi ja taulukossa oleva aika on kestoaika. Useasti on folio ensiksi rikkoutuva kohta. Myöskin foliot lähtevät liikkumaan nimenomaan aksiaalisuunnassa.
Seuraavat edellä selostetussa tärytestissä saavutetut tulokset osoittavat keksinnön mukaisen mentelmän vahvistavan kennoston rakennetta oleellisesti:
Rakenne Kestoaika
Nykyinen rakenne:
Koekappale 18 min
Koekappale 30 min
Keksinnön mukainen rakenne:
Sidosaine laitettu kennoon kuvan 3a mukaisesti 9 h 6 min
Sidosaine laitettu rullatessa kuvan 2 mukaisesti 15 h 29 min
Sidosaine laitettu rullatessa kuvan 1 mukaisesti kaikkiin harjoihin 30 h

Claims (3)

93484
1. Menetelmä lisätä tukiaineella etukäteen pinnoitetun metallisen katalyyttikennoston (1) mekaanista lujuutta tunnettu siitä, että ennen kennostoksi muodostamista sijoitetaan joko kokonaan tai osittain epäorgaanista, huokoiseen tukiainepinnoitteeseen tunkeutuvaa pääosin natriumsilikaattia sisältävää sidosainetta metallifolioi-den yhtymäkohtiin.
2. Patenttivaatimus 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että kennoston muodostavat etukäteen tukiaineella pinnoitettu rypytetty folio (2) ja etukäteen tukiaineella pinnoitettu sileä folio (3).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että sidosainetta lisätään sileän folion (3) toiselle tai molemmille puolille joihinkin kohtiin ennen kennon tekemistä valmiiksi. 93484
FI915449A 1991-11-18 1991-11-18 Metallikatalysaattorin lujitusmenetelmä FI93484C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI915449A FI93484C (fi) 1991-11-18 1991-11-18 Metallikatalysaattorin lujitusmenetelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI915449 1991-11-18
FI915449A FI93484C (fi) 1991-11-18 1991-11-18 Metallikatalysaattorin lujitusmenetelmä

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI915449A0 FI915449A0 (fi) 1991-11-18
FI915449A FI915449A (fi) 1993-05-19
FI93484B FI93484B (fi) 1994-12-30
FI93484C true FI93484C (fi) 1995-04-10

Family

ID=8533527

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI915449A FI93484C (fi) 1991-11-18 1991-11-18 Metallikatalysaattorin lujitusmenetelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI93484C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI915449A (fi) 1993-05-19
FI93484B (fi) 1994-12-30
FI915449A0 (fi) 1991-11-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3905775A (en) Module
CN100462126C (zh) 蜂窝结构体及废气净化装置
US4157929A (en) Method of making a porous dimensionally stable heat-resistant and corrosion-resistant plate-like structure
US3876556A (en) Exhaust catalyst carrier of aluminum oxide honeycomb structure having an outer shell of aluminum phosphate
KR100566740B1 (ko) 다층 포비성 시트
KR870011350A (ko) 금속판이 역방향으로 짜여진 벌집형 구조체, 특히 촉매지지체와 제조방법
WO2010024920A1 (en) Mounting mat with flexible edge protection and exhaust gas treatment device incorporating the mounting mat
JPS6312658B2 (fi)
CN102575542A (zh) 用于排气处理装置的安装垫
JP2010223083A (ja) 排ガス浄化装置、及び、排ガス浄化装置の製造方法
GB1562573A (en) Metals/plastics composite electrodes for accumulators and the like
US4394201A (en) Concrete slab assembly, especially for building facades
JP2009041468A (ja) 触媒コンバーター、触媒コンバーター用保持材及びその製造方法
FI93484C (fi) Metallikatalysaattorin lujitusmenetelmä
WO2009009600A1 (en) Pollution control devices, reinforced mat material for use therein and methods of making same
US8574335B2 (en) Holding sealing material, exhaust gas purifying apparatus, and method of manufacturing exhaust gas purifying apparatus
KR20140077898A (ko) 금속 벌집형 매트릭스에 브레이징 물질을 적용하는 방법, 금속 벌집형 매트릭스 및 그의 제조 방법
JP3113930B2 (ja) モジュール化触媒
JP7422292B2 (ja) 断熱シートおよびその製造方法
EP2784284A2 (en) Holding sealing material, method for manufacturing holding sealing material, exhaust gas purifying apparatus, and method for manufacturing exhaust gas purifying apparatus
JPH0147206B2 (fi)
FI78161B (fi) Foerfarande foer framstaellning och foerstaerkning av en katalytcellstruktur anvaendbar foer rening av avgaser.
JP3375989B2 (ja) 排気ガス浄化用触媒担体
JPH04241716A (ja) ハニカムヒーターの電極部構造
JPH05221741A (ja) 熱膨脹性セラミック繊維複合材

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application