FI87716B - Dubbleringsfoerfarande foer ett kopplingssystem, speciellt foer en telefoncentral - Google Patents
Dubbleringsfoerfarande foer ett kopplingssystem, speciellt foer en telefoncentral Download PDFInfo
- Publication number
- FI87716B FI87716B FI912669A FI912669A FI87716B FI 87716 B FI87716 B FI 87716B FI 912669 A FI912669 A FI 912669A FI 912669 A FI912669 A FI 912669A FI 87716 B FI87716 B FI 87716B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- group
- subprocess
- active
- subprocesses
- backup
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04Q—SELECTING
- H04Q11/00—Selecting arrangements for multiplex systems
- H04Q11/04—Selecting arrangements for multiplex systems for time-division multiplexing
- H04Q11/0407—Selecting arrangements for multiplex systems for time-division multiplexing using a stored programme control
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04Q—SELECTING
- H04Q3/00—Selecting arrangements
- H04Q3/42—Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker
- H04Q3/54—Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker in which the logic circuitry controlling the exchange is centralised
- H04Q3/545—Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker in which the logic circuitry controlling the exchange is centralised using a stored programme
- H04Q3/54541—Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker in which the logic circuitry controlling the exchange is centralised using a stored programme using multi-processor systems
- H04Q3/54558—Redundancy, stand-by
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Hardware Redundancy (AREA)
- Telephonic Communication Services (AREA)
- Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
Description
1 87716
Kahdennusmenetelmä kytkentäjärjestelmää, erityisesti puhelinkeskusta varten
Keksinnön kohteena on kahdennnusmenetelmä kytken-5 täjärjestelmää, joka järjestelmä käsittää kytkentäväli- neet, joiden kautta on selektiivisesti kytkettävissä siirtoyhteyksiä ensimmäisen siirtokanavaryhmän ja toisen siir-tokanavaryhmän välille, sekä kytkennänohjausvälineen, joka käsittää ainakin yhden, kytkennänohjausvälineen sisäiseen 10 tiedonsiirtovälineeseen liittyvän aktiivisen ohjausyksi kön, jolla on jatkuvasti tai tarvittaessa varmistuksena mainittuun tiedonsiirtovälineeseen liittyvä kuumakorvaus-periaatteella toimiva varayksikkö, siten että aktiivisen ohjausyksikön suorittama kytkennänohjausprosessi sisältää 15 ennalta määrättyjä keskenään kommunikoivia aliprosesseja ja varayksikkö suorittaa rinnakkaisesti samoja kytkennän-ohjauksen aliprosesseja.
Yleisten puhelinkeskusten ohjausjärjestelmissä on viime aikoina sovellettu hajautettuja tietokonejärjestel-20 miä. Tällöin puhelinkeskuksen ohjaus hajautetaan usealle tietokoneelle, jotka on kytketty toisiinsa suhteellisen nopealla rinnakkaismuotoisella synkronisella sanomaväyläl-lä. Tällaisessa puhelinkeskuksessa tai vastaavassa muussa kytkentäjärjestelmässä pyritään järjestelmätoiminta var-25 mistamaan kahdentamalla ainakin osa hajautetuista ohjaus-tietokoneista. Tällöin ohjaustietokoneiden kahdennus tulisi kyetä suorittamaan tavalla, joka ei kohtuuttomasti kuluta ohjaustietokoneiden suorituskapasiteettia eikä vaadi kallista erikoislaitteistoa. Hajautettujen tietokoneiden 30 kahdennukselle puhelinkeskusympäristössä asetettuja vaatimuksia on selostettu artikkelissa MNew fault-tolerance design: developments in software system architecture of the Nokia DX 200", Raimo Kantola, Discovery, Volume 22, First Quarter 1991, p. 32-39.
35 Aikaisemmin on hajautettujen tietokonejärjestelmien 2 87716 kahdennuksessa käytetty mm. seuraavia ratkaisuja. Tietokoneiden mikrosynkronointia käyttävässä ratkaisussa esim. kaksi tietokonetta suorittaa erikoislaitteiston ohjaamina täsmälleen samat konekäskyt täsmälleen samalla hetkellä.
5 Mikrosynkronointimenetelmän etuna on sen näkymättömyys sovellusohjelmistolle. Varjopuolena on erikoislaitteiston kalleus ja vaikeus ellei mahdottomuus soveltaa menetelmää tehokkaasti N+l-varmennetuille tietokoneille, varsinkin jos N on vähintään useita kymmeniä. N+l-varmennustavassa N 10 samanlaista konetta suorittaa samantyyppisiä, mutta riippumattomia hyötytehtäviä, käyttäen samoja ohjelmia. Yksi kone on varalla otettavana käyttöön, jos yksi mainituista N:stä tietokoneesta vikaantuu tai esimerkiksi kun välitys-teknisen järjestelmän käyttöjärjestelyt sitä vaativat. 15 Tämän N+l-laitteiston varmennusmenetelmän etuna on sen halpuus ja yhteensopivuus 2N-menetelmän kanssa, sillä erolla, että varakoneen kiinnitys aktiiviselle tietokoneelle on aina tehtävä ennen yksikön vaihtoa.
Aikaisemmin on toteutettu myös ratkaisuja, joissa 20 koko ohjauksen varmennettu suoritus on jätetty sovellusohjelman harteille, siten että ohjelman tila-automaatti on sisältänyt tarpeelliset tilasiirtymät varalle olevan tietokoneen pitämiseksi ajan tasalla mukana siinä, mitä aktiivinen tietokone tekee. Tämän kahdennusmenetelmän varjo-25 puolena on se, että sovellus joutuu ratkaisemaan yhtäaikaa kahta ongelmaa: varsinaista tehtäväänsä ja sen varmennusta. Tämä hankaloittaa sovellusohjelmien kehittämistä. Toisena varjopuolena on se, että tämä kahdennusmenetelmä ei johda yhtenäiseen toteutukseen, jolloin sovellusten yllä-30 pito on kallista.
Aikaisemmin on lisäksi kehitetty varmennukset sovelluksilta peittäviä menetelmiä, jotka ovat tavoitelleet laskennan oikeellisuutta kaikissa suorittavissa koneissa ja ne ovat siksi olleet raskaita ja tietokoneiden suori-35 tustehoa kuluttavia. Nämä ratkaisut ovat asettaneet suori- 3 87716 tusten oikeellisuuden järjestelmän käytettävyyden edelle, eivätkä ne siksi sovi erityisen hyvin välitystekniseen ympäristöön, kuten puhelinkeskukseen, jossa korkea käytettävyys on tärkeämpää kuin ehdoton oikeellisuus jokaisen 5 yksittäisen pikkutoiminnan osalta.
Keksinnön päämääränä on aikaansaada kahdennusmene-telmä, joka mahdollistaa kahdennuksiin liittyvien ongelmien ratkaisun sovellusongelmista erillisinä välitystekni-sessä hajautetussa ympäristössä, kuten puhelinkeskuksessa, 10 tavalla joka ei kuluta keksintöä käyttävien tietokoneiden suorituskapasiteettia kohtuuttomasti eikä vaadi kallista erikoislaitteistoa.
Tämä saavutetaan aloituskappaleessa esitetyn tyyppisellä kahdennusmenetelmällä, jolle on keksinnön mukai-15 sesti tunnusomaista, että - suoritetaan aktiivisen ohjausyksikön varmistettavat aliprosessit ennalta määrätyissä asynkronisissa ryhmissä, - lähetetään mainittujen ryhmien väliset sanomat mainitun tiedonsiirtovälineen kautta ja sallitaan aliprosessiryhmän 20 sisällä aliprosessien lähettää sanomia toisilleen käyttä mättä mainittua tiedonsiirtovälinettä, - suoritetaan varayksikön aliprosessit vastaavissa varmistavissa asynkronisissa vararyhmissä, jotka vararyhmät kykenevät välittämään sanomia mainitun tiedonsiirtovälineen 25 kautta, - sallitaan vararyhmän sisällä aliprosessien lähettää sanomia toisilleen vastaavasta aktiivisesta aliprosessiryh-mästä riippumattomasti ja käyttämättä mainittua tiedonsiirtovälinettä, 30 - varmistetaan aktiivisen ohjausyksikön ja varayksikön toiminnan keskinäinen ristiriidattomuus lähettämällä aktiivisen ohjausyksikön aliprosessiryhmälle tiedonsiirto-välineen kautta lähetetyt sanomat pääasiallisesti myös varayksikön vastaavalle vararyhmälle.
35 Keksinnön mukaisessa menetelmässä kahden tai useam- 4 87716 man rinnakkain toimivan tietokoneen suorittamat prosessit kahdennetaan mahdollisimman monta aliprosessia sisältävissä ryhmissä siten, että kahden rinnakkain toimivan koneen vastaavien ryhmien sisällä olevat vastaavat aliprosessit 5 toimivat toisistaan riippumattomasti (asynkronisesti) mut ta rinnakkaisten aliprosessiryhmien suorittamien prosessien välillä ei ole ristiriitaa. Viimeksi mainittu saavutetaan sillä, että yhteyden kytkennän kannalta tärkeät tiedot sekä mahdollisesti myös laskutustiedot välitetään 10 yhteisen tiedonsiirtovälineen, kuten tiedonsiirtoväylän, kautta myös rinnalla toimivalle varatietokoneelie. Keksinnön mukaisen menetelmän avulla kahdessa tai useammassa rinnan toimivassa tietokoneessa voidaan suorittaa samaa ohjelmaa virtuaalisesti samaan aikaan, siten että kyseiset 15 tietokoneet näyttävät ulkoapäin katsoen lähettävän ja vastaanottavan samat sanomat samassa järjestyksessä. Järjestely on sellainen, että siitä aiheutuu vain pieni kuormi-tuslisä kyseisille tietokoneille niiden suorittaessa väli-tysteknisiä ohjelmia liittyen esimerkiksi puhelinverkon 20 merkinantoihin tai puheluiden välityksen ohjaukseen. Sen sijaan menetelmä ei takaa kahden suorituksen hetkellistä oikeellisuutta, vaan sen, että rinnan toimivien tietokoneiden suorittama toimenpide ei ole ristiriidassa kyseisen joukon pääkoneen suorittaman toimenpiteen kanssa.
25 Keksinnön mukainen menetelmä voidaan helposti to teuttaa ohjelmistolla ja se toimii yhtä hyvin sekä 2N-että N+l-varmennetuille tietokoneyksiköille. Riittää että kaikkia järjestelmän tietokoneyksiköitä yhdistää nopea tiedonsiirtoväline, jota käyttäen tietokoneet voivat vä-30 littää sanomia toisilleen. Tätä tiedonsiirtovälinettä ei voida pitää kalliina erikoislaitteistona, koska se tarvitaan hajautetussa välitysjärjestelmässä joka tapauksessa, täysin varmennuksesta riippumatta. Keksinnön mukaista menetelmää tukee hyvin sellainen tiedonsiirtoväline tietoko-35 neiden välillä, joka tukee multicast- ja broadcast-sano- 5 87716 mien välitystä, mikä ei ole kuitenkaan menetelmän käytön edellytys, vaikka se tehostaa keksittyä menetelmää vähentämällä tarvittavien sanomanlähetysten määrää ja siten vähentämällä menetelmästä aiheutuvaa varmennukseen liittyvää 5 tietokoneiden kuormituslisää.
Menetelmän vaatima ohjelmistotuki voidaan pääosin sijoittaa sovellutuksista erillään oleviin ohjelmalohkoi-hin ja run-time -aliohjelmakirjastoihin. Näin ollen kaikki mahdolliset erot eri sovellutusten kahdennetussa suorituk-10 sessa liittyvät vain eri tapoihin käyttää keksinnön mukaista menetelmää. Käyttötavat voidaan yhtenäistää esim. suunnittelusäännöillä huomattavasti helpommin kuin kahdennetun suorituksen toteutustavat.
Keksintöä selitetään nyt yksityiskohtaisemmin suo-15 ritusesimerkkien avulla viitaten oheisiin piirroksiin, joissa kuvio 1 on lohkokaavio eräästä puhelinkeskuksesta, jossa voidaan soveltaa keksinnön mukaista menetelmää, kuvio 2 on kaavio, joka havainnollistaa tiedonsiir-20 toa kahdennettujen prosessilohkojen välillä, kuvio 3 havainnollistaa kahdennettujen prosessi lohkojen muodostumista aliprosesseista, ja kuvio 4 on signalointikaavio, joka havainnollistaa aliprosessien allokointia keksinnön mukaisen menetelmän 25 mukaisesti.
Seuraavassa keksintöä selitetään digitaalisen puhelinkeskuksen yhteydessä, mutta keksinnön mukaista kahden-nusmenetelmää voidaan soveltaa missä tahansa muussakin samantyyppisessä välitysteknisessä kytkentälaitteistossa, 30 jossa kytketään siirtoyhteyksiä siirtokanavien välillä.
Kuviossa l ohjauksen kohteena on kytkentäosa tai kytkentäkenttä 1, jota ohjataan toiminnallisesti hajautetulla ohjausosalla 2, jonka esitetty sisältävän yleisimmät yksik-kötyypit. Kytkentäosa 1 voi sisältää kytkentämatriisin 35 sekä tarvittavia signalointi- ja puheenkäsittelylaitteis- 6 87716 toja. Kytkentäosa 1 kytkee ohjausosan 2 ohjauksen alaisena siirtoyhteyksiä ensimmäiseen siirtokanava- tai linjaryhmän L1...LN sekä toisen siirtokanavaryhmän L'1...L'N välille.
Ohjausosassa 2 ohjaustoiminnot on hajautettu useil-5 le mikrotietokoneyksiköille 21A - 21E, 22A - 22D, 23 ja 25, jotka on kytketty toisiinsa nopealla rinnakkaismuotoisella synkronisella sanomaväylällä. Sanomaväylän sijasta voidaan käyttää ohjausosan 2 sisäiseen tiedonsiirtoon mitä tahansa muutakin sopivaa tiedonsiirtovälinettä.
10 Kuviossa 1 on esitetty kaksi toiminnallisesti eri koistunutta ohjaustietokonetyyppiä, nimittäin markkeri 25 kytkimenohjausta varten ja toiminta- ja huoltoyksikkö 23. Lisäksi on esitetty erityyppisiä signalointiyksiköitä (S1G) 21A-21E sekä palvelutoimintoyksiköitä (SU) 22A-22D. 15 Ainakin yksi signalointiyksiköistä 21 on varattu tulevan puhelun käsittelyyn, jolloin se sisältää toimintoina ainakin tulevan signaloinnin käsittelyn, tulevan puhelun ohjauksen, puhelinlaskutuksen sekä resurssien hallinnan. Resursseilla tarkoitetaan tässä yhteydessä mm. 20 liikennekanava-aikavälejä, puhelutunnisteita sekä kytkentöjä.
Ainakin yksi signalointiyksiköistä 21 käsittelee lähtevän puhelun signalointia, jolloin se sisältää lähtevän puhelun ohjauksen sekä lähtevän signaloinnin käsitte-25 lyn.
Markkeri 25 sisältää kytkentöjen käsittelyn.
Yksi tai useampi palveluyksiköistä 22 sisältää oh-jelmalohkoja tilaajadatan, linjadatan, keskusjohtodatan tai reititysdatan hakupalveluja varten. Lisäksi yksi tai 30 useampi palveluyksikkö voi sisältää puheluntilastointi- ja laskutustietojen keräystoimintoja.
Keksinnön mukaisesti ainakin osa edellä mainituista tietokoneista on varmistettu kahdentamalla toiminnot eli käyttämällä rinnakkain kahta tai useampaa tietokoneyksik-35 köä, jotka suorittavat näennäisesti samanaikaisesti samoja 7 87716 prosesseja. Keksintöä selitetään seuraavassa esimerkinomaisesti sellaisen tapauksen yhteydessä, jossa yhden aktiivisen ohjausyksikön rinnalla toimii kuumakorvausperi-aatteella toinen ohjausyksikkö varayksikkönä siten, että 5 se on tarpeen vaatiessa välittömästi otettavissa käyttöön aktiivisen yksikön rikkoutuessa. Tällaista kahdennusperi-aatetta kutsutaan 2N-menetelmäksi. Keksintö on tarkoitettu kuitenkin sovellettavaksi myös N+l-kahdennusmenettelyn yhteydessä, jolloin ohjausyksikön vaihdon tapauksessa ainoa 10 varayksikkö täytyy ensin saattaa korvattavan yksikön kanssa kuumakorvaustilaan ennen sen käyttöönottoa. Tällöin tämä lopputilanne vastaa 2N-varmennusmenetelmää.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä pyritään mahdollistamaan varayksikön (SP) ottaminen aktiivisen yksikön 15 (W0) tilalle siten, että yksikön vaihto ei aiheuta kytken- täosan 1 läpikytkettyjen yhteyksien katkeamista tai, ainakaan oleellisesti, juuri suoritettavina olevien yhteyden muodostuksien keskeytymisiä. Tämä päämäärä ei vaadi aktiivisen yksikön ja varayksikön toimintojen hetkellistä oi-20 keellisuutta vaan riittää, kun varmistetaan että aktiivisen yksikön ja varayksikön toiminnan välillä ei ole sellaista keskinäistä ristiriitaa, joka tilanteessa, Jossa varayksikkö otetaan käyttöön, aiheuttaisi puhelun laskutukseen, kytkentään tai reititykseen liittyvää sekaannus-25 ta.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä tätä käytetään hyväksi suorittamalla tietylle puhelulle tai yhteydelle suoritettavan kytkennänohjausprosessin aliprosessit keskenään asynkronisissa ryhmissä, jotka ryhmät lähettävät toi-30 silleen sanomia tiedonsiirtoväylän, kuten väylä 22, kautta. Varayksikön vastaavat aliprosessit muodostavat samanlaiset vararyhmät, jotka myös kykenevät välittämään sanomia tiedonsiirtoväylän 22 kautta. Aliprosessiryhmät aktiivisessa yksikössä W0 ja sitä varmistava vararyhmä varayk-35 sikössä SP ovat keskenään asynkronisia siten, että toi- 8 87716 siaan vastaavat aliprosessit näiden ryhmien sisällä suoritetaan toisistaan riippumattomasti. Aliprosessit ryhmän sisällä kommunikoivat suoraan keskenään ja ryhmät lähettävät toisilleen sanomia yhteisen tiedonsiirtoväylän 22 5 kautta.
Kuviossa 3 on esitetty eräs aktiivinen aliprosessi-ryhmä W0, joka sisältää aliprosessit a^,, b^,, c*, sekä d*,. Kuviossa 3 varayksikön varmentava ryhmä SP sisältää vastaavat aliprosessit asp, bSP, c8P sekä d8P. Kuvion 3 mukai-10 sista aliprosessiryhmistä muodostetaan mahdollisimman suu ria ryhmiä siten, että kaksi keskenään kommunikoivaa aliprosessia sijoitetaan eri aliprosessiryhmiin, jos kyseiset aliprosessit sijaitsevat eri aktiivisissa tietokoneyksi-köissä tai ne vaihtavat keskenään siirtoyhteyden varmis-15 tuksen kannalta tärkeitä kytkentä- tai laskutustietoja.
Kuviossa 2 on esitetty kaksi aktiivista aliproses-siryhmää ja B^, sekä niitä varmistavat vararyhmät AgP
sekä vastaavasti Bsp. Kuten edellä todettiin, aliprosessi-ryhmät kommunikoivat keskenään yhteisen tiedonsiirtoväylän 20 22 kautta. Kuviossa 2 ryhmä A^ lähettää toiselle aktiivi selle ryhmälle sanoman, joka voi sisältää esimerkiksi tiedon siitä, kuinka puhelu reititetään linjasta Li kyt-kentäosan läpi johonkin linjoista L,1...L'N. Aliprosessi-ryhmä Bro jatkaa ohjausprosessia tämän tiedon perusteella. 25 Myös vararyhmä Agp on muodostanut reititystiedon, jonka se lähettää yhteiselle väylälle 22 sanomana, jota merkitään kuviossa 2 symbolilla X. Koska ryhmien A^, ja AgP toiminnan hetkellistä oikeellisuutta ei keksinnön mukaisessa menetelmässä varmisteta, ryhmän Aap lähettämä reititystieto voi 30 olla eri kuin aktiivisen ryhmän A^ lähettämä reititystieto. Jos sanoman X antama reititystieto olisi vararyhmän Bsp prosessoinnin lähtötietona, kahdennetut ryhmät B^, ja Bap jatkaisivat puhelun reititystä eri tavoin, mikä mahdol- 9 87716 lisesta vikatilanteesta johtaisi puhelun katkeamiseen, jos vararyhmä Bsp jouduttaisiin vaihtamaan ryhmän tilalle. Tällaiset keskinäiset ristiriidat aktiivisen yksikön W0 ja varayksikön SP toiminnan välillä vältetään lähettämällä 5 tällaiset tärkeät sanomat, jotka aktiivisen yksikön W0 yksi aliprosessiryhmä lähettää toiselle aktiiviselle aliprosessiryhmälle B^,, pääasiallisesti myös varayksikön SP toiselle vastaavalle vararyhmälle Bsp jatkoprosessoinnln lähtöarvoiksi. Tällöin varayksikön SP vararyhmän AflP lähet-10 tämä sanoma X hylätään. Tällä tavoin voidaan varayksikköä SP "päivittää" aktiivisen yksikön tärkeillä tiedoilla, siten että vältetään tietojen ristiriitaisuudesta johtuvat kytkentöjen purkautumiset tai muut sekaannukset mahdollisen varayksikön käyttöönoton yhteydessä.
15 Kukin edellä kuvatuista aliprosessiryhmistä voi si sältää lukuisia keskenään identtisiä aliprosesseja, joita voidaan varata hetkellisesti tai pysyvästi tiettyä puhelua varten. Kullakin näistä aliprosesseista on oma prosessitunniste, jota käytetään osoittamaan sanomat all-20 prosessille.
Aliprosessiryhmä voi pyytää toista aliprosessiryh-mää allokoimaan käyttöönsä aliprosesseja. Tällöin pyytävää aliprosessiryhmää kutsutaan asiakkaaksi ja prosessia, joka pyydetään suorittamaan palvelutoiminto, kutsutaan palveli-25 jaksi. Keksinnön mukaisessa kahdennusmenetelmässä on ristiriitojen välttämiseksi tärkeää, että sekä aktiivisessa ryhmässä WO että vararyhmässä SP allokoidaan saman aliprosessi tunnisteen omaavat aliprosessit. Tämä varmistetaan keksinnön eräässä suoritusmuodossa tavalla, jota on ha-30 vainnollistettu kuviossa 4. Asiakas eli aktiivinen ryhmä Α^ lähettää palvelijalle eli toiselle aktiiviselle ryhmälle Β^ allokointipyyntösanoman 1. Varayksikön SP vararyhmä Asp lähettää samanlaisen sanoman, joka kuitenkin hylätään. Palvelija B^, valitsee vapaiden aliprosessiensa joukosta 35 yhden tai useamman aliprosessin asiakkaan A^, palvelua var- 10 8771 6 ten. Tämän jälkeen palvelija lähettää varayksikön SP palvelijalle Bsp allokointipyyntösanoman, joka sisältää valitun tai valittujen aliprosessiryhmien prosessitunnisteen. Vararyhmä Bsp allokoi aliprosessin, jolla on sama 5 aliprosessitunniste, ja lähettää kuittaussanoman 3 aktiiviselle palvelijalle B^. Palvelija B*, lähettää edelleen kuittaussanoman 4, joka sisältää allokoidun aliprosessin tai -prosessien tunnisteet, sekä aktiivisen yksikön W0 asiakkaalle A^, että varayksikön SP asiakkaalle Ag,,. Vara-10 yksikön SP palvelija Bsp lähettää samanlaisen kuittaus-sanoman, joka kuitenkin hylätään.
Keksinnön mukaisen menetelmän eräässä suoritusmuodossa pyritään edelleen varmistamaan, että palvelutehtävän päätyttyä allokoidut aliprosessit vapautetaan sekä aktii-15 visessa yksikössä W0 että varayksikössä SP. Tätä päämäärää varten, kun aktiivisessa aliprosessiryhmässä allokoitu aliprosessi on saattanut tehtävänsä loppuun, kyseinen ali-prosessiryhmä lähettää vapautussanoman varayksikön SP vastaavalle vararyhmälle vastaavan sinne allokoidun alipro-20 sessin, jolla on sama aliprosessitunniste, vapauttamiseksi. Kun mainittu vararyhmä vastaanottaa vapautussanoman, se vapauttaa kyseisen aliprosessin ja lähettää kuittauksen takaisin aliprosessiryhmälle, joka lähetti vapautusvies-tin.
25 Kuten edellä on esitetty keksintöä voidaan soveltaa minimissään järjestelmässä, jossa on kaksi tietokonetta: aktiivinen tietokone ja sitä varmistava varatietokone. Kuten alan ammattimiehelle on edellä esitetyn perusteella ilmeistä, keksintöä voidaan kuitenkin käyttää myös tapauk-30 sissa, joissa aktiivisia tietokoneita ja varatietokoneita on useita tai yhden aktiivisen tietokoneen rinnalla on useita varmistavia varatietokoneita.
Kuviot ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Yksityis-35 kohdiltaan keksinnön mukainen menetelmä voi vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
Claims (5)
1. Kahdennusmene telinä kytkentä jär jestelmää, erityisesti puhelinkeskusta varten,joka järjestelmä käsittää 5 kytkentävälineet, joiden kautta on selektiivisesti kytkettävissä siirtoyhteyksiä ensimmäisen siirtokanavaryhmän ja toisen siirtokanavaryhmän välille, sekä kytkennänohjausvä-lineen, joka käsittää ainakin yhden, kytkennänohjausväli-neen sisäiseen tiedonsiirtovälineeseen liittyvän aktiivi-10 sen ohjausyksikön, jolla on jatkuvasti tai tarvittaessa varmistuksena mainittuun tiedonsiirtovälineeseen liittyvä kuumakorvausperiaatteella toimiva varayksikkö, siten että aktiivisen ohjausyksikön suorittama kytkennänohjausproses-si sisältää ennalta määrättyjä keskenään kommunikoivia 15 aliprosesseja ja varayksikkö suorittaa rinnakkaisesti samoja kytkennänohjauksen aliprosesseja, tunnettu siitä, että - suoritetaan aktiivisen ohjausyksikön varmistettavat aliprosessit ennalta määrätyissä asynkronisissa ryh- 20 missä, -lähetetään mainittujen ryhmien väliset sanomat mainitun tiedonsiirtovälineen kautta ja sallitaan alipro-sessiryhmän sisällä aliprosessien lähettää sanomia toisilleen käyttämättä mainittua tiedonsiirtovälinettä, 25. suoritetaan varayksikön aliprosessit vastaavissa varmistavissa asynkronisissa vararyhmissä, jotka vararyh-mät kykenevät välittämään sanomia mainitun tiedonsiirto-välineen kautta, -sallitaan vararyhmän sisällä aliprosessien lähet-30 tää sanomia toisilleen vastaavasta aktiivisesta aliproses- siryhmästä riippumattomasti ja käyttämättä mainittua tiedonsiirtovälinettä, - varmistetaan aktiivisen ohjausyksikön ja varayksikön toiminnan keskinäinen ristiriidattomuus lähettämällä 35 aktiivisen ohjausyksikön aliprosessiryhmälle tiedonsiirto- i2 8771 6 välineen kautta lähetetyt sanomat pääasiallisesti myös va-rayksikön vastaavalle vararyhmälle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että aktiivisen ohjausyksikön alipro- 5 sesseista muodostetaan mahdollisimman suuria varayksikön varmistamia aliprosessiryhmiä siten, että kaksi keskenään kommunikoivaa aliprosessia sijoitetaan eri aliprosessiryh-miin, jos aliprosessit sijaitsevat eri aktiivisissa ohjausyksiköissä tai ne vaihtavat keskenään siirtoyhteyden 10 varmistuksen kannalta tärkeitä kytkentä- tai laskutustietoja.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kun palvelua pyytävä aktiivinen aliprosessiryhmä lähettää toiselle aktiiviselle ali- 15 prosessiryhmälle allokointipyynnön, toinen aktiivinen aliprosessiryhmä allokoi ensimmäisen aliprosessiryhmän palvelemiseen tietyt aliprosessit, varmistaa että sitä vastaava vararyhmä allokoi täsmälleen samat aliprosessit sekä tämän jälkeen lähettää näiden allokoitujen aliprosessien tunnis- 20 teet kuittauksena ensimmäiselle aktiiviselle aliprosessi-ryhmälle ja sitä vastaavalle vararyhmälle.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kun aktiivisessa aliprosessiryh-mässä palvelua varten allokoitu aliprosessi on saattanut 25 tehtävänsä loppuun, se lähettää vapautussanoman vastaavalle vararyhmälle vastaavan sinne allokoidun aliprosessin vapauttamiseksi, vararyhmä vastaanottaa vapautussanoman, vapauttaa kyseisen aliprosessin ja lähettää aktiiviselle aliprosessiryhmälle kuittauksen.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että sanomanvälitys tiedonsiirtovälineen kautta tapahtuu broadcast- tai multicast-periaatteella. 13 8771 6
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI912669A FI87716C (fi) | 1991-06-03 | 1991-06-03 | Dubbleringsfoerfarande foer ett kopplingssystem, speciellt foer en telefoncentral |
DE1992626221 DE69226221T2 (de) | 1991-06-03 | 1992-05-29 | Redundanz-Verfahren für ein Vermittlungssystem, insbesondere eine Fernsprechvermittlungsanlage |
EP19920304913 EP0517446B1 (en) | 1991-06-03 | 1992-05-29 | A replicating method for a switching system, in particular a telephone exchange |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI912669 | 1991-06-03 | ||
FI912669A FI87716C (fi) | 1991-06-03 | 1991-06-03 | Dubbleringsfoerfarande foer ett kopplingssystem, speciellt foer en telefoncentral |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI912669A0 FI912669A0 (fi) | 1991-06-03 |
FI87716B true FI87716B (fi) | 1992-10-30 |
FI87716C FI87716C (fi) | 1993-02-10 |
Family
ID=8532631
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI912669A FI87716C (fi) | 1991-06-03 | 1991-06-03 | Dubbleringsfoerfarande foer ett kopplingssystem, speciellt foer en telefoncentral |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0517446B1 (fi) |
DE (1) | DE69226221T2 (fi) |
FI (1) | FI87716C (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI98595C (fi) * | 1994-07-12 | 1997-07-10 | Nokia Telecommunications Oy | Menetelmä varaprosessin lämmittämiseksi kahdennetussa reaaliaikaisessa järjestelmässä, erityisesti puhelinkeskuksessa |
-
1991
- 1991-06-03 FI FI912669A patent/FI87716C/fi not_active IP Right Cessation
-
1992
- 1992-05-29 EP EP19920304913 patent/EP0517446B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1992-05-29 DE DE1992626221 patent/DE69226221T2/de not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DE69226221T2 (de) | 1999-02-11 |
DE69226221D1 (de) | 1998-08-20 |
EP0517446A3 (en) | 1993-11-18 |
EP0517446B1 (en) | 1998-07-15 |
FI87716C (fi) | 1993-02-10 |
FI912669A0 (fi) | 1991-06-03 |
EP0517446A2 (en) | 1992-12-09 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
JP7085565B2 (ja) | 分離されたネットワークスタックにわたるインテリジェントなスレッド管理 | |
US6434612B1 (en) | Connection control interface for asynchronous transfer mode switches | |
US7023811B2 (en) | Switched fabric network and method of mapping nodes using batch requests | |
US20110128887A1 (en) | Method and apparatus for supporting network communications | |
US4999771A (en) | Communications network | |
GB2302606A (en) | Managing shared data resources | |
JPH04100497A (ja) | マルチプロセッサを用いた交換制御方式 | |
KR102119456B1 (ko) | 분산 클라우드 환경에서의 분산 브로커 코디네이터 시스템 및 방법 | |
FI87716B (fi) | Dubbleringsfoerfarande foer ett kopplingssystem, speciellt foer en telefoncentral | |
EP0872146B1 (en) | Arrangement and method for linking clients to servers at run time in a distributing networking environment | |
EP1280365B1 (en) | Subscriber redirection | |
CN115208874A (zh) | 一种基于银行核心的多通信协议分布式文件处理平台 | |
US6975633B1 (en) | Communications network for exchanging data packets of ATM connections and methods and network nodes for this communications network | |
KR102553672B1 (ko) | 분산 메시징 서버를 통한 데이터 처리 방법, 및 이를 포함하는 분산 메시징 시스템 | |
CN109344573A (zh) | 一种激活方法及装置 | |
CN116489064B (zh) | 一种内外场相结合的多模态网络试验环境构建方法和装置 | |
KR101939788B1 (ko) | 단일 이더넷 연동 지원 장비에 대한 통합연동처리 시스템 및 이를 이용한 통합연동처리 방법 | |
JP3836301B2 (ja) | 異種ネットワーク接続装置および異種ネットワーク接続方法 | |
JP3132986B2 (ja) | パケット交換機 | |
JP3236158B2 (ja) | 複数ホストシステムのネットワーク処理方式 | |
JP2593456B2 (ja) | Catvシステムにおけるアドレス管理方法 | |
KR100304412B1 (ko) | 전전자 교환기의 프로세서간 통신용 어드레스 할당 방법 및 장치 | |
AU1943600A (en) | Method of communication between distant objects | |
KR19980071085A (ko) | 분산 스위칭 소프트웨어를 포함하는 근거리 통신망 | |
KR960013977B1 (ko) | 멀티캐스팅 통신을 위한 프레임 어드레스 구성 방법 및 포맷 구조 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MA | Patent expired |