FI80943C - Saekerhetsanordning vid regellaos. - Google Patents

Saekerhetsanordning vid regellaos. Download PDF

Info

Publication number
FI80943C
FI80943C FI824268A FI824268A FI80943C FI 80943 C FI80943 C FI 80943C FI 824268 A FI824268 A FI 824268A FI 824268 A FI824268 A FI 824268A FI 80943 C FI80943 C FI 80943C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
latch
piston
key
locking
safety device
Prior art date
Application number
FI824268A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI824268L (fi
FI824268A0 (fi
FI80943B (fi
Inventor
Erik Albert Nilsson
Original Assignee
Gkn Stenman Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gkn Stenman Ab filed Critical Gkn Stenman Ab
Publication of FI824268A0 publication Critical patent/FI824268A0/fi
Publication of FI824268L publication Critical patent/FI824268L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI80943B publication Critical patent/FI80943B/fi
Publication of FI80943C publication Critical patent/FI80943C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B59/00Locks with latches separate from the lock-bolts or with a plurality of latches or lock-bolts
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B13/00Devices preventing the key or the handle or both from being used
    • E05B13/002Devices preventing the key or the handle or both from being used locking the handle
    • E05B13/004Devices preventing the key or the handle or both from being used locking the handle by locking the spindle, follower, or the like

Landscapes

  • Lock And Its Accessories (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)

Description

80943
Varmuuslaite salpalukossa -Säkerhetsanordning vid regelläs Tämä keksintö koskee varmuuslaitetta oveen asennetussa salpalukossa, jossa on lukkomekanismilla vaikutettava salpa-5 telki, joka oven toiselta (sisä-) puolelta on kahvakäyttöi-nen ja tämän lisäksi mahdollisesti avainkäyttöinen ja oven toiselta (uiko-) puolelta avainkäyttöinen ja jonka kahvan mekanismi salpateljen käyttämiseksi on 'salvattavissa teljen lukkoasennossa niin, ettei sitä tällöin voida avata kahvan 10 avulla.
Tämän tyyppinen varmuuslaite on erityisen tarkoituksenmukainen sen estämiseksi, ettei murtovarkaalla, jolla ei ole avainta ja joka on tunkeutunut taloon tai asuntoon esimerkiksi ikkunan kautta, ole mahdollisuutta poistua oven kautta. 15 Edelläesitetyn tyyppiselle varmuuslaitteelle asetetaan kuitenkin lisävaatimuksia. Lukkomekanismin on nimittäin oltava sellainen mitä kutsutaan "kotikäteväksi", so. kun kodissa oleskellaan normaalisti on voitava yksinkertaisesti kahvan avulla vaikuttaa salpatelkimekanismiin tämän siirtämi-20 seksi lukitus- vast, vapaa-asentoon. Eräs toinen tärkeä vaatimus on että ovi on hätätilanteessa voitava helposti avata, esimerkiksi palovaaran yhteydessä. Jos kahva tällöin on salvattu, on ilmeistä että syntyvä tilanne voi olla hyvin vakava siitäkin huolimatta, että ovi voitaisiin avata muulla ta-25 valla, esimerkiksi avaimen avulla sisäpuolelta. Tällaisessa hätätilanteessa ei ole ollenkaan varmaa, että henkilö kykenee hankkimaan käsiinsä avaimen ja tämän jälkeen vielä käsittelemään lukkomekanismia avaimen avulla.
Edellä esitetystä ilmenee että kahvamekanismin on oltava 30 salvattuna vain tietyissä tapauksissa, eli silloin kun asunto on jätetty tyhjilleen, eikä siinä enää ole ihmisiä.
Aikaisemmin on ehdotettu erilaisia laitteita tällä alalla ilmenevien toivomusten vast, vaatimusten täyttämiseksi. Esimerkiksi US-patenttijulkaisussa 1,062,176 on esitetty kah-35 vakäyttöinen työntötelkimekanismi, jossa kahva voidaan salva- 2 80943 ta lukkosylinterin avulla.
Saksalainen patenttijulkaisu 418,691 esittää toisentyyppistä salvattavaa työntötelkimekanismia.
Mikään näistä tunnetuista mekanismeista ei täytä niitä 5 lukkovarmuusvaatimuksia, joita asetetaan tänä päivänä.
US-patenttijulkaisussa 2,563,985 on esitetty lukkomeka-nismi, jossa on sisäpuolelta kahvan avulla käytettävä työntö-telki ja joka kahva voidaan salvata avaimella toimivan mekanismin avulla. Kun avain tämän jälkeen poistetaan lukosta, 10 ei salpatelkiä voida avata sisäpuolelta kahvan avulla. Tällä järjestelmällä on kuitenkin se edelläesitetty vakava epäkohta, ettei vaaratilanteessa mahdollisesti ole avainta käytettävissä .
US-patenttijulkaisussa 4,047,408 on esitetty suhteellisen 15 monimutkainen salpatelkimekanismi, joka on kahvakäyttöinen oven sisäpuolelta. Kahvan käyttämisen estämiseksi sisäpuolelta käsin voidaan oven lukitsemisen yhteydessä ulkopuolelta kytkeä kahva irti siitä mekanismista, joka vaikuttaa salpa-telkiin. Tämä aikaansaadaan siten, että avaimen kiertämisen 20 aikana samanaikaisesti suoritetaan aksiaalinen siirtoliike. Tämä ratkaisu on, kuten on todettu, monimutkainen ja vaatii lukkojärjestelmän rakenteen muuttamista kokonaisuutena.
Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan varmuus-laite salpalukossa, joka täyttää edelläesitetyt vaatimukset 25 ja jota ilman liian monimutkaisia lisäelimiä voidaan käyttää markkinoilla jo olevissa lukkomekanismeissa.
Keksinnön eräänä toisena tarkoituksena on saada aikaan varmuuslaite, jossa kahvan salpaaminen, kun talo tai asunto jätetään tyhjäksi, eikä kukaan enää ole sisällä, on aktiivi-30 nen ja tietoinen teko. Kun lukko kuitenkin tavalliseen tapaan avataan oven ulkopuolelta avaimen avulla, on kahvan salpaelimen automaattisesti kytkeydyttävä pois toiminnasta niin, ettei missään tapauksessa ole olemassa vaaraa, ettei kahvaa voida käyttää oven sisäpuolelta käsin jos asunnossa 35 on ihmisiä.
Il 3 80943 Tämän keksinnön mukainen varmuuslaite, joka täyttää nämä tarkoitusperät, on edellä esitettyä tyyppiä ja sille on oleellisesti tunnusomaista, että elementti, joka on varustettu kahvamekanismin salpa-elimellä, on salpateljen vapautusasen-nossa oven rintalevyn puolelta sormikäyttöisesti siirrettävissä inaktiivin ja aktiivin asennon välillä, jossa viimeksi-mainitussa asennossa salpatelki, kun se avaimen käytön jälkeen oven toiselta (uiko) puolelta käsin on siirtynyt luki-tusasentoon, on salvattu vapautusasentoon palautumista vastaan, vaikutettaessa kahvaan oven ensinmainitulta (sisä-) puolelta, ja että vaikutettaessa salpateljen ohjausmekanismiin avaimella salpateljen siirtämiseksi lukitusasennosta vapautus-asentoon, siirtää telki sormikäyttöisen elementin inaktiiviin asentoonsa ja salpaelimen vapautusasentoonsa.
Kun siis poistutaan asunnosta, eikä siihen jää ketään muita ihmisiä, suoritetaan aktiivinen ja tietoinen teko vaikuttamalla mainittuun elementtiin, jolloin kahvamekanismi tämän jälkeen salpautuu kun salpatelki salvataan avainta kiertämällä.
Tämä salpaelimellä varustettu elementti voi olla suora-. . viivaisesti ohjauttu lukkopesässä aktiivin ja inaktiivin asentonsa välillä ja se voi oleellisesti olla ohuen levyn muotoinen, jossa on tiettyjä lovia elementin ohjaamiseksi ja se voi olla varustettu tietyillä, seuraavassa lähemmin esitetyillä elimillä, toimiakseen siten yhdessä lukon muiden, oleellisesti standardirakenteisten elimien kanssa toivotun automaattisen toiminnan saavuttamiseksi.
Salpaelimellä varustettu elementti on rakenteellisesti yksinkertainen lisäosa lukkopesässä joka vaatii vähän tilaa, josta syystä se ei huomattavammin vie lukkopesässä käytettävissä olevaa tilaa. Lukkorakenten kustannusten, kokonaisuutena katsoen, ei myöskään tarvitse nousta.
Sormikäyttöinen elementti on sovitettu siirrettäväksi inaktiiviin asentoon ja salpaelin vapautusasentoonsa kun salpateljen ohjausmekanismi siirretään lukitusasennosta vapautusasentoon avaimen avulla.
4 80943 Täten varmistutaan aina siitä, että salpaelin automaati-sesti siirtyy vapautusasentoon, kun ovi avataan ulkoapäin avaimen avulla. Kun talossa tai asunnossa on ihmisiä voidaan tämän jälkeen aina kahvan avulla vaikuttaa salpatelkeen.
Käytännössä mainittu salpateljen salpaelimellä varustetun elementin automaattinen vaikutus voi tapahtua siten, että salpateljessä oleva nokka on sovitettu sen siirtyessä vapaa-asentoon vaikuttamaan elementissä olevaan erityiseen elimeen niin, että elementti ja salpaelin liikkuvat kohtisuoraan teljen siirtymissuuntaa vastaan. Tämä elementissä oleva elin voi olla pienen rullan muotoinen, joka pyörii nokassa olevaa vinopintaa pitkin.
Sen turvaamiseksi, ettei salpaelin estä lukkomekanismin normaalia käyttämistä, on sopivinta, että osa salpaelintä kannattavasta elementistä on käännettävästi yhdistetty tämän pääosaan ja sovitettu salpateljen siirtyessä lukitusasentoon ohimenevästi kääntymään ulos asennostaan mahdollistamaan salpateljen liikkeen elementtiä ja salpaelintä siirtämättä sekä tämän jälkeen taas kääntymään takaisin tämän kohdalle.
Tämä kääntöliike voi tapahtua joko salpateljen liikesuunnan suuntaisen akselin ympäri tai akselin ympäri, joka on kohtisuorassa tätä liikekuuntaa vastaan. Elementin kääntyvä osa on näissä tapauksissa muotoilultaan hieman toisentyyppi-' nen.
Kun tämä kääntymisakseli on kohtisuorassa liikesuuntaa vastaan, so. itse salpaelin kääntyy tasossa, joka on salpateljen liikesuunnan suuntainen, voivat salpateljessä olevan ulokkeen eri osat aikaansaada elementin siirtymisen ja osan kääntöliikkeen.
Keksinnön mukainen varmuuslaite on sopivimmin tarkoitettu käytettäväksi sen tyyppisessä salpatelkimekanismissa, jossa salpatelkeen vaikutetaan avainohjauksessa hammassegment-tielementin nk. "vaelluksen" avulla, joka elementti puolestaan on suoraviivaisesti liikkuvan hammastankoelementin välityksellä sylinteripainonokan vaikutuksen alainen ja kahva-ohjauksessa hammassegmenttielementin välityksellä hammasseg- li 5 80943 menttielementin kanssa samalla geometrisella akselilla sijaitsevalla käyttöhammaspyörällä, jossa on kaksi diametriaa-lisesti vastakkain olevaa vastetta, jotka vasteet tarttuvat hammassegmenttielementtiin sen kummaltakin puolelta, ja jonka käyttöhammaspyörän hampaat tarttuvat kahvan akselilla olevaan kahvapainonokkaan. Keksinnön tarkoituksenmukaiseksi soveltamiseksi tämän tyyppisessä lukkomekanismissa on sopivinta, että salpaelin on salpa-asennossa sovitettu siirtymään käyttöhammspyörän toisen vasteen liikeradalle niin, että tämän vaikutus hammassegmenttielementtiin estyy.
Kuvio 1 esittää lukkopesän toista puolikasta, joka on varustettu keksinnön mukaisella varmuuslaitteella, jota on sovellettu enemmän tai vähemmän tavanomaiseen salpatelki- ja työntötelkimekanismiin.
Kuvio 2 esittää perspektiivisesti mielenkintoisia yksityiskohtia salpatelkimekanismista, jossa salpatelki on vapaa-asennosa ja varmuuslaitteen salpaelin myös vapaa-asennossa.
Kuvio 3 esittää kuviota 2 vastaavasti perspektiivisesti kuinka salpatelki on salpa-asennossaan ja varmuuslaitteen salpaelin myös salpa-asennossaaan.
Kuvio 4 esittää kuvioiden 2 ja 3 mukaista mekanismia, jossa salpaelin, kuten myös salpatelki, on vapaa-sennossa. Salaptelkeen voidaan vaikuttaa kahvamekanismin avulla.
Kuvio 5 esittää kuviota 4 vastaavasti kun salpatelki kahvamekanismin vaikuttamisen jälkeen on siirtynyt lukitusasen-toon.
Kuvio 6 esittää muunnettua rakennemuotoa, jossa osa sal-paelintä kannattavasta elementistä kääntyy tasossa, joka on salpateljen liikesuunnan suuntainen. Kuvio esittää salpaelin-tä salpa-asennossa ja salpatelkeä vapaa-asennossa.
Kuvio 7 esittää kuviota 6 vastaavasti muunnettua rakennemuotoa, jossa salpatelki ja salpaelin ovat vastaavissa salpa-asennoissaan.
Kuvioon 1 viitaten tarkoittaa numero 1 lukkopesää, joka on varustettu rintalevyllä 2. Lukkopesässä on salpatelki 3 ja työntötelki 4, johon viimeksimainittuun voidaan 6 80943 vaikuttaa painonokan 5 avulla jousen 6 vaikutusta vastaan.
Salpatelkeen 3 vaikuttaa sylinterilukkomekanismi ja kahvamekanismi. Tätä tarkoitusta varten on lukkopesässä 1 painonokkalaakeriin 10 sijoitettu sylinteripainonokka 11.
5 Tämän nokkaelementti 11a toimii yhdessä suoraviivaisesti liikkuvan hammastankoelementin 12 kanssa, jonka hampaat 12a ovat käyttöyhteydessä hammassegmenttielementin 14 hampaiden 14a kanssa. Hammassegmenttielementti 14 vaikuttaa salpatel-keen 3 tapin 14b kautta, joka liikkuu salpateljessä olevas-10 sa nk. "vaelluksessa" 3a salpateljen siirtämiseksi sen vapaa- ja lukitusasentojen välillä.
Salpatelkeen 3 voidaan lisäksi vaikuttaa kahvan 15 avulla, jonka neliöakselilla 15a on kahvapainonokka 16, jonka hampaat 16a ovat käyttöyhteydessä käyttöhammaspyörässä 15 17 olevien hampaiden 17a kanssa. Tämä käyttöhammaspyörä 17 sijaitsee samalla geometrisella akselilla kuin hammassegmenttielementti 14 ja siinä on kaksi diametraalisesti vastakkaista vastetta 17b ja 17c, jotka kahvaa käytettäessä hammassegmenttielementin 16 ja käyttöhammaspyörän 17 kautta tarttu-20 vat hammassegmenttielementin 14 jompaankumpaan puoleen kiertosuunnasta riippuen.
Kuviossa 1 esitetyssä asennossa, jossa salpatelki 3 sijaitsee lukitussa asennossaan, aiheuttaisi kahvan 15 kiertäminen hammassegmenttielementin 14 kiertymisen alaspäin 25 käyttöhammaspyörän 17 vasteen 17b vaikutuksesta, jollei sal-paelin 20c, joka esitetään lähemmin seuraavassa, olisi estänyt tätä. Tämä salpaelin 20c sijaitsee nimittäin kuviossa 1 käyttöhammaspyörän 17 vasteen 17b liikeradan tiellä. Kahvan kiertäminen ja salpateljen 3 siirtäminen vapaa-asentoon on 30 tällöin estetty.
Salpaelin 20c muodostaa osan lukkopesässä suoraviivaisesti siirrettävästä elementistä 20, joka sormella voidaan siirtää epäaktiivin ja aktiivin asennon välillä lukon rin-talevyn puolelta rintalevyssä 2 olevan syvennyksen 2a kaut-35 ta. Tässä syvennyksessä 2a on siis pieni nasta 21, jonka 7 80943 avulla elementtiä 20 voidaan siirtää salpatelkeä päin ja siitä poispäin, jolloin elementti siirtyy tapin 20a mukana.
Salpaelimenä on elementissä 20 oleva taite 20c.
Nasta 21 ulkonee rintalevyä 2 vastaan ohjatusta levystä 22.
5 Elementin 20 pääosa kannattaa kääntyvää osaa 20d, joka on varustettu rullalla 20f, joka salpateljen siirtyessä salpa-asennosta vapaa-asentoon on sovitettu toimimaan yhdessä vino- tai nokkapinnan 3c kanssa, joka tällöin muodostaa ulokkeen salpatelkeen. Sormikäyttöinen nasta 21 vetää mukaansa 10 elementin 20, joka tällöin tulee siirtymään kuviossa 1 esitetystä ala-asennosta - joka vastaa salpaelimen 20c salpa-asentoa - kuviossa 2 esitettyyn yläasentoon, jossa salpaelin 20c sijaitsee vapaa-asennossaan. Tässä asennossa se ei siis tule estämään vasteen 17b liikkeitä, vaan salpatelkeen 3 15 voidaan vapaasti vaikuttaa kahvan avulla.
Kun asunto jätetään tyhjäksi, eikä siihen siis jää ketään, painetaan nasta 21 pohjaan, jonka jälkeen ovi lukitaan tavanomaisesti. Salpateljen siirtyessä ulospäin kääntää vino-pinta 3b tällöin elementin 20 kääntyvää osaa 20d ulospäin 20 niin, ettei elementti 20 painu ylöspäin. Niin pian kun vi-nopinta 3b on ohitettu, kääntää jousi 20h osan 20d sisään. Salpaelin 20c siirtyy salpa-asentoonsa, kun elementti 20 painetaan alas ja jää salpa-asentoonsa salpateljen salpaus-liikkeen aikana.
25 Kuvio 3 esittää perspektiivisesti samaa kuin kuvio 1, so. salpatelki 3 ja salpaelin 20c sijaitsevat vastaavissa salpausasennoissaan. Salpatelkeen vaikuttaminen kahvan 15 hammassegmenteillä varustetun painonokan 16 ja käyttöhammas-pyörän 17 avulla, jonka vaste 17b tarttuu hammassegmentti-30 elementtiin 14, ei tällöin ole mahdollista, koska salpaelin 20c estää vastetta 17b liikkumasta.
Salpatelkeen 3 voidaan kuitenkin vaikuttaa oven ulko-ja sisäpuolelta avaimen (ei esitetty) avulla. Salpateljen siirtyessä sisäänpäin koskettaa rulla 20f vinopintaa 3c 35 niin, että elementti 20 siirtyy ylöspäin, jolloin salpaelin 8 80943 20c siirtyy pois salpa-asennostaan.
Kuvioissa 4 ja 5 elementti 20 on yläasennossaan, so. salpaelin 20c on vapautusasennossa. Tällöin salpatelkeen 3 voidaan vaikuttaa esteettä kahvan 15 avulla. Yhdessä toimi-5 vien eri elimien asennot salpateljen ollessa vapautus- vast, lukitusasennossaan ilmenevät näistä kuvioista.
Kuvioissa 6 ja 7 on esitetty muunnettu rakennemuoto, jossa elementin 20 kääntyvä osa 20d' sitävastoin kääntyy salpateljen liikesuuntaa vastaan kohtisuorassa olevan akse-10 Iin 20e' ympäri. Nasta 20g pysäytysvasteena kääntyvää osaa 20d' varten. Ne molemmat pinnat 3c' ja 3d' jotka aikaansaavat elementin 20 siirtoliikkeen ylöspäin vast, kääntymisen salpateljen siirtymissuunnan suuntaisessa tasossa muodostavat tällöin rajoituspinnat samalle ulokkeelle. Toimintatapa 15 vastaa muilta osin edelläesitettyä.
Ammattimiehelle on ilmeistä, että keksintöä voidaan soveltaa muullakin tavalla ja toisen tyyppisissä lukkomekanis-meissa kuin edelläesitetyssä. Keksinnölle on oleellista, että siinä on rintalevyn puolelta vaikutettava elementti, jo-; 20 ka kannattaa salpaelintä, joka salpateljen lukitusasennossa estää vaikuttamasta salpatelkeen kahvan avulla. Sopivimmal-le rakennemuodolle on lisäksi oleellista, että tämä salpa-elin automaattisesti siirtyy vapaa-asentoonsa kun ovi avataan ulkoapäin tai sisältäpäin avaimella, jolloin aina saa-25 daan automaattisesti varmuus siitä, että kahvamekanismia voidaan käyttää kun lukko on avattu avaimen avulla.
li

Claims (7)

9 80943
1. Varmuuslaite oven salpalukossa, jossa on lukkomekanismil-la vaikutettava salpatelki (3), joka oven toiselta (sisä-) puolelta on kahvakäyttöinen ja tämän lisäksi mahdollisesti avainkäyttöinen ja oven toiselta (uiko-) puolelta avainkäyt-töinen ja jonka kahvan (15) mekanismi (15a, 16, 17, 14) sal-pateljen käyttämiseksi on salvattavissa salpateljen lukitus-asennossa niin, ettei sitä voida avata kahvan avulla, tunnettu siitä, että elementti (20), joka on varustettu kahvamekanismin salpa-elimellä (20c), on salpateljen (3) vapautusasennossa oven rintalevyn (2) puolelta sormikäyttöisesti siirrettävissä inaktiivin ja aktiivin asennon välillä, jossa viimeksi-mainitussa asennossa salpatelki (3), kun se avaimen käytön jälkeen oven toiselta (uiko) puolelta käsin on siirtynyt lu-kitusasentoon, on salvattu vapautusasentoon palautumista vastaan, vaikutettaessa kahvaan oven ensinmainitulta (sisä-) puolelta, ja että vaikutettaessa salpateljen ohjausmekanismiin avaimella salpateljen siirtämiseksi lukitusasennosta vapautus-asentoon, siirtää telki sormikäyttöisen elementin (20) inak-tiiviin asentoonsa ja salpaelimen (20c) vapautusasentoonsa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen varmuuslaite, tunnet-t u siitä, että salpateljessä (3) oleva uloke (3c; 3c') on sovitettu siirtyessään vapautusasentoon vaikuttamaan salpa-elimellä varustetussa elementissä (20) olevaan elimeen (20f) siten, että tämä elementti ja salpaelin (20c) siirtyvät kohtisuoraan salpateljen liikesuuntaa vastaan.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen varmuuslaite, tunnettu siitä, että osa (20d; 20d') salpaelintä kannattavasta elementistä (20) on käännettävästi yhdistetty elementin pääosaan ja sovitettu salpateljen (3) siirtyessä lukitus-asentoon hetkellisesti kääntymään pois asennostaan salliak- 10 80943 seen salpateljen liikkeen elementtiä (20) ja salpaelintä (20c) siirtämättä ja tämän jälkeen siirtymään takaisin tähän asentoonsa.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen varmuuslaite, tunnet-t u siitä, että osa (20d) kääntyy akselin (20e) ympäri, joka on yhdensuuntainen salpateljen liikesuunnan kanssa.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen varmuuslaite, tunnet-t u siitä, että osa (20d') kääntyy akselin (20e·) ympäri, joka on kohtisuorassa salpateljen liikesuuntaa vastaan.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen varmuuslaite, tunnet-t u siitä, että eri osat (3d', 3C) salpateljessä (3) olevasta samasta ulokkeesta aikaansaavat elementin (20) siirtymisen ja käännettävän osan (20d, 20d') kääntymisen.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen varmuuslaite, jolloin salpatelkeen (3a) vaikutetaan avainohjauksessa ham-massegmenttielementin (14) "vaelluksen" (3a) avulla, joka elementti puolestaan on suoraviivaisesti liikkuvan hammas-tankoelementin (12) välityksellä sylinteripainonokan (11) vaikutuksen alainen ja kahvaohjauksessa hammassegmenttiele-mentin (14) välityksellä hammassegmenttielementin (14) kanssa samalla geometrisellä akselilla sijaitsevalla käyttöham-maspyörällä (17), jossa on kaksi diametriaalisesti vastakkain olevaa vastetta (17b, 17c), jotka vasteet (17b, 17c) tarttuvat hammassegmenttielementtiin (14) sen kummaltakin puolelta, ja jonka käyttöhammaspyörän (17) hampaat (17a) tarttuvat kahvan akselilla (15) olevaan kahvapainoriokkaan (16), tunnettu siitä, että salpaelin (20c) on salpa-asennossa sovitettu siirtymään käyttöhammspyörän (17) toisen vasteen (17b) liikeradalle niin, että tämän vaikutus hammassegmenttielementtiin (14) estyy. Il n 80943
FI824268A 1981-12-15 1982-12-13 Saekerhetsanordning vid regellaos. FI80943C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8107507A SE431574B (sv) 1981-12-15 1981-12-15 Sekerhetsanordning vid regellas
SE8107507 1981-12-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI824268A0 FI824268A0 (fi) 1982-12-13
FI824268L FI824268L (fi) 1983-06-16
FI80943B FI80943B (fi) 1990-04-30
FI80943C true FI80943C (fi) 1990-08-10

Family

ID=20345274

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI824268A FI80943C (fi) 1981-12-15 1982-12-13 Saekerhetsanordning vid regellaos.

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK154712C (fi)
FI (1) FI80943C (fi)
NO (1) NO159495C (fi)
SE (1) SE431574B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE533828C2 (sv) 2010-03-19 2011-02-01 Assa Oem Ab Låsanordning med omställbar spärranordning
SE534261C2 (sv) * 2010-06-16 2011-06-21 Assa Oem Ab Låsanordning med omställbar spärranordning

Also Published As

Publication number Publication date
NO159495B (no) 1988-09-26
DK154712C (da) 1989-05-08
DK544082A (da) 1983-06-16
NO159495C (no) 1989-01-04
NO824160L (no) 1983-06-16
FI824268L (fi) 1983-06-16
SE431574B (sv) 1984-02-13
FI824268A0 (fi) 1982-12-13
FI80943B (fi) 1990-04-30
SE8107507L (sv) 1983-06-16
DK154712B (da) 1988-12-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI100029B (fi) Sähköisesti tai mekaanisesti aktivoitava lukkomekanismi
SE454525B (sv) Dorrlas
US4934800A (en) Low cost lever handle entry function
FI82287B (fi) Doerrlaos.
US4572556A (en) Mortise lock
US4109494A (en) Simultaneous retract mechanism
FI80943C (fi) Saekerhetsanordning vid regellaos.
JP2869509B2 (ja) 垂直棒出入口装置における上部及び底部掛け金用汎用組立体並びに該装置に用いる上部及び底部掛け金
US2702204A (en) Door latch
US3304756A (en) Lock position indicator
GB2185059A (en) Multiple latch mechanism
GB2039588A (en) A door lock and panic bolt
JP4871743B2 (ja) 窓構造
US4604878A (en) Latch actuator cam of door locks
FI65300B (fi) Paniklaosanordning
KR830002131A (ko) 미닫이식 패티오 도어(patio door)용 자물쇠
US3510984A (en) Control linkage for biswinging door
US2426041A (en) Panic lock
FI74515C (fi) Fallkolvlaos med dubbel laosfunktion.
SU1323689A1 (ru) Кодовый замок
US3120970A (en) Dead locks
FI79170C (fi) Arrangemang vid ett doerrlaos.
JP2002047868A (ja) スライド操作装置並びにそれを用いた可動ルーバー窓の開閉操作装置
GB2418953A (en) A positive closure door fastening acting to compress a waterproofing seal
JPH0349269Y2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: GKN-STENMAN AB