FI91096B - Sylinterilukko - Google Patents

Sylinterilukko Download PDF

Info

Publication number
FI91096B
FI91096B FI904432A FI904432A FI91096B FI 91096 B FI91096 B FI 91096B FI 904432 A FI904432 A FI 904432A FI 904432 A FI904432 A FI 904432A FI 91096 B FI91096 B FI 91096B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cylinder
key
pin
lock
core
Prior art date
Application number
FI904432A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI904432A0 (fi
FI91096C (fi
Inventor
Lars Urby
Original Assignee
Assa Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Assa Ab filed Critical Assa Ab
Publication of FI904432A0 publication Critical patent/FI904432A0/fi
Publication of FI91096B publication Critical patent/FI91096B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI91096C publication Critical patent/FI91096C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B27/00Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in
    • E05B27/0053Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in for use with more than one key, e.g. master-slave key
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T70/00Locks
    • Y10T70/70Operating mechanism
    • Y10T70/7441Key
    • Y10T70/7446Multiple keys

Landscapes

  • Details Of Connecting Devices For Male And Female Coupling (AREA)
  • Lock And Its Accessories (AREA)
  • Quick-Acting Or Multi-Walled Pipe Joints (AREA)
  • Control Of Vending Devices And Auxiliary Devices For Vending Devices (AREA)
  • Electric Clocks (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)
  • Cash Registers Or Receiving Machines (AREA)
  • Buckles (AREA)
  • Snaps, Bayonet Connections, Set Pins, And Snap Rings (AREA)

Description

91096
Sylinterilukko - Cylinderläs
Esillä oleva keksintö koskee sylinterilukkoa, jossa on 5 sylinterisydän, joka on pyörivästi kiinnitetty sylinteri- koteloon ja sisältää avainuran ja rivin tappiuria, joissa on tappeja ja jotka toimivat yhdessä ainakin kahden tap-piurarivin kanssa, joissa on jousilla esijännitettyjä tappeja sylinterikotelossa, nimittäin ensimmäisen tap-10 piurarivin kanssa, joka vastaa normaaliasentoa, jossa standardiavain voidaan työntää sisään sydämen kiertämistä varten, ja toisen tappiurarivin kanssa, joka on kulmassa ensimmäiseen riviin nähden ja vastaa huoltoasentoa, jolloin yhdessä tai useammassa toisen rivin tappiurassa on 15 välitappeja ylätappien lisäksi. Tällaisessa sylinterilu- kossa, sen ollessa huoltoasennossa, lukkoon voidaan työntää huoltoavain sydämen kiertämistä varten, minkä lisäksi standardiavain voidaan työntää sydämeen ja poistaa siitä, mutta huoltoavain on estetty poistumasta sydämestä, kun 20 lukko on normaaliasennossa.
Tämäntapaiset lukot mahdollistavat sen, että henkilö, jolla on huoltoavain, esimerkiksi talonmies, voi päästä asuntoon sisään, jos asunnon omistaja sen sallii. Asunnon 25 omistaja kääntää lukon huoltoasentoon poistuessaan asun nosta, jolloin asuntoon pääsee henkilö, jolla on huolto-avain .
Kun talonmies poistuu asunnosta, hän ei kuitenkaan voi 30 huoltoavaimellaan kääntää lukkoa standardilukitusasentoon koska hän ei voi poistaa huoltoavainta lukosta sydämen ollessa standardilukitusasennossa.
Kun asunnon haltija jättää lukon standardilukitusasentoon, 35 asuntoon ei pääse huoltoavaimella. Vaikka on joskus mah dollista työntää avain avainuraan, yksi tai useampi tappi 2 tappiurissa estää sylinterisydämen kääntymisen. Standar-diavaimella voidaan kuitenkin sylinterisydäntä kiertää huolimatta siitä, onko lukko normaali- vai huoltoluki-tusasennossa.
5 SE-B-8307139-9 (GKN-Sterman) kuvailee tämäntapaista lukkoa jossa yhdellä välitapilla on suurempi halkaisija kuin vastaavalla ylätapilla ensimmäisessä tappiurarivissä, ja sydämessä vastaavalla tappiuralla on laajennettu osa, 10 johon mahtuu tämä välitappi, jolla on suurempi halkaisija.
Tässä tapauksessa välitappi mahtuu tulpan laajennettuun tappiuraan, mutta se ei mahdu tulpan tappiuriin, joilla on pienempi halkaisija, ja täten huoltoavain on lukittu. Tämä ratkaisu on valmistukselliselta näkökannalta yksinkertai-15 nen ja tuo mukanaan monta etua. Kuitenkin, jos yritetään poistaa huoltoavain lukon ollessa normaaliasennossa, on olemassa riski että välitappi jumittuu laajennetun ja kapeamman uran väliin, jolloin ei enää voida kiertää tulppaa takaisin huoltoasentoon. Lopputulos on että huolto-20 avainta ei mitenkään saada ulos lukosta ja lukko on ri kottava, jotta se aukeaisi.
NO-A-8007660-1 (Elkem-Spigerverket) kuvailee toista lukko-järjestelyä, jossa tappiurien lukumäärä on standardiluki-25 tusasennossa eri suuri kuin huoltolukitusasennossa. Tässä tapauksessa huoltoavainta ei voida poistaa lukosta kun lukko on standardiasennossa, koska vastaavan alemman tapin on mahdoton liikkua ylöspäin huoltoasentoon. On verrattain helppo kuitenkin viilata pois kyseinen kohta avaimesta, 30 jolloin tarkoitettu lukitusmekanismi ei päde.
On olemassa myös lukkoratkaisuja, joissa sylinterisydän on tarkoitettu liikkumaan aksiaalisesta verrattuna sylinteri-koteloon, kun sydäntä kierretään lukkomekanismin lukitse-35 miseksi tai avaamiseksi. Näillä lukkoratkaisuilla ei kui tenkaan ole aikaisemmin mainittua erikoisfunktiota, joka I! 3 91096 mahdollistaa lukon avaamisen huoltoavaimella. Esimerkkejä tunnetuista lukkoratkaisuista, joissa on aksiaalisesti liikkuva sydän löytyy seuraavista: DE-A-2614645 (Sanpo
Lock), US-A-4 099 395 (Garza) ja US-A-3 264 Θ52 (Gysin).
5
Yksi keksinnön tavoitteista on tuoda esille sylinteriluk-ko, jossa vältytään riskiltä, että yksi tapeista tap-piurissa jää kiinni tai jumittuu, kun esimerkiksi lukon ollessa standardiasennossa yritetään poistaa huoltoavain, 10 joka on työnnetty lukkoon sen ollessa huoltoasennossa.
Toinen tavoite on tuoda esille sylinterilukkoratkaisu, joka on luotettava toiminnassaan ja kestää lukkoon kohdistuvaa väkivaltaa ja joka ei aukea, kun yritetään avata 15 lukko huoltoavaimella, joka on viilattu standardiavaimek- si.
Keksinnön mukainen sylinterilukko, joka täyttää nämä ja muut tavoitteet, tunnetaan pääasiallisesti siitä, että 20 standardiavaimen sisääntyöntämisen jälkeen lukon normaa- liasennossa tai huoltoasennossa ja vastaavasti huoltoavai-men sisääntyöntämisen jälkeen lukon huoltoasennossa, sylinterisydän on aksiaalisesti siirrettävissä alkuasennosta siirtymäasentoon, jossa viimeksi mainitussa asennos-25 sa sylinterisydämen tappiurat eivät ole kohdakkain sylin- terikotelon tappiurien kanssa, niin että välitappi, huolimatta asennostaan avaimen sisääntyöntämisen jälkeen urassa, joka kuuluu sylinterikoteloon tai sylinterisydämeen, pysyy tässä urassa ainakin siihen asti kun sylinterisydän 30 on palautettu aksiaalisesti alkuasentoonsa.
Sydämen aksiaalinen siirtymä, joka voidaan saada aikaan ainoastaan määrätyissä sydämen kierreasennoissa, varmistaa että tappi pysyy paikallaan asianomaisessa urassa kunnes 35 sydäntä taas siirretään aksiaalisesti alkuperäisasentoon- sa, mikä yleensä tapahtuu kun avain poistetaan lukosta.
4 Tämä eliminoi riskin, että tappi jumittuu. Edellä mainitun halutun funktion lisäksi lukkoa on erittäin vaikea avata väkisin.
5 Sydämen aksiaalinen siirtymä voidaan tehdä pienemmäksi kuin tapin halkaisija, mieluimmin pienemmäksi kuin tapin säde, ja sopivimmin pienemmäksi kuin yksi kolmannes (1/3) tapin halkaisijasta.
10 Tämän asiakirjan mukaisessa sylinterilukossa on yleensä tappien halkaisija noin 3 mm. Täten sydämen siirtymävara on noin l mm, mieluiten 0,9 mm.
Esillä olevan keksinnön lukko poikkeaa täten muuntyyppi-15 sistä lukoista, joissa on aksiaalisesti siirtyvä sylinte- risydän, joissa sydämien aksiaalinen siirtymä on paljon suurempi ja joissa sydämen aksiaalisella siirtymällä saavutettu toiminta poikkeaa esillä olevan keksinnön vastaavasta saavutetusta toiminnasta.
20
Eräässä keksinnön edullisessa suoritusmuodossa on otettu käyttöön salpamekanismi, jolla estetään sydämen palautuminen alkuperäisasentoon määrätyissä sydämen kierreasennois-sa. Tämä mahdollistaa yksinkertaisen sylinterilukkokonst-25 ruktion käytön, johon haluttu toiminto sisältyy.
Mieluiten salpamekanismi on konstruoitu siten, että se estää tappien kiilaantumisen tai jumittumisen, etenkin jos henkilö, jolla on huoltoavain, yrittää kiertää sylinte-30 risydämen standardiasentoon ja yrittää poistaa avaimen, kun sydän on tässä asennossa. Vaikka on mahdollista kiertää sydän tähän asentoon, sydän ei siirry huoltoavaimen mukana, kun avain poistetaan, koska sydämen siirtyminen on estetty salpamekanismilla. Tämä eliminoi riskin, että 35 tappi jumittuisi lukkoon.
Il 5 91096
Keksinnön erään toisen suoritusmuodon mukaan, kun lukko on huoltoasennossa, salpamekanismi palautuu standardiavaimel-la asentoon, joka sallii sylinterisydämen liikkumisen aksiaalisesti alkuperäisasentoon (asento I), vaihtoehtoi-5 sesti sen jälkeen, kun sydän on kierretty standardiasen- toon.
Tässä tapauksessa salpamekanismi voidaan palauttaa irrot-tamisasentoon ainoastaan standardiavaimella. Huoltoavain 10 ei pysty tähän, mikä käytännössä tarkoittaa, että huolto- avainta ei voida modifioida, esim. viilaamalla sitä niin, että se toimisi standardiavaimena.
Erään suoritusmuodon mukaan salpamekanismi on kehitetty 15 siten, että standardiavain vaikuttaa siihen aksiaalisesti liikuteltavan elementin kautta, esim. tapin avulla, joka vaikuttaa sydämessä avainuran sisäpäässä.
Vaihtoehtoisesti salpamekanismi voidaan kehittää radiaa-20 lista liikettä varten, jolloin siihen vaikutetaan standar diavaimella saranoidun elementin välityksellä, joka sijaitsee sylinterisydämen avainuran sisäpäässä.
Ensimmäisessä tapauksessa salpamekanismiin voi sisältyä 25 kulmavarsi, ja kulman kärki tai polvi toimii saranakohta- na, jonka ympäri varsi kääntyy lukitusasennon ja vapautta-misasennon välillä, tämän varren yhtä osaa liikutetaan aksiaalisesti liikkuvalla elementillä ja toista osaa liikutetaan jousen avulla.
30
Toisessa tai vaihtoehtoisessa tapauksessa salpamekanismi käsittää tapin, levyn tai jonkin vastaavan elementin, joka aktivoidaan nastantapaisella osalla, johon on kiinnitetty laippa, jota vastaan standardiavain painaa ja joka on 35 kierukkajousen ympäröimä.
6 Nämä molemmat salpamekanismin vaihtoehdot yhdessä aktivoivien elimien kanssa vievät vain vähän tilaa lukkome-kanismin sisällä. Siitä huolimatta salpamekanismit toimivat hyvin luotettavasti huolimatta niiden pienestä 5 koosta.
Sylinterisydän voidaan myös varustaa kiinninapsautettaval-la elimellä, joka voi olla jousikäyttöinen nasta, joka kulkee urassa tai vastaavassa syvennyksessä, joka ulottuu 10 osan matkaa sydämen kehää pitkin, jonka avulla sydän pidetään alkuperäisasennossaan (asento I) määrätyissä kulma- asennoissa.
Tällainen järjestelmä varmistaa sen, että sydäntä voidaan 15 liikuttaa aksiaalisesti vain määrätyissä tilanteissa, esim. riippuen avaimen tyypistä tai siitä, missä asennossa sylinterisydän on (normaali- vai huoltoasento), kaikki esillä olevan keksinnön mukaan.
20 Edelleen voidaan varmistaa, ettei sylinterisydän liiku ak siaalisesti kunnes esimerkiksi standardiavain työnnetään lukkoon ja sylinterisydäntä kierretään määrätyn kulman verran.
25 Kiinninapsahtava elin varmistaa myös sen, että sylinteri sydän omaksuu aina alkuperäisasentonsa, kun standardi-avain tai huoltoavain poistetaan lukosta.
Järjestely voi myös olla esimerkiksi sellainen, että uran 30 suurin syvyys, jossa nasta tarttuu siihen, on standardi- ja huoltolukitusasennoissa ja syvennys pienenee pintaa kohti näistä asennoista, millä mahdollistetaan että sylinterisydän voi liikkua aksiaalisesti kiertämisen (rotaation) jälkeen edellyttäen, että salpamekanismi sallii aksi-35 aalisen liikkeen.
li 7 91096
Vaihtoehtoisesti kiinninapsahtava elin voidaan konstruoida niin, että elin siirtyy ei-lukittuun asentoon avaimen harjan avulla, kun standardi- tai huoltoavain työnnetään lukkoon, jolloin sydän voi liikkua aksiaalisesti.
5
Keksintöä kuvaillaan nyt tarkemmin käyttäen esimerkkeinä eri suoritusmuotoja, joita on kuvattu liitteenä olevissa kuvioissa, joissa 10 kuvio 1 on leikkauskuva keksinnön mukaisesta sylinterilu- kosta ja esittää sylinterisydämen normaaliasennossa avain poistettuna, kuvio 2 on leikkauskuva kuvion 1 lukosta ja esittää lukon 15 huoltoasennossaan avain poistettuna, kuvio 3 on päätykuva sylinterilukosta kuvioiden 1 ja 2 mukaan ja esittää katkoviivoin kuviot 1 ja 2, 20 kuvio 4 on vertikaalinen leikkaus sylinterilukosta stan- dardiavain sisääntyönnettynä normaaliasennossa ja kuvaa lukon aksiaalista alkuasentoa (asento I) eli lukkoa ennen lukkosydämen aksiaalista siirtymää, 25 kuvio 5 esittää kuvion 4 lukkoa standardiavain sisään- työnnettynä ja sydämen aksiaalisen siirtymän ja huolto-asentoon kiertämisen jälkeen, kuvio 6 on poikkileikkauskuva lukosta sen ollessa huol-30 toasennossa, huoltoavaimen sisääntyöntämisen ja sylin terisydämen aksiaalisen siirtymän asentoon II jälkeen, kuvio 7 on poikkileikkauskuva kuvio 6 lukosta, huoltoavain lukossa ja sydämen normaaliasentoon kiertämisen jälkeen, 35 kuvio 8 on poikkileikkauskuva aikaisempien kuvioiden 8 mukaan, lukko on standardiasennossa ja huoltoavain on lukossa, jolloin sekä sydämen aksiaalinen siirtymä että rotaatio on estetty, 5 kuviot 9-12 ovat osittaisia leikkauksia, jotka esittävät sylinterisydämen vaihtoehtoisen suoritusmuodon, yhdessä siihen liittyvän aktivoimis- ja salpamekanismin kanssa, jolloin, 10 kuvio 9 esittää sylinterisydäntä normaaliasennossaan, ilman avainta, kuvio 10 esittää sylinterisydäntä huoltoasennossaan, ilman avainta, 15 kuvio 11 esittää sylinterisydäntä normaaliasennossaan, standardiavain sisääntyönnettynä, ja kuvio 12 esittää sylinterisydäntä huoltoasennossaan, huol-20 toavain sisääntyönnettynä.
Viitaten lähinnä kuvioihin 1-4 sylinterilukko 1 koostuu sydänkotelosta 2, jossa on sydän 3, joka voi pyöriä kotelon sisällä. Sydänkoteloon on myös asennettu kaksi tap-25 piurariviä, joista toinen liittyy lukkosydämen normaa- liasentoon (kello 12 asento) ja toinen liittyy huoltoasen-toon (kello 10 asento).
Tappiurat, jotka liittyvät sylinterisydämen normaaliasen-30 toon on merkitty 2a, kuten kuviossa 1 esitetään, ja sisäl tävät ylätapit 4, joita operoidaan jousilla 10, myös kuviossa 1. Ylätapeilla on erityinen muoto, jota voidaan vaihdella, jotta lukon murtaminen olisi vaikeaa, ja tapeilla voi olla keskenään eri ominaisuuksia. Jotkin ta-35 peistä voivat sisältää kovan ytimen, jotta tappeja olisi vaikea porata.
Il 9 91096
Sylinterisydämessä 3 on rivi tappiuria 3a, joissa on alatapit 5, jotka, kuten tapit 4, voivat olla vaihtelevia ulkomuodoltaan ja erilaisia ominaisuuksiltaan. Sylinte-risydämen avainura on merkitty viitenumerolla 3c.
5
Kuten kuvio 2 esittää, sydänkotelo 2 sisältää toisen rivin tappiuria, jotka on merkitty viitenumerolla 2b.
Ylätappiurat 2a sydänkotelossa on tulpattu yksittäisillä 10 tulpilla 31, joita vastaan jouset 10 lepäävät.
Lukon normaaliasennossa (kello 12} ylätapit 4 ja alatapit 5 sijaitsevat asianomaisissa urissaan 2a ja 3a sydänkotelossa 2 ja sylinterisydämessä 3. Lukon huoltoasennossa 15 (kello 10) tappiurat 26 sisältävät ylätappeja 4' ja vä- litappeja 6; nämä jälkimmäiset tapit ovat sylinterisydämen 3 tappiurissa 3a, joissa ne nojaavat vasten alatappeja 5.
Kun sydämeen ei ole työnnetty avainta, sen kiertäminen on 20 estetty tapeilla sekä normaali- että huoltoasennossa.
Kuten seuraavassa kuvaillaan tarkemmin, sylinterisydän 3 on määrätyissä asennoissa aksiaalisesti siirrettävissä lyhyen matkan verran, kun avain työnnetään sisään. Tämä 25 matka on mieluiten pienempi kuin kolmasosa tappien hal kaisijasta, käytännössä noin 0,9 mm, ja tietyt elimet toimivat yhdessä sallien ja estäen sylinterisydämen aksiaalisen siirtymisen.
30 Nämä elimet sisältävät aksiaalisesti liikuteltavan käyt- tötapin 20, salpavarren 22, joka aktivoituu jousen 21 avulla, ja kotelosta ulkonevassa sylinterisydäntä 3 ympäröivässä osassa 2e olevan syvennyksen 2g sylinterisydämen ollessa huoltoasennossaan.
35
Salpavarsi 22 on kulmavarsi, jossa on kaksi osaa 22b ja 10 22c, jotka sijaitsevat kulmataiton 22a eri puolilla, kulmataitto toimii kiertymisen keskipisteenä, kun varsi kiertyy lukitus- ja vapautusasennon välillä. Varsiosa 22b aktivoituu aksiaalisesti liikuteltavalla käyttötapilla 20, 5 ja varsiosa 22c aktivoituu jousen 21 avulla.
Kuvio 4 esittää sylinterisydämen 3 normaaliasennossaan, standardiavain 8 sisääntyönnettynä avainuraan 3c.
10 Jakotaso ylätappien 4 ja alatappien 5 välillä sopii yhteen sylinterisydämen 3 ulkopinnan kanssa, mikä tarkoittaa, että sylinterisydäntä voidaan kiertää ja että avain 8 voidaan poistaa lukosta normaalilla tavalla.
15 Sydän 3 pystyy myös liikkumaan aksiaalisesti eteenpäin aikaisemmin mainitun matkan verran eli noin 0,9 mm asentoon II.
Salpavarsi 22 kiertyy tämän mukana hieman vastapäivään, 20 nivelpisteensä 22a ympäri.
Sylinterisydämen aksiaalisen siirtymisen jälkeen sitä voidaan kiertää avaimella 8, joko lukon avaamiseksi tai sylinterisydämen siirtämiseksi huoltoasentoonsa, esitetty 25 kuviossa 5.
Lukon tässä asennossa sylinterisydän voidaan palauttaa aksiaalisesti oikealle eli alkuperäisasentoon (asento I), kun avain 8 poistetaan. Salpavarren 22 alapää heilahtaa 30 tämän jälkeen jousen 21 vaikutuksesta myötäpäivään, ulos syvennyksestä 2g, koska varren liikeradalla ei ole estettä.
Lukko asettuu asentoon, joka on kuvattu kuviossa 2, kun 35 standardiavain 8 vedetään ulos lukosta.
li 11 91096
Kun henkilö, jolla on huoltoavain 9, nyt haluaa avata lukon, hän työntää avaimen lukkoon, jolloin sylinterisydän työntyy aksiaalisesti eteenpäin asentoon, joka on kuvattu kuvassa 6 (asento II) . Sylinterisydäntä voidaan tästä 5 asennosta kiertää yhden kierroksen, niin että lukko auke aa. Kun avain 9 tämän jälkeen poistetaan, sylinterisydän 3 siirtyy ensin aksiaalisesti oikealle (asento I) , minkä jälkeen avain vedetään ulos normaalilla tavalla, ja lukko palautuu jälleen kuvion 2 asentoon.
10
Jos toisaalta sylinterisydän kierretään normaaliasentoon kuten kuva 7 esittää, huoltoavaimella 9, jossa sylinterisydän 3 on vasemmalla puolella (asento II), sylinterisydän ei voi enää palata alkuperäiseen asentoon (asento 15 I), koska salpavarsi 22 lepää sydänvaipan 2 ulointa kehän osaa 2e vasten. Edelleen on mahdotonta poistaa huoltoavain 9 lukosta, jollei sylinterisydäntä 3 voida siirtää oikealle .
20 Samaan aikaan, ylätappeja sylinterilukossa 4 on estetty menemästä sylinterisydämen tappiurien sisään. Salpavarsi 22 estää kaksinkertaisesti lukon palautumisen normaaliasentoon.
25 Kuvio 8 esittää tilannetta, jossa lukkosydän on normaa- liasennossa, ja henkilö, jolla on ainoastaan huoltoavain 9 hallussaan, yrittää avata lukkoa. On mahdotonta avata lukkoa tässä tilanteessa, koska kyseiset tappiurat 2a, 3a ovat ilman välitappeja (jotka ovat paikallaan ainoastaan 30 huoltoasennossa) ja ylätapit 4 estävät sylinterisydämen 3 kiertymisen ja aksiaalisen siirtymän.
Lukon huoltoasennossa kuvioissa 2, 5 ja 6 löytyy kiinni-napsahtava elin, joka on muodoltaan nasta, jota aktivoi-35 daan jousella 26 ja jonka tarkoituksena on upota syvennyk seen 3g, joka ulottuu pitkin sylinterisydämen ulkokehään 12 osaa sylinterisydämen pitämiseksi alkuperäisasennossa {asento I) määrätyissä sylinterisydämen kiertoasennoissa. Kiinninapsahtava elin (nasta) estää täten sylinterisydämen siirtymisen asentoon II. Kun lukkoon työnnetään standardi-5 tai huoltoavain, avaimen harja siirtää nastan aukiasen- toonsa, näytetty kuvioissa 5 ja 6.
Kuviot 9-12 esittävät kaaviollisesti vaihtoehtoisen suoritusmuodon, joka eroaa aikaisemmin esitetystä suoritusmuo-10 dosta salpamekanismin muotoilun suhteen.
Kuvioiden 9-12 suoritusmuodossa vastaavat elementit on merkitty samoilla viitteillä kuin aikaisemmissa kuvioissa, mutta varustettu merkillä (').
15
Kuvio 9 esittää lukkokotelon päätyä 2' ja sylinterisydäntä 3', joka on normaalilukitusasennossaan. Tässä suoritusmuodossa salpamekanismi 22' sisältää radiaalisesti liikuteltavan tapin tai levyn, jota aktivoidaan nastantapai-20 sella osalla 20', josta toinen pää uppoaa tapin 22' rei kään. Toinen nastan tapaisesen osan pää on laipallinen 22'a ja on kierukkajousen tai puristusjousen 21' ympäröimä.
25 Nastan tapainen osa 20' istuu sylinterisydämen 3' syven nyksessä, tarkemmin tavalla joka mahdollistaa nastan tapaisen osan kiertymisen laipan 20'a kehän ympärillä. Nastan tapaisen osan kiertymistä ohjaa ohjauslevy 23', jossa on soikea reikä 23'a. Nastan tapainen osa ulottuu 30 tämän soikean reiän 23'a läpi ja, kun standardiavain 8 työnnetään sisään, osa tekee kiertymisliikettä, joka välittyy salpamekanismiin 22', aiheuttaen salpamekanismin siirtymisen lukitusasennon, joka on kuvattu kuvioissa 10 ja 12, ja aukiasennon, joka on kuvattu kuvioissa 9 ja 11, 35 välillä.
Il 13 91096
Kuvio 9 esittää sylinterisydämen normaaliasennossa, ja kuvio 10 esittää sydämen huoltoasennossa ilman avainta.
Kuvio 11 esittää sylinterisydämen normaaliasennossa, 5 standardiavain 8 sisällä, kuvio 12 esittää sylinterisydä- men 3' huoltoasennossa huoltoavain 9 sisääntyönnettynä.
Kuten aikaisemmin kuvatun suoritusmuodon tapauksessa, standardiavain 8 aktivoi käyttöelimen ja (vertaa kuvioon 10 11) nastan tapainen osa heilahtaa ylöspäin avaimen kosket- tessa laippaosaa 20'a, joka kuuluu nastan tapaiseen osaan 20'. Tämä varmistaa sen, että salpamekanismi 22' asettuu aukiasentoonsa myös sylinterisydämen kiertämisen jälkeen, kunnes standardiavain poistetaan lukosta.
15
Nastan tapainen osa 20' kiertyy tämän jälkeen ja palauttaa salpamekanismin 22' kiinniasentoon, kuten kuvio 10 tai 12 esittää.
20 Nastan tapainen osa ei aktivoidu, jos huoltoavain 9 työn netään lukkoon, kun lukko on missä tahansa näistä asennoista, ja seurauksena tästä salpamekanismi 22' pysyy kiinniasennossaan.
25 Kuitenkin samalla tavalla kuten edellisessä suoritusmuo dossa, sylinterisydäntä voidaan kiertää huoltoavaimella, vaikkakin sylinterisydäntä ei voida aksiaalisesti siirtää lukon ollessa standardiasennossa, koska salpamekanismi 22' estää aksiaalisen liikkeen johtuen siitä, että se tarttuu 30 sylinterikotelossa 2' olevaan syvennykseen 2'g.
Vertailu kuvioiden 9 ja 1, kuvioiden 10 ja 2, kuvioiden li ja 4, ja kuvioiden 12 ja 6 välillä osoittaa, että sylinte-risydän kuvioiden 9-12 suoritusmuodoissa on ilman sentyyp-35 pistä syvennystä, joka on merkitty 3g kuvioiden 1-8 suori tusmuodoissa, ja sylinterisydämestä puuttuu myös kiinni- 14 napsahtava elin 25, joka täyttää syvennyksen huoltoasen-nossa mainittujen kuvioiden mukaan.
Syvennyksen ja kiinninapsahtavan elimen puuttuminen ei 5 tarkoita sitä, etteikö sekä syvennys että elin voisi esiintyä kuvioiden 9-12 mukaisissa suoritusmuodoissa. Kuitenkin syvennyksen pituus ja muoto, jotka eivät näy kuvioista 9-12, ovat erilaiset kuin aikaisemmin esitetyssä suoritusmuodossa.
10
Kuvioiden 9-12 kuvaaman suoritusmuodon tapauksessa sylin-terilukko on suunniteltu siten, että sylinterisydäntä ei voida siirtää aksiaalisesti asennosta I asentoon II ennen kuin avain on työnnetty lukkoon ja sylinterisydän kierret-15 ty pois normaalilukitusasennosta eli ainoastaan standar- diavaimen avulla.
Tarkemmin sanottuna syvennys (ei näytetty kuvioissa 9-12) on syvimmillään ajatellen tapin (ei näy) sisääntuloa 20 normaaliasennossa ja vaihtoehtoisesti myös huoltoasennos- sa ja pienenee kehän suunnassa. Tappi 26 voi sijaita jossain sylinterisydämen normaali- ja huoltoasentojen välillä, ja syvennys pienenee edullisesti aikaisemmin kuvatulla tavalla molempiin suuntiin.
25 Tästä seuraa, että tässä suoritusmuodossa kiinninapsahtava elin ei aktivoidu,kun lukkoon työnnetään avain normaa-lilukitusasennossa, ja tästä seuraa, että sylinterisydän ei voi liikkua aksiaalisesti heti avaimen sisäänpanon 30 yhteydessä.
Sen sijaan sylinterisydäntä täytyy kiertää määrätyn kulman verran, esim. 10 astetta, minkä jälkeen kiinninapsahtava elin tai tappi siirtyy aukiasentoon johtuen uran syvennyk-35 sen pienentymisestä, ja tämän jälkeen sylinterisydän voi liikkua aksiaalisesti keksinnön edellyttämällä tavalla.
Il 91096 15
Kun huoltoavain työnnetään lukkoon lukon ollessa huol-toasennossa, jossa salpamekanismi 22' on kiinniasennos-saan, kiinninapsahtava elin ei aktivoidu kuten aikaisemman suoritusmuodon kuvio 6 esittää. Sen sijaan on pakko kier-5 tää sylinterisydäntä, jotta kiinninapsahtava elin siirtyi si aukiasentoonsa.
Jos kuitenkin sylinterisydäntä kierretään normaaliseen-toonsa, sylinterisydän ei voi aksiaalisesti siirtyä asen-10 toon I, koska tämä liike on estetty salpamekanismilla 22' .
Edellä kuvatun salpamekanismin ja kiinninapsahtavan elimen yhteistoiminta sallii tai vastaavasti estää sylinterisydä-men erilaisia yhdistettyjä liikkeitä, ja näistä voidaan 15 valita liikeyhdistelmä, joka kussakin tapauksessa tarjoaa sylinterilukon optimaalisen suoritusmuodon.
Edelleen sylinterilukon irrotettavaa kiinnittämistä varten voi kaikissa suoritusmuodoissa lisäksi olla kiinninapsah-20 tava elin 30, jota aktivoi jousi 29, kuten esitetään kuvioissa 1, 3 ja 8.
Kuvioissa esitetyissä suoritusmuodoissa sylinterisydän voi siirtyä eteenpäin, avaimen sisääntyöntösuuntaan, työnnet-25 täessä avain sisään. On kuitenkin mahdollista antaa salpa- mekanismille eri muoto ja/tai sijaintipaikka, jotta sylinterisydän voisi siirtyä toiseen suuntaan eli vastakkain avaimen sisääntyöntösuuntaan. Salpamekanismi voi esimerkiksi sijaita sylinterisydämen avaimen sisääntulopäässä ja 30 sitä voidaan aktivoida avaimen sillä osalla, jossa avaimen terä kohtaa avaimen kahvan.
35

Claims (12)

1. Sylinterilukko, jossa on sylinterisydän (3), joka on pyörivästi kiinnitetty sylinterikoteloon (2) ja sisältää avainuran (3c) ja rivin tappiuria (3a), joissa on tappeja 5 (5) ja jotka toimivat yhdessä ainakin kahden tappiurarivin (2a; 2b) kanssa, joissa on jousilla esijännitettyjä tappeja (4; 4', 6) sylinterikotelossa (2), nimittäin ensimmäisen tappiurarivin (2a) kanssa, joka vastaa normaaliasentoa, jossa standardiavain (8) voidaan työntää sisään sylinterisydä-10 men (3) kiertämistä varten, ja toisen tappiurarivin (2b) kanssa, joka on kulmassa ensimmäiseen riviin nähden ja vastaa huoltoasentoa, jolloin yhdessä tai useammassa toisen rivin tappiurassa (2b) on välitappeja (6) ylätappien (4') lisäksi, tunnettu siitä, että standardiavaimen (8) sisään-15 työntämisen jälkeen lukon normaaliasennossa tai huoltoasen-nossa ja vastaavasti huoltoavaimen (9) sisääntyöntämisen jälkeen lukon huoltoasennossa, sylinterisydän (3) on aksiaalisesta siirrettävissä alkuasennosta (I) siirtymäasentoon (II), jossa viimeksi mainitussa asennossa sylinterisydämen 20 (3) tappiurat (3a) eivät ole kohdakkain sylinterikotelon tappiurien (2a, 2b) kanssa niin, että välitappi (6), huolimatta asennostaan avaimen sisääntyöntämisen jälkeen urassa (2a, 2b; 3a), joka kuuluu sylinterikoteloon (2) tai sylinte-risydämeen (3), pysyy tässä urassa ainakin siihen asti kun 25 sylinterisydän on palautettu aksiaalisesti alkuasentoonsa (I) .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sylinterilukko, tunnettu siitä, että se sisältää salpamekanismin (22; 22'), joka es- 30 tää sylinterisydämen (3) aksiaalisen palautumisen alkuasentoon (I) sen määrätyissä kierreasennoissa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sylinterilukko, tunnettu siitä, että salpamekanismi (22; 22') estää tulpan (3) aksi- 35 aalisen palautumisen alkuasentoon (I) kierrettäessä huolto-avainta (9) huoltoasennosta normaaliasentoon. I! 91096
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen sylinterilukko, tunnettu siitä, että salpamekanismi (22) on huoltoasennossa sovitettu palautumaan vapautusasentoon standardiavaimen (8) avulla, joka asento, sylinterisydämen (3) mahdollisen kiertämisen 5 jälkeen, sallii sylinterisydämen aksiaalisen palautumisen alkuasentoon (I).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen sylinterilukko, tunnettu siitä, että salpamekanismi (22) on sovitettu aktivoitavaksi 10 standardiavaimella (8) aksiaalisesti liikuteltavan elimen, esim. tapin (20) avulla, sylinterisydämen (3) avainuran (3c) sisäpään alueella.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen sylinterilukko, tunnettu 15 siitä, että salpamekanismi (22') on säteittäisesti liikuteltavissa ja siihen vaikuttaa standardiavain (8) kääntyvän elimen (20') avulla sylinterisydämen (3') avainuran sisäpään alueella.
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen sylinterilukko, tunnettu siitä, että salpamekanismissa on kulmavarsi (22), jonka kul-mataitto (22a) toimii este- ja vapautusasentojen välisen kiertoliikkeen nivelpisteenä ja jonka toiseen osaan (22b) vaikuttaa aksiaalisesti liikuteltava elin (20) ja toiseen 25 osaan vaikuttaa jousi (21).
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen sylinterilukko, tunnettu siitä, että salpamekanismi sisältää tapin, levyn (22') tai vastaavan, johon vaikuttaa laipallinen, jousen (21') ympä- 30 röimä nastan tapainen osa (20'), jota laippaa (20'a) vasten standardiavain (8) vaikuttaa.
9. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-8 mukainen sylinterilukko, tunnettu siitä, että sylinterikoteloon (2) sovitet- 35 tu kiinninapsahtava osa, jonka muodostaa jousikäyttöinen tappi (25), on sovitettu tarttumaan syvennykseen (3g), joka ulottuu osan matkaa sylinterisydämen (3) kehäpinnan osaa pitkin.
10. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-9 mukainen sylinte-rilukko, tunnettu siitä, että sylinterisydän (3; 3') on aksiaalisesta siirrettävissä siirrettyyn asentoon (II) vasta, kun lukkoon on työnnetty avain ja sydän on kierretty normaa- 5 li- tai vastaavasti huoltoasennostaan.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen sylinterilukko, tunnettu siitä, että ura (3g) saavuttaa suurimman syvyytensä lukon tapin (25) lukitsemiseksi siihen normaali- ja/tai huolto- 10 asennoissa ja ura mataloituu kehän suunnassa tästä tai näistä asennoista niin, että sylinterisydämen (3) aksiaalinen siirtyminen on mahdollista ellei salpamekanismi (22; 22') estä tätä liikettä.
15 Patentkrav
FI904432A 1988-03-08 1990-09-07 Sylinterilukko FI91096C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8800818 1988-03-08
SE8800818A SE460797B (sv) 1988-03-08 1988-03-08 Cylinderlaas
PCT/SE1989/000093 WO1989008761A1 (en) 1988-03-08 1989-03-02 A cylinder lock
SE8900093 1989-03-02

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI904432A0 FI904432A0 (fi) 1990-09-07
FI91096B true FI91096B (fi) 1994-01-31
FI91096C FI91096C (fi) 1994-05-10

Family

ID=20371618

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI904432A FI91096C (fi) 1988-03-08 1990-09-07 Sylinterilukko

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5046342A (fi)
EP (1) EP0403551B1 (fi)
CA (1) CA1317119C (fi)
DK (1) DK167231B1 (fi)
FI (1) FI91096C (fi)
SE (1) SE460797B (fi)
WO (1) WO1989008761A1 (fi)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
PH31017A (en) * 1992-08-13 1997-12-29 Emhart Inc Key for use with 5-pin and 6-pin door locks.
DE69627996T2 (de) * 1996-07-01 2004-02-19 Serrature Meroni S.P.A., Nova Milanese Schliesszylinder, der mittels eines Hauptschlüssels blockiert werden kann
SE510053C2 (sv) 1997-08-15 1999-04-12 Assa Ab Cylinderlås
US6389859B1 (en) * 2000-03-09 2002-05-21 International Business Machines Corp. Master/valet keyset and lock
US6604393B2 (en) * 2001-07-11 2003-08-12 Tri/Mark Corporation Lock system operable with multiple keys
DE10305692A1 (de) * 2003-02-12 2004-08-26 Aug. Winkhaus Gmbh & Co. Kg Schließzylinder
US7340929B1 (en) * 2005-03-21 2008-03-11 Efthemois Christopoulos Axially rotative rekeyable lock
DE102007051427B4 (de) 2007-10-25 2014-11-06 Dom Sicherheitstechnik Gmbh & Co. Kg Zylinderschloss mit austauschbarer Spezifikation der Schließung
US8266934B2 (en) * 2009-06-02 2012-09-18 I-Tek Metal Mfg. Co., Ltd. Keyed cylinder assembly for door lock
ITBS20110107A1 (it) * 2011-07-28 2013-01-29 Facchinetti S R L Flli Serratura a cilindro e valvola comprendente tale serratura
DE102011056724A1 (de) 2011-12-21 2013-06-27 Dorma Gmbh + Co. Kg Zylinderschloss

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3264852A (en) * 1964-01-29 1966-08-09 A & R Wiedemar Cylinder lock
JPS5264400A (en) * 1975-11-22 1977-05-27 Sanpourotsuku Yuugen Padlock
US4099395A (en) * 1976-04-27 1978-07-11 Roque Villareal Garza Tumbler pin-type cylinder lock
NO146028C (no) * 1979-11-29 1982-07-14 Elkem As Anordning ved laas av sylindertypen med stifttilholdere
SE440528B (sv) * 1983-12-22 1985-08-05 Gkn Stenman Ab Anordning vid cylinderlas

Also Published As

Publication number Publication date
DK216090A (da) 1990-09-07
DK167231B1 (da) 1993-09-20
DK216090D0 (da) 1990-09-07
FI904432A0 (fi) 1990-09-07
EP0403551A1 (en) 1990-12-27
SE8800818D0 (sv) 1988-03-08
CA1317119C (en) 1993-05-04
EP0403551B1 (en) 1993-05-26
US5046342A (en) 1991-09-10
SE8800818L (sv) 1989-09-09
FI91096C (fi) 1994-05-10
SE460797B (sv) 1989-11-20
WO1989008761A1 (en) 1989-09-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7640773B2 (en) Lock portion with deformable features
US6758073B2 (en) Lock assembly
US6578396B2 (en) Removable cylindrical lock core
FI91096B (fi) Sylinterilukko
US10337210B2 (en) Interchangeable cylinder lock core for a cylinder lock unit
KR101121669B1 (ko) 나선형 열쇠를 사용하는 자물쇠
EP1112428B1 (en) Moveable element key and key handle and lock
US6634197B2 (en) Lock device with removable core
EP0663497B1 (en) A recodable lever tumbler lock for use in high security safes
KR101042455B1 (ko) 마그네틱 키로 작동되는 로크
US5950461A (en) Lock mechanism structure
WO1999009281A1 (en) A cylinder lock
US4761977A (en) Dual function lock/latch device
GB2289916A (en) Cylinder assembly for plate tumbler lock
GB2601001A (en) Lock actuator
US7793528B2 (en) Key-operated mechanical lock
CN112709497B (zh) 锁芯
KR200191537Y1 (ko) 자물쇠의 해정 방지구조
JP4478619B2 (ja) サムターンユニット
RU2267589C2 (ru) Регулируемый дверной засов, открываемый ключом
AU753733C (en) Moveable element key and key handle and lock
WO2022106066A1 (en) Lock actuator
AU2013204413A1 (en) Lock system
AU713159B3 (en) Moveable element key and lock system
WO2003062568A1 (en) Lock device with removable core

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: ASSA AB