FI81248B - Foerfarande foer drift av en kylmoebel. - Google Patents

Foerfarande foer drift av en kylmoebel. Download PDF

Info

Publication number
FI81248B
FI81248B FI822645A FI822645A FI81248B FI 81248 B FI81248 B FI 81248B FI 822645 A FI822645 A FI 822645A FI 822645 A FI822645 A FI 822645A FI 81248 B FI81248 B FI 81248B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fan
operating
cabinet
thermostat
air
Prior art date
Application number
FI822645A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI822645A0 (fi
FI822645L (fi
FI81248C (fi
Inventor
Bent Overgaard
Finn Guldager Christensen
Original Assignee
Knudsen Koeling A S
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Knudsen Koeling A S filed Critical Knudsen Koeling A S
Publication of FI822645A0 publication Critical patent/FI822645A0/fi
Publication of FI822645L publication Critical patent/FI822645L/fi
Publication of FI81248B publication Critical patent/FI81248B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81248C publication Critical patent/FI81248C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47FSPECIAL FURNITURE, FITTINGS, OR ACCESSORIES FOR SHOPS, STOREHOUSES, BARS, RESTAURANTS OR THE LIKE; PAYING COUNTERS
    • A47F3/00Show cases or show cabinets
    • A47F3/04Show cases or show cabinets air-conditioned, refrigerated
    • A47F3/0478Control or safety arrangements

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Devices That Are Associated With Refrigeration Equipment (AREA)

Description

1 81248
Menetelmä kylmäkalusteen käyttämiseksi
Keksintö koskee menetelmää, joka on määritelty patenttivaatimuksen 1 johdannossa. Kylmäkaluste voi olla 5 esim. sellainen kylmä- tai pakastuspöytä tai -hyllykkö, jota käytetään elintarvikekaupoissa ruokatavaroiden säilytykseen ja näytteilepanoon.
Ajoiksi, jolloin kalusteessa olevia tavaroita ei pidetä esillä yleisöä varten, so. kun kauppa on kiinni, 10 suoritetaan normaalisti eristys kalusteen kylmän alueen ja kaupan lämpimän alueen välillä, esim. eristyslevyjen, kalvon tai kaihtimien avulla. Eristys vähentää suuresti tulosäteilyä ja ilman sisäänpääsyä ympäristöstä, niin että tavaroiden lämpötila kylmäkalusteessa laskee vaikka 15 ilman lämpötila siinä pidetään samana. Tämä voi pakasteiden osalta merkitä kylmävahinkojen vaaraa. Vaara on eliminoitavissa tekemällä ilmankierto jaksottaiseksi.
Kylmäkalusteen lämpötilan säätämiseksi käytetään termostaattia ja/tai paineen säädintä. Nämä välineet huo-20 lehtivat siitä, että kylmäkalusteeseen liitetty kompressori toimii vain niin kauan kuin termostaatti ja/tai paineen säädin antaa signaalin kylmän tarpeesta kylmäkalusteessa. Jos käytetään termostaattia, mikä on normaalia, niin sen tuntoelin sijoitetaan kylmäkalusteen kiertoil-25 mavirtaan. Jos lämpötila kylmäkalusteessa ylittää termostaatilla säädetyn arvon, niin termostaatti antaa signaalin kylmän tarpeesta ja tämä signaali voi joko käynnistää kompressorin suoraan tai avata magneettiventtiilin jäähdytysjärjestelmän nestejohdossa, mikä panee paineen 30 säätimen käynnistämään kompressorin.
Voisi ajatella kompressorin termostaatin myöskin käytössä, jossa se ohjaa kiertotuuletinta, niin että sekä kompressori että tuuletin toimisivat kylmän tarpeen aikana ja molemmat seisoisivat, kun kylmää ei tarvita. Tä-35 mä ei kuitenkaan ole mahdollista käytännössä, koska termostaatin tuntoelin jäähdytysteknisistä syistä on sijoi- 2 81248 tettu lähelle haihdutinta, normaalisti tämän syöttöilmaan. Jos termostaatti pysäyttää kompressorin ja tuulettimen, muodostuu kylmä alue haihduttimen ja termostaatin tuntoelimen ympärillä, mikä merkitsee, että kuluu liian 5 pitkä aika ennen kuin termostaatti jälleen antaa käyn-nistysmerkin kompressoriin.
Toinen mahdollinen tapa säätää ilman lämpötila on sijoittamalla 1isätermostaatti kiertoilmavirtaan tuulettimen säätämiseksi. Tämän termostaatin tuntoelin sijoi-10 tetaan tällöin siihen kohtaan, jossa esiintyy korkein lämpötila, kun tuuletin ei toimi. Tällaisessa järjestelmässä on siis kaksi termostaattia, jotka on säädettävä, kun halutaan muuttaa lämpötilan tasoa kylmäkalusteessa.
Jos unohdetaan säätää tuuletinta säätävää termostaattia, 15 on olemassa vaara, että tuuletin joko toimii koko ajan tai pahimmassa tapauksessa on koko ajan toimimatta.
Keksinnön tarkoituksena on kehittää mainitunlainen menetelmä, joka tekee mahdolliseksi säästää energiaa kiertotuulettimen käytössä kiinnipitoaikoina ja samalla 20 estää tavaroiden vahingollinen alijäähdytys kylmäkalus-teessa.
Tämä saavutetaan menetelmällä,joile on tunnusomaista patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa esitetyt piirteet. Kyseinen aikataulu on ilman vaikeuksia 25 sovitettavissa käyttöolosuhteiden mukaan siten, että ilman lämpötila kaikkialla kylmäkalusteessa pidetään määrättyjen rajojen sisällä. Vaikka ilman lämpötilaa muutettaisiin kompressorin termostaatin säädön yhteydessä, ei muutosta tarvitse tehdä siinä aikataulussa, jonka mu-30 kaan tuuletinta ohjataan.
Tuulettimen käyttöajan näin saavutetun säädön avulla saavutetaan myös pienempi energian kulutus kompressorin käytössä, koska se lämpö, jonka tuuletin syöttää kylmäkalusteessa, on pienempi, niin että kompres-35 sorin käyttöaika lyhenee.
li 3 81248
Peitteen asettamisen ja poiston voi rekisteröidä monella tavalla, esim. mekaanisesti, kapasitiivisesti tai induktiivisesti tai valokennon avulla. Samaa rekis-teröintivälinettä voidaan haluttaessa myös käyttää kylmä-5 kalusteen sulatuksen säätämiseksi.
Käytännössä saavutetaan yksinkertaisin säätö siten, että käyttö- ja lepoajat ovat erikseen säädettävissä patenttivaatimuksen 2 mukaisesti. Käyttö- ja lepo-ajat voidaan säätää käsin kokemuksen perusteella, mutta 10 säätämällä ne kukin omalla tai yhteisellä lämpötilan tuntoelimellä patenttivaatimuksen 3 mukaisesti, voidaan varmistaa, että lämpötila yhdessä tai useammassa tarkistus-pisteessä ei koskaan ylitä ennaltamäärättyä arvoa.
Keksinnön mukaisen kylmäkalusteen eräs toteutusmuo-15 to, jossa on säätöpiiri, näytetään kaaviomaisesti piirustuksessa ja sitä kuvataan nyt lähemmin viitaten piirustukseen .
Piirustuksessa keksintö näytetään sovellettuna kylmähyllykön yhteydessä, joka näytetään pystyläpileik-20 kauksena ja jota osoittaa yleisnumero 10. Hyllykkö muodostaa laatikon, joka on umpinainen muiden sivujen paitsi etupuolen kohdalla, jolloin etupuolelta pääsee käsiksi hyllykössä säilytettyihin tavaroihin aukon kautta, jota rajoittavat ylemmän etuseinäosan 11 alareuna ja 25 alemman etuseinäosan 12 yläreuna. Hyllykön yläseinälle on välimatkan päähän etuseinäosasta 11 ja sen kanssa rinnakkain sijoitettu laippa 13 ja tämän ja etuseinän välille on sijoitettu loistevalaisimen 14 varusteita. Piirustuksen mukaan käytetään irrotettavaa peitelevyä 30 15,joka ulottuu laipan 13 alareunasta alemman etuseinä- osan 12 yläreunan kohdalle. Tämä peitelevy pannaan paikalle kiinnioloajaksi vähentämään lämmön vastaanottoa ympäristöstä ja se poistetaan taas ennen kaupan avaamista.
35 Pohjakammioon 16, joka muodostuu hyllykön pohja- 4 81248 seinän ja pohjalevyn 17 välissä, on sijoitettu haihdutin 18, joka sisältyy jäähdytysjärjestelmään, joka on yleisesti tunnettua tyyppiä. Samoin pohjakammioon 16 sijoitettu tuuletin 19 imee ilmaa haihduttimen yli, jolloin 5 ilma jäähtyy ja painaa sen ylös kanavan 20 kautta, joka muodostuu takalevyn 21 ja hyllykön takaseinän väliin ja josta kylmä ilma johdetaan eteenpäin kohti hyllykön etupuolta toisen kanavan 22 kautta, joka muodostuu hyllykön yläseinän ja ylälevyn 23 väliin, minkä jälkeen il-10 ma tulee ohjatuksi alas kohti pohjaa kulkeakseen lopuksi raon 24 kautta, joka on hyllykön etuseinän ja pohjalevyn 13 etureunan välissä. Nuolet näyttävät ilman kiertotien. Takalevy 21 voi mahdollisesti olla reiällinen, niin että osailmavirtaukset voivat kulkea kanavasta 16 niiden eri 15 hyllyjen 25 päällä olevien tavaroiden ylitse, jotka on kiinnitetty takalevyyn.
Laipan 13 alareunaan, jossa kylmä ilma haihdutti-mesta kohtaa lämpimän ilman ulkoa, voidaan tunnettuun tapaan sijoittaa lämpölanka 34, joka estää lämpimässä 20 ilmassa olevan kosteuden tiivistymisen. Jäähdytysjärjestelmän nestejohtoon on sijoitettu magneettiventtiili 26, jonka sähkötulopiiriin on sijoitettu katkaisin 27, jota ohjaa termostaatti 28, jonka tuntoelin 29 on sijoitettu pohjakammioon 16 haihduttimen 18 eteen. Magneet-25 tiventtiili 26 ohjaa siten tunnetulla tavalla jäähdytysjärjestelmän ei-näytetyn kompressorin käynnistyksen ja pysäytyksen riippuen ilman lämpötilasta kylmähyllykössä.
Tuulettimen 19 ja lämpölangan 34 sähkötulopiiriin 30 on sijoitettu katkaisin 30, joka vaihtaa tuulettimen ja lämpölangan jatkuvasta käytöstä, joka tapahtuu kaupan aukioloaikana, kun peitelevy 15 on poistettu, tuulettimen ja lämpölangan jaksoittaiseen käyttöön, joka tapahtuu kiinnioloaikana, kun peitelevy 15 on pantu paikal-35 leen näytetyllä tavalla. Katkaisin 30 näytetään avoimes- 5 81 248 sa asennossa, joka vastaa jaksoittaista käyttöä. Tässä tilassa virran syöttöä tuulettimeen ohjaa toinen, katkaisimen 30 kanssa rinnan kytketty katkaisin 31, jonka aktivoi tahdistin 32. Tämä tahdistin on tunnettuun ta-5 paan suunniteltu sulkemaan katkaisimen 31 ja pitämään sen suljettuna määrätyn ajan ja sitten avata katkaisimen ja pitämään sen avoimena toisen määrätyn ajan jne. ja molempia aikoja voidaan säätää toisistaan riippumatta. Tahdistimen voi siis säätää käsin kokemuksen perus-10 teella kytkemään ja katkaisemaan virran syötön tuulettimeen ja lämpölankaan jaksoittain sellaisin päällä- ja poisaikajaksoin, että ilman lämpötila kylmähyllykössä pysyy halutulla tasolla.
On myös mahdollista säätää tahdistinta 32 auto-15 maattisesti riippuen ilman lämpötilasta kylmähyllykön tar-kistuspisteessä tähän pisteeseen sijoitetun lämpötila-anturin 33 avulla, joka on liitetty tahdistimeen katkoviivan mukaisesti. Lämpötilananturi voi esim. olla lämpötilasta riippuvainen vastus, jonka vastusarvo määrää 20 tahdistimen päällä- ja/tai poiskytkentäajän. Lisäksi voidaan käyttää eri lämpötilan tuntoelintä ohjaamaan kutakin aikaa erikseen.
Näytetyn ja kuvatun kylmähyllykön yksityiskohdissa voidaan myös tehdä muita muutoksia. Esim. katkaisin 25 30 voidaan suunnitella sellaiseksi, että sen aktivoi vat automaattisesti peitelevyn paikaalleenpano ja poisto.

Claims (3)

6 81248
1. Menetelmä kylmäkalusteen käyttämiseksi, joka sisältää jäähdytyselementin (18) ja vähintään yhden ai- 5 kaohjatun tuulettimen (19) ilman kierrättämiseksi jäähdytyselementin ohi, ja jossa on peitevälineet (15) kalusteen sisätilan peittämiseksi kiinnipitoaikoina, kun kalusteessa (10) säilytettyjen tavaroiden ei tarvitse olla saatavilla, jolloin tuuletin on jatkuvassa käytössä ka-10 lusteen aukipitoaikoina, tunnettu siitä, että tuuletinta (19) kalusteen (10) kiinnipitoaikoina sinänsä tunnetulla tavalla käytetään jaksoittaisesti ennalta määrätyn aikataulun mukaisesti, ja että kytkeminen jatkuvasta jaksottaiseen käyttöön laukaistaan peitevälinei-15 den (15) päälle asettamisen ja poistamisen avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käyttö- ja lepoajat ovat säädettävissä riippumatta toisistaan.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, 20 tunnettu siitä, että käyttö- ja lepoajat säädetään erillisillä lämpötila-antureilla tai samalla lämpötila-anturilla. Il 7 81248
FI822645A 1980-12-01 1982-07-28 Foerfarande foer drift av en kylmoebel. FI81248C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK510780 1980-12-01
DK510780A DK159004C (da) 1980-12-01 1980-12-01 Fremgangsmaade ved drift af et koelemoebel
PCT/DK1981/000106 WO1982001812A1 (en) 1980-12-01 1981-11-30 A method in the operation of a refrigerated display unit
DK8100106 1981-11-30

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI822645A0 FI822645A0 (fi) 1982-07-28
FI822645L FI822645L (fi) 1982-07-28
FI81248B true FI81248B (fi) 1990-06-29
FI81248C FI81248C (fi) 1990-10-10

Family

ID=8139503

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822645A FI81248C (fi) 1980-12-01 1982-07-28 Foerfarande foer drift av en kylmoebel.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0065555B1 (fi)
DK (1) DK159004C (fi)
FI (1) FI81248C (fi)
WO (1) WO1982001812A1 (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4417450A (en) * 1980-10-17 1983-11-29 The Coca-Cola Company Energy management system for vending machines
GB8429904D0 (en) * 1984-11-27 1985-01-03 Barker George & Co Ltd Temperature controls of refrigerated cabinets
GB9001225D0 (en) * 1990-01-19 1990-03-21 Colbrook Equipment Ltd Refrigerated food display apparatus
DE9204640U1 (de) * 1991-08-09 1992-12-03 GETA Gesellschaft für Energietechnik und -Anwendung mbH, 5342 Rheinbreitbach Wärmedämmende Abdeckung an Kühltruhen, insbesondere Tiefkühltruhen
EP0881443A1 (de) 1997-05-27 1998-12-02 Urs Künzle Stromsparschaltung für ein netzbetriebenes Kühlgerät und Verfahren zur Steuerung derselben
WO2019149366A1 (en) * 2018-02-02 2019-08-08 Carrier Corporation Refrigerated sales cabinet

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3186185A (en) * 1963-01-03 1965-06-01 Mccray Refrigerator Company In Refrigerated display unit
US3269787A (en) * 1963-10-15 1966-08-30 Studebaker Corp Refrigeration cabinet
FR1574028A (fi) * 1968-04-04 1969-07-11
US3545218A (en) * 1968-09-20 1970-12-08 Gerald B Greenberg Thermostatic control for air conditioning system
US4094166A (en) * 1977-03-23 1978-06-13 Electro-Thermal Corporation Air conditioning control system
US4302946A (en) * 1979-02-02 1981-12-01 Tyler Refrigeration Corporation Refrigeration system using air defrost

Also Published As

Publication number Publication date
DK159004C (da) 1991-01-28
FI822645A0 (fi) 1982-07-28
DK510780A (da) 1982-06-02
EP0065555A1 (en) 1982-12-01
WO1982001812A1 (en) 1982-06-10
EP0065555B1 (en) 1985-05-29
FI822645L (fi) 1982-07-28
FI81248C (fi) 1990-10-10
DK159004B (da) 1990-08-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4304101A (en) Circulating air refrigerator with removable divider shelf
US5031413A (en) Low-temperature foods preserving case and its temperature control method
US8365549B2 (en) Device for controlling the refrigeration and humidity inside a drawer movable within a refrigerator
US4638644A (en) Circulating air refrigerator with removable divider shelf
US7845181B2 (en) Active moisture control barrier and active humidity controlled space
US4332142A (en) Household refrigerator including anti-sweat heater control circuit
US20220260300A1 (en) Temperature control of refrigeration cavities with a variable speed compressor and a variable speed evaporator fan
US20150323240A1 (en) Refrigeration appliance
FI81248B (fi) Foerfarande foer drift av en kylmoebel.
US3084519A (en) Two temperature forced air refrigerator systems
CA2409751C (en) Low energy appliance control apparatus and method
US3495416A (en) Control circuit for refrigerator including case heater means
EP1918664B1 (en) Refrigerating appliance
US20210071932A1 (en) Adaptive defrost activation method
US2962872A (en) Refrigerator construction and controls
ITMI962475A1 (it) Struttura frigorifera con ventilazione forzata variabile
AU2004282442B2 (en) Cooling storage chamber and cooling equipment
US3117429A (en) Refrigerators
WO2012007807A2 (en) Lighting system for refrigerators
US2975619A (en) Refrigerator with meat storage receptacle
EP2593734A1 (en) Improved no-frost refrigerator
JPH05126458A (ja) 高湿冷却貯蔵庫
CA1163006A (en) Household refrigerator including anti-sweat heater control circuit
KR0155970B1 (ko) 냉장고의 증발기 커버
JP2000055529A (ja) 食品の冷凍冷蔵装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: KNUDSEN KOELING A/S