FI90290B - Valonkestävä maskausfilmi - Google Patents

Valonkestävä maskausfilmi Download PDF

Info

Publication number
FI90290B
FI90290B FI885656A FI885656A FI90290B FI 90290 B FI90290 B FI 90290B FI 885656 A FI885656 A FI 885656A FI 885656 A FI885656 A FI 885656A FI 90290 B FI90290 B FI 90290B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
photoresist
layer
light
masking film
fluorescent
Prior art date
Application number
FI885656A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI885656A0 (fi
FI885656A (fi
FI90290C (fi
Inventor
Hiroshi Maruyama
Yoshiharu Horii
Original Assignee
Somar Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Somar Corp filed Critical Somar Corp
Priority to FI885656A priority Critical patent/FI90290C/fi
Publication of FI885656A0 publication Critical patent/FI885656A0/fi
Publication of FI885656A publication Critical patent/FI885656A/fi
Publication of FI90290B publication Critical patent/FI90290B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90290C publication Critical patent/FI90290C/fi

Links

Landscapes

  • Laminated Bodies (AREA)
  • Photosensitive Polymer And Photoresist Processing (AREA)

Description

1 90290
Valonkestävä maskausfilmi Tämä keksintö kohdistuu yleisesti valonkestävään maskaus-filmiin ja tarkemmin komposiittiseen, valonkestävään filmiin käytettäväksi alkuperäisenä kopiona, jolla on läpinäkyvä ku-5 vio, valomekaanisessa reproduktioprosessissa.
Eräs tunnettu tämän tyyppinen valonkestävä maskausfilmi koostuu muovisesta filmialustasta ja kuorittavasta valonkes-tävästä kerroksesta, joka on alustan päällä. Kun haluttu leikkausviiva muodostetaan valonkestävän kerroksen päälle ma-10 nuaalisesti tai sopivalla automaattisella leikkauslaitteella ja kun leikattu osa poistetaan kuorimalla, maskausfilmille jää haluttu läpinäkyvä kuvio.
Sen jälkeen kun leikkausviiva on muodostettu leikkauste-rällä tai -veitsellä, jolla on hyvin ohut terävä kärki, on 15 leikkausviiva epäselvä ja mahdoton lukea. Näin ollen kuorimi sesta tulee suuritöinen ja vaikea.
Käsillä oleva keksintö on tehty konventionaalisen valonkestävän maskausfilmin ongelmien voittamiseksi ja sen katsotaan käsittävän valonkestävän maskausfilmin, joka sisältää 20 muovimateriaalista muodostetun alustan ja valonkestävän kerroksen, joka on kuorittavissa alustan pinnan yli, ja joka sisältää fluoresoivan aineen niin, että ko. valonkestävälle kerrokselle muodostettu leikkausviiva fluoresoi valaistuissa olosuhteissa muodostaen helposti luettavan kuvion.
25 Keksintö määritellään täsmällisesti patenttivaatimuksissa.
Käsillä olevaa keksintöä kuvataan nyt yksityiskohtaisesti.
Käsillä olevan keksinnön mukainen valonkestävä maskausfilmi sisältää muovimateriaalista muodostetun alustan, jonka päällä on kuorittava valonkestävä kerros.
30 Mitä tahansa muovimateriaalia, jota on konventionaalisesti käytetty tunnetun valonkestävän maskausfilmin alustana, voidaan käyttää käsillä olevassa keksinnössä. Läpinäkyviä muovi-filmejä, kuten polyetyleenitereftalaattifilmit, polybutylee-nitereftalaattifilmit, polyoksibentsoaattifilmit ja polykar-35 bonaattifilmit, voidaan käyttää alustoina. Sekä pingotettuja että pingottamattomia filmejä voidaan käyttää. Filmin paksuus on yleensä välillä 20 - 300 μπι.
Alusta on päällystetty kuorittavalla valonkestävällä kerroksella. Valonkestävä kerros sisältää yleensä a) sitojan, 2 90290 kuten synteettinen kumi, esimerkiksi nitriilikumi, tai synteettinen hartsi, esimerkiksi vinyylikloridi/vinylidiiniklo-ridi kopolymeeri tai vinyylikloridi/vinyyliasetaatti kopoly-meeri, ja b) valonkestävän tai vastavalonsuojäisen aineen, 5 kuten kolorantti, esimerkiksi orgaaninen tai epäorgaaninen väriaine tai pigmentti. Valonkestävä aine on mieluummin valittu niin, että valonkestävä kerros pystyy estämään valon, jonka aallonpituus on noin 300 - 550 nm, pääsyn sen läpi. Käsillä olevassa keksinnössä voidaan käyttää mitä tahansa sito-10 jaa ja mitä tahansa valonkestävää ainetta, joita normaalisti käytetään tunnettujen valonkestävien maskausfilmien valonkes-tävinä kerroksina. Valonkestävä kerros voi sisältää lisäksi haluttaessa yhden tai useampia lisäaineita, joita käytetään konventionaalisissa maskausf ilmeissä. Valonkestävän kerroksen 15 paksuus on yleensä 20 - 50 Mm, mieluiten 25 - 40 Mm.
Eräässä käsillä olevan keksinnön muodossa fluoresoiva aine on liitetty valonkestävään kerrokseen. Näin kun valonkestävä alusta leikataan halutun läpinäkyvän kuvion muodostumisen aikana maskausfilmille, leikkausviivasta tulee selvä ja helpos-20 ti luettava valaistuissa olosuhteissa fluoresoivan alustan fluoresenssin takia. Selvän fluoresoivan viivan muodostumisen leikkausviivaa pitkin katsotaan johtuvan a) fluoresoivan aineen absorboivan valon lisääntyneestä intensiteetistä epäsäännöllisen heijastumisen vuoksi leikkausviivan rajalla ja 25 b) fluoresoivan aineen lisääntyneestä densiteetistä valolle altistuneessa leikkausviivassa.
Fluoresoivana aineena voidaan käyttää ainetta, joka pystyy absorboimaan näkyvää tai ultraviolettivaloa ja fluoresoimaan valon, jonka aallonpituus on näkyvän valon alueella; mielui-30 ten käytetään ainetta, joka pystyy absorboimaan purppuranpunaista, sinistä tai vihreää näkyvää valoa ja joka pystyy fluoresoimaan valoa, jolla on pitempi aallonpituus kuin absorboidulla valolla. Sopivasti voidaan käyttää orgaanisia tai epäorgaanisia fluoresoivia väriaineita tai pigmenttejä. Va-35 laisevia esimerkkejä sopivista fluoresoivista aineista ovat orgaaniset aineet kuten uraniini-ryhmän, eosiini-ryhmän, rodamiini-ryhmän, tioflaviini-ryhmän, trypaflaviini-ryhmän, auramiini-ryhmän ja kumariini-ryhmän fluoresoivat väriaineet.
Fluoresoivaa ainetta käytetään mieluiten hienon jauheen
II
3 90290 tai pastan muodossa. Fluoresoivan aineen määrä valonkestäväs-sä kerroksessa vaihtelee yleensä välillä 2-50 paino-%, mieluiten 5-30 paino-%. Fluoresoivan aineen paino-osuus valon-kestävästä aineesta vaihtelee välillä 5:95 - 80:20, mieluiten 5 välillä 20:80 - 60:40. Yllä olevalla tavalla yhdistetty mas- kausfilmi saadaan laittamalla päällystekoostumusta, joka sisältää sitojan, valonkestävän aineen, fluoresoivan aineen jne. alustan pinnan päälle ja tätä seuraa päällystetyn kerroksen kuivaus.
ίο Toisessa käsillä olevan keksinnön mukaisessa koostumukses sa mieluummin kuin liittämällä fluoresoiva aine valonkestä-vään kerrokseen kuten yllä on selitetty, sellaisesta fluoresoivan aineen sisältävästä kerroksesta muodostetaan päällys-tekerros valonkestävän kerroksen päälle tai päällystekerros 15 alustan ja valonkestävän kerroksen väliin. Tässä yhdistelmässä myös, kun leikkausviiva muodostetaan valonkestävään kerrokseen läpinäkyvän kuvion muodostamisen aikana maskausfil-mille, leikkausviiva fluoresoi voimakkaasti, jolloin havaitseminen on helppoa ja sen vuoksi onnistunut kuoriminen ja 20 poistaminen on helppoa.
Päällys- tai pohjakerros voi muodostua sellaisesta sito-jasta, jota on käytetty valonkestävässä kerroksessa, ja fluoresoivasta aineesta. Päällys- tai pohjakerroksen paksuus on yleensä 0,5 - 25 μια, mieluiten 2-20 μπι. Päällyskerros 25 voidaan muodostaa laittamalla fluoresoivan aineen ja sitojan sisältämä päällystekompositio valonkestävän kerroksen pinnalle. Pohjakerros voidaan muodostaa laittamalla samanlainen päällystekompositio alustan pinnalle ja sitten laittamalla valonkestävä kerros pohjakerroksen päälle.
30 Seuraavat esimerkit valaisevat lisäksi käsillä olevaa keksintöä.
Esimerkki 1.
35 Päällvstekomposition valmistus
Valmistettiin päällysliuos, jolla on alla olevan taulukon mukainen koostumus: 4 90290
Ainesosa__Pitoisuus (paino-osa)
Valonkestävä aine *1__2_
Fluoresoiva aine *2__2_ 5 Akrylonitriili-butadieenikumi__6_
Vinyy likloridi-vinyl idiini- kloridi kopolymeeri__20_
Tolueeni_ 35_
Metyylietyyliketoni___35_ 10 *1: Oil Yellow 101 (tavaramerkki), valmistanut Orient Che mical Industry Co., Ltd., Japani; väri: keltainen *2: MPI-503 (tavaramerkki), valmistanut Nihon Keiko Kagaku 15 Kabushiki Kaisha, Japani; väri: punainen
Maskausfilmin valmistus
Yllä oleva päällystekoostumus laitettiin polyetyleeni-te-reftalaattifilmialustan pinnalle (paksuus: 100 Mm) ja se kui-20 vattiin, jolloin saatiin valonkestävä kerros, jonka paksuus on 25 Mm.
Valonkestävä kerros oli väriltään oranssi ja se pystyi estämään läpipääsyn valolta, jonka aallonpituus on 300 - 490 nm. Kun valonkestävä kerros alustalla leikattiin veitsel-25 lä, leikkausviiva fluoresoi voimakkaasti ja tuli vaaleanpu naiseksi, ja näin ollen leikkausviivan identifiointi oli helppoa.
Esimerkki 2.
30 Valmistettiin ensimmäinen päällysliuos, jolla on sama koostumus kuin esimerkin 1 liuoksella, paitsi että fluoresoivaa ainetta ei lisätty, ja se laitettiin samalla tavalla kuin esimerkissä 1 polyetyleeni-tereftalaattifilmialustan pinnalle, ja näin muodostui kuorittava, valonkestävä kerros, 35 jonka paksuus on 13 μια alustan pinnalla. Sitten toinen pääl lysliuos, joka koostui 2 paino-osasta esimerkissä 1 käytettyä fluoresoivaa ainetta, 6 paino-osasta akrylonitriili-butadiee-nikumia, 25 paino-osasta vinyylikloridi/vinylidiinikloridi kopolymeeriä, 36 paino-osasta tolueenia ja 36 paino-osasta li 5 90290 metyylietyyliketonia, laitettiin valonkestävän kerroksen pinnalle ja se kuivattiin, jolloin saatiin päällystekerros, jonka paksuus on 12 μτα. Näin saatu maskausfilmi pystyi estämään läpipääsyn valolta, jonka aallonpituus on 300 - 490 nm. Kun 5 valonkestävä kerros leikattiin veitsellä, leikkausviiva fluoresoi voimakkaasti ja tuli vaaleanpunaiseksi ja näin leikkausviivan identifiointi oli helppoa.
Esimerkki 3.
ίο Polyetyleeni-tereftalaattif ilmialustalle laitettiin toinen päällysliuos, jota käytettiin esimerkissä 2, jolloin muodostui pohjakerros, jonka paksuus oli 12 μηι. Sitten esimerkissä 2 käytetty ensimmäinen päällysliuos laitettiin pohjakerroksen pinnalle, jolloin valonkestävän kerroksen paksuus oli 13 μτη.
15 Näin saatu maskausfilmi pystyi estämään läpipääsyn valolta, jonka aallonpituus on 300 - 490 nm. Kun valonkestävä kerros leikattiin veitsellä, leikkausviiva fluoresoi voimakkaasti ja tuli vaaleanpunaiseksi. Näin leikkausviivan identifiointi oli helppoa.

Claims (10)

6 90290
1. Valonkestävä maskausfilmi, joka käsittää muovimateriaalista muodostuvan alustan ja valonkestävän kerroksen kuorittavasta järjestettynä ko. alustan pinnalle, tunnettu sii- 5 tä, että se sisältää fluoresoivan aineen siten, että ko. va- lonkestävällä kerroksella oleva leikkausviiva fluoresoi valaistuissa olosuhteissa muodostaen selvästi luettavan kuvion.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valonkestävä maskaus-filmi, tunnettu siitä, että fluoresoivan aineen pitoisuus va- 10 lonkestävässä kerroksessa on 2 - 50 paino-%.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen valonkestävä maskausf ilmi, tunnettu siitä, että valonkestävä kerros sisältää sitojan, valonkestävän aineen ja fluoresoivan aineen.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen valonkestävä maskaus- 15 filmi, jossa fluoresoivan aineen paino-osuus valonkestävästä aineesta on välillä 5:95 - 80:20.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen valonkestävä maskausfilmi, tunnettu siitä, että valonkestävän kerroksen paksuus on 20 - 50 μιη.
6. Valonkestävä maskausfilmi, joka käsittää muovimateri aalista koostuvan alustan ja valonkestävän kuorittavan kerroksen ko. alustan päällä, tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää fluoresoivan kerroksen, joka sisältää fluoresoivan aineen ja joka on ko. alustan ja valonkestävän kerroksen vä-
25 Iissä tai ko. valonkestävän kerroksen päällä siten, että va- lonkestävässä kerroksessa oleva leikkausviiva fluoresoi valaistuissa olosuhteissa muodostaen selvästi luettavan kuvion.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen valonkestävä maskaus-filmi, tunnettu siitä, että fluoresoivaa ainetta on käytetty 30 määrässä 2-50 paino-% pohjautuen valonkestävän kerroksen ja ko. fluoresoivan kerroksen kokonaispainoon.
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen valonkestävä mas-kausfilmi, tunnettu siitä, että valonkestävä kerros sisältää ensimmäisen sitojan ja valonkestävän aineen, ja fluoresoiva 35 kerros sisältää toisen sitojan ja ko. fluoresoivan aineen.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen valonkestävä maskaus-filmi, jossa fluoresoivan aineen ja valonkestävän aineen paino-osuus vaihtelee välillä 5:95 - 80:20. ? 90290
10. Jonkin patenttivaatimuksen 6-9 mukainen valonkestävä maskausfilmi, jossa ko. valonkestävän kerroksen paksuus on 20 - 50 μια. ja ko. fluoresoivan kerroksen paksuus 0,5 - 25 μπι.
5 Patentkrav
FI885656A 1988-12-05 1988-12-05 Valonkestävä maskausfilmi FI90290C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI885656A FI90290C (fi) 1988-12-05 1988-12-05 Valonkestävä maskausfilmi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI885656 1988-12-05
FI885656A FI90290C (fi) 1988-12-05 1988-12-05 Valonkestävä maskausfilmi

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI885656A0 FI885656A0 (fi) 1988-12-05
FI885656A FI885656A (fi) 1990-06-06
FI90290B true FI90290B (fi) 1993-09-30
FI90290C FI90290C (fi) 1994-01-10

Family

ID=8527519

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI885656A FI90290C (fi) 1988-12-05 1988-12-05 Valonkestävä maskausfilmi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI90290C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI885656A0 (fi) 1988-12-05
FI885656A (fi) 1990-06-06
FI90290C (fi) 1994-01-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE2354874A1 (de) Schneide- und maskenfilm, verfahren zu seiner herstellung und seine verwendung
JPH07508789A (ja) 光色転換インキ
DE1571855B1 (de) Druckempfindliches Kopiersystem
DE1671561A1 (de) Aufzeichnungsmaterial zur Entwicklung von farblosen Aufzeichnungen mit farbgebenden Substanzen
DE2401813A1 (de) Trockenuebertragungsblatt und verfahren zu seiner herstellung und fuer seine anwendung
US4923726A (en) Lightsafe masking film
FI90290B (fi) Valonkestävä maskausfilmi
US2374323A (en) Decalcomania
DE3850286T2 (de) Schutzschicht ohne Glanz.
IE48518B1 (en) Pressure-sensitive transfer elements
EP0125866B1 (en) Narrow band light absorbing filter
CA1307981C (en) Lightsafe masking film
DE3719119A1 (de) Verfahren zur herstellung eines mehrfarbenbilds
DE2623850B2 (de) Lichtempfindliche Materialien und Bildreproduktionsverfahren
US2406705A (en) Method of marking bodies
EP0028003B1 (de) Diazoverbindungen enthaltendes Aufzeichnungsmaterial mit einer Filterschicht und Verfahren zur Herstellung desselben
DE7832840U1 (de) Faelschungssichere Folie
DE2312496C2 (de) Verfahren zur Herstellung von leicht abschälbaren Negativdruckvorlagen
DE4226156C1 (fi)
NO176377B (no) Lyssikker maskeringsfilm
US3677967A (en) Dose indicator paint of an aqueous emulsion of vinyl chloride copolymer and methanyl yellow
JPH07209848A (ja) 遮光性マスキングフィルム
RU2046721C1 (ru) Способ защиты ценных бумаг от подделки
DE2952387C2 (fi)
JPH02183254A (ja) マスキングフィルム

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SOMAR CORPORATION