FI92124C - Menetelmä koodijakomonikäyttöympäristöön soveltuvan suorasekvenssihajoitusta käyttävän lähetin-vastaanottimen automaattiseksi lähetintehon säätämiseksi - Google Patents

Menetelmä koodijakomonikäyttöympäristöön soveltuvan suorasekvenssihajoitusta käyttävän lähetin-vastaanottimen automaattiseksi lähetintehon säätämiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI92124C
FI92124C FI925553A FI925553A FI92124C FI 92124 C FI92124 C FI 92124C FI 925553 A FI925553 A FI 925553A FI 925553 A FI925553 A FI 925553A FI 92124 C FI92124 C FI 92124C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
receiver
real
signal
baseband signal
squares
Prior art date
Application number
FI925553A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI92124B (fi
FI925553A0 (fi
Inventor
Torsti Poutanen
Original Assignee
Elektrobit Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elektrobit Oy filed Critical Elektrobit Oy
Priority to FI925553A priority Critical patent/FI92124C/fi
Publication of FI925553A0 publication Critical patent/FI925553A0/fi
Publication of FI92124B publication Critical patent/FI92124B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI92124C publication Critical patent/FI92124C/fi

Links

Landscapes

  • Transmitters (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Circuits Of Receivers In General (AREA)

Description

92124
Menetelmå koodijakomonikåyttoympåristoon soveltuvan suo-rasekvenssihajoitusta kåyttåvån låhetin-vastaanottimen automaattiseksi låhetintehon sååtåmiseksi 5 Tåmån keksinnon kohteena on menetelmå koodijako- monikåyttoympåristoon soveltuvan suorasekvenssihajoitusta kåyttåvån radiolåhetin- vastaanottimen automaattiseksi låhetintehon sååtåmiseksi, jossa vastaanottimen automaat-tisen vahvistuksen sååtoon generoitu ohjearvosignaali kåy-10 tetåån låhettimen låhettåmån radiosignaalin amplitudin tai tehon sååtåmiseksi.
Suorasekvenssihajaspektritekniikkaa eli DS-hajas-pektritekniikkaa (DS=Direct Sequence) on nåihin påiviin asti sovellettu pååasiassa sotilastietoliikenteesså. Siellå 15 kåytetyiden tekniikoiden yksityiskohdista ei juurikaan ole julkista tietoa. Hajaspektritekniikan kåytto koodijako-monikåytto- eli CDMA-solukkopuhelinjår jestelmisså (CDMA=Co-de Division Multiple Access) , jollaisia on suunnitteilla Yhdysvalloissa ja Euroopassa, tulee olemaan sen ensimmåisiå 20 kaupallisia sovellutuksia. CDMA- verkossa useat liikkuvat asemat (esim. radiopuhelimet) kåyttåvåt samanaikaisesti samoja låhetys- ja vastaanottotaajuuksia kommunikoidessaan tukiaseman kanssa. DS-hajaspektritekniikassa moduloidaan (kerrotaan) låhetettåvå informaatio valesatunnaiskoodilla, 25 jossa koodisignaalin kaistanleveys on suurempi kuin infor- maation kaistanleveys. Kullakin liikkuvalla asemalla on oma satunnais- eli DS-koodinsa, joita vastaten tukiasemalla on vastaava ns. korrelaattori. Vastaanotossa valesatunnaiskoo-di on purettavissa korrelaattorilla tuntemalla låhetyksesså 30 kåytetty koodi.
; CDMA- radioverkoissa maksimaalinen kåyttåjåmåårå saavutetaan, kun kaikkien liikkuvien asemien låhetteet vastaanotetaan kiinteållå asemalla samantehoisina. Tåmån takia on vålttåmåtontå, ettå liikkuvien ja kiinteiden ase-35 mien signaalivoimakkuuksia seurataan ja såådetåån laittei- 2 92124 den låhetys- ja vastaanottoparametreja vastaavasti. Tår-keimmåt sååtojårjestelmåt ovat lahettimen automaattinen te-honsååto (APC=Automatic Power Control), jossa såådetåån liikkuvan aseman låhetysteho tukiasemaan olevan etaisyyden 5 perusteella, ja automaattinen vahvistuksen saato (AGC=Au-tomatic Gain Control) , jonka mukaan radiovastaanotin saataa vahvistustaan vastaanottamansa signaalitehon mukaan.
Automaattisesta tehonsåådostå CDMA-verkoissa on vain våhån tietoa, lahinna joitain teoreettisia analyyseja APC:n 10 vaikutuksesta CDMA-solukkoverkon toimintaan. Qualcomm Inc.-niminen yritys on Yhdysvalloissa kehittånyt CDMA-jarjestel-man, johon kuuluu liikkuvia asemia ja tukiasemia. Liikku-vassa asemassa lahettimen tehon hienosaatoon kåytetaan tukiasemalta saatavaa ohjaustietoa. Tukiasema mittaa liik-15 kuvalta asemalta vastaanottamansa signaalin tehon ja taman tiedon perusteella låhettåå liikkuvalle asemalle komennon nostaa tai laskea lahetystehoaan. Tama tehonsaatotapa vaa-tii signalointia tukiaseman ja liikkuvan aseman valilla.
Nyt kyseesså oleva keksinto tarjoaa eraita kaytannon 20 tapoja toteuttaa sekå vahvistuksen automaattisen saadon ettå tehon automaattisen saadon CDMA- verkon liikkuvissa asemissa. Keksinnon mukaiselle menetelmalle on tunnusomais-ta se, etta vastaanottimen automaattisen vahvistuksen saadon ohjearvosignaali måårataån yhdelta tai useammalta en-25 nalta maåråtylta aikavalilta koostetun kantataajuussignaa-lin reaali- ja imaginaariosan nelioiden summien tai niitå approksimoivien arvojen perusteella.
Liikkuvan aseman lahtotehon saadon eri toteutusta-poihin ei tunnetuissa verkoissa ole toistaiseksi kiinnitet-30 ty suurta huomiota; niissa FDMA- ja TDMA-verkoissa, joissa tåma piirre esiintyy, saato on suoritettu tukiasemalta tulevilla kaskyilla. Nyt kyseesså olevassa keksinnosså tamå tehonsååto, joka on CDMA-verkoissa vålttåmåton yllå maini-tuista syistå, suoritetaan siis liikkuvassa asemassa itse-35 nåisesti, kuormittamatta radioverkkoa ja aiheuttamatta 3 92124 tahån liittyvåå signalointia.
Keksinnon mukaista menetelmåå voidaan soveltaa mm: - CDMA-solukkopuhelinjårjestelmien liikkuvissa ase- missa; 5 - CDMA-periaatteella toimivissa langattomissa pai- kallisverkoissa (Cordless LAN); - CDMA-periaatteella toimivissa palo-, murto-, var-kaus- ym. halytysjarjestelmissa.
Keksinnon mukainen automaattisen lahetystehon saato-10 konsepti sopii myos kåytettavaksi diversiteettivastaanotti-missa.
Keksintdå selostetaan seuraavassa tarkemmin viittaa-malla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuvio 1 esittåå CDMA-solukkoverkon liikkuvan aseman 15 DS-hajaspektrivastaanottimen ja -lahettimen lohkokaaviot,
Kuvio 2 esittåå koostetun kompleksisen kantataajuus-signaalin nåytteistamisperiaatetta.
Kuviossa 1 on siis esitetty CDMA- jårjestelman liikkuvan aseman DS-hajaspektrivastaanottimen RX- ja -lahetti-20 men TX radio-osien periaatteellinen lohkokaavio. Antennilla 1 vastaanotetaan tukiaseman (ei piirretty) lahettama radio-signaali. Signaali ohjataan duplex-suodattimen 12 kautta RX-etupaahan 2, joka sisåltåa vahvistus- suodatus- ja alas-sekoitustoiminnot niin, ettå RX-etupaån 2 låhtosignaalin ·’ 25 keskitaajuus on laitteen valitaajuudella (IF). Alassekoi- tuksen tarvitsema paikallisoskillaattori sijaitsee RX-etu-pååssa 2. Automaattista vahvistuksen såatoå vårten on RX-etupaassa 2 joko såådettava vaimennin tai vahvistin, tai molemmat. Nama toimivat joko vastaanottotaajuudella, vali-30 taajuudella tai molemmilla taajuuksilla. AGC:n ohjaus voi olla analoginen (DC-jannite) tai digitaalinen (ohjaussana) .
Lohkojen 2 ja 3 toimintojen pitamiseksi lineaarisel-la toiminta-alueella lohko 2 tai 3, tai molemmat, sisalta-vat laajakaistaisen AGC:n, joka mittaa signaalitehoa koos-35 tamattomasta signaalista ja ohjaa tålla tiedolla lohkon 2 4 921 24 vahvistusta.
Vålitaajuussignaali viedaån kvadratuurilohkoon 3, joka muuntaa vålitaajuussignaalin kompleksisen kantataa-juussignaalin naytejonoksi. Tåta vårten lohko 3 sisåltåå 5 A/D-muunnintoiminnon. Sekoitus vålitaa juudelta kantataajuu-delle voi olla analoginen, jonka jålkeen kantataajuussig-naalit naytteistetaån ja saadaan naytejonot II ja Ql. Toi-nen vaihtoehto on naytteistaa suoraan vålitaajuussignaalia ja tuottaa mainitut naytejonot digitaalisella signaalika-10 sittelylla. Naytejonot II ja Ql sisaltåvåt edelleen DS-haj oituskoodin.
Naytteistetty kantataajuussignaali I1,Q1 viedaån spektrin koostamislohkoon 4. Siellå suoritetaan DS-koodi-vaiheen etsintå (acquisition) ja koodiseuranta (tracking) 15 koodigeneraattorin 5 tuottaman koodin ja sen eri vaiheiden e (early), 1 (late) ja n (nominal) avulla. Koodivaiheen etsinnåsså voidaan kåyttåå esim. liukuvaa korrelointia tai sovitettua suodatinta. Koodiseurantaan on kirjallisuudessa esitetty useita eri menetelmiå, joista yksi on viivelukko-20 silmukkamenetelmå. Kun koodivaihe on kohdallaan ja seuran-tasilmukka lukossa, saadaan lohkosta 4 koostettu kompleksi-nen kantataajuussignaali 12,Q2, joka sisåltåå kiinteån aseman låhettåmån informaation.
Koostettu kantataajuussignaali viedaån lohkoihin 6 25 ja 7. Lohko 6 sisåltåå datademodulointitoiminnan ja dekoo-dauksen, jotka purkavat 12- ja Q2- nåytejonoista informaa-tiobitit. Lohko 6 sisåltåå myos kantoaallon uudelleengene-roinnin (carrier recovery), jolla voidaan mm. kompensoida osa vastaanottimen paikallisoskillaattorin (lohkossa 2) 30 mahdollisesta taajuusvirheestå.
Lohko 7 toteuttaa automaattisen vahvistuksen sååto-algoritmin. Yksi osa algoritmia on toiminto, joka pyrkii approksimoimaan vastaanotetun signaalin tehon tai amplitu-din koostetun kompleksisen kantataajuussignaalin nåyte-35 jonoista 12 ja Q2. Tåmå approksimointi voidaan tehdå esi- • 5 92124 merkiksi laskemalla peråkkåisistå aikavåleistå suureen I22 2 2 2 + Q2 keskiarvo, kaikkien 12 + Q2 arvojen summa tai hake- 2 2 malla suureen 12 + Q2 mediaani. Erås approksimointi saa- 2 2 daan myos laskemalla keskiarvo niistå suureen 12 + Q2 5 arvoista, jotka ylittåvåt ennalta asetetun kynnysarvon.
Kåytånnon laitetoteutuksissa ei aina ole riittåvåsti laskentakapasiteettia kåytosså ja etenkin nelioon korotta- minen vaatii useita ohjelma-askelia. Laskennan mååråå voi- daan våhentåå kåyttåmållå algoritme ja, jotka approksimoivat 2 2 10 suuretta 12 + Q2 . Yksi esimerkki on kirjallisuudesta tun- nettu: max(I 12 I , |Q2I ) + 0.5*min(I 12 I , |Q2I) , joka approksimoi suureen 12 + Q2 neliojuurta. Max-operaat-tori ottaa suuremman kahdesta luvusta ja min-operaattori 15 vastaavasti pienemmån. Itseisarvo-operaattori ottaa luvun itseisarvon. Tållå menetelmållå saadaan nelioon korotusope-raatioiden lukumåårå putoamaan puoleen.
Vahvistuksen sååtåalgoritmi voidaan keskiarvoistaa tai olla keskiarvoistamatta vastaanotettua tehoa approksi-20 moivia arvoja useamman aikavålin yli. Sopiva sååtoalgoritmi on esim. sååtotekniikassa yleisesti tunnettu PID- algorit-mi, joten sitå ei selitetå tåsså yhteydesså tarkemmin.
Saatu approksimaatio verrataan referenssiarvoon ja nåiden erotus ohjataan sååtoalgoritmiin, joka laskee uuden 25 ohjearvon RX-etupåån 2 vahvistusta muuttaville elimille. Ohjearvosignaali viedåån takaisinkytkentånå johtoa 15 pit-kin lohkolle 2.
Aikavålien hakujakso voi olla kiinteå ja ennalta mååråtty, tai lohkossa 7 tarkkaillaan, kuinka nopeasti 3 0 signaaliteho Pi vaihtelee ja såådetåån hakujakso sen mukai-seksi. Kuviossa 2 on esimerkinomaisesti esitetty koostetun kompleksisen kantataajuussignaalin nåytejonot (12, Q2) sekå 12 + Q2 nåytejono. Kahden nåytteen aikavåli ΔΤ on lohkon 3 A/D- muunnoksen nåytteenottotaajuuden kåånteisarvo. Aika-35 vålit Tn, Tr>+1 ja ovat yllå mainittuja hakujaksoja. Ku- 6 921 24 viossa 2 hakujaksot ovat kaikki ajallisesti yhtå pitkiå, mutta lohkon 7 algoritmi voi tarkkailla I22 + Q22- nåytejo-non nåytearvojen suuruuksien muutosnopeutta, ja sååtåå hakujakson lyhyemmåksi, jos muutosnopeus on suuri, ja påin-5 vastoin.
Vahvistuksen muuttamista vårten voi tukiaseman lå-hettåmåsså informaatiossa olla sopivin vålein katkoja, jolloin vahvistusta voidaan muuttaa aiheuttamatta virheitå vastaanotettuun informaatioon.
10 Jos vastaanotettu radiosignaali on purskemainen, lasketaan purskeen alun synkronointijakson ajalta ohjausar-vo jollain edellå kuvatulla menetelmållå lohkon 2 vahvistusta muuttaville elimille. Tåmå ohjausarvo on sitten val-litseva koko purskeen keston ajan. Toinen vaihtoehto on 15 kåsitellå purskeen aikana jatkuvassa vastaanotossa kuvatul la tavalla nåytejonoja 12 ja Q2 ja laskea nåin uusi ohjear-vo lohkon 2 vahvistusta muuttaville elimille seuraavan purskeen ajaksi. Uusi vahvistusarvo voidaan asettaa purs-keiden vålillå.
20 Olennaista keksinnon mukaisessa menetelmåsså on se, ettå AGC:n ohjearvo lasketaan vastaanotetusta informaatio-signaalista, jolloin ylimååråisiå pilot- yms. signaaleja ei vålttåmåttå tarvita.
Vastaanottimen ja låhettimen lohkojen staattisia 25 toimintaparametreja ohjaa kuvion 1 prosessoriyksikko 13 ohjausvåylån 16 vålityksellå. Prosessorissa puretaan myos sanomat vastaanotetusta informaatiobittivirrasta ja luodaan låhetettåvå bittivirta.
Låhettimesså lohko 8 tekee prosessoriyksikoltå 13 30 tulevalle informaatiobittivirralle aikajårjestyksesså seu- raavat muunnokset: koodaus, bittien modulointi (kertominen) DS-hajotuskoodilla, ja modulointi kompleksiseksi kantataa-juussignaaliksi. Hajotuskoodi tulee erillisestå koodigene-raattorista 9. Kantataajuussignaalien D/A-muunnos ja siir-35 tåminen låhetystaajuudelle sisåltyvåt myos lohkoon 8. Ibi- li 7 92124 nen modulointitapa on antaa DS-hajoituskoodilla kerrottujen bittien ohjata suoraan digitaalisen syntetisoijan (DDS) lahtosignaalin vaihetta tai amplitudia, tai molempia. Tama lahtosignaali sekoitetaan RF-kantoaallon kanssa lopullisel-5 le lahetystaajuudelle. RF-kantoaalto saadaan taajuussynte-tisoijalta 14.
Lohkolla 10 saadetaan antenniin 1 syotettya lahtdte-hoa. Kuviossa esitetty RX:n vastaanottama teho Pi on sen signaalin teho, joka on moduloitu talle liikkuvalle asemal-10 le maaratylla hajotuskoodilla, eli on talle asemalle tar-koitetun signaalin teho. Pirn ja lohkon 2 vahvistuksen ohjearvosignaalin valinen siirtofunktio on alipaastotyyppi-nen. Nain olien ohjaussignaali seuraa suoraan Pirn muutok-sia. Alipaastovasteen -3 dBm rajataajuus maaraa kuinka no-15 peita Pirn muutoksia ohjaus kykenee seuraamaan. Tama nopeus on eraissa rajoissa aseteltavissa AGC-algoritmilohkossa 7.
Koska lohkon 2 vahvistuksen ohjaus seuraa Pirtå, voidaan samasta johtoon 15 syotetysta ohjearvosta synnyttaå ohjearvo myos lahettimen TX låhtotehoa Po saatMvalle loh-20 kolle 10. Talloin Po seuraa Pirta, mikå on keksinnon mukai-sen automaattisen lahetystehon sååtamisen tarkoituskin. Lohkon 10 toiminta vaatii taysin vastaavan saadettåvan vai-mentimen, vahvistimen tai molemmat kuin lohko 2; eli kun lohkossa 2 esimerkiksi tulosignaalia vaimennetaan, alenne-25 taan myos lahtoteho, koska voimistunut tulosignaali on merkki siita, etta liikkuva asema todennakoisesti lahestyy tukiasemaa, ja painvastoin.
Lohkon 10 lahtoteho vahvistetaan tehovahvistimella 11 ja ohjataan duplex-suodattimen 12 kautta antenniin 1.
30 Vastaanottoon ja lahetykseen voidaan kåyttaa myos eri an-tenneja.
Alan ammattimiehelle on selvaå, etta keksinnon eri sovellutusmuodot eivåt rajoitu yllå esitettyihin esimerk-keihin, vaan etta ne voivat vaihdella jaljempana olevien 35 patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (9)

  1. 921 24
  2. 1. Menetelmå koodijakomonikåyttoympåristoon soveltu-van suorasekvenssihajoitusta kayttåvan radiolåhetin- vas-5 taanottimen automaattiseksi låhetintehon sååtåmiseksi, jossa vastaanottimen (RX) automaattisen vahvistuksen såå-toon generoitu ohjearvosignaali kåytetaan låhettimen (TX) låhettåmån radiosignaalin amplitudin tai tehon (Po) sååtå-miseksi, tunnettu siitå, ettå vastaanottimen (RX) 10 automaattisen vahvistuksen saadon ohjearvosignaali måårå-taån yhdelta tai useammalta ennalta maåråtyltå aikavalilta (Tn) koostetun kantataajuussignaalin reaali- ja imaginaa-riosan (I2,Q2) nelioiden summien tai niita approksimoivien arvojen perusteella.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelma, tun nettu siita, etta vastaanottimen (RX) automaattisen vahvistuksen saadon ohjearvosignaali maårataan koostetun kantataajuussignaalin reaali- ja imaginååriosan (I2,Q2) nelioiden summien keskiarvon perusteella. 2 0 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelma, tun nettu siita, etta vastaanottimen (RX) automaattisen vahvistuksen saadon ohjearvosignaali maarataån koostetun kantataajuussignaalin reaali- ja imaginaariosan (12,Q2) nelioiden summien summan perusteella.
  4. 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelma, tun nettu siita, etta vastaanottimen (RX) automaattisen vahvistuksen saadon ohjearvosignaali maarataan tietyn kyn-nysarvon ylittavien koostetun kantataajuussignaalin reaali-ja imaginaariosan (12,Q2) nelioiden summien perusteella.
  5. 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelma, tun nettu siita, etta vastaanottimen (RX) automaattisen vahvistuksen saadon ohjearvosignaali maårataan koostetun kantataajuussignaalin reaali- ja imaginååriosan (12,Q2) nelioiden summien mediaanin perusteella. 92124
  6. 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmå, t unnet t u siita, etta vastaanottimen (RX) automaattisen vahvistuksen saadon ohjearvosignaali mååråtåån koostetun kantataajuussignaalin reaali- ja imaginååriosan (I2,Q2) 5 nelioiden summaa approksimoivan suureen perusteella.
  7. 7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen mene-telmå, tunnettu siita, ettå ennalta maåratty aika-vali (Tn) on kiintea.
  8. 8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen mene-10 telmS, tunnettu siita, etta ennalta maåratty aika- våli (Tn) on sååtyvå vastaanotetun signaalin muutosnopeuden mukaan.
  9. 9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen mene-telmå, tunnettu siita, etta koostetun kantataa- 15 juussignaalin reaali- ja imaginååriosan (12,Q2) nelioiden summien arvoja keskiarvoistetaan useiden aikavålien (Tn) yli. 921 24
FI925553A 1992-12-07 1992-12-07 Menetelmä koodijakomonikäyttöympäristöön soveltuvan suorasekvenssihajoitusta käyttävän lähetin-vastaanottimen automaattiseksi lähetintehon säätämiseksi FI92124C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI925553A FI92124C (fi) 1992-12-07 1992-12-07 Menetelmä koodijakomonikäyttöympäristöön soveltuvan suorasekvenssihajoitusta käyttävän lähetin-vastaanottimen automaattiseksi lähetintehon säätämiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI925553A FI92124C (fi) 1992-12-07 1992-12-07 Menetelmä koodijakomonikäyttöympäristöön soveltuvan suorasekvenssihajoitusta käyttävän lähetin-vastaanottimen automaattiseksi lähetintehon säätämiseksi
FI925553 1992-12-07

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI925553A0 FI925553A0 (fi) 1992-12-07
FI92124B FI92124B (fi) 1994-06-15
FI92124C true FI92124C (fi) 1994-09-26

Family

ID=8536341

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI925553A FI92124C (fi) 1992-12-07 1992-12-07 Menetelmä koodijakomonikäyttöympäristöön soveltuvan suorasekvenssihajoitusta käyttävän lähetin-vastaanottimen automaattiseksi lähetintehon säätämiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI92124C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI92124B (fi) 1994-06-15
FI925553A0 (fi) 1992-12-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI88981B (fi) Foerfarande foer automatisk reglering av saendningseffekten i en saendar-mottagarenhet laempad foer en koduppdelad multipelaotkomstomgivning som utnyttjar direktsekvensspridning
KR100265020B1 (ko) Cdma 시스템에서 이동 접속을 위한 tdma
CA2646444C (en) Adaptive power control for a spread spectrum communications system and method
US5832022A (en) Method and apparatus for controlling the modulation index of continuous phase modulated (CPM) signals
CA2209457C (en) Cdma communication system and method
CA2425549C (en) Adaptive power control for a spread-spectrum transmitter
US5963583A (en) Fuzzy-logic spread-spectrum adaptive power control
RU2127948C1 (ru) Способ и устройство для обеспечения индикации качества канала связи
EP0669068B1 (en) Method and apparatus for operating with a hopping control channel in a communication system
KR100599137B1 (ko) 다중 안테나를 가지는 통신국
KR100354957B1 (ko) 위성개인통신시스템용네트엔트리채널을갖는주파수홉핑된복귀링크
KR19980019018A (ko) 무선 통신 시스템을 위한 고속의 패킷 데이타 서비스 제공 방법(Method for providing high speed packtet data services for a wireless system)
WO1999034529A2 (en) Apparatus and method for code tracking in an is-95 spread spectrum communication system
KR100311236B1 (ko) 송신기및수신기
JP2000503827A (ja) 専用搬送波周波数を用いた高電力短メッセージサービス
JPH1051380A (ja) Cdmaシステム及びその送信電力制御装置及びdbfアンテナ
AU750307B2 (en) Automatic gain control circuit and control method therefor
FI92124C (fi) Menetelmä koodijakomonikäyttöympäristöön soveltuvan suorasekvenssihajoitusta käyttävän lähetin-vastaanottimen automaattiseksi lähetintehon säätämiseksi
KR100479566B1 (ko) 코드변조전송방법및이방법에따라동작하는전송시스템
AU720022B2 (en) Synchronization method, and associated circuitry, for improved synchronization of a receiver with a transmitter using nonlinear transformation metrics
WO2006127808A2 (en) Transmitter apparatus with adaptive power and phase for cdma applications
FI94304C (fi) Menetelmä suorasekvenssihajoitusta käyttävän hajaspektrivastaanottimen automaattiseksi vahvistuksen säätämiseksi ja menetelmää soveltava vastaanotin
KR100627141B1 (ko) 이동통신의 하드 핸드오버용 더미 파일롯 신호 발생 장치및 방법
EP0930721B1 (en) Telecommunications system with bandwidth agile receivers and transmitters
KR20010033365A (ko) 이동 통신 시스템에서의 기지국에 의한 신호 검출 장치 및방법

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: NE-PRODUCTS OY

BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: NE-PRODUCTS OY

MM Patent lapsed