FI88832B - Elektrisk kopplingsutrustning foer mellanspaenning - Google Patents

Elektrisk kopplingsutrustning foer mellanspaenning Download PDF

Info

Publication number
FI88832B
FI88832B FI882449A FI882449A FI88832B FI 88832 B FI88832 B FI 88832B FI 882449 A FI882449 A FI 882449A FI 882449 A FI882449 A FI 882449A FI 88832 B FI88832 B FI 88832B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
busbar
equipment according
housing
coupling
insulating
Prior art date
Application number
FI882449A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI88832C (fi
FI882449A0 (fi
FI882449A (fi
Inventor
Leif Johansson
Bengt Andersson
Original Assignee
Kabeldon Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kabeldon Ab filed Critical Kabeldon Ab
Publication of FI882449A0 publication Critical patent/FI882449A0/fi
Publication of FI882449A publication Critical patent/FI882449A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI88832B publication Critical patent/FI88832B/fi
Publication of FI88832C publication Critical patent/FI88832C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G5/00Installations of bus-bars
    • H02G5/06Totally-enclosed installations, e.g. in metal casings
    • H02G5/061Tubular casings
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02BBOARDS, SUBSTATIONS OR SWITCHING ARRANGEMENTS FOR THE SUPPLY OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02B13/00Arrangement of switchgear in which switches are enclosed in, or structurally associated with, a casing, e.g. cubicle
    • H02B13/02Arrangement of switchgear in which switches are enclosed in, or structurally associated with, a casing, e.g. cubicle with metal casing
    • H02B13/035Gas-insulated switchgear

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Multi-Conductor Connections (AREA)
  • Installation Of Bus-Bars (AREA)
  • Patch Boards (AREA)
  • Emergency Protection Circuit Devices (AREA)
  • Gas-Insulated Switchgears (AREA)
  • Coupling Device And Connection With Printed Circuit (AREA)

Description

1 cor -Jr·.
Sähkökytkentävaruste väli jännitettä varten
Kyseessä oleva keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa esitetyn tyyppistä sähkökytkentävarustetta, esimerkiksi kytkinlaitetta. Kytkentävaruste on tarkoitettu käytettäväksi sähkönjakeluverkossa välijännitealueella, so. maksimissaan noin 40 kV:iin asti.
Traditionaalisessa välijännitekytkentävarusteessa kiskot ovat avoimesti peltikotelossa, joka suojaa koskettamasta jännit-teellisiä osia tahattomasti. Kiskojärjestelmän tukieristimet ja muut eristysosat ovat kuitenkin alttiina ympäröivän ilmakehän muun muassa kosteuden ja pölyn muodossa olevalle ympäristövaikutukselle. Tällainen kytkinlaite vaatii sen vuoksi suhteellisen lyhyitä vuotomatkoja ja suuria vaihe-etäisyyksiä, mikä johtaa kokoomakiskojärjestelmän suureen tilantarpeeseen .
Viime vuosikymmenenä on yleisesti alettu käyttää SFg-kaasulla täytettyjä kytkinlaitteita, joka mahdollistaa eristysetäi-syyksien pienentämisen. Paineistamalla kaasu on eristysetäi-syyksiä voitu kutistaa entisestään.
Kaasueristetyissä kytkinlaitteissa jännitteillä, joiden suuruusluokka on 100 kV tai suurempi, on tavallisesti putkimainen keskijohdin putkimaisen metallikotelon sisällä, jotta tällä tavoin vähennetään suurinta sähköistä kenttävoimakkuut-ta.
Useimmissa kaasueristetyissä välijännitealueen kytkinlaitteissa kiskot ja kojeet on sijoitettu tavanomaisella tavalla, mutta lyhyemmillä eristysetäisyyksillä kuin avoimessa kytkin-laitteessa, ja varuste on suljettu metallikoteloon, joka on täytetty eristävällä kaasulla. Sisäänmenot ja ulostulot tapahtuvat kaasutiiviiden läpivientien kautta.
On myös tunnettua tehdä välijännitekytkinlaite, jossa kiskot 2 f: CC 32 ja kojeet on suljettu kaasutiiviisti putkimaiseen, ilmatäyt-teiseen metallikoteloon, jonka sisäpuoli on vuorattu eriste-materiaalilla (norjalainen lehti Elektro, 1987, nr 1, s 18-22). Tällainen rakenne on kuitenkin tilaavievä ja kallis.
Kyseessä olevan keksinnön päämääränä on saada aikaan taloudellisesti edullinen ratkaisu ongelmaan saada aikaan välijän-nitteelle, sanokaamme 12 - 36 kV, kompakti kytkinlaite ja samanaikaisesti tehdä siitä huoltoa kaipaamaton ja turvallinen koskettaa. Tämä saavutetaan keksinnön mukaisesti konstruktiolla, jolla on patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa esitetyt tunnusmerkit.
Kytkinlaitteeseen sisältyvät kokoomakiskot tehdään pääasiassa kiskoista, jotka ovat pyöreitä tai niillä on muu sopiva muoto, sähköisen kenttävoimakkuuden pitämiseksi pienenä lähinnä johdinta. Johtimen ja T-haaroituksien yhteenliittäminen suoritetaan myös siten, että kenttävoimakkuudet tulevat mahdollisimman pieniksi.
Kokoomakiskoa pitävät keskitettynä eristemateriaalista - e-dullisesti muovista - olevan ulomman suojaavan putken sisällä tuet, jotka on sijoitettu siten, että tuesta on pitkä matka lähimpään maadoitettuun kohtaan.
Tärkeä yksityiskohta kytkinlaitteen muodostamisessa on sijoittaa tuet ja eristävät osat, jotka ovat kosketuksessa maadoitettujen pintojen kanssa, sellaisella tavalla, että vuoto-teitä ei ole pitkin eristyspintoja ja että ulkoiset ympäristövaikutukset eivät johda paikallisesti suuriin sähköisiin rasituksiin.
Kokoomalistojen täytyy tietyissä kohdissa kulkea eri hyllyjen välisen rajan yli. Turvallisuussyistä nämä hyllytiet halutaan tehdä johtavaan materiaaliin. Sen vuoksi on erityisen tärkeää muotoilla läpivienti sellaisella tavalla, että kohonnutta rasitusta ja vuotovirtoja ei voi muodostua.
o C P C 7 5 < O L- 6 ±
Kyseessä olevassa keksinnössä käytetään tekniikkaa, johon sisältyy se, että jännitteellisten osien ja maan välillä ei ole mitään yhtenäistä vuototietä sen ansiosta, että edelliset on ympäröity eristävillä esteillä. Putkimaiset eristysosat, jotka ympäröivät jännitteellisiä metallikiskoja, suojaavat kytkinlaitteen kiskojärjestelmää ympäristövaikutuksilta, ja eri vaiheisiin kuuluvat kiskot voidaan rakentaa yhteen pienin vaihe-etäisyyksin.
Keksintöä selitetään lähemmin suoritusesimerkin yhteydessä, jota esitetään liitteenä olevassa piirustuksessa, jossa
Kuvio 1 esittää aksiaalileikkauksena modulia, joka muodostaa osan keksinnön mukaisen välijännitekytkinlaitteen yhdestä vaiheesta,
Kuviot 2 ja 3 esittävät elintä T-haaroittimen liittämiseksi kytkinlaitemodulin kokoomakiskoon, jolloin kuvio 2 on näkymä liitossuunnassa ja kuvio 3 leikkaus pitkin kuvion 2 viivaa III-III, ja
Kuvio 4 esittää aksiaalileikkauksena holkkikosketinta kuvioiden 2 ja 3 mukaiseen liitoselimeen kiinnittämistä varten.
Kuviossa 1 esitetty kytkinlaitemoduli sisältää kokoomakiskon 10, joka pidetään rengasmaisten eristystukien 23 avulla keskitettynä putkimaisen eristysmateriaalista olevan suojaputken (kotelon) 20 sisällä. Suojaputki on varustettu eristysmateriaalista olevalla rengasmaisella laipalla 21 esimerkiksi kyt-kinlaitekaapin maadoitettuun peltiseinään 30 kiinnittämiseksi. Sekä kokoomakiskolla 10 että suojaputkella on pyöreä kehä.
Esimerkiksi sisääntulevien tai uloslähtevien kaapelien liittäminen kokoomakiskoon tapahtuu eristysputken 22 läpi, joka on sijoitettu kohtisuoraan kokoomakiskon suojaputkea 20 vastaan ja kiinnitetty siihen. Esitetyssä suoritusesimerkissä liittäminen tapahtuu irrotuslaitteen avulla, joka käsittää aksiaalisesti siirrettävän metallitangon 17, joka sisääntyön- 4 r ε c 32 netyssä asennossa liittää sähköisesti kokoomakiskoon kiinnitetyn sisäholkkikoskettimen 15 ja eristysputken 22 vapaaseen päähän sijoitetun ulkoholkkikoskettimen 16. Ulkoholkkikoske-tin 16, joka on kiinnitetty putkeen 22 kiinnitettyyn eristys-hoikkiin 25, on yhdistetty kaapeliliitososaan 19. Osan 19 kaapeliliitos voidaan sopivasti tehdä kuten on esitetty esitteessä MKAP - Isolerade kabelanslutningar frän Kabeldon", marraskuu 1985. Liitososaan kiinnitetty kaapeli voidaan irrottaa poistamalla jännitteettömässä tilassa metallitanko 17 työkalun avulla, joka voidaan kiinnittää tangon ulkopäässä olevaan kierrereikään 18.
Eristysputkessa 22 on suppilomainen eristystuki 24 metallitangon 17 ohjaamiseksi sisään sisäholkkikoskettimeen 15. Jotta irrotetussa asennossa saavutetaan vaadittava jännityslu-juus kaapelin ja kiskojärjestelmän välillä myös pienillä kontaktipisteiden välisillä etäisyyksillä - toinen voi olla jännitetty tietyssä käyttötapauksessa - voidaan tämä eristystuki varustaa kannella, joka automaattisesti tiivistää kun metallitanko 17 poistetaan, jolloin saadaan aikaan eristävä este. Eristysputki 22 tehdään sopivasti sellaisesta aineesta, esimerkiksi polykarbonaatista, että siitä tulee läpinäkyvä. Näin saadaan näkyvä irrotusmatka.
Eristystuet 23 on muotoiltu siten, esimerkiksi kartiomaisik-si, että vuotomatka pitkin tukea on suurempi kuin kokoomakis-kon ja ympäröivän kotelon välinen ilmaväli. Edelleen tuet on sijoitettu siten, että kotelon kiinnityslaipan 21 ja lähinnä olevan tuen liitoskohdan koteloon 20 välillä on aksiaalinen etäisyys a.. Näin saadaan suotuisampi kenttäkuvio ja pienempi vuotomatka.
Kokoomakiskon suojaputki 20 kiinnityslaippoineen 21 ja eristysputki 22 valmistetaan sopivasti yhtenä kappaleena.
Kuvioissa 2 ja 3 esitetyn liitoselimen 13 muodostaa metalli-rengas, jossa on säteen suunnassa ulostyöntyvä onton sylinterin muotoinen tappi 14, jossa on sisä- ja ulkokierteet. Kuvi- Γ r r 7 5 OO Jt ossa 4 esitetty holkkikosketin 15, jonka toinen päätyosa on lovettu joustavien kosketuskielien 16 muodostamiseksi, on tarkoitettu kierrettäväksi kiinni tapin 14 ulkokierteeseen. Rengas 13 ja päälleasennettu kosketin 15, jotka osat muuten edullisesti voi olla tehty yhdeksi kappaleeksi, asennetaan sijoittamalla tämä kosketinlaite kotelossa 20 olevaan liitos-reikäänsä, jonka jälkeen kokoomakisko 10 työnnetään aksiaali-sesti renkaan 13 sisään. Sen jälkeen kosketinlaite kiinnitetään kokoomakiskoon tapin 14 sisäkierteeseen kierrettävän asetusruuvin avulla, joka on luoksepäästävissä eristysputken 22 läpi kun metallitanko 17 on otettu pois.
Useita suojaputkia 20, jotka muodostavat kokoomakiskon eristyksen, voidaan kytkeä yhteen pölytiiviisti kumisten tai muovisten kytkentäkappaleiden 26 avulla. Sen jälkeen kun useita putkia on kytketty yhteen, voidaan kaikille moduleille yhteinen kokoomakisko työntää sisään sivusta. Putken päihin sijoitetaan eristysmateriaalista oleva tiiviisti sulkeutuva kansi.
Kuviossa 1 esitetyssä suoritusesimerkissä myös kokoomakisko on moduli ja koostuu yhteenkierrettävistä yksiköistä, joiden toinen päätyosa muodostuu kierteitetystä tapista 11 ja joiden toisessa päätyosassa on tappiin sopiva kierrereikä 12.
Vaihtoehtoisesti kiskomoduleja voidaan kiertää yhteen liitos-pulttien avulla, joissa on esimerkiksi neliömäinen keskiosa ja oikea- ja vastaavasti vasenkätiset päätyosat, jotka kierretään aksiaalisesti liitettäviin kiskomoduleihin. Liitospul-tin keskiosaa ympäröi kuparinen kosketinholkki, joka on 1ii — tospultin suhteen kiertymätön, mutta liikkuu aksiaalisesti tämän päällä. Tässä suoritusmuodossa kiskomoduleja ei tarvitse kiertää toistensa suhteen liitettäessä. Tällä saavutetaan se, että sisäholkkikosketin 15 voidaan kiertää suoraan kiinni säteensuuntaisesti kokoomakiskoon 10 sijoitettuun kierrerei-kään, joten liitosrengas 13 voidaan poistaa. Tämä suoritusmuoto vaatii kuitenkin tiukemmat valmistustoleranssit.
Metallitanko 17 voidaan korvata varokkeella, jonka molemmissa ( p o r τ'- 0 ' o o 0 päissä on kosketinosat, minkä vuoksi se voidaan panna paikalleen samalla tavoin kuin metallitanko.
Liittäminen kokoomakiskoon 10 voi tapahtua myös esimerkiksi SFg- tai tyhjötyyppisen katkaisuosan kautta, joka tällöin sijoitetaan kokoomakiskon ja metallitangon 17 tai vastaavan varokkeen väliin. Katkaisuosan käyttö voi tapahtua metallitangon tai varokkeen tai erillisen laukaisulaitteen kautta.

Claims (10)

  1. 7 ££ £ 32
  2. 1. Sähkökytkentävaruste välijännitettä varten sisältäen kokootiiakiskon (10), jolla on pääasiassa pyöreä kehä ja joka on suljettu putkimaisen kotelon (20) sisään sillä tavoin, että kokoomakiskon ja kotelon välissä on kaasulla täytetty tila, jossa k o ko o ma k i s ko a pidetään keskitettynä eristy S fit ci L. O — riaalista olevien tukien (23) avulla, jolloin kotelo on varustettu kiinnityselimellä (21) kotelon kiinnittämiseksi hyllyn seinään (30) tai muuhun kantavaan runko-osaan, tunnettu siitä, että kotelo (20) on tehty eristävästä materiaalista, ja että tuet (23) on sijoitettu aksiaaliselle etäisyydelle (a) mainitusta kiinnityselimestä (21).
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkent“varuste, tunnettu siitä, että tuet (23) on muotoiltu siten, että vuotornatka tukea pitkin on suurempi kuin kokoomakiskon (10) ja ympäröivän kotelon (20) välinen ilmaväli.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kytkentävaruste, jossa on laite kaapelin tai kojeen liittämiseksi kokoomat iskoon, tunnettu siitä, että liitoslaite käsittää kokoomatiskoon (10) kiinnitetyn koskettimen (15) ja yhdessä tämän kos- : kettimen kanssa toimivan, poistettavan, tankomaisen kytkentä- p· elimen (17), jota ympäröi kokoomakiskon koteloputkeen (20) f* kiinteästi yhdistetty ja pääasiassa kohtisuoraan koteloput- keen nähden sijoitettu eristysputki (22). Patenttivaatimuksen 3 mukainen kytkentävaruste, tunnettu siitä, että eritysputken (22) vapaaseen päähän on sijoitettu yhdessä tankomaisen kytkentäelimen (17) kanssa toimiva kiinteä holkkikosketin (16), joka on yhdistetty kaapelin tai kojeen liitoselimeen (19).
  5. 5· Patenttivaatimuksen 3 tai mukainen kytkentävaruste, tunnettu siitä, että tankomaisen kytkentäeliraen (17) muoöos-.···. taa metallitanko, jonka ulompi päätyosa on niin muotoiltu, että käyttcelin voidaan irrotettavasti kiinnittää tankoon. c PCC32
  6. 6. Patentti vaatimuksen 3 tai 4 mukainen kytkentävaruste, tunnettu siitä, että tankomaisen kytkentäelimen (17) muodostaa varoke, jonka molemmissa päissä on liukukosketinosat.
  7. 7. Jonkin patenttivaatimuksen 5-6 mukainen kytkentävaruste, tunnettu siitä, että tankomaista kytkentäelintf (17) ympäröi mainittuun eristysputkeen sijoitettu rengasmainen eristystuki (24), joka on varustettu automaattisesti tiivistävällä kannella.
  8. 8. Jonkin patenttivaatimuksen 3-7 mukainen kytkentävaruste, tunnettu siitä, että kokoomakiskoon (10) kiinnitetty kosketin (15, 13) ympäröi rengasmaisesti kokoomatiskoa ja on kiinnitetty tähän mainitun eristysputken kautta luoksepäästävän asetusruuviri avulla.
  9. 9. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen kytkentävaruste, tunnettu siitä, että kokoomakiskon kotelon (20) mainittu kiinnitysei in (21) muodostuu kotelon ympäri sijoitetusta rengasmaisesta laipasta.
  10. 10. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen kytkentävaruste, tunnettu siitä, että kotelo (20) on muodostettu moduleiksi, jotka on kytketty yhteen eristävästä materiaalista olevien liitososien (26) avulla. <- Λ r 7 g < U O W L·
FI882449A 1987-05-25 1988-05-24 Elektrisk kopplingsutrustning foer mellanspaenning FI88832C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8702164A SE457762B (sv) 1987-05-25 1987-05-25 Elektrisk kopplingsutrustning foer mellanspaenning
SE8702164 1987-05-25

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882449A0 FI882449A0 (fi) 1988-05-24
FI882449A FI882449A (fi) 1988-11-26
FI88832B true FI88832B (fi) 1993-03-31
FI88832C FI88832C (fi) 1993-07-12

Family

ID=20368630

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882449A FI88832C (fi) 1987-05-25 1988-05-24 Elektrisk kopplingsutrustning foer mellanspaenning

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK164467C (fi)
FI (1) FI88832C (fi)
NO (1) NO174447C (fi)
SE (1) SE457762B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
DK285988D0 (da) 1988-05-25
FI88832C (fi) 1993-07-12
NO882266D0 (no) 1988-05-24
DK164467C (da) 1992-11-23
NO174447B (no) 1994-01-24
SE457762B (sv) 1989-01-23
SE8702164D0 (sv) 1987-05-25
NO174447C (no) 1994-05-04
SE8702164L (sv) 1988-11-26
FI882449A0 (fi) 1988-05-24
DK285988A (da) 1988-11-26
FI882449A (fi) 1988-11-26
NO882266L (no) 1988-11-28
DK164467B (da) 1992-06-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN1061181C (zh) 开关装置
AU598730B2 (en) High voltage measurement transformer for suspension from a high voltage switching apparatus
US4670625A (en) Electrical insulating bushing with a weather-resistant sheath
US5578805A (en) Metal-enclosed gas-filled switchgear units
US20020104827A1 (en) Gas insulated switchgear
US5589674A (en) Metal-encapsulated, gas-insulated switching installation
US20050190032A1 (en) Compact current transformer casing for gas-insulated switchgear assemblies
KR20100017368A (ko) 고전압 개폐기
US5578804A (en) Metal-enclosed gas-insulated switching installation
KR101829561B1 (ko) 분리 장치를 갖는 가스절연 계기용 변압기
US6624360B2 (en) Outdoor high-voltage bushing, and a high voltage switching device having such a bushing
US7995312B2 (en) Electric fault current limiter having superconducting elements inside a cryogenic vessel and bushings for connecting an external circuit
FI88832B (fi) Elektrisk kopplingsutrustning foer mellanspaenning
CA1334855C (en) Electrical apparatus with an in-tank electromagnetic shield
US7378759B2 (en) Disconnecting switch assembly
US7485807B2 (en) Gas-insulated bus bar component comprising outdoor bushings
US3787604A (en) Conductor support for transition from gas bus enclosure tube to power circuit breaker
US20070017904A1 (en) Switch assembly
KR102645010B1 (ko) 개폐장치용 변류기 모듈 및 상응하는 개폐장치
EP0049641B1 (en) Gas insulated electrical apparatus
EP1715556A1 (en) Partition Wall
US11626244B2 (en) Assembly for connecting to a high-voltage grid
EP4203212A1 (en) Switchgear device and method of assembling thereof
EP4050634B1 (en) Switching device for electric power distribution
SU851526A1 (ru) Подвесной разъединитель

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: KABELDON AB