FI82913B - Transportkaerra. - Google Patents
Transportkaerra. Download PDFInfo
- Publication number
- FI82913B FI82913B FI881685A FI881685A FI82913B FI 82913 B FI82913 B FI 82913B FI 881685 A FI881685 A FI 881685A FI 881685 A FI881685 A FI 881685A FI 82913 B FI82913 B FI 82913B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- frame
- tool
- arches
- cross
- transport trolley
- Prior art date
Links
Landscapes
- Handcart (AREA)
Description
1 82913
Kuljetuskärry
Keksinnön kohteena on kuljetuskärry ihmisvoimalla tapahtuvaan taakkojen kuljetukseen, joka kuljetuskärry 5 käsittää rungon, joka on liikuteltavissa rungon alaosaan sovitetun ainakin yhden pyöräparin avulla, sekä rungon yläosan varaan vapaasti rungon suhteen kääntymään ripustetun työvälineen taakan kuljettamiseksi.
Aikaisemmin tunnetaan kärryjä, joissa pitkien vipu-10 varsien käytöllä vähennetään taakan nostamiseen tarvittavaa voimaa, sekä kärryjä, joissa taakka voidaan kuljetuksen aikana pitää pyörivän tai pyöriä yhdistävän akselin yläpuolella tasapainoasemassa, jolloin taakan paino ei siirtovaiheessa ole käsien varassa. Tällainen kärry on 15 esitetty esimerkiksi US-patenttijulkaisussa 4 614 350, jossa kärry on tarkoitettu erityisesti tynnyreiden tai vastaavien kuljetukseen. Kärryn runko käsittää ylemmän ja alemman C-muotoisen osan. Ylempi rungonosa ja alempi run-gonosa on yhdistetty kahdella pystytuella, jotka sijaitse-20 vat C-muotoisten rungonosien suljettujen kulmien välillä, niin että rungon osat on sijoitettu samansuuntaisesti ja suljetut päät kohdakkain. C-muotoinen rungonosa ulottuu pidemmälle eteen kuin alempi rungonosa. Taakka on ripustettu ketjulla tai vastaavalla välineellä ylemmän rungon-25 osan vapaisiin päihin alemman rungonosan muodostaman haarukan tukiessa taakkaa sivulta. Alemman rungonosan alle lähelle sen suljettua päätä on sijoitettu pyöräpari ja ylempään rungonosaan liittyy siitä viistosti ylös- ja taaksepäin suuntautuva, pitkä varsi, joka toimii käden-30 sijana. Kun taakka on kiinnitetty ketjuun, kärryä käyttävä henkilö painaa kahvana toimivaa vartta taakse- ja alaspäin, jolloin ylempi ja alempi C-rungonosa kiertyvät oleellisesti vaakasuuntaisesta asennosta pystympään nostaen taakka ylöspäin ja taaksepäin, kunnes taakan ripus-35 tuspiste (ja taakan painopiste) on oleellisesti pyöräparin
- -· I
2 82913 akselin yläpuolella. Tässä tunnetussa kuljetuskärryssä sekä taakan nostaminen että sen kuljettaminen vaatii kuitenkin kohtuullisen paljon voimaa ja ergonomisesti vääriä asentoja.
5 Esillä olevan keksinnön päämääränä onkin aikaansaa da kuljetuskärry, joka on ergonomisesti aikaisempaa parempi ja jossa taakan nostamiseen ja siirtämiseen tarvitaan aikaisempaa vähemmän voimaa, ja jossa taakka kuten nesteet voidaan tarvittaessa lastata, kuljettaa ja purkaa vaaka-10 suorassa asennossa.
Tämä saavutetaan ensimmäisessä kappaleessa esitetyn tyyppisellä kuljetuskärryllä, jolle keksinnön mukaisesti on tunnusomaista, että runko muodostuu kahdesta rinnakkaisesta pystyasentoisesta sivukaaresta, jotka toimivat kä-15 densijoina ja joita yhdistää ainakin kaksi poikkitukea, ja että kumpikin sivukaari on eteenpäin avonainen, oleellisesti U-muotoinen kaari, jolla on ylempi ja alempi eteenpäin suuntautuva kylki, ja että pyöräpari on sovitettu runkoon sivukaarien alempien kylkien etupäissä ja työväli-20 ne on sovitettu vapaasti riippumaan rungon varaan sivukaarien ylempien kylkien etupäissä ja siten, että työvälineessä oleva taakka on sekä noston ja kuljetuksen aikana että kärryn ollessa alakylkien varaan lasketussa taka-asennossa oleellisesti vaakasuorassa.
25 Keksinnön mukaisen kuljetuskärryn rakenne mahdol listaa sen, että koko kehoa käytetään nostossa ergonomisesti oikealla tavalla. Käyttäjä tarttuu käsillään sivu-kaarien yläosiin ja vetää käsillään sivukaarista taaksepäin sekä samalla työntää jalallaan pyörien akselista tai 30 muusta poikkituesta runkoa eteenpäin, jolloin pyörät lähtevät siirtymään taakan alle. Samalla vartalo voidaan kallistaa selkää rasittamatta suorana taaksepäin taakan vastapainoksi, jolloin koko vartalo ja henkilön paino tulee optimaaliseksi käytetyksi hyväksi noston aikana. Koska 35 sivukaarien koko yläosaa voidaan käyttää kädensijana, eri- 3 82913 kokoiset henkilöt löytävät helposti itselleen sopivimman tartuntakohdan ja tartuntakohtaa voidaan helposti muuttaa noston ja kuljetuksen aikana.
Kuljetuskärry voidaan laskea lähes painottomasti 5 maahan taka-asentoon sivukaarien alempien kylkien varaan esimerkiksi jouduttaessa pysähtymään kuljetusvaiheessa, joten taakkaa ei tarvitse uudelleen nostaa tällaisessa tilanteessa. Taakka on helposti laskettavissa maahan työntämällä sivukaarien yläosasta runkoa eteenpäin, niin että 10 taakan painopiste siirtyy pyörien akselin etupuolelle.
Keksinnön mukaisen kärryn runko muodostaa edullisesti sivuilta avoimen kidan, joten sillä voidaan nostaa ja kuljettaa mielivaltaisen leveitä taakkoja. Kummankin sivukaaren kylkien välissä voi olla edullisesti tukikaari, 15 jonka yläpää on kiinni ylemmässä kyljessä ja jonka alapää on kiinni alemmassa kyljessä. Tällainen sisempi tukikaari mahdollistaa isompien taakkojen noston ilman että ulompi kaari joustaa haitallisesti.
Tässä hakemuksessa työvälineellä tarkoitetaan kaik-20 kia käytännössä tarvittavia nosto- ja siirtovälineitä, jotka voidaan ripustaa keksinnön mukaisesti rungon varaan. Kärryssä voidaan esimerkiksi käyttää sellaisia työvälineitä kuten yleistaakka-alusta, talikko, suuri lapio, tai ri-pustuskoukku. Kuljetuskärryn yleiskäyttöisyyden parantami-25 seksi työvälineet ovat edullisesti erotettavissa ja vaihdettavissa.
Keksintöä selitetään seuraavassa esimerkinomaisen keksinnön suoritusmuodon avulla viitaten oheisiin piirroksiin, joissa 30 kuvio 1 esittää ylhäältä edestä nähtyä perspektii vikuvaa eräästä keksinnön mukaisesta kuljetuskärrystä kul-j etusasennossa, kuvio 2 esittää perspektiivikuvan kuvion 1 mukaisesta kärrystä asennossa, jossa kärry on ennen nostoa ja 35 tavaran lastaamista työvälineeseen, ja 4 82915 kuvio 3 esittää osittain leikatun perspektiivikuvan kuviossa 1 esitetyn työvälineen kiinnityksestä kuljetus-kärryn runkoon.
Kuvioissa 1 ja 2 esitetyssä keksinnön suoritusmuo-5 dossa kuljetuskärryn runko käsittää kaksi U-muotoista si-vukaarta 2 ja 3, joiden määrittämät tasot ovat edullisesti oleellisesti yhdensuuntaiset, rinnakkain välimatkan päässä toisistaan ja oleellisesti pystyasentoiset. Kumpikin U-muotoinen kaari on eteenpäin avonainen, jolloin sillä on 10 ylempi 2A tai 3A ja alempi 2B ja 3B vaakatasossa eteenpäin suuntautuva kylki sekä kylkiä yhdistävä, sivukaaren takaosan muodostava päätykaari. Sivukaaria yhdistää kaksi tai useampi poikkituki 8 tai 9, joka on kohtisuorassa si-vukaarien määrittämiä tasoja vastaan. Kuvioissa 1 ja 2 15 sivukaarien 2 ja 3 ylempien kylkien päät on kiinnitetty hitsaamalla tai muulla sopivalla tavalla ylempään poikki-tukeen 8. Vastaavasti on sivukaarien alapäät kiinnitetty alempaan poikkitukeen 9. Esimerkkitapauksessa alempi poikkituki on pyöräparin 7 akseli, jonka päihin on sovitettu 20 pyörät 7, jolloin akseli 9 ja runko voivat kääntyä akselin 9 pituusakselin ympäri.
Keksinnön mukainen kärry käsittää edelleen työvälineen, joka on nivelöity rungon yläosaan sivukaarien 2, 3 päihin tai poikkitukeen 8. Esitetyssä suoritusmuodossa 25 poikkituki 8 käsittää jatkeet 10 ja 12, jotka ulkonevat kohtisuorasti sivulle sivukaarien 2 ja vastaavasti 3 määrittämistä tasoista. Työväline muodostuu kahdesta pystyasentoisesta ripustustangosta tai -kaaresta 14 ja 15, joiden alapäässä on esimerkkitapauksessa talikkomainen osa ja 30 joiden kummankin yläpäässä on poikittaiset ripustusholkit 11 ja vastaavasti 13. Ripustusholkkien sisähalkaisija on sellainen, että ripustusholkit 11 ja 13 sopivat väljästi vastaavien poikkitukien 8 jatkeiden 10 ja vastaavasti 12 päälle. Ripustuskaaret 14 ja 15 ovat edullisesti taivutet-35 tavissa hieman sivullepäin, kun työvälinettä 6 asennetaan I; 5 82913 runkoon 1 tai irrotetaan siitä, niin että ripustusholkit 13 ja 11 voidaan työntää jatkeisiin 10 ja 12 sivultapäin.
Kuviossa 3 on esitetty yksityiskohtaisempi, osittain leikattu perspektiivikuva ripustusholkin 13 kiinni-5 tyksestä ylemmän poikkiputken 8 jatkeeseen 12. Poikkiput-ken 8 jatkeen 12 päälle on edullisesti sijoitettu pehmus-teholkki 18, joka on muovia tai kumia. Ripustusholkin 13 sisähalkaisija on edullisesti hieman suurempi kuin pehmus-teputken 18 ulkohalkaisija, jolloin pehmusteholkin 18 ri-10 pustusholkin 13 väliin jää välys 19. Pehmusteholkin 18 ja välyksen 19 ansiosta ripustusholkki 13 ja siihen ripustus-kaaren 15 avulla liittyvä työväline 6 voivat vaivattomasti kääntyä poikkituen 8 pituusakselin ympäri. Ripustusholkin ulkopinnalle on edullisesti kiinnitetty ripustusholkin 15 suuntainen ja siitä rungon 1 puolelle ulkoneva pysäytin-tappi 20, joka estää ripustusholkin 13 ja siten työvälineen 6 kiertymisen liiaksi rungosta ulkona olevaan asentoon. Toisen ripustusholkin 11 sovitus poikkitangon 8 vastakkaiseen jatkeeseen 10 on toteutettu vastaavalla, mutta 20 peilikuvamaisella tavalla.
Työvälineen 6 ripustustenkoja tai -kaaria 14 ja 15 yhdistää niiden alapäässä poikkitanko 16, josta ulkonee eteenpäin useita piikkejä 17, muodostaen talikkomaisen rakenteen. Ripustuskaaret 14 ja 15 sijaitsevat sivukaarien 25 2 ja 3 määrittämien tasojen ulkopuolella ja voivat osit tain kääntyä sivukaarien ja/tai tukikaarien 4 ja 5 rinnalle tai ohi. Työvälineen 6 poikkitanko 16 osuu tukikaaria 4 ja 5 vasten, mikä määrää työvälineen 6 kääntöalueen toisen ääripisteen.
30 Kuviossa 2 on esitetty lastaus- ja purkuasento, jossa runko 1 on käännetty akselin 9 pituusakselin ympäri eteenpäin ja jossa työvälineen 6 talikko-osa on maata vasten. Kuljetettava taakka voidaan nyt edullisesti lastata työntämällä sivukaaria ylhäältä eteenpäin niin että pyörät 35 irtoavat tai ovat irtoamaisillaan maasta ja painamalla 6 82913 jalalla akselista tai työvälineen poikittaistuesta työvälineen 6 talikko-osaa taakan alle tai joissakin tapauksissa taakan sisään. Tietenkin taakka voidaan lastata myös perinteisellä tavalla nostamalla taakka työvälineen 6 ta-5 likko-osan päälle. Tämän jälkeen käyttäjä tarttuu käsillään sivukaarien 2 ja 3 ylemmistä kyljistä ja vetää rungon yläosaa taaksepäin työntäen samalla jalallaan akselista 9 eteenpäin, jolloin rungon 1 alaosa siirtyy eteenpäin työvälineen ja taakan alle. Tämän nostovaiheenaikana rungon 10 1 yläosa ja vastaavasti työvälineen 6 ripustuspiste nousee ylöspäin, jolloin työväline 6 irtoaa maasta ja kääntyy poikkituen 8 pituusakselin ympäri asettuen lopulta kuvion 1 mukaiseen kuljetusasentoon. Tässä kuljetusasennossa poikkitanko 8 on edullisesti oleellisesti akselin 9 koh-15 dalla, niin että työvälineessä 6 olevan taakan paino on oleellisesti pyörien 7 varassa. Pysähdyttäessä kuljetuksen aikana runko 1 voidaan kallistaa taaksepäin, jolloin sivu-kaarien alemmat kyljet tulevat maata vasten. Tästä asennosta runko on sitten helposti nostettavissa takaisin kul-20 jetusasentoon. Kun taakka halutaan laskea maahan, työnnetään rungon 1 yläosaa eteenpäin sivukaarien ylemmistä kyljistä, niin että poikkituki 8 siirtyy akselin 9 etupuolelle, minkä jälkeen taakan paino automaattisesti aiheuttaa työvälineen putoamisen maata vasten, jota putoamista voi-25 daan edullisesti hidastaa painamalla jalalla akselia vastaan ja pidättämällä liikettä sivukaarista. Kun työväline on laskettu maahan, voidaan taakka edullisesti kipata sen päältä työntämällä sivukaaria ylhäältä eteenpäin niin että työväline kallistuu eteenpäin ja taakka liukuu pois työvä-30 lineen päältä, ja joissakin tapauksissa vedetään sen jälkeen työvälinettä esimerkiksi työvälineen kaarista taaksepäin työvälineen kokonaan vapauttamiseksi.
Työväline voi talikon sijasta olla mikä tahansa sopiva kuljetusväline, kuten esimerkiksi kuljetuslava, ri-35 pustuskoukku, lapio, kauha, jne. Vastaavasti voidaan ri- 7 82913 pustustankojen tai -kaarien 14 ja 15 sijasta käyttää myös muunlaisia ripustuslaitteita, joiden muoto tai rakenne vaihtelee. Ripustus voi tapahtua myös taipuisilla välineillä, kuten ketjuilla. Vastaavasti voi työvälineen ri-5 pustuspiste rungon yläosassa vaihdella hyvin monilla tavoin. Esitetyn ensisijaisen suoritusmuodon mukaiset U-muotoiset sivukaaret mahdollistavat hyvin yksinkertaisen ja kevyen runkorakenteen sekä hyvät ergonomiset ja käyttöominaisuudet. Sivukaarien muoto ei ole kuitenkaan rajoi-10 tettu U-muotoon vaan muoto voi olla V-muoto, monikulmainen muoto tai sivukaaret voivat muodostua erilaisista ristikkorakenteista. Lisäksi sivukaariin voi olla kiinnitetty erilliset kädensijat tai kädensijakaaret. Vaikka sivukaarien muodostamat tasot ovat ensisijaisessa suoritusmuodos-15 sa oleellisesti yhdensuuntaiset, voivat sivukaaret vaihtoehtoisesti olla takapäässään kauempana toisistaan kuin etupäässään tai päinvastoin.
Kuviot ja niihin liittyvä selitys on muutoinkin tarkoitettu vain havainnollistamaan esillä olevaa keksin-20 töä. Yksityiskohdiltaan esillä olevan keksinnön mukainen kuljetuskärry voi vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa ja hengessä.
Claims (7)
1. Kuljetuskärry ihmisvoimalla tapahtuvaan taakkojen kuljetukseen, joka kuljetuskärry käsittää rungon (1), 5 joka on liikuteltavissa rungon alaosaan sovitetun ainakin yhden pyöräparin (7) avulla, sekä rungon (1) yläosan varaan vapaasti rungon suhteen kääntymään ripustetun työvälineen (6) taakan kuljettamiseksi, tunnettu siitä, että runko (1) muodostuu kahdesta rinnakkaisesta pysty-10 asentoisesta sivukaaresta (2, 3), jotka toimivat käden- sijoina ja joita yhdistää ainakin kaksi poikkitukea (8, 9), ja että kumpikin sivukaari (2, 3) on eteenpäin avonainen, oleellisesti U-muotoinen kaari, jolla on ylempi (2A, 3A) ja alempi (2B, 3B) eteenpäin suuntautuva kylki, 15 ja että pyöräpari (7) on sovitettu runkoon (1) sivukaarien (2, 3) alempien kylkien (2B, 3B) etupäissä ja työväline (6) on sovitettu vapaasti riippumaan rungon (1) varaan sivukaarien (2, 3) ylempien kylkien (2A, 3A) etupäissä ja siten, että työvälineessä oleva taakka on sekä noston ja 20 kuljetuksen aikana että kärryn ollessa alakylkien varaan lasketussa taka-asennossa oleellisesti vaakasuorassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuljetuskärry, tunnettu siitä, että sivukaarien (2, 3) alempien kylkien (2B, 3B) päät on kiinnitetty niitä yhdistävään 25 ensimmäiseen poikkitukeen (9), joka edullisesti on pyörä-parin (7) akseli.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kuljetus- kärry, tunnettu siitä, että sivukaarien (2, 3) ylempien kylkien (2A, 3A) päät on kiinnitetty niitä yhdis- 30 tävään toiseen poikkitukeen (8).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kuljetuskärry, tunnettu siitä, että työväline (6) on ripustettu mainittuun toiseen poikkitukeen (8).
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen kuljetus-35 kärry, tunnettu siitä, että toisen poikkituen (8) 9 82913 jatkeet (10, 12) ulottuvat rungon (1) molemmilla sivuilla sivukaarien (2, 3) määrittämien tasojen ulkopuolelle, ja että työväline (6) on ripustettu näihin toisen poikkituen (8) jatkeisiin.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kuljetuskärry, tunnettu siitä, että työväline (6) käsittää kaksi ripustustankoa tai -kaarta (14, 15), joiden kummankin yläpäässä on poikittaisholkki (11, 13), joka on sovitettu toisen poikkituen (8) vastaavan jatkeen (11, 12) päälle, 10 jolloin työväline (6) ripustustankoineen tai -käärineen (14, 15) on poikittaisholkin (11, 13) varassa käännettävissä poikkituen (8) pituusakselin ympäri.
7. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen mukainen kuljetuskärry, tunnettu siitä, että työväline on 15 vaihdettava ja muodostuu edullisesti yleistaakka-alustas-ta, talikosta, kauhasta, lapiosta tai ripustuskoukusta. 10 8291 3
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI881685A FI82913C (fi) | 1988-04-12 | 1988-04-12 | Transportkaerra. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI881685A FI82913C (fi) | 1988-04-12 | 1988-04-12 | Transportkaerra. |
FI881685 | 1988-04-12 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI881685A0 FI881685A0 (fi) | 1988-04-12 |
FI881685A FI881685A (fi) | 1989-10-13 |
FI82913B true FI82913B (fi) | 1991-01-31 |
FI82913C FI82913C (fi) | 1991-05-10 |
Family
ID=8526256
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI881685A FI82913C (fi) | 1988-04-12 | 1988-04-12 | Transportkaerra. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI82913C (fi) |
-
1988
- 1988-04-12 FI FI881685A patent/FI82913C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI881685A (fi) | 1989-10-13 |
FI82913C (fi) | 1991-05-10 |
FI881685A0 (fi) | 1988-04-12 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5593271A (en) | Convertible barrow for ground level loading | |
US5924708A (en) | Wheelbarrow | |
US3326571A (en) | Fold away utility cart | |
US10046781B2 (en) | Wheelbarrow | |
US20080084038A1 (en) | Dumping cart | |
US4614350A (en) | Utility carrier | |
US20050134012A1 (en) | Easy handling wheelbarrow | |
FI82913B (fi) | Transportkaerra. | |
KR101183971B1 (ko) | 방향 전환이 용이한 슬립 조인트형 3륜 손수레 | |
EP0262592A2 (en) | Shopping trolley | |
JP3219769U (ja) | 三輪式台車 | |
GB2273691A (en) | A movable, load-supporting apparatus | |
US4169607A (en) | Bedding plant transport device | |
GB2363099A (en) | A wheelbarrow with a tipping body | |
GB2119722A (en) | Trolley for transporting containers or bins | |
FR2544681A1 (fr) | Brouette a benne basculante | |
US2839310A (en) | Collapsible cart | |
GB2392417A (en) | Trolley | |
US20040057821A1 (en) | Stone and boulder conveying apparatus | |
US4508485A (en) | Lifting device | |
JP6471207B1 (ja) | 養蜂巣箱用手押し運搬車 | |
KR200182070Y1 (ko) | 짐 운반용 수레. | |
ES2253289T3 (es) | Bastidor portante y de traslacion de una carretilla. | |
US3108702A (en) | Hand cart for transporting trash cans | |
JPH0930771A (ja) | 側溝蓋の移動装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: VUORISTO, VILJO |
|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: VUORISTO, VILJO |