FI85422C - Laddande spis foer nattelektricitet. - Google Patents

Laddande spis foer nattelektricitet. Download PDF

Info

Publication number
FI85422C
FI85422C FI885145A FI885145A FI85422C FI 85422 C FI85422 C FI 85422C FI 885145 A FI885145 A FI 885145A FI 885145 A FI885145 A FI 885145A FI 85422 C FI85422 C FI 85422C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mass
heat
walls
storage
fireplace
Prior art date
Application number
FI885145A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI85422B (fi
FI885145A0 (fi
FI885145A (fi
Inventor
Juhani Lehikoinen
Original Assignee
Juhani Lehikoinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Juhani Lehikoinen filed Critical Juhani Lehikoinen
Priority to FI885145A priority Critical patent/FI85422C/fi
Publication of FI885145A0 publication Critical patent/FI885145A0/fi
Priority to PCT/FI1989/000200 priority patent/WO1990005270A1/en
Priority to DE19893991288 priority patent/DE3991288T1/de
Priority to CA 2002019 priority patent/CA2002019A1/en
Publication of FI885145A publication Critical patent/FI885145A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI85422B publication Critical patent/FI85422B/fi
Publication of FI85422C publication Critical patent/FI85422C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24HFLUID HEATERS, e.g. WATER OR AIR HEATERS, HAVING HEAT-GENERATING MEANS, e.g. HEAT PUMPS, IN GENERAL
    • F24H7/00Storage heaters, i.e. heaters in which the energy is stored as heat in masses for subsequent release
    • F24H7/02Storage heaters, i.e. heaters in which the energy is stored as heat in masses for subsequent release the released heat being conveyed to a transfer fluid
    • F24H7/0208Storage heaters, i.e. heaters in which the energy is stored as heat in masses for subsequent release the released heat being conveyed to a transfer fluid using electrical energy supply
    • F24H7/0216Storage heaters, i.e. heaters in which the energy is stored as heat in masses for subsequent release the released heat being conveyed to a transfer fluid using electrical energy supply the transfer fluid being air

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Control Of Resistance Heating (AREA)
  • Waste-Gas Treatment And Other Accessory Devices For Furnaces (AREA)

Description

1 ö5422
VARAAVA YÖSÄHKÖTAKKA
Keksinnön kohteena on varaava yösähkötakka, johon kuuluu tulipesä rakenteineen, tulipesän sivuseinämänä toimiva 5 lämmönvaraaja, joka on muodostettu varaavasta massasta lämmön varaamiseksi ja lämmönvastuksista varaavan massan lämmittämiseksi, sekä tulipesän sivuseinämän ja yösähkötakan ulkoseinämän väliin muodostetut savukanavat.
10 Varaavia yösähkötakkoja käytetään lämpöä talteenottavina, varastoivina ja sitä luovuttavina rakenteina. Lämmönvaraajän massa lämmitetään sähkövastuksien avulla silloin kun sähköenergia on edullista esim. yön aikana. Varaajan massana käytetään tarkoitukseen soveltuvia materiaaleja kuten kiveä. 15 Varaavissa takoissa pyritään siirtämään lämmönvaraajasta lämpöä huonetilaan. Kun myös takan muut osat saadaan lämmitetyiksi, saadaan takka luovuttamaan lämpöä huonetilaan tasaisesti ja pitkän aikaa. Nykyisissä varaavissa takoissa varaava massa on yleensä sijoitettu tulipesän alapuolelle, 20 jolloin lämmönvastuksilla aikaansaatu lämpö ei pääse hyvin leviämään takan muihin rakenteisiin ilman erikoisrakenteita. Lisäksi nykyisten varaavien takkojen epäkohtana on varaavan massan vaatima tila tulipesän alapuolella, jolloin tulipesä tulee totuttua korkeammalle, mikä vaikuttaa käyttömukavuu-25 teen ja ulkonäköön.
EP-hakemusjulkaisussa 4058 on esitetty varaava tulisija, jossa tulisijan ympärille on sijoitettu varaava massa, joka on hiekkaa tai soraa. Lämmönvastukset on sijoitettu runko-30 osan alaosaan ja sieltä varaavaan massaan on johdettu lämpöä johtavia elementtejä. Elementit ovat välittömässä kosketuksessa varaavaan massaan ja pistemäinen kosketus aiheuttaa materiaalin rapautumista. Tällainen rakenne ei ole tehokas lämmönvaraus- eikä lämmönsiirto-ominaisuuksiltaan.
Keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin varaava yösähkötakka, jossa sähkövastuksilla varaavaan massaan tuotu lämpö leviää 35 2 85422 hyvin takan muuhun rakenteeseen ja siitä huonetilaan ja jossa varaavan massan sijoittaminen ansiosta tulisijan ulkokuori ei pääse kuumenemaan ylikuumaksi. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin yösähkötakka, jossa ei tarvita 5 erikoisrakenteita lämmön siirtämiseksi varaavasta massasta muuhun rakenteeseen, ja joka on ulkomuodoltaan kuin tavanomainen takka.
Keksinnön tarkoitus saavutetaan varaavalla yösähkötakalla, 10 jolle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa.
Keksinnön mukaisessa varaavassa yösähkötakassa tulipesän si-vuseinämät on muodostettu vuolukivielementeistä, joiden 15 väliin on muodostettu tila, johon lämmönvastukset on sijoitettu välimatkan päähän seinämistä. Kun yösähkötakkaa lämmitetään sähköllä lämmittävät lämmönvastukset tehokkaasti seinämien välisen ilman ja seinämät. Koska lämmönvastukset on sijoitettu välimatkan päähän seinämistä, pääsee lämmön-20 vastuksista säteilevä lämpö leviämään tehokkaasti kaikkialle seinämien sisäpinnoille, jolloin seinäelementit lämpiävät tasaisesti. Etuna on myös se, etteivät lämmönvastukset pääse kuumenemaan, mikä lisää niiden käyttöikää.
25 Lämmitettäessä takkaa tavanomaisesti puilla tai vastaavilla polttoaineilla tulipesän sivuilla oleva varaava massa läm-penee ja polttamisen loputtua luovuttaa lämpöä takan muihin rakenteisiin ja niistä huonetilaan sähkölämmityksen aikana ja sen jälkeen. Savukaasujen kiertäessä savukanavien kautta 30 ne lämmittävät sivuseinämien varaavaa massaa myös toiselta puolelta, jolloin lämpötilaerot varaavan massan tulipesän puolella ja toisella puolella eivät ole liian suuret. Lisäksi savukaasujen sisältämä lämpö saadaan otetuksi talteen tehokkaasti. Lämmönvastukset on sijoitettu sivuseinämien 35 sisään, jolloin ne eivät joudu kosketuksiin savukaasun kanssa, mikä lisää niiden käyttöikää. Varaavan massan ollessa riittävän suuri saadaan lämmön varausteho mahdollisimman 3 s 5 4 2 2 suureksi.
Varaavan massan sijainnin ansiosta ei tulisijan ulkokuori pääse kuumenemaan ylikuumaksi, eikä lämmönsiirtoon tarvita 5 erikoisrakenteita. Tavalliseen puutakkaan voidaan sijoittaa pienin lisäyksin keksinnön mukainen varaava massa. Keksinnön mukaisen rakenteen etuna on myös se, ettei tulisijan alapuolelle ole tarpeen sijoittaa varaavaa massaa, joten tulisijan käytettävyys ja ulkomuoto paranevat.
10
Seuraavaksi keksintöä selvitetään tarkemmin viitaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuva 1 esittää erästä sovellutusta keksinnön mukaisesta varaavasta yösähkötakasta poikki leikattuna ja edestä katsot-15 tuna, ja kuva 2 esittää kuvan 1 leikkausta A-A.
Kuvissa 1 ja 2 on esitetty yösähkötakka, johon kuuluu tuli-pesä 1 rakenteineen, joihin rakenteisiin kuuluu tulipesän 20 sivuseinämät 2 ja takan ulkoseinämä 4. Sivuseinämät on muodostettu vuolukivielementeistä ja sivuseinämät on järjestetty muodostamaan takan varaavan massan. Vuolukivielementit on sijoitettu kahteen seinämään siten, että seinämien välissä on tila 6, johon on sijoitettu lämmönvastus 3. Lämmönvastus 25 3 on tässä sovelluksessa järjestetty silmukan muotoon tilaan ja se on kiinnitetty tilaan tappien 7 ja tukien 8 avulla. Tapit ja tuet pitävät lämmönvastuksen lisäksi halutulla etäisyydellä seinämistä.
30 Tulipesän sivuseinämien 2 ja takan ulkoseinämän 4 väliin on muodostettu savukanavat 5, joiden kautta savukaasu ohjataan aluksi ylöspäin tulipesässä ja sen jälkeen alaspäin savu-kanavia pitkin, jolloin varaava massa lämpenee molemmilta puolilta. Lopuksi savukaasu ohjataan takan alaosaan sijoite- 35 tun poistoaukon kautta savuhormiin. Tulipesän alapuolella on tavanomaisesti sijoitettu tuhkapesä 9. Tuhkapesän molemmilla puolilla on tilat 10, joiden kautta lämmönvastuksien vaati- 4 b 5 422 mat johdot on vedetty. Kuvissa esitettyyn yösähkötakkaan kuuluu lisäksi suojamateriaalista valmistetut suojat 11, jotka on sijoitettu ulkoseinämien sisäpinnoille savukanavien yläosaan rakennetta suojaamaan.
5
Vuolukivielementit on yösähkötakassa sijoitettu kuvassa l esitetyllä tavalla siten, että niiden lustosuunta on samansuuntainen lämmön siirtymisen kanssa toisin sanoen vaakasuorassa tässä sovelluksessa. Tällöin lämpö siirtyy tasaisesti 10 eikä riko rakennetta. Elementit ovat lisäksi suhteellisen pienikokoisia. Puilla lämmitettäessä lämpötilaero tulipesän sivuseinämien eri kohdissa on huomattava, mutta keksinnön mukaisessa rakenteessa ei yhdessä elementissä sen eri osissa oleva lämpötilaero ole sellainen, että se hajoittaisi raken-15 netta.
Kuvassa 2 on esitetty termostaatin tuntoelin 12, joka on sijoitettu sivuseinämän takaosan ja takan takaseinämän väliin. Termostaatin avulla voidaan lämmönvastuksia säätää 20 ottaen huomioon takan ulkoseinämien lämpötila.
Keksintöä ei rajata esitettyyn sovellukseen vaan se voi vaihdella patenttivaatimuksien puitteissa.

Claims (2)

5 ΰ5 422
1. Ackumulerande nattelhärd, tili vilken hör en elstad (1) med sinä strukturer, en som en sidovägg fungerande värmeac-kumulator, som är bildat av en ackumulerande massa (2) för 25 lagrering av värme och värmemotständ (3) för uppvärmning av massan, samt emellan sidoväggen av eldstaden och yttre väg-gen (4) av nattelhärden bildade rökkanaler (5), k ä n n e-tecknad av, att sidoväggar av eldstaden är bildat av tjälstenelementsväggar, emellan vilka är bildat ett utrymme 30 (6), i vilket värmemotständ (3) är placerade i ett avständ frän väggar.
1. Varaava yösähkötakka, johon kuuluu tulipesä (1) rakenteineen, tulipesän sivuseinämänä toimiva lämmönvaraaja, joka on 5 muodostettu varaavasta massasta (2) lämmön varastoimiseksi ja lämmönvastuksista (3) varaavan massan lämmittämiseksi, sekä tulipesän sivuseinämän ja yösähkötakan ulkoseinämän (4) väliin muodostetut savukanavat (5), tunnettu siitä, että tulipesän sivuseinämät on muodostettu vuolukiviele-10 menttiseinämistä, joiden väliin on muodostettu tila (6), johon lämmönvastukset (3) on sijoitettu välimatkan päähän seinämistä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen varaava yösähkötakka, 15 tunnettu siitä, että lämmönvastukset (3) on kiinnitetty tilaan (6) seinämiin kiinnitettyjen tappien (7) ja tukien (8) avulla, jotka tapit ja tuet on järjestetty pitämään lämmönvastukset välimatkan päässä seinämistä.
20 PATENTKRAV
2. Ackumulerande nattelhärd enligt patentkravet 1, k ä n -netecknad av, att värmemotständ (3) är fäst vid 35 utrymmet (6) med tillhjälp av vid väggar fästa tappar (7) och stöd (8), vilka tappar och stöd är ordnat att hälla värmemotständ i ett avständ frän väggarna.
FI885145A 1988-11-09 1988-11-09 Laddande spis foer nattelektricitet. FI85422C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI885145A FI85422C (fi) 1988-11-09 1988-11-09 Laddande spis foer nattelektricitet.
PCT/FI1989/000200 WO1990005270A1 (en) 1988-11-09 1989-10-31 Accumulating night electricity hearth
DE19893991288 DE3991288T1 (de) 1988-11-09 1989-10-31 Nachtstromspeicherofen
CA 2002019 CA2002019A1 (en) 1988-11-09 1989-11-01 Accumulating night electricity hearth

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI885145 1988-11-09
FI885145A FI85422C (fi) 1988-11-09 1988-11-09 Laddande spis foer nattelektricitet.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI885145A0 FI885145A0 (fi) 1988-11-09
FI885145A FI885145A (fi) 1990-05-10
FI85422B FI85422B (fi) 1991-12-31
FI85422C true FI85422C (fi) 1992-04-10

Family

ID=8527325

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI885145A FI85422C (fi) 1988-11-09 1988-11-09 Laddande spis foer nattelektricitet.

Country Status (3)

Country Link
CA (1) CA2002019A1 (fi)
FI (1) FI85422C (fi)
WO (1) WO1990005270A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI87272B (fi) * 1990-12-31 1992-08-31 Suomen Vuolukivi Oy Foerfarande foer kombinering av eluppvaermning till en murad vedeldad eldstad.

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4270512A (en) * 1978-03-06 1981-06-02 Maas Robert E V D Heat storing fireplace
FI62922C (fi) * 1981-04-27 1983-03-10 Mikko Johannes Koivisto Ackumulerande ugn
FI77319C (fi) * 1986-11-14 1989-02-10 Nunnanlahden Uuni Oy Nattelhaerd.

Also Published As

Publication number Publication date
FI85422B (fi) 1991-12-31
CA2002019A1 (en) 1990-05-09
FI885145A0 (fi) 1988-11-09
FI885145A (fi) 1990-05-10
WO1990005270A1 (en) 1990-05-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1120809A (en) Heat storage device
FI65666C (fi) Anordning vid ugn
CA2094613C (en) Combination of a baking oven and a stove
US3930491A (en) Combination fireplace and space heater
HUP0001901A2 (hu) Léghevítő
FI85422C (fi) Laddande spis foer nattelektricitet.
US4277021A (en) Closed circuit heating system
US20150272388A1 (en) Chimney starter and an ignite unit
FI77319C (fi) Nattelhaerd.
FI62922C (fi) Ackumulerande ugn
FI61086C (fi) Uppvaermningsanordning
JP2006003032A (ja) 暖房システム
CN2266719Y (zh) 螺旋板式热风炉
CN210899650U (zh) 一种带绝热保护层的加热装置及加热系统
RU2099042C1 (ru) Нагревательное устройство для саун и бань /нум-1/
US52671A (en) Lorenzo w
EP0806142A1 (en) Baking oven
CN206682985U (zh) 一种木颗粒取暖器
FI122201B (fi) Tulisija
FI103365B (fi) Savukaasupatteri
RU96109950A (ru) Отопительно-варочный аппарат
CN114857642A (zh) 一种储热式光波土暖炉
US2136922A (en) Tobacco curing shed and heating plant therefor
KR20150053009A (ko) 펠릿타입 연료를 이용하는 도자기 가마
RU2076278C1 (ru) Сборная теплоаккумулирующая печь для сжигания твердого топлива

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: LEHIKOINEN, JUHANI